0staba 26.09.12, 07:43 Czy ktoś orientuje się gdzie w Toruniu lub okolicy znajduje się skup kasztanów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 26.09.12, 22:56 każdą ilość kasztanów kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 03.10.12, 19:39 teraz???? toż to już drugi sort będzie. Proszę o przybliżoną specyfikację. Odpowiedz Link Zgłoś
pereubu Re: kasztany 04.10.12, 17:55 a czy one te kasztany maja miec certyfikat ekologiczny? GMO? kolor ma miec odpowiedni odcien - okresl jaki, no i kaliber :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 04.10.12, 23:34 no przepraszam bardzo, ale nie ja jestem ogłoszeniodawcą, aby się tak bliżej określać. Odpowiadając na ofertę handlową w określonym czasie zapotrzebowanie zgłosiłam na każdą ilość. A teraz, po niewczasie, kiedy te kasztany trochę się już gdzieś przeleżały, jestem już bardziej zainteresowana ich jakością. Oczywiście wszelkie certyfikaty mile widziane będą, podobnie jak określenie klasy, rodziny i gatunku (co najmniej!;) Odpowiedz Link Zgłoś
jot9 Re: kasztany 04.10.12, 18:54 rozczarowana-torunianka napisała: > Proszę o przybliżoną specyfikację. Konkretnie to o owoce kasztanów się rozchodzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 04.10.12, 23:39 no toż, że się o owoce rozchodzi to rzecz wiadoma. Kwiaty już przecież przekwitły bo matury się skończyły. Ale owoc owocowi nierówny jest. Niektóry może być nawet nadgryziony, a takie już nas nie interesują Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxzxxxx Re: kasztany 05.10.12, 08:55 są brązowe z białą plamką, średnica około 6 cm, waga 25-30 gram... Mam nadzieje że specyfikacje wystarczająca! Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 05.10.12, 22:58 to jest wstępna specyfikacja. Myślę, że istotne jest także co najmniej lśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
pereubu Re: kasztany 05.10.12, 10:11 a czy jestes zinteresowana takze odpowienim miejscem pozysku? bo np. slyszalem ze te z Bydgoskiego gorsze sa i mniej pochlaniaja energie niz te z Koniuch.... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 05.10.12, 22:59 a na to jakoś nie wpadłam. Oczywiście to byłby dodatkowy atut, gdyby te kasztany miał certyfikat pochodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pereubu Re: kasztany 06.10.12, 14:58 I tu sie nauwa dodatkowa kwestia: czy kasztany moga byc koszerne? albo halal? I co na to Qria? Oj chyba otworzyl sie kasztanowy worek Pandory.... wlasnie, czy kasztany mozna wyslac do Australii? Zwazywszy, ze w tej Australii istnieja obostrzenia dotyczace wwozenia roslin i zwierzat? Male, brazowe cosie...desantujace jesienia, niy nic. a jaki zaczyna to byc problem... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 07.10.12, 21:56 Eksport to Australii? Niewykluczone. Ale najpierw trzeba byłoby skupić odpowiednią ilość odpowiedniej jakości kasztanów, a z tym, jak widać nie jest wcale tak dobrze, jak się zapowiadało. Odpowiedz Link Zgłoś
pereubu Re: kasztany 08.10.12, 21:10 Szrotówek Kasztanowcowiaczek pl.wikipedia.org/wiki/Szrot%C3%B3wek_kasztanowcowiaczek to przez niego Polska nie stala sie zaglebiem i mega-exporterem kasztanow na caly Swiat a nawet i Wszechswiat (nie mylic ze Swiatem Wszechpolskim - bo to inna para kaloszy) kasztany, obok zaoledzi sa, jak powszechnie wiadomo, waznym skladnikiem maki sluzacej do wypieku chleba razowego no i wlasnie - dobrego chleba razowego u nas nie uswiadczysz eh... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-jacenty Re: kasztany 08.10.12, 22:21 pereubu napisał: >.... no i wlasnie - dobrego chleba razowego u nas nie uswiadczysz > eh... Ja nie w temacie kasztanów, ale na Podmurnej byłeś kiedyś po chleb razowy, albo choć po "bombę"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pereubu Re: kasztany 09.10.12, 10:56 tak :) i to jest jedyny porzadny chleb razowy w miescie za dwiescie czterdziesci groszy ;P ale moze to dlatego ze maja w sasiedztwie duzo kasztanow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 09.10.12, 20:10 szrotówka skutecznie (wy)tępiliśmy chyba a za zbiórkę kasztanów sama się zabrałam. Rozmiary King Size, Normal, i liliput Lśnienie ogniste brąz aksamitny Myślę, że takich nie mają nawet na placu Pigalle Odpowiedz Link Zgłoś
pereubu Re: kasztany 10.10.12, 13:10 ogniscie rude kasztany :) u mnie sa z futerkiem! zima idzie! Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 10.10.12, 21:13 ogniście rude piękne są. A skoro zima nadchodzi to wskazane będą kasztany pieczone;) Odpowiedz Link Zgłoś
pereubu Re: kasztany 15.10.12, 08:39 Nie pieklem w weekend ksztanow. Ale-strzelalem nimi :) fascynujace zajecie... Bardzo wazny jest tutaj ksztalt i ciezar pocisku. Mozeby tak opodatkowac kasztany, albo chociaz mala akcyze? Juz widze jak ludkowie chomikuja je po piwnicach, a policja szuka nielegalnych skladowisk ksztanow :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: kasztany 15.10.12, 22:13 sorry batory, ale podatków to mamy już wystarczająco dużo. Kasztanów opodatkować nie pozwolimy. Kasztany nie do piwnicy, a pod łózko, jak kto je ma;) Odpowiedz Link Zgłoś