Dodaj do ulubionych

Czy warto kupic uzywane BMW ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:24
Prosze o porady i sugestie. Chce kupic samochod, bedzie to peirwsza moja
fura. Czy warto by bylo to BMW ? Na co zwrocic uwage ? Co wybrac ? Dziekuej
za opinie i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 26.07.06, 22:27
      wg andreasa - warto;)
      • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 26.07.06, 22:42
        kitka - bez ironii prosze, BMW to naprawde fajny samochodzik, oczywiscie w
        Polsce kojarzony z jednym - dresowoz z dresomyslem w srodku. Ale komfort,
        przyjemnosc jazdy i trwalosc moga skompensowac te drobna niedoskonalosc...
        Ze swej strony proponowalbym jeszcze Ford Scorpio MK2 (byloby milo gdyby byl w
        wersji z silnikiem Cosworth'a), Opel Omega (ma swoj urok) a poza tym rzecz jasna
        - Mitsu Gallant i wczesniejsza Sigma.
        • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 26.07.06, 22:52
          ale jaka ironia?;)
          Ja tylko stwierdzilam fakt ale swojej opinii jeszcze nie wypowiadalam.
          Osobiscie nie kupilabym BMW bo sa zbyt klasyczne i klopot z upilnowaniem. Na
          najnowsze modele mnie nie stac no i strach o auto proporcjonalnie do ceny
          rosnie.
          • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 26.07.06, 23:05
            zbyt klasyczne? to tak jakby o ladnej i atrakcyjnej dziewczynie mowic ze jest
            zbyt klasyczna... Nie no taka 318 ma mase uroku a seria M...
            Ale kradzieze, okradanie z czesci to niestety plaga dla posiadaczy BMW...
            Dlatego niebanalny ale klasycznie piekny Ford Scorpio MK2 czyli popularny
            wieloryb - dobry kompromis miedzy cena, jakoscia i komfortem (tak znam opinie na
            temat trwalosci Ford'ow - duzo w niej prawdy ale jak sie trafi na autko w dobrym
            stanie i sie zadba to naprawde trudno trafic cos fajniejszego za te pieniadze)
            Tak, Scorpik to moja wielka milosc :D
            • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 26.07.06, 23:08
              nie poradze nic na to, ze wole bardziej finezyjny design niz niemiecka
              surowosc. Ford Scorpio ma swoj urok ale czy mowisz o tym staruszku czy wyszlo
              cos nowego?
              • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 26.07.06, 23:22
                mowie o tym staruszku z 1995 - nowe samochody (poza nielicznymi wyjatkami) sa
                nijakie
                • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 26.07.06, 23:25
                  terenowe sa fajne -nawet terenowe BMW mi sie podoba;)
                  • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 26.07.06, 23:37
                    heh, znaczy sie SUV? nie, nie - podziekuje dobre terenowki sa brzydkie ale
                    funkcjonalne, ladne "terenowki" sa dobre do jezdzenia po Polskich drogach :D
                    • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 26.07.06, 23:43
                      no przeciez nie beda taka ladna terenowka jezdzila po lesie!;))
                      • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 26.07.06, 23:49
                        to po co kupowac?
                        • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 26.07.06, 23:52
                          to Ty nie wiesz jak fajnie wyglada kobieta w terenowce???:)))
                          • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 26.07.06, 23:55
                            nie, nie wiem, a fajnie wyglada?
                            • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 26.07.06, 23:58
                              no tak ludzie na miescie gadaja;))
                              moze w snach siebie za kolkiem terenowki zobacze to Ci pozniej opowiem, pa
                          • Gość: lewus Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:44
                            a jeszcze lepiej na traktorze, takim wzorowanym na lanz buldoku.
                            tamte traktorzystki wiedziały na co siadać.
                            kiciuś, byłabyś cool.
                            • kiciara11 Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 27.07.06, 20:06
                              > kiciuś, byłabyś cool.

nie spoufalaj sie misiu!
                  • Gość: labatt Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.07.06, 23:38
                    Chyba sam powinienes wiedziec bardziej - czy warto....
                    10 lat temu kupowalam samochod i dano mi do wypelnienia ankiete...Pytania o
                    stan rodzinny,mozliwosci finansowe,zainteresowania etc...Po miesiacu dostalam
                    broszure,ze zdjeciem i opisem samochodu,ktory jest 'dla mnie stworzony"....I
                    bylo to zaprzeczenie moich potrzeb.... No coz,widocznie nawet moje slowa ' o
                    sobie/ ,nie sa w stanie przekazac prawdy...
                    POmysl sam....
                    • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 26.07.06, 23:44
                      mysle ze pomijajac te neoromantyczna wymiane pogladow jaka prowadzimy z kitka ;)
                      autorowi watku chodzilo o opinie aktualnych i bylych posiadaczy BMW. Mysle ze
                      autor chcialby wiedziec jak ksztaltuje sie trwalosc, dostepnosc czesci, cena
                      serwisu, wreszcie proste odczucia typu fajnie jedzie, malo pali, super wyglad itd.
                      Tak wiec kazda opinia bedzie dobra!
                      • Gość: labatt Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 27.07.06, 00:04
                        To sie podziele...:)Jako byla posiadaczka - 'nasz ' jezdzil 25 lat / z czego
                        8 lat bylam swiadkiem/,palil jak smok,wygladal super /pomimo rdzy na podwoziu
                        i 'dziwnych,acz wygodnych siedzen'/.Faaaajnie sie jechalo!Przegral z
                        gosciem,ktory 'bral na barki pol tony drewna'.....Ale i tak pozostanie w mojej
                        pamieci....
                        A swoja droga...Nigdy nie zapytalabym na forum o buty...,a przeciez to taki
                        meski erzatz.../
    • Gość: andreas znaczy widzem, że juz nawet nie muszem sie meczyc IP: *.orange.pl 27.07.06, 00:03
      nie muszem sie fatygować stukaniem po klawiaturze,
      a teraz mam taka malutką, niewygodną...
      Moje opinie sa i tak czy chcem czy nie!

Tak warto kupić bmw zawsze czy nowe czy stare,
      bo jak mało które auto starzeje sie spokojnie i silnik dużo wytrzymuje,
      acz warto dobrze sie przyjrzec, bo zbyt powiedzmy zajechane
      moze stanowic niezły wydatek!

Wartosci jezdne unikatowe i doprawdy zajebiste!
      No, wprawdzie nie gwarantuje, jak pani Otylia przy 160,
      czołówka z drzewem, jak czołg, ale równie bezpieczne...

Każde auto ma swoje wartości...

Wszystko zalezy od stanu... kieszeni!
      I stanu auta!

Ja miałem trójke i piatki, a siódemki tylko uzywałem...
      naprawde warte grzechu!

Ale teraz cieplej spogladam raczej w kierunku jeepów
      czy vanów, takich wiekszych, moze juz predkość mnie tak nie fascynuje,
      co bezpieczeństwo i funkcjonalność...

W bmw blacharka raczej trzyma sie dobrze, to gruba blacha,
      ale jak starszy model patrz na silnik, szczególnie benzyna,
      bo maja bardzo wyżyłowane moce... i bywaja zajeżdżone.
      • shp80 Re: znaczy widzem, że juz nawet nie muszem sie me 27.07.06, 14:51
        > Ale teraz cieplej spogladam raczej w kierunku jeepów
        > czy vanów, takich wiekszych, moze juz predkość mnie tak nie fascynuje,
        > co bezpieczeństwo i funkcjonalność...

Andre.. TIRa sobie spraw. Bezpieczeństwo gwarantowane :)
        Gorzej z funkcjonalnością, bo tu drogi za wąskie, tam parkingi zbyt małe..
        No, ale z doświadczenia wiem, że funkjonalność jest raczej odwrotnie proporcjonalna do gabarytów pojazdu.. ;]

Pozdro
        Tomek
        • Gość: andreas Re: znaczy widzem, że juz nawet nie muszem sie me IP: *.orange.pl 27.07.06, 16:45
          akurat sie mylisz Tomku...
          Jak pierwszy raz siadłem do bmw 7, przedłuzane,
          to byłem zszokowany jego zwrotnoscia i krótka droga hamowania!
          I szybko mi wytłumaczono, ze wielkie auto i mało zwrotne,
          to nie jest szczyt marzen nikogo!

Ta wiec duza auta sa o wiele zwrotniejsze od małych,
          a nadto wszelkie parametry bezpieczenstwa tez maja lepsze!
          Wierz mi, jestem praktykiem...

Oczywiscie TIRem miałbym problemy...
          nawet ze wzgledu na ograniczenia jazdy w dzień z powodu upałów...
          dlatego jeżdże ciut mniejszymi, ale i tak patrze z góry i widze wiecej!
    • januszcz Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? 27.07.06, 08:29
      Jak na poczatkującego zbyt wysoko siegasz. Proponowałbym jakies bardziej
      spokojne auto z małym przyspieszeniem. BMW to znakomite auto, ale w rekach
      doświadczonych kierowców. Zatem zbieraj doswiadczenia a potem...sam zdecydujesz.

J.
    • Gość: michu najczęściej pierwsze auto BMW jest ostatnim... :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:10
      coś jest na rzeczy...
    • Gość: xxx Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 87.65.180.* 27.07.06, 15:08
      Czy warto kupic BMW? Podaj trochę więcej informacji, jaki model, jaki silnik,
      jaki rocznik, no i oczywiście jakim budżetem dysponujesz na zakup auta. A
      najlepiej poszukaj jakiegos forum użytkowniuków BMW, tam bez wątpienia Ci
      pomogą podając wiele istotnych informacji na co zwrócić uwagę. Nie kupuj
      jakiejś starej padaki, bo będziesz miał więcej kłopotów niż pożytku, nie bierz
      auta od jakiegoś młodego kolesia, bo możesz być prawie pewny że auto jest
      zajechane. Najlepiej poszukaj w Niemczech. Tam tyle tego jeździ, że z pewnością
      coś wybierzesz. A najlepiej kup Audi w TDI, z silnikiem 2.5 i oczywiście Q, nie
      będziesz narzekać.
      • Gość: Poczatkujacy Wiecej info. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:30
        Chcialby kupic cos do 10 tys zl. Mysle o modelu z serii "3". Z silnikiem 1.6
        albo 1.8. Najstarsze to tak z 1992 lub 1993 roku. Pozdrawiam.
        • Gość: Poczatkujacy A np taki: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 18:40
          Rok produkcji 1992
          Przebieg [w km] 250
          Pojemność silnika [w cm3] 1800
          Moc silnika [w KM] 118
          Skrzynia biegów Manualna
          Rodzaj paliwa Benzyna
          Typ Sedan/Limuzyna
          Liczba drzwi 4/5
          Kolor Niebieski
          Stan Używany
          Uszkodzony Nie

Posiadam do sprzedania ładne świeżo sprowadzone z Niemiec BMW 318 E36 model
          1991/92. Samochód w super stanie technicznym, po wszystkich wymianach typu
          pasek, olej, opony, hamulce itp. - wsiadać i jechać, na wszystko są faktury !
          Porządny silnik 1,8 ccm, oryginalny udokumentowany przebieg 250 000 km - nic
          nie stuka, nie puka, świetnie się prowadzi, przyjechał na własnych kołach od
          prywatnej osoby. Wyposażony jest w ABS, wspomaganie, centralny zamek, el.
          lusterka, ma ładne jasne wnętrze. Jak widac auto jest lekko usportowione -
          delikatnie obniżone zawieszenie, sportowy wydech (cichy), przyciemnione szyby,
          aluminiowe felgi z oponami 205, z przodu są żarówki Philips Blue Vision.
          Komplet kluczyków, oryginalny lakier bez korozji czy wgnieceń, bardzo
          atrakcyjny wygląd.

i za to facet chce 6900 zl, plus oplaty 800 zl, to wyjdzie jakies 7700 zl.
          Pozdrawiam.
          • Gość: xxx Re: A np taki: IP: 87.65.180.* 27.07.06, 20:12
            Właśnie na takie ogłoszenia musisz uważać. Dobrze że sprzedający ma faktury na
            wymienione części ale to jeszcze nie świadczy o tym że faktycznie zostały
            wymienione, handlarze często podpierają się fikcyjnymi rachunkami, że niby to
            wymienione i tamto, a faktycznie nic nie było robione.
            Jeśli auto było sprowadzone z niemiec to przynajmniej możesz być spokojny o
            zawieszenie, nie powinno być w złym stanie. Uważaj natomiast na silnik, 250 tys
            to już spory przebieg na benzynę ale wydaje się przynajmniej że jest prawdziwy.
            Wielu handlarzy oferuje auta z poczatku lat 90 i wciskają kit że auto ma 130
            tys przebiegu. Niepokojące jest to, że auto jest "usportowione" - możesz być w
            takim razie pewien że jeździł nim ktoś młody i mocno deptał na pedał gazu,
            silnik może być już mocno nadwyrężony. Jeśli faktycznie jest zajechany, a
            handlarz zalał go jakimś uszczelniaczem - "doktorem" to sam niestety tego nie
            stwierdzisz, kopcił nie będzie przez pierwsze 1000 kilometrów, a później może
            się okazać że pali olej i trzeba motor remontować, a to przynajmniej kilka
            tysięcy PLN. Najlepiej byłoby żebyś zabrał jakiegoś mechanika ze sobą który
            obejrzy auto przed kupnem. Jeśli się na tym nie znasz, to sam pewnych rzeczy
            nie zauważysz, a fachowiec nie będzie miał z tym kłopotu. No i może poszukaj
            coś co ma już instalacje LPG jeśli chcesz kupować w Polsce, z silnikiem 1.8
            zapłaczesz się na stacji benzynowej. Najlepiej szukaj w Niemczech na własną
            rekę, możesz być wtedy pewny od kogo kupujesz i zawsze będzie taniej niż od
            handlarzy w PL.
            Zwróć też uwagę na to czy auto nie było po wypadku. Nasi fachurzy mogą zrobić
            autko na cacy, a w rzeczywistości mogło być mocno skoszone. Ale to też musi
            sprawdzić mechanik. Sam możesz nie zauważyć. Rownie dobrze auto moglo być
            zalane, w niemczech mozna takie trafić za grosze, a smrodu i zgnilizny nie
            pozbędziesz sie już nigdy, no chyba że wymienisz cały środek.
            Pamiętaj że w ogłoszeniu zawsze będziesz miał cuda świata, gość musi go
            sprzedać i wcisnie Ci każdy kit który chcesz usłyszeć, byleby już pozbyć się
            autka i gonić po następne i szukać kolejnego pacjenta.
            Tak więc, bardzo uważaj cobyś potem nerwów i kaski nie tracił. Udanych łowów.
            • kiciara11 Re: A np taki: 27.07.06, 20:18
              xxx - podoba mi sie Twoje podejscie do sprawy i fakt, ze sluzysz
              bezinteresownie pomoca nieznajomemu, coraz mniej sie tego widzi na codzien...
              wszedzie informacja kosztuje.
            • Gość: Poczatkujacy Bardzo dziekuje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 21:22
              To milo z Twojej strony, ze poswieciles tyle czasu. Bede pamietal o Twoich
              uwagach i sugestiach. Dziekuje raz jeszcze.
              • Gość: dz14d Re: Bardzo dziekuje!!! IP: 80.53.41.* 27.07.06, 21:36
                dodam od siebie:
                fakt bica mozna dosc latwo poznac po: nie do konca spasowane elementy ruchome
                (klapa od silnika, drzwi itd) - szczeliny musza byc rowne i symetryczne,
                przyblizona informacje o stanie silnika moze dac taki zabieg, uruchomic silnik,
                poczekac chwilke az sie nagrzeje i dosc nagle wprowadzic go na obroty bliskie
                maksymalnym, puscic gwaltownie gaz. Dobrze byloby zeby wydech obserwowala druga
                osoba, po takim kilkukrotnym przegazowaniu (wazne by byly to dosc krotkie czasy
                kiedy silnik jest wprowadzany na wysokie i bardzo szybko odpuszczamy) kazdy slad
                oleju (zmiana barwy spalin na niebieskie, biale itd) swiadczyc moga o tym ze
                silnik ma klopoty. W miare mozliwosci nalezy sprawdzic czy cos cieknie lub poci
                sie w komorze silnika - wszelkie slady plynow oraz slady swiadczace ze cos bylo
                wycierane raczej dyskwalifikuja...
                • kiciara11 Re: Bardzo dziekuje!!! 27.07.06, 21:38
                  jestem pod wrazeniem!
                  • Gość: dz14d Re: Bardzo dziekuje!!! IP: 80.53.41.* 27.07.06, 22:30
                    dlaczego? to raczej dosc dostepna wiedza - moze trzeba jej troche poszukac ale
                    dostepna. Zreszta by od razu sprawe wyjasnic ja jestem tylko amatorem i to o
                    raczej niezbyt duzej wiedzy. Nie chce pozowac na jakiegos speca bo nim nie jestem.
              • Gość: xxx Re: Bardzo dziekuje!!! IP: 87.65.180.* 27.07.06, 22:08
                Skoro masz już wiedzę, teraz czas na źródło

www.autoscout24.pl
                www.mobile.de/cgi-bin/index_cgi.pl?sprache=2
                • Gość: Poczatkujacy Re: Bardzo dziekuje x 2 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 22:14
                  :-)
    • Gość: danieldd Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: *.chello.pl 28.07.06, 11:34
      Ja zapraszam wszystkich zainteresowanych kupnem BMW jak i posiadaczy na forum
      tinyurl.com/guyq4.Polecam zagladac do dzialu "pytania i odpowiedzi wokół
      BMW" - tam własnie umawiamy sie na cykliczne spotkania które odbywają się
      oczywiście w Szczecinie.Spotykamy sie srednio raz, dwa razy w m-cu.Warto
      przyjechać,poogladać wspólnie auta ,wymienić sie poglądami i przyjemnie spędzić
      czas.
      Pozdr.
      • Gość: Poczatkujacy Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:29
        To jest mysl. Dziekuje.
      • Gość: Poczatkujacy Cos nie tak z linkiem :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:31
        • Gość: Poczatkujacy Dzieki Dz14d !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 19:19
          Juz zostalem oswiecony link dziala, to ja przekombinowalem. Wielkie dzieki.
        • Gość: dz14d Re: Cos nie tak z linkiem :-( IP: *.site / 202.143.150.* 28.07.06, 19:25
          Wkleje linki bo mzoe kogos zainteresuje:
          autobmwklub.triger.com.pl/forum/index.php?sid=e8072085a1f1fd5168905ab8fea9300f
          zwiniety w tiny
          tinyurl.com/guyq4
          i zwiniety w url42
          42.pl/u/kbR
    • Gość: ;) Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.06, 23:35
      Zawsze lepiej nowy.
      • Gość: automan Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 13:25
        Gość portalu: ;) napisał(a):

> Zawsze lepiej nowy.

Pewnie! Nawet nie BMW, cokolwiek. Ale nowy.
        • Gość: dz14d Re: Czy warto kupic uzywane BMW ? IP: 80.53.41.* 30.07.06, 13:27
          bo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka