przedziwna1 14.02.07, 18:05 Jazz rozpoczal kolejny ciekawy temat tym razem o Dziwnej fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,44266619,57310604,1.html Co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazz61 Re: West Dievenow 14.02.07, 18:59 To są, oczywiście, tylko moje przypuszczenia. Takie, a nie inne wnioski wysnułem na podstawie położenia dwóch trójkątnych podstaw, tworzących linię prostopadłą (w przybliżeniu) do linii brzegowej. Nie przychodzi mi do głowy inne przeznaczenie tych konstrukcji, choć brałem także pod uwagę np. system radiolokacji. Poza tym każde wejście do portu (szczególnie z trudniejszym podejściem, np. płytka woda) było i jest wyposażone w tego typu oznakowanie nawigacyjne. - Musiały po nim zostać jakieś ślady. Nawet dzisiaj, w dobie elektroniki stoją nabieżniki przy drodze prowadzącej nad "Jeziorko". Jestem jednak otwarty na wszelkie inne racjonalne wyjaśnienia pochodzenia tych pozostałości. Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 14.02.07, 19:57 O tej czesci wyspy Wolin wiadomo, ze w latach 30tych zajeli sie nia hitlerowcy, baza wodnosamolotow, osrodek szkoleniowy, zatapialne lotnisko itd. W lesie wzdluz Dziwny tez bylo sporo wojskowych budynkow. I na pewno wojsko urzedowalo tez tam przy jeziorze, bo znaleziska stamtad maja w wiekszosci militarna przeszlosc. Zreszta w ogole w lesie miedzy Dziwnowem i Miedzywodziem troche starych fundamentow tez jest. Tez mam zdjecia tych betonow, jesli masz racje to bede w zachwycie, ze one takie stare. Widac, ze z racji swej profesji bardzo duzo wiesz o morzu, wiec slucham grzecznie :) No i czekam tez na innych tropicieli historii...Starbos, Dziwnow22, Nord ( ktory ostatnio gdzies zaginal, hmm )a moze ktos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
dziwnow22 Re: West Dievenow 14.02.07, 20:38 Hm, z tego co wiem to byl tam raczej obiekt lacznosci. Betonowe fundamenty to chyba pozostalosci masztow radiowych. Watpie by ustawiano nabiezniki na tak solidnych podstawach. Smieci wygrzebywane z okolicznych dolow zawieraja sporo czesci elektrotechnicznych. Stacja radiolokacyjna znajdowala sie pomiedzy Trzesaczem a Rewalem (typ Wurzburg-Riese) Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 15.02.07, 11:28 Mi również bliżej do hipotezy wojskowej. Obecne wyjście w morze zostało wykonane przez niemców pod koniec XIX wieku. Moim zdaniem ta konstrukcja wygląda na pochodzącą z lat trzydziestych, czterdziestych i jest związana z obecnością lotniska wojskowego oraz trasą przelotów alianckich samolotów latających nad Polskę. Niebawem trochę więcej szczegółów. Bardzo ciekawa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 15.02.07, 14:31 Wybrałem się dzisiaj w plener, trochę pomierzyłem, efekty naniosłem na mapkę. - Pomiary w przybliżeniu. O ile dwie z podstaw mogłyby wyznaczać wejście, o tyle dwie pozostałe już nie. Poza tym za dużo tych wyburzonych budynków jak na obiekt nawigacyjny. - Może rzeczywiście coś z łączności? Ciekawe miejsce, pomimo deszczu nie mogłem się oderwać od szperania. Pozdrawiam. J. :-) src="fotoforum.gazeta.pl/photo/8/cg/bc/chla/uumrd54P6ImBvWmawB.jpg" alt="" title="" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 15.02.07, 15:38 Podrzucam link do ciekawego opracowania okretywojenne.pl/pefu/download/lotnictwo_morskie_dziwnow.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 15.02.07, 17:05 I przypomnialo mi sie jeszcze to www.e-pomorze.com.pl/kamien/dziwnow/tajemnice.html Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 17.02.07, 02:50 Oto kolejny link, wątek dziwnowski jest tam obecny. Nasza przygoda dopiero się zaczyna, z pokorą czytałem wypowiedzi fachowców. www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?p=36926&sid=a058418676a85132dd4631676d9d2981 Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 17.02.07, 09:47 Tak,to solidnie podgrzewa atmosferę. Chłonę te informacje jak gąbka. Jest to jakiś kierunek poszukiwań. Dzięki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzia20 Re: West Dievenow 17.02.07, 16:59 No faktycznie podgrzewa, podgrzewa :) Cały czas czytam Was z zapartym tchem i czekam na rozwój sytuacji. P.S. Szkoda, że mnie na miejscu nie ma :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 19.02.07, 16:33 I jak tam sledztwo? Wiemy ze wojsko, ale dalej nie wiemy co tam stalo w lesie...szperacie po necie czy odpusciliscie? Ja przyznaje ze troche sie od tych symboli radarow zamulilam :) Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 19.02.07, 18:02 Siedzę już trzeci dzień z głową w monitorze, zadarłem z rodziną, stałem się specjalistą od niemieckich systemów radarowych i radiolokacyjnych, ale nadal wiem niewiele o "naszych betonach". Nie zamierzam się jednak poddawać. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 19.02.07, 18:10 Przypuszczeń cd. src="fotoforum.gazeta.pl/photo/8/cg/bc/chla/U3LqRQJ1A21Mxjb3aX.jpg" alt="chain_home_radar_station" title="chain_home_radar_station" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 19.02.07, 20:45 Fotka z poprzedniego postu została zamieszczona bez opisu. -Jest to angielski radar systemu chain home, zawieszony pomiędzy wysokimi konstrukcjami. Zdjęcie pochodzi z lat trzydziestych. Niemcy mogli mieć w Dziwnowie podobny obiekt, tym bardziej, że na zdjęciu lotniczym z tego okresu (rozbudowa jednostki) widać już jakieś budowle w interesującym nas rejonie. W tamtych latach tolerowano przeloty samolotów rozpoznawczych innych państw, lecz nie dopuszczano, aby odbywało się to bez kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwnow22 Re: West Dievenow 19.02.07, 21:46 Wsrod radarow roznych typow nie ma co szukac, tak przynajmniej mysle. Poszukiwania "radarowe" przerabialem juz kilka lat temu. Z roznych dyskusji na forach wynika ze w Dziwnowie radarow nie bylo. Byly w Swonoujsciu, Rewalu i Radawce. Nie podejrzewam zeby stawiali te radary wszedzie jak popadnie, tym bardziej ze betonowe podstawy ktore sa u nas nijak sie maja do konstrukcji radarow. Moja teoria jest taka ze nad jeziorkiem znajdowal sie osrodek lacznosci z masztami radiowymi, lub cos w rodzaju radiolatarni. W bezposrednim sasiedztwie lotniska takich wysokich konstrukcji chyba by nie stawiali, zreszta akurat lotnisko dobrze widac na zdjeciach lotniczych i nic tam takiego nie widac, a na terenie jednostki zadnych betonowych pozostalosci "masztowych" nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 19.02.07, 23:45 Być może, być może. - Ja nie upieram się przy żadnej opcji. Tutejsza szkoła łączności luftwaffe szkoliła m.in. w obsłudze pokładowych systemów radiolokacyjnych, więc może to być radiolokacja. Z armią często jednak bywa tak, że zmieniają się koncepcje. -To co było aktualne w okresie powstawania garnizonu (ok 1935) inaczej wygładało w 1939, a jeszcze inaczej gdy Niemcy zaczęli obrywać i ze strachem spoglądać w niebo (1944). -Takie zmiany niosą z sobą także przeobrażenia w sprzęcie. Jak na razie możemy powiedzieć czego u nas nie było (prawdopodobnie), ale to niestety jeszcze bardzo daleko, aby stwierdzić co stało na betonach. Zastanawiam się także nad sposobem w jaki zniszczono zabudowania. - Wykluczam nalot, bowiem nie dostrzegłem lejów po bombach w okolicy. Pomimo pokruszenia niektórych elementów nie są one odrzucone siłą wybuchu. Cegłę pewnie wykorzystano, podobnie, jak ze starego kościółka. Może wysadzano to małymi ładunkami, które kruszyły fundamenty i podrzucały nieznacznie do góry płyty stropowe. Lekko zbliżone obiekty są w Niechorzu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 21.02.07, 11:35 Dzięki wizycie na zaprzyjaźnionym forum dowiedziałem się, że: "Moje przypuszczenie: Są to resztki po FuMB "ROBINE" Dievenov, Stanowisku nasłuchu transmisji radiowej/radarowej samolotów nieprzyjaciela." - pozdrawiam Jaro. Teraz szukam jakiejś fotki tego cuda. jazz Odpowiedz Link Zgłoś
dziwnow22 Re: West Dievenow 21.02.07, 16:19 Hm, tyle ze na wykazie stacji nasluchowych wg stanu na marzec,45 w Dziwnowie nic takiego nie bylo. www.noding.com/la8ak/a12.htm Jestem chyba zwolennikiem rozwiazan najprostszych. Tak duzy kompleks jak Dziwnow potrzebowal wezla lacznosci, stawianie wysokich masztow radiowych zbyt blisko pasa startowego bylo chyba niezbyt bezpieczne. Poza tym teren obecnej jednostki przed wojna nie byl zadrzewiony. Teren nad jeziorkiem byl - mozna bylo taki wezel lacznosci dobrze ukryc a drzewa chyba nie ulatwialyby pracy urzadzen radarowych/nasluchowych. Przyklady urzadzen FuMB www.gyges.dk/kriegsmarine_signals_intelligenc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 23.02.07, 15:12 To ku ktorej teorii sie sklaniacie? Jazz szukasz dalej zdjecia? Bo jakos tu ucichlo...A moze starzy mieszkancy, ktorzy zaraz powojnie zajeli domki kolo strzelnicy cos wiedza, pamietaja? Jesli budynki byly rozbierane na cegly to ktos musial widziec je w calosci...A moze to nie w necie trzeba szukac? Moze stare ksiazki w bibliotece cos moglyby naswietlic? Hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
jazz61 Re: West Dievenow 23.02.07, 15:57 Szukam cały czas, także na innych forach: www.forum.eksploracja.pl/viewforum.php?f=66&sid=c0f2687853acb5fc6078f06416717ed1 Zdania naukowców są jednak podzielone, może rzeczywiście pomoże wywiad środowiskowy. Jeśli macie znajomych w Niechorzu, to tam też trzeba popytać. - Oni także mają swoje "nabieżniki". Pozdrawiam. J. Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 23.02.07, 16:18 No prosze pieknie, glowy w znaczacych ilosciach pracuja, to juz jest Cos :) Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 25.02.07, 03:10 Wnioski i hipotezy coraz ciekawsze, Robin Dievenov to jak się domyślam kryptonim stacji nasłuchowej, w tej samej sieci na terenie Polski pracowała stacja Attacke Cosel dzisiaj Kędzierzyn Koźle. Rozmieszczenie pozostałych stacji tej sieci nasłuchowej na terenie Niemiec i Danii oraz szkoła lotnictwa w Dziwnowie świadczy, że była to placówka Luftwaffe. Jaro na forum eksploracja sugeruje, że mogły być to urządzenia typu Wassermann lub Russel. Sądząc po zdjęciach to duże konstrukcje które wymagały mocnej podstawy dla masztu-anteny, czy ślady takiej podstawy są nad jeziorkiem? Z opowiadań wiem, że przy moście naprzeciwko budynku operatorów stała drewniana wieża wysokości około 6 metrów z platformą na szczycie mocno okablowana, przy samym budynku operatorów jest do dziś mały bunkier, przeznaczenie obiektów nie jest jednak znane. Być może ślady, czy może betonowy postument jest jeszcze na terenie, o ile się nie mylę ośrodka PRCiP. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 20.05.07, 09:24 Jest kolejny glos w sprawie betonow fotoforum.gazeta.pl/72,2,707,44266619,62736091.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 11.09.07, 16:45 witaj przedziwna1 z zinteresowaniem sledze twoje dziela na forum ktore odkrylem niedawno,imnie zafascynowalo.tez mieszkalem w dziwnowie a moi rodzice mieszkaja tam do dzis, ale najwzniejsze ,tez posiadam informacje o dziwnowie szczegołnoie z lat 40-tych tego wieku dotyczace niemieckich wojsk w dziwnowie i niektorych budowli takze tez chcialbym sie nimi podzielic.jesli forumowicze sa zainteresowani to prosze o znak na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 11.09.07, 16:53 Witaj :) Nie pytaj i nie czekaj na znaki, po prostu dawaj tu co mozesz :) Taką mialam nadzieje - i na pewno nie tylko ja _ ze po sezonie znow zaczniemy nasze dziwnowskie sledztwa prowadzic. Historia Dz. jest bardzo ciekawa, a wiemy o niej tak niewiele... Wiec czekamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 11.09.07, 17:12 w okresie II wojny świaowej na terenie obecnej jednostki wojskowej stacjonowal garnizon niemiecki ktory posiadal ponad 5000 ludzi a w sklad tego garnizonu wchodzily 1.szkola pilotow rozpoznania morskiego (niektorzy mowia -dalekiego 2.jednostka naprowadzania rakiet V1 i V2 3.co najciekawsze eskadra mescherschmitow (na podstawie tej eskadry powstala potem ksiazka pt tajemnica wzgorza 117 (kiedys lektora w podstawowce) dlatego tez wiekszosc budowli i ruin jest z tym zwiazana, miedzyinnymi wieze kolo jeziorka (bo dla nas tych starszych ktorzy jeszcze kiedys chodzili tam na kapielisko nazywa to jeziorko a nie stara dziwna 2. Odpowiedz Link Zgłoś
serrnik Re: West Dievenow 12.09.07, 13:38 Wykaz jednostek Luftwaffe stacjonujacych w Dziwnowie wraz z typami samolotow mozna znalezc tu: www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/lw/see.htm W Dziwnowie juz w czasie IIW ogladac mozna bylo plywajace transportery opancerzone: www.zweiter-weltkrieg-lexikon.de/phpBB2/viewtopic.php?p=3741&sid=fc1a139601e868ac657ca027544c8416 Stacjonowal tu rowniez pluton szkolny (Lehrzug) jednostki inzynieryjnej z Podjuch (Pionier-Ersatzbataillon 2) Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 11.09.07, 17:25 wieze te (zreszta jedna znich lezy do dnia dzisiejszego w jeziorku oczym najlepiej wiedza wedkarze) a dwie takie byly jeszcze w miedzywodziu okolo 500m od brzegu byly przeznaczone do montowania na nich celi dla samolotow w czasie szkolenia po prostu byly to tarcze strzelnicze. eskadra mysliwcow ktora tam stacjonowala nie zostala odkryta do końca wojny przez aliantow a trzeba tu nadmienic ze byla to wg zrodel niemieckich najlepsza i najskuteczniejsza eskadra mysliwcow ktora co ciekawe dowodzil oficer (sorry nie pamietam nazwiska) nie byl zwolennikiem hitlera a slynny byl oprocz skutecznosci w powietrzu z tego ze nie uznawal hitlerowskiego pozdrowienia przez podniesienie reki do przodu za co zreszta mial problemy ale ratowalo go to ze byl asem w powietrzu Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 11.09.07, 17:33 dlazego alianci nie odkryli tej eskadry? dobre pytanie na terenie jednostki byl (i jest do dzis tylko pod metrowa warstwa mulu)pas startowy który gdy samoloty byly ukryte znajdowal sie pod woda-jedynie na czas startu byl osuszany przez pompy (i tutaj zrodla roznie podaja 15-25 min) a samoloty byly ukryte przy drodze lesnej prowdzacej do jeziorka i w kierunku miedzywodzia zreszta jak sie wejdzie glebiej w las szczegolnie po minieciu siedziby jat po drugiej stronie tej lesnej drogi znajdzie sie jeszcze betonowe place na ktorych staly mysliwce 9 Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna2 Re: West Dievenow 11.09.07, 17:54 No prosze - wiec te betony nie sa podstawami pod maszty radiowe... Zainspirowana Twoja wiedza otworzylam na FFDz nowy watek fotograficzny o militariach West Dievenow. Z czasem sie rozrosnie bo "sledczych" u nas pod dostatkiem :)Moglbys i tam kilka slow dorzucic? A moze masz jakies zdjecia? fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,68872090,68872090.html Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 11.09.07, 18:13 te przy jeziorku byly pod wieze tak jak pisalem, natomiast pod maszty radiowe byly w miejscu gdzie dzisiaj jest nabrzeze wojskowe naprzeciw stacji cpn i one byly przeznaczone do naprowadzania rakietV Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 12.09.07, 11:57 cd. wczorajszych informacji ciekawa sprawa jest to ze garnizon divenow rozpoczynal sie od lukecina prawie do swietoujscia i dzielil sie on na 1.divenow wald 2.divenow ost 3.divenow 4.divenow west dlatego tez nie bylo w tym czasie miedzywodzia a byl to west i tam przy starym molo nad zalewem kamienskim kotwiczyly wodnosamoloty rozpoznawcze natomiast pod lukecinem i swietoujsciem byly stanowiska obronne od strony morza, zreszta sam dziwnow zostal oddany przez niemcow bez walki, ostatnie boje toczyly sie pod wrzosowem do dziwnowowa wojska radzieckie i polskie weszly bez oddania strzalu. Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 12.09.07, 12:06 kiedys jako dzieciak z kolegami prowadzilismy "prace wykopaliskowe" pomiedzy blokami przy ul sienkiewicza i wykopalismy mase poniemieckich rzeczy, byly to przedewszystkim akcesoria kuchenne,ksiażki zastawy ktore niemcy zakopywali w pospiechu. bo trzeba wam wiedzieć ze przy ulicy reymonta , sienkiewicza ,slowackiego,mickiewicza mieszkala nizsza kadra wojskowa a dowodztwo mieszkalo na dawnym osiedlu wdw obecnie ulica dziwna ale ta przy strzelnicy jak sie jedzie do miedzywodzia Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 12.09.07, 12:28 w tym czasie nie bylo jeszcze mostu zwodzonego jednakze do jednostki byly trzy mozliwosci dotarcia dwie to mosty ktore bylyw innym miejscu i jedna przeprawa promowa, zreszta sam system zaopatrywania byl bardzo ciekawy bo droga wodna . w tym czasie nie bylo jeszcze dogodnej drogi tak jak dzis z kamienia pom (byla to tylko droga polna ciezka do przejazdu wiec cale zaopatrywanie szlo z kamienia droga wodna . do kamienia plywaly holowniki naprzyklad po paliwo do samolotow ze zbiornikami ale te zbiorniki pozatankowaniu zanurzaly sie i holownik ciagnal taki zbiornik pod woda azeby lotnictwo nie rozpoznalo a z lotu ptaka wygladalo to jakby kutry ciagnely sieci za soba Odpowiedz Link Zgłoś
serrnik Re: West Dievenow 12.09.07, 13:09 O ile mi wiadomo rakiety V-1 nie posiadaly naprowadzania radiowego, tylko zyroskopowy uklad sterujacy polaczony z zegarem odcinajacym w okreslony mmomencie doplyw paliwa - silnik gasl tuz przed upadkiem na cel. Co do sterowania rakietami V2 - rakiety mialy zasieg ok 400 km, nie byly nigdy odpalane z Pomorza zachodniego wiec jaki byl by sens naprowadzania rakiet wystrzeliwanych z ruchomych stanowisk w Normandii (taki bylo zamierzenie), ze stacjonarnego stanowiska w Dziwnowie?? Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 12.09.07, 15:10 czesc sernik dzieki za linki a jesli chodzi o stacje do naprowadzania niemcy do konca wojny prowadzili intensywne prace nad zastapieniem systemu zyroskopowego na radiowy, masz racje. w dziwnowie nie bylo wyrzutni v jednakze niemcy prowadzili budowe wyrzutni w tym rejonie sa potym pozostalosci ktore potem zostaly uznane za stanowiska pozorne. zreszta v mialy latac nie tylko na londyn. mysle ze razem zbierzemy na tym forum iele ciekawostek o dziwnowie bo wladze tego miasteczka nie sa zainteresowane historia tych okolic a dzialo sie tam naprawde wiele ciekawych rzeczy. moje informacje pochodza od naocznych swiadkow z tamtych lat-jest to zwiazek zolnierzy ktorzy sluzyli w dziwnowie w okresie wojny (oczywiscie niemcy- taki zwiazek funkcjonuje lub funkcjonowal w bawari)a zktorymi mialem okazje rozmawiac osobiscie Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 12.09.07, 22:00 I tego nam trzeba: relacji od naocznych swiadkow :) Skonfrontujemy to z wiedza, ktora juz mamy z netu lub innych zrodel i razem moze uda sie rozwiklac pare zagadek? Panowie - do dziela :) Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 13.09.07, 12:42 Potwierdzenie informacji podanych przez norda znalazłem w Przewodniku Piotra Laskowskiego „Śladami niemieckich tajnych broni na wyspie Wolin i Uznam”. W Dziwnowie funkcjonowała duża stacja radiowa służąca do obserwacji i kierowania V-1 wystrzeliwanych z wyspy Uznam. Badania nad bronią V prowadzone były prawdopodobnie na Wyspie Chrząszczewskiej, czyli w bezpośredniej bliskości lotniska w Dziwnowie. W okolicznych wsiach odnajmowano po wojnie dużo sprzętu lotniczego, na dziwnowskim lotnisku odkryto cytuję za panem Laskowskim „…jakieś urządzenie, opisane jako pilot automatyczny”. Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 13.09.07, 12:43 Na Zalewie Kamieńskim Niemcy prowadzili doświadczenia nad gąsienicowymi pojazdami pływającymi i czołgami do forsowania przeszkód wodnych po dnie. Testowali też promy artyleryjskie, które użyte zostały bojowo pod Leningradem. Prawdopodobnie stąd obecność jednostki inżynieryjnej na terenie Dziwnowa. Na Zalewie istniała baza wodnosamolotów, i tu moje pytanie, czy macie może informacje o prototypie polskiego samolotu amfibii i jego obecności w Dziwnowie? Samolot nazwany NIKOL A-2 i jego dane www.samoloty.ow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 13.09.07, 12:50 Kilka lat temu z Zalewu Kamieńskiego wydobyty został fragmenty niemieckiego samolotu. Szczątki powędrowały chyba do Krakowa, niestety nie pamiętam typu tego samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 13.09.07, 13:19 starbos masz racje , byl to mescherschmit który wracal z lotu bojowego i byl uszkodzony zreszta w czasie podchodzenia do ladowania zawadzil skrzydlem o wieze zegara na obecnej stolowce na terenie obecnej jednostki ,pilot nie zdolal zapanowac nad maszyna i wyladowal w zalewie pilot zgina a samolotu nie oplacalo sie wyciagac i tak zostal Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 13.09.07, 14:06 Samolot z Zalewu to mescherschmit , ale chyba nie był to Me 109 tylko jakiś inny typ? Prototyp Nikoli był ponoć widziany w Dziwnowie w czasie wojny, Niemcy zdobyli go na Helu, wyremontowali w Rostoku i … właśnie i co dalej? Na lotnisku w Dziwnowie były również zdobyczne samoloty francuskie, po wojnie odnaleziono około stu silników różnych typów. Być może polska Nikola otarła się o Dziwnów? Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 13.09.07, 13:31 jeśli chodzi o samolot nikola to z tego co mi wiadomo to polacy nie prowadzili w tamtym rejonie żadnych prób z tego względu ze juz przed wojna teren ten byl lotniskiem dla wodnosamolotow cywilnych ktore obslugiwaly regularna linie turystyczna z berlina do dziwnowa bo dziwnow byl juz od dawien dawna kurortem dla niemcow i to w najlepszych czasach bardziej znanym niz sopot. Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 13.09.07, 13:43 i jeszcze jesli chodzi o wodnosamoloty to niemcy przed wojna wybudowali najwiekszy wodnoamolot pasazerski ktory wykonal lot propagandowy do usa dalej i wlasnie zdziwnowa zaczynal ten wielki lot, zreszta jest to na jednej z widokowek starego dziwnowa. bo mysle ze jak skonczym temat II wojny to wejdziemy we wczesniejsza historie a pierwsze zapiski o dziwnowie sa z IX lub X wieku i siegaja czasow kiedy przez dziwnow wchodzili wikingowie na lupienie tych ziem Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 13.09.07, 14:11 Takim oto sposobem Nord zaplanował nam zajęćie na najbliższe ?00 lat. Mi się podoba, dzięki! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 13.09.07, 16:46 po prostu kocham ta miejscowosc tam przezylem najpiekniejsze chwile zycia zawsze mnie ciekawilo skad sie tam znalazla ta miejscowosc ,jej historia przede wszystkim ,znam tam prawie wszystkch mieszkancow ale przez tyle lat dziwnow zyje tylko od sezonu do sezonu nigdzie nie znajkdziecie historii , no moze troche na sali tradycji w jednostce wojskowej to co pisze to sa relacje swiadkow ,troche wyszperane w ksiazkach i w internecie ale dalej zbieram slucham i moze kiedys to spisze, narazie ciesze sie ze znalazlem to forum (czysty przypadek)i zachecam wszystkich do zbierania informacji moze ktos sie tym zainteresuje a przedewszystkim wladze dziwnowa bo warto pomyslec o historii a nie tylko o namiocie bosmana czy zywca na sezon .historia przyciaga. pozdrawiam wszystkich i zachecam do dzialania. przedziwna 1 to twoja zasluga i hyle przed toba czola za to co zrobilas pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nef-ti1 Re: West Dievenow 19.09.07, 10:53 Cześć.Dopiero dziś dołączyłam na forum.Muszę powiedzieć że Dziwnów mi zakręcił w głowie.Pozytywnie.Ładnie jest,mili ludzie.Obecnie poszukuję zdjęć ze starego Dziwnowa.Trudno jest je znaleźć.Może mógłbyś mi polecić jakąś stronę na necie gdzie można znaleźć takie zdjęcia.Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Stare fotki 19.09.07, 14:57 Witaj :) Szukasz starych pocztowek czy skanow do obejrzenia? Jesli pocztowek - to polecam allegro czy ebay, ale tam juz niezla rywalizacja kupujacych :) Przeszukaj net, sa dostepne takze gdzie indziej. Jesli chcesz poogladac skany to tez przeszukaj net wpisujac w wyszukiwarke "Dievenow" albo zajrzyj do naszego starego watku; obejrzyj ten i nastepne posty fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,44266619,49540650.html Odpowiedz Link Zgłoś
nef-ti1 Re: Stare fotki 22.09.07, 09:56 Dziękuję za radę na pewno skorzystam.W przyszłym roku wybieram się do Dziwnowa to sobie zobaczę Wasze miasto dokładnie i obejrzę miejsca z tych starych pocztówek.Każde takie miejsce ma swoją historię,zmieniają się ludzie w takich miejscach.Bardzo ładnie wygląda promenada.Chciałam porównać tą starszą z obecną.W ogóle Dziwnów to ładne miasto.Podobno po sezonie macie spokój i ciszę a cała plaża Wasza.Pozdrawiam.I jeszcze raz dzięki za radę. Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: Stare fotki 30.09.07, 09:37 witam forumowiczow z tego co widze troche zrobil sie marazm na naszych stronach ale mysle ze rozruszamy znowu nasze dociekania historyczne , jesli chodzi o stare fotki dziwnowa to chyba najwiekszy zbior orginalnych fotek posiada wlasciciel pensjonatu "morskie opowiesci" ktory zbiera je juz od dawna. a jeslichodzi o ciekawostki to czy wiecie ze , w planach niemcow dziwnow mial byc najwiekszym kurortem nad baltykiem? zreszta od 1890 nastapil bardzo dynamiczny rozwoj tego kurortu, w tym czasie zaczely powstawac kolejne osrodki wczasowe , zreszta bardzo komfortowe , np taki budynek ktory kiedys byl klubem oficerskim zwany "baltyk" (obecnie ruina straszaca w centrum) byl domem wczasowym posiadajacym w podziemiach kapiele solankowe i borowinowe z naturalnych zrodel , zreszta unikalny klimat ktory tam wystepuje sciagal do dz. mase turystow z calej europy. dlatego tez uruchomiono pozniej linie lotnicze z berlina a ci ktorzy przybyli koleja w kamieniu pom musieli wejsc na statki ktore regularnie kursowaly do dz. Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: West Dievenow 14.09.07, 10:12 sorry forumowicze ale przez najblizsze dwa tygodnie bede sie rzadziej odzywal w zwiazku zwyjazdem sluzbowym,ale w miare mozliwosci bede zagladal co nowego i mysle ze nasze prace w dociekaniu historii nie zakoncza sie. sernik szukaj dalej bo twoje wypowiedzi tez pomagaja . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: West Dievenow 25.10.07, 21:17 Znalazlam na Allegro swietna pocztowke, mysle ze Was zainteresuje www.allegro.pl/item258713882_dziwnow_west_dievenow_feldpost_1940_stempel.html Odpowiedz Link Zgłoś
starbos Re: West Dievenow 26.10.07, 11:13 Wspaniała pocztówka, o tych barakach opowiadał mi mój ojciec, w latach 50-tych pomagał przy ich rozbiórce. Odpowiedz Link Zgłoś