Dodaj do ulubionych

Praca w IT - programista

13.12.12, 02:41
Myśle o przeprowadzce do Torunia i zastanawiam sie nad perspektywami pracy. Programista .NET, 4 lata doświadczenia (C#, ASP.NET, WS, bazy danych, głownie SQL Server). Na jakie zarobki mogę liczyć na rynku toruńskim? Rozważam tez dojazd do Bydgoszczy, jesli byłoby warto. Jak w ogóle z pracą w IT w Toruniu i Bydgoszczy? Widziałem, ze ATOS mocno rekrutuje, ale to chyba głownie do help desków. Jest szansa na coś sensownego?
Obserwuj wątek
    • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 08:22
      słyszałem że w markom invest w Toruniu szukają programistów. Atos masz rację, dostali sporo dotacji i zatrudniają na potęgę.
      Możesz pytnąć w alcatelu, aczkolwiek jest tam obecnie stagnacja i raczej planują zwolnienia niż kolejne zatrudnienia. Oczywiście jako miejsce do życia Toruń jest dużo ciekawszą opcją ;)
      • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 08:32
        Ciekawszą opcją? Dla studenta może i tak ale nie dla osoby która pracuje lub ma rodzinę.
        W Toruniu oprócz knajp nic więcej niema. Chcesz zrobić zakupy jedziesz do Bydgoszczy. chcesz kupić używany samochód, jedziesz do Bydgoszczy, chcesz zobaczyć mecz jakieś drużyny jedziesz do Bydgoszczy, impreza sportowa na europejskim poziomie, jedziesz do Bydgoszczy, chcesz iść do opery lub teatru jedziesz do Bydgoszczy, praca to oczywiście - w Bydgoszczy.
        Widzisz tu sens mieszkania w Toruniu i spędzania 75% swojego czasu w Bydgoszczy? No własnie!
        Nie logiczne prawda.
        • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 09:05
          o_O
          na zakupy do Bydgoszczy bueheheh ;d - mamy więcej galerii niż wy
          używany samochód do bydgoszczy?;D no a skąd wiesz że kolega chce kupić używany?:) poza tym znam 20 komisów w Toruniu i kilkanaście salonów z nowymi autami...
          mecze tylko w bydgoszczy?;D przecież sport drużynowy mamy na wyższym poziomie niż wy :) jedynie co w piłke bardziej ogarniacie...
          jeśli chodzi o kulturę i naukę to stoimy 10 poziomów wyżej niż wy drodzy bydgoszczanie.
          Ja żyję pełnią życia, pracuje w Toruniu i spędzam może 0,05% czasu w bydgoszczy. (przejazdem) A w pracy u mnie jest kilku bydgoszczan których codziennie gnębimy ;D
          • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 09:49
            I po co osobę która prosi o poradę wprowadzasz w błąd. Myślisz żę wujek google nie powie mu że w Toruniu jest jedna w 50% procentach wypełniona galeria handlowa. Myślisz że jak wpisze mistrzostwa świata w siatkówce czy innych dyscyplinach to w pokaże mu hasło Toruń. Myślisz że jak wpisze najlepszy teatr w Polsce to pokaże mu Toruń? Że jak wpisze drużyny ligowe z Torunia to wyskoczy mu 1 mln wyników?
            Po co z siebie błazna robisz. Myślisz że tych twoich bzdur nie można zweryfikować.
            Co do pracy w IT to polecam forum
            www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1543446&page=9
            Tam forumowicze tobie pomogą. Pracy w IT w Bydgoszczy jest w brud. Około 4 dużych firm teraz rekrutuje..
            • jaz0n Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 09:58
              Borba- jak zwykle należałoby pi...ąć ci w łeb słownikiem ortograficznym...
              • lenovo200 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:02
                Praca w IT w Bydgoszczy- bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/56,35590,12998169,Jest_praca_w_Bydgoszczy_w_branzy_IT___zobacz_gdzie_.html
              • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:25
                nie nie trzeba ortografia to zbędna wiedza niczemu nie służąca. zaśmieca umysł i jest zaprzeczeniem podstaw komunikacji między ludzkiej.
                • naubyd Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:28
                  eee tu przeginasz. Jest w Polsce bardzo niewielu ludzi umiejących pisać bezbłędnie. no ale czerwone kreseczki pod wyrazami można jednak respektować :). Chyba że z tabletu nadajesz :)
                • jaz0n Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:37
                  > nie nie trzeba ortografia to zbędna wiedza niczemu nie służąca. zaśmieca umysł
                  > i jest zaprzeczeniem podstaw komunikacji między ludzkiej.

Policzmy kretynizmy zawarte w tym zdaniu... :)

Może to być dla ciebie szok ale w społecznościach bardziej rozwiniętych niż, powiedzmy, stado pawianów jednostki jednak czasami patrzą na ortografię- choćby po to zeby dobrze zastanowić się zanim przyjmą radę od kogoś kto nie odróżnia 'bród' od 'brud'.
                  • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 11:02
                    I to napisał światowy człowiek. Jeśli jesteś tak obeznany to zapraszam do odwiedzenia krajów wysoko rozwiniętych takich jaki Francja, kraje Wielkiej Brytanii czy chociażby USA. Proponuje sprawdzić jak pisownia i ortografia w tych krajach się rozwija lub tu ciebie zaskoczę zwija. Świat dąży do jak największego uproszenia i ułatwień w jak największej liczbie dziedzin życia. Pisownia w tych krajach jest tego najlepszym przykładem. Dlatego nikogo w stanach nie dziwi skracanie wyrazów pomijanie liter i w stawianie cyfr.
                    A wyznacznikiem inteligencji jeden niepodważalny fakt nie piszę się o rzeczach o których nie ma się zielonego pojęcia..
              • naubyd Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:27
                dobre. dawno nie czytałem tak krótkiego, a treściwego wpisu. :)
                Witam dawno też nie czytałem Twoich wpisów. Gdzie byłeś?
                • jaz0n Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:33
                  Niewiele ciekawego sie działo to i nie pisałem- hala, długi, wojenki metropolitalne... nuda.
            • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:12
              ok właśnie pokazałeś jacy zawistni są bydgoszczanie, jak potrafią pluć jadem :D no ale cóż między nami zawsze były dysporporcje intelektualne - akademicki Toruń oraz robotnicza Bydgoszcz.

Pozdrawiam i życzę koledze dobrego wyboru :)
              • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:22
                A od kiedy to akademicki Toruń może wyżywić swoich mieszkańców?
                Czy czasem nie jest tak że ten akademicki Toruń jedzie za chlebem do robotniczej Bydgoszczy.
                No właśnie i kto tu jest zawistny i nie uczciwy wobec ludzi szukających porady i opinii.
                • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:24
                  dziś wykształcenie daje pracę :) ale zanosi się na długą dyskusję na którą nie do końca mam czas z racji że jestem w pracy. Ty zapewne bezrobotnym bydgoszczaninem jesteś?
                  • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 11:07
                    większej bzdury nie słyszałem. wykształcenie jest ważne ale od kiedy to jest gwarantem pracy.
                    No i od kiedy to Akademicki Toruń gwarantuje swoim absolwentom pracę?
                    • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 11:22
                      wykształcenie daje umiejętności, dzięki któremu te firemki u was jak i u nas mają osoby na tyle kompetentne, ażeby były dobrze zarządzane:) no bo raczej na UTP i UKW mozna zdobywać co nawyżej skilla w koszeniu trawy na toruńskiej starówce :D:D
                      • ka_zet Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 11:23

Naprawdę ci się wydaje że jak te durnoty poprzetykasz głupawymi uśmieszkami, to są mniej durne?
                        • ka_zet wiecie, co jest najsmutniejsze? 13.12.12, 11:36

Dyskusje nad sensownością pytania, w porządku.
                          Wymyślić, że to toruńska/bydgoska PROWOKACJA mogą ludzie tylko na tych dwóch forach.
                          • humanitor Re: wiecie, co jest najsmutniejsze? 13.12.12, 16:29
                            nie śmieć
                      • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 11:28
                        Jeśli UTP ma takie skila to dlaczego odsetek bezrobotnych absolwentów jest dwukrotnie wyższy na UMK niż UTP. Jesteś w stanie to racjonalnie wytłumaczyć?
                        • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 11:43
                          biorąc pod uwagę same kierunki techniczne na UMK, to nie ma tu żadnego bezrobocia :)
                          a to że po kierunku technicznym na UTP mozna nie dostać pracy jakoś mnie nie dziwi :)

jeśli chcesz porównywać kierunki ścisłe + humanistyczne musiałbyś dorzucić do UTP średnią bezrobocia na UKW, która jest bliska 100% :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

/wyje ze śmiechu/ :P
                          • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 11:53
                            Chłopie co ty za bzdury wypisujesz. Jakie 100% na UKW jakie kierunki techniczne na UMK czy ty z krzesła spadłeś na choinkę. UMK to fabryka bezrobotnych. Na tej uczelni nie ma praktycznie kierunku który gwarantuje pracę a wręcz przeciwnie. Są kierunki po których z zasady się nie zatrudnia chociażby ekonomia która jest na żenująco niskim poziomie.
                            Dlatego dyskusja z wami nie ma sensu.
                            • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 12:08
                              no to najpierw doedukuj się bo to dyskusja z Tobą nie ma sensu człowieku.

Kierunki techniczne na UMK z tych co kojarze:

informatyka stosowana,
                              automatyka i robotyka,
                              fizyka techniczna,
                              nżynieria materiałowa,
                              fizyka medyczna,
                              bioinformatyka
                              • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 12:26
                                Ty jesteś mało rozgarnięty.
                                Pytałem o kierunki techniczne na UMK które jak twierdzisz mają wysoką statystykę zatrudnienia absolwentów. Jakie to kierunki!!!!!
                                • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 12:58
                                  właśnei Ci je przedstawiłem - kierunki techniczne w większości zamawiane - z automatu po skończeniu tychże kierunków każdy otrzymuje pracę :)
                                  • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 13:11
                                    Liczby chłopie podaj liczby. To że to kierunki zmawiane to nic nie oznacza.
                                    Statystyki są ogólnodostępne jak się boisz pokazać że po tych kierunkach trudno znaleźć pracę w zawodzie to mogę tobie pomóc wystarczy poprosić.
                                    • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 13:16
                                      jestem w pracy, pisałem wcześniej : ) skoro siedzisz na bezrobociu, pokaż liczby bezrobotnych studentów UMK po kierunku technicznym ażeby poprawić swoje samopoczucie : )
                                      sądze ze nie ma takich danych, z racji że każdy absolwent UMK kierunku ścisłego dostaje pracę.
                                      • ka_zet Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 13:35
                                        saudarkar napisał(a):

> jestem w pracy, pisałem wcześniej : )

Skoro jesteś wystarczająco niezajęty żeby pykać se na forum, jesteś również wystarczająco niezajęty żeby podeprzeć swoje pykanie statystyką. Jeśli nie poprzesz, założenie robocze jest takie że wysysasz faktoidy z palucha.
                                      • jaz0n Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 13:35
                                        Ja piernicze zastanawiam sie który z was jest wiekszym tumanem i naprawdę wymiękam wobec ostrej konkurencji. Jeden nie wie że na UMK są kierunki techniczne, drugi usłyszal hasło 'kierunek zamawiany' i klepie bez sensu. Poczytajcie sobie może najpierw kiedy na UMK zaczeły się kierunki zamawiane, i czy w ogóle mozna juz mowić o ich absolwentach, nie wspominając o danych na temat ich zatrudnienia- w tym celu może znajdzcie na poczatek kogos kto wam powie ile trwaja studia. Albo obaj weźcie rozbieg i walnijcie banią w ścianę.
                                        • saudarkar Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 13:43
                                          zespułeś mi zabawę...miałem nadzieję że kolega będzie szukał danych z 10h tylko po to żeby udowodnić swoją rację...
                                          tak jak napisał jaz0n - kierunki techniczne są na UMK od niedawna i nie można mówić o bezrobociu na UMK po nich ;) bo jeszcze nikt nie mial prawa ich skończyć.
                                        • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 14:20
                                          Wiedzę że ty że nie jesteś rozgarnięty. Zapytałem tego bałwana jakie kierunki techniczne.
                                          Ten bałwan wymienił kierunki zamawiane ( informatyka była na UMK jako nie zamawiany )i że UMK ma wysoką statystykę zatrudnienia. Bałwan nie wie że te kierunki nie posiadają jeszcze " wyprodukowanych absolwentów"
                                          dlatego proszę go o statystyki. ale bałwan dalej się upiera że UMK bije na głowę UTP w ilości zatrudnionych absolwentów po tych kierunkach. Teraz rozumiesz.
                                          Ogarnij się trochę i zacznij czytać ze zrozumieniem to co pisałem.
                                      • borba_1 Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 14:11
                                        No bez jaj to jak napisałeś tego posta. Google tobie nie działa? nie masz internetu a piszesz posty.
                                        Czary mary
              • naubyd Re: Praca w IT - programista 13.12.12, 10:30
                znowu żarty się Ciebie trzymają :). chociaż lubię ten Wasz folklor na starówce. tego łyżkarza i innych stałych spacerowiczów :)
    • naubyd dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 10:32
      No i co sobie Bruno pomyśli? Wiadomo.

Mi jednak to pachnie zwykłą prowokacją i nie należy tego wątku kontynuować. Bruno, gdybyś był fachowcem w branży, to nie pytałbyś o to na forum szmatławej gazety. zwyczajnie prowokujesz.

Panowie cisza w tym wątku. Ja tak zrobię.
      • bruno.t Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 11:23
        Pytam się na forum toruńskim, bo interesują mnie lokalne, tutejsze realia.
        Inne fora też przeglądam.
        Niby co miałbym prowokować?
        Nie spodziewałem się, że wywołam burzę wspomnieniem o Bydgoszczy...
        Nie wybieram pomiędzy Bydgoszczą, a Toruniem, jako miejscem do życia, bo mam narzeczoną w Toruniu i przeprowadzam się do niej. Sport i giełdy samochodowe nie interesują mnie w tym momencie, tylko perspektywa pracy.
        Dzięki tym, którzy odpowiedzieli na mój post w kontekście tego tematu.
        Będę rozsyłać CV i szukać, ale problem w tym, że naprawdę nie orientuję się, jakie są realne możliwości - ile sobie mogę zażyczyć i na ile mogę wybrzydzać.
        Przeprowadzam sie z Krakowa. Tam jest dobry rynek pracy IT, realia są inne.
        Odnośnie Atosa - przeglądałem oferty, ale tam chyba nie mają teraz rekrutacji na programistów, a service desk mnie nie interesuje.
        • borba_1 Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 11:35
          Musisz poszukać spróbuj w
          Jabil
          Alcatel Lucent.
          Jeśli jesteś naprawdę dobry to możesz spróbować w Vivid Games ale to wyższa półka
        • saudarkar Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 11:37
          to jest standardowe działanie bydgoszczan, bo z góry wiedzą że ludzie prędzej wybiorą Toruń niż Bydgoszcz jako miejsce do zamieszkania. To jest ich reakcja obronna na ewentualne obśmianie z naszej strony ;) chłopaki już się przyzwyczaili i zawsze wklejają teksty o prowokacjach, ażeby potem mieć jakieś wytłumaczenie, jak ktoś może wybrać piękny Toruń zamiast takiej sobie Bydgoszczy.

btw. laski też mamy u nas ładniejsze :D
          • naubyd Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 12:58
            rynek pracy IT Bydgoszczy i Torunia są nieporównywalne. Ale skąt ty sierotko mała masz wiedzieć. To nie Twój świat.

Jeśli ghostek nie prowokuje to jakiś nierozgarnięty informatyk z niego. Pracy w tej branży nie szuka się na gó...anym forum.
            • naubyd Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 12:59
              skąd oczywiście zlały mi się. Miałem Skądt o możesz ... i skasowałem d zamiast t
            • saudarkar Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 13:00
              Ale skąt ty sierotko ma
              > ła masz wiedzieć. To nie Twój świat.

"skąt" > mnie :D
              • naubyd Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 18:49
                przeczytałeś ośla łączko mój wpis wyżej? nie ? Szkoda
            • bruno.t Re: dajmy spokój to prowokacja 13.12.12, 15:18
              Bosz... A czy ja pisałem, że są porównywalne? Albo prosiłem, by ktoś z Was dał mi pracę?
              Wiem, że rynek w Toruniu jest kiepski i dlatego rozważam dojeżdżanie do Bydgoszczy, a nie po to by pojeździć... Probuję się zorientować, jak jest. To że w necie jest ileś tam ogłoszeń nic nie znaczy, bo może się na nie zgłaszać się po 20 osób, a może po 200.
              Pytam tu na forum, bo nie interesuje mnie, jak jest w Bielsku Białej, w W-wie i Wyspach.
              W Lublinie płace są rzędu min. krajowej... Inne miasto - inna bajka.
              Pracy na tym forym nie szukam, tylko opinii na temat rynku pracy.
              Ale masz rację... dajmy spokój... tym bardziej, że niespodziewanie wywołałem wojnę bydgosko-toruńską...
    • waldemar.jonik Re: Praca w IT - programista 14.12.12, 06:32
      Jeśli szukasz pracy jako programista w Toruniu (technologie Microsoft) to sprawdź takie firmy jak Jade, Ais.
      Ogólnie rynek pracy tu jest płytki, w większości niewielkie firmy IT i możliwości zarobków znacznie niższe niż Warszawa czy Kraków. Sporo osób zatrudnia Allegro ale oni to raczej inne technologie.
    • irizar Re: Praca w IT - programista 14.12.12, 14:18
      bruno.t napisał:

> Myśle o przeprowadzce do Torunia i zastanawiam sie nad perspektywami pracy. Pro
      > gramista .NET, 4 lata doświadczenia (C#, ASP.NET, WS, bazy danych, głownie SQL
      > Server). Na jakie zarobki mogę liczyć na rynku toruńskim? Rozważam tez dojazd d
      > o Bydgoszczy, jesli byłoby warto. Jak w ogóle z pracą w IT w Toruniu i Bydgoszc
      > zy? Widziałem, ze ATOS mocno rekrutuje, ale to chyba głownie do help desków. Je
      > st szansa na coś sensownego?

Za 9 pln ,możesz zamowić sobie raport zarobki w IT regionalnie:
      www.wynagrodzenia.pl/artykul.php/typ.1/kategoria_glowna.505/wpis.2432
      Jeżeli jesteś dobry i umiesz coś ciekawego napisać, to po prostu wyślij swoje CV do wspomnianych przez przedmówców firm. Moim zdaniem nie będziesz czekał dłużej niż parę tygodni jeżeli coś umiesz i jesteś gotów pracować na początek na poziomie 3,5 - 4 tys pln. Jak jesteś naprawdę dobry to wciągniesz z czasem tyle co w Krakowie.
      Ile po kilku latach będziesz zarabiał to zależy tylko od tego co jesteś w stanie zrobić. Działa to podobnie we wszystkich szanujących się firmach w Polsce zatrudniających programistów. W tej branży nie jest taniej dla pracodawcy zmieniać ludzi jak rękawiczki, bo to nie zadziała.

Cała np inwestycja w "Real Boxing" firmy Vivid Games zwróciła się w rekordowym tempie dwóch tygodni:

Cały tekst: bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,13040402,Vivid_Games_zarabia_krocie__Real_Boxing_robi_wrazenie.html#ixzz2F21V4uqq

W tej branży liczy się mocny i zgrany zespół, dlatego branża jest specyficzna pod względem płac i nie odzwierciedla ogólnej tendencji do oszczędzania na siłę na pensjach.
      • bruno.t Re: Praca w IT - programista 14.12.12, 14:58
        Właśnie o to mi chodzi.
        Na raport już patrzyłem, ale same dane z raportu są niemiarodajne. Życzę powodzenia, żeby za podaną tam kwotę znaleźć kogoś sensownego w Krakowie, czy W-wie, gdzie dobrego programisty szuka sie miesiącami.
        • irizar Re: Praca w IT - programista 14.12.12, 15:21
          bruno.t napisał:

> Właśnie o to mi chodzi.
          > Na raport już patrzyłem, ale same dane z raportu są niemiarodajne. Życzę powodz
          > enia, żeby za podaną tam kwotę znaleźć kogoś sensownego w Krakowie, czy W-wie,
          > gdzie dobrego programisty szuka sie miesiącami.

Masz rację. Rozpiętość zarobków wśród programistów jest spora, bo poziom jaki prezentują jest również bardzo zróżnicowany. Do tego dochodzą pewne umiejętności miękkie, które trudno zmierzyć, a także decydują często o pozycji w zespole programistów. Są genialni programiści, którzy nie potrafią niestety porozumieć się zupełnie ze swoim otoczeniem.
          Żaden raport tego nie pokaże. Sprawa jest złożona.
          Reasumując, moim zdaniem jak jesteś dobry do gdzieś u nas się z pewnością zaczepisz i nie będziesz przymierał głodem.
          Biorąc pod uwagę, że sprawa dotyczy kobiety, to chyba warto zaryzykować :) Praca to nie wszystko. Kobieta, którą kochasz to skarb, który nie ma ceny.
          • bruno.t Re: Praca w IT - programista 14.12.12, 15:59
            > Biorąc pod uwagę, że sprawa dotyczy kobiety, to chyba warto zaryzykować :)
            > Praca to nie wszystko. Kobieta, którą kochasz to skarb, który nie ma ceny.

Dokładnie :-) Ja nie mam wątpliwości.
    • abramovgerman Re: Praca w IT - programista 24.09.23, 21:03
      Praca w sferze IT jako programista to obecnie jedna z najbardziej perspektywicznych ścieżek kariery. Opanowanie programowania to klucz do otwarcia drzwi do wielu ekscytujących możliwości zawodowych.

Warto zauważyć, że umiejętności programistyczne są bardzo poszukiwane na rynku pracy. Niezależnie od tego, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z programowaniem, czy też jesteś doświadczonym programistą, zawsze istnieją nowe technologie do odkrycia i projekty do realizacji.

Jeśli jesteś zainteresowany nauką programowania, kursy takie jak te dostępne na goit.global/pl/courses/python/ mogą być doskonałym punktem wyjścia. Python to jedno z popularnych narzędzi w programowaniu, a nauka tego języka może pomóc Ci rozpocząć karierę w IT.

Warto podkreślić, że branża IT oferuje różnorodność i elastyczność. Możesz specjalizować się w zakresie, który Cię fascynuje, czy to tworzenie aplikacji mobilnych, pracy nad sztuczną inteligencją czy też projektowaniu stron internetowych.

Dlatego jeśli zastanawiasz się nad karierą w IT, teraz jest doskonały moment, aby rozpocząć naukę programowania i zdobyć cenne umiejętności, które mogą otworzyć przed Tobą wiele możliwości zawodowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka