Gość: wielowiejski IP: 83.168.106.* 10.09.07, 21:00 patrzcie do czego prowadzi wygodne zycie,skrobanki,antykoncepcja-nie chca rodzic wiec swoich szanuja a jeleni szukaja do charowy,bylem wiem,tu stracilem rodzine a tam bylem glupim Polaczkiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosciu Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.atm2-0-74373.0x50c6a516.virnxx16.customer.tele.dk 11.09.07, 04:35 Szukaja kierowcow autobusow w kopenhadze... i to bez znajomosci dunskiego... przeciez taki kierowca w kopenhadze ma 10000 pytan od pasazerow... ciekawe jak ich zrozumie i odpowie :))) 115 DKK za legalna prace... smiechu warte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Chory kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 07:30 Smiechu warte to są polskie stawki rzędu 1-2euro za godzinę, i to najchętniej na czarno albo na umowę o dzieło żeby pan pracodawca jak najwięcej mógł zatrzymać w swojej kieszeni. Zwłaszcza w branży budowlanej panuje taki model zatrudnienia. A potem wielkie zdziwko że ludzie uciekają za granicę bo to co tam jest żenującą stawką dla lokalnych dla naszych jest gwiazdką z nieba bo stanowi 10-krotność stawki godzinowej w Polsce. I jeszcze partia rządząca bezczelnie zamieszcza w spotach reklamowych hasło że dzięki nim spadło bezrobocie-nire dodają tylko że ludzie masowo emigrują. To może z naszą gospodarką coś jest nie tak a nie z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Chory kraj IP: 85.219.206.* 11.09.07, 07:40 co masz do Pis-u jak podniesli minimum z 900 na 1100 to zaraz wielkie hallo zrobili tzw ekonomiści ile to pracodawcy stracą i gromy na PIs że są nieodpowiedzialni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felo Re: Chory kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 07:45 Nie jestem fanen PIS,ale poczekajcie jak do korytka dorwą się ekonomiści typu Balcerowicz.Będzie dusił wszystkich pensje oprócz elyty ,czyli swojej i swojej żony. Zakuty koński łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Chory kraj 12.09.07, 23:14 Nie rozumiem dlaczego na Zachodzie są możliwe takie zarobki jakie są przy takiej inflacji jaką mają czy porównywalną z naszą. I ich gospodarki nie padają od inflacji wywołanej nadmierną presją konsumpcyjną. To wskazuje że te nasze elyty to totalne głupki potrafiące tylko gnoić innych aby za dużo nie zarabiali. Przecież sroczka się chwali zawsze dłuższym ogonkiem od sąsiada. Bym zrobił to samo co młodzi - wyjechał z tego chorego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Duńczycy werbują polskich pracowników 11.09.07, 08:40 i niech werbują i dają szansę kierowcom i innym wymienionym w art. zawodom na godne życie, skoro polscy pracodawcy tylko miskę ryżu oferują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 08:48 a czy ktos informuje potencjalnych pracownikow o tym jak wysokie podatki placi sie w DK - jesli ktos chce zarobic 50koron na godzine na reke musi miec placone 100koron, w niektorych branzach placi sie nawet 80% podatku - i co niektorzy pracuja tylko po 6miesiecy zeby nie wchodzic w najwyzsze stawki....POZA TYM DANIA NALEZY DO NAJBARDZIEJ NACJONALISTYCZNYCH KRAJOW SWIATA...kazdy obcy nawet mieszkajacy tam 20, 30 lat jest gorszy od dunczyka...ale zycze powodzenia w wielkim swiecie - bylem, pracowalem, nie polecam pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.infinity.net.pl 11.09.07, 17:53 dokladnie..jeden z najbardziej nacjonalistycznych narodow podobnie jak Szwedzi i Holendrzy. Praca dobra jest ale tylko dla swoich. Niemcy przy nich to dobrzy wujkowie. Na kazdym kroku daja ci odczuc nizszosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 18:16 Co Ty pieprzysz o tym "NAJBARDZIEJ NACJONALISTYCZNYM KRAJU SWIATA" - wcale tacy nie sa. Jesli sie czlowiek odsuwa od dunskiego spoleczenstwa i obraca w enklawach np polskich,to napewno nie bedzie akceptowany.Natomiast patrzac od strony dunskiej,to jesli bronia swojego kraju przed najazdem obcych,to znaczy,ze sa swinie,tak?Bo niestety moze szanowny pan sie orientuje,ze ludnosc Danii liczy 5.mln mieszkancow,z czego tylko 3.mln sa rdzennymi Dunczykami! Mieszkam w tym kraju od 10 lat i nigdy sie nie spotkalam z jakims tekstem,ze jestem gorsza od Dunczyka.Jawna bzdura! Jesli czlowiek chce byc traktowany przez spoleczenstwo jako "obcy" to tak bedzie traktowany.Znam kilku Polakow tu,ale sie z nimi raczej nie kontaktuje - wole dunskie towarzystwo.Nacjonalistyczni,moj panie to sa Polacy.Co do podatkow,to wysokie.Najwazniejszym punktem do tego,aby zawojowac Dunczykow,jest OPANOWANIE JEZYKA!!!!!!!!!! W koncu we wlasnym kraju maja prawo wymagac,aby pracownik wyslawial sie po dunsku,a nie po niemiecku czy angielsku.I tego najbardziej Dunczycy nie toleruja,a nie jakies tam pseudo wywody o nacjonalizmie.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dicktator dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.chello.pl 11.09.07, 21:02 jak sie puszczasz z dunczykami to nie dziwota ze jestes akceptowana. pozwol mi ze odgadne jaka byla historia twojego zycia: w wieku 22 lat czyli mniej wiecej w srodku studiow uwiodl cie przystojny kierowca z Danii, potem rzecz jasna wiele wspanialych romantycznych chwil no a potem dziecko wiec i slub, no i teraz jestes w pelni akceptowanym obywatelem danii, oczywiscie znasz jezyk dunski i gardzisz wszystkimi leniami na swiecie, ktorzy sie tego wspanialego jezyka nie chca nauczyc, tylko wola mowic po angielsku, jak najgorszy plebs, no a tak poza tym bardzo czesto myjesz rece i nie pozwalasz zeby zaden brud dostal sie do twojego zycia na wysokim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 21:32 To byl chwyt ponizej pasa: 1.Nie daje Dunczykom dupy,bo nie musze 2.Swojego meza poznalam w wieku,kiedy mialam 25 lat na wspolnych wakacjach,gdzie oboje nurkowalismy 3.Maz jest 6 lat starszy,na dziecko zdecydowalismy sie po dwoch latach malzenstwa (w Danii nie istnieje sposob zeniaczki a´la Polska,tzn branie slubu,bo dziecko w drodze,tylko wtedy,kiedy obie strony wyraza chec na to) 4.Jezyk dunski znam,bo jak napisalam,jest to podstawa do funkcjonowania w tym kraju i bycia akceptowanym oraz mania lepszego startu w zyciu spolecznym 5.Nigdy nie napisalam,ze ci,ktorzy mowia po angielsku to najgorszy pleb 6.Rece myje,kiedy zajdzie taka potrzeba. 7.Mam taka mozliwosc i szczescie,ze moge byc w domu z moimi dziecmi,poniewaz maz zarabia tyle,ze jest w stanie utrzymac rodzine.Wiekszosc Dunczykow bowiem przerzuca wychowanie wlasnych dzieci na wszelakiego rodzaju instytucje,a to powoduje zupelnie odmienny styl zycia tego narodu niz znany nam w Polsce 8.W Polsce bylam inspektorem bankowym i mam wyzsze wyksztalcenie A JAKA JEST HISTORIA PANSKIEGO ZYCIA:zrobienie dziecka jakiejs panience na prowincji i odwrocenie sie dupa do niej,czy moze zycie gdzies gleboko we wschodniej Polsce,gdzie diabel na obcegach lata! Prosze sie zastanowic mocno,zanim zacznie sie rzucac obelgami i wyimaginowanymi historiami.Z drugiej strony to wlasnie Polacy bryluja w tej dziedzinie sportu,typowe.Czyzby ksiadz cos o tym mowil w niedzielnym kazaniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd dicktator ,respekt ;)przenikliwość rentgenowska 11.09.07, 21:44 Gość portalu: LUDWIGVANBEETHOVEN napisał(a): > To byl chwyt ponizej pasa: > 1.Nie daje Dunczykom dupy,bo nie musze > 2.Swojego meza poznalam w wieku,kiedy mialam 25 lat na wspolnych > wakacjach,gdzie oboje nurkowalismy Ale przyznasz ,że niewiele się pomylił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN dicktator i mariuszdd... IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 21:54 Tak to jest,jak kretyn z cepem (obaj wyzej wymienieni) nie wiedza co odpowiedziec i wymyslaja historie na wlasny uzytek.Panski koles wypocil jakis tekst,a pan mu przyklaskuje,co dowodzi kompletnemu braku mozgu u panow.Dictator myli sie we wszystkim o czym napisal.Proponuje przeczytac jeszcze raz moj post,aby zobaczyc roznice.A na koniec pragne panom doniesc,ze moj maz,rdzenny DUNCZYK,zarabia 800 kr za godzine.Takiego wynagrodzenia zasciankowe Polaczki nigdy nawet nie zobacza,bo sa tak glupie,ze daja sie Dunczykom wykorzystywac.Ma na to wplyw min brak znajomosci jezyka.I jak ktorys z poprzednikow zauwazyl,to popieram idee zatrudniania Polakow do harowki,gdyz tylko takie niepismienne cepy jak panowie probuja szukac w Danii lepszych warunkow zycia.Zalosne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kos Żal mi cie dziewczyno IP: *.ksknet.pl 11.09.07, 22:01 jednak bez d...y niewiele byś osiągnęła tam, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: Żal mi cie dziewczyno IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 22:33 Typowe meskie,durne myslenie!Jesli cokolwiek chcecie osiagnac to tylko dzieki nam,kobietom...Bez nas jestescie zwyczajnymi bezmozgowymi penisami,ktore nadaja sie do zapylenia,a potem powinny obumierac.......Co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Żal mi cie dziewczyno 11.09.07, 22:36 Gość portalu: LUDWIGVANBEETHOVEN napisał(a): > Typowe meskie,durne myslenie!Jesli cokolwiek chcecie osiagnac to > tylko dzieki nam,kobietom...Bez nas jestescie zwyczajnymi > bezmozgowymi penisami,ktore nadaja sie do zapylenia,a potem powinny obumierac.......Co nie? ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Masz racje dziewczyno! Ty tez wszystko osiagnelas dzieki penisowi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: Żal mi cie dziewczyno IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 22:42 Kazdy chlop da sie wykorzystac.Takie sa realia tego swiata.Nalezy to tylko umiejetnie wykorzystac Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Żal mi cie dziewczyno 11.09.07, 22:45 Gość portalu: LUDWIGVANBEETHOVEN napisał(a): > Kazdy chlop da sie wykorzystac.Takie sa realia tego swiata.Nalezy > to tylko umiejetnie wykorzystac '''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Obawiam sie ze po tym wpisie forumowicze znielubia cie do reszty.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: Żal mi cie dziewczyno IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 22:52 A wiesz,gdzie ja to mam....Po tym,to juz napewno.A Ty,jakie masz zdanie?Tez mnie znielubisz? Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Żal mi cie dziewczyno 11.09.07, 22:56 Gość portalu: LUDWIGVANBEETHOVEN napisał(a): A wiesz,gdzie ja to mam....Po tym,to juz napewno.A Ty,jakie masz > zdanie?Tez mnie znielubisz? '''''''''''''''''''''''''''''''''''' Moze nie tak jak reszta, ale na pewno. Nie powinnas tak mowic W koncu nie zrobilas nic, idac po najnizszej lini oporu, a probujesz moralizowac i opowiadac banaly.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: Żal mi cie dziewczyno IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 22:59 Ok,sorry.I dlaczego twierdzisz,ze nie zrobilam nic i opowiadam banaly? Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Żal mi cie dziewczyno 11.09.07, 23:07 Owszem zrobilas.. ale nie byl to chyba wysilek intelektu czy jakiejkolwiek innej pracy? a o banalach pisza w kazdej gazecie.. no i to pisanie po dunsku na polskim forum.. Dalas sie zbic z pantalyku.. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Żal mi cie dziewczyno 11.09.07, 23:17 Owszem,mam wyksztalcenie w Danii jako pielegniarka weterynaryjna.A to,ze w obecnej chwili jestem w domu z moja corka,nie stawia mnie na pozycji garkotluka.Poprostu uwazam,ze dunskie dzieci maja za malo kontaktu z wlasnymi rodzicami i dlatego osobiscie spelniam ten obowiazek.Moja corka jako jedyna w klasie ( 14 ich jest)nie chodzi po lekcjach do swietlicy.Reszta klasy jest zmuszona,bo rodzice pracuja.Co zas do pisania po dunsku,to chcialam sie odgryzc ten "pomocy medycznej".Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Re: dicktator i mariuszdd... 11.09.07, 22:03 no i po kiego grzyba się kłócicie? przecież każdy z was spotkał innych Duńczyków, zna innych Polaków i na podstawie tej wąskiej grupki osób wyrobił sobie zdanie o narodach. poza tym, trochę kultury! No chyba że chcecie wyładować swoje negatywne emocje na forum internetowym, bo tak na ulicy twarzą w twarz to nie wypada obrzucać się błotem.... Swoją drogą dicktator jest całkiem przenikliwy :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dicktator Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.chello.pl 11.09.07, 22:02 Moja historyjka byla przyblizeniem, ale mniej wiecej wszystko sie zgadza: 1) Maz o 6 lat starszy, Dunczyk 2) Spontanicznie zawarta znajomosc, podczas "nurkowania" 3) Maz na szczescie zarabia tyle, ze mozna spokojnie... bla bla bla jesli tak bardzo pania to interesuje, to mieszkam w srodku Krakowa jesli mielibysmy sie licytowac na wyksztalcenie, to tez by pani przegrala nie zrobilem zadnej panience dziecka :) pracuje w firmach w ktorych mowi sie po angielsku, tak funkcjonuje caly swiat, a skoro Dunczycy maja z tym problem, to znaczy ze sa zacofanymi wsiurami Dunczycy klamia jak psy gdy mamia Polakow wysokimi pensjami, nie mowiac o olbrzymich podatkach obowiazujacych w ich kraju - to ma swoja nazwe: naciaganie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 22:29 Nie drogi panie,swiat nie tylko opiera sie na angielskim.Na cale szczescie.Prosze sie odwalic od Dunczykow bo nie zna pan ani kraju ani samych Dunczykow i wara panu od ich systemu podatkowego.Zaden Dunczyk nie jest wsiurem,a Polaczki nawet nie dorastaja nam do piet.Nikt nie mami i nie klamie jak psy,tylko wystarczy zwyczajnie zasiegnac informacji na temat warunkow panujacych w danym kraju,a nie piszczec,ze jest sie naciganym.Tylko niedouczone Polaczki sa w stanie spakowac walizke z trzema parami gaci i brudnymi skarpetami i walic na oslep,a potem jeczec,ze np mieszka na dworcu w Irlandii,bo go nie stac na mieszkanie!I wszystko z tak blahego powodu,jak nieznajomosc jezyka! Jesli ktos jest zacofanym wsiurem to tylko zasciankowi Polacy.Dania drogi panie jest o 60 lat do przodu we wszystkich dziedzinach.Chamstwo wychodzi z pana.I na koniec,glupi cepie,to jeszcze raz:i ja i moj maz jestesmy czlonkami klubu nurkowego "BLÆKSPRUTTE".No,ale ups,zapomnialam,ze pana nie stac na tak drogi sprzet do nurkowania i dlatego pomylil pan te sporty.Coz,chyba mozna to wybaczyc,ale prosze sie douczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dicktator Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.chello.pl 11.09.07, 22:52 o maj gad, ale sie usmialem :) niczym tak wdziecznie nie moglas potwierdzic moich obaw co do twojej osoby jak ta wypowiedzia cytat: > Dunczyk nie jest wsiurem,a Polaczki nawet nie dorastaja nam do > piet cytat: > No,ale ups,zapomnialam,ze pana nie stac na > tak drogi sprzet do nurkowania i dlatego pomylil pan te > sporty cytat: > Tylko niedouczone Polaczki sa w > stanie spakowac walizke z trzema parami gaci i brudnymi skarpetami Boze, gdzie produkuja takich ludzi ? Mam nadzieje ze zostaniesz tam gdzie jestes i nie bedziesz rozprzestrzeniac swoich genow w Polsce. Bardzo cie o to prosze. Prosze cie rowniez, nie przywoz tutaj swoich dzieci. Im sie bedzie nudzilo wsrod biednych ludzi, wsrod tych cytuje zasciankowych cepow, ktorzy wola mowic po angielsku i nie znaja twojego jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 23:02 Panskie zyczenie jest dla mnie rozkazem....Prosze dalej spikac i byc szczesliwym,uwazajac,ze na angielskim konczy sie swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amadeusz mozart Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 21:12 Pękam ze śmiechu - położyły mnie fragmenty Beethovena hehe: "Zaden Dunczyk nie jest wsiurem,a Polaczki nawet nie dorastaja NAM do piet." nam... "Dania drogi panie jest o 60 lat do przodu we wszystkich dziedzinach." Droga pani Beethoven - tylko 60? Na moje oko przynajmniej 120. "Tylko niedouczone Polaczki sa w stanie spakowac walizke z trzema parami gaci i brudnymi skarpetami" Po co walizka? Nie wystarczy reklamówka z NETTO? Jeśli Duńczycy są tak samo "otwarci" na inne nacje jak Pani to wolę być zacofany o te 60 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.rev.stofanet.dk 12.09.07, 21:23 Nie ma sprawy,jesli zamierza byc szanowny kolega Mozart zacofany to Panski wybor.I faktycznie reklamowka z Netto albo Bilki lepiej sie sprawdzi...Choc musi Pan przyznac,ze wielu Polakow wybiera sie na zywiol,a potem sa zaskoczeni,ze nie nie maja szans w innych krajach.Jezdzac czasami autokarem do Polski przez Niemcy,spotykalam Polakow,ktorzy pracowali za marne euro u niemieckich pracodawcow,nie znajac jezyka i pracujac od switu do nocy.Az szkoda bylo patrzec i przyznac sie,ze jestem rowniez Polakiem.To wlasnie tacy psuja renome reszcie kraju na swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babaluba Re: dajesz im d.. wiec cie akceptuja IP: *.chello.pl 02.02.08, 10:45 więc odwal się od Polaków napewno polski język zna więcej ludzi niż dunśki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykształciucha Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 09:05 Oni szukają polskich inżynierów na stanowiska pracowników fizycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielka Ucieczka Uciekajcie kto moze ! ostatni gasi swiatlo :-) IP: 195.124.114.* 11.09.07, 09:27 Uciekajcie kto moze ! ostatni gasi swiatlo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 10:17 Byłem kiedys w Danii to kraj takich matołków, widzieliście kiedys Dunkę? Ogorzał gęba, ubrana że pożal się Boże, taka chłopka, prości ludzie wiec czego oczekiwać? Ja tez chciałbym mieć wyrobników i słuzbę! Może wietnamców sprowadzić? Nauczą nas jesć koty i będzie git. Wszyscy pracownicy narzekaja na płacę w Polsce. Może tak ci narzekający spróbują założyć sobie firmy i zaczną płacić swoim kolesią niebnotyczne stawki? Czy nie rozumiecie że jak wam ktoś zapłaci 10.000 miesiećznie to zaczniecie znów za chleb placić po 1000 zł? Nie ma takiej możliwości zeby dorobić się na pracy spawacza czy kierowcy! Będziesz miał wiecj zer na koncie i wiecej na cenach w sklepie! Po prostu! Dziwni jesteście! Tam zarabiacie , po 6 w pokoju mieszkacie, jecie gówna z puszki dla zwierząt i potem wracacie tutaj i chcecie bnyć kimś? POmnażacie tamtejsze najątki ale opieki, lekarzy i reszty szukacie tutaj? Nie podoba sie to Won ale ze wszystkimi! Nikt za wami płakał nie będzie , a tam oczywiście przyjma was z otwarymi rękoma, w końcu kto nie chce mieć służby? Ktođ pryecie musi sprzątać - nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monk Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: 195.124.114.* 11.09.07, 10:52 czuc frustratem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 do ktosia 11.09.07, 19:55 znasz przynajmniej powody swego wkur#ienia?, bo z tego co wyczytałem widzę żeś obrażona/ny na cały świat pełna pogardy zarówno do Duńczyków jak i Polaków. prezentujesz esencję pogardliwego zaścianka zakochanego w sobie samym. A ja Życzę ci żebyś znalazł/a wreszcie prawdziwy sens życia i trochę optymizmu.A Jeśli inaczej nie potrafisz biada tobie i nam wszystkim w twoim otoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Duńczycy werbują polskich pracowników 11.09.07, 17:12 slusarz, tokarz, spawacz - to ma dabra robote w Polsce! Ale chetnie do Danii poslemy magistrow filozofii, socjologii, psychologii, dziennikarstwa, politologii oraz marketingu i zarzadzania. Tych mamy na najblizsze 25 lat naprodukowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.osiedle.net.pl 11.09.07, 18:35 Masz rację, z drugiej strony czegoś tych ludzi uczyli a oni zamiast załozyc własną firmę(przynajmniej spróbować!) wolą być białymi murzynami za granicą-taka mentalność niewolnika, nie podasz na tacy to pójdę do innego pana.Zresztą dobrze pasuje tu powiedzenie ,,wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" zachód nie jest rajem na ziemi.Dla mnie jest to oczywiste,ze 90% z wyjeżdzajacych tam się niczego nie dorobi chyba,ze zaciśnie zęby i nazbiera przez parę lat trochę kaski,a potem zainwestuje w Polsce-reszta obudzi się za 20 lat jako 40 latkowie ciągle na dorobku, na który składa się torba,trochę szmat i wynajmowana w 6 suterena.Tak żyją często do dzis włoscy,portugalscy czy tureccy dorobkiewicze z lat 70-tych i 80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Re: Duńczycy werbują polskich pracowników 11.09.07, 19:59 to oczywiste, bo oprócz dorobienia na szybko, bardziej liczy się rozwój. Bez tego człowiek stoi w miejscu (cofa się). Nie mam nic przeciwko takiemu dorabianiu niech ludzie jadą pracować i dobrze ale po jakimś czasie koniecznie trzeba się zapytać siebie "co dalej?". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Dlaczego nie chcecie żyć w Solidarnym Panstwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 17:54 Haha! Dlaczego nie chcecie płacić 50% ZUS na górników, hutników i rolników. Haha! Ostatni gasi światło! Odpowiedz Link Zgłoś
mrzorba Re: Dlaczego nie chcecie żyć w Solidarnym Panstwi 11.09.07, 21:59 Gość portalu: marek napisał(a): Haha! Dlaczego nie chcecie płacić 50% ZUS na górników, hutników i rolników. Haha! Ostatni gasi światło! - Masz racje, do prostytutek nikt nie doklada. Po co nam wegiel, stal czy zarcie. Nam postepowcom wystarczy do szczescia platny sex! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Lepiej Duńczykiem niż murzynem we własnym kraju IP: 193.194.132.* 11.09.07, 18:07 Wszyscy wyjazd bo tu i tak chu..j nocuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Lepiej Duńczykiem niż murzynem we własnym kra IP: *.k362.webspeed.dk 11.09.07, 18:44 mieszkam w Dani juz 17 lat, mam wynajmowane mieszkanie niczego sie nie dorobilam, takich jak ja jest wielu... Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Lepiej Duńczykiem niż murzynem we własnym kra 11.09.07, 18:50 No to moze powinna Pani rozwazyc powrot do kraju,skoro tu tak zle.A jak z jezykiem po tych 17 latach? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lepiej Duńczykiem niż murzynem we własnym kra IP: 195.117.122.* 12.09.07, 17:06 Z Twoich postów wynika ,że największym osiągnięciem w Twiom życiu jest nauczenie się języka duńskiego.Ale jak można było się go nie nauczyć ,jak w innym języku się nie porozumiesz z nikim.Mąż,listonosz,sąsiad po duńsku więc nie miałaś wyboru :(( a Duńczycy są najwidoczniej albo tępi,albo tak w sobie zadufani,że nie chcą nauczyć się angielskiego ( stawiam na to pierwsze )Całe szczęście,że inteligencja jest wrodzona i albo się ją ma ,albo nie.I bardzo dobrze,że nie ma Pani ochoty wracać do Polski,bo takich YNTELYGENTÓW z wyższym wykształceniem jak Pani, tutaj w kraju nie potrzebujemy :(( "Dunczyk nie jest wsiurem,a Polaczki nawet nie dorastaja nam do piet." - aha.... "NAM"... szybciutko się zapomniało,z jakiej ziemi jadło się chleb - a poza tym to mam nadzieję,że "WY" Duńczycy dorastacie nam "polaczkom" do naszych "wsiuńskich" zadków i możecie nas w nie pocałować ps.bardzo grzecznie proszę odp...lić się od ludzi mieszkających na wschodzie Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Re: Lepiej Duńczykiem niż murzynem we własnym kra 11.09.07, 20:05 Dana,a czy tam w Danii jest możliwość rozwoju? czy wynagrodzenie jest godziwe, (przez 'godziwe' rozumiem 'adekwatne do Twojego wkładu pracy i umiejętności', a nie po prostu 'wysokie') Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Duńczycy werbują polskich pracowników 11.09.07, 18:43 patrzcie do czego prowadzi wygodne zycie,skrobanki,antykoncepcja- >< No, do czego doprowadza wygodne zycie? To sa ich prawa o ktore dlugo walczyli i nie masz prawa im tego zarzucac.W normalnym swiecie nazywa sie to "demokracja",a o tym Polacy prawdopodobnie nigdy nie uslysza,bo lepiej jest pozwolic soba pomiatac,dawac sie oszukiwac przez politykow,pozwalac ksiedzu zagladac pod pierzyne i slepo odsluchiwac jego komend o prawie do np aborcji.Niestety,jakos tak sie dziwnie sklada,ze Dania jest drugim krajem w Europie pod wzgledem dobrobytu.A Polska na ktorej pozycji? Zaraz za Zambia.... Odpowiedz Link Zgłoś
doc63 Nie wszystko się zgadza 11.09.07, 19:34 1. To prawda, że w Danii kobieta ma prawo do aborcji na życzenie i wykonuje się tych zabiegów stosunkowo wiele. Zwłaszcza ich liczba wzrosła w ostatnich tygodniach, bo pół roku temu TV2 nadała program o rzekomej szkodliwości jednej z tabletek antykoncepcyjnych i ich sprzedaż gwałtownie spadła. Co nie zmnienia faktu, że duński przyrost naturalny jest jednym z najwyższych w Europie. 2. To prawda, że duńskie podatki są bardzo wysokie. Nie tylko dochodowy, ale też VAT (25%) i rozmaite akcyzy. System podatku od dochodów osobistych jest bardzo skomplikowany - osobny podatek gminny i regionalny (liniowe), odrębny krajowy (progresywny). Łączny podatek dochodowy _nie_może_ jednak przekroczyć 60%. Przynajmniej dopóki u władzy jest obecna koalicja liberalno-konserwatywna. Bo socjaliści obiecują ponowne podniesienie podatków. 60% podatku może zapłacić ktoś naprawdę dobrze zarabiający, na pewno nie kierowca autobusu czy spawacz. Prędzej inżynier na dobrym stanowisku czy lekarz specjalista. 3. To prawda, że Duńczycy są ksenofobiczni, acz nie sądzę, aby przewyższali w tej kwestii Polaków. Duńska ksenofobia skierowana jest głównie przeciw osobom o innym kolorze skóry tudzież muzułmanom. Postrzeganym powszechnie jako leniwych i roszczeniowych konsumentów zasiłków. Polscy robotnicy mają w Danii dobrą opinię - tak w gazetach, jak i wśród odbiorców ich usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knut mleko i miod na ulicach! IP: *.virnxx15.adsl-dhcp.tele.dk 11.09.07, 22:12 w danii cena samochdu 200% tego co w polsce. nowy yaris +100000pln podatki do 60%, wyjscie do lokalu, restauracji, disco... koszty kosmiczne nawet przy lokalnych zarobkach. jedyne co jest tanie to wakacje zagranica :) jezyk to podstawa zeby byc powaznie traktowanym (jesli w ogole to mozliwe). zeby sie zintegrowac to tylko zwiazek z dunka/dunczykiem oczywiscie zadna dunka polaka/araba/murzyna (ta sama grupa dla nich) nie zechce... polak, to taki (jak w polsce) rumun, podobnie zreszta w szwecji w wiadomosciach non stop negatywne wiadomosci o polsce www.cphpost.dk/get/102344.html www.cphpost.dk/get/101085.html nic tylko jechac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: mleko i miod na ulicach! IP: *.k362.webspeed.dk 11.09.07, 22:31 mam 9-10 klase z dunskiego moja mila kuro domowa,pracuje jako pomoc medyczna -zarabiam 15 tys koron moze w PL to duze pieniadze ,ale nie tutaj,za mieszkanie place 6,5 tys zarcie 4 tys reszte zzeraja inne oplaty( mam syna).pozatym zmyslasz ,tutaj zaden facet nie zarobi na tyle duzo zeby baba siedziala w domu, dlatego dunki daja dzieci do zlobkow a nie dlatego ze lubia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: mleko i miod na ulicach! IP: *.rev.stofanet.dk 11.09.07, 22:40 Zintegruj sie babo z normalnymi Dunczykami to zobaczysz,jakie sa faktyczne przeslanki.I to ty zmyslasz pseudo pomoco kiblowa,jesli twierdzisz,ze tu zaden facet nie zarobi tyle,zeby zona siedziala w domu.Dunki nie chca siedziec w domu - takie sa realia Kobiety wola isc do pracy niz nianczyc dzieci co powoduje,ze staja sie instytucjonalnymi szczurami.A twoje 15 tys to faktycznie glodowa pensja.No coz,bez szkol i jezyka niewiele sie w tym kraju zdziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sly Re: mleko i miod na ulicach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 23:04 przeczytałem wszystkie Pani wypowiedzi na tym forum. Jestem pod wrażeniem, pełne taktu, kultury (polaczki)i skromności(vide elitarny klub płetwonurkowy, do któtego żadnego z nas nie jest w stanie się dostać...). Osobiście sklejam modele i hoduję rybki i jest mi z tym dobrze-a są to tanie hobby:-). Dobrze, że to inny kraj jest szczęśliwym posiadaczem takiej elitarnej, wykształconej osoby.......... Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: mleko i miod na ulicach! 11.09.07, 23:28 Serdecznie pozdrawiam kolege modelarza i znawce ryb.To bardzo sympatyczne hobby.Co zas do moich wypowiedzi,to zostalam zmuszona do podniesienia tonu,broniac Danie przed nieslusznym wyrokiem,ze probuje sie tu zlapac ludzi do harowki.Znam pracodawcow.ktorzy zatrudnili Polakow i przyznaja,ze poza nieraz mozliwosciami porozumienia sie z nimi,to wola wlasnie Polakow jako pracownikow.W ostatnich czasach zostalo naglosnione lamanie prawa (szczegolnie w branzy budowlanej) Polakow przez dunskich pracodawcow.Uwazam to za krzywdzace poniewaz przyjechali tu na uczcziwa prace.Zostalo zmienione podejscie Dunczykow do tego problemu i teraz sa ostre kontrole na placach budowy.Jesli zas chodzi o podany klub nurkowy,to jest to,nie ukrywajmy,dosc kosztowny sport.Choc moim zdaniem np golf jest bardziej elitarny.Coz,przepraszam jesli urazilam czesc forumowiczow,jednak mam nadzieje,ze mnie tez sprobuje sie zrozumiec.Pozdrawiam raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: mleko i miod na ulicach! 11.09.07, 23:34 > zatrudnili Polakow i przyznaja,ze poza nieraz mozliwosciami > porozumienia sie z nimi P.S Chodzilo mi o braku mozliwosci porozumienia sie z pracownikami,alias bariera jezykowa.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Trzeba bylo 11.09.07, 22:32 przyjac Reformacje, a dzis nalezelibysmy do tych lepszych.. ale my wolimy tkwic w kajdanach grzechu pierworodnego.. katolicyzmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Trzeba bylo IP: *.k362.webspeed.dk 11.09.07, 22:47 15 tys w Dani to przecietna pensja , najnizsza to ok 9 tys no ale skad ty masz o tym wiedziec jak jestes tylko garkotlukiem...naucz sie najpierw dunskiego i zrozum ze dunczyk nie zawsze ci powie prawde ,dlaczego robi tak, a nie inaczej woli powiedziec ze kocha prace i kontakt z ludzmi... ciekawe czy tak im wesolo zap...na rowerkach o 7 rano do zloba z 2 dzieciakow zamiast siedziec w cieplym domku... Odpowiedz Link Zgłoś
chopin.66 Duńczycy werbują polskich pracowników 12.09.07, 11:33 po odpowiedziach na twoje stwierdzenie ,mysle ze w polskim kaczogrodzie zostali ludie ich pokroju wszyscz normalni juz wyjechali ,a tylko kretyn moze napisac ze ktos zrobil to dzieki swojej piiiiiiiiiiiii albo osoba ktura tej piiiiiiiiiiiiiiiiii nie ma ale gdybz tylko miala t napewno zrobila by zniej urzytek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: 195.117.122.* 12.09.07, 16:36 Chopin , chyba "która" i "użytek" jejku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.k362.webspeed.dk 12.09.07, 17:14 dzieki Sven wiem ze prawda boli , ale tak zyje wiekszosc dunskiej emigracji jak nie gorzej bo wielu jescze gorzej:( u Was w SE przynajmniej samochody tansze,Malmo jest nawet ladne pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.123-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 12.09.07, 19:17 Malmö ladne , ale Stockholm ladniejszy : )))) pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.k362.webspeed.dk 12.09.07, 20:15 Nie bylam jeszcze w Sztokholmie Sven,podobno to taka mala Wenecja ...Pozdrawiam deszczowo z Kopenhagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.123-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 12.09.07, 20:36 moze nie "mala wenecja", a raczej wenecja polnocy( tak nazywaja stockholm). powod jest taki, ze miasto lezy na kilku(nastu) wyspach. co prawda nie ma tu gondoli i spiewajacych gondolierow, ale jest za to wiele mostow ,ktore dodaja uroku miastu. miasto rzeczywiscie jest piekne,zwlaszcza "stare miasto".spacer po waskich uliczkach "starego miasta" wieczorem( zwlaszcza zimowym),to niesamowite przezycie.zreszta jest tu wiele miejsc wartych zobaczenia.ludzie,ludzie na ogol usmiechnieci,nie zajmuja sie polityka bo specjalnie sie na tym nie znaja.sa spokojni,wrecz (dla nas )wydaja sie flegmatyczni. warto te miasto odwiedzic : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.k362.webspeed.dk 12.09.07, 20:50 ok,akurat dzisiaj Dunki w pracy rozmawialy o Sztokholmie, no coz powinnam sie tam w takim razie wybrac ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Do dany... IP: *.rev.stofanet.dk 13.09.07, 09:58 Bardzo mi przykro,ze nie przeczytala Pani mojego postu z 12.09 z godz.19.30,poniewaz odpowiedzialam na wiele problemow.Jednoczesnie dodam,ze w dzisiejszej porannej telewizji podano,iz coraz wiecej mlodych ludzi (18-29 lat) staje sie bezdomnymi.Glowna przyczyna tego sa narkotyki,alkohol,problemy psychiczne,zbyt wysokie wymagania co do standardu zycia i oczywiscie brak powiazan rodzinnych.Jak mozna wymagac dobrych fundamentow od tych ludzi,skoro wiekszosc zycia spedzili z obcymi.Sama Pani chyba przyzna,ze spoleczenstwo potrzebuje rowniez takich matek i kobiet jak ja.W przeciwnym wypadku bedzie to kompletne pograzenie przyszlych generacji.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Do dany... IP: *.k362.webspeed.dk 13.09.07, 13:00 Zgadzam sie z tym ze dziecka nie nalezy wychowywac w instytucji tylko w domu z matka przynajmniej do 3 roku zycia.Z moim dzieckiem mialam to szczescie ze bylam w domu ,az do skonczenia przez niego 4 roku zycia.bylo to ponad 10 lat temu ,teraz byloby to niemozliwe poniewaz panstwo naciska ,ze wszyskie matki musza isc do pracy,poprzez wysokie oplaty itd niemozliwe do oplacenia z jednej pensji( normalneja nie 800/H).Dlatego tez kobiety haruja jak woly ,a wiele z nich takze dunki ,uwielbiaja siedziec z dziecmi w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDWIGVANBEETHOVEN Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.rev.stofanet.dk 12.09.07, 19:30 "TAK ZYJE WIEKSZOSC DUNSKIEJ EMIGRACJI" No i wlasnie w tym momencie odpowiedziala Pani sensownie.Ja natomiast wczoraj pisalam nie o emigracji tylko o Dunczykach i ich zarobkach.Tak wiec nie bylo powodu sie denerwowac i obrzucac mnie obelgami w stylu "garkotluka".W dzisiejszych czasach niestety wiekszosc kobiet pracuje - z roznych wzgledow:kariery,wygodnictwa,wysokich kosztow zycia itp i nie moga sobie pozwolic na osobiste pilnowanie dzieci.To zas odbija sie na dzieciach,bo skoro dorosli musza zarobic to wiadomo,ze i czasu dla dzieci jest mniej.Tacy szczesliwcy,jak np moja corka,to sa jednostki.Zapewniam Pania,ze wiekszosc jej kolezanek i kolegow wolalaby,aby matki byly w domu,a one same nie musialy uczeszczac do SFO.Dunskie dzieci wieksza czesc swojego zycia spedzaja wychowywane przez kogos innego niz rodzice.Bledne kolo sie zamyka,bo dzieci kiedy stana sie doroslymi w taki sam sposob beda traktowac swoje dzieci.Dlatego uwazam,ze jesli domowa ekonomia na to pozwala,a kobieta moze i chce sie przez pierwsze 10 lat zycia dziecka przysluzyc,aby bylo ono kims wiecej niz szczurem instytucjonalnym,to nalezy sie takiej matce gleboki uklon!!!! Jest Pani w Danii 17 lat i zna napewno wiele historii o traktowaniu osob starszych w przerazajacych domach opieki - plejehjem.Na to tez ma wplyw system wartosci w tym kraju:jak juz ktos lub cos jest niepotrzebne to won...Jest mi przykro,ze zarabia Pani tylko 15.000,gdyz zapewne praca,jaka Pani wykonuje jest warta duzo wiecej.Ale niestety wiele osob z emigracji jest wykorzystywanych.Pragne rowniez zaznaczyc,ze przez caly okres mojego pobytu w Danii nie otrzymalam zlamanej korony i nigdy bym po taka pomoc reki nie wyciagnela.Szanuje Panii wklad w to spoleczenstwo,ale prosze rowniez o docenienie tego,co ja przekazuje moim dzieciom.Goraco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven lubie Cie Dana IP: *.123-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 12.09.07, 15:28 Dawno mnie tu nie bylo ; ))). Dana Twoj glos przemawia o wiele autentyczniej , niz glos tego "kompozytora"ludvika (hahahaha). Zupelnie odwrotnie niz on(a) opwiadasz o realiach zycia dunskiego. Wiem i wierze Ci czym jest praca , tu na obczyznie. Powtorze praca. Czym innym jest czekanie na pomoc panstwa, albo laske meza (tego co zarabia 800/h ).Powiem tez ,ze nie jest zadnym osiagnieciem po 20 latach bakac w jakims innym narzeczu, nie ma sie czym chwalic. Dziwie sie temu dunczykowi( chlop zarabia wcale niezle ,choc wcale nie imponujaco), ze siedzi jeszcze z takim "inteligentem" . Z drugiej strony w krainie "babo-chlopow" nie jest trudno zablysnac przecietniakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iskierka 800 kr na godzine IP: *.arcnxx18.adsl-dhcp.tele.dk 12.09.07, 23:33 Cytuje za pania Beethoven: > moj maz,rdzenny > DUNCZYK,zarabia 800 kr za godzine.Takiego wynagrodzenia zasciankowe > Polaczki nigdy nawet nie zobacza,bo sa tak glupie,ze daja sie > Dunczykom wykorzystywac.Ma na to wplyw min brak znajomosci jezyka.I > jak ktorys z poprzednikow zauwazyl,to popieram idee zatrudniania > Polakow do harowki Byc moze pani maz tyle zarabia na godzine, gratuluje. Zastanawia mnie jednak kim pani bylaby bez swojego meza... nie zycze pani mic zlego, tylko przypomne, ze nigdy nic nie wiadomo... jak to w zyciu. Ale zapewniam pania, ze bez dunskiego meza zostalaby pani glupim, zasciankowym "polaczkiem", wykorzystywanym przez Dunow do harówki... pomimo znajomosci dunskiego jezyka...zarabilaby pani okolo 130 koron brutto. Wiele tutaj widzialam... rowniez takie dumne ze swoich mezow zony jak pani Beethoven, ktore zycie nauczylo pokory. Szerokim lukiem omijam w Danii rodaczki pani pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henio Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 20:11 Tu jest troche komentarzy na temat autobusu i ogolnie pracy w Danii: poloniadenmark.info/forum/index.php?topic=3904.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Duńczycy werbują polskich pracowników IP: *.adsl.cybercity.dk 02.02.08, 08:55 dales sie wydymać...... Odpowiedz Link Zgłoś