Dodaj do ulubionych

Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi

04.04.12, 14:32
Mam nadzieję, że zarówno jedna i druga inwestycja dojdzie do skutku. Byłoby pięknie, gdyby jednak politycy ugięli się pod naciskiem mieszkańców i odłożyli koncepcję tunelu dla pieszych i skupili się na remoncie placu tak jak jest, bądź z uwzględnieniem tunelu dla samochodów... W sferze marzeń również jest posiadanie dobrego managera, który uczyniłby toruńskie instytucje kulturalne/sportowe bardziej dochodowe... Co z tego wyjdzie, czas pokaże. Mam nadzieję, że jednak będą się obywać w Toruniu jakieś większe koncerty, jak choćby G'NR (po artykule prima aprilisowym byłem gotowy kupować już bilety). Żal patrzeć jak taka piękna arena z ledwością jest wykorzystywana na jeden koncert w roku (może hala na bema będzie częściej przyjmowała fanów pod swoje skrzydła)...
Obserwuj wątek
    • zustoformapodatku Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 15:22
      "Część osób uważa, że można by przenieść środki z realizacji sali na budowę tunelu pod pl. Rapackiego. Nie wydaje mi się, żeby było to takie łatwe, gdyż cała machina biurokratyczna została dawno uruchomiona, wybrano nieszczęsny projekt i w końcu pozyskano środki z funduszy unijnych."

- jakie przenosiny kasy jak to kasa z kredytu!!! To nawet nie jest przelewania z konta na konto, tej kasy nie ma!

Straszne myślenie - machina biurokratyczna ruszyła i nie ma już odwrotu. Niby czemu ? Wielką lokomotywę można zatrzymać i biurokratów też.

"wybrano nieszczęsny projekt" - sam autor nazwał ten projekt nieszczęsnym a dalej mówi ze taka sala jest potrzebna? Za 200 mln budować coś samemu nazwało się nieszczęsnym ?

"O ile uważam, że sala rzeczywiście jest niewyobrażalnie droga i zbyt skomplikowana architektonicznie, to sądzę, że jest bardzo Toruniowi potrzebna" - bo jest! Trzeba tylko zrobić tańszą wersje albo bardziej nowoczesna jak mówił Zydowicz, tylko ze w lepszych czasach (przy mniejszych długach miasta).

Poza tym autor piszę ze pieniądze na posprzątanie gruzowiska sie nie znajdą - tzn nie stać nas na wywiezienie parku koparek gruzu a stac nas na ponad 10mln rocznie kosztów utrzymanie plus drugie tyle odsetek i rat kredytu ? 20 mln rocznie do 1-5mln na jednorazowa rewitalizacje ?

Ludzie komuna się skończyła, publiczną kasę trzeba wydawać dobrze + nie za kredyty!

Poza tym brakuje logiki w działaniach miasta: skończmy budowe mostu, budowe sali widowiskowej, zróbmy remont starego mostu - to wszystko kosztuje. Piszemy się na ogromną inwestycje jak stare jeszcze nie zostały skończone.

Wybudujmy sobie salę ale nie dziś, nie przy takim zadłużeniu miasta!

Zycie na kredyt jest proste - tylko nie etyczne jest zostawianie długów przyszłym pokoleniom!

Styka ze młodzi zamiast Waszych 1000-2000zł emerytury dostaną z ZUSu 200-500zł !

• hecer Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 19:37
        "bo zostanie sterta gruzu" - są tańsze sposoby aby posprzątać stertę gruzu niż wydanie 200 mln zł pieniędzy publicznych. Środki europejskie to też kasa publiczna, w znacznej części z naszych podatków. Ja bym również oczekiwał, aby obiekt który powstanie na Jordankach pełnił jakieś funkcje. Bo jak na razie to jest dla mnie projekt tworzenia sterty gruzu za 200 mln zł, którą potem ktoś będzie musiał posprzątać wydając kolejne dziesiątki milionów złotych.

Rozwiązanie zaproponowane przez czytelnika to klasyczna "ucieczka do przodu" - ulubiony chwyt rządzącej miastem ekipy. "Czas dyskusji się skończył, pora budować". A potem powstają takie kaszaloty jak CSW, most na Wschodniej, hala sportowa czy ten cholerny garaż podziemny.

Arcyciekawie wygląda mi również projekt "Centrum Nowoczesności" w Młynach. Ja myślałem że połowa tej starej fabryki będzie rozwalona. A oni tam na tyłach dobudowują nowy obiekt! Najpierw całość wypatroszyli - teraz dobudowują. Kto to będzie utrzymywał? Na cholerę 5 kondygnacji muzeum! Czy wy macie za dużo pieniędzy?

Kur... to nie jest wasza kasa. Jak macie za dużo to oddajcie. Ja za to nie chcę płacić. Zwalniam was:)
    • nslaw Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 15:37
      "Po prostu w dobie recesji, musimy odpowiedzieć na pytanie - sala na Jordankach czy puste pole? Bo na nic innego nie mamy szansy."
      Jestem zdecydowanie za pustym polem.
      Poza tym ,wzorem Balcerowicza, ustawiłbym na gmachu Sejmiku tablice pokazującą wzrost zadłużenia miasta. Tablicę tę ozdobiłbym podobizną twórcy miejskiego długu - Michała Z. On tak lubi prezentować się na tle swoich dokonań. A to ON jest twórcą naszego przewodnictwa na liście miast zadłużonych.
      Dosyć zadłużania miasta!!!
    • trebacz6 Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 16:48
      Sala koncertowa to szansa dla Torunia. Mimo iż wybudowano salę koncertową w Szkole Muzycznej i powstaje sala koncertowo-teatralna przy "Od Nowie" to uważam, ze na kulturze nigdy nie należy oszczędzać. Po co tylko ta sala sportowa na Bema? Dla jakiego klubu, dla kogo ???. Sala na Jordankach powinna powstać, a Toruńska Orkiestra Symfoniczna powinna zostać przekształcona w Filharmonię Toruńską. Takie jest moje zdanie ! Sala na Jordankach jak najbardziej, ale dla kogo jest budowana sala na Bema ? (dla jakiego klubu ?!). Moim zdaniem to jest chybiona inwestycja i sala na Bema nie powinna w ogóle zostać wybudowana, gdyż nie wiadomo nawet kto z niej będzie korzystał. Sala na Jordankach jak najbardziej !!!
      • aksum78 bareja 04.04.12, 16:53
        wpierw sie buduje a potem dyskutuje. ba, dyskutuja glownie czytelnicy po artykulach w GW. gdzie my zyjemy?.......
      • jot9 Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 18:08
        trebacz6 napisał:

> uważam, ze na kulturze nigdy nie należy oszczędzać.

Tu nie chodzi o oszczędzanie tylko o pożyczanie. O to, że aby wybudować tę salę koncertową to trzeba POŻYCZYĆ pieniądze. Przy czym z góry wiadomo, że od strony finansowej sala nigdy nie przyniesie zysku tylko będzie rok w rok generować koszty. A więc pożyczyć po to, żeby więcej wydawać i to rok w rok? Ja rozumiem, że człowiek kultury wysokiej musi udawać, że nie interesują go pieniądze, ale w grę wchodzi dalsze zadłużanie miasta i stałe, całkiem spore koszty dla wszystkich mieszkańców a nie owego człowieka kultury wysokiej. Ale może jednak Ty - trębaczu - widzisz jakieś finansowe korzyści z budowy tej sali?
        • trebacz6 Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 19:44
          Jest sprawą oczywistą, że wszelkie inicjatywy związane z kulturą są nastawione na to, że trzeba w nie inwestować mnóstwo pieniędzy. Z ekonomicznego punktu widzenia nie ma w Polsce teatrów, filharmonii czy oper, które by na siebie zarabiały. To fakt, w kulturę trzeba inwestować i nie oczekiwać żadnych zysków. Ale ludzie zrozumcie, że kultura kształtuje charakter człowieka, kultura rozwija, nosi w sobie pierwiastek bardzo istotny dla każdego cywilizowanego człowieka, a tym bardziej mieszkańca miasta o takim podłożu kulturalnym jak Toruń. Niestety ludzie tego nie rozumieją. Najłatwiej zamknąć się w swoim mieszkaniu i spijać piwo przed telewizorem - oglądając jakieś debilne reality show, albo "problematyczne" programy serwowane w godzinach popołudniowych przez stacje TVN czy Polsat. Ludzie nie zachowujcie się jak zwierzęta ! Każdy człowiek potrzebuje kultury - to ona kształtuje charakter, rozwija wyobraźnie oraz sposób postrzegania całego Świata. Często nie zdajemy sobie sprawy, że to do czego doszliśmy jest właśnie dorobkiem kultury !. Źle się dzieje, tym bardziej w tym pseudodemokratycznym kraju.. w którym rządy są sprawowane na podstawie tej samej zależności (premier-prezydent) jak w Rosji. Pewnie - najłatwiej ciąć koszty... ale gdzie ? W kulturze. Weźcie się za sport... żenująca Elana, która bezużytecznie pochłania mnóstwo kasy, a efektów żadnych. Durne Orliki - po co wywalać w błoto 3 mln zł na 20 takich obiektów w Toruniu - do tego koszt oświetlenia, konserwacji i zatrudnienia animatora, który nic nie robi. Ludzie przejrzyjcie na oczy. W latach 70' - 80' odnosiliśmy sukcesy jako kadra piłkarska - bez orlików za krocie.... Do grania w piłkę jest potrzebna trawa i bramki, a nie obiekty takiej klasy, których brakuje chociażby w piłkarskiej Ekstraklasie. Polacy - przejrzyjcie na oczy i nie starajcie się oszczędzać na tym co pozostanie w dobytku cywilizacyjnym tylko na durnych pomysłach !!!!!!!
          • trebacz6 Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 19:49
            W Bydgoszczy jest Opera i Filharmonia... a w Toruniu co ? Sala w Dworze Artusa, w której nie może występować pełen skład orkiestry, bo nie ma dogodnego zaplecza. Oprócz wydarzeń kulturalnych hala na Jordankach mogłaby służyć jako obiekt konferencyjny, wystawienniczy na wiele innych sposobów. Hala to dobra inwestycja - Toruń jej potrzebuje !
      • alfred_prawdomowny Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 22:23
        Orkiestra przekształcona w filharmonię. Dawno takiej głupoty nie czytałem.
    • szlachcic Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 18:02
      uwielbiam czytac listy czytelnikow, bardzo czesto mi sie przypomina list w sprawie mostow pewnego ........ plastyka
      Pan plastyk jako fachowiec od budowy mostow walnal wyklad co to on by zrobil
      To co panu plastykowi przyszlo do glowy spowodowalo ze mi wlosy stanely deba
      Podobnie jest z tym listem czytelnika

"Po prostu w dobie recesji, musimy odpowiedzieć na pytanie - sala na Jordankach czy puste pole? Bo na nic innego nie mamy szansy"

Co to za pytanie?
      Dlaczego puste pole nawet zrujnowane, z ruderami musi byc gorsze od niepotrzebnej inwestycji? Pojechalem skrajnie po bandzie z obu punktow widzenia.
      W Toruniu mamy problem z Zaleskim. On nie liczy sie z potrzebami, nie wie co to potrzeba a co to widzi mi sie, nie liczy sie z kosztami.
      On wydaje pieniadze!!!!!!!! I sie chwali jaki to wielki inwestor
      Wstrzymanie budowy sali powoduje ze mamy 150mln mejskiej kasy ktora mozna wydac na cokolwiek co moze powstac na Jordankach. To jest ALTERNATYWA!!!!!!!
      Ja nie mowie ze sala koncertowa w centrum miasta jest zbedna
      Ale dlaczego sala ma byc ponad to co jest zasadne i co mozemy utrzymac
      Oczywiscie Zaleski sprawi za sala bedzie na siebie zarabiala tak jak zyski ma Motoarena
      Jestem tez pewny ze sala bedzie tak zarzadzana jak Motoarena czy bedzie zarzadzana hala sportowa.
      Najwazniejsze posluszenstwo
      • alfred_prawdomowny Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 22:31
        Tych 150 mln nie ma, je trzeba pożyczyć.
        • szlachcic Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 05.04.12, 17:09
          alfred_prawdomowny napisał:

> Tych 150 mln nie ma, je trzeba pożyczyć.

w kontekscie listu czytelnika te 150mln na cokolwiek jest dokladnie tak samo jak na sale
          Jezeli ta kasa jest na sale jest na cokolwiek
          To w kontekscie realizowania
          W kontekscie czy nas na to stac jest juz jak piszesz.
          To pieniadze calkiem spore ktorych nie ma a nawet jakby byly to sa wazniejsze potrzeby - i nie jest to tunel dla aut
          Zaryzykuje i powiem ze tunel dla aut jest rownie kretynskim pomyslem w kontekscie kosztowym co ta sala
          Oczywiscie to co my tu mowimy to Zaleski ma w dupie
          Dla niego najwazniejsze jest ze za 10 lat bedzie sie mowilo ze 50% obiektow w miescie wybudowal on.
    • hecer o wielkości tego projektu świadczy bezmiar głupoty 04.04.12, 19:46
      wojciechgiedrys.redblog.pomorska.pl/komisja-rewizyjna-o-sali-koncertowej/
      Jarosław Beszczyński, szef prezydenckiego klubu Czas gospodarzy: Materia tego obiektu jest złożona.

Dowgiałło: Bardzo i dlatego uważamy, że powinien być do niego koreferat do SIWZ (Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia – przyp. WG).

Beszczyński: Jasna sprawa. Teraz już zapomniałem, o czym mam mówić.
      --------------------------------------

Jarosław Beszczyński. Zaczynał w Platformie Obywatelskiej.... Potem intelektualny żywioł tego radnego przejął klub Czasu Gospodarzy. Wróżę mu zawrotną karierę w toruńskim samorządzie. Jego zdolności retoryczne i potencjał twórczy przebija największe wyczyny pana niedasię Kalinowskiego z MZD...
      • hecer prosta materia radnego Beszczyńskiego 04.04.12, 22:21
        materia z której składa się prezydencki klub czasu gospodarzy jest prosta. Prosta jak dwa i dwa zera mierzone w milionach. Normalnego człowieka takie kwoty przewyższające kilkanaście razy kumulację w totka trochę by onieśmielały, deprymowały. Ale nie radnych z klubu prezydenta. Dla nich zarządzanie setkami milionów złotych to chleb powszedni. Czy to się różni od spółdzielni? Niczym przecież, rząd cyfr nieco inny może, ale reszta ta sama: oni płacą, my wydajemy ile wlezie. A niech się który zapyta co ma na rachunku z czynszem - przecież odpowiedź jest znana: "to skomplikowana materia". Podobnie jest z toruńską spółdzielnią polityczną w samorządzie. Można im perswadować, można tłumaczyć, można wskazywać, można prosić... a jedyną ich odpowiedzią będzie opłacenie spółdzielczego etatu jakiemuś głupkowi, który będzie spamować forum.

Jeśli ktoś miał kiedykolwiek wątpliwości czy Michał Zaleski umie zarządzać miastem to chyba dziś powinien raczej zastanawiać się skąd w ogóle wzięło mu się to przypuszczenie że Zaleski umie. Ja znam odpowiedź: to Zaleski wmówił, że umie - ustami różnych rzeczników i klakierów. Ale Zaleski nie umie. I już się nie nauczy. On nigdy nie chciał się nauczyć. Dziś zamiast wyciągnąć lekcję - dalej brnie w zaparte. Tych lekcji było sporo - od mostu poczynając. I oby na moście się skończyło.

Ja mam po prostu dość patrzenia jak to stoi w miejscu. Ba! Cofa się! Miejscami naprawdę cofamy się o dekadę: np w dziedzinie budowania społeczeństwa obywatelskiego takiej destrukcji jaką obecna władza samorządowa uskutecznia nie było w Toruniu nigdy po 89 roku.

Co rośnie w tym mieście? Rosną pomniki. Rośnie zadłużenie. Rosną gmachy, których nie umiemy wykorzystywać bo nie były projektowane z myślą o wykorzystaniu tylko z myślą o tym, by być pomnikiem ich budowniczego.

Dla mnie nigdy wyznacznikiem sukcesu nie było "wybudowanie czegoś za pieniądze innych ludzi". Miarą inwestycji jest wartość jej wkładu w rozwój miasta. Żadna z inicjatyw Zaleskiego nie jest miastotwórcza. Destrukcyjne są jego projekty układu komunikacyjnego: drogowego i dla komunikacji zbiorowej. Destrukcyjna jest polityka rozwoju transportu publicznego. Destrukcyjna jest polityka finansowa. Świadomość ekologiczna nie istnieje - wręcz została skompromitowana wyborem lokalizacji nowego mostu ("żeby omijał cmentarz katolicki i rezerwat Kępa Bazarowa, o którym RDOŚ w Bydgoszczy pisze, że może przestać istnieć dla ochrony tego do czego był stworzony).

To jest miara sukcesu Czasu Gospodarza. A drobnym, aczkolwiek bardzo humorystycznym akcentem, ozdobnikiem tych wyczynów, jest słodka ignorancja radnego Beszczyńskiego.
    • alfred_prawdomowny Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 04.04.12, 22:16
      Szanowny czytelniku mało wiemy o Szwajcarii. To jeden z najbogatszych krajów świata, a zamożność obywateli jest na takim poziomie o którym możemy pomarzyć. Mały przykład. Minimalna pensja w tym kraju to 4000 franków (cztery tysiące franków).
    • yoric Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 05.04.12, 02:08
      Przydałby sie też pałac kultury i nauki - to wielka szansa dla Torunia. Poza tym Bydgoszcz ma operę, powinniśmy ją wykupić. Powinniśmy także podwoić wydatki na kulturę, bo Toruń na to zasługuje - chyba, że w Mediolanie wydają więcej, to powinniśmy ich przelicytować.
      Chyba nie powiecie mi, że Toruń na to nie zasługuje? Zwłaszcza, że w Bydgoszczy mają?
      Pieniądze na to wszystko muszą się znaleźć.
      A jak się nie znajdą, to ustawimy skarbonkę i zrobimy zrzutkę.
      • syn_biskupa Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 05.04.12, 06:56
        yoric napisał:

> A jak się nie znajdą, to ustawimy skarbonkę i zrobimy zrzutkę.

Ojciec Tadeusz i posel Sobecka, twórcy metropolii torunskiej mogą się tym zająć.
    • manczesta Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 05.04.12, 09:44
      Najlepszym rozwiązaniem jest zaorać i wyłożyć trawę na glinie by trawa cały rok była zielona jak w Anglii. Posadzić drzewka, postawić ławeczki, zrobić alejki i mamy piękny skwer zielony w centrum miasta. Jest piękna pogoda, mieszkańcy siadają na ławeczkach, na trawię i odpoczywają po wcześniejszych zakupach na starówce. Wiele rzeczy jest prostych trzeba tylko pomysleć a w zasadzie podpatrzeć jak jest winnych krajach. Ale prawda jest taka ze toruńscy decydenci mają pusto w głowie a ich celem jest comiesięczny przelew na konto.
    • zustoformapodatku Re: Czytelnik: Ta sala jest potrzebna Toruniowi 05.04.12, 11:52
      Nowości donoszą że MICHAŁ ANIOŁ "w końcu" przetarg na Jordanki robi...

Wiec chyba już pozamiatane i dług będzie miasta rósł ...

Sztuką dla prezydenta, władzy byłoby długoterminowe zwiększenie liczby zamożnych mieszkańców, firm itp.
      Jest obawa kim się tą sale wypełni i słusznie.

Ale ja mam pomysł: firmy które dostały dotacje z EU (wydawane przez marszałka - miasto) będą musiały w ramach podziękowania kupować bilety na wydarzenia kulturalne. np. dostałeś 10 mln to musisz kupić min 1000 biletów.

Bilety będą dla pracowników, znajomych, może też klientów. Sporo firm na tej zasadzie żużel sponsoruje. Mają problemy finansowe, faktur na czas nie płacą ale z racji ze kiedyś dostali sporo z EU to teraz muszą w taki sposób dziękować.

Na jordankach powstał był departament rozliczania firm, sprawdzałoby się ile dostały kasy, ile w tym roku kupiły biletów, ile powinny kupić w kolejnym roku. Wysyłanie upomnień itp :) Oczywiście byłby Dyrektor Departamentu Upomnień oraz 3 referentów.

Za to coś czuje że do działu organizacji imprez itp miasto będzie szukać osób z zewn. - takie mięso armatnie to będzie - jak nie darzą rady to będzie wymiana. Takimi stanowiskami znajomych sie nie obsadza - bo za bardzo niestabilne i wymagające :))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka