Dodaj do ulubionych

Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda

• Gość: rado Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: 111.111.51.* 09.11.03, 16:32
      wiec ja chcialem tu z tego miajeca powiedziec ze popieram bardzo mocno ten
      pomysl i ze jest on cudowny. i jeszcze chcialem powiedziec ze dziekuje
      absztyfikantowi ze to wymysli i stworzyl. i ze mi sie podoba. pozdrawiam rado
    • Gość: baron tak tak tak IP: 193.0.117.* 09.11.03, 18:31
      Z wielką przyjemnością podpisuję się pod tym apelem.
    • Gość: Jerzy+3 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 20:52
      Dostałem upowaznienie od żony i synów, by dopisać ich do tego apelu.
      Pozdrawiam. Jerzy Mazur.
      • absztyfikant P-o-d-b-i-j-a-m 10.11.03, 15:11
    • Gość: KORFI Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.espol.com.pl 10.11.03, 18:35
      Stwierdzam na podstawie wpisów, że o ile postać Romana Dmowskiego budzi wiele
      kontrowersji, o tyle prof. Szyrocki głosów krytycznych nie wywołuje. Są jedynie
      wątpliwości formalne. Powinno to jednoznacznie przechylić szalę. Dalsze
      przedłużanie sporu (bo to już spór) doprowadzi tylko do nie zawsze
      sprawiedliwych ocen R. Dmowskiego i polemik z nimi. W innych sprawach dyskusje
      takie może i mają charakter edukacyjny, lecz w tym przypadku raczej w to
      wątpię. Dlatego, będąc decydentem w tej sprawie nie miałbym żadnego dylematu co
      zrobić. Pozdrawiam
    • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 11.11.03, 15:21
      • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 11.11.03, 20:14
        • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 19.11.03, 19:50
          • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 20.11.03, 13:24
            • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 20.11.03, 14:06
              • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 20.11.03, 16:36
                • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 28.11.03, 00:32
    • longplay prof. Szyrocki patronem ronda 12.11.03, 07:53
      Załączam wyrazy poparcia dla tego pomysłu
    • real500 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 12.11.03, 13:22
      Pomysł doskonały. Popieram choc wcale nie lubie muzyki powaznej.
      • jackie101 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 12.11.03, 13:37
        BRAWOOOOOOO!!!!!!!
        Podpisuję się wszystkimi kończynami.Rzecz cała nie wymaga
        argumentów.Śp.Profesor był jednym z najwybitniejszych szczecinian po wojnie i
        wielkim piewcą kultury wyższej niż chłam,którym się nas dziś zalewa.Był
        pogodny,szlachetny,robił po prostu z wielką pasją swoje i to w sposób
        perfekcyjny.Dla wielu cudzoziemców,których poznał w czasie niezliczonych
        wojaży,to właśnie dzięki Niemu słowa "Polska" i "Szczecin"na długie lata będą
        się pozytywnie kojarzyć,a to wielka rzecz.Był wielkim ambasadorem
        polskości,muzyki,Szczecina.
        Pozostaje tylko jedno.Doprowadzić JAK NAJSZYBCIEJ do stosownej uchwały Rady
        Miasta!!!!
        PS.Murtuje mnie tylko jedno.Ciekawym,jakie "urocze"pomysły na nazwanie ronda
        lęgły się w głowach naszych rajców przed pomysłem Absztyfikanta,ale tego pewnie
        dzięki Bogu nigdy się nie dowiemy...Absztyfikant,chylę czoła za ten pomysł!
        • jackie101 Podbijam z dumą(bez tekstu)!!! 12.11.03, 15:35
          • Gość: ewa POPIERAM IP: 217.153.94.* 12.11.03, 21:45
            SZYROCKI TO JEDEN Z POZYTYWNYCH SYMBOLI SZCZECINA !
            • Gość: Piotr Z. Re: POPIERAM IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.11.03, 12:14
              Jestem zbudowany opiniami o Panu Profesorze Janie Szyrockim, moim zdaniem
              najwybitniejszym mieszkańcem naszego miasta w powojennej historii.
              Myslę,że pamięć o tym WIELKIM człowieku będzie będzie trwała.
              Szczecinowi bruje autorytetów nie dlatego, że ich nie ma, ale dlatego że brak
              jest polityki promowania takich ludzi jak Ś.P. Jan Szyrocki. Dotyczy to zarówno
              władz miasta, województwa jak i lokalnych mediów.
        • jedrzej_wijas Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 13.11.03, 16:01
          Jeszcze nie zdążyło się cokolwiek urodzić, a tu taka właściwa propozycja
          zakwitła.

Jędrzej Wijas
          Radny Miasta Szczecina

• absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 13.11.03, 15:51
    • Gość: Mateusz Lipnicki Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.org 13.11.03, 17:37
      Rozumiem, ze radny Wijas nada sprawie formalny bieg. Pozdrawiam.
    • jackie101 Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda 14.11.03, 14:55
      no,co jest?podbijamy podbijamy
      bo się jeszcze komuś wyda,że się sprawa "rozejdzie po kosciach"
      A tak przy okazji,to kiedy rondo ma być oddane do użytku?Wie ktoś?
      • Gość: polpl popieram IP: 80.252.0.* 14.11.03, 15:08
    • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 14.11.03, 17:00
    • Gość: slązak Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 17:46
      Dmowski ta menda .....
      nie macie kogoś innego ?
      Wszechpolaki do paki
      • Gość: masala dosa Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.teleton.pl 15.11.03, 09:53
        swietny pomysl
      • Gość: Ślązak Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: 82.139.15.* 15.11.03, 13:12
        Taki z ciebie Ślązak jak ze mnie Niemiec.
        Podszywaj się pod kogoś innego kretynie!
    • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 15.11.03, 15:39
    • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 16.11.03, 15:08
    • Gość: trez popieram i podbijam IP: 217.153.94.* 16.11.03, 19:18
    • Gość: Tomek Popieram IP: *.NAT.zsi.pl 16.11.03, 21:46
      Świetny pomysł.
      Myślę, że i władze Politechniki Szczecińskiej powinny się zaangażować w jego
      realizację. Profesor Szyrocki przez 50 lat reklamował tę uczelnię na całym
      świecie, czas upamiętnić teraz jego imię. I lokalizacja świetna, zaraz przy
      uczelni, w okół akademiki .... Nie ma o czym gadać, rondo w tym miejscu musi
      nosić imię Jana Szyrockiego. Uważam, że poparcie dla tego pomysłu ze strony
      Senatu Politechniki Szczecińskiej i JM Rektora Wysieckiego bardzo by pomogło
      sprawie. Liczę również na poparcie władz szczecińskiej filii Akademii
      Muzycznej w Poznaniu, którą Prof Szyrocki stworzył i wiele lat kierował. Czy
      Gazeta Wyborcza mogłaby nadać rozgłos tej inicjatywie na swoich papierowych
      łamach? - Szczecin będzie wdzięczny. Radnych trzymam za słowo. Pozdrawiam
    • hans_kloss_szczecin nie popieram ale podbijam ... 17.11.03, 14:25
      A może lepiej na tym forum najpierw stworzymy listę rond lub ulic z największą
      ilością dziur i wybojów ... ?

Po za tym debaty na temat nazw ulic czy placów są dla mnie tematem zupełnie
      bezsensownym. Samo nazywanie ulicy czimś imienim jest bez sensu. Ulica czy
      rondo jest tylko elementem komunikacyjnym a nie jekimś pomnikiem gloryfikującym
      kogoś lub coś ! Po za tym jak ten wątek pokazuje nigdy wszyscy nie będą
      zadowoleni z nazwania ulicy czyimś imieniem. Zmieniają się czasy i historia
      zatacza kręgi więc i nazwy uli się zmianiają :( a to kosztuje ... !
      Dlatego wzorem "Chameryki" postuluję aby ulice i place miały swoje oznaczenia w
      fomie liczbowej np "Ulica 23"
      • Gość: pleple Re: do J - 23 (dane osobowe znane dowództwu) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 14:31
        Hans. Osobiście uważam, że możby jakieś rondo w Berlinie nazwać Twoim imieniem.
        Najlepiej w części wschodniej gdyż tu długo mieszkali sami antyfaszyści :-).
        A Ty jesteś symbolem współpracy polsko-sowiecko- enerdowskiej
        • hans_kloss_szczecin Re: do J - 23 (dane osobowe znane dowództwu) 17.11.03, 14:57
          Gość portalu: pleple napisał(a):

> Hans. Osobiście uważam, że możby jakieś rondo w Berlinie nazwać Twoim
          imieniem.
          > Najlepiej w części wschodniej gdyż tu długo mieszkali sami antyfaszyści :-).
          > A Ty jesteś symbolem współpracy polsko-sowiecko- enerdowskiej

... i właśnie dlatego (ja widac powyżej) uważam, co napisałem w poprzedniej
          mojej wypowiedzi, że elementów komunikacyjnych nie powinno się nazwyać na
          czyjąś cześć ...
    • Gość: kamila popieram pomysl i jednoczesnie podbijam watek IP: 80.252.0.* 17.11.03, 17:13
      • Gość: two Re: popieram pomysl i jednoczesnie podbijam watek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 16:12
        popieram
    • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 18.11.03, 12:10
    • Gość: Aśka Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: 111.111.31.* 18.11.03, 13:39
      Absztyf ma rację. RONDO DLA SZYROCKIEGO!
    • Gość: Peszti Fobie Absztyfikanta... IP: 80.51.242.* 18.11.03, 14:52
      Absztyfikant znów ze swoją endecką fobią.... Przecież Szczecin jest na tyle
      wielki, że znajdzie się miejsce dla Szyrockiego, jak i Dmowskiego...
      • Gość: ja Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.espol.com.pl 18.11.03, 15:30
        Ciekawe ilu z potencjalnych entuzjastów pomysłu absztyfikanta miało
        jakiekolwiek pojecie przed jego akcja o prof. Szrotyckim? Natomiast wszyscy
        uczyli się o Dmowskim na lekcjach Historii. No chyba, że Absztyfikant wyrazi na
        forum swój sprzeciw przeciwko nauczniu w szkolnictwie polskim.
        • jackie101 Re: Fobie Absztyfikanta... 18.11.03, 16:18
          Jakie fobie,człowieku?
          Trzeba honorować po prostu ludzi oddanych całym sobą swojej małej społeczności
          i polskiej wysokiej kulturze,takich jak śp.Profesor.
          PODBIJAAAMMM !!!!!!!
        • Gość: Tomek Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.NAT.zsi.pl 18.11.03, 18:08
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Ciekawe ilu z potencjalnych entuzjastów pomysłu absztyfikanta miało
          > jakiekolwiek pojecie przed jego akcja o prof. Szrotyckim? Natomiast wszyscy
          > uczyli się o Dmowskim na lekcjach Historii. No chyba, że Absztyfikant wyrazi
          na
          >
          > forum swój sprzeciw przeciwko nauczniu w szkolnictwie polskim.

Widać, że Ty akurat nie znałeś profesora Szyrockiego, nawet nie potrafisz
          przepisać poprawnie jego nazwiska (z Dmowskim lepiej Ci poszło). A co do
          podręczników historii to moi rodzice uczyli się o Stalinie a i ja na lekcjach
          wkuwałem o Marcelim Nowotko, Warskim o Leninie nie wpominając. Podręczniki
          zmieniają się zgodnie w wiatrem historii a tu chodzi upamiętnienie wybitnego
          człowieka, który żył i tworzył wśród nas, który poświęcił się temu miastu i
          nie pozwolił się zupełnie wyjałowić tej szczecińskiej pustyni kulturalnej.
          Pokrytykuj sobie gdzie indziej. Bravo dla Absztyfikanta za ten temat na forum.
          • Gość: Gaz Mask Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.vif.net 18.11.03, 19:07
            No właśnie, kto cenzurował Dmowskiego w książkach? Kto zabijał członków SN?

Poza tym, Dmowski przywrócił Polsce niepodległość. Cześćjego PAMIĘCI. Sądze że
            jest to lepiej niż jakiegoś Szyrockiego z zadupia, o którym nigdy nie
            słyszałem. Kto to był? Lokalny działacz PZPR? No, skoro GW popiera...
            • Gość: myslacy Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.pbc.adelphia.net 19.11.03, 03:18
              Gość portalu: Gaz Mask napisał(a):

> No właśnie, kto cenzurował Dmowskiego w książkach? Kto zabijał członków SN?
              >
              > Poza tym, Dmowski przywrócił Polsce niepodległość. Cześćjego PAMIĘCI. Sądze
              że
              > jest to lepiej niż jakiegoś Szyrockiego z zadupia, o którym nigdy nie
              > słyszałem. Kto to był? Lokalny działacz PZPR? No, skoro GW popiera...
              Jestes poprostu bezwstydny, jak mozesz tak pisac o czlowieku, ktory wpisal sie
              do historii kultury zarowno polskiej jak i swiatowej.. tak to nie przesada
              prof. Szyrocki znany i szanowany jest na wszystkich kontynentach. Nie
              slyszales ?? nie dziwie sie, tobie kultura jest obca , zarowno ta codzienna
              jaki przez duze "K". Ciesze sie ogromnie ze Absztyfikant, ktorego nawiasem
              mowiac nie zawsze popieram, tym razem wpadl na genialny pomysl, brawo,
              gratuluje i proponuje aby Gazeta Wyborcza oglosila plebiscyt. pozdrawiam
              • Gość: Aśka Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 111.111.31.* 19.11.03, 11:01
                Może stworzymy ranking "osób" które NIE POWINNY zostać patronami miejsc w
                Szczecinie?
                Proponuję:
                1. Dmowski R.
                • Gość: Peszti Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 80.51.242.* 19.11.03, 12:28
                  Dopisuję:
                  2. Absztyfikant
                  3. Aśka
                  • Gość: Peszti Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 80.51.242.* 19.11.03, 12:33
                    I jeszcze jedno - jest propozycja, by uhonorowac obie osoby. Nic nie stoi temu
                    na przeszkodzie. A tu nie. Prof. Szyrocki tak (i chwała tej zacnej osobie!),
                    ale już Dmowski nie. Za zadną cenę. Choćby po naszych trupach. Ludzie - gdzie
                    tu jest mowa o demokracji, o pluralizmie politycznym?! Jak was czytam, to na
                    mysl nasuwaja mi się bojowki SA i Czarne Koszule. W tamtych systemach też
                    panowała okreslona linia i każdy, kto myślał inaczej był usuwany czy gazowany...
                    • Gość: Aśka Re: Fobie Absztyfikanta... IP: 111.111.31.* 19.11.03, 12:54
                      > I jeszcze jedno - jest propozycja, by uhonorowac obie osoby. Nic nie stoi
                      temu na przeszkodzie. A tu nie. Prof. Szyrocki tak (i chwała tej zacnej
                      osobie!), ale już Dmowski nie. Za zadną cenę. Choćby po naszych trupach.
                      Ludzie - gdzie tu jest mowa o demokracji, o pluralizmie politycznym?! Jak was
                      czytam, to na mysl nasuwaja mi się bojowki SA i Czarne Koszule. W tamtych
                      systemach też panowała okreslona linia i każdy, kto myślał inaczej był usuwany
                      czy gazowany..
                      > .
                      Coś ci się maleńki pomigało. JA jestem przeciwna tej kandydaturze - i jest to
                      moje osobiste zdanie. Nie mam zamiaru go mieniać bo wdg ciebie wypada. I nikogo
                      do mojego zdania nie zmuszam. Sam se właź do gazu jak sprawia ci to przyjemność
                      ale przestań twierdzić, że ktoś cię do tego zmusza.
                • Gość: ela Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 08:32
                  Gorąco popieram pomysł nazwania ronda im. Prof. Szyrockiego - dawna chórzystka.
              • Gość: Lynxu Re: Fobie Absztyfikanta... IP: *.family4.net 03.01.04, 13:21
                Wyborcza to moze nie, to nawet nie szczecińska gazeta. Ale moznaby zrobic cos w
                rodzaju plebiscytu. Ja akurat pana profesora nie znalem, ale popieram
                kandydature. Popieram tez kandydaturę każdej osoby, której czyny rozsławiały
                Szczecin bądź w jakikolwiek inny sposób były ważne dla Szczecina. Jednak powinna
                to być osoba, której Szczecin wyjątkowo dużo zawdzięcza. Mamy już tych
                najważniejszych dla Polski takich jak Kościuszko a teraz czas sie skupić na
                naszych lokalnych osobistościach, bo to ci ludzie sprawiają, że Szczecin to
                Szczecin a nie jakieś miasto jedno z wielu w Polsce. Jest to jednocześnie
                zachęta do tego żeby myśląc o swojej przyszłości mieć też wzgląd na dobro
                miasta, bo miasto mojego urodzenia nie jest zbyt piękne, ale to nie znaczy, że
                takim musi pozostać...
                Pozdrawiam
    • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 19.11.03, 14:00
      • Gość: G Re:nie podbijam IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.12.03, 04:27
        proponuję ronda;

,POMORSKIE,ODRZAŃSKIE,DŁUGIE.BAŁTYCKIE
    • absztyfikant p-o-d-b-i-j-a-m 19.11.03, 17:55
      • Gość: lider Re: p-o-d-b-i-j-a-m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 17:41
        Passssjonujący temat. Z samego podbijania można zrobić temat na 100 wypowiedzi -
        z tego większość jednej osoby. Passssjonujące.
      • Gość: myslacy Re: p-o-d-b-i-j-a-m IP: *.pbc.adelphia.net 23.11.03, 23:12
        Ja tez podbijam, co jest?? nikt juz nie walczy?? znudzil sie temat ???
        Hej forumowicze wezcie sie do roboty bo nam grozi Dmowski !!!!!!
    • absztyfikant Prof. Miodek o prof. Szyrockim 19.11.03, 18:56
      www2.gazeta.pl/info/elementy/zoom.jsp?xx=1306059
      Prof. Jan Miodek:

To wspominam Festiwal Chórów Studenckich właśnie w Szczecinie. To miasto
      kojarzę z Janem Szyrockim. Jako chórzysta z Uniwersytetu Wrocławskiego byłem na
      tym festiwalu. To, że jestem teraz żonaty z Teresą Taczanowską, to w pewnym
      sensie zasługa Szczecina. Pamiętam wieczór na Zamku Książąt Pomorskich był
      wtedy bal na zakończenie festiwalu i słuchaliśmy muzyki greckiej. A był to rok
      Pański 1967. Pozdrawiam Szczecin
    • Gość: enaz Re: Do redakcji: prof. Szyrocki patronem ronda IP: *.szczecin.pl / 212.160.165.* 20.11.03, 09:30
      fantastyczny pomysł!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka