Dodaj do ulubionych

Nieruchomości - Emdeem Sp. z o.o. alias Sigma

IP: 217.153.79.* 18.08.03, 11:26
Ostrzegam wszystkich, którzy zamierzają kupić mieszkanie w Szczecinie, żeby
wystrzegali się jak mogą firmy Emdeem Sp. z o.o. oraz jej podwykonawcy firmy
Sigma (która nalezy do właścicieli Emdeem Sp. z o.o.). Firma jest nie tylko
niesolidna, ale również świadomie wprowadza przyszłych nabywów w błąd.
Większość nieruchomości, którymi obraca w/w firma jest obiążona hipotekami,
które wbrew temu co twierdzi prezes p. Kupczyk, nie zostaną usunięte w
momecie, w kórym zostaną podpisane umowy notarialne. Firma nie dotrzymuje
żadnych terminów. O tym że niedotrzyma terminów nie jest łaskawa
poinformować zainteresowanych. Nie można się spotkać z prezesem tzn.
spotkanie jest umówione np. na czwartek, po czym godzinę przed spotkaniem
dzwoni pani sekretarka z przeprosinami że prezesa nie ma, że nie wrócił z
delegacji i w związku z tym spotkanie jest przesunięte na za tydzień, bo
wcześniej się nie da. Oczywiście, później okazuje się przypadkiem że pan
prezes jest w firmie. Przesunięcia spotkań zdarzją się notorycznie; nigdy
nie ma tak, że umówią się Państwo z p. Kupczykiem (oprócz pierwszego
spotkania) i się z nim zobaczą w umówionym terminie o umówionej godzinie.
Pan prezes celowo zataja prawdę, po to aby została podpisana umowa i
wpłacona choćby pierwsza rata pieniędzy. Pan prezes obiecuje złote góry po
czym nie wywiązuje się w najmniejszym stopniu z obiecanych kwestii. W
momencie, w którym chcą Państwo je wycofać - niestety nie udaje się to tak
łatwo. Pan Kupczyk jest znany z tego, że nie płaci swoim podwykonawcom. Z
tego powodu stoi m.in. budowa przy ul. Duńskiej. Roboty wykonywane są
niezgodnie z przepisami; nie są załatwione poprawnie kwestie związane z
oddaniem budynków i instalacji do poszczególnych instytucji np. związane z
wodociągami, kanalizacją, elektryką (budynki w Mierzynie i w Szczecinie prz
ul. Grafitowej są zagrożone brakiem wody, bo Emdeem/Sigma jako zarządca
budynków nie odprowadzali pieniędzy z czynszów płaconych przez mieszkańców i
nie opłacali podstawowych świadczeń).
Radzę każdemu, kto jest zainteresowany kupnem mieszkania w w/w firmie o
dokładne sprawdzanie księgi wieczystej, zapisywanie wszelkich ustaleń z
podpisem Prezesa lub innej osoby do tego upoważnionej (są to wszystkie osoby
będące w Zarządzie Emdeem Sp. z o.o. - prosić o wyciąg z KRS - mają
obowiązek dać kopię) dokłądne sprawdzanie umowy, podpisywanej z tą firmą -
nie radzę jej podpisywać w wersji oryginalnej - poprawić najlepiej jak się
da pod okiem prawnika lub osoby która się na tym zna lub poczytać na temat
skłądników każdej dobrej umowy z developerem (można znaleść odpowiednie
artykuły na stronach Gazety "Dom i nieruchomości"), niegdy prznigdy nie
wierzyć na słowo i dawać pieniądze tylko posiadając 100% pewności że
mieszkanie jest w porządku (najlepiej pójść z inspetktorem budowlanym, który
dokładnie sprawdzi instalacje oraz wszelkie papiery "budowlane", które firma
załątwiała w swoim zakresie) i umowa również, bo pieniążków się raczej
szybko nie odzyska.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ak. to stary cwaniak IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.03, 15:26
      ale ma możnych znajomych.Uważajcie, wielu już chciało mu dobrać się do
      dupy.Wielu już żałuje.
      • Gość: Oszukana Re: to stary cwaniak IP: 217.153.79.* 19.08.03, 08:41
        Co masz na myśli?
        Jeśli, to że za swoimi plecami ma mafię - to doskonale zdaję sobie z tego
        sprawę, ale szczerze powiedziawszy mało mnie to interesuje. Na zbyt wiele
        spraw przymyka się w Polsce oko - więc mam malutką nadzieję, że może ktoś się
        p. Kupczykiem i jego sprawkami zainteresuje i dobierze mu się tak do tyłka, że
        nie wyjdzie z kicia przez nabliże parę lat (na więcej niestety nie liczę). Na
        szczęście zrobiło się koło niego nieco głośniej, kiedy sprzedał mieszkania
        komunalne w swoim budynku na Grzymińskiej razem z lokatorami .....
        • Gość: Ak Re: to stary cwaniak IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 11:15
          Mafia może też...są i inne stare znajomości, a także nowi lokatorzy o dość
          znanych nazwiskach :))) inni kupili domy.Wszystko okazyjnie.
    • buazen Re: Nieruchomości - Emdeem Sp. z o.o. alias Sigma 19.08.03, 12:18
      Moje doświadczenia z EMDEEM Sp. z o.o. są podobne. Razem z żoną staramy się i
      ciężko pracujemy chyba tylko po to, żeby cwaniakowaty pan Kupczyk mógł nas
      oszukać. Najgorsze jest to, że my chcielibyśmy odzyskać NASZE pieniążki - a na
      to są marne widoki. Nie oczekujemy niczego wzamian, nie chcemy żadnych kar oraz
      odsetek za niedotrzymanie terminu umowy, nie chcemy zwrotu już poniesionych
      kosztów (zakup materiałów wykończeniowych do mieszkania - którego jak się
      okazuje nie będzie). Prosimy jedynie o zwrot naszego wkładu początkowego.
      Przecież to z winy developera umowa nie została dotrzymana. I tu się rodzi
      problem. Bo nawet pani prawnik u której radziliśmy się co robić dalej -
      powiedziała nam, że mimo iż mamy za sobą umowę podpisaną przez p. Kupczyka to i
      tak na niewiele to się zda. Sądy rozpatrzą tę sprawę może za dwa lata a przez
      kolejne 30 lat komornik będzie "windykował" nam nasz wkład po 100 PLN na
      miesiąc. Czy ktoś ma pomysł gdzie należy się zwrócić, jaka instytucja albo jaka
      osoba była by pomocna w rozwiązaniu problemu. Może w Szczecinie jest jakiś
      dobry prawnik zajmujący się sprawami lokalowymi, mieszkaniowymi. Bardzo proszę
      o pomoc. Sytuacja jest podbramkowa.
      • piotr33k2 Re: Nieruchomości - Emdeem Sp. z o.o. alias Sigma 19.08.03, 14:46
        ja się dziwię że ludzie dają kasę jakimś podejrzanym developerom praktycznie
        za coś co dopiero kiedyś może będzie ,to idiotyzm lepiej kupić gotowe
        mieszkanie od spółdzielni lub od kogoś prywatnie .spółdzielnie dąb np. ma do
        sprzedaży nowe mieszkania i domki jednorodzinne .z tymi devoleperami afery są
        już dawno w całej polsce, na dziesieciu moze dwóch jest uczciwych .
        • Gość: Oszukana Re: Nieruchomości - Emdeem Sp. z o.o. alias Sigma IP: 217.153.79.* 19.08.03, 16:48
          Tylko widzisz, ten developer miał do tej pory dobrą opinię w Szczecinie -
          przynajmniej oficjalnie. Niestety okazuje się, że miał dobre plecy...
          Jeśli zaś chodzi o mieszkania spółdzielcze, to nie bardzo mam ochotę napełniać
          kieszeń jakiegoś prezesa Spółdzielni, któremu będę płaciła olbrzymie pieniądze
          w zasadzie często nie wiadomo za co.
          Niestety w tych czasach trzeba zaglądać każdemu głęboko w oczy i przy okazji w
          papiery, a do tego potrzebna jest wiedza na tematy prawnicze (pisanie umów,
          podejrzane zapisy, ustawy itp.) - którą juz w tej chwili mam, cierpliwość - do
          walki z urzędnikami np. w Księgach Wieczystych, rozsądek - nic nie robić na
          szybko i nikomu nie wierzyc na słowo oraz z założenia brak zaufania do drugiej
          strony - jak wyżej - nikomu nie wierzyć na słowo i wszystkiego żądać na
          papierze. Najlepiej niestety mieć albo zaufanego znajomego prawnika, albo dużo
          pieniędzy na takiego (bo prawnicy baaaardzo drogo sobie życzą i podejrzewam że
          właśnie dlatego ludzie wpadają w kłopoty bo pięć razy się zastanowią i
          pogrzebią w kieszeniach zanim zwrócą się do jakiegoś o poradę (100-150 zł bez
          wglądu w umowę) a co dopiero mówić o reprezentowaniu na zewnątrz) - bo każdą
          umowę należałoby sprawdzić kilkakrotnie zanim się ją podpisze a nawet wtedy
          potrzebna jest prawnicza pomoc przy jej egzekwowaniu.
          • Gość: Scottie Re: Nieruchomości - Emdeem Sp. z o.o. alias Sigma IP: 212.244.93.* 19.08.03, 17:11
            Potwierdzam, że to co najmniej bałaganiarska firma. Przyglądałem się ich
            budowie na Duńskiej. Jednak po tym jak na budowie i w biurze dysponowano
            całkowicie innymi informacjami co do tego które lokale są na sprzedaż a które
            już sprzedane, po tym jak pokazano mi do sprzedaży lokal w którym akurat już
            ktoś inny czując się dumnym właścicielem kładł sobie kafelki (:)), po tym co
            zobaczyłem w odpisie KW (hipoteki itp.), po tym jak w szblonie umowy
            przedstawionej przez developera jako podstawa naszej ewentualnej współpracy nie
            doczytałem się w istocie aby developer zobowiązywał się kiedykolwiek przenieść
            na mnie własność jakiegokolwiek lokalu (zobowiązywał się tylko że będzie
            budował) - po prostu dałem sobie spokój.
            Pół żartem można powiedzieć, że tu trudno mówić o oszukaństwie. Niedostatki tej
            firmy są tak konkretne, widoczne i rzucające się w oczy że trzeba mieć dużo
            odwagi by się z nią wiązać. Przynajmniej dla tych którzy starają się starannie
            oglądać to, co chcą kupić.

• Gość: Piotrus Re: Nieruchomości - Emdeem Sp. z o.o. alias Sigma IP: *.vx.pl / 192.168.55.* 20.08.03, 13:42
              Kilka dni temu ostrzegalem przed firma Sigma i p.Kupczykiem (wraz z rodziną).
              Mieszkam przy ulicy Grzyminskiej i na szczescie mam wlasny akt notarialny.
              Potwierdzam opinię, że do tej pory Sigma była firmą wiarygodną. Ja praktycznie
              kupując mieszkanie rok temu nie miałem żadnych problemów (a mam znajomych,
              którzy kupowali u nich mieszkania kilka lat temu). Niestety okzało się, że nas
              (czyli właścicieli już istniejących mieszkań) Sigma oszukała nieodprowadzając
              pieniędzy za media. Tylko, że my sobie z tym poradzimy. Oczywiście gorzej mają
              Ci, którzy swoich mieszkań nigdy nie zobaczą a pieniądze wpłacili. Szczerze
              współczuję. Ciężka sprawa, ale walczcie. Wiem,że są również oszukani ludzie,
              którzy kupili garaże w mającym powstać budnynku przy ulicy Grzymińskiej. Może
              warto zadać sobie troche pracy i postarać się odnaleźć wszystkich oszukanych
              ludzi przez Sigmę i wspólnie dochodzić swoich praw. Zawsze wyjdzie to troche
              taniej. Jedyne co nam wszystkim pozostaje to nagłośnić sprawę jak tylko się da.
              Może Gazeta mogłaby pomóc?
              Co do mieszkańców, którzy kiedyś mieszkali w starych ruderach komunalnych, a
              teraz mieszkają w nowych mieszkaniach przy Grzymińskiej, to musielibyście
              zobaczyć jak Oni szanują nowe mieszkania! Nadal wychodzą z zalożenia, że to nie
              nasze więc "osramy i oszczamy" wszystko. Niszczą wszystko co się da, mają
              rownież zaległości czynszowe, bo po co płacić, przecież nie mam pracy, lepiej
              całymi dniami siedzieć na balkonie i słuchać Ich Troje na full. Wszyscy mają
              nadzieję, że uda się ich wysiedlić do baraków za miastem tam gdzie ich miejsce.
              bo niestety czy to się komuś podoba czy nie ten element ciągle żyje w XIX
              wieku, komuna dała to po co dbać. Więc może z tego wszystkiego złego co robi
              Sigma, nam właścicielom wyjdzie na dobre, że wreszcie sami będziemy mieli
              większy wplyw na ten element.
              • Gość: Oszukana Re: Nieruchomości - Emdeem Sp. z o.o. alias Sigma IP: 217.153.79.* 10.09.03, 08:53
                Może ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia na temat w/w firmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka