33kk 19.10.03, 21:02 Pojawił się nowy tygodnik regionalny TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO.Czytaliście? Proszę o opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuster Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 23.10.03, 13:27 Jeszcze nie wpadł mi w ręce.Od kiedy się ukazuje? Kto jest wydawcą?Mam nadzieję ,że nie ma nic wspólnego z Gazetą Drawską. Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 24.10.03, 21:19 W zeszłym tygodniu widziałem nr 2 tygodnika.Wydawca jest z Łobza(szkoda,że nie miejscowy)ale redakcja mieści się w Złocieńcu.Wśród autorów pojawiają się nazwiska związane z dawną Gazetą Złocieniecką i raczej (na szczeście)nie ma nic wspólnego z Gazetą Drawską która dalej się ukazuje i jest miesięcznikiem. Odpowiedz Link
tuhanka Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 28.10.03, 22:27 Czy ktoś może sprawdzić - może mają stronę internetową? Chętnie bym poczytała, a będąc w Warszawie (i sporadycznie wpadając nawet nie do Złocieńca, tylko do Szczecinka) nie mam możliwości tego kupić... Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 29.10.03, 16:47 Jeszcze nie znalazłem strony internetowej.Teraz będzie w kioskach 4 nr.Tygodnik obejmuje swoim zasięgiem gminy Czaplinek, Kalisz Pom., Drawsko Pom., Ostrowice, Wierzchowo Złoc. i Złocieniec.Prenumeraty jeszcze chyba nie ma (szkoda). Odpowiedz Link
wuster Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 09.12.03, 22:58 Widziałem już kilka nr tego pisma.Pierwsze wrażenie to zbyt wiele prywatnych podjazdów redaktorów konkurencyjnych wydawnictw(Gazety Drawskiej i Tygodnika Pojezierza Drawskiego).Mogą się wszak uzupełniać, jedno z pism to miesięcznik, drugie tygodnik.Może coś z tego dobrego wyniknie dla miejscowego, raczkującego rynku mediów. Odpowiedz Link
mochowo Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 11.12.03, 21:55 Od Nowego Roku nasza POWIATOWA Gazeta Drawska staje się dwutygodnikiem. Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 26.03.04, 11:40 Z ciekawości przeczytałem kilka numerów PGD i stwierdzilem,że w dalszym ciągu pismo nie zmieniło swojego charakteru. Nie ma niestety charakteru pisma obiektywnego, pisze ostrożnie i tylko dobrze o swoich sponsorach (UMiG Drawsko Pom.) i raczej źle o tych co nie bardzo mają ochote na sponsorowanie pisma(i dobrze) czyli urzędzie powiatowym. Z braku tematów pojawia się już dużurny temat czyli nagonka na ochronę zdrowia.To staje się powoli nudne. Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 26.03.04, 11:45 Pismo, jak narazie regularnie się ukazuje. Krąg piszących poszerzył się, pojawiły się nawet pierwsze "procesy". Coś się dzieje w tym małym dziennikarskim światku. Odpowiedz Link
wuster Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 29.03.04, 15:26 Okazuje się,że redaktorowi z Gazety Drawskiej udało się namówić radę powiatu do sponsorowania jego pisma.Była o tym mowa na ostatniej sesji rady.Coś tu chyba nie gra? Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 25.04.04, 21:44 Ostatnio przeglądając miejscową pracę stwierdziłem,że PGD zdobyła nowego sponsowa zarząd powiatu i jak tu mówić o bezstronności! Odpowiedz Link
czaplinek Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.04.04, 10:54 Niestety gmina Czaplinek jest praktycznie nieobecna w tym pisemku (podobno o charakterze powiatowym). Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.04.04, 12:09 Może poszukują korespondenta z tego rejonu.:) Odpowiedz Link
pikpok0 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.05.04, 14:29 Z tego ze gmina Czaplinek nie jest obecna w tej gazecie powinniście sie wyłacznie cieszyc, gdyz dzieki tej gazecie pewnie dowiedzielibyscie sie o sobie kilku nieciekawych i nieprawdziwych rzeczy. Precz z brukowcami Odpowiedz Link
zlocieniec Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.05.04, 15:58 Kolega pikopok0 ma absolutną rację,powinniście się cieszyć nieobecnością w tej pseudo-gazecie, bo pewnie i u was pojawił się jakich gość który by bezpodstawnie oskarżał ludzi, na podstawie jakiś plotek zasłyszanych od miejskich pijaczków. Módlcie sie więc aby "Tygodnik" nigdy do was nie zawitał! Odpowiedz Link
zlocieniec Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.05.04, 15:58 Kolega pikopok0 ma absolutną rację,powinniście się cieszyć nieobecnością w tej pseudo-gazecie, bo pewnie i u was pojawił się jakich gość który by bezpodstawnie oskarżał ludzi, na podstawie jakiś plotek zasłyszanych od miejskich pijaczków. Módlcie sie więc aby "Tygodnik" nigdy do was nie zawitał! Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.05.04, 17:09 Nie ma co specjalnie utyskiwać nad wartością pisemka.Dobrze,że jest. Dla takich jak ja (nie mieszkajacych od lat w regionie) to jedyna szansa na uzyskanie informacji regionalnych. Plotkarstem się nie przejmuje.Omijam po prostu takie artukuły.(Tygodnikowi udało się wygrać proces o zniesławienie wytoczony przez radnego powiatowego czyli osobę publiczną.Może nie wszystko jest wyssane z palca) Odpowiedz Link
czaplinek Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.05.04, 16:00 A co z Gazetą Drawską? Innej alternatywy niestety nie ma. Odpowiedz Link
pikpok0 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 05.05.04, 11:55 Z radnym sie udało gdyz nie miał on zadnych szans na wygranie tej sprawy, ale ja np dysponuje zdjeciami innego radnego w takiej samej sytuacji ,a gazeta siedzi cicho i pomimo tego co widziała dalej pisze peany pochwalne na cześć jego i jego kolegów. Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 05.05.04, 20:03 Nie jestym regularnym czytelnikiem Tygodnika ale nie zauważyłem aby o kimkolwiek z władz napisali dobrze, neutralnie może tak. Natomiast GD pisząc o władzy stara się przypodobać zarówno chlebodawcom z rady miejskiej w Drawsku jak i rady powiatowej. Odpowiedz Link
pikpok0 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 07.05.04, 13:32 GD pisze pochlebnie o władzy, a GZ pisze o wszelkich skandalach i urojonych zaniedbaniach nie zwracając uwagi na to czy są one prawdziwe i nie sprawdzając zamieszczanych danych. A poza tym wszelkie `konflikty opisuja z 1 strony i nie chca wysłuchac 2. Przekonałem sie o tym na własnej skórze, a dane podane na mój temat nie zgadzają sie, sa przekłamane . Gazeta jest tendencyjna chyba jeszcze bardziej niz GD ,a na pewno robi wiele wiecej krzywdy ludziom niz GD. Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 07.05.04, 18:10 to tak jat większośc gazet.Wystarczy wziąć do ręki Gazetę Wyborczą i przekonać się ile jest w niej takiej amatorszczyzny. Odpowiedz Link
wuster Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 09.05.04, 23:17 Pomimo wszystko pozostanę przy Tygodniku (raczej z braku wyboru), włażenie do d... sponsorom dyskwalifikuje GD w moich oczach. Odpowiedz Link
pikpok0 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 11.05.04, 13:33 W takim razie milej lektury Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 24.10.04, 22:13 Po lekturze najnowszego numeru PGD miałem podobne odczucie Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 24.10.04, 22:16 Poza tym retoryka artykułów o ochronie zdrowia przypomina mi jako żywo wypowiedzi chorego z nienawiści i nie tylko A. Sandauera. Żałosne. Odpowiedz Link
zlocieniec Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 26.10.04, 12:30 Szmatławiec to najłagodniejsze określenie na ten stronniczy, nierzetelny i nie zważający na fakty brukowiec!!! Odpowiedz Link
pikpok0 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 26.10.04, 14:07 Bravo zgadzam sie w zupelnosci. Odpowiedz Link
lukasz83zloc pytanie 20.11.04, 22:10 Dlaczego w tygodniku Powiatowym nie ma relacji a ni tabeli z meczy w Siatkówkę, bo jak liga amatorska rusza w Drawsku to z niej relacje są w tygodniku Odpowiedz Link
pikpok0 Re: pytanie 21.11.04, 00:25 Glupie pytania zadajesz kolego czy zyjesz w innym swiecie czy nie czytasz tygodnika. Odp jest bardzo prosta Tygodnik nie zdaje relacji z ligi gdyz liga ta jest prowadzona przez OSIR czyli placowke z ktora tygodnik (a moze zlocieniecki korespondent szmatlawca) od zawsze walczy. Czy zauwazyles choc 1 wzmianke o imprezach organizowanych przez OSIR bo ja takowej nie pamietam. Zamiast tego tygodnik woli pisac o meczach np Kolejarza Wierzchowo -ktorego jestem kibicem , i nie interesuje go ze w relacji zamieszczonej w gazecie bramke strzela zawodnik ktory w rzeczywistosci nie pojawil sie na boisku bo pauzuje za czerwona kartke ( w obecnym sezonie taka sytuacja zdarzyla sie trzykrotnie) . Coz skonczmy temat tej gazety bo szkoda na nia czasu i pradu. Odpowiedz Link
lukasz83zloc Re: pytanie 21.11.04, 13:34 Jeżeli zyje na wojennej ścieżce z Osirem i Zokiem to skąd ludzie w złocieńcu mają wiedzieć co się dzieje w naszym mieście? może casz najwyśzy zmienic pana z tygodnika na kogos innego!! Odpowiedz Link
pikpok0 Re: pytanie 21.11.04, 15:05 Brawo, tylko jak to zrobic??? Moze zaczniemy nowy watek pt "Jak zmienic pana z tygodnika" A co do ligi prowadzone sa preace nad strona Fuzli .Strona ta bedzie zawierala informacje o lidze ,wiec prosze sie uzbroic w cierpliwosc. Odpowiedz Link
33kk Re: pytanie 21.11.04, 15:22 Może wystraczy przekonać go, że dla dobra gazety powinien relacjonować wszystko co się dzieje w mieście czy mu się to podoba czy nie. Pewne komentarze może zostawić dla siebie. Odpowiedz Link
pikpok0 Re: pytanie 21.11.04, 17:52 Kilkukrotnie ja i z tego co wiem takze inne osoby podejmowaly sie tego i jak widac efekty tych rozmow sa nadzwyczaj mizerne. Ten pan w trakcie rozmowy przytakuje , przyznaje race , a potem i tak robi co chce. Najciekawsze jest ze na lamach swej "gazety" zarzuca innym tendencyjnosc. Odpowiedz Link
33kk Re: pytanie 21.11.04, 19:13 Niestety dziennikarze maja to do siebie. Na własnej skórze się o tym przekonałem. Odpowiedz Link
lukasz83zloc REDAKTOR tygodnika 21.11.04, 21:14 On chyba ma płacone za każdy artykuł który sie ukarze w gazecie może to go przekona im więcej będzie miał artykułów o siatkówce w Złocieńcu to będzie miał więcej pieniędzy Odpowiedz Link
33kk Re: REDAKTOR tygodnika 22.11.04, 17:12 A może ktoś z piszących do forum raz w tyg. po zrogrywkach napisze kila słów, dogada się z red. naczelnym z Łobza aby ten znalazł miejsce na mała rubrykę o siatkówce w Złocieńcu? Odpowiedz Link
113a1 Re: REDAKTOR tygodnika 28.11.04, 12:34 moim zdaniem im więcej będziecie narzekać na redaktorka to o siatkówce nic nie będzie w tygodniku a narzekanie redaktorkowi pasuje aż podskakuje z radości jak czyta tutaj o sobie a pomysł z własną stroną jest dobry tylko ciekawe ile osób by ją czytało a przecież chodzi o zainteresowanie i uprawianie sportu przez lokalną społeczność nie wszyscy chcą kopać piłkę nożną- redaktorku. Odpowiedz Link
zlocieniec Re: REDAKTOR tygodnika 28.11.04, 14:29 To pewnie racja z tym, że pan Nosel (nie nazywajmy go redaktorem, bo obrażamy prawdziwych redaktorów), odnosi satysfakcję z tego, że jest krytykowany! Pan Nosel ma błędne poczucie źle pojętej "misji", wydaje mu się, że jest ostatnim sprawiedliwym i obnaża "układy", niosąc prawdę masą powiatowym! A tak naprawdę jest marionetką w rękach ludzi załatwiających swoje porachunki, którzy podkładają mu "lewe kwity"na swoich wrogów! Pewnie jakby to przeczytał (wątpie czy ma dostęp do internetu) pomyślałby "jestem prześladowany, tak jak niezależni dziennikarze w państwie totalitarnym!', on ma takie myślenie! Odpowiedz Link
33kk Re: pytanie 29.11.04, 09:55 To co pisząw TPD to jeszcze nic w stosunku do tego co wypisuje PGD. Pan R. redaktor naczelny chyba ma uraz do pracowników ochrony zdrowia, w każdym numerze , do znudzenia znajdziemy jakiś paszkwil na ten temat. Ja wiem, że w Polce na medycynie znają się wszyscy,a najlepiej redaktorzy (np. Cebula z TVN).Panie red. Rogal może trochę umiaru, dystansu, może trzeba wysłuchać 2 stron. Odpowiedz Link
zlocieniec Re: pytanie 29.11.04, 16:04 co to jest PGD? a po co mają słuchac jak i tak im za to co publikują nikt nic nie zrobi (patrz Nosel). Odpowiedz Link
baskaneda Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 18.01.05, 20:29 A Panu "redaktorowi" po NOS(i)E...L ostatnio zagrali ;-) Odpowiedz Link
pikpok0 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 19.01.05, 17:24 ???????????? Niestety nie bylo o tym w Tygodniku Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 27.02.05, 10:18 Przeglądałem ostatnio numery TPD i zauważyłem, że od 2 tygodni nie ma nic o Złocieńcu. Co się stało z miejscowym reprterem? Odpowiedz Link
mochowo Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 27.02.05, 14:38 Czyżby zespół sie rozsypał? Pozostanie jedynie słuszna Powiatowa Gazeta DRAWSKA. Odpowiedz Link
kaczka2005 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 07.03.05, 21:39 pewnie redaktor jak ma w zwyczaju powiększa swoje dziury w mózgu, przy użyciu ognistej wody he he Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 08.03.05, 13:39 Z pewnych źródeł wiem, że już dawno rozstał sie z tym problemem. Odpowiedz Link
selion Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 01.07.05, 14:52 Natrafiłam na stary artykuł z Tygodnika pojezierza Drawskiego, który raczej nie świadczy dobrze o tej prasie, albo raczej o osobach zajmujących się korektą i niektórych "dziennikarzach". Zacytuję fragment tego artykułu: "(...)Jakby nie spojrzeć na całość zagadnienia, to do tej pory w Złocieńcu nie było ogólnogminnej debaty nad tym, dlaczego przy istnieniu tu aż tylu instytucji z kulturą w napisach na pieczątkach, nie ma do tej pory tak naprawdę biblioteki, mimo że niby jest, kina - też mimo, że niby jest, Domu Kultury - mimo, że też niby jest, a na przykład Klubu Unijnego - nie ma w ogóle bo do Unii tak naprawdę nikomu się nie spieszy, gdyż za Gierka było dobrze. Klubu Młodzieżowego dla młodzieży z ulicy też niema(dop. błąd był zrobiony przez autora tekstu, tak też pojawiło się w gazecie), mimo, że niby jest. (...)" Jak dla mnie to ten dziennikarz jest typowym fatalistą, który swoje żale i frustracje wciska w artykuły nie związane absolutnie tematem do treści (lub odwrotnie:)), swoich tekstów nie opiera na żadnych innych źródłach jak jego "widzi mi się", a także nie argumentuje swoich obiektywnych wypowiedzi. Odpowiedz Link
selion Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 01.07.05, 14:55 przed obiektywnych miało być słówko "nie" (czyli subiektywnych), jakoś się zjadło :) Odpowiedz Link
zlocieniec Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 01.07.05, 15:50 Droga Koleżanko, szkoda, że nie przytoczyłaś całego artykułu, a jednynie jego fragment. Pomińmy składnie tego tekstu i jego przejrzystość, "wciskanie swoich racji i smutków" oraz nie powoływanie się na źródła, jest cechą charakterystyczną felietonu, zapewne autor chciał użyć takiej formy swojeje wypowiedzi, ale jak mówię, bez całości przytoczonego tekstu nie można powiedziec nic więcej. Odpowiedz Link
selion Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 01.07.05, 16:47 „Złocieniecki spichlerz to już znana instytucja. Charakterystyczne, że wpisał się w kulturalne życie miasteczka niejako obok instytucji samorządowych z racji Ustawy o Samorządzie zajmującym się życiem kulturalnym gminy. (…tutaj fragment który przytoczyłam wcześniej) Akurat w minionym czerwcu Stowarzyszenie Euroregion 2000 w Złocieńca, w którego gestii leży zawiadywanie obiektem, zorganizowano Dzień Spichlerza. Lucyna Jabłońska, prezes Stowarzyszenia, powiedziała Tygodnikowi; - Szukaliśmy pretekstu do kolejnego kontaktu członków Stowarzyszenia z mieszkańcami Złocieńca i z gośćmi u nas przebywającymi. Zmierzamy do uruchomienia w Spichlerzu czegoś w rodzaju Muzeum Regionu. Od dawna pod tym kątem zbieramy eksponaty. Występujemy z apelami do mieszkańców o przekazywanie nam lub o udostępnianie na przykład pamiątek rodzinnych. Apele spotykają się z bardzo przychylnym przyjęciem. Z dnia na dzień rośnie zainteresowanie przyszłym muzeum, gdyż bardzo ciekawym jest pytanie, jak też w muzeum będziemy rozpoznawać samych siebie. Na początek Zakłady Przemysłu Włókienniczego. W naszym posiadaniu jest już oryginalna Kronika Zakładów (…), kilka kronik mniejszych, bardzo dużo przeróżnych dyplomów, zdjęć, pucharów. W ogóle bardzo duży dział dotyczy tego tematu. Kolejny dział, to wojskowość – mówiła Lucyna Jabłońska. To z racji pobliskiego Budowa i w nim jednostki wojskowej. Mundury, czapki, berety. Do tego części uzbrojenia itp. Dalej, to miasto przed 1945 rokiem. Ten dział nazwaliśmy Falkenburga. Przywieźliśmy materiały z Bad Segeberg. Głównie są to materiały – kopie w technice ksero. Bardzo dużo zdjęć, starych książek, większość pisanych gotykiem. W naszym posiadaniu jest oryginalny status straży pożarnej Falkenburga. Tamta straż powstałą sto lat temu, w 1904 roku. Teraz słówko o tym, co ludziom ze spichlerza udało się odnaleźć na złocienieckich strychach. TO między innymi i to, co poprzednio nie zostało zakwalifikowane do wyeksponowania w pokazach. Wieszaki, ale oryginalne, z Falkenburga jeszcze. Ze sklepów istniejących przed wojną. Z nazwiskami właścicieli, z nazwami ulic. Przeróżne książki. Zebrane materiały posłużyły do zorganizowania giełdy pamiątek i staroci. Zaprosiliśmy do udziału w giełdzie pasjonatów staroci, zbieraczy, kolekcjonerów, przypadkowe osoby zainteresowane naszymi pomysłami. Przy okazji Lucyna Jabłońska złożyła podziękowania panu Andrzejowi Jankowskiemu. Zbieraczowi aparatów radiowych, telewizorów, gramofonów. Eksponaty Andrzeja Jankowskiego w większości są sprawne, działają, można ich posłuchać. W Dniu Spichlerza A. Jankowski na stary patefon położył starą, dużą płytę, która zatrzeszczała jak za starych „dobrych” lat. Zrobiła się atmosfera. Gramofon grał cały dzień. Przybysze byli zauroczeni aurą, w którą przyszło im wkroczyć wprost z ulicy, z roku 2004. Z Falkenburga i Złocieńca do Spichlerza Euroregionu 2000. Ze Szczecina specjalnie na ten dzień do Złocieńca przyjechał pan Ireneusz Pudło. Z zawodu jest chirurgiem. Zbiera oryginalne kartki pocztowe z przedwojnia. Nie tylko z Falkenburga. Wiele kartek przywiózł z sobą. Były do zobaczenia w Spichlerzu. Udostępnił też kilka obrazów i wiele innych ciekawych pamiątek. Złocienianin, Zdzisław Adrianowski, ma arcybogatą kolekcję złocienieckich pamiątek. pamiątek jego zbiorze można opowiadać godzinami. Warta jest osobnej pracy, większej od prasowego artykułu. Tygodnik o taką pracę się pokusi. Kolejny gość, to Niemiec, Uwe Piwek. Ożeniony ze Słowenią (…). Przybyli na dzień Spichlerza do Złocieńca z nieprzebraną kolekcją przeróżnych staroci. Wspaniale czuli się na naszym strychu – to słowa prezes L. Jabłońskiej. Pani Wiesława Waloryszak – razem z dziećmi utworzyła wspólną ekspozycję całego bogactwa przeróżnych staroci zebranych wespół z uczniami. W tym stare lampy, drobiazgi, starocie najzwyklejszego codziennego użytku. Rzeczy przywiezione jeszcze zza Buga, z kresów Rzeczypospolitej na ziemię złocieniecką, poprzednio Falkenburga. To los polskich wygnańców. Wymienione osoby ze zgromadzonymi przez siebie pamiątkami idącymi i przez setki lat do złocienieckiego Spichlerza, stworzyły klimat nie do odtworzenia w zwykłym sprawozdaniu. Ani jeszcze pora, ani jeszcze czas, by się na to silić. Oddajemy jeszcze raz głos pani Lucynie Jabłońskiej; -A na środku strychu Złcienieckiego Spichlerza stała zbroja woja z Bractwa Rycerskiego Grodu Sokoła, Michała Ślączki. Prezentowała się okazale. Połyskiwała w światłach spichlerza. To były punktowe światełka. Odsłaniały dla zwiedzających na przykład kroniki. Przysięgam: wiele osób płakało oglądając Kroniki ZPW. Zgłaszano uwagi tak niesłychana wystawa, a tylko jeden dzień. A my, zwyczajnie, nie mogliśmy tego wszystkiego na dłużej zabezpieczyć. Wydarzenie powtórzymy latem. Chyba na jeszcze większą skalę. Okazuje się, że takie myślenie o nas tutaj, teraz w Złocieńcu, jest bardzo potrzebne. Przychodzą ludzie i mówią: ja też zbieram pamiątki, i mój sąsiad, i znajomy z ulicy Drawskiej, i taka jedna pani w Siemczynie. Okazuje się, że ciągle jest ktoś nowy, kto nie tylko, że coś ma, ale i bardzo chętnie chciałby to pokazać innym. Spotkać się w Spichlerzu.” Tygodnik pojezierza drawskiego 14.07.2004r. Nie rozumiem, jak wcześniejszy pesymistyczny fragment odnosi się do pełnej raczej optymistycznego patosu reszty. Odpowiedz Link
zlocieniec Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 01.07.05, 18:15 Wygląda to na relacje z imrezy, autor sam mówi, iż jest t sprawozdanie. Skąd wziął się tam ten rażąco niepasujący fragment najlepiej zapytac autora :) Pewnie chciał załatwić kilka swoich spraw... Odpowiedz Link
pikpok0 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 01.07.05, 19:21 W ostatnim numerze pojawilo sie jeszcze kilka niescislosci np fikcyjny wywiad przeprowadzony z kapitanem druzyny "Klonki" (a nie "Klomki" jak napisal redaktor) ktora zwyciezyla niedzielny turniej pilki noznej. W rzeczywistosci kapitan druzyny ani zaden z zawodnikow zadnych wywiadow nie udzielal. No coz ale nawet najlepszym przytrafiaja sie wpadki Odpowiedz Link
wuster Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 02.07.05, 09:49 Dobrze, że funkcjonuje miejscowa prasa. Jakość bywa różna. Gazeta Drawska staje się powoli tubą oszołomów spod znaku Sandauera.Może się przemianuje na Paramedyczną Gazetę Drawską. Odpowiedz Link
zlocieniec Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 02.07.05, 12:18 JA bym wolał, żeby wogóle nie funkcjonowała, bo obecna forma tygodnika robi więcej złego niż dobrego. O którego Sandauera Ci chodzi, Artura czy Adama? Odpowiedz Link
keyzan Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 04.07.05, 18:23 Ja tam wolę Artura, szczególnie ,,Pisma zebrane". Odpowiedz Link
33kk Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 03.07.06, 19:38 Jest już na rynku 2,5 roku. Czy się zmienił? Na lepsze, na gorsze? Odpowiedz Link
kazimierz25 Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 05.07.06, 19:27 Dzięki za pamięć. Przejrzałem posty (63) i okazało się, że tygodnik jest na 4 miejscu jeżeli chodzi o zainteresowanie; to jakiś sukces. Budzi emocje a to świadczy, że jest żywy, że nie znudził. Przyznaję samokrytycznie, że nie zmienił się na lepsze, ale to długa historia borykania się z trudnościami okresu transformacji (he he). dzisiaj gazety lokalne robią szaleńcy, pracze albo konformiści, którzy przyklejają się do władzy. My należymy do tych pierwszych. Gdyby w gazetach widzieć biznes, byłoby ich tyle, ile sklepów, więc to wymaga odwagi i poświęcenia. sto tysięcy razy łatwiej założyć forum na internecie. Ale po tylu latach dorobiliśmy się strony, więc są jakieś przebłyski; www.tpd.go.pl (powoli się powiększa - prowadzi ją drukarz, bo nikt inny nie ma czasu i nie potrafi) pozdrawiam 33kk i forumowiczów, także tych kąśliwych Kazik Rynkiewicz Odpowiedz Link
zlocieniec Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 08.07.06, 19:11 czarny layout! 'gratuluje' odwagi i poswiecenia to wymaga drukowanie pana Nosela... jak przez tak dlugi okres gazeta sie nie zmienia to juz nigdy sie nei zmieni, chyba ze zmieni sie jej charakter, z personalnych zazylosci pana N i atakow prawie zawsze niemerytorycznych na rzetelne informowanie ludzi o tym co sie dzieje w regionie, no ale ludzie rzadni sa sensacji, nwet gdy mija sie z prawda... Odpowiedz Link
krosino Re: TYGODNIK POJEZIERZA DRAWSKIEGO 10.07.06, 10:51 Znakomicie to ująłeś. Czarne charaktery - czarny wykład. Nic dodac nic ując. Odpowiedz Link