Dodaj do ulubionych

Szefowa hospicjum Światło została zwolniona

04.12.10, 12:03
Nie znam Pani Mirończuk, ale kilka lat temu bliska mi osoba była pod opieka hospicjum. Pomimo problemów lokalowych otrzymała wspaniała opiekę, jakiej rodzina już w żaden sposób nie mogła jej zapewnić.
Nic nie wiem o planach i problemach tego zakładu, ale myślę, że utrata kogoś z taką energią to zwykłe marnotrawstwo.
Obserwuj wątek
    • jacek-jacenty Re: Szefowa hospicjum Światło została zwolniona 04.12.10, 13:15
      Pani Janiny Mirończuk prawie nie znam.
      Rozmawiałem z nią 2, może 3 razy. 2 na pewno, trzeci raz zapewne był, ale z uwagi na osobistą tragedię już tego nie pamiętam. A było to całkiem niedawno... Parę lat temu...
      Od tego czasu jak wiemy hospicjum Światło się rozbudowało. Powstały np. nowe budynki do opieki paliatywnej.
      I wiem, że to była osobista zasługa Pani Janiny.
      Nie chciałbym więcej bywać w tym hospicjum, ale wiem, że jest ono potrzebne, a czasami wręcz niezbędne i nadal będę ten skromny 1% podatku przekazywał na jego potrzeby.

A zwolnienie kogoś bez podania przyczyny jest nieprawne.

Pani Janino, siłę i determinację Pani ma, cóż życzyć... może kolejnego wyzwania. Może już nie tak dużego, ale może coś małego, osobistego...dla siebie teraz....
    • qbba77 władza i kasa.... człowiek i idea (drugi plan) 04.12.10, 13:53
      żal, smutek i wściekłość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wszechmogący durnie!
    • clipper Szefowa hospicjum Światło została zwolniona 04.12.10, 15:55
      I lekarze się podobno zwolnili..Zobaczymy jak poradzi sobie OIPiP..bardzo łatwo kogoś zwolnić, gorzej ze znalezieniem kogoś kto ma tyle pasji i zaangażowania co Mirończukowa
    • aksum78 Szefowa hospicjum Światło została zwolniona 04.12.10, 18:35
      no i sie urzedniczyny popisaly. tak latwo, co ktos stworzyl, rozwalic jedna decyzja. w Polsce to przychodzi za latwo:(
    • matsa Szefowa hospicjum Światło została zwolniona 04.12.10, 23:19
      jak łatwo jednym ruchem zniecierpliwionej ręki popsuć coś, co budowane było z trudem przez tyle lat.
      pewnie, nie ma ludzi niezastąpionych. pewnie, że znajdzie się inny na miejsce Pani Janiny Mirończuk.
      tylko czy ktoś podejmujący tak brzemienną w skutki decyzję pomyślał o chorych, którymi zajmowała się Pani Janina z takim oddaniem i sercem? wstyd!
      Pani Janino, współczuję i trzymam kciuki. za Panią. i za pacjentów.
    • hania-3 Szefowa hospicjum Światło została zwolniona 05.12.10, 13:02
      Pani Mirończuk to wspaniała oddana hospicjum osoba.W zyciu tak jest cudowny dobry jest ten co nic nie robi a ktoś TAK DOBRY CUDIWNY jest niepotrzebny w opini zasdrosnych,niedowartościowanych ludzi .Opamiętajcie się Ci po podjeliście decyzję.
      Pani Janino ma Pani wdzięczność i uznanie ludzi.Jest Pani cudowna pozdrawiam
    • kolabor86 Szefowa hospicjum Światło została zwolniona 06.12.10, 00:19
      Z Kodeksu etyki zawodowej pielęgniarki i położnej Rzeczypospolitej Polskiej, dostępnego na stronie OIPiP:
      "5. Strzec godności zawodu pielęgniarki/położnej, a do współpracowników odnosić się z szacunkiem i życzliwością, nie podważać ich zaufania, postępować bezstronnie mając na względzie przede wszystkim dobro pacjenta."
      Jak to się niby ma do zwolnienia osoby, która założyła hospicjum i przez blisko 20 lat ciągle je rozbudowywała i rozwijała? Ba, żeby tylko hospicjum. Pojawiły się nie tylko wspomniane: oddział dla apalicznych, czy Kaganek, ale też plany pomocy już wybudzonym czy nawet grupa teatralna Efata, która od kilku lat w składzie pracowników fundacji i toruńskich artystów regularnie raczy Torunian przedstawieniami, przy okazji których zbierane są pieniądze na dalszy rozwój fundacji. No, to trzeba w to uderzyć, bo się OIPiP nie wkręciła w nowy budynek, który i tak jest zasługą dotychczasowej dyrektor.
      Szlag człowieka trafia! Nie, nie, nie - tak więc to być nie może.
    • starkowal Szefowa hospicjum Światło została zwolniona 06.12.10, 08:28
      Pamiętam Panią Janinę, pamiętam barak w którym zmarła 14 lat temu moja mama, jestem pełen wdzięczności dla Pani Janiny za opiekę , to jest była i będzie osoba którą podziwiam za oddanie się swojemu posłaniu. Zawsze tak jest budujesz od podstaw, a potem ?
    • wiechl Apel 08.12.10, 11:26

Zarówno decyzja, jak i sposób jej wprowadzenia wywołują ciężkie zażenowanie.

Można zgłosić swoje poparcie dla P. Mirończuk, podpisując się pod apelem:
      www.swiatlo.org/apel/
      Przy okazji można przybliżyć sobie tło całego zdarzenia.
      Niskie gierki małych ludzi, tak w skrócie..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka