Gość: rado Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: 111.111.51.* 09.11.03, 16:32 wiec ja chcialem tu z tego miajeca powiedziec ze popieram bardzo mocno ten pomysl i ze jest on cudowny. i jeszcze chcialem powiedziec ze dziekuje absztyfikantowi ze to wymysli i stworzyl. i ze mi sie podoba. pozdrawiam rado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baron tak tak tak IP: 193.0.117.* 09.11.03, 18:31 Z wielką przyjemnością podpisuję się pod tym apelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy+3 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 20:52 Dostałem upowaznienie od żony i synów, by dopisać ich do tego apelu. Pozdrawiam. Jerzy Mazur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KORFI Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.espol.com.pl 10.11.03, 18:35 Stwierdzam na podstawie wpisów, że o ile postać Romana Dmowskiego budzi wiele kontrowersji, o tyle prof. Szyrocki głosów krytycznych nie wywołuje. Są jedynie wątpliwości formalne. Powinno to jednoznacznie przechylić szalę. Dalsze przedłużanie sporu (bo to już spór) doprowadzi tylko do nie zawsze sprawiedliwych ocen R. Dmowskiego i polemik z nimi. W innych sprawach dyskusje takie może i mają charakter edukacyjny, lecz w tym przypadku raczej w to wątpię. Dlatego, będąc decydentem w tej sprawie nie miałbym żadnego dylematu co zrobić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
longplay prof. Szyrocki patronem ronda 12.11.03, 07:53 Załączam wyrazy poparcia dla tego pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś
real500 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 12.11.03, 13:22 Pomysł doskonały. Popieram choc wcale nie lubie muzyki powaznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jackie101 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 12.11.03, 13:37 BRAWOOOOOOO!!!!!!! Podpisuję się wszystkimi kończynami.Rzecz cała nie wymaga argumentów.Śp.Profesor był jednym z najwybitniejszych szczecinian po wojnie i wielkim piewcą kultury wyższej niż chłam,którym się nas dziś zalewa.Był pogodny,szlachetny,robił po prostu z wielką pasją swoje i to w sposób perfekcyjny.Dla wielu cudzoziemców,których poznał w czasie niezliczonych wojaży,to właśnie dzięki Niemu słowa "Polska" i "Szczecin"na długie lata będą się pozytywnie kojarzyć,a to wielka rzecz.Był wielkim ambasadorem polskości,muzyki,Szczecina. Pozostaje tylko jedno.Doprowadzić JAK NAJSZYBCIEJ do stosownej uchwały Rady Miasta!!!! PS.Murtuje mnie tylko jedno.Ciekawym,jakie "urocze"pomysły na nazwanie ronda lęgły się w głowach naszych rajców przed pomysłem Absztyfikanta,ale tego pewnie dzięki Bogu nigdy się nie dowiemy...Absztyfikant,chylę czoła za ten pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa POPIERAM IP: 217.153.94.* 12.11.03, 21:45 SZYROCKI TO JEDEN Z POZYTYWNYCH SYMBOLI SZCZECINA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Z. Re: POPIERAM IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 12:14 Jestem zbudowany opiniami o Panu Profesorze Janie Szyrockim, moim zdaniem najwybitniejszym mieszkańcem naszego miasta w powojennej historii. Myslę,że pamięć o tym WIELKIM człowieku będzie będzie trwała. Szczecinowi bruje autorytetów nie dlatego, że ich nie ma, ale dlatego że brak jest polityki promowania takich ludzi jak Ś.P. Jan Szyrocki. Dotyczy to zarówno władz miasta, województwa jak i lokalnych mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrzej_wijas Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 13.11.03, 16:01 Jeszcze nie zdążyło się cokolwiek urodzić, a tu taka właściwa propozycja zakwitła. Jędrzej Wijas Radny Miasta Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Lipnicki Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.org 13.11.03, 17:37 Rozumiem, ze radny Wijas nada sprawie formalny bieg. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jackie101 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 14.11.03, 14:55 no,co jest?podbijamy podbijamy bo się jeszcze komuś wyda,że się sprawa "rozejdzie po kosciach" A tak przy okazji,to kiedy rondo ma być oddane do użytku?Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slązak Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 17:46 Dmowski ta menda ..... nie macie kogoś innego ? Wszechpolaki do paki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masala dosa Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.teleton.pl 15.11.03, 09:53 swietny pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: 82.139.15.* 15.11.03, 13:12 Taki z ciebie Ślązak jak ze mnie Niemiec. Podszywaj się pod kogoś innego kretynie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Popieram IP: *.NAT.zsi.pl 16.11.03, 21:46 Świetny pomysł. Myślę, że i władze Politechniki Szczecińskiej powinny się zaangażować w jego realizację. Profesor Szyrocki przez 50 lat reklamował tę uczelnię na całym świecie, czas upamiętnić teraz jego imię. I lokalizacja świetna, zaraz przy uczelni, w okół akademiki .... Nie ma o czym gadać, rondo w tym miejscu musi nosić imię Jana Szyrockiego. Uważam, że poparcie dla tego pomysłu ze strony Senatu Politechniki Szczecińskiej i JM Rektora Wysieckiego bardzo by pomogło sprawie. Liczę również na poparcie władz szczecińskiej filii Akademii Muzycznej w Poznaniu, którą Prof Szyrocki stworzył i wiele lat kierował. Czy Gazeta Wyborcza mogłaby nadać rozgłos tej inicjatywie na swoich papierowych łamach? - Szczecin będzie wdzięczny. Radnych trzymam za słowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hans_kloss_szczecin nie popieram ale podbijam ... 17.11.03, 14:25 A może lepiej na tym forum najpierw stworzymy listę rond lub ulic z największą ilością dziur i wybojów ... ? Po za tym debaty na temat nazw ulic czy placów są dla mnie tematem zupełnie bezsensownym. Samo nazywanie ulicy czimś imienim jest bez sensu. Ulica czy rondo jest tylko elementem komunikacyjnym a nie jekimś pomnikiem gloryfikującym kogoś lub coś ! Po za tym jak ten wątek pokazuje nigdy wszyscy nie będą zadowoleni z nazwania ulicy czyimś imieniem. Zmieniają się czasy i historia zatacza kręgi więc i nazwy uli się zmianiają :( a to kosztuje ... ! Dlatego wzorem "Chameryki" postuluję aby ulice i place miały swoje oznaczenia w fomie liczbowej np "Ulica 23" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pleple Re: do J - 23 (dane osobowe znane dowództwu) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 14:31 Hans. Osobiście uważam, że możby jakieś rondo w Berlinie nazwać Twoim imieniem. Najlepiej w części wschodniej gdyż tu długo mieszkali sami antyfaszyści :-). A Ty jesteś symbolem współpracy polsko-sowiecko- enerdowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
hans_kloss_szczecin Re: do J - 23 (dane osobowe znane dowództwu) 17.11.03, 14:57 Gość portalu: pleple napisał(a): > Hans. Osobiście uważam, że możby jakieś rondo w Berlinie nazwać Twoim imieniem. > Najlepiej w części wschodniej gdyż tu długo mieszkali sami antyfaszyści :-). > A Ty jesteś symbolem współpracy polsko-sowiecko- enerdowskiej ... i właśnie dlatego (ja widac powyżej) uważam, co napisałem w poprzedniej mojej wypowiedzi, że elementów komunikacyjnych nie powinno się nazwyać na czyjąś cześć ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila popieram pomysl i jednoczesnie podbijam watek IP: 80.252.0.* 17.11.03, 17:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: two Re: popieram pomysl i jednoczesnie podbijam watek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 16:12 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: 111.111.31.* 18.11.03, 13:39 Absztyf ma rację. RONDO DLA SZYROCKIEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peszti Fobie Absztyfikanta... IP: 80.51.242.* 18.11.03, 14:52 Absztyfikant znów ze swoją endecką fobią.... Przecież Szczecin jest na tyle wielki, że znajdzie się miejsce dla Szyrockiego, jak i Dmowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.espol.com.pl 18.11.03, 15:30 Ciekawe ilu z potencjalnych entuzjastów pomysłu absztyfikanta miało jakiekolwiek pojecie przed jego akcja o prof. Szrotyckim? Natomiast wszyscy uczyli się o Dmowskim na lekcjach Historii. No chyba, że Absztyfikant wyrazi na forum swój sprzeciw przeciwko nauczniu w szkolnictwie polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
jackie101 Re: Fobie Absztyfikanta... 18.11.03, 16:18 Jakie fobie,człowieku? Trzeba honorować po prostu ludzi oddanych całym sobą swojej małej społeczności i polskiej wysokiej kulturze,takich jak śp.Profesor. PODBIJAAAMMM !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.NAT.zsi.pl 18.11.03, 18:08 Gość portalu: ja napisał(a): > Ciekawe ilu z potencjalnych entuzjastów pomysłu absztyfikanta miało > jakiekolwiek pojecie przed jego akcja o prof. Szrotyckim? Natomiast wszyscy > uczyli się o Dmowskim na lekcjach Historii. No chyba, że Absztyfikant wyrazi na > > forum swój sprzeciw przeciwko nauczniu w szkolnictwie polskim. Widać, że Ty akurat nie znałeś profesora Szyrockiego, nawet nie potrafisz przepisać poprawnie jego nazwiska (z Dmowskim lepiej Ci poszło). A co do podręczników historii to moi rodzice uczyli się o Stalinie a i ja na lekcjach wkuwałem o Marcelim Nowotko, Warskim o Leninie nie wpominając. Podręczniki zmieniają się zgodnie w wiatrem historii a tu chodzi upamiętnienie wybitnego człowieka, który żył i tworzył wśród nas, który poświęcił się temu miastu i nie pozwolił się zupełnie wyjałowić tej szczecińskiej pustyni kulturalnej. Pokrytykuj sobie gdzie indziej. Bravo dla Absztyfikanta za ten temat na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaz Mask Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.vif.net 18.11.03, 19:07 No właśnie, kto cenzurował Dmowskiego w książkach? Kto zabijał członków SN? Poza tym, Dmowski przywrócił Polsce niepodległość. Cześćjego PAMIĘCI. Sądze że jest to lepiej niż jakiegoś Szyrockiego z zadupia, o którym nigdy nie słyszałem. Kto to był? Lokalny działacz PZPR? No, skoro GW popiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.pbc.adelphia.net 19.11.03, 03:18 Gość portalu: Gaz Mask napisał(a): > No właśnie, kto cenzurował Dmowskiego w książkach? Kto zabijał członków SN? > > Poza tym, Dmowski przywrócił Polsce niepodległość. Cześćjego PAMIĘCI. Sądze że > jest to lepiej niż jakiegoś Szyrockiego z zadupia, o którym nigdy nie > słyszałem. Kto to był? Lokalny działacz PZPR? No, skoro GW popiera... Jestes poprostu bezwstydny, jak mozesz tak pisac o czlowieku, ktory wpisal sie do historii kultury zarowno polskiej jak i swiatowej.. tak to nie przesada prof. Szyrocki znany i szanowany jest na wszystkich kontynentach. Nie slyszales ?? nie dziwie sie, tobie kultura jest obca , zarowno ta codzienna jaki przez duze "K". Ciesze sie ogromnie ze Absztyfikant, ktorego nawiasem mowiac nie zawsze popieram, tym razem wpadl na genialny pomysl, brawo, gratuluje i proponuje aby Gazeta Wyborcza oglosila plebiscyt. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 111.111.31.* 19.11.03, 11:01 Może stworzymy ranking "osób" które NIE POWINNY zostać patronami miejsc w Szczecinie? Proponuję: 1. Dmowski R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peszti Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 80.51.242.* 19.11.03, 12:28 Dopisuję: 2. Absztyfikant 3. Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peszti Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 80.51.242.* 19.11.03, 12:33 I jeszcze jedno - jest propozycja, by uhonorowac obie osoby. Nic nie stoi temu na przeszkodzie. A tu nie. Prof. Szyrocki tak (i chwała tej zacnej osobie!), ale już Dmowski nie. Za zadną cenę. Choćby po naszych trupach. Ludzie - gdzie tu jest mowa o demokracji, o pluralizmie politycznym?! Jak was czytam, to na mysl nasuwaja mi się bojowki SA i Czarne Koszule. W tamtych systemach też panowała okreslona linia i każdy, kto myślał inaczej był usuwany czy gazowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 111.111.31.* 19.11.03, 12:54 > I jeszcze jedno - jest propozycja, by uhonorowac obie osoby. Nic nie stoi temu na przeszkodzie. A tu nie. Prof. Szyrocki tak (i chwała tej zacnej osobie!), ale już Dmowski nie. Za zadną cenę. Choćby po naszych trupach. Ludzie - gdzie tu jest mowa o demokracji, o pluralizmie politycznym?! Jak was czytam, to na mysl nasuwaja mi się bojowki SA i Czarne Koszule. W tamtych systemach też panowała okreslona linia i każdy, kto myślał inaczej był usuwany czy gazowany.. > . Coś ci się maleńki pomigało. JA jestem przeciwna tej kandydaturze - i jest to moje osobiste zdanie. Nie mam zamiaru go mieniać bo wdg ciebie wypada. I nikogo do mojego zdania nie zmuszam. Sam se właź do gazu jak sprawia ci to przyjemność ale przestań twierdzić, że ktoś cię do tego zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 08:32 Gorąco popieram pomysł nazwania ronda im. Prof. Szyrockiego - dawna chórzystka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lynxu Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.family4.net 03.01.04, 13:21 Wyborcza to moze nie, to nawet nie szczecińska gazeta. Ale moznaby zrobic cos w rodzaju plebiscytu. Ja akurat pana profesora nie znalem, ale popieram kandydature. Popieram tez kandydaturę każdej osoby, której czyny rozsławiały Szczecin bądź w jakikolwiek inny sposób były ważne dla Szczecina. Jednak powinna to być osoba, której Szczecin wyjątkowo dużo zawdzięcza. Mamy już tych najważniejszych dla Polski takich jak Kościuszko a teraz czas sie skupić na naszych lokalnych osobistościach, bo to ci ludzie sprawiają, że Szczecin to Szczecin a nie jakieś miasto jedno z wielu w Polsce. Jest to jednocześnie zachęta do tego żeby myśląc o swojej przyszłości mieć też wzgląd na dobro miasta, bo miasto mojego urodzenia nie jest zbyt piękne, ale to nie znaczy, że takim musi pozostać... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re:nie podbijam IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.12.03, 04:27 proponuję ronda; ,POMORSKIE,ODRZAŃSKIE,DŁUGIE.BAŁTYCKIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lider Re: p-o-d-b-i-j-a-m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 17:41 Passssjonujący temat. Z samego podbijania można zrobić temat na 100 wypowiedzi - z tego większość jednej osoby. Passssjonujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy Re: p-o-d-b-i-j-a-m IP: *.pbc.adelphia.net 23.11.03, 23:12 Ja tez podbijam, co jest?? nikt juz nie walczy?? znudzil sie temat ??? Hej forumowicze wezcie sie do roboty bo nam grozi Dmowski !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Prof. Miodek o prof. Szyrockim 19.11.03, 18:56 www2.gazeta.pl/info/elementy/zoom.jsp?xx=1306059 Prof. Jan Miodek: To wspominam Festiwal Chórów Studenckich właśnie w Szczecinie. To miasto kojarzę z Janem Szyrockim. Jako chórzysta z Uniwersytetu Wrocławskiego byłem na tym festiwalu. To, że jestem teraz żonaty z Teresą Taczanowską, to w pewnym sensie zasługa Szczecina. Pamiętam wieczór na Zamku Książąt Pomorskich był wtedy bal na zakończenie festiwalu i słuchaliśmy muzyki greckiej. A był to rok Pański 1967. Pozdrawiam Szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enaz Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.szczecin.pl / 212.160.165.* 20.11.03, 09:30 fantastyczny pomysł!!! Odpowiedz Link Zgłoś