Dodaj do ulubionych

Jak zwalczyć szczecińską plagę psów

• Gość: Doradca Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:43
      • beatrix13 Re: Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t 18.05.07, 08:47
        dla kotów też ,bo też pozostawiają odchody,czy tylko waść nienawiścią do psów
        pałasz?
        • Gość: labatt Re: Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.05.07, 08:51
          ...ale to nie o odchodach temat......Koty tez.... - agresywne...Tu zgoda;)
        • Gość: Doradca Re: Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:53
          Dla kotów też tylko wątek jest o psach :))
    • Gość: ja Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 18.05.07, 08:50
      co roku płacę za psa.
      I gdzie "idą" te pieniądze?
      niech miasto zatrudni kilku bezrobotnych do sprzątania psich odchodów przynajmniej w centrum.
      • Gość: labatt Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.05.07, 08:53
        Dlaczego bezrobotnych?
        • Gość: labatt Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.05.07, 09:05
          A swoja droga / hehehe/ - to gdzie robimy wybiegi?Smieje sie - bo to takie
          fajnie,znajomo,cieplo - typowe....
    • Gość: lollipop wysokie taxy, zakaz w mieszkaniach, usypianie IP: *.pools.arcor-ip.net 18.05.07, 10:41
      to zestaw uzdrawiajacy:

1) podatek za psa powinien byc zwiazany z jego rasa i wielkoscia - male psy
      1000 zl/rok, srednie 3000 zl/rok, duze 5000 zl/rok.
      Psy agresywne tylko na specjalne zezwolenia + taxa min. 10 tys zl/rok.

2) administracyjny zakaz trzyania psow srednich i duzych w mieszkaniach (do
      zrobienia tylko w spoldzielniach i mieszkaniach komunalnych). we wspolnotach -
      w zaleznosci od regulaminu i glosowania wspolnoty

3) kazdy pies ktory walesa sie samopas powinien byc wychwytywany i trzymany
      przez 3 dni w schronisku. jesli wlasciciel sie znajdzie - 1000 zl kary, jesli
      nie - do uspienia.

4) mandat za zopstawienie psigo gowna na ulicy - min. 100 zl
      • Gość: czesław Re: wysokie taxy IP: *.sysnet.pl 18.05.07, 11:07
        Proponuję zacząć jednak od góry gówna - jak kiedyś pisano " Mount Excrement" -
        mandat za klocka 200 zł
      • Gość: Arek Re: wysokie taxy, zakaz w mieszkaniach, usypianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:04
        Ad 1.: Wysokość podatku tj: 1000PLN jaką proponujesz oczywiście jest bzdurnym
        pomysłem. Jeżeli wszedł by w życie to ludzie którzy nie mają za dużo pieniędzy,
        a chcieliby mieć by mieć psa, zrezygnowali by z pomysłu adopcji bezpańskich psów
        ze schronisk, które znalazły się tam przecież nie ze swojej winy.

Pozostałe 3 pomysły to już megabzdura, aż szkoda komentować.
        • Gość: lollipop Re: wysokie taxy, zakaz w mieszkaniach, usypianie IP: *.pools.arcor-ip.net 18.05.07, 21:29
          > Ad 1.: Wysokość podatku tj: 1000PLN jaką proponujesz oczywiście jest bzdurnym
          > pomysłem. Jeżeli wszedł by w życie to ludzie którzy nie mają za dużo pieniędzy
          > ,
          > a chcieliby mieć by mieć psa, zrezygnowali by z pomysłu adopcji bezpańskich
          psó
          > w
          > ze schronisk, które znalazły się tam przecież nie ze swojej winy.

psy powinny byc usypiane po 3 dniach wiec nie ma problemu.

> Pozostałe 3 pomysły to już megabzdura, aż szkoda komentować.

no wiec uswiadomie ci, ze wlasnie podobnie "bzdurne przepisy" uzdrowily psia
          plage w wielu panstwach zachondniej europy. dzieki temu np. w monachium jest
          razem 12 (dwanascie) psow zaliczanych do ras groznych, do wiekszosci parkow
          jest zakaz wstepu z psami, kupy sie zbiera a majac cos wiekszego od ratlerka
          nie ma mowy o wynajeciu mieszkania w porzadnej dzielnicy
      • Gość: goodstuff Re: więcej tax IP: *.topaz.vessel.int.slb.com 18.05.07, 14:33
        Za wieże stereo - 100 zł od wata mocy wzamcniacza
        Za łysą pałę - po stówce za dzień dopóki włosy nie odrosną
        Za dres - kara śmierci
        Za złoty łańcuch - 50% wartości łańcucha
        Za niechodzenie do kościoła - na tacę dwa razy więcej i 10 zdrowasiek
        Za motór - za motór, to już sam nie wiem, bo kara śmierci jest za mało
        Za pisanie głupot z powodu nienaru..ia - 5 zika od głupoty
        Pisanie głupot jak się jest naru..ym - zwolnione z opłat

pozdrawiam i licze na przyjęcie naszej wspólnej petycji przez parlament
        następnej kadencji.
        gs

======================================================
        ta wiadomośc jest spamem i dlatego nie dociera do Ciebie
    • Gość: Boger Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 80.72.196.* 18.05.07, 10:47
      Proszę pomieszkać trochę w Szwecji, a mieszkańcy sami nauczyliby porządku
      naszych właścicieli psiaków. Tam nie ma możliowści, aby nie pozbierać kupki po
      piesku. Po prostu konsekwencje moralne są straszne - można tylko zapaść się pod
      ziemię. Ja po swoim czworonożnym przyjacielu sprzątam już od 5 lat. Kiedy
      zbieram do plastikowergo woreczka, wzbudzam sensację (?) i ogromne zdziwienie
      (?). Nasza świadomość pod tym względem jest zerowa. Potrzeba jeszcze pokolenia,
      aby to zmienić.
    • Gość: pece Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:49
      Proponuję pojechać do Berlina.
      Żaden pies nie ma kagańca i bardzo często PSY wchodzą do centrów handlowych.
      Nie osmieszaj się z tym pięknym miastem SZCZECINEM.
      Wiekszy problem to złodziejstwo na ulicach.
    • Gość: Gański Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:50
      Szanowny Panie redaktorze.Wyliczenia z klucza są błędne.Nie uwzględniono
      jednego ważnego punktu.Zwierzęta poddane zabiegowi sterylizacji i kastracji
      oraz adoptowane ze Schroniska dla zwierząt dożywotnio zwolnione są z podatku za
      psa.Z mojej bazy danych w mojej praktyce weterynaryjnej wynika że w grę wchodzi
      jakieś 30% populacji.Pan podał że 10% jest zwolnionych z racji wieku więc mamy
      około 40% zwierząt dożywotnio zwolnionych z podatku i natychmiast w grę wchodzą
      inne kwoty.Warto czasem coś sprawdzić zanim wprowadzi się opinię publiczną w
      błąd.A myślę że moja praktyka spokoje odzwierciedla średnią miejską
    • Gość: wujek witek Brawo dla autora!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:19
      w 100% popieram!!!
    • Gość: Lehoo Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 212.14.31.* 18.05.07, 11:20
      Bezpańskie łapać i usypiać. Obligatoryjnie usypiać w przypadku pokąsania
      kogokolwiek.
      • beatrix13 Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę durniów? 18.05.07, 11:25
        tak samo jak prpopnuje genialny redaktor
        • Gość: ? Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę durniów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:43
          Uśpić, zabić, bo strach wyjść do parku...

A co z gó..arzami, w kapturkach, z bejsbolami - też strach.
          Uśpić?
    • Gość: Arek Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:43
      Autor prezentuje typowe komunistyczno-pisowskie myślenie: Więcej pieniędzy z
      podatków za psy - więcej strażników z mandatami. To ja oświadczam. Jeżeli
      usłyszę, że choćby JEDNA złotówecza z podatków na psy pójdzie na strażników to
      ja WYREJESTROWUJE moje psy i przestaje płacić podatek. Zgadzam się z tym, że psy
      niebezpiecznych ras powinny nosić kagańce i być na smyczy, ale kupy po psach
      powinno sprzątać miasto. Za to płacę im podatek. Dosyć już tego okradania
      mieszkańców. Jak wprowadzali strefy płatnego parkowania to obłudnie tłumaczyli,
      że to dlatego, żeby ludzie nie blokowali miejsc parkowania i nowi mieli gdzie
      parkować. Skończyło się wiadomo jak - najmniejsze uliczki, gdzie nikt nie staje
      są w strefie płatnej. To samo chcą zrobić z psami - po prostu znów okraść
      mieszkańców dając pieniądze na straż miejską. Skończy wiadomo czym - strażników
      będzie więcej, ale tylko naiwny może sądzić, że paniusie będą sobie brudzić
      łapki kontrolując bezpańskie psy bez smyczy i kagańca - nie nie!! Po prostu
      darmozjady będą zakładać więcej blokad na auta i latać z fotoradarami, żeby znów
      wyłudzić od mieszkańców więcej kasy.
      • beatrix13 skoro miasto utrzymuje parkingi 18.05.07, 11:47
        a nie wszyscy mieszkancy są zmotoryzowani,
        może i utrzytmywac chodniki wolne od psich ,ale też KOCICH I PTASICH odchodów
        • Gość: . Re: skoro miasto utrzymuje parkingi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:11
          Miasto nie myśli o odchodach a o dochodach.
      • Gość: czesław Arku zaprzestań kup IP: *.sysnet.pl 18.05.07, 12:11
        to jest tylko prośba i nie sraj więcej, bo jak Ci to wytłumaczyC skoro są to
        elementarne sprawy - o których powinna mówić Pani w klasie i ksiądz z ambony.
        Nie czyń drugiemu itd.,przecież sam płacisz podatki, jednak sam nie walisz kup
        na spacerze, za wyjątkiem jak jesteś z pieskiem(ami) oczywiście.Naprawdę masz
        tak ciasny rozum i wydaję Ci się że za 50 zł rocznie czy ile tam placisz za
        1pies/rok?? - to możesz sr.. gdzie popadnie !! Zastanów się nad tonami gówna
        zalegającymi miasto, dzięki takim komunistom jak Ty właśnie. CHCESZ MIEĆ
        WOLNOŚC SRANIA ZA 50 ZŁ ?? . Proszę nie wal już kup Arku!!

• Gość: Arek Czesław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:37
          W Szczecinie gminna opłata za wywóz 1 m. sześciennego śmieci wynosi bodajże
          28pln. Wiesz ile kup by się zmieściło w 1 m. sześciennym? Ok, Proszę bardzo.
          Niech miasto pokaże mi wyższe wyliczenia ile kosztuje wywóz psich kup i wtedy
          możemy rozmawiać. W innych krajach europy co 100 metrów leżą specjalne pojemniki
          z łopatkami na psie odchody. Niech miasto się zdecyduje. Albo postawi takie
          kosze, albo samo będzie sprzątać psie odchody. W końcu na coś te podatki muszą
          iść. Bo takie słodkie pierdzenie Twoje czy redaktora bez zaproponowania gotowych
          rozwiązań jest po prostu śmieszne.
          • Gość: czesław Re: Czesław IP: *.sysnet.pl 18.05.07, 12:52
            Czyli rozumiem że jak miasto nie wystawi Ci co 100 metrów pojemnika i
            akcesoriów to sam się nie zmobilizujesz do sprzątania, bo skompletowanie
            sprzętu - torebka + łopatka przerasta Cię finansowo i organizacyjnie - nie
            mowiąc już mentalnie. Zmobilzowanie się do nie pozostawiania po sobie syfu w
            tej czy innej postaci jest gotowym rozwiązaniem,bo np. czy jak jedziesz za
            miasto (nie mówiąc juz o samym mieście) zostawiasz po sobie śmiecie po żarciu i
            piciu ?? Mam nadzieję że nie. A kupy wcale nie są fajniejsze . Daj się namówić
            na sprzątanie - to jest tylko prośba !!
            • Gość: Arek Re: Czesław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:09
              Nie zrozumieliśmy się. Jedynie co chciałem Tobie wyjaśnić, to fakt, że jeżeli
              gmina Szczecin wymaga ode mnie płacenia podatku od posiadania psa, to nich do
              licha weźmie odpowiedzialność za swoją pazerność!! Podatek za psa został
              wprowadzony właśnie po to, żeby , mówiąc brutalnie, neutralizować szkody
              wyrządzanie przez psy które srają na trawniki. Podatek za posiadanie psa inaczej
              nazywa się przez niektórych prawników "PODATKIEM SANITARNYM". Czy wiesz o tym,
              że nie ma podatku od posiadania chomika, świnki morskiej ani nawet KOTA?
      • Gość: ... Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 212.14.42.* 18.05.07, 12:37
        Arek - twoje psy - twoje kupy - sam je sprzataj!!
      • Gość: Lan Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.globalconnect.pl 29.05.07, 18:11
        Bezdomne uśpić. Podatki podnieść i ustalić skokowo - wielkie ciężkie psy to
        wysokie podatki.
        • Gość: karolina Lan - może i bezdomnych ludzi usypiać??? IP: *.chello.pl 29.05.07, 23:31
          a otyłych w ramach propagowania zdrowego trybu życia - karać...?

zastanów się-co za bzdury piszesz...

bezdomne zwierzęta to wynik braku odpowiedzialności ludzi, efekty
          pseudohodowli...
    • Gość: Kaja Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.devs.futuro.pl 18.05.07, 12:20
      Podatek nie zapobiegnie kupom pozostawionym na chodzniku. Wlascicieli, ktorzy
      pozostawiają "miny" na chodnikach nalezy edukowac, a jak nie zrozumieją -
      karać. Gdzie są strażnicy miejscy, ktorzy mieli egzekwowac sprzatanie psich
      odchodow? Ja po swoim czworonogu sprzątam i nie odczuwam wstrętu - zachecam
      wszystkich wlascicieli pieskow.
    • Gość: goodstuff Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety IP: *.topaz.vessel.int.slb.com 18.05.07, 13:35
      Tytuł artykułu jest obiektywny, jak przystało na dziennikarzy.
      Wiadomo, że jest plaga i że w Szczecinie specjalnie i że należy z nią walczyć.
      W innych miastach Polski jest inaczej, nie wspominając już o Ameryce:).
      Nie dyskutuję z tezą, że po psie należy sprzątać, bowiem jest to bezwzględnie
      konieczne i naturalne (powinno być - kto nie chce ładnego trawnika, na którym
      miło jest się położyć?). Jednak autor artykułu wspomina o obowiązku nałożonym
      przez ustawę zakładania psom kagańców i prowadzania ich na smyczy. Tyczasem
      stan faktyczny jest nieco inny, bowiem rada miasta złagodziła ustawę jeśli
      chodzi o smycze i kagańce i nałożyła obowiązek ten tylko na rasy niebezpieczne.
      Jednak, ze względów formalnych (powinienem chyba napisać: "z powodu burdelu
      w radzie miasta":) ustawa ukazała się w formie gdzie dwa punkty się wykluczają
      wzajemnie.
      Oto linki:

www.wirtualny.szczecin.pl/wiadomosci/wydarzenia/19498
      www.eszczecin.pl/news_Uchwala_bubel_pl.shtml
      Rozumiem, że dziennikarze Gazety o tym nie wiedzą i dlatego nie informują
      czytelników
      o intencjach rady miasta. Rozumiem też, że takie informowanie nie leży w interesie
      kampanii antypsiej psychozy prowadzonej przez Gazetę. Rozumiem też, że ustawami
      nie reguluje
      się wszelkich zasad współżycia społecznego. Rozumiem, że są potrzebne - zamiast
      ustaw -
      edukacja, wychowanie, podnoszenie kultury osobistej społeczeństwa i działania w
      celu obniżania poziomu
      agresji i frustracji w narodzie. Nie rozumiem tylko dlaczego szczeciński oddział
      Gazety tego nie rozumie:)?

pzdr
      gs
      - szczęściarz i głupiec, którego pies ugryzł tylko raz w dzieciństwie
      (szczęściarz) i nie wysnuł on z tego wniosku, że
      psy trzeba wytępić (głupiec:)
      • Gość: D należy ustawić więcej pojemników na psie kupy IP: 217.153.4.* 18.05.07, 13:46
        Brakuje koszt na smieci i na psie kupy też.... ułatwiłoby sprawę sprzątania
        kupy po psie jeśli będzie gdzie wyrzucić woreczek z ładunkiem. Spacerowanie z
        kupa długie dystanse, do domu gdzie dopiero mozna by wyrzucić, bo kubłów brak
        to mocno uciązliwa sprawa. zo zrobić z posprzątaną kupą ja sie pytam?
        • Gość: anka ja nie chce sprzatac- chce placic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:07
          nie mam ochoty sprzatac po swoim psie, chce zaplacic podatek (nawet wyzszy od
          tego, jaki place) i chce aby miasto zatrudnilo odpowiednie sluzby do sprzatania
          kup. Kazdy kto ma psa powinien miec wybor- albo sprzata sam albo placi za
          sprzatanie i to byloby ok.
          • Gość: D Re: ja nie chce sprzatac- chce placic IP: 217.153.4.* 18.05.07, 14:14
            wybór nie jest możliwy... bo jak, legitymacja dla płacacych, zwalniająca z
            obowiązku sprzatnięcia? dobre
            albo wszyscy sprzątaja albo wszyscy płacą. Jak sprzątaja to muszą byc pojemniki
            na kupy.
            • Gość: andreas Re: ja nie chce sprzatac- chce placic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 15:09
              ale to tak troche, jak by nakazac,
              ze kazdy ma sobie samemu budowac, naprawiac...
              a nie płacic za to!

Płacimy za sprzatanie miasta, sa opłaty od psów...
              swoja droga czemu nie ma od kotów??
          • whiterobak Re: ja nie chce sprzatac- chce placic 28.05.07, 18:49
            zastanów się kobieto ile to by musiało kosztować, armia ludzi zbierających psie
            kupy. Sama sobie zatrudnij kogoś kto będzie chodził za Twoim psem i sprzątał
            jego kupy.
      • beatrix13 Re: Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety 18.05.07, 14:18
        kpisz sobie z ludzi tym tytułem
      • Gość: andrzej Re: Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety IP: 212.160.172.* 18.05.07, 14:59
        Sam mam psa i kilka uwag:
        1.Podatek jeżeli jest należy płacić
        2.Sprzątanie po psie bezwzględnie tak - nikt nie lubi jak dzieci przychodzą z
        obsranymi butami do domu.
        3,smycze i kagance - odnoszę wrażenie że psy które prowadzamy w ten sposób są
        dużo bardziej agresywne - pies który ma wolność , jest odpowiednio
        ułożony ,wychowany w odpowiedniej atmosferze nie bedzie agresywny
        4.wybiegi dla psów - całkiem niezłe ale dla psów młodych - psy starsze wcale
        nie muszą się dobrze czuć na wybiegu

Reasumując -pana redaktora mocno poniosło - większość właścicieli psów kocha
        swoje zwierzaki i one ich - tych ludzi można spotkać w parkach na skwerach
        wybiegach i te psy nie są wcale agresywne.
        Jest niestety grupa ludzi którzy nie powinni mieć psów - słyszałem kiedyś
        odpowiedź na pytanie czemu pan kupił amstafa - po to aby zabił w obronie
        brzmiała odpowiedź
        i tak naprawdę chyba tutaj jest problem...
        Jak byłem dzieciak to nieraz byłem pogryzieny przez wałęsające się psy - teraz
        mam dzieci i nigdy pies mojego dzieckanie ugryzł - po prostu wałęsających psów
        jest bardzo mało i wystarczy zadzwonić do SM aby została podjęta odpowiednia
        interwencja - to działa panie redaktorze
        Jeszcze jedno - w sobotę zdarzył się nieszczęśliwy wypadek -dziecko zostało
        pogryziene przez psa - Radio Szczecin podało genezę ,wyborcza nie - panie
        redaktorze poważnej gazety -prawdą jest całość informacji ,nie fragment.
        Jesteście stronniczy.Myślę że wczorajszy artykuł ma genezę w wydarzeniach
        sobotnich - trzeba dokopać wszystkim psiarzom
      • Gość: lkm Re: Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 15:15
        No i wypowiedział się najgorszy redaktor najgorszego dodatku do Wyborczej w
        Polsce. Panie Jachim, jeszcze więcej przemyśleń na temat zwierząt. Są koty
        (miauczą i drapią), pchły (kąsają), żaby (kumkają w nocy), policyjne konie bez
        kapci stukają, dziennikarze od Jachima i on sam bzdurzą. Jakie miasto takie
        tematy (zastępcze). Przy okazji, w swoim domu ma windę??????? Czy to symptom
        pionowych korytarzy????
    • Gość: Matala 1.Zaczipowanie wszystkich !!!psow i kotow IP: *.cable.ubr01.gate.blueyonder.co.uk 18.05.07, 14:52
      2.Wprowadzenie bazy danych do komputera - gdy bedzie sie blakal bezdomny pies
      od razu bedzie wiadomo ,kto jest wlascicielem.
      3. Karanie wlascicieli psow ,ktorzy wypuszczaja psy na dwor bez opieki( bez
      wzgledu na rozmiar - psow oczywiscie)
      4. W kazdym parku, skwerku i placyku wydzielic plotem miejsce dla tylko dla
      psow, wtedy nie bedzie problemow z psami biegajacym bez smyczy, czy kaganca
      wsrod ludzi nie posiadajacych psow.
      5. Egzekwowac bezlitosnie obowiazkowe szczepienia dla psow i kotow(dane beda w
      w/w bazie danych) i pobierac wlasnie w tym momencie podatek - gwarancja 100%
      skutecznosci.
      6. Psy nie przewidziane do prokreacji sterylizowac
      7. Karac bezlitosnie ludzi katujacych i porzucajacych swoje zwierzaki -
      informacja o wlascicielu w w/w mikroczipie.

W ten sposob za duza liczba psow powinna w naturalny sposob spadac. Znam
      osobiscie osoby, ktore ze zwyklego lenistwa nie ida do weterynarza
      wysterylizowac swoje zwierzaki i co pol roku topia szczeniaki albo kociaki w
      rzece.
      Uwielbiam wszystkie zwierzaki i sama mam psa i wiem jak trudne jest zycie z
      psem w centrum miasta, dlatego przed kupnem trzeba sie 100 razy zastanowic czy
      wzac psa do domu. Musimy przyjac do wiadomosci ,ze psy byly ,sa i beda i trzeba
      zapewnic ich wlascicielom, ktorzy rowniez sa mieszkancami Szczecina minimum
      warunkow do stosowania sie do obowiazujacego prawa. W przeciwienstwie do
      szczajacych po bramach pijakach pies nie zalatwi sie w domu. W miescie nie ma
      wybiegow, koszy na kupy oraz nikt nie sprzata ulic. Wielu ludzi trzyma psy w
      domu, bo czuja sie bezpieczniej, poniewaz na policje nie bardzo mozna liczyc,
      bo bandzior 20 razy sie zastanowi czy okrasc nasze mieszkanie, wyrwac torebke
      czy zgwalcic. Nie mniejsze a moze wieksze problemy jakie ma miasto sa z
      nastolatkami - blokersami, pijakami, zebrakami - wszyscy to widzimy -
      powyrywane lawki, zdemolowane parki, smierdzace bramy, kieszonkowcy w
      tramwajach ,bandytyzm w autobusach. Na ulicach leza nie tylko psie kupy,lezy
      cala masa smieci, ktorych nie ma kto sprzatnac, bo miasto ma pieniadze tylko na
      kolejne pomniki, mauzolea, zmiany nazw ulic i inna absurdalna dzialanosc.
      Slyszalam o wspanialym wynalazku pewnego pana, ktory wynalazl bardzo prosty b.
      tani zbieracz kupek - nic o tym dalej nie slychac, bo tak naprawde nikogo to
      nie obchodzi. A do wszystkich przeciwnikow psow w miescie - pies to
      jest "usmiech" od Boga i naturalny towarzysz czlowieka od dziesieciu tysiecy
      lat ,zas ulice w dzisiejszym ksztalcie od kilkuset. Co wy na to?
    • Gość: pelagia Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.chello.pl 18.05.07, 15:40
      Mieszkanie sobie 148m. załatwił, a z kupą się nie upora?
      • jam-agru A psy przydomowe? 18.05.07, 22:37
        Skoro problem w kupach i pieniądze z podatku mają iść na ich sprzątanie, to
        dlaczego mają płacić także ci, których psy biegają po przydomowych ogródkach i
        tam brudzą?
        W dodatku taki pies odstrasza złodziei, więc ujmuje pracy policji, za co
        powinien zostać uhonorowany, a nie ukarany. Ciekawe, jak wyglądałaby liczba
        włamań do domków, gdyby nagle zniknęły wszystkie psy ogrodowe?
    • Gość: wnerwiona Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:54
      Myślę, że opisany problem jest ściśle powiązany z nadpopulacją zwierząt
      domowych, zarówno psów jak i kotów.

Logiczne jest, że dobro, którego jest w nadmiarze nie jest szanowane. Co za tym
      idzie trafia w nieodpowiedzialne ręce. Żeby zostać właścicielem psa czy kota nie
      trzeba spełnić zupełnie żadnych wymagań.

Skąd się bierze nadpopulacja, skąd się bierze bezdomność zwierząt?
      Niby proste jak konstrukcja cepa, ale jednak nie dla każdego...
      Rzadko kto dostrzega związek przyczynowo - skutkowy pomiędzy nadmiernym,
      bezmyślnym rozmnażaniem, a nadpopulacją i co za tym idzie bezdomnością zwierząt.

Miasto wydaje mnóstwo pieniędzy na utrzymanie schroniska, które przecież nijak
      nie rozwiązuje problemu nadpopulacji i bezdomności, walczy co najwyżej ze
      skutkami bezdomności i to z marnym skutkiem ( patrz skandalicznie wysoka
      umieralność zwierząt ), a nie robi zupełnie nic żeby ukrócić bezmyślne
      rozmnażanie psich kundelków czy psów "rasowych" bez rodowodu czy też kotów
      "dachowców".
      Wręcz przeciwnie - psedohodowle kwitną, sprzedają takie pseudoyorki czy
      pseudocośtam (bez rodowodu, będące co najwyżej w typie rasy) za 1000 zł, nie
      płacą żadnych podatków i są zadowoleni. Potomstwo tych zwierżat również jest
      rozmnażane i tak bez końca.
      Zwierzęta rozmnażają alkoholicy czy bezdomni, sprzedają je potem na straganach,
      bez szczepień.

Ludzie powtarzają mity w stylu "każda suka/kotka dla zdrowia powinna
      przynajmniej raz w życiu urodzić". A weterynarze chętnie zaopiekują się nowymi
      klientami czyli szczeniętami lub kociętami. Korzystniejsze dla ich kieszeni jest
      podawanie zwierzętom hormonów, późniejsze leczenie ropomacicza niż jednorazowa
      kastracja. A dlaczego przeciętny człowiek miałby nie wierzyć weterynarzowi?

Naczelny nawołuje "usypiać".
      Ja proponuje stworzyć najpierw mechanizmy uniemożliwiające tworzenie się
      nadpopulacji. Pańska propozycja jest nie tyle okrutna, co nielogiczna. W ten
      sposób będziemy mogli usypiać zwierzęta bez końca. Najpierw nieodpowiedzialnie
      powoływać je do życia, a potem zabijać. I tak w kółko...

Dlaczego Gazeta nie zrobi czegoś dobrego dla polskich zwierząt?
      Czy słyszał Pan o czymś takim jak Europejska Konwencja Ochrony Zwierząt
      Domowych? Czy wie Pan, że 21 krajów już ją podpisało? Dlaczego nikogo w Polsce
      to nie interesuje? Dlaczego w Polsce pompuje się ogromne pieniądze w schroniska
      i hycla, a nie ma walki z bezdomnością krok wcześniej?

W krajach, które podpisały Konwencję występuje państwowa kontrolę nad hodowlą,
      rozrodem i obrotem zwierzętami domowymi, a opieka nad zwierzętami bezdomnymi
      (schroniska) może być prowadzona tylko w formie niedochodowej. U nas schronisko
      to wielki biznes, bierze psa, dostaje za przyjęcie go np 1000 zł a za tydzień
      nikt nie zapyta gdzie ten pies jest.

Przed rzucaniem haseł "hycel" polecam Panu Radaktorowi trochę lektury.
      Może Gazeta zapyta polityków kiedy podpiszemy Konwencję?

Zainteresowanym polecam lekturę m.inn "Zorganizowana przestępczość urzędników
      wobec bezdomnych zwierząt"
      www.psianiol.org.pl/boz/raport2005/zorganiz.htm czy "Publiczny problem
      bezdomnych zwierząt" www.psianiol.org.pl/boz/raport2005/publiczny.htm.
      Tu link do tłumaczenia Konwencji -
      www.psianiol.org.pl/boz/prawo/konwencja_pl_kom.htm
    • Gość: el usypiać??? IP: 213.155.189.* 19.05.07, 00:14
      najprostsze rozwiazanie??? najbardziej sadydtyczne i prostackie. Autor tekstu
      nie wysilił się intelektualnie pracując nad nim. Problem narastajacej liczby
      psów (zwłaszcza nierasowych) rozwiązałaby kastracja i sterylizacja wszystkich
      psów/suk, które trafiają do schroniska i po które właściciele nie zgłaszają sie
      po okresie kwarantanny.
      • Gość: wnerwiona Re: usypiać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 01:19
        Nie rozumiem dlaczego sterylizacja akurat zwierząt schroniskowych miałaby
        zmienić smutną rzeczywistość i rozwiązać problem bezdomności zwierząt.
        Pozwolę sobie zacytować Tadeusza Wypycha z biura Ochrony Zwierząt: "Przepełnione
        schroniska to nie źródło nadpopulacji psów lecz jej skutek. Dlaczego kosztowym
        obowiązkiem sterylizacji obciążać w pierwszym rzędzie tych, którzy powinni się
        bezdomnymi zwierzętami opiekować, a nie tych, którzy produkują bezdomność przez
        zaniedbanie lub dla zysku? Zasadniczo obowiązek sterylizacji powinien wynikać
        bardziej z odpowiedzialności właściela psa niż z faktu zaopiekowania się ofiarą
        nieodpowiedzialności."

Sterylizacja na 100% tak, ale zacznijmy na problem patrzeć od właściwej strony.
        Społeczeństwa ma rozmnażać, zasilać bezdomność, a schronisko kastrować?
        Kastrować aby zapobiec ciążom w schronisku - tak, ale nie jest to recepta na
        brak bezdomności.
        www.psianiol.org.pl/boz/index.htm
    • Gość: terefere Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 15:01
      a moze autor zajaby sie szczecinska plaga bezpanskich kotow?
      ktore sraja wyja po nocach a zarcie rozrzucane przez dokarmiajace je kociary
      wabi szczury.
      dlaczego kot ma przyznany status nalezacego do ekosystemu? jesli on nalezy do
      ekosystemu to gryzonie tez! dlaczego rozklada sie trutke?
      nie pochwalam wlascicieli nie sprzatajacych po swoich pupilach ale autor
      powinien zajac sie hordami kotow, ktore sa wszedzie , roznosza wscieklizne a
      smrod niesie sie daleko...
      • Gość: labatt Andy.... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 19.05.07, 20:01
        ...artykul....."Co ciagnie dzika do miasta"...powinno rozwiac Twoje watpliwosci
        co do dzikich zwierzat...Jak widzisz -uczymy sie od innych.
    • Gość: DUCH ŚWIĘTY Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 80.55.145.* 19.05.07, 21:15
      Autorowi artykułu szkodzą tylko psie odchody. A co na leżące inne śmieci typu:
      potłuczone butelki, papiery, worki foliowe, pety, resztki jedzenia rzucone niby
      dla ptaków. Nie byłoby problemu, gdyby były odpowiednie pojemniki na zwierzęce
      odchody. Twórca artykułu nie zdaje sobie sprawy z tego, że gdybyśmy chcieli
      łączyć psie odchody z odpadami komunalnymi, to łamiemy przepisy sanitarne. Może
      czas na to, by ktoś pomyślał aby na wszystkich osiedlach miasta postawić
      pojemniki a wtedy można byłoby egzekwować postanowienia Rady Miejskiej. A tak,
      to sam mam problem. Chcę sprzątać po swoim psie ale jak to zrobić kiedy nie ma
      pojemników nie mówiąc już o zwykłym koszu na śmieci? Autorowi życzę trochę
      więcej zrozumienia realiów codziennego życia i zaangażowania się we właściwą
      pracę dziennikarza. Psie kupy to nie wszystko!
    • Gość: karolina K. Jachim - jesteś bydlakiem!!!! IP: *.chello.pl 21.05.07, 15:23
      " Niestety, jakkolwiek zabrzmi to okrutnie, powinniśmy też wrócić do instytucji
      hycla, który będzie wyłapywał latające luzem psy i je usypiał, jeśli przez
      tydzień nikt się po nie nie zgłosi."

- zajrzyj Jachim do schroniska- moze wtedy zdasz sobie sprawę ignorancie- ze
      problem nie leży w kupach - ani w psach - tylko w ustawie o ochronie zwierząt,
      która pozwala na to, aby psa przygarnąć - i po kilku dniach pozbyć się go...
      któa nie zarzadza prowadzenia ewidencji właścicieli psów -

podatek - niczego nie zmieni - rządzacy muszą dać coś od siebie...
    • Gość: karol Po tygodniu uspić??? IP: *.chello.pl 21.05.07, 17:33
      człowieku - który uważa się za dziennikarza - a jest zwykłym ignorantem -
      zdarza się, ze psa szuka się kilka tygodni!!!
      Powinienieś zostać ukarany za wypisywanie takich bzdur!!!
    • Gość: ona Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.chello.pl 21.05.07, 17:34
      a może Twoje dzieci, które są na podwórku dłużej niż 4 godziny powinny być
      odwożone do Izby dziecka?????
      • Gość: Janek zapytaj Chochulskiego IP: *.sysnet.pl 25.05.07, 03:00
        On może być jak Wolulski - zakocha się w Lalce - i nie zdąży wyprowadzić psa,
        nie mówiąć już o dziecku - dziewczynce powyżej 4 h na świeżym .
        • asdf401 Dobry tekst 25.05.07, 07:14
          Gratuluje szczerze tekstu. Poza usypianiem zgadzam się całkowicie. Przykład z
          mojego podwórka: samotna matka 3 dzieci, alkoholik, bezrobotna, z zaległym
          czynszem za 2 lata też sobie sprawiła pieska (dostała). Nie dość, że niektórzy
          mają dosyć jej pijackiej gęby i współczucia jej losowi to teraz mamy od niej na
          podwórku gówienka. Osoba, która nie potrafi zadbać o siebie, dzieci swoje,
          czynsz ma bezproblemowo srającego, gdzie popadnie lub zamkniętego dniam w domu
          pieska.
          • Gość: psiarka Re: Dobry tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 07:21
            Dużo zdziałałoby skuteczne egzekwowanie przepisów o podatku od psa.
            Niezarejestrowany, niepłacony podatek zabieramy pieska. Podatek jest też za
            niski.
            • Gość: labatt Re: Dobry tekst IP: *.hsd1.fl.comcast.net 25.05.07, 07:42
              Kto i gdzie zabieralby?Schronisko?Przeciez to kolko....
              • Gość: antyIdiota Po pierwsze czy plaga? po drugie po co zwalczac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 19:14
                Przejrzalem tylko ten tekst, wiec moze cos istotnego umknelo mojej uwadze, ale
                sa to wypociny prowincjonalnego inteligenta-neofity. Otoz dla wielu mieszkancow
                Szczecina - potomkow wyklasowionych chlopow, elementem tozsamosci
                mieszczanskiej jest stosunek do zwierzat - "mieszczanski" pelna geba - czyli
                pies na wsi na lancuchu, pies won z miasta, z parku, kaganiec, smycz, olowiana
                kula u nogi itd. Z drugiej strony mamy druga kategorie potomkow wyklasowionego
                chlopstwa - ludzi ktorym z kolei w glowie sie nie miesci ze gowno po psie
                nalezy posprzatac, ze jak sie wsiada do tramwaju lub autobusu to kaganiec na
                pysk trzeba zalozyc itp. Tak czy siak, jedni warci drugich. Neurotyczni
                prowincjonalni mieszczanie i niereformowalne ciemne chlopstwo (nie mylic
                z "jasnym" chlopstwem). Pozdrawiam.
    • Gość: ewa Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 91.142.183.* 28.05.07, 21:30
      kilka dni temu wyjechalem ze szczecina do szwecji. obecnie mieszkam po za
      sztokholmem. domki jednorodzinne wokolo. cisza i spokoj. zadnego ujadania psow.
      u nas wystarczy pojsc na pogodno i w kazdym domku jakis psiak. maly albo duzy.
      tutaj odpoczywam.
      psy to problem szczecina napewno i cos trzeba z tym zrobic
      wlodarze do dziela
      pozdrawiam
      • Gość: karolina Ewo IP: *.chello.pl 28.05.07, 23:10
        gratuuluję - zero ujadania psów...aż dziw bierze, jak szybko tacy, jak Ty
        opluwają swoje podwórko...
        Ewo - zjeździłam pół świata i wyobraź sobie, że psy szczekają wszedzie - od
        Nowego Yorku, przez Budapest po Nepal... chyba, że mają poprzecinane struny
        głosowe...

miłego odpoczynku w krainie, w której psy nie szczekają...

Ps. na Pogodnie mam dom i fakt- psy są...ale rzadko kiedy trafia mnie szlag bo
        któryś ujada godzinę... bardzo rzadko...
        • Gość: labatt Re: Ewo IP: *.hsd1.fl.comcast.net 29.05.07, 06:44
          Zabawna sprawa...Ale ja tez zauwazylam,ze psy w Polsce szczekaja
          agresywniej....Znajomy weterynarz wytlumaczyl to roznica w sposobie zywienia i
          przyzwolenia na takie zachowanie.....
          Nie podam blizszego przykladu psa z Pogodna,ktory ujada od wczesnego ranka do
          nocy - tylko z jednego powodu...Ten pies juz jest niepotrzebny
          wlascicielowi....- po wniesieniu sprawy do sadu - pewnie
          zostalby "zutylizowany".....
        • Gość: ewa Re: Ewo IP: 91.142.183.* 29.05.07, 20:16
          W zadnym wypadku nie opluwam swego podworka. Na Pogodnie pieknym zreszta
          mieszkalam kilkadziesit lat. Zgodze sie ze psy sa wszedzie (prawie) lecz to co
          sie dzieje w Szczecinie i oczywiscie w Polsce to juz przesada. Uwazam, ze
          przynajmniej polowa wlascicieli psow nie powinna nimi byc. Nie bede mowila o
          odpowiedzialnosci wlasciciela za wychowanie takiego zwierzecia ale o
          zapewnieniu psu nalezytych warunkow bytowych.
          Wyobraz sobie doga lub innego duzego pieska trzymanego w bloku. Wlasiciel
          wyprowadza go 3 razy dziennie na 5 minutowy spacer. Takiego sasiada mam w
          Szczecinie. Nie pozwala sobie zwrocic uwagi na ten temat. Jak pies byl maly to
          wyl godzinami po wyjsciu "wlasciciela" do pracy. Psi temat to temat rzeka.
          tj. wychodzenie na boisko szkolne aby piesek zalatwil swoje potrzeby;
          sprzatanie po psach - kolejny temat; puszczanie psow bez kagancow itd, itd
          • Gość: karolina Re: Ewo IP: *.chello.pl 29.05.07, 23:28
            zgadzam się z Tobą - ale samo pozbywanie się psów, narzucanie śmiesznych
            zakazów itd. niczego nie rozwiąze...nadal uważam, że powinno się zmienić ustawę
            o ochronie zwierząt... albo tak, jak pisaliśmy wcześniej - podpisać Europejską
            Konwencję Zwierząt Towarzyszących...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=62627176&wv.x=2&a=63268133
    • Gość: Takamala Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.globalconnect.pl 28.05.07, 23:20
      Mnie tam bardziej od psiego guano brzydzi ta facetka co jak ogląda bajki to jej
      się mózg w serek homogenizowany zamienia. Jeszcze jej za to nieźle płacą.
    • Gość: ja Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.softlab.gda.pl 29.05.07, 08:28
      facet jestes smieszny i zenujacy.......wiesz jak rozwiazalo to kilka miast w
      polsce....za nie posprzatanie wysokie mandaty ale w kazdymkiosku i czesci
      sklepów sa specjalne torebki z tekturowa krawedzia do zbierania odchodów...za
      20 groszy chyba...finansuje to urzad miasta i gminy......wiec...zaden problem
      wystarczy chciec
      • Gość: czesław piesek na smalczyk IP: *.sysnet.pl 29.05.07, 10:12
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4184129.html
        W naszym miasteczku chyba nikt piesków nie wytapia ??,raczej jakaś skórka z
        kotka na nerki może ? . A jaki jest procent psów "utraconych" w szczecińskim
        schronisku - czy ktoś może podać "nasze" statystyki ??
        • Gość: karolina Re: piesek na smalczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 11:48
          szczecińskie schronisko nie wyrabia smalcu - choć jest kilka zastrzeżeń co do
          jego działania...

Niestety - 100 tysięcy podpisów pod petycją o wprowadzenie zmian w ustawie o
          ochronie zwierząt leży... i leży i czeka.. a Pani Kaczyńska, która ponoć
          ogłosiła się patronem naszych mniejszych braci - nie robi NIC.

Problem wytapiania smalcu i zjadanie psiego mięsa występuje przede wszystkim na
          południu Polski.
          • Gość: wnerwiona Re: piesek na smalczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:21
            No właśnie...
            Szkoda, że zwierzętolubni stracili mnóstwo czasu na zbieranie podpisów pod
            czymś, co zdaniem wielu, jest ...hmm... mało wartościowe.
            O petycji - www.psianiol.org.pl/boz/prawo/apel_ozzy.htm

Dlaczego nie mówi się głośno o Europejskiej Konwencji Ochrony Praw Zwierząt
            Domowych? Dlaczego wszyscy nasi sąsiedzi już dawno ją podpisali?
            Dlaczego zwierzętolubni nie dążą do podpisania przez Polskę tego dokumentu?
            Myślę, że założona w Konwencji niedochodowość schronisk jest dla wielu poważnym
            problemem...
            W Polsce mamy tak: Schronisko przyjmuje psa, UM płaci schronisku jednorazowo za
            przyjęcie psa (ceny w Polsce są różne od kilkudziesięciu do 1500 zł za 1 sztukę,
            za kilka dni pies znika, UM wszystko się w dokumentach zgadza, bo ciężar
            bezdomności zwierzęcia złożył przecież na barki schroniska, pow. lekarz
            weterynarii powie, ze wszystko jest ok... Ewentualnie stwierdza się, ze zwierze
            zostało wyadoptowane, ale nikt tego nie sprawdzi bo... ochrona danych osobowych.

Konwencja Europejska - www.psianiol.org.pl/boz/prawo/konwencja_pl_kom.htm
            • karolina.szczecin tekst konwencji - co by chociaż kilka osób przeczy 29.05.07, 13:25
              przeczytało :)

EUROPEJSKA KONWENCJA OCHRONY ZWIERZĄT TOWARZYSZĄCYCH
              Strasbourg, 13.11.1987r.

Preambuła
              Niżej podpisane państwa członkowskie Rady Europy;
              — zdając sobie sprawę, że celem Rady Europy jest osiągniecie większej jedności
              wśród państw członkowskich;
              — rozpoznając moralny obowiązek człowieka do respektowania wszystkich żywych
              stworzeń i pamiętając, że zwierzęta towarzyszące pozostają w szczególnej więzi
              z człowiekiem;
              — biorąc pod uwagę znaczenia zwierząt towarzyszących i ich wpływ na wartość
              ludzkiej egzystencji oraz ich istotną rolę w społeczeństwie;
              — biorąc pod uwagę problemy wynikające z ogromnej różnorodności zwierząt, które
              są hodowane przez człowieka;
              — biorąc pod uwagę ryzyko dla higieny, zdrowia i bezpieczeństwa człowieka oraz
              innych zwierząt, które są immanentnie związane z nadpopulacją zwierząt
              towarzyszących;
              — zdając sobie sprawę, iż hodowla dzikich gatunków zwierząt jako zwierząt
              towarzyszących nie powinna mieć miejsca;
              — świadomi, iż istnieją różne warunki mające wpływ na nabywanie, utrzymywanie,
              komercyjną lub niekomercyjną hodowlę, pozbywanie się i handel zwierzętami
              towarzyszącymi;
              — świadomi, iż zwierzęta towarzyszące nie zawsze są trzymane w warunkach
              umożliwiających im utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia;
              — zaznaczając, że stosunek wobec zwierząt towarzyszących może ulegac znaczącej
              zmianie w zależności od posiadanej wiedzy; — biorąc pod uwagę, iż podstawowy
              przeciętny stosunek do zwierzęcia i praktyka dnia codziennego, której
              rezultatem jest odpowiedzialne posiadanie zwierzęcia towarzyszącego, jest nie
              tylko pożądanym, ale i realistycznym celem;
              — postanowiliśmy jak następuje:

ROZDZIAŁ I - GENERALNE WARUNKI

Artykuł 1
              1. Jako zwierzę towarzyszące rozumie się każde zwierzę trzymane lub mające
              zostać w przyszłosci nabyte przez człowieka i trzymane w jego bezpośrednim
              otoczeniu domowym dla jego przyjemności i towarzystwa.
              2. Poprzez handel zwierzętami towarzyszącymi rozumie się każdą legalną
              transakcję odbywaną w celu uzyskania profitów, ktorej elementem jest zmiana
              własności zwierzęcia towarzyszącego.
              3. Poprzez komercyjną hodowlę rozumie się hodowlę dla celów komercyjnych.
              Schronisko (rezerwat) dla zwierząt to instytucja niekomercyjna, gdzie zwierzęta
              towarzyszące mogą być przechowywane w znacznych ilościach.
              4. Jeśli legislatywa danego państwa lub inne środki administracyjne na to
              zezwalają, powyższa instytucja może przyjmować zwierzęta bezpańskie.
              5. Poprzez zwierzę bezpańskie rozumie się zwierzę towarzyszące, które albo nie
              posiada swego domu, albo znajduje się poza zasięgiem swego właściciela i nie
              znajduje się pod bezpośrednię kontrolą jakiegokolwiek właściciela lub opiekuna.
              6. Poprzez właściwy organ rozumie się organ powołany przez państwa członkowskie
              Rady Europy.

Artykuł 2 - Zasięg i implementacja
              1. Każda ze Stron podejmuje niezbędne kroki mające na celu wcielenie w życie
              warunków tej konwencji w odnośni do:
              a) zwierząt towarzyszących trzymanych przez człowieka lub inną osobę prawną
              w domach, instytucjach zajmujących się handlem, hodowlą komercyjną i w
              schronieniach dla zwierząt;
              b) zwierząt bezpańskich.
              2. Żaden z artykułów tej Konwencji nie powinien mieć wpływu na implementację
              innych instrumentów odnoszących się do ochrony zwierząt lub zachowania
              gatunkóqw grożących wyginięciem.
              3. Żaden z artykułów tej Konwencji nie powinien mieć wpływu na wolność Stron
              wprowadzenia bardziej surowych środków mających na celu opiekę nad zwierzętami
              towarzyszącymi lub zastosowania warunków ujętych w tej Konwencji do innych
              kategorii zwierząt, które w tym dokumencie nie zostały wymienione.

ROZDZIAŁ II ZASADY TRZYMANIA ZWIERZĽT TOWARZYSZĽCYCH

Artykuł 3 - Podstawowe zasady mające na celu dobro zwierzęcia
              1. Nikt nie powinien sprawiać zwierzęciu towarzyszącemu niepotrzebnego bólu,
              cierpienia lub stresu.
              2. Nikt nie powinien porzucić zwierzęcia towarzyszącego.

Artykuł 4 - Posiadanie
              1. Każda osoba, która posiada zwierzę towarzyszące i zgodziła się nim
              opiekować, jest odpowiedzialna za jego zdrowie i dobro.
              2. Każda osoba, która posiada zwierzę towarzyszące lub która się nim opiekuje,
              powinna zapewnić mu miejsce do mieszkania, opiekę i uwagę, dbając również o
              etologiczne potrzeby zwierzęcia zgodne z jego rasą i hodowlą, a zwłaszcza:
              a) podawać odpowiednie i wystarczjące pożywienie oraz wodę;
              b) zapewnić mu odpowiednie warunki do ćwiczeń;
              c) powziąc wszelkie konieczne środki mające uniemożliwic jego ucieczkę;
              3. Zwierzę nie powinno być trzymane jako zwierzę towarzyszące, jeżeli:
              — warunki paragrafu 2 nie są spełnione;
              — pomimo spełnienia powyższych warunków, zwierzę nie może zaadaptować się
              do życia w niewoli.

Artykuł 5 - Hodowla
              Każda osoba, która wybiera zwierzę towarzyszące i planuje jego hodowlę jest
              odpowiedzialna za wzięcie pod uwagę uwarunkowań anatomicznych, fizjologicznych
              i behawioralnych zwierzęcia , które mogą narazić na ryzyko zdrowie lub dobro
              miotu lub żeńskiej partnerki.

Artykuł 6 - Limit wieku związany z nabywaniem
              Żadne zwierzę towarzyszące nie powinno być sprzedane osobie poniżej 16 roku
              życia bez zgody wyrażonej przez rodziców lub prawnego opiekuna.

Artykuł 7 - Tresura
              Żadne zwierzę towarzyszące nie powinne być tresowane w sposób, który może być
              szkodliwy dla jego zdrowia, zwłaszcza zmuszanie do przekraczania naturalnych
              możliwości, siły lub korzystanie z syntetycznych specyfików, które mogą
              doprowadzić do kontuzji, niepotrzebnego bólu, cierpienia lub stresu.

Artykuł 8 - Handel, hodowla, schronienia dla zwierząt
              Każda osoba, która w momencie wejścia w zycie tej Konwencji, zajmuje się
              handlem, komercyjną hodowlą lub prowadzi schronienie dla zwierząt, powinna w
              odpowiednim czasie ustalonym przez każdą ze Stron zgłosić swą działalność do
              kompetentnego organu. Osoba, która zamierza zająć się którąś z wyżej podanych
              działalności powinna zadeklarować swą wolę odpowiedniemu organowi.
              Powyższa deklaracja powinna określać:
              a) gatunki zwierząt towarzyszących, które mają być wykorzystane;
              b) osobę odpowiedzialną i jej wiedzę;
              c) opis siedziby oraz sprzętu który ma być wykorzystany.
              Powyższe czynności mogą być wykonywane tylko jeżeli:
              a) osoba odpowiedzialna posiada wiedzę oraz możliwości wymagane do
              prowadzenia danej działalności zdobyte albo dzięki odpowiedniemu wykształceniu,
              albo doświadczeniu nabytemu w pracy ze zwierzętami towarzyszącymi i
              b) jeśli siedziba oraz wyposażenie użyte do prowadzenia działalności są
              zgodne z wymaganiami zawartymi w Artykule 4.
              4. Odpowiedni organ powinien zadecydować na podstawie deklaracji czy warunki
              wymienione w paragrafie 3 są spełnione. Jeśli nie, ów organ powinien zalecić
              odpowiednie zmiany, a jeśli jest to konieczne dla dobra zwierząt powinien
              zakazać rozpoczęcia lub kontynuacji działalności.
              5. Odpowiedni organ powinien zgodnie z państwową legislacją, kontrolować lub
              też nie, czy powyższe warunki są spełnione.

Artykuł 9 - Reklama, rozrywka, wystawy, konkursy i podobne imprezy
              Zwierzęta towarzyszące nie powinny być używane w reklamach, rozrywce,
              wystawach, konkursach i innych imprezach tego typu, chyba że:
              1. organizator stworzył odpowiednie warunki dla zwierząt towarzyszących -
              zgodne z wymaganiami z Artykułu 4, paragraf 2, i
              2. zdrowie i dobro zwierząt nie są zagrożone.
              Żadne substancje, kuracje, ani urządzenia nie powinne być użyte w celu
              zwiększenia lub zmniejszenia naturalnych możliwości zwierzęcia:
              1. podczas konkursów,
              2. lub w każdej innej sytuacji, jeśli może to zagrozić zdrowiu lub dobru
              zwierzęcia.

Artykuł 10 - Operacje chirurgiczne
              Operacje chirurgiczna mające na celu zmianę wyglądu zwierzęcia w celu innym niż
              lecznicze powinno być zabronione, a zwłaszcza:
              a) przycinanie ogonów,
              b) przycinanie uszu,
              c) usuwanie pazurów
              d
              • Gość: wnerwiona Re: tekst konwencji - co by chociaż kilka osób pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:36
                Pozwolę sobie jeszcze na cytat:

" Myślą przewodnią tej Konwencji jest to, że cokolwiek czynimy ze zwierzętami
                domowymi, musi być uregulowane jasnym i przyjrzystym prawem. W aktualnych
                polskich warunkach jest to postulat bardzo radykalny, choć nie tak medialny jak
                dopominanie się o wyższe zagrożenia karne za coś albo sfinansowanie czegoś z
                niewiadomych źródeł. W szczególności Konwencja przewiduje państwową kontrolę nad
                hodowlą, rozrodem i obrotem zwierzętami domowymi. Przewiduje też, że opieka nad
                zwierzętami bezdomnymi (schroniska) może być prowadzona tylko w formie
                niedochodowej. Podpisanie Konwencji wymusiło by przegląd i dostosowanie do niej
                całego polskiego prawa dotyczącego zwierząt domowych. Najważniejszym pożytkiem
                było by to, że niezależnie od przyjętych szczegółowych rozwiązań, pojawiła by
                się szansa na prawo spójne i nie zakłamane, dające się skutecznie egzekwować w
                praktyce.

Dlatego sam jeden postulat podpisania przez Polskę tej Konwencji świetnie nadaje
                się na taki, pod którym można bezpiecznie i odpowiedzialnie zbierać podpisy na
                masową skalę. Bez ryzyka siania zamętu myślowego i pogłębiania frustracji
                bezradnością.

Tadeusz Wypych
                31.10.2006 "
        • Gość: wnerwiona Re: piesek na smalczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:32
          Wg raportu "Hycel 2005" w 2005 roku w schronisku w Szczecinie.

- "utracono" 29% psow (uśmierconych: 386 psów, padłych 202, zbiegłych 59)
          swoją drogą - pomijajac straszliwie wysoką smiertelnosc - ciekawe jak niby
          prysnelo im 50 psow

- "utracono" 70% kotów !!! (27 uśm., 22 padłych, 150 zbiegłych)

(Przypominam, że sprawdzalność faktu, że wg schroniska jakiś tam procent
          zwierząt został adoptowany jest w zasadzie żadna)

www.psianiol.org.pl/boz/sch/zp.htm
          • Gość: czesław Re: piesek na smalczyk IP: *.sysnet.pl 29.05.07, 16:38
            Jesteśmy dzikim krajem, w którym "opłaca" się utrzymywać istniejący stan
            rzeczy - podpisanie konwencji wiąże się z wzięciem odpowiedzialności za
            zwierzęta, a po co ?? Lepiej zarabiać kasę. Jeśli to prawdziwa statystyka - to
            poważny procent stracany (czy utracany ??)jest w "schronisku". To jest ciekawe
            właśnie że tyle psów i kotów im umknęło. Może jest tam jakaś pokazowa dziura
            przez którą dają dyla ?
    • Gość: Ewa Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 17:30
      Wszystkie argumenty Autora popieram.Bez sentymentów należy egzekwować PRAWO.
      Dobro każdego obywatela jest najważniejsze,począwszy od tych najmniejszych,
      których nieświadome zagrożeń mamusie prowadzą do piaskownicy,w której
      wcześniej beztroski właściciel pozwolił swojemu pupilowi na
      załatwienie "potrzeby".Trzeba położyć kres pladze bezpańskich psów,
      zanieczyszczonych chodników i nieodpowiedzialnych właścicieli,którzy mienią się
      przyjaciółmi zwierząt,a uszanować sąsiada nie potrafią.
      • Gość: czesław Jak IP: *.sysnet.pl 29.05.07, 18:48
        Ale prawo i sprawiedliwość dla zwierząt nie istnieje, więc " bez sentymentów ".
    • Gość: zombi Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 18:53
      Przeprowadzić akcję uświadamiającą że sterylizacja psów jest korzystna i dla
      włąściciela i dla psa.dać na to kasę z budżetu i już!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka