szlachcic 26.07.11, 22:28 czyli, hecer, heniekstar, arafat artykul dot kilku watkow w ktorych na forumowe lamy przelewali swoje zlote mysli regiomoto.pl/portal/aktualnosci/po-podwyzce-oplat-tiry-zjechaly-z-autostrad-na-zwykle-drogi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin.grzegorz Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 00:14 Fachowcy od dróg jakoś zamilkli... i jakoś nic nie mówią, że już teraz więcej tirów jedzie przez miasto na Bydgoszcz zamiast południową obwodnicą - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 00:28 zauważyłem w czasie urlopu, 8 lipca (tydzień po wprowadzeniu elektronicznego systemu poboru opłat i zlikwidowaniu winiet) jechałem DK1 do Gdyni (droga zawalona tirami, jeden za drugim, bardzo utrudnione wyprzedzanie). Tydzień później wracałem z Gdyni A1, na której nie było ani jednego tira. Nie było ich nawet na bramkach, gdzie jak zwykle jest kolejka. (na A1 nie ma elektronicznego poboru, tiry powinny więc stać w kolejce - co oczywiste nie ma to żadnego sensu). Oczywiście wracając poczytałem sobie gazetę trójmiasto, a w zasadzie wpisy z forum które najwyraźniej odnosiły się do artykułu o ucieczce tirów, którą zauważyłem już jadąc krajową jedynką. W jednym z wpisów były oczywiście cytowane wypowiedzi rzecznika ministra Grabarczyka tłumaczącego, że "minister rozważy wprowadzenie opłat elektronicznych na DK1". To jest oczywista przyczyna ucieczki z tego krótkiego odcineczka autostrady. Dlaczego nie objęto opłatami DK1? No, postaraj się przytoczyć to, co było tu na forum już omawiane szlachcic. Przypomnę, że opłaty elektronicze można wprowadzić na autostradach, drogach ekspresowych, dwujezdniowych drogach krajowych oraz alternatywnych dla autostrad odcinkach dróg (czyli właśnie DK1). Tak mi się przynajmniej wydaje, o ile pamiętam takie reguły zostały ustalone. Dlaczego minister nie chce mieć opłat z DK1?:) Dlaczego chce, aby tiry dalej niszczyły nawierzchnie drogi, która nie jest przystosowana do przenoszenia takich ciężarów? Moim zdaniem chce mieć dużą lukę finansową na niektórych odcinkach, by nie oddawać części dofinansowania. Można budować za unijnę kasę, ale nie można na tym zarabiać - dla budżetu lepiej więc by płatna droga była pusta. Tak naprawdę korzyści z autostrady pojawiają się jednak dopiero na odcinku min 300km, a najlepiej je widać po ok 500km, które spokojnie można przejechać austostradą między jedną a drugą przerwą na jedzenie (prowadzenie tira z kanapką w ręku to raczej zły pomysl). A1 nie ma tak długich odcinków, więc kierowcom nie opłaca się tracić czasu stojąc w kolejce na bramce by zapłacić za przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 00:57 chyba znienawidzę słowo na "o". Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 07:31 > Przypomnę, że opłaty elektronicze można wprowadzić na autostradach, drogach eks > presowych, dwujezdniowych drogach krajowych oraz alternatywnych dla autostrad o > dcinkach dróg (czyli właśnie DK1). Tak mi się przynajmniej wydaje, o ile pamięt > am takie reguły zostały ustalone. nie chce mnie sie wierzyc ze mozna zrobic to na DK1 Eurokomuna mowi jasno, musi byc bezplatna alternatywa dla platnej drogi, chyba ze na tiry jest jakis hak. DK1 nie jest problemem, problemem sa oplaty na drogi platne oraz podejscie administratora do finansowania. Oni celuja w duze oplaty bo duza oplata zmniejszy strumien pojazdow a i tak panstwo musi wyplacic okresowo odpowiednia kase administratorowi. Dla wlasciciela drogi wiec zasadne i bardzo cwane jest ustalanie takiej polityki aby pojazdow bylo mniej a to sie rowna mniejsza ilosc remontow, bo remonty obciazaja wlasciciela drogi. to chory kraj, zbyt duzo durniow zajmuje sie drogownictwem nie majac podstawowego pojecia o logice nie mowiac juz o drogownictwie. Pomijam juz zapisy ze DK nie moze poprawic swoich paramatrow W rządzie mamy sabotazystow od 20 lat > ) Dlaczego chce, aby tiry dalej niszczyły nawierzchnie drogi, która nie jest pr > zystosowana do przenoszenia takich ciężarów? na moje ograniczaja go przepisy i teraz tylko straszy > Tak naprawdę korzyści z autostrady pojawiają się jednak dopiero na odcinku min > 300km, a najlepiej je widać po ok 500km > ęku to raczej zły pomysl). A1 nie ma tak długich odcinków, więc kierowcom nie o > płaca się tracić czasu stojąc w kolejce na bramce by zapłacić za przejazd pisalem to juz bydgoskim fachowcom od drog ale do ich zakutych lbow to nie dociera Problemem jest cena, dzisiejsza cena wlasnie kreuje takie zachowania, gdyby byla cena normalna jezdziloby 90% tylko ze to dziki kraj a rzadza nami od 20 lat nieudacznicy, sabotazysci albo ....... dlatego wlasnie hecer mylisz sie w kontekscie rzekomego pustego mostu Wschodniego Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 15:30 dla osobówek musi być bezpłatna trasa. Ale dla prowadzących działalność gospodarczą firm przewozowych już nie. Wręcz przeciwnie - z tego co wiem polityka UE obecnie zmierza ku temu aby sprawić aby transport samochodowy był mniej konkurencyjny, droższy. No bo na kolei trzeba płacić za korzystanie z infrastruktury kolejowej - dlaczego przewoźnicy towarów po drogach mają korzystać z tej drogowej infrastruktury za darmo? Opłaty są więc np na DK92, czyli dawnej DK2, równoległej do A2 Kulczyka. Nie sądzę aby z koncesji wynikało, że rząd musi wprowadzić odpłatność za trasę równoległą. Z tego artykuły wynika, że kierowcy TIRów nie korzystają ani z A2 ani z DK92 - po prostu jadą naokoło drogami wojewódzkimi. Myślę, że rozwiązaniem byłoby wprowadzenie zróżnicowanej formy opłat - część stała (winieta) i część zmienna (za kilometr). Wtedy "mniej się będzie opłacało uciekać z autostrady" - bo stawka za kilometr będzie niższa. Ale takiego właśnie rozwiązania nie akceptowała UE (albo winiety albo opłaty na drogach). > Oni celuja w duze oplaty bo duza oplata zmniejszy s > trumien pojazdow a i tak panstwo musi wyplacic okresowo odpowiednia kase admini > stratorowi. Ale "oni" nie mają dowolności w ustalaniu stawki za przejazd. Sposób jej ustalania wynika z umowy koncesyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 19:17 > dlaczego przewoźnicy towarów po drogach mają korzystać z tej drogowej > infrastruktury za darmo? w cenie paliwa masz podatek drogowy > Opłaty są więc np na DK92, czyli dawnej DK2, równoległej do A2 Kulczyka. Nie są > dzę aby z koncesji wynikało, że rząd musi wprowadzić odpłatność za trasę równol > egłą. ale czesc umow z prywatnym operatorem autostrady jest napisana tak ze panstwo nie moze doprowadzic rownoleglej drogi bbezplatnej do lepszych parametrow. To pewne. I jakbym mial zgadywac jakie to odcinki postawilbym na nasza A1. Nie mam zadnych watpliwosci w tym ze prywatny operator drogi nie chce za duzego ruchu bowiem to jest wprostproporcjonalne do kasy wydanej na ich remonty. A umowa na a1 jest taka ze kasa wpada do panstwa i to panstwo zobowiazalo sie wyplacac operatorowi prz X lat taka i taka sume Dla lepszego zobrazowania problemu powiem ze dla operatora lepiej aby nikt A1 nie jezdzil bo nie wyda zlotowki na remonty, a z gory ustalona kasa z panstwa i tak musi wplynac na konto operatora autostrady Jak bedzie duzo aut to one poniszcza droge i operator bedzie wyydawal - im wiecej aut tym czesciej beda remonty dlatego hecer oplaty za korzystanie sa tak wysokie > Z tego artykuły wynika, że kierowcy TIRów nie korzystają ani z A2 ani z DK92 - > po prostu jadą naokoło drogami wojewódzkimi ale w kontekscie tego ze omijaja najkorzystniejszy wariant jest to nieistotne. Problemem jest dlaczego omijaja najkorzystniejszy wariant? Moja teze dlaczego jest drogo mogloby obalic tylko jedno. Na prywatnych odcinkach z koncesja podpisana tak jak na A1 remonty robi sie na koszt panstwa Pamietaj hecer ze na ile wytrzyma droga mozna z dosc duza dokladnoscia obliczyc. I tak to zrobila GTC Oni wiedza kiedy ta droga bedzie potrzebowala remontu tak jak my wiemy ze wszystkie remonty ulic w Toruniu musza zakonczyc sie zapadnieciem studzienek Oni swoje obliczyli a my wiemy bo wiemy jakie mamy MZD > > Oni celuja w duze oplaty bo duza oplata zmniejszy s > > trumien pojazdow a i tak panstwo musi wyplacic okresowo odpowiednia kase > administratorowi. no widzisz hecer jak sie zgadzamy wyzej masz wylozone dlaczego oplata musi byc wysoka > Ale "oni" nie mają dowolności w ustalaniu stawki za przejazd. Sposób jej ustala > nia wynika z umowy koncesyjnej. oczywiscie ze tak koncesjonariusz debatowal z ministrem Jak myslisz, kto ma wieksza wiedze, kto kogo mogl wydymac? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 21:24 > w cenie paliwa masz podatek drogowy na kolei nie używają paliwa? =============================== > ale czesc umow z prywatnym operatorem autostrady jest napisana tak ze panstwo n > ie moze doprowadzic rownoleglej drogi bbezplatnej do lepszych parametrow. To pe > wne. A co ma piernik do wiatraka? Nie część umów z koncesjonariuszami - wszystkie te umowy zawierają zapisy na ten temat. Tylko że to określa możliwość dokonywania inwestycji na drogach obok, a nie kwestii odpłatności za drogi obok. Rozumiesz? Państwo MOŻE (!) wprowadzić opłaty na drogach równoległych do dróg płatnych. www.platnedrogi.pl/s/66/etapy-wprowadzania-oplat Do systemu włączone zostanie dalsze ok. 600 km dróg ekspresowych. Planuje sie, że w roku 2014 system obejmował bedzie ok. 4400 km dróg (bez autostrad koncesyjnych). Jednocześnie do systemu mogą być włączane wybrane równoległe odcinki dróg krajowych, które wymagać beda szczególnego zabezpieczenia z uwagi na nadmierny ruch ciężarowy. Docelowo opłatami elektronicznymi zostaną objęte wszystkie odcinki autostrad, dróg ekspresowych, dwujezdniowych dróg krajowych, które nie beda przebudowywane oraz wybrane odcinki dróg krajowych równoległych.> Jak bedzie duzo aut to one poniszcza droge i operator bedzie wyydawal - im wiec > Jak bedzie duzo aut to one poniszcza droge i operator bedzie wyydawal - im wiec > ej aut tym czesciej beda remonty > dlatego hecer oplaty za korzystanie sa tak wysokie bzdura. Jesteś jak dziecko. Jeszcze raz ci powtórzę bo nie dotarło - właściciel autostrady NIE MOŻE ustalić sobie wysokości opłat. Warunki koncesji zawsze dają możliwość rządowi wpływania na wysokość opłat. Na pewno w tych koncesjach określono kasę jaką zarobi prywatna firma, którą ją wybudowała. Rząd ma jednak możliwość regulowania wysokości opłat - to, co dostaje koncesjonariusz wynika z tego ile aut jeździ po autostradzie, jest również zapis że koncesjonariuszowi należy się "nie mniej niż". Są lepsze i gorsze umowy, te z Kulczykiem są bardzo niekorzystne, te z GTC są tańsze. Koncesjonariusz nie jest dokładnie przewidzieć ile będą kosztowały go remonty autostrady. Nie jest w stanie przewidzieć cen w przyszłości. Ani zakresu robót. Ale warunki koncesji są tak sparametryzowane, żeby koncesjonariusz zarobił. > Pamietaj hecer ze na ile wytrzyma droga mozna z dosc duza dokladnoscia obliczyc jak dziecko... Wymyśliłeś prostackie wytłumaczenie, tak banalne i niedorzeczne, że nie chce mi się dłużej brać go pod uwagę i roztrząsać. > no widzisz hecer jak sie zgadzamy > wyzej masz wylozone dlaczego oplata musi byc wysoka jak ty szybko przeskakujesz do wniosków... zapominajac o ilości niedorzecznych założeń jakie musiałeś po drodze przyjąć by je uzyskać. Gorzej niż arafat Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 22:20 jak ty szybko przeskakujesz do wniosków... zapominajac o ilości niedorzecznych > założeń jakie musiałeś po drodze przyjąć by je uzyskać. Gorzej niż arafat chloptasiu od urojonych zalozen: pamietasz jak wbrew wszelkim przepisom wymysliles sobie wziazc jeden tor na moscie w toruniu pod skm? pamietasz jak udowadniales, ze jak pociag osobowy przepusci towarowy to wszystko bedzie ok? zapomniales jak cie wysmiano po tym? i ty bredzisz o niedorzecznych zalozeniach? doksztalciles sie juz mistrzu z lotnictwa? i jak uwazasz, dalej alternatywa dla LOTU jest eurolot? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: zgadza się, zauważyłem 27.07.11, 22:29 > na kolei nie używają paliwa? nie zauwazylem aby pociag tankowal na stacji paliw oraz jezdzil po drogach no ale pewnie mialem pecha > A co ma piernik do wiatraka? to ze brac kase za jazde po takim gownie jest podwojnie niemoralne > Państwo MOŻE (!) wprowadzić opłaty na drogach równoległych do dróg płatnych. zobaczymy czy wprowadza > Jeszcze raz ci powtórzę bo nie dotarło - właściciel autostrady NIE MOŻE ustali > ć sobie wysokości opłat. Warunki koncesji zawsze dają możliwość rządowi wpływan > ia na wysokość opłat. "Koncesjonariusz autostrady A2 chce podnieść opłaty za przejazd tą trasą. Jak ustalił reporter RMF FM, kierowcy na każdej bramce trasy mieliby zapłacić od nowego roku nie 12 a 13 złotych. W uzasadnieniu zarządca napisał, że takie są założenia planu biznesowego. Co więcej, przejazd tą trasą ma teraz drożeć o złotówkę co roku, aż osiągnie poziom 18 złotych na każdej bramce" Odpowiedz Link Zgłoś
hecer gamoń 27.07.11, 23:52 > nie zauwazylem aby pociag tankowal na stacji paliw oraz jezdzil po drogach > no ale pewnie mialem pecha ja też nie minąłem się z boeingiem na cpn - co nie znaczy, że ów samolot wznosi się bo jakiś dureń na toruńskim forum nie rozumie słowa paliwo. > to ze brac kase za jazde po takim gownie jest podwojnie niemoralne nikt ci nie karze. Wypier... > zobaczymy czy wprowadza już wprowadzili, gamoniu. Gdybyś przeczytał do końca moj pierwszy post, gdybyś kliknął na mapkę, to byś zobaczył, że na DK92 (dawniej DK2), równoległej do A2, opłaty są wprowadzone. www.viatoll.pl/pl/pojazdy-ciezkie/mapa > zobaczymy czy wprowadza zobaczymy, kiedy to zobaczysz. > Koncesjonariusz autostrady A2 chce podnieść opłaty za przejazd tą trasą. do listy słów, których nie rozumiesz, trzeba dodać "chce" - to więcej wyjaśni niż każdy twój kolejny debilny post Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: gamoń 28.07.11, 07:11 > ja też nie minąłem się z boeingiem na cpn hecer bredzisz jak nie widzisz roznicy pomiedzy specjalnym podatkiem dla samochodow a przewoznikow kolejowych to trudno Jak nie widzisz roznicy w opodatkowywaniu stacji CPN a sprzedaza paliwa dla przewoznikow to trudno > już wprowadzili, gamoniu. durniu, mowie o A1 > do listy słów, których nie rozumiesz, trzeba dodać "chce" - to więcej wyjaśni n > iż każdy twój kolejny debilny post to ty durniu piszesz ze panstwo ustala tak jak chce ja ci daje argumenty ze tak nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
hecer link 28.07.11, 00:03 motoryzacja.interia.pl/raport/autostrady/budowa-autostrad-w-polsce/news/a2-drozej-juz-od-stycznia,1569046,4336 Koncesjonariusz autostrady A2 chce podnieść opłaty za przejazd tą trasą. Jak ustalił reporter RMF FM, kierowcy na każdej bramce trasy mieliby zapłacić od nowego roku nie 12 a 13 złotych. W uzasadnieniu zarządca napisał, że takie są założenia planu biznesowego. Co więcej, przejazd tą trasą ma teraz drożeć o złotówkę co roku, aż osiągnie poziom 18 złotych na każdej bramce. Z wyliczeń firmy wynika, że nawet przy takiej opłacie kierowcy i tak będą jeździć tą trasą. Wniosek o podwyżkę trafił do Generalnej Dyrekcji już 25 października. Firma spełniła więc jedyny wymóg, czyli poinformowała urzędników o zmianie cen z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Przedstawicielka A2 powiedziała, że ostateczna decyzja zapadnie w drugiej połowie grudnia, ale tak naprawdę nikt nie może już teraz firmie zabronić podniesienia opłat. To jest niestety przypadek Kulczyka, który utworzył spółkę Autostrada Wielkopolska 2 lata przed tym, jak rząd SLD podjął decyzję o tym, że autostrady będa płatne... Jego koncesja jest tak skonstruowana, że nie daje rządowi możliwości negocjacji. Na tej autostradzie cena za przejazd będzie ceną rynkową ale nie ceną optymalną (ogranicza popyt). To jest równowaga rynkowa na rynku monopolisty. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: link 28.07.11, 07:20 "Jego koncesja jest tak skonstruowana, że nie daje rządowi możliwości negocjacji." no widzisz hecer jak sie wykladasz kazda koncesja daje operatorowi A mozliwosc podnoszenia cen. Negocjacje rzadu polegaja zas na tym ze czasami zmniejsza oplate za przejazd rekompensujac to czyms innym zrozum gamoniu jedyne prawo jakie istnieja na prywatnych A Zbyt duza liczba aut jest niekorzystna dla operatora - bo do niego nalezy remontowanie drog Gdyby panstwo samodzielnie ustalalo cene tak jak sugerujesz swoimi tezami i linkami (ktore notabene sa moimi argumentami) to cena bylaby tansza Odciazasz drogi ktore sa pod opieka rzadu i masz wieksza kase ktora wplywa do garnuszku rzadowego ktory to dopiero potem wyplaca kase koncesjanariuszowi Gamoniu, gdyby bylo jak piszesz rzad mialby przytlaczajaca przewage nad operatorem autostrady, a tak nie jest wynikiem tego bylyby nizsze oplaty, wieksza kasa dla rzadu, oszczedzanie rownoleglych DK Jedyny minus - czestsze remonty Rozumiesz juz gamoniu czy nadal bedziesz uwazal ze jestes fachowcem? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 07:33 a gdzie forumowi bydgoscy fachowcy, ktorzy jeszcze poltora roku temu z super-poslem z metropolii wiekszej od Lublina nawolywali do zmiany przebiegu A1 Co sie dzieje z tym poslem wogole? Zdrowy czy sie leczy? Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 13:03 fachowiec arafat aktualnie poszczekuje w wątkach, gdzie jeszcze kopa nie dostał i dopisuje ogonki w dyskusjach, gdzie uwaza, że jeszcze nie dośc mocno się zblaźnił i nie pokazał swojego debilizmu w pełnej okazałości. Ten drugi niedorozwój był widziany przy zbieraniu psich kup w swojej porażko-polii, wiec na długi czas ma zajęcia po pachy. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 14:22 dziwi mnie brak arafata bo uparty jest gosc pyta 100 razy o to na co 99 razy padla juz odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 14:47 podany opis wypisz-wymaluj dotyczy osła. Też głupi, uparty i nie rozumie, co sie do niego mówi. Ale powiedzieć o arafacie osioł to dla niego komplement i skrzywdzenie zwierzęcia. Arafat woli i dobrze reaguje na durnia, kretyna, idiotę, przygłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 17:56 nie wiem jak ten o którym piszesz ale ja zbieram kupy po swoim psie. Dzięki temu mi i innym spacerującym milej chodzi się po naszych chodnikach i parku. Wy tego nie robicie dlatego kupy sa nawet na plakatach. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 19:21 ja pierd..... to moze byc wizytowka Bydgoszczy "miasto bez kup" heniek, nie osmieszaj sie, potwierdzasz tylko ze jestes Toruniozerca Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 20:38 Przeczytałeś post na który odpowiadałem? Nie? A szkoda. Nie paplałbys tych głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 21:03 przeczytaklem nawiazales do kup na plakatach czyli nawiazales do Torunia przeciwstawiasz temu to ze wy zbieracie kupy i macie czysto i jest przyjemnie w poscie napiisales ze jest roznica w kupach miedzy miastami. Moim zdaniem robisz z siebie kretyna Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 17:53 Wrócą na nie natychmiast po wprowadzeniu opłat za jazdę K np. K1. Natychmiast. Ale jesli aptrzysz na 3 miesiące do przodu to trudno. Gdy most miejski w Toruniu będzie gotowy tego problemu nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 19:27 heniekstar napisał: > Wrócą na nie natychmiast po wprowadzeniu opłat za jazdę K stawiam ze nie bedzie zadnych oplat na K > Ale jesli aptrzysz na 3 miesiące do przodu to trudno. Gdy most miejski w Toruni > u będzie gotowy tego problemu nie będzie problemu nie bedzie? chloptasiu Wysokie oplaty za autostrady sprawiaja ze bardzo duzo aut je omija. I to juz jest problem, nie wazne czy w Toruniu beda 2 mosty czy 4 bowiem niepotrzebnie te auta beda toczyc sie DK Cala Europa odchodzi od oplat poprzez bramki - to kretynstwo Tylko my jestesmy takimi durniami. Te bramik kosztowaly potezne pieniadze Swiat idzie w systemy elektroniczne, idealnym okresem przejsciowym bylyby winiety. Tylko ze prywaciaz ma w dupie masowe korzystania z A jak umowa gwarantuje mu ta sama oplate od panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 20:41 Będą na 110%. O tym się i mówi i pisze. reszta twojego tekstu to wróżbiarstwo na brak opłat za jazdę po K. Po to wprowadzono system elektroniczny by ciężarówy i autokary płaciły za drogi. Za tę samą kasę mają do wyboru A lub K. Złe prawo będzie poprawione i wszystko w tym temacie. Wycieczki osobiste daruj sobie ok? Pomału zaczynam tym rzygać. Pewnie nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 21:00 > reszta twojego tekstu to wróżbiarstwo na brak opłat za jazdę po K. Po to wprowa > dzono system elektroniczny by ciężarówy i autokary płaciły za drogi. Za tę samą > kasę mają do wyboru A lub K. zobaczymy nie widzisz ze to jest dziwne? Od Grudziadza do Gdanska masz DK1 i A1. I obie maja byc latne? bo co, po to aby nie jezdzily DK? a w innych miejscach. Torun Lodz. 2 lata nie bedzie tej drogi jak dobrze pojdzie i co? DK1 miedzy tymi miastami przez te 2 lata ma byc platna czy nie? Co z innymi drogami? Dlaczego DK 12345 ma byc bezplatna jak droga tej samej klasy gdzie indziej jest platna? To zasrane panstwo stac tylko na zrobienie bramek na obwodnicach. To juz jest chore bo powoduje wjazdy do miast Wg tego samego klucza w miastach tez powinny byc bramki Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 18:14 moze podasz link lub cytat gdzie sa moje rzekome wypowiedzi na ten temat? bo mylisz mnie z kims innym... ps kiedy odpowiesz na moje pytania? specu od liczenia aut na moscie w bylej potedze morskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 19:30 idioto, nie pisales ze jak bedzie A1 to bezsensem bedzie jechanie DK1 i pchanie sie przez miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 20:42 Ja to pisałem. Mylisz postaci :) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 20:53 > Ja to pisałem. Mylisz postaci :) on pisal to samo Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 22:15 idioto, nie pisales ze jak bedzie A1 to bezsensem bedzie jechanie DK1 i pchanie > sie przez miasta? cytat prosze! bo mylisz mnie z kim innym...zreszta w tekscie ktory podales jest mowa tylko o ciezarowkach a sa jeszcze osobowe, stanowiace znaczna czesc ruchu... ps: kiedy odp na moje pytanie? zakladasz nowe watki a z tamtego wciaz uciekasz... Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 22:38 arafat nie pal glupa i ciezarowki i osobowe beda w znacznej mierze imijamy A1, to bylo pewne Teraz jest to nagminne. Ryja wydzierales do czasu jak przedstawilem artykuly o nagminym omijaniu drog platnych z 2 tyg temu. Prym wiodl heniek ale ty mowiles to samo Jeden tekst ktory pamietam dobrze wygladal mniej wiecej tak "jak mozna jechac A1 i zjechac na most miejski w Toruniu po to aby wjechac znowu na A1" tak sobie ubzdurales kilka miesiecy temu watek ze autostrada nie rozwiaze problemu ruchu w Toruniu. Pilsales ze ruch sie zmniejszy. Ja twoj tekst wysmialem bo chodzilo mi ze znaczaca czesc aut od samego poczatku np z Lodzi nie bedzie jechala A1 tylko DK1, czyli wjedzie na most w Toruniu Tematem watku kolku byl sens mostu na Wschodniej ty uwazales ze tranzyt nie bedzie nim jezdzil bo jest A1 przypominasz sobie kolku? Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 27.07.11, 22:57 > "jak mozna jechac A1 i zjechac na most miejski w Toruniu po to aby wjechac znow > u na A1" Znowu pomyliłeś :) ja to napisałem. A płatne będą tylko drogi krajowe. Drogi z takimi numerkami jak podałeś nie. Będą płatne więc nie będzie się opłacało ciężkim wozom jeździć DK. Normalni kierowcy w samochodach o zasięgu ponad 100 km :) też pojada A. Nie m sensu się tłuc. Most jest miejski i takim pozostanie tak jak każdy most poza autostradowymi w innych miastach Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 00:15 "jak mozna jechac A1 i zjechac na most miejski w Toruniu po to aby wjechac znow > u na A1" po raz kolejny ci pisze, ze nic takiego nie napisalem...mylisz mnie z kims innym... Tematem watku kolku byl sens mostu na Wschodniej > ty uwazales ze tranzyt nie bedzie nim jezdzil bo jest A1 > przypominasz sobie kolku? rowniez tego nie napisalem...zreszta nie przypominam sobie bym dyskutowal na temat sensu mostu na wschodniej bo mnie to nie interesuje... po raz kolejny zadam albo cytatow albo odszczekaj swoje brednie...bo ewidentnie mnie z kims mylisz... masz troche honoru? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 07:48 > rowniez tego nie napisalem...zreszta nie przypominam sobie bym dyskutowal na te > mat sensu mostu na wschodniej bo mnie to nie interesuje... tematem nie byl sam most a dofinansowanie do tego ty jako przyglup uwazasz ze to most tylko dla torunian i powinien powstac za nasze pieniadze ja ci i innym przyglupom bydgoskim probowalem udowodnic ze DK1 jezdzi i bedzie jezdzil w wiekszej mierze tranzyt i wtedy wysokczyles ze zlotymi myslami dokladnie takimi samymi jak heniek imbecyl wiesz dlaczego nie pamietasz tego? bo twoja rola na forum nie polega na pisaniu tego co podpowiada logika a to co piszesz to beljkot - dlatego byc moze nie pamietasz ja np pamietam zlote mysli hecera ktore niestety nie moglem znalezc na forum a brzmialy one albo tak albo prawie tak temat most tymczasowy "na co czekamy, taniej niz za darmo juz nie bedzie" to jest prawie cytat remont Nieszawskiej, o ile pamietam to bylo w formie pytania "kiedy chcesz ja remontowac, ta ulice zniszczyly torunskie tiry" hecer tak jak ty sie do tego nie przyznaje, choc znalazlem mu inny cytat na potwierdzenie ze most za darmo wg niego mial byc na tym polega arafat moja przewaga nad toba ja wiem co pisze dlatego moge walic dokladnymi nazwe to prawie cytatami wymienilem ci kilka przykladow w temacie twojej slawnej listy ktora mowi ze bydgoszcz jest oszukiwana w podziale srodkow. Wzielem ta sama liste i udowodnilem ci ze tak nie jest do dzisiaj pamietam kilka pozycji ktore spowodowaly ze sie skompromitowales - tz podtrzymales pozycje jaka masz na forum Przestan wiec bredzic ze nie wypowiadales sie na temat "miejskosci" mostu w Toruniu bo to by znaczylo ze DK1 przez Torun nikt nie jezdzi tranzytem Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 08:40 Ja pamiętam co pisał , Ja z reszta podobnie. Tranzyt przez Toruń nie rózni się od ruchu przez inne miasta i miasteczka i to nie jest powód by nagle w jednym jedynym Toruniu państwo musiało budować most. To jest most miejski tak samo jak trasa Wyszyńskiego i trasy w innych miastach. To pisaliśmy i temu trudno zaprzeczyć z resztą nawet ty nie zaprzeczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 17:01 durniem jestes heniek i to wszystko co mam do powiedzenia tobie mozna mowic 1000 razy a ty jako przyglup i tak nie zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 11:23 chlopie prtzestan bredzic i podaj cytaty! skoro ta dyskusja byla niedawno co za bprpblem podac dowody? wciaz bredzisz, mylisz mnie z kims ale cytatow nei przedstawisz! czekam!albo odszczekaj swoje brednie...masz troche honoru? ja wiem co pisze dlatego moge walic dokladnymi nazwe to prawie cytatami tak w szczegolnosci w temacie rotacyjnej stolicy metropolii slaskiej, oraz faktu, ze zadne nowe lotnisko nie bedzie dazylo do miliona pax pamietasz jak sie wtedy osmieszyles? Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 11:40 biegasz idioto w kółko i gonisz swój ogon. Odpocznij kredynie bo strasznie ziajasz. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 12:27 Szlachcic skończ dziecinadę i wróć do swojego nika. Możesz też zmienić na inny i zachowywać się jak kulturalny człowiek i pisać po ludzku. Pytanie czy potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 12:41 a kiedy ty muvon wrócisz do starego nicka? pytanie czy potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 12:44 hahaha to jest dobre. No ale mysl sobie co chcesz. I co to za nick muvon heheheeh skąd tamten gościu go wytrzasnął? Weź się nie ośmieszaj. Pod Szlachcicem przynajmniej wszyscy wiedzieli czego się spodziewać :) Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 13:00 Wez się nie ośmieszaj, dla każdego wnikliwego uzytkownika forum jest jasne, ze kiedys pisałeś jako muvon, ale po setkach zbłaźnien wymysliłeś idiotyczna historie, że konczysz z forum, zmieniasz haslo bez patrzenia na klawiaturę i ...potem pojawił się heniek. Zaprzeczanie temu jest dopiero dziecinadą. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 13:11 pir..e myśl sobie co chcesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 14:29 No padnę! ze heniek to muvon to się baranie torunski domyśliłeś, ale że heniek podszywał się pod ciebie, to juz nie załapałeś:) Pytanie retoryczne- tak na bystrośc torunskich osłów, a szlachcica w szczególności. Kto pisał jako chlachcic? Jak ktos zgadnie to ma paczkę ciastek ode mnie- ale z Jutrzenki czywiscie, a nie tych waszych wafelków z kopernika:) Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 12:44 Pytanie może byc jeszcze inaczej zadane- kiedy muvon przelogujesz się na alfreda, borbe, tlss, kapturka lub franka dolasa? Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 12:46 podaj hasła to sie zaloguję skoro to cie uspokoi :) Wiesz co? Zmieniając nika to mogłeś chociaż inwektywy zmienić na debil, wariat, frustrat albo cokolwiek. Ty jednak wierny kretynom i to bydgoskim :) do mnie piszesz "dzieciaku"? Dziecinada z tym nikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 12:48 Ja mam inne ptanie- czy obaj debile z brzydgoszczewic moglibyscie się wynosić do swojegio kopydłowa? i zabrać ze sobą pozostałych zakompleksionych przelogowanych przyglupków? Wasz smród staje sie nie do wytrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 12:52 ja myłśę dokładnie to samo po Twoich wpisach na bydgoskim forum ale nie wyganiam Cię. Lubię kontrast. Tu taj też. Ja zostaję. Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 13:02 to mam prosbe- zobacz tłumoku ilośc moich wpisów na forum kopydłowa i swoich na torunskim, a potem zrozum, jak strasznie tu pośmiardujesz z tym drugim niedorozwojem. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 13:10 panie Obserwatorze toruński Nie znalazłem forum Kopydłowa ;) Rzeczywiście dużo moich wpisów. Zauważ jednak ze prowadzę dyskusje. Komentarzy jest zdecydowanie mniej. Teraz też dyskutujemy a licznik bije Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 13:13 Oczywiście bydgoski debilku- ty prowadzisz dyskusję. Gównie piszac głupek. Twoja inteligencja na wiecej nie pozwala, wiec tak elokwentnie dyskutujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
heniekstar Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 13:17 próbowałem. Na prawdę próbowałem. Nie da sie jednak prymitywniej tłumaczyć. A innych wpisów nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 14:25 Prymitywniej to mozesz tłumaczyć tym z torunia. A ja jestem bydgoski debil, wiec mozesz się wylisić na coś wiecej. Ale nie potrafisz, bo też jestes bydgoski debil i to nawet wiekszy ode mnie bo to tego hipokryta i zakompleksiony kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
patrz_realniej Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 14:49 kwintesencja bydgoskości - jeden bydgoski debil wyzywa drugiego bydgoskiego debila od bydgoskich debili:))))))) To jeszcze raz ponawiam swój apel- idzie obaj umówić się np pod kaskadę i dajcie sobie po mordzie dla wyjasnienia albo róbcie swój syf i smród u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
frych74 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 15:03 Słuchaj kołtuneria_torunska- otworzyłem ci dzis oczy na swiat, wiec nie zachowuj się jak torunski cham, tylko pokaz odrobinę wdzięczności, bo beze mnie dalej miotałbyś sie po forum jak ślepy i głuchy, a taki cap heniek drwiłby z ciebie po kolejnym przelogowaniu. Jak zachowasz się z kultura, to może ci jeszcze zdradze kilka faktów zza kulis. Tylko nie wiem, czy to głupku psychicznie wytrzymasz :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 17:05 nie musisz udowadniac ze jestes kretynem twoja pozycja jest niezagrozona Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 17:03 napisalem ze bylo kilka miesiecy temu szukac nie bede durniu bo nie bede kolejnemu idiocie udowadniel ze 2+2 jest 4 Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Co na to fachowcy od dróg? 28.07.11, 19:21 wiec albo odszczekaj to smieciu albo znajdz ten cytat...bo nie zycze sobie zebys wycieral sobie gebe moimi rzekomymi wpisami... wiec masz honor czy nie? podasz cytat czy przeprosisz? czy znow uciekniesz z watku? Odpowiedz Link Zgłoś