Dodaj do ulubionych

Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł się

07.01.10, 17:40
do Łodzi?
Teraz odstawia szopki w Łodzi
lodz.naszemiasto.pl/artykul/281473,walka-o-camerimage-lodz-center-marek-zydowicz-oglosil,id,t.html?kategoria=660
Obserwuj wątek
    • hecer Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 07.01.10, 18:56
      Żydowicz zaproponował zmianę oblicza miasta i fenomenalną inwestycję o ogromnym
      potencjale kulturotwórczym i społecznym.

Radni PO po prostu nie chcą tej inwestycji i mnożą problemy. Nie bardzo też
      rozumiem, dlaczego np teatr elżbietański w Gdańsku został wyżej oceniony w
      programie operacyjnym IiŚ niż łódzka inwestycja - bo odnoszę wrażenie że i
      zasięg, i wartość łódzkiego projektu są zdecydowanie większe (a trafił na
      rezerwę u Zdrojewskiego).

To bardzo smutne bo naprawdę ten filmowy festiwal i całe kulturalne centrum i
      infrastruktura (galeria sztuki, centrum filmowe i festiwale) jest o niebo lepsze
      niż teatr elżbietański, który chyba jest bardzo ryzykowną inwestycją. Do tego
      dochodzi inwestycja kolejowa - podziemny dworzec Łódź Fabryczna.

Nie lubię takich insynuacji ale tutaj chyba jednak ujawniają się skłonności
      ministrów i rządu: Łódź nigdy nie była faworytem platformy, tam PO jest bardzo
      słaba. Inwestycje trafiły do Gdańska (teatr) czy Wrocławia (skąd pochodzi
      Zdrojewski).

Centrum w Łodzi to wspólny projekt Żydowicza i Walczaka (założyciela firmy Atlas
      - kleje i zaprawy, etc). Żydowicz trochę się z Walczakiem pokłócił zarzucając
      mu, że ingeruje w projekt Roberta Kriera (Walczak jest też architektem).

Krier przygotował plan zagospodarowania przestrzeni no i startował w konkursie
      na główną inwestycję, czyli budynek Specjalnej Strefy Sztuki. Ale jego projekt
      został odrzucony przez jury w 4-osobowym składzie (Żydowicz, Walczak i dwóch
      innych gości).

Cały projekt jest niezwykle ambitny, to prawdziwa przebudowa miasta, na co Łódź
      zdecydowanie zasługuje: przebudowa dworca Łódź Fabryczna, zagospodarowanie
      elektrowni EC-1.

Do tego dochodzi projekt Camerimage Center Franka Gehry'ego.

Radni PO i SLD twierdzą, że projektu nie można przyjąć bo nie ma funduszy a
      miasto nie stać na inwestycje bez zagwarantowanego z UE dofinansowania. Ale bez
      uchwały radnych projekt nie będzie rozpoczęty - a to bardzo utrudnia staranie
      się o pieniądze, choćby rezerwowe czy z RPO. Pierwszeństwo mają projekty które
      mają gotowe studia wykonalności, bardzo zaawansowane.

Czasem ten kraj jest po prostu rozpierdzielający:)

• badacz.teorii.spisku robotnicza Łódz ma w nosie Żydowicza. 07.01.10, 20:39
        no chyba że hecer i jego pacynki podbiją wątki.

forum.gazeta.pl/forum/f,63,Lodz.html
        • hecer a inteligencja wręcz przeciwnie 07.01.10, 21:05
          www.uni.lodz.pl/promocja/aktualnosci,artykul,1380
          • badacz.teorii.spisku Re: a inteligencja wręcz przeciwnie 07.01.10, 21:11
            hecer napisał:

> www.uni.lodz.pl/promocja/aktualnosci,artykul,1380

brawo niech buduja,skoro inni nie potrafią,popieram z całych sił.
            Lekcja Wrocka pasuje jak ulał do Łodzi to przestroga szczera,ale jak ko0muś
            bielmem oczy zajdą,to nic nie poradzę.
            Łódz Panyyyy!!!!!!!!!!!!!
            • hecer Re: a inteligencja wręcz przeciwnie 07.01.10, 21:58

wciągasz czy dajesz w żyłę?
    • hecer Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 07.01.10, 18:57
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/933652.html
    • hecer cowtoruniu 07.01.10, 19:06
      ofkors, Toruniowi też brakuje 200 mln zł - ale na gów_niany most a nie na
      cywilizacyjny projekt.

Widać od razu różnicę między metropolią a spółdzielnią, w której radny Andrzej
      Jasiński (b.przewodniczący Rady Nadzorczej Regionalnego Związku Spółdzielni
      Mieszkaniowych) forsuje podwyżki na wniosek prezydenta (b.prezesa Młodzieżowej
      Spółdzielni Mieszkaniowej), żeby wyciółać kasę na inwestycję dzięki której
      obłowi się KABO
      • hecer Re: cowtoruniu 07.01.10, 19:27
        tak, z Zaleskim zostajemy w tyle - w ogonie.

Gdy Łódź ma szanse na szybką kolej (Wrocław-Poznań-Łódź-Warszawa), buduje szybki
        tramwaj za 440 mln zł, przebudowuje centrum (Manufaktura, Hotel Andels) planuje
        przebudowę Dworca Ł-Fabryczna i EC1 na Camerimage Center (międzynarodowy
        festiwal) z centrum sztuki za 450 mln zł...

...Toruń buduje most za 800 baniek, motoarenę dla speedway'a za 110 baniek, salę
        na 1300 osób dla... Toruńskiej Orkiestry i halę sportową. Nie zapominajmy o 2 km
        nowego torowiska na UMK, które ma szanse powstać za 5 lat...

No gdyby nie ten most za 800 baniek to może te proporcje wyglądałyby bardziej po
        ludzku.

Vive la spółdzielczość Torunia!
        • qwer777 Ale ja się pytałem co wyciął za numer w 07.01.10, 19:37
          Toruniu a nie Łodzi. Co robi w Łodzi to już od kilku lat doskonale
          widzę i tego nie popieram!
          Toruniowi też coś zrobił tylko co?
          • hecer Re: Ale ja się pytałem co wyciął za numer w 07.01.10, 19:59

W Toruniu? Na przykład załatwił nam CSW!!!

w pełni popieram to, co robi Żydowicz dla Łodzi.

W Toruniu wyzwał i trzasnął drzwiami Zaleskiemu - i zatrzymał wskazówki zegara
            na Nowym Rynku.

Żydowicz załatwił w Toruniu CSW - to był projekt ministra kultury w rządzie SLD,
            przyjaciela Żydowicza - sieć centrów sztuki współczesnej w miastach wojewódzkich.

Dzięki Żydowiczowi CSW jest w Toruniu a nie w Bydgoszczy. Miał być też szefem
            fundacji Znaki Czasu. Ale go Zaleski olał, po tym jak dostał kasę z Unii na CSW.

Żydowicz z Lynchem chcieli w Polchemie zrobić to co w Łodzi robią. Ale znów
            pocałowali klamkę.

• badacz.teorii.spisku Re: Ale ja się pytałem co wyciął za numer w 07.01.10, 20:26
              hecer napisał:

> Żydowicz z Lynchem chcieli w Polchemie zrobić to co w Łodzi robią. Ale znów
              > pocałowali klamkę.

eeee ,ale to zajeżdża Kwachem,a fee,świeciliby w nocy
              • hecer Re: Ale ja się pytałem co wyciął za numer w 07.01.10, 20:56
                no a ty widzę pracujesz na to, by zamienić ten wątek w dygresję by stał się
                nieczytelny? W czyim interesie?
          • hecer Re: Ale ja się pytałem co wyciął za numer w 07.01.10, 20:08

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080717/TORUN01/195325421

a minister to Dąbrowski.

Żydowicz chciał zrobić wielką galę na otwarcie CSW - z międzynarodowymi
            celebrytami. Zamiast tego było otwarcie z księdzem poświęcającym budynek dla
            sztuki nowoczesnej, "ale zgodnej z nauczeniem JP2"

strasznasztuka.blox.pl/2008/06/Otwarcie-Centrum-sztuki-Wspolczesnej-w-Toruniu.html

• badacz.teorii.spisku Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 07.01.10, 20:32
              taki dowcip był w komunie.

Czy dojdziesz z Torunia do Gdańska via Świecie dajac dwa kroki w przód a jeden
              w tył?
              no panie hecer,proste.........
              • hecer Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 07.01.10, 20:50
                dając dwa kroki w przód a jeden w tył dojdę, gamoniu.

Gdybym szedł krok do przodu a dwa w tył to bym był tam gdzie ty.

• badacz.teorii.spisku Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 07.01.10, 20:56
                  hecer napisał:

> dając dwa kroki w przód a jeden w tył dojdę, gamoniu.
                  >
                  > Gdybym szedł krok do przodu a dwa w tył to bym był tam gdzie ty.

oo ,to ty nie kumaty jestes ,a raczej nie tutejszy!!
                  w Świeciu cie zatrzymaja.
                  • hecer Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 07.01.10, 21:02
                    na szczęście ty jesteś bardzo oblatany.

...NFZ za tobą nie nadąża.
                    • badacz.teorii.spisku Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 07.01.10, 21:13
                      hecer napisał:

> na szczęście ty jesteś bardzo oblatany.
                      >
                      > ...NFZ za tobą nie nadąża.

Ciebie tam capną,a Zydowicza z tamtąd wypuscili,wiedzieli co robią.

• hecer Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 07.01.10, 21:57
                        > Ciebie tam capną,a Zydowicza z tamtąd wypuscili,wiedzieli co robią.

"z tamtąd"?

i jeszcze ta interpunkcja.

Jak cię wypuszczą, koniecznie zacznij nadrabiać zaległości.

• arafat11 Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 08.01.10, 13:09
                      na szczęście ty jesteś bardzo oblatany.

hecer po prostu nie zalapales o co chodzi;-)
                      • hecer Re: a w Świeciu cie zatrzymają?? 08.01.10, 17:31
                        na pewno coś bardzo śmiesznego mnie ominęło. Szerokim łukiem. Nie narzekam.
          • hecer Re: Ale ja się pytałem co wyciął za numer w 07.01.10, 20:11
            strasznasztuka.blox.pl/2008/06/CSW-w-Toruniu-w-nieco-innej-relacji.html
        • badacz.teorii.spisku hecer-dyzurny toruński peowiec. 07.01.10, 20:03
          a co dumasz o Dutkiewiczu z Wrocka?,bo Łódz i malutki Toruń wg ciebie sa
          nazbyt klarowne.
          • hecer Re: hecer-dyzurny toruński peowiec. 07.01.10, 20:09
            nie jestem "peowcem" żadnym. Tak samo nie jest nim Dutkiewicz, gamoniu.
            • badacz.teorii.spisku Re: hecer-dyzurny toruński peowiec. 07.01.10, 20:24
              hecer napisał:

> nie jestem "peowcem" żadnym. Tak samo nie jest nim Dutkiewicz, gamoniu.

a mi sie pasi, że Ty to dyżurny przysposobienia obronnego PO jestes,czyli tzw
              peowiec i basta.
              • hecer Re: hecer-dyzurny toruński peowiec. 07.01.10, 20:54
                zmień tabletki.
    • rozczarowana-torunianka Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 07.01.10, 22:58
      qwer777 napisał:

Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł
      > do Łodzi?

Po prostu zaczął tu sprowadzać Wielki Świat.
      Jak mogli przełknąć to decydenci, którzy w TAKIM świecie odnaleźć się nie mogli?
      A więc nie pozwolili dalej tak mieszać;)
    • tryg.sk11 Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 08.01.10, 09:35
      Ekipa Zaleskiego pogrąża Toruń.
    • arafat11 Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 08.01.10, 12:35
      co zostawil w toruniu? ja pamietam jak w siedzibie tumultu byly
      jarmarki z bielizna z chin i innymi tandetnymi rzeczami oraz, ze
      przez kilka lat pan zydowicz nie potrafil wyremontowac elewacji( a
      to byl chyba warunek tego, ze dostal ten obiekt).w koncu zrobil
      remont dzieki dotacji z miasta i kasie z areklame na calej scianie
      zboru, ktora efektownei zdobila,przez wiele miesiecy to
      miejsce...to, ze nie potrafil naprawic zegara to juz kpina
      kompletna...
      • fado_lisboa Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 08.01.10, 13:47
        Chyba niezupełnie się wyniósł, skoro najbardziej reprezentacyjny
        gmach Nowego Miasta należy wciąż do jego fundacji - swoją drogą to
        żenujące, że takie miejsce nie tętni życiem kulturalnym a decyzja o
        przekazaniu zboru jest kompletną porażką i zmarnowaną szansą.
        • hecer Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 08.01.10, 17:33
          ja zaś doskonale rozumiem niechęć Żydowicza do robienia czegokolwiek z
          toruńskimi bucami.
      • hecer Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 08.01.10, 21:53
        a ja pamiętam wspaniały festiwal Camerimage w Toruniu - grali Desperado, nagrodę
        dostał Conrad Hall, którego zdjęcia do Żądła i Butcha były niesamowite, było
        mnóstwo gwiazd, Jeremy Irons na przykład spacerował po auli UMK...

A dziś??
        • arafat11 Re: Co w Toruniu namieszał Żydowicz zanim wyniósł 08.01.10, 23:17
          wtedy bylo faktycznie ciekawie...ale potem bylo juz tylko gorzej...i
          do dzis nie jest ciekawie...
    • qwer777 Kim Pan jest Panie Żydowicz? - czy to prawda? 08.01.10, 17:59
      www.projektlodz.pl/inne/1/919
      • hecer i co z tego? 08.01.10, 21:44
        Cały ten słowotok to historia rodzinki Stajszczaków, twórców Maktronika którzy
        zbili majątek na sprzedaży alkoholu.

Żydowicz wziął ich do na chwilę do swojej fundacji by dostać pieniądze na
        działalność. I na ten temat pada w tym artykule dosłownie jedno zdanie - nie ma
        żadnych innych związków ze Stajszczakami, których historię opisano na całej stronie.

Ty się dobrze czujesz, koleś???

Na czyje zamówienie piszesz??

Nawiasem mówiąc, Stajszczakowie całkowicie uniknęli odpowiedzialności karnej za
        sprawę z alkoholem. Tylko jeden z braci poszedł siedzieć na krótko za próbę
        przekupienie oficera UOP. Nic innego nie można im zarzucić (je jeszcze ten
        epizod indyjski).

Popatrzymy na stronkę www.projektlodz.pl

Pomysły na Łódź? Żadnych.

Pomysł jest tylko na referendum przeciwko Kropie i Tomaszewskiemu. Tylko tyle
        jest na tej stronie - a paszkwil w stylu pisowskim o Stajszczakach ma służyć tak
        naprawdę zniszczeniu projektu Żydowicza dla Łodzi - co dokładnie pokazuje
        intencje łódzkich platformersów. Mimo dzisiejszych zapewnień że chcą wspierać
        Żydowicza, piszą takie głęboko zmanipulowane teksty.

Gdybym prowadził fundację zajmującą się działalnością kulturalną i szukał
        sponsorów, i trafiłbym na kogoś bajecznie bogatego, który nie zapłacił podatku
        akcyzowego, to bym od niego chętnie wziął kasę na działalność na rzecz rozwoju
        kulturalnego miasta.

Ale Zaleskiemu na rękę jest traktowanie Żydowicza w taki sposób, jak opisany w
        tym paszkwilu - i to jest podłość, pod którą ty się podpisujesz rękami i nogami.

Gościu na forum zadaje pytanie - kim jest Żydowicz i co namieszał w Toruniu...

... a za chwilę wkleja linka z paszkwilem o Żydowiczu.

kanalia z otoczenia narcystycznego buca,.
      • hecer Devid Lynch i Frank Gehry to aferzyści! 08.01.10, 21:50
        bo zadaje się z Żydowiczem, którego fundacja była sponsorowana przez braci
        Stajszczaków!!!

(Stajszczak ledwie nie zapłacił podatku - co prawda idącego w miliony. I nawet
        nie został za to skazany. Jedyny wyrok w jego sprawie dotyczył próby przekupstwa
        oficera UOP - i został skazany dopiero w 2001 roku, gdy nic go już z Tumultem
        nie łączyło).

ludzie potrafią być kanaliami - naprawdę dobrze to udowodniłeś, qwer777.

I nie zdziwi mnie, że jesteś jednym z przydupasów buca
      • hecer Re: Kim Pan jest Panie Żydowicz? - czy to prawda? 08.01.10, 22:17
        sorry, ty mi raczej wyglądasz na łódzkiego platformersa...

Na platformę głosowałem przeciw pisowi - właśnie dlatego, żeby takie pomyje i
        paszkwile nigdy nie powstawały. Jak widać oszołomstwo i politykierstwo jest w
        każdej partii (na szczęście w różnych proporcjach)

• qwer777 Hacer jaką jednostkę chorobową u Ciebie 09.01.10, 08:37
          stwierdzono?
          Do dzisiaj nie tyknąłem Cię nawet raz, pytałem się tylko o
          Żydowicza, który zaczynał swoją karierę w Toruniu, w którym w tym
          czasie co prawda wtedy studiowałem i pracowałem w gazecie ale
          zamiast interesować się Żydowiczem przesiadywałem z płcią przeciwną
          Pod Aniołem. Od Ciebie dowiedziałem się jakie mam preferencje
          polityczne (mam inne) i że jestem bucem. O Żydowicza pytam się, bo
          jako Łodzianin mam według Żydowicza zapłacić 500min na jego Centrum.
          Z tego co pamiętam i tu wyczytałem Żydowicz wyłudził od Torunia
          rodzynek na Rynku Nowomiejskim. według mnie chce to samo zrobić na
          większą skalę w Łodzi!
          • hecer Re: Hacer jaką jednostkę chorobową u Ciebie 09.01.10, 11:33
            trzeba było mniej przesiadywać pod aniołem a więcej na uczelni albo w kinie.

wyłudzić? co za buc.
            • qwer777 Re: Hacer jaką jednostkę chorobową u Ciebie 09.01.10, 15:14
              O poziom mojego wykształcenia i wpływu na nie lokalu Pod Aniołem się
              nie martw prawdopodobnie jest dużo wyższe od Twojego...
              A co do siedzenia w kinie... to Twój ulubieniec chce zbudować w
              Łodzi za moje pieniądze kino, w którym nie chcę siedzieć, Żydowicz
              też chyba tego nie chce - chce bym płacił na jego kino!
              • hecer Re: Hacer jaką jednostkę chorobową u Ciebie 09.01.10, 17:25
                > O poziom mojego wykształcenia i wpływu na nie lokalu Pod Aniołem się
                > nie martw prawdopodobnie jest dużo wyższe od Twojego...

wątpię

> A co do siedzenia w kinie... to Twój ulubieniec chce zbudować w
                > Łodzi za moje pieniądze kino, w którym nie chcę siedzieć, Żydowicz
                > też chyba tego nie chce - chce bym płacił na jego kino!

bzdury - nawet nie wiesz, co tam ma powstać. A cokolwiek powstanie, właścicielem
                tego będzie miasto. Żydowicz ma 10% w zarządzaniu fundacją, która będzie
                zajmowała się Camerimage.

Po prostu pitolisz.
                • tryg.sk11 Re: Hacer jaką jednostkę chorobową u Ciebie 29.01.10, 08:55
                  Naprawdę bardzo żałuję, że Camerimage nie pozostał w Toruniu. Wypuszczenie
                  festiwalu było zarozumialstwem i brakiem myślenia perspektywicznego władz
                  miasta. Ale czy one kiedykolwiek myślą perspektywicznie? Chyba ostatni raz przed
                  wojną. Żałuję natomiast że Zbór na Nowym Rynku jest martwy. Ale suma summarum,
                  tak jak ten zatrzymany zegar na wieży, również czekam na zakończenie
                  prezydentury Szreka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka