Gość: Doradca Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:43 Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t 18.05.07, 08:47 dla kotów też ,bo też pozostawiają odchody,czy tylko waść nienawiścią do psów pałasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.05.07, 08:51 ...ale to nie o odchodach temat......Koty tez.... - agresywne...Tu zgoda;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Jestem za zatrudnieniem hycla 0-t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:53 Dla kotów też tylko wątek jest o psach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 18.05.07, 08:50 co roku płacę za psa. I gdzie "idą" te pieniądze? niech miasto zatrudni kilku bezrobotnych do sprzątania psich odchodów przynajmniej w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.05.07, 08:53 Dlaczego bezrobotnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.05.07, 09:05 A swoja droga / hehehe/ - to gdzie robimy wybiegi?Smieje sie - bo to takie fajnie,znajomo,cieplo - typowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lollipop wysokie taxy, zakaz w mieszkaniach, usypianie IP: *.pools.arcor-ip.net 18.05.07, 10:41 to zestaw uzdrawiajacy: 1) podatek za psa powinien byc zwiazany z jego rasa i wielkoscia - male psy 1000 zl/rok, srednie 3000 zl/rok, duze 5000 zl/rok. Psy agresywne tylko na specjalne zezwolenia + taxa min. 10 tys zl/rok. 2) administracyjny zakaz trzyania psow srednich i duzych w mieszkaniach (do zrobienia tylko w spoldzielniach i mieszkaniach komunalnych). we wspolnotach - w zaleznosci od regulaminu i glosowania wspolnoty 3) kazdy pies ktory walesa sie samopas powinien byc wychwytywany i trzymany przez 3 dni w schronisku. jesli wlasciciel sie znajdzie - 1000 zl kary, jesli nie - do uspienia. 4) mandat za zopstawienie psigo gowna na ulicy - min. 100 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Re: wysokie taxy IP: *.sysnet.pl 18.05.07, 11:07 Proponuję zacząć jednak od góry gówna - jak kiedyś pisano " Mount Excrement" - mandat za klocka 200 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: wysokie taxy, zakaz w mieszkaniach, usypianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:04 Ad 1.: Wysokość podatku tj: 1000PLN jaką proponujesz oczywiście jest bzdurnym pomysłem. Jeżeli wszedł by w życie to ludzie którzy nie mają za dużo pieniędzy, a chcieliby mieć by mieć psa, zrezygnowali by z pomysłu adopcji bezpańskich psów ze schronisk, które znalazły się tam przecież nie ze swojej winy. Pozostałe 3 pomysły to już megabzdura, aż szkoda komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lollipop Re: wysokie taxy, zakaz w mieszkaniach, usypianie IP: *.pools.arcor-ip.net 18.05.07, 21:29 > Ad 1.: Wysokość podatku tj: 1000PLN jaką proponujesz oczywiście jest bzdurnym > pomysłem. Jeżeli wszedł by w życie to ludzie którzy nie mają za dużo pieniędzy > , > a chcieliby mieć by mieć psa, zrezygnowali by z pomysłu adopcji bezpańskich psó > w > ze schronisk, które znalazły się tam przecież nie ze swojej winy. psy powinny byc usypiane po 3 dniach wiec nie ma problemu. > Pozostałe 3 pomysły to już megabzdura, aż szkoda komentować. no wiec uswiadomie ci, ze wlasnie podobnie "bzdurne przepisy" uzdrowily psia plage w wielu panstwach zachondniej europy. dzieki temu np. w monachium jest razem 12 (dwanascie) psow zaliczanych do ras groznych, do wiekszosci parkow jest zakaz wstepu z psami, kupy sie zbiera a majac cos wiekszego od ratlerka nie ma mowy o wynajeciu mieszkania w porzadnej dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goodstuff Re: więcej tax IP: *.topaz.vessel.int.slb.com 18.05.07, 14:33 Za wieże stereo - 100 zł od wata mocy wzamcniacza Za łysą pałę - po stówce za dzień dopóki włosy nie odrosną Za dres - kara śmierci Za złoty łańcuch - 50% wartości łańcucha Za niechodzenie do kościoła - na tacę dwa razy więcej i 10 zdrowasiek Za motór - za motór, to już sam nie wiem, bo kara śmierci jest za mało Za pisanie głupot z powodu nienaru..ia - 5 zika od głupoty Pisanie głupot jak się jest naru..ym - zwolnione z opłat pozdrawiam i licze na przyjęcie naszej wspólnej petycji przez parlament następnej kadencji. gs ====================================================== ta wiadomośc jest spamem i dlatego nie dociera do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boger Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 80.72.196.* 18.05.07, 10:47 Proszę pomieszkać trochę w Szwecji, a mieszkańcy sami nauczyliby porządku naszych właścicieli psiaków. Tam nie ma możliowści, aby nie pozbierać kupki po piesku. Po prostu konsekwencje moralne są straszne - można tylko zapaść się pod ziemię. Ja po swoim czworonożnym przyjacielu sprzątam już od 5 lat. Kiedy zbieram do plastikowergo woreczka, wzbudzam sensację (?) i ogromne zdziwienie (?). Nasza świadomość pod tym względem jest zerowa. Potrzeba jeszcze pokolenia, aby to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pece Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:49 Proponuję pojechać do Berlina. Żaden pies nie ma kagańca i bardzo często PSY wchodzą do centrów handlowych. Nie osmieszaj się z tym pięknym miastem SZCZECINEM. Wiekszy problem to złodziejstwo na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gański Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:50 Szanowny Panie redaktorze.Wyliczenia z klucza są błędne.Nie uwzględniono jednego ważnego punktu.Zwierzęta poddane zabiegowi sterylizacji i kastracji oraz adoptowane ze Schroniska dla zwierząt dożywotnio zwolnione są z podatku za psa.Z mojej bazy danych w mojej praktyce weterynaryjnej wynika że w grę wchodzi jakieś 30% populacji.Pan podał że 10% jest zwolnionych z racji wieku więc mamy około 40% zwierząt dożywotnio zwolnionych z podatku i natychmiast w grę wchodzą inne kwoty.Warto czasem coś sprawdzić zanim wprowadzi się opinię publiczną w błąd.A myślę że moja praktyka spokoje odzwierciedla średnią miejską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek witek Brawo dla autora!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:19 w 100% popieram!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 212.14.31.* 18.05.07, 11:20 Bezpańskie łapać i usypiać. Obligatoryjnie usypiać w przypadku pokąsania kogokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę durniów? 18.05.07, 11:25 tak samo jak prpopnuje genialny redaktor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę durniów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:43 Uśpić, zabić, bo strach wyjść do parku... A co z gó..arzami, w kapturkach, z bejsbolami - też strach. Uśpić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:43 Autor prezentuje typowe komunistyczno-pisowskie myślenie: Więcej pieniędzy z podatków za psy - więcej strażników z mandatami. To ja oświadczam. Jeżeli usłyszę, że choćby JEDNA złotówecza z podatków na psy pójdzie na strażników to ja WYREJESTROWUJE moje psy i przestaje płacić podatek. Zgadzam się z tym, że psy niebezpiecznych ras powinny nosić kagańce i być na smyczy, ale kupy po psach powinno sprzątać miasto. Za to płacę im podatek. Dosyć już tego okradania mieszkańców. Jak wprowadzali strefy płatnego parkowania to obłudnie tłumaczyli, że to dlatego, żeby ludzie nie blokowali miejsc parkowania i nowi mieli gdzie parkować. Skończyło się wiadomo jak - najmniejsze uliczki, gdzie nikt nie staje są w strefie płatnej. To samo chcą zrobić z psami - po prostu znów okraść mieszkańców dając pieniądze na straż miejską. Skończy wiadomo czym - strażników będzie więcej, ale tylko naiwny może sądzić, że paniusie będą sobie brudzić łapki kontrolując bezpańskie psy bez smyczy i kagańca - nie nie!! Po prostu darmozjady będą zakładać więcej blokad na auta i latać z fotoradarami, żeby znów wyłudzić od mieszkańców więcej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 skoro miasto utrzymuje parkingi 18.05.07, 11:47 a nie wszyscy mieszkancy są zmotoryzowani, może i utrzytmywac chodniki wolne od psich ,ale też KOCICH I PTASICH odchodów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: skoro miasto utrzymuje parkingi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:11 Miasto nie myśli o odchodach a o dochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Arku zaprzestań kup IP: *.sysnet.pl 18.05.07, 12:11 to jest tylko prośba i nie sraj więcej, bo jak Ci to wytłumaczyC skoro są to elementarne sprawy - o których powinna mówić Pani w klasie i ksiądz z ambony. Nie czyń drugiemu itd.,przecież sam płacisz podatki, jednak sam nie walisz kup na spacerze, za wyjątkiem jak jesteś z pieskiem(ami) oczywiście.Naprawdę masz tak ciasny rozum i wydaję Ci się że za 50 zł rocznie czy ile tam placisz za 1pies/rok?? - to możesz sr.. gdzie popadnie !! Zastanów się nad tonami gówna zalegającymi miasto, dzięki takim komunistom jak Ty właśnie. CHCESZ MIEĆ WOLNOŚC SRANIA ZA 50 ZŁ ?? . Proszę nie wal już kup Arku!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Czesław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:37 W Szczecinie gminna opłata za wywóz 1 m. sześciennego śmieci wynosi bodajże 28pln. Wiesz ile kup by się zmieściło w 1 m. sześciennym? Ok, Proszę bardzo. Niech miasto pokaże mi wyższe wyliczenia ile kosztuje wywóz psich kup i wtedy możemy rozmawiać. W innych krajach europy co 100 metrów leżą specjalne pojemniki z łopatkami na psie odchody. Niech miasto się zdecyduje. Albo postawi takie kosze, albo samo będzie sprzątać psie odchody. W końcu na coś te podatki muszą iść. Bo takie słodkie pierdzenie Twoje czy redaktora bez zaproponowania gotowych rozwiązań jest po prostu śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Re: Czesław IP: *.sysnet.pl 18.05.07, 12:52 Czyli rozumiem że jak miasto nie wystawi Ci co 100 metrów pojemnika i akcesoriów to sam się nie zmobilizujesz do sprzątania, bo skompletowanie sprzętu - torebka + łopatka przerasta Cię finansowo i organizacyjnie - nie mowiąc już mentalnie. Zmobilzowanie się do nie pozostawiania po sobie syfu w tej czy innej postaci jest gotowym rozwiązaniem,bo np. czy jak jedziesz za miasto (nie mówiąc juz o samym mieście) zostawiasz po sobie śmiecie po żarciu i piciu ?? Mam nadzieję że nie. A kupy wcale nie są fajniejsze . Daj się namówić na sprzątanie - to jest tylko prośba !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Czesław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:09 Nie zrozumieliśmy się. Jedynie co chciałem Tobie wyjaśnić, to fakt, że jeżeli gmina Szczecin wymaga ode mnie płacenia podatku od posiadania psa, to nich do licha weźmie odpowiedzialność za swoją pazerność!! Podatek za psa został wprowadzony właśnie po to, żeby , mówiąc brutalnie, neutralizować szkody wyrządzanie przez psy które srają na trawniki. Podatek za posiadanie psa inaczej nazywa się przez niektórych prawników "PODATKIEM SANITARNYM". Czy wiesz o tym, że nie ma podatku od posiadania chomika, świnki morskiej ani nawet KOTA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 212.14.42.* 18.05.07, 12:37 Arek - twoje psy - twoje kupy - sam je sprzataj!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lan Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.globalconnect.pl 29.05.07, 18:11 Bezdomne uśpić. Podatki podnieść i ustalić skokowo - wielkie ciężkie psy to wysokie podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Lan - może i bezdomnych ludzi usypiać??? IP: *.chello.pl 29.05.07, 23:31 a otyłych w ramach propagowania zdrowego trybu życia - karać...? zastanów się-co za bzdury piszesz... bezdomne zwierzęta to wynik braku odpowiedzialności ludzi, efekty pseudohodowli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.devs.futuro.pl 18.05.07, 12:20 Podatek nie zapobiegnie kupom pozostawionym na chodzniku. Wlascicieli, ktorzy pozostawiają "miny" na chodnikach nalezy edukowac, a jak nie zrozumieją - karać. Gdzie są strażnicy miejscy, ktorzy mieli egzekwowac sprzatanie psich odchodow? Ja po swoim czworonogu sprzątam i nie odczuwam wstrętu - zachecam wszystkich wlascicieli pieskow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goodstuff Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety IP: *.topaz.vessel.int.slb.com 18.05.07, 13:35 Tytuł artykułu jest obiektywny, jak przystało na dziennikarzy. Wiadomo, że jest plaga i że w Szczecinie specjalnie i że należy z nią walczyć. W innych miastach Polski jest inaczej, nie wspominając już o Ameryce:). Nie dyskutuję z tezą, że po psie należy sprzątać, bowiem jest to bezwzględnie konieczne i naturalne (powinno być - kto nie chce ładnego trawnika, na którym miło jest się położyć?). Jednak autor artykułu wspomina o obowiązku nałożonym przez ustawę zakładania psom kagańców i prowadzania ich na smyczy. Tyczasem stan faktyczny jest nieco inny, bowiem rada miasta złagodziła ustawę jeśli chodzi o smycze i kagańce i nałożyła obowiązek ten tylko na rasy niebezpieczne. Jednak, ze względów formalnych (powinienem chyba napisać: "z powodu burdelu w radzie miasta":) ustawa ukazała się w formie gdzie dwa punkty się wykluczają wzajemnie. Oto linki: www.wirtualny.szczecin.pl/wiadomosci/wydarzenia/19498 www.eszczecin.pl/news_Uchwala_bubel_pl.shtml Rozumiem, że dziennikarze Gazety o tym nie wiedzą i dlatego nie informują czytelników o intencjach rady miasta. Rozumiem też, że takie informowanie nie leży w interesie kampanii antypsiej psychozy prowadzonej przez Gazetę. Rozumiem też, że ustawami nie reguluje się wszelkich zasad współżycia społecznego. Rozumiem, że są potrzebne - zamiast ustaw - edukacja, wychowanie, podnoszenie kultury osobistej społeczeństwa i działania w celu obniżania poziomu agresji i frustracji w narodzie. Nie rozumiem tylko dlaczego szczeciński oddział Gazety tego nie rozumie:)? pzdr gs - szczęściarz i głupiec, którego pies ugryzł tylko raz w dzieciństwie (szczęściarz) i nie wysnuł on z tego wniosku, że psy trzeba wytępić (głupiec:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D należy ustawić więcej pojemników na psie kupy IP: 217.153.4.* 18.05.07, 13:46 Brakuje koszt na smieci i na psie kupy też.... ułatwiłoby sprawę sprzątania kupy po psie jeśli będzie gdzie wyrzucić woreczek z ładunkiem. Spacerowanie z kupa długie dystanse, do domu gdzie dopiero mozna by wyrzucić, bo kubłów brak to mocno uciązliwa sprawa. zo zrobić z posprzątaną kupą ja sie pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka ja nie chce sprzatac- chce placic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:07 nie mam ochoty sprzatac po swoim psie, chce zaplacic podatek (nawet wyzszy od tego, jaki place) i chce aby miasto zatrudnilo odpowiednie sluzby do sprzatania kup. Kazdy kto ma psa powinien miec wybor- albo sprzata sam albo placi za sprzatanie i to byloby ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: ja nie chce sprzatac- chce placic IP: 217.153.4.* 18.05.07, 14:14 wybór nie jest możliwy... bo jak, legitymacja dla płacacych, zwalniająca z obowiązku sprzatnięcia? dobre albo wszyscy sprzątaja albo wszyscy płacą. Jak sprzątaja to muszą byc pojemniki na kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: ja nie chce sprzatac- chce placic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 15:09 ale to tak troche, jak by nakazac, ze kazdy ma sobie samemu budowac, naprawiac... a nie płacic za to! Płacimy za sprzatanie miasta, sa opłaty od psów... swoja droga czemu nie ma od kotów?? Odpowiedz Link Zgłoś
whiterobak Re: ja nie chce sprzatac- chce placic 28.05.07, 18:49 zastanów się kobieto ile to by musiało kosztować, armia ludzi zbierających psie kupy. Sama sobie zatrudnij kogoś kto będzie chodził za Twoim psem i sprzątał jego kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety 18.05.07, 14:18 kpisz sobie z ludzi tym tytułem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety IP: 212.160.172.* 18.05.07, 14:59 Sam mam psa i kilka uwag: 1.Podatek jeżeli jest należy płacić 2.Sprzątanie po psie bezwzględnie tak - nikt nie lubi jak dzieci przychodzą z obsranymi butami do domu. 3,smycze i kagance - odnoszę wrażenie że psy które prowadzamy w ten sposób są dużo bardziej agresywne - pies który ma wolność , jest odpowiednio ułożony ,wychowany w odpowiedniej atmosferze nie bedzie agresywny 4.wybiegi dla psów - całkiem niezłe ale dla psów młodych - psy starsze wcale nie muszą się dobrze czuć na wybiegu Reasumując -pana redaktora mocno poniosło - większość właścicieli psów kocha swoje zwierzaki i one ich - tych ludzi można spotkać w parkach na skwerach wybiegach i te psy nie są wcale agresywne. Jest niestety grupa ludzi którzy nie powinni mieć psów - słyszałem kiedyś odpowiedź na pytanie czemu pan kupił amstafa - po to aby zabił w obronie brzmiała odpowiedź i tak naprawdę chyba tutaj jest problem... Jak byłem dzieciak to nieraz byłem pogryzieny przez wałęsające się psy - teraz mam dzieci i nigdy pies mojego dzieckanie ugryzł - po prostu wałęsających psów jest bardzo mało i wystarczy zadzwonić do SM aby została podjęta odpowiednia interwencja - to działa panie redaktorze Jeszcze jedno - w sobotę zdarzył się nieszczęśliwy wypadek -dziecko zostało pogryziene przez psa - Radio Szczecin podało genezę ,wyborcza nie - panie redaktorze poważnej gazety -prawdą jest całość informacji ,nie fragment. Jesteście stronniczy.Myślę że wczorajszy artykuł ma genezę w wydarzeniach sobotnich - trzeba dokopać wszystkim psiarzom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkm Re: Jak odbudować w Szczecinie zaufanie do Gazety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 15:15 No i wypowiedział się najgorszy redaktor najgorszego dodatku do Wyborczej w Polsce. Panie Jachim, jeszcze więcej przemyśleń na temat zwierząt. Są koty (miauczą i drapią), pchły (kąsają), żaby (kumkają w nocy), policyjne konie bez kapci stukają, dziennikarze od Jachima i on sam bzdurzą. Jakie miasto takie tematy (zastępcze). Przy okazji, w swoim domu ma windę??????? Czy to symptom pionowych korytarzy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matala 1.Zaczipowanie wszystkich !!!psow i kotow IP: *.cable.ubr01.gate.blueyonder.co.uk 18.05.07, 14:52 2.Wprowadzenie bazy danych do komputera - gdy bedzie sie blakal bezdomny pies od razu bedzie wiadomo ,kto jest wlascicielem. 3. Karanie wlascicieli psow ,ktorzy wypuszczaja psy na dwor bez opieki( bez wzgledu na rozmiar - psow oczywiscie) 4. W kazdym parku, skwerku i placyku wydzielic plotem miejsce dla tylko dla psow, wtedy nie bedzie problemow z psami biegajacym bez smyczy, czy kaganca wsrod ludzi nie posiadajacych psow. 5. Egzekwowac bezlitosnie obowiazkowe szczepienia dla psow i kotow(dane beda w w/w bazie danych) i pobierac wlasnie w tym momencie podatek - gwarancja 100% skutecznosci. 6. Psy nie przewidziane do prokreacji sterylizowac 7. Karac bezlitosnie ludzi katujacych i porzucajacych swoje zwierzaki - informacja o wlascicielu w w/w mikroczipie. W ten sposob za duza liczba psow powinna w naturalny sposob spadac. Znam osobiscie osoby, ktore ze zwyklego lenistwa nie ida do weterynarza wysterylizowac swoje zwierzaki i co pol roku topia szczeniaki albo kociaki w rzece. Uwielbiam wszystkie zwierzaki i sama mam psa i wiem jak trudne jest zycie z psem w centrum miasta, dlatego przed kupnem trzeba sie 100 razy zastanowic czy wzac psa do domu. Musimy przyjac do wiadomosci ,ze psy byly ,sa i beda i trzeba zapewnic ich wlascicielom, ktorzy rowniez sa mieszkancami Szczecina minimum warunkow do stosowania sie do obowiazujacego prawa. W przeciwienstwie do szczajacych po bramach pijakach pies nie zalatwi sie w domu. W miescie nie ma wybiegow, koszy na kupy oraz nikt nie sprzata ulic. Wielu ludzi trzyma psy w domu, bo czuja sie bezpieczniej, poniewaz na policje nie bardzo mozna liczyc, bo bandzior 20 razy sie zastanowi czy okrasc nasze mieszkanie, wyrwac torebke czy zgwalcic. Nie mniejsze a moze wieksze problemy jakie ma miasto sa z nastolatkami - blokersami, pijakami, zebrakami - wszyscy to widzimy - powyrywane lawki, zdemolowane parki, smierdzace bramy, kieszonkowcy w tramwajach ,bandytyzm w autobusach. Na ulicach leza nie tylko psie kupy,lezy cala masa smieci, ktorych nie ma kto sprzatnac, bo miasto ma pieniadze tylko na kolejne pomniki, mauzolea, zmiany nazw ulic i inna absurdalna dzialanosc. Slyszalam o wspanialym wynalazku pewnego pana, ktory wynalazl bardzo prosty b. tani zbieracz kupek - nic o tym dalej nie slychac, bo tak naprawde nikogo to nie obchodzi. A do wszystkich przeciwnikow psow w miescie - pies to jest "usmiech" od Boga i naturalny towarzysz czlowieka od dziesieciu tysiecy lat ,zas ulice w dzisiejszym ksztalcie od kilkuset. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelagia Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.chello.pl 18.05.07, 15:40 Mieszkanie sobie 148m. załatwił, a z kupą się nie upora? Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru A psy przydomowe? 18.05.07, 22:37 Skoro problem w kupach i pieniądze z podatku mają iść na ich sprzątanie, to dlaczego mają płacić także ci, których psy biegają po przydomowych ogródkach i tam brudzą? W dodatku taki pies odstrasza złodziei, więc ujmuje pracy policji, za co powinien zostać uhonorowany, a nie ukarany. Ciekawe, jak wyglądałaby liczba włamań do domków, gdyby nagle zniknęły wszystkie psy ogrodowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnerwiona Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:54 Myślę, że opisany problem jest ściśle powiązany z nadpopulacją zwierząt domowych, zarówno psów jak i kotów. Logiczne jest, że dobro, którego jest w nadmiarze nie jest szanowane. Co za tym idzie trafia w nieodpowiedzialne ręce. Żeby zostać właścicielem psa czy kota nie trzeba spełnić zupełnie żadnych wymagań. Skąd się bierze nadpopulacja, skąd się bierze bezdomność zwierząt? Niby proste jak konstrukcja cepa, ale jednak nie dla każdego... Rzadko kto dostrzega związek przyczynowo - skutkowy pomiędzy nadmiernym, bezmyślnym rozmnażaniem, a nadpopulacją i co za tym idzie bezdomnością zwierząt. Miasto wydaje mnóstwo pieniędzy na utrzymanie schroniska, które przecież nijak nie rozwiązuje problemu nadpopulacji i bezdomności, walczy co najwyżej ze skutkami bezdomności i to z marnym skutkiem ( patrz skandalicznie wysoka umieralność zwierząt ), a nie robi zupełnie nic żeby ukrócić bezmyślne rozmnażanie psich kundelków czy psów "rasowych" bez rodowodu czy też kotów "dachowców". Wręcz przeciwnie - psedohodowle kwitną, sprzedają takie pseudoyorki czy pseudocośtam (bez rodowodu, będące co najwyżej w typie rasy) za 1000 zł, nie płacą żadnych podatków i są zadowoleni. Potomstwo tych zwierżat również jest rozmnażane i tak bez końca. Zwierzęta rozmnażają alkoholicy czy bezdomni, sprzedają je potem na straganach, bez szczepień. Ludzie powtarzają mity w stylu "każda suka/kotka dla zdrowia powinna przynajmniej raz w życiu urodzić". A weterynarze chętnie zaopiekują się nowymi klientami czyli szczeniętami lub kociętami. Korzystniejsze dla ich kieszeni jest podawanie zwierzętom hormonów, późniejsze leczenie ropomacicza niż jednorazowa kastracja. A dlaczego przeciętny człowiek miałby nie wierzyć weterynarzowi? Naczelny nawołuje "usypiać". Ja proponuje stworzyć najpierw mechanizmy uniemożliwiające tworzenie się nadpopulacji. Pańska propozycja jest nie tyle okrutna, co nielogiczna. W ten sposób będziemy mogli usypiać zwierzęta bez końca. Najpierw nieodpowiedzialnie powoływać je do życia, a potem zabijać. I tak w kółko... Dlaczego Gazeta nie zrobi czegoś dobrego dla polskich zwierząt? Czy słyszał Pan o czymś takim jak Europejska Konwencja Ochrony Zwierząt Domowych? Czy wie Pan, że 21 krajów już ją podpisało? Dlaczego nikogo w Polsce to nie interesuje? Dlaczego w Polsce pompuje się ogromne pieniądze w schroniska i hycla, a nie ma walki z bezdomnością krok wcześniej? W krajach, które podpisały Konwencję występuje państwowa kontrolę nad hodowlą, rozrodem i obrotem zwierzętami domowymi, a opieka nad zwierzętami bezdomnymi (schroniska) może być prowadzona tylko w formie niedochodowej. U nas schronisko to wielki biznes, bierze psa, dostaje za przyjęcie go np 1000 zł a za tydzień nikt nie zapyta gdzie ten pies jest. Przed rzucaniem haseł "hycel" polecam Panu Radaktorowi trochę lektury. Może Gazeta zapyta polityków kiedy podpiszemy Konwencję? Zainteresowanym polecam lekturę m.inn "Zorganizowana przestępczość urzędników wobec bezdomnych zwierząt" www.psianiol.org.pl/boz/raport2005/zorganiz.htm czy "Publiczny problem bezdomnych zwierząt" www.psianiol.org.pl/boz/raport2005/publiczny.htm. Tu link do tłumaczenia Konwencji - www.psianiol.org.pl/boz/prawo/konwencja_pl_kom.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el usypiać??? IP: 213.155.189.* 19.05.07, 00:14 najprostsze rozwiazanie??? najbardziej sadydtyczne i prostackie. Autor tekstu nie wysilił się intelektualnie pracując nad nim. Problem narastajacej liczby psów (zwłaszcza nierasowych) rozwiązałaby kastracja i sterylizacja wszystkich psów/suk, które trafiają do schroniska i po które właściciele nie zgłaszają sie po okresie kwarantanny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnerwiona Re: usypiać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 01:19 Nie rozumiem dlaczego sterylizacja akurat zwierząt schroniskowych miałaby zmienić smutną rzeczywistość i rozwiązać problem bezdomności zwierząt. Pozwolę sobie zacytować Tadeusza Wypycha z biura Ochrony Zwierząt: "Przepełnione schroniska to nie źródło nadpopulacji psów lecz jej skutek. Dlaczego kosztowym obowiązkiem sterylizacji obciążać w pierwszym rzędzie tych, którzy powinni się bezdomnymi zwierzętami opiekować, a nie tych, którzy produkują bezdomność przez zaniedbanie lub dla zysku? Zasadniczo obowiązek sterylizacji powinien wynikać bardziej z odpowiedzialności właściela psa niż z faktu zaopiekowania się ofiarą nieodpowiedzialności." Sterylizacja na 100% tak, ale zacznijmy na problem patrzeć od właściwej strony. Społeczeństwa ma rozmnażać, zasilać bezdomność, a schronisko kastrować? Kastrować aby zapobiec ciążom w schronisku - tak, ale nie jest to recepta na brak bezdomności. www.psianiol.org.pl/boz/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 15:01 a moze autor zajaby sie szczecinska plaga bezpanskich kotow? ktore sraja wyja po nocach a zarcie rozrzucane przez dokarmiajace je kociary wabi szczury. dlaczego kot ma przyznany status nalezacego do ekosystemu? jesli on nalezy do ekosystemu to gryzonie tez! dlaczego rozklada sie trutke? nie pochwalam wlascicieli nie sprzatajacych po swoich pupilach ale autor powinien zajac sie hordami kotow, ktore sa wszedzie , roznosza wscieklizne a smrod niesie sie daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Andy.... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 19.05.07, 20:01 ...artykul....."Co ciagnie dzika do miasta"...powinno rozwiac Twoje watpliwosci co do dzikich zwierzat...Jak widzisz -uczymy sie od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUCH ŚWIĘTY Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 80.55.145.* 19.05.07, 21:15 Autorowi artykułu szkodzą tylko psie odchody. A co na leżące inne śmieci typu: potłuczone butelki, papiery, worki foliowe, pety, resztki jedzenia rzucone niby dla ptaków. Nie byłoby problemu, gdyby były odpowiednie pojemniki na zwierzęce odchody. Twórca artykułu nie zdaje sobie sprawy z tego, że gdybyśmy chcieli łączyć psie odchody z odpadami komunalnymi, to łamiemy przepisy sanitarne. Może czas na to, by ktoś pomyślał aby na wszystkich osiedlach miasta postawić pojemniki a wtedy można byłoby egzekwować postanowienia Rady Miejskiej. A tak, to sam mam problem. Chcę sprzątać po swoim psie ale jak to zrobić kiedy nie ma pojemników nie mówiąc już o zwykłym koszu na śmieci? Autorowi życzę trochę więcej zrozumienia realiów codziennego życia i zaangażowania się we właściwą pracę dziennikarza. Psie kupy to nie wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina K. Jachim - jesteś bydlakiem!!!! IP: *.chello.pl 21.05.07, 15:23 " Niestety, jakkolwiek zabrzmi to okrutnie, powinniśmy też wrócić do instytucji hycla, który będzie wyłapywał latające luzem psy i je usypiał, jeśli przez tydzień nikt się po nie nie zgłosi." - zajrzyj Jachim do schroniska- moze wtedy zdasz sobie sprawę ignorancie- ze problem nie leży w kupach - ani w psach - tylko w ustawie o ochronie zwierząt, która pozwala na to, aby psa przygarnąć - i po kilku dniach pozbyć się go... któa nie zarzadza prowadzenia ewidencji właścicieli psów - podatek - niczego nie zmieni - rządzacy muszą dać coś od siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Po tygodniu uspić??? IP: *.chello.pl 21.05.07, 17:33 człowieku - który uważa się za dziennikarza - a jest zwykłym ignorantem - zdarza się, ze psa szuka się kilka tygodni!!! Powinienieś zostać ukarany za wypisywanie takich bzdur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.chello.pl 21.05.07, 17:34 a może Twoje dzieci, które są na podwórku dłużej niż 4 godziny powinny być odwożone do Izby dziecka????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek zapytaj Chochulskiego IP: *.sysnet.pl 25.05.07, 03:00 On może być jak Wolulski - zakocha się w Lalce - i nie zdąży wyprowadzić psa, nie mówiąć już o dziecku - dziewczynce powyżej 4 h na świeżym . Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Dobry tekst 25.05.07, 07:14 Gratuluje szczerze tekstu. Poza usypianiem zgadzam się całkowicie. Przykład z mojego podwórka: samotna matka 3 dzieci, alkoholik, bezrobotna, z zaległym czynszem za 2 lata też sobie sprawiła pieska (dostała). Nie dość, że niektórzy mają dosyć jej pijackiej gęby i współczucia jej losowi to teraz mamy od niej na podwórku gówienka. Osoba, która nie potrafi zadbać o siebie, dzieci swoje, czynsz ma bezproblemowo srającego, gdzie popadnie lub zamkniętego dniam w domu pieska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiarka Re: Dobry tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 07:21 Dużo zdziałałoby skuteczne egzekwowanie przepisów o podatku od psa. Niezarejestrowany, niepłacony podatek zabieramy pieska. Podatek jest też za niski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Dobry tekst IP: *.hsd1.fl.comcast.net 25.05.07, 07:42 Kto i gdzie zabieralby?Schronisko?Przeciez to kolko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyIdiota Po pierwsze czy plaga? po drugie po co zwalczac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 19:14 Przejrzalem tylko ten tekst, wiec moze cos istotnego umknelo mojej uwadze, ale sa to wypociny prowincjonalnego inteligenta-neofity. Otoz dla wielu mieszkancow Szczecina - potomkow wyklasowionych chlopow, elementem tozsamosci mieszczanskiej jest stosunek do zwierzat - "mieszczanski" pelna geba - czyli pies na wsi na lancuchu, pies won z miasta, z parku, kaganiec, smycz, olowiana kula u nogi itd. Z drugiej strony mamy druga kategorie potomkow wyklasowionego chlopstwa - ludzi ktorym z kolei w glowie sie nie miesci ze gowno po psie nalezy posprzatac, ze jak sie wsiada do tramwaju lub autobusu to kaganiec na pysk trzeba zalozyc itp. Tak czy siak, jedni warci drugich. Neurotyczni prowincjonalni mieszczanie i niereformowalne ciemne chlopstwo (nie mylic z "jasnym" chlopstwem). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: 91.142.183.* 28.05.07, 21:30 kilka dni temu wyjechalem ze szczecina do szwecji. obecnie mieszkam po za sztokholmem. domki jednorodzinne wokolo. cisza i spokoj. zadnego ujadania psow. u nas wystarczy pojsc na pogodno i w kazdym domku jakis psiak. maly albo duzy. tutaj odpoczywam. psy to problem szczecina napewno i cos trzeba z tym zrobic wlodarze do dziela pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Ewo IP: *.chello.pl 28.05.07, 23:10 gratuuluję - zero ujadania psów...aż dziw bierze, jak szybko tacy, jak Ty opluwają swoje podwórko... Ewo - zjeździłam pół świata i wyobraź sobie, że psy szczekają wszedzie - od Nowego Yorku, przez Budapest po Nepal... chyba, że mają poprzecinane struny głosowe... miłego odpoczynku w krainie, w której psy nie szczekają... Ps. na Pogodnie mam dom i fakt- psy są...ale rzadko kiedy trafia mnie szlag bo któryś ujada godzinę... bardzo rzadko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Ewo IP: *.hsd1.fl.comcast.net 29.05.07, 06:44 Zabawna sprawa...Ale ja tez zauwazylam,ze psy w Polsce szczekaja agresywniej....Znajomy weterynarz wytlumaczyl to roznica w sposobie zywienia i przyzwolenia na takie zachowanie..... Nie podam blizszego przykladu psa z Pogodna,ktory ujada od wczesnego ranka do nocy - tylko z jednego powodu...Ten pies juz jest niepotrzebny wlascicielowi....- po wniesieniu sprawy do sadu - pewnie zostalby "zutylizowany"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ewo IP: 91.142.183.* 29.05.07, 20:16 W zadnym wypadku nie opluwam swego podworka. Na Pogodnie pieknym zreszta mieszkalam kilkadziesit lat. Zgodze sie ze psy sa wszedzie (prawie) lecz to co sie dzieje w Szczecinie i oczywiscie w Polsce to juz przesada. Uwazam, ze przynajmniej polowa wlascicieli psow nie powinna nimi byc. Nie bede mowila o odpowiedzialnosci wlasciciela za wychowanie takiego zwierzecia ale o zapewnieniu psu nalezytych warunkow bytowych. Wyobraz sobie doga lub innego duzego pieska trzymanego w bloku. Wlasiciel wyprowadza go 3 razy dziennie na 5 minutowy spacer. Takiego sasiada mam w Szczecinie. Nie pozwala sobie zwrocic uwagi na ten temat. Jak pies byl maly to wyl godzinami po wyjsciu "wlasciciela" do pracy. Psi temat to temat rzeka. tj. wychodzenie na boisko szkolne aby piesek zalatwil swoje potrzeby; sprzatanie po psach - kolejny temat; puszczanie psow bez kagancow itd, itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Ewo IP: *.chello.pl 29.05.07, 23:28 zgadzam się z Tobą - ale samo pozbywanie się psów, narzucanie śmiesznych zakazów itd. niczego nie rozwiąze...nadal uważam, że powinno się zmienić ustawę o ochronie zwierząt... albo tak, jak pisaliśmy wcześniej - podpisać Europejską Konwencję Zwierząt Towarzyszących... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=62627176&wv.x=2&a=63268133 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takamala Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.globalconnect.pl 28.05.07, 23:20 Mnie tam bardziej od psiego guano brzydzi ta facetka co jak ogląda bajki to jej się mózg w serek homogenizowany zamienia. Jeszcze jej za to nieźle płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.softlab.gda.pl 29.05.07, 08:28 facet jestes smieszny i zenujacy.......wiesz jak rozwiazalo to kilka miast w polsce....za nie posprzatanie wysokie mandaty ale w kazdymkiosku i czesci sklepów sa specjalne torebki z tekturowa krawedzia do zbierania odchodów...za 20 groszy chyba...finansuje to urzad miasta i gminy......wiec...zaden problem wystarczy chciec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław piesek na smalczyk IP: *.sysnet.pl 29.05.07, 10:12 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4184129.html W naszym miasteczku chyba nikt piesków nie wytapia ??,raczej jakaś skórka z kotka na nerki może ? . A jaki jest procent psów "utraconych" w szczecińskim schronisku - czy ktoś może podać "nasze" statystyki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: piesek na smalczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 11:48 szczecińskie schronisko nie wyrabia smalcu - choć jest kilka zastrzeżeń co do jego działania... Niestety - 100 tysięcy podpisów pod petycją o wprowadzenie zmian w ustawie o ochronie zwierząt leży... i leży i czeka.. a Pani Kaczyńska, która ponoć ogłosiła się patronem naszych mniejszych braci - nie robi NIC. Problem wytapiania smalcu i zjadanie psiego mięsa występuje przede wszystkim na południu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnerwiona Re: piesek na smalczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:21 No właśnie... Szkoda, że zwierzętolubni stracili mnóstwo czasu na zbieranie podpisów pod czymś, co zdaniem wielu, jest ...hmm... mało wartościowe. O petycji - www.psianiol.org.pl/boz/prawo/apel_ozzy.htm Dlaczego nie mówi się głośno o Europejskiej Konwencji Ochrony Praw Zwierząt Domowych? Dlaczego wszyscy nasi sąsiedzi już dawno ją podpisali? Dlaczego zwierzętolubni nie dążą do podpisania przez Polskę tego dokumentu? Myślę, że założona w Konwencji niedochodowość schronisk jest dla wielu poważnym problemem... W Polsce mamy tak: Schronisko przyjmuje psa, UM płaci schronisku jednorazowo za przyjęcie psa (ceny w Polsce są różne od kilkudziesięciu do 1500 zł za 1 sztukę, za kilka dni pies znika, UM wszystko się w dokumentach zgadza, bo ciężar bezdomności zwierzęcia złożył przecież na barki schroniska, pow. lekarz weterynarii powie, ze wszystko jest ok... Ewentualnie stwierdza się, ze zwierze zostało wyadoptowane, ale nikt tego nie sprawdzi bo... ochrona danych osobowych. Konwencja Europejska - www.psianiol.org.pl/boz/prawo/konwencja_pl_kom.htm Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.szczecin tekst konwencji - co by chociaż kilka osób przeczy 29.05.07, 13:25 przeczytało :) EUROPEJSKA KONWENCJA OCHRONY ZWIERZĄT TOWARZYSZĄCYCH Strasbourg, 13.11.1987r. Preambuła Niżej podpisane państwa członkowskie Rady Europy; — zdając sobie sprawę, że celem Rady Europy jest osiągniecie większej jedności wśród państw członkowskich; — rozpoznając moralny obowiązek człowieka do respektowania wszystkich żywych stworzeń i pamiętając, że zwierzęta towarzyszące pozostają w szczególnej więzi z człowiekiem; — biorąc pod uwagę znaczenia zwierząt towarzyszących i ich wpływ na wartość ludzkiej egzystencji oraz ich istotną rolę w społeczeństwie; — biorąc pod uwagę problemy wynikające z ogromnej różnorodności zwierząt, które są hodowane przez człowieka; — biorąc pod uwagę ryzyko dla higieny, zdrowia i bezpieczeństwa człowieka oraz innych zwierząt, które są immanentnie związane z nadpopulacją zwierząt towarzyszących; — zdając sobie sprawę, iż hodowla dzikich gatunków zwierząt jako zwierząt towarzyszących nie powinna mieć miejsca; — świadomi, iż istnieją różne warunki mające wpływ na nabywanie, utrzymywanie, komercyjną lub niekomercyjną hodowlę, pozbywanie się i handel zwierzętami towarzyszącymi; — świadomi, iż zwierzęta towarzyszące nie zawsze są trzymane w warunkach umożliwiających im utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia; — zaznaczając, że stosunek wobec zwierząt towarzyszących może ulegac znaczącej zmianie w zależności od posiadanej wiedzy; — biorąc pod uwagę, iż podstawowy przeciętny stosunek do zwierzęcia i praktyka dnia codziennego, której rezultatem jest odpowiedzialne posiadanie zwierzęcia towarzyszącego, jest nie tylko pożądanym, ale i realistycznym celem; — postanowiliśmy jak następuje: ROZDZIAŁ I - GENERALNE WARUNKI Artykuł 1 1. Jako zwierzę towarzyszące rozumie się każde zwierzę trzymane lub mające zostać w przyszłosci nabyte przez człowieka i trzymane w jego bezpośrednim otoczeniu domowym dla jego przyjemności i towarzystwa. 2. Poprzez handel zwierzętami towarzyszącymi rozumie się każdą legalną transakcję odbywaną w celu uzyskania profitów, ktorej elementem jest zmiana własności zwierzęcia towarzyszącego. 3. Poprzez komercyjną hodowlę rozumie się hodowlę dla celów komercyjnych. Schronisko (rezerwat) dla zwierząt to instytucja niekomercyjna, gdzie zwierzęta towarzyszące mogą być przechowywane w znacznych ilościach. 4. Jeśli legislatywa danego państwa lub inne środki administracyjne na to zezwalają, powyższa instytucja może przyjmować zwierzęta bezpańskie. 5. Poprzez zwierzę bezpańskie rozumie się zwierzę towarzyszące, które albo nie posiada swego domu, albo znajduje się poza zasięgiem swego właściciela i nie znajduje się pod bezpośrednię kontrolą jakiegokolwiek właściciela lub opiekuna. 6. Poprzez właściwy organ rozumie się organ powołany przez państwa członkowskie Rady Europy. Artykuł 2 - Zasięg i implementacja 1. Każda ze Stron podejmuje niezbędne kroki mające na celu wcielenie w życie warunków tej konwencji w odnośni do: a) zwierząt towarzyszących trzymanych przez człowieka lub inną osobę prawną w domach, instytucjach zajmujących się handlem, hodowlą komercyjną i w schronieniach dla zwierząt; b) zwierząt bezpańskich. 2. Żaden z artykułów tej Konwencji nie powinien mieć wpływu na implementację innych instrumentów odnoszących się do ochrony zwierząt lub zachowania gatunkóqw grożących wyginięciem. 3. Żaden z artykułów tej Konwencji nie powinien mieć wpływu na wolność Stron wprowadzenia bardziej surowych środków mających na celu opiekę nad zwierzętami towarzyszącymi lub zastosowania warunków ujętych w tej Konwencji do innych kategorii zwierząt, które w tym dokumencie nie zostały wymienione. ROZDZIAŁ II ZASADY TRZYMANIA ZWIERZĽT TOWARZYSZĽCYCH Artykuł 3 - Podstawowe zasady mające na celu dobro zwierzęcia 1. Nikt nie powinien sprawiać zwierzęciu towarzyszącemu niepotrzebnego bólu, cierpienia lub stresu. 2. Nikt nie powinien porzucić zwierzęcia towarzyszącego. Artykuł 4 - Posiadanie 1. Każda osoba, która posiada zwierzę towarzyszące i zgodziła się nim opiekować, jest odpowiedzialna za jego zdrowie i dobro. 2. Każda osoba, która posiada zwierzę towarzyszące lub która się nim opiekuje, powinna zapewnić mu miejsce do mieszkania, opiekę i uwagę, dbając również o etologiczne potrzeby zwierzęcia zgodne z jego rasą i hodowlą, a zwłaszcza: a) podawać odpowiednie i wystarczjące pożywienie oraz wodę; b) zapewnić mu odpowiednie warunki do ćwiczeń; c) powziąc wszelkie konieczne środki mające uniemożliwic jego ucieczkę; 3. Zwierzę nie powinno być trzymane jako zwierzę towarzyszące, jeżeli: — warunki paragrafu 2 nie są spełnione; — pomimo spełnienia powyższych warunków, zwierzę nie może zaadaptować się do życia w niewoli. Artykuł 5 - Hodowla Każda osoba, która wybiera zwierzę towarzyszące i planuje jego hodowlę jest odpowiedzialna za wzięcie pod uwagę uwarunkowań anatomicznych, fizjologicznych i behawioralnych zwierzęcia , które mogą narazić na ryzyko zdrowie lub dobro miotu lub żeńskiej partnerki. Artykuł 6 - Limit wieku związany z nabywaniem Żadne zwierzę towarzyszące nie powinno być sprzedane osobie poniżej 16 roku życia bez zgody wyrażonej przez rodziców lub prawnego opiekuna. Artykuł 7 - Tresura Żadne zwierzę towarzyszące nie powinne być tresowane w sposób, który może być szkodliwy dla jego zdrowia, zwłaszcza zmuszanie do przekraczania naturalnych możliwości, siły lub korzystanie z syntetycznych specyfików, które mogą doprowadzić do kontuzji, niepotrzebnego bólu, cierpienia lub stresu. Artykuł 8 - Handel, hodowla, schronienia dla zwierząt Każda osoba, która w momencie wejścia w zycie tej Konwencji, zajmuje się handlem, komercyjną hodowlą lub prowadzi schronienie dla zwierząt, powinna w odpowiednim czasie ustalonym przez każdą ze Stron zgłosić swą działalność do kompetentnego organu. Osoba, która zamierza zająć się którąś z wyżej podanych działalności powinna zadeklarować swą wolę odpowiedniemu organowi. Powyższa deklaracja powinna określać: a) gatunki zwierząt towarzyszących, które mają być wykorzystane; b) osobę odpowiedzialną i jej wiedzę; c) opis siedziby oraz sprzętu który ma być wykorzystany. Powyższe czynności mogą być wykonywane tylko jeżeli: a) osoba odpowiedzialna posiada wiedzę oraz możliwości wymagane do prowadzenia danej działalności zdobyte albo dzięki odpowiedniemu wykształceniu, albo doświadczeniu nabytemu w pracy ze zwierzętami towarzyszącymi i b) jeśli siedziba oraz wyposażenie użyte do prowadzenia działalności są zgodne z wymaganiami zawartymi w Artykule 4. 4. Odpowiedni organ powinien zadecydować na podstawie deklaracji czy warunki wymienione w paragrafie 3 są spełnione. Jeśli nie, ów organ powinien zalecić odpowiednie zmiany, a jeśli jest to konieczne dla dobra zwierząt powinien zakazać rozpoczęcia lub kontynuacji działalności. 5. Odpowiedni organ powinien zgodnie z państwową legislacją, kontrolować lub też nie, czy powyższe warunki są spełnione. Artykuł 9 - Reklama, rozrywka, wystawy, konkursy i podobne imprezy Zwierzęta towarzyszące nie powinny być używane w reklamach, rozrywce, wystawach, konkursach i innych imprezach tego typu, chyba że: 1. organizator stworzył odpowiednie warunki dla zwierząt towarzyszących - zgodne z wymaganiami z Artykułu 4, paragraf 2, i 2. zdrowie i dobro zwierząt nie są zagrożone. Żadne substancje, kuracje, ani urządzenia nie powinne być użyte w celu zwiększenia lub zmniejszenia naturalnych możliwości zwierzęcia: 1. podczas konkursów, 2. lub w każdej innej sytuacji, jeśli może to zagrozić zdrowiu lub dobru zwierzęcia. Artykuł 10 - Operacje chirurgiczne Operacje chirurgiczna mające na celu zmianę wyglądu zwierzęcia w celu innym niż lecznicze powinno być zabronione, a zwłaszcza: a) przycinanie ogonów, b) przycinanie uszu, c) usuwanie pazurów d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnerwiona Re: tekst konwencji - co by chociaż kilka osób pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:36 Pozwolę sobie jeszcze na cytat: " Myślą przewodnią tej Konwencji jest to, że cokolwiek czynimy ze zwierzętami domowymi, musi być uregulowane jasnym i przyjrzystym prawem. W aktualnych polskich warunkach jest to postulat bardzo radykalny, choć nie tak medialny jak dopominanie się o wyższe zagrożenia karne za coś albo sfinansowanie czegoś z niewiadomych źródeł. W szczególności Konwencja przewiduje państwową kontrolę nad hodowlą, rozrodem i obrotem zwierzętami domowymi. Przewiduje też, że opieka nad zwierzętami bezdomnymi (schroniska) może być prowadzona tylko w formie niedochodowej. Podpisanie Konwencji wymusiło by przegląd i dostosowanie do niej całego polskiego prawa dotyczącego zwierząt domowych. Najważniejszym pożytkiem było by to, że niezależnie od przyjętych szczegółowych rozwiązań, pojawiła by się szansa na prawo spójne i nie zakłamane, dające się skutecznie egzekwować w praktyce. Dlatego sam jeden postulat podpisania przez Polskę tej Konwencji świetnie nadaje się na taki, pod którym można bezpiecznie i odpowiedzialnie zbierać podpisy na masową skalę. Bez ryzyka siania zamętu myślowego i pogłębiania frustracji bezradnością. Tadeusz Wypych 31.10.2006 " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnerwiona Re: piesek na smalczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:32 Wg raportu "Hycel 2005" w 2005 roku w schronisku w Szczecinie. - "utracono" 29% psow (uśmierconych: 386 psów, padłych 202, zbiegłych 59) swoją drogą - pomijajac straszliwie wysoką smiertelnosc - ciekawe jak niby prysnelo im 50 psow - "utracono" 70% kotów !!! (27 uśm., 22 padłych, 150 zbiegłych) (Przypominam, że sprawdzalność faktu, że wg schroniska jakiś tam procent zwierząt został adoptowany jest w zasadzie żadna) www.psianiol.org.pl/boz/sch/zp.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Re: piesek na smalczyk IP: *.sysnet.pl 29.05.07, 16:38 Jesteśmy dzikim krajem, w którym "opłaca" się utrzymywać istniejący stan rzeczy - podpisanie konwencji wiąże się z wzięciem odpowiedzialności za zwierzęta, a po co ?? Lepiej zarabiać kasę. Jeśli to prawdziwa statystyka - to poważny procent stracany (czy utracany ??)jest w "schronisku". To jest ciekawe właśnie że tyle psów i kotów im umknęło. Może jest tam jakaś pokazowa dziura przez którą dają dyla ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 17:30 Wszystkie argumenty Autora popieram.Bez sentymentów należy egzekwować PRAWO. Dobro każdego obywatela jest najważniejsze,począwszy od tych najmniejszych, których nieświadome zagrożeń mamusie prowadzą do piaskownicy,w której wcześniej beztroski właściciel pozwolił swojemu pupilowi na załatwienie "potrzeby".Trzeba położyć kres pladze bezpańskich psów, zanieczyszczonych chodników i nieodpowiedzialnych właścicieli,którzy mienią się przyjaciółmi zwierząt,a uszanować sąsiada nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Jak IP: *.sysnet.pl 29.05.07, 18:48 Ale prawo i sprawiedliwość dla zwierząt nie istnieje, więc " bez sentymentów ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zombi Re: Jak zwalczyć szczecińską plagę psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 18:53 Przeprowadzić akcję uświadamiającą że sterylizacja psów jest korzystna i dla włąściciela i dla psa.dać na to kasę z budżetu i już! Odpowiedz Link Zgłoś