Dodaj do ulubionych

droga policjo rowerowa...

IP: 213.17.250.* 28.05.03, 16:27
...pokaz swoja klase i nie przejezdzaj
rowerami przez pasy; moim zdaniem przeprowadzenie
roweru na piechote jest wtedy obowiazkiem,
chyba, ze cos sie w przepisach zmienilo...
Obserwuj wątek
    • Gość: red Re: droga policjo rowerowa... IP: *.fish.ar.szczecin.pl 28.05.03, 16:48
      Ale oni dlatego właśnie na rowerach jeżdżą bo przepisów nie znają!!!!
    • etaxi Re: droga policjo rowerowa... 28.05.03, 19:14
      ten temat co roku wraca na łamy forum >>
      a nie dziw się, że wiedza jadących rowerem jest tak skromna > dziś przecież
      wystarczy mieć dowód osobisty by legalnie jechać rowerem > a nie tam jakieś
      szkolenie dotyczące znajomości o ruchu drogowym .......
      • Gość: JACEK Re: droga policjo rowerowa... IP: 64.9.159.* 28.05.03, 19:21
        etaxi napisał:

> ten temat co roku wraca na łamy forum >>
        > a nie dziw się, że wiedza jadących rowerem jest tak
        skromna > dziś przecież
        > wystarczy mieć dowód osobisty by legalnie jechać
        rowerem > a nie tam jakieś
        > szkolenie dotyczące znajomości o ruchu drogowym .......

Bo ja karte rowerowa posiadam!!!!! I to honorowa !!!!
        ;-)
        • Gość: przecinack Re: droga policjo rowerowa... IP: 213.17.250.* 28.05.03, 19:34
          a ja uwielbiam takie chwile,
          gdy grzecznie stoje z rowerem na chodniku,
          autko sie zatrzymuje i kierowca daje mi
          przejsc, a potem sobie rusza dalej,
          mowie wtedy: duch w narodzie nie ginie...
          • etaxi Re: droga policjo rowerowa... 28.05.03, 19:38
            Gość portalu: przecinack napisał(a):

> a ja uwielbiam takie chwile,
            > gdy grzecznie stoje z rowerem na chodniku,
            > autko sie zatrzymuje i kierowca daje mi
            > przejsc, a potem sobie rusza dalej,
            > mowie wtedy: duch w narodzie nie ginie...

może to Ja byłem ??? no dziękuję za pochwałę ;-)
          • skuter70 Re: droga policjo rowerowa... 29.05.03, 07:28
            z rozdziawiona paszcza zerkam na rejestracje

no tak

niemiec
        • etaxi Re: droga policjo rowerowa... 28.05.03, 19:37
          Gość portalu: JACEK napisał(a):

>
          >
          > Bo ja karte rowerowa posiadam!!!!! I to honorowa !!!!
          > ;-)

witam i o zdrowie pytam > pamiętamy Nr 1 > honorowa !!!
          • Gość: JACEK Re: droga policjo rowerowa... IP: 64.9.159.* 28.05.03, 19:43
            etaxi napisał:

> Gość portalu: JACEK napisał(a):
            >
            >
            > >
            > >
            > > Bo ja karte rowerowa posiadam!!!!! I to honorowa !!!!
            > > ;-)
            >
            >
            > witam i o zdrowie pytam > pamiętamy Nr 1 > honorowa !!!
            >

A ksiazke to Laura74 ci przekazala

czy nie?
            • etaxi Re: książka 28.05.03, 21:08
              Gość portalu: JACEK napisał(a):

> A ksiazke to Laura74 ci przekazala
              > czy nie?

nie było okazji > na pocztę wysłała zaproszenie ale tak się poukładało, że nie
              byłem w kraju ;-)

ALE PAMIĘTAM I JAK TYLKO ZNAJDĘ OKAZJĘ TO DZIEWCZYNY POSZUKAM !
    • Gość: SHP Re: droga policjo rowerowa... IP: *.projcom.pl 28.05.03, 21:01
      Gość portalu: przecinack napisał(a):

> ...pokaz swoja klase i nie przejezdzaj
      > rowerami przez pasy; moim zdaniem przeprowadzenie
      > roweru na piechote jest wtedy obowiazkiem,
      > chyba, ze cos sie w przepisach zmienilo...

Ot kolejny przyklad, ze rower to pojazd do jezdzenia, a nie do prowadzenia.
      Brak sciezek, nie mowiac juz o przejazdach, robi swoje...
      Mam prawo jazdy, duzo kilosuw za kolkiem i jakos nie przeszkadza mi to, ze
      rowers przejezdza przez przejscia dla pieszych (jesli to robi w tempie
      pieszego, badz tak, ze nie zagraza pieszym). Sam duzo "smaruje" bajkiem i
      jedyne co moge stwierdzic to to, ze jezdnie sa niemal wszedzie, chodniki sa
      niemal wszedzie, a jakos rzadko moge napotkac sciezki rowerowe...Sorry, ale
      rowerzysta to taki czlowiek, ktory przeszkadza kierowcom (bo jedzie za wolno:
      do czasu...), przeszkadza pieszym: bo jezdzi jak wariat (zdarza sie czasem,
      niestety). Wobec czego chcac takich odizolowac od naszego kochanego
      spoleczenstwa, potrzeba fizycznej separacji, jaka z pewnoscia sa sciezki
      rowerowe (notabene, po ktorych laza piesi,i na ktorych parkuja samochody).
      Wobec tego, jesli rowrzysta przejezda przez przejscie z glowa ;-), to czemu go
      od razu tempic. Przepis, ktory nakazuje mu prowadzic rower przez przejscie jest
      po prostu tandetny i martwy. Nalezaloby zamienic go na taki, ktory umozliwia
      rowersowi przejezdzanie przez przejscia dla pieszych (w przypadku braku
      przejazdu dla rowerzystow), z zachowaniem szczegolnej ostroznosci i ustepowania
      pierwszenstwa pieszym... Ale prawo tworza kierowcy, wiec mamy to co mamy....

POzdro
      Tomek

• Gość: e.beata Re: droga policjo rowerowa... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 10:25
        Przepis stworzono ze wzgledu na bezpieczeństwo a nie wygodę rowerzysty.
        A skoro dotatkowo i tak w naszym kraju przepisów się nie przestrzega, wyobrażam
        sobie co by było gdyby ten zapis znieść.
        • Gość: SHP Re: droga policjo rowerowa... IP: *.projcom.pl 29.05.03, 20:21
          Gość portalu: e.beata napisał(a):

> Przepis stworzono ze wzgledu na bezpieczeństwo a nie wygodę rowerzysty.
          > A skoro dotatkowo i tak w naszym kraju przepisów się nie przestrzega,
          wyobrażam
          >
          > sobie co by było gdyby ten zapis znieść.

Nic by sie nie zmienilo. Przejezdzanie przez pasy byloby wowczas legalne.
          Wiesz, gdy przejezdzam rowerem przez przejscia dla pieszych, gdzie jest
          sygnalizacja swietlna bardzo zadziwia mnie fakt, ze tylko ja, jako jedyny
          czekam na zielone: piesi w czasie, gdy maja czerwone swiatlo, sa juz po drugiej
          stronie skrzyzowania. Ale zaraz powiesz, ze ja tez lamie przepisy, mimo, ze
          dostosowuje predkosc do warunkow jazdy i ustepuje pierwszentwa pieszym...

PS. A sa jakies przepisy gwarantujace rowerzyscie bezpieczenstwo w czasie, gdy
          porusza sie po ulicach?

POzdro
          Tomek

• Gość: e.beata Re: droga policjo rowerowa... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 09:55
            > Nic by sie nie zmienilo.

naprawdę tak myślisz?????!!!!!
            Ludzi nie znasz.
            • Gość: SHP Re: droga policjo rowerowa... IP: *.projcom.pl 05.06.03, 20:09
              Gość portalu: e.beata napisał(a):

> > Nic by sie nie zmienilo.
              >
              > naprawdę tak myślisz?????!!!!!
              > Ludzi nie znasz.

Jesli juz teraz okolo 90% rowerzystow przejezdza przez przejscia dla pieszych,
              to co mogloby sie zmienic?
              A poza tym i tak pewnie duza czesc rowersow ma zero pojecia o podstawowych
              przepisach ruchu drogowego, wiec myslisz, ze wiedzieliby o jakichkolwiek
              zmianach przepisow?
              Raz bylem swiadkiem takiej sytuacji: Alejki, Jednosci Narodowej: dwoch
              rowerzystow: jeden na sciezce rowerowej, drugi poza nia: oboje przejechali na
              druga strone, z tym, ze jeden zlamal przepisy. Akurat jechala obok policja i
              przez glosniki upomniala rowerzyste, ktory przejechal przez przejscie dla
              pieszych. Przy kolejnej ulicy zarowno ten pierwszy, jak i drugi zsiedli z
              rowerow i przeprowadzili pojazdy przez ulice: jeden po pasach, czyli
              prawidlowo, drugi prowadzil rower po przejezdzie, czyli tym razem ten zlamal
              przepisy. Po to jest przejazd, by mozna bylo nim przejechac...Mozna bylo sie
              posmiac...

POZdro
              Tomek
              POzdro
              Tomek

• Gość: e.beata Re: droga policjo rowerowa... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 09:57
            > Nic by sie nie zmienilo.

Naprawdę tak myślisz?????!!!!!!!1
            Ludzi nie znasz.
            • Gość: Zuza Re: droga policjo rowerowa... IP: *.arkonskie.v.pl 30.05.03, 10:30
              Tak czytam i czytam i niestety też nie mam o rowerowej polcji jak najlepszego
              zdania ,w niedzielę na popołudniowym spacerze w okolcach seminarjum w alejce
              prowadzącej do amfiteatru panowie ci zrobili sobie slalom między spacerowiczami
              i było to na tyle niebezpieczne że ludzie wpadali na żywopłoty ,a rowerzysta
              wymijający powinien tak mi się zdaje sygnalizować że będzie przejeżdzał albo mi
              się tylko tak wydaje ,czyżby i ta grupa była "uprzywilejowana"?
              • Gość: jerzy Re: droga policjo rowerowa... IP: *.osowo.pl 30.05.03, 21:00
                Gość portalu: Zuza napisał(a):

> Tak czytam i czytam i niestety też nie mam o rowerowej polcji jak
                najlepszego
                > zdania ,albo mi
                >
                > się tylko tak wydaje ,czyżby i ta grupa była "uprzywilejowana"?

a lampka na niebiesko się paliła i dzwonkiem dzwonili ciągle ? !! to byli
                uprzywilejowani.
                a jak zabrakło tych elementów to zrównali się z łobuzami w parku !

• Gość: Zuza Re: droga policjo rowerowa... IP: *.arkonskie.v.pl 31.05.03, 20:02
                  Gość portalu: jerzy napisał(a):

>
                  > *******************
                  >
                  > a lampka na niebiesko się paliła i dzwonkiem dzwonili ciągle ? !! to byli
                  > uprzywilejowani.
                  > a jak zabrakło tych elementów to zrównali się z łobuzami w parku !
                  >

No właśnie że nie i wiele osób spacerujących ten fakt głośno komentowało.
                  • Gość: e.beata Re: droga policjo rowerowa... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 11:58
                    Czepiacie się :-) Jak przekraczali prędkość światła to jak im się lampka miała
                    palić. A nie dzwonili bo chłopcy mili, nie chcieli hałasować, w końcu ludzie na
                    wypoczynek przyszli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka