Dodaj do ulubionych

Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30...

27.09.13, 11:21
I to tak wszystko wbrew premierowi Tuskowi i Platformie Obywatelskiej? Jak tak można? Przecież abonamentu miało już nie być od 7 lat. Co na to nasi posłowie i senatorowie? Jakaś obrona swoich wyborców?
Obserwuj wątek
    • kingston.livingston Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 27.09.13, 12:22
      Ściga gamoni, którzy mają zarejestrowane TV.
      • fagusp Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 12:43
        No właśnie - po co rejestrowali? Za odbiornik niezarejestrowany opłata abonamentowa się nie należy. A pracownika poczty który będzie chciał sprawdzić, czy takowy odbiornik posiadamy można bezkarnie odesłać na szczaw.
    • ht Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 12:22
      To jest klucz do porażki PO. Oszuści mają "przerąbane" wybory.
    • spiral_architect Kłamstwo, przedawnia się po 3 latach. 27.09.13, 12:22
      Wszystkich, którym kazano placić za 5 lat poinformujcie, że to kłamstwo i że urzędy ich okradły:

niepokonani2012.wordpress.com/2013/09/25/radio-kolor-wyludzanie-abonamentu-rtv-na-masowa-skale-niepokonani-2012-walcza-w-sprawie/
    • ideefiks Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 12:29
      "Obawiać się mogą właśnie ci, którzy wcześniej zarejestrowali radio lub telewizor, a potem nie płacili."

jak to się mówi? że "głupich nie sieją"? :))

myślę, że obawiać się mogą również ci, którzy wyrejestrowali, ale nie pozbyli się z domu zarówno telewizora jak i instalacji antenowej umożliwiającej odbiór. :)
    • schwab2 Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 12:34
      Po pierwsze: "co miało być a nie jest nie pisze się w rejestr".
      Po drugie: Nawet za posiadanie radia w aucie należy płacić abonament.
      Po trzecie: Nie jest ważne co się słucha lub ogląda, lecz czy ma się radio lub telewizor.
      • sittingbull1 za swój komputer już zapłaciłem masę kasy 27.09.13, 13:13
        telewizora ani radia nie mam, chłamu emitowanego przez polską tv nie oglądam od dobrych paru lat i nie zamierzam zacząć, jeśli oglądam jakieś filmy w internecie to są to filmy anglojęzyczne, za oglądanie których też płacę. Oświeć mnie schwabie2 ZA CO mam płacić ten zbójecki haracz, bo NA KOGO wiem: na kilkudziesięciu dyrektorów na ciepłych posadkach w TV, setki czy tysiące nierobów snujących się po korytarzach tej pasożytniczej instytucji pod nazwą TVP, na obrażające moją inteligencję programy typu" Jak oni śpiewają", "Taniec Z gwiazdami" i...zaraz puszczę pawia, jak tylko pomyślę o tym "misyjnym" goownie wypełniającym ramówki TV. Rozumiem, że na utrzymanie tej zgrai darmozjadów nie wystarcza kasa za reklamy emitowane po Wiadomościach, po Pogodzie, po Sporcie, po Ogłoszeniach społecznych w 15 minutowych blokach ale to ja mam akurat głęboko w DOOPIE.
        • krzepki.harry Re: za swój komputer już zapłaciłem masę kasy 27.09.13, 14:32
          Zaraz Ci żyła strzeli... Wymieniasz programy NIE były emitowane przez TVP, może nawet nie wiesz na co się tak oburzasz?
        • arturpio podatek 28.09.13, 09:58
          "ZA CO mam płacić ten zbójecki haracz". Proste: to jest podatek a nie oplata za uzywanie. Placisz podatek na utrzymanie panstwowych drog nawet jesli samochodu nie masz. Placisz za utrzymanie panstwowych lasow nawet jesli do lasu nigdy nie chodzisz. Placisz na straz pozarna nawet jesli u ciebie pozaru nigdy nie bylo i nie bedzie. I placisz za utrzymanie armii, nawet jesli wojny nie ma.

Publiczne radio i TV sa sluzba publiczna tak samo jak inne sluzby publiczne.

Prawda jest jedynie ze nie powinno byc ich tyle ile jest i nie powinny wchodzic w konkurencje z mediami publicznymi ktore zyja z "masowki".
          • akiraxx Re: podatek 28.09.13, 10:46
            Podatek powinien być przede wszystkim uzasadniony i akceptowany. Skoro tyle osób unika opłacania abonamentu to znaczy, że coś z tym podatkiem jest nie tak. Ludzie zawsze mieli wolną wolę i jak uznawali, że tak jest słuszniej to poborcę na widły brali i tyle. Każda taka bzdurna opłata powoduje że Naród się rozpada, nie ma żadnych trwałych więzi społecznych. Jeśli zależy nam na silnej Polsce, to trzeba zacząć od ponownego zdefiniowania jej roli i na pewno nie ma tu zapewnienia utrzymania publicznych RTV.
      • fidelxxx Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 13:46
        Ważne, czy ma się radio lub telewizor umożliwiające natychmiastowy odbiór sygnału RTV. Odbiornik całkowicie lub czasowo odłączony od źródła sygnału, nie jest odbiornikiem w myśl przepisów, a więc wystarczy odłączyć dekoder od telewizora by pozbawić go możliwości natychmiastowego odbioru sygnału.
    • erg_samowzbudnik Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 27.09.13, 12:35
      Pan premier namawiał mnie do niepłacenia abonamentu . Panie premierze jak żyć?
      • monop2 Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 13:49
        Nie kłam, nie namawiał.
        • jhbsk Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 14:00
          Liczę na poparcie w Sejmie i w Senacie, a także na poparcie pana prezydenta dla tej szybkiej ustawy, która znosi obowiązek abonamentowy wobec emerytów i rencistów. Z oczywistych względów - także społecznych - szczególnie dla tej grupy dodatkowy ciężar, jakim jest abonament, urąga poczuciu przyzwoitości - mówił Tusk po posiedzeniu rządu.
          Może nie namawiał, ale dawał do zrozumienia.
    • r1111111 Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 27.09.13, 12:59
      "Zgodnie z ustawą o radiofonii i telewizji rejestracja odbiornika jest obowiązkowa. Ale nie chodzi tu tylko o radio czy telewizor. Komputer lub smartfon też może być takim urządzeniem, jeśli oglądamy na nim telewizję lub słuchamy radia."

Nieprawda, płaci się za posiadanie radia lub telewizora, ew. za posiadanie obydwu tych urządzeń. Za posiadanie.
      • arturpio zmienic ustawe 28.09.13, 10:01
        masz racje r1111111.

Dlatego wlasnie nalezy zmienic ustawe aby objac obowiazkiem placenia tego podatku rowniez tych ktorzy klasycznego radia albo odbiornika TV nie maja a posiadaja komputer czy smartfon, jako ze te urzadzenia dzisiaj sluza ogladaniu TV i sluchaniu radia.

• swojak11 Czy to nie TUSK namawiał by nie płacić ? 27.09.13, 13:13
      Tak sam jak z radarami i paliwem ! te same kłamstwa tego samego szwaba ! Problem z zboczonymi mordercami którzy jako ZDROWI NA UMYŚLE odsiedzieli 25 lat i zaraz wyjadą z puchy bo zniesiono KS a Dożywocia nie wprowadzono do 1995r ! Kto zlikwidował KS ??? Kto głosował za liberalizacją kk ??? Z Czyż nie UW UD KLD czyli ojcowie założyciele PO ???

• zawadaki Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 27.09.13, 13:16
      w takich sprawach przeciwko słabszemu w starciu z urzędniczą machiną państwo potrafi być niezwykle skuteczne ale w ściąganiu wielomilionowych należności staje się bezradne jak dziecko
    • polskirozlamacz Podstawę prawną można prosić? 27.09.13, 13:24
      "Zgodnie z ustawą o radiofonii i telewizji rejestracja odbiornika jest obowiązkowa. Ale nie chodzi tu tylko o radio czy telewizor. Komputer lub smartfon też może być takim urządzeniem, jeśli oglądamy na nim telewizję lub słuchamy radia."

Proszę o podanie podastawy prawnej tego twierdzenia, bo moim zdaniem są to brednie.
      • plummen Re: Podstawę prawną można prosić? 27.09.13, 14:05
        Dokładnie, są to brednie.
        Również czekam na podanie podstawy prawnej.

P.S. nie będzie.
        gimbus wymyśla bzdury; i tyle.
    • paliwoda2 Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 27.09.13, 13:26
      Panstwo sciga frajerow, ktorzy sie zarejestrowali.Sa to glownie starsi czyli emeryci,bo zarejestrowali sie jeszcze za kimuny.Po 1990 r. Nikt nie egzekwowal rejestracji i mlodsi Polacy nie figuruja w rejestrach. Maja spokoj.Zostali do dojenia starcy.I nikt nie reaguje na te absurdy.Ja zaglosuje w wyborach tyl,o na tych co obiecaja abolicje. Mam nadzieje , ze tak postapi wielomilionowa rzesz "frajerow". To bedzie slodka zemsta.
    • tony4mat Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 27.09.13, 13:50
      Dajcie ludziom wybór ! Abonament RTV lub likwidacja TVP ! Zdziwicie się jak szybko rozwiąże się problem abonamentu !
    • monop2 Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 13:54
      >I to tak wszystko wbrew premierowi Tuskowi i Platformie Obywatelskiej? Jak tak można? Przecież abonamentu miało już nie być od 7 lat.

Sejm zlikwidował abonament w 2009 roku. Prezydent Kaczyński się na to nie zgodził - zawetował ustawę. Potem PIS z lewicą podtrzymali weto i tak abonament został do dziś.
      • observer.5 Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 27.09.13, 16:01
        moim zdaniem nieprawdą jest ze osoby aktualnie uprawnione do bezpłatnego abonamentu zwolnione są od nakazu zapłaty zaległości w płaceniu. Artykuł wprowadza w błąd.
    • arturpio absurd 28.09.13, 09:53
      skandal abonamentu RTV to jeszcze jeden przyklad urzedniczego absurdu. Wiadomo ze KAZDY (a "prawie kazdy") ma TV albo radio. A wiec KAZDY rowniez powinien placic ten abonament, ktory w rzeczywistosci nie jest "abonamentem" a podatkiem bowiem to Panstwo musi z budzetu finansowac publiczne media. A wiec ten podatek powinien byc doliczany automatycznie do deklaracji podatkowej LAZDEGO uzytkownika lokalu (mieszkania, domu itd.). W taki sposob problem ze zbieraniem by zniknal. W deklaracji podatkowej kazdego podatnika ktory placi podatek od posiadania czy uzytkowania lokalu wystarczy przewidziec kratke do zakreslenia dla tych ktorzy NIE MAJA ani radia ani TV - musieliby z wlasnej woli zakreslic deklaracje ze urzadzenia nie ma. Takich podatnikow jest moze 1%, a prawdopodobnie nawet 0,01% Dodatkowo, sprawdzenie takich deklaracji podatkowych byloby znacznie latwiejsze niz sprawdzanie kilkudziesieciu milionow podatnikow dzisiaj!

Aktualnie prawdopodobnie koszty zbierania tego abonamentu przekraczaja zebrana kwote i zamiast finansowac publiczne media, tucza tabuny urzednikow....
      • misiaczek1281 Re: absurd 28.09.13, 10:15
        Zarejestrowałem odbiornik na babcię emerytkę 80 lat. Mogą mnie pocałować w d....
      • gandan-10 Re: absurd 28.09.13, 12:53
        Pan ma swoiste zdanie o tz.mediach publicznych.Panstwo nie moze obywatelowi wskazac co ma ogladac,tagze sluchac,ja jako obywatel podpisze stosowna umowe z danym medium,jest to moja wola,zadne prawo nie moze tego zmienic,obecny tz. abonament ma przestepcze dzialanie tz.fiskus,kto dal takowe uprawnienia,brak danych,od lat nie ogladam,tagze slucham polskiego badziewia.Czas by zmienic prawo w kazdej dziedzinie,jak dostarczanie mediow,energetyka,tv,tz.polskie radio itd.
      • grosz-ek Re: absurd 29.09.13, 01:13
        Jest szeroka grupa ludzi, którzy NIE PŁACĄ podatku dochodowego: rolnicy, bezrobotni bez zasiłku, pracujący na czarno, ubodzy na zasiłkach z MOPS, księża (?), bogacze żyjący z dochodów kapitałowych (za nich podatki płacą ryczałtowo spółki kapitałowe, banki i biura maklerskie). Ponieważ osoby te nie są zobowiązane składać deklaracji podatkowej, raczej też nie zapłacą abonamentu RTV.
    • dogfood A ta sonda to po co? 28.09.13, 10:35
      A ta sonda to po co? Żeby po IP zidentyfikować niepłacących? ;PP
      wiem wiem, teorie spiskowe ;)
    • zwierzakmw Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 28.09.13, 16:55
      A ja nie płacę i mam na to papier :-)
      Wystarczy ochajtać się z jakąś np. Ireną lat 70 z niską emeryturą, zamieszkać razem i hulaj dusza piekła nie ma i nawet nie wrobi cię w dzieciaka :-)
      Są i inne sposoby legalne, czytać trzeba prawo i zobaczyć czy się nam opłaci to prawo unikać hi chi hi.
      :-)
      • zwierzakmw Re: Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 28.09.13, 17:45
        Pomyliłem się, musi mieć 75 latek :-)
        Ogólnie to płacimy za ,,gospodarstwo'' .
        Nie którzy mylą opłatę za ZAiKS i innych darmozjadów.
        Nie ważne czy się słucha czy nie, opodatkowano możliwość słuchania i oglądania, za Internet płacisz VAT.
        :-)
    • kaczdonald Jak to? 28.09.13, 17:29
      Przeciez mialo nie byc tego zlodziejskiego abonamentu? Ja od 5 lat nie ogladam TV w ogóle. Za co niby mam płacić?
      • plummen Re: Jak to? 28.09.13, 17:30
        Za co?
        Za posiadanie tv, radia.
    • kain_brat_abla Możecie mi skoczyć... 28.09.13, 18:27
      Nie mam radia i telewizora. ;)
      --
    • cienie_w_ogrodzie Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 28.09.13, 22:03
      Im więcej ściągnięcie, tym PO mocnej przegra wybory. 3 miliony osób/podmiotów jest do wyssania za abonament, czyli za haracz, jak nazwał go - zanim został premierem - pan Tusk. 3 miliony!!! Piękny ubytek wyborczy... Tak trzymać:)

A red. Sylwia Targaszewska dziecinna jest jakaś, skoro tak kończy swoje dziennikarskie dzieło: "Pieniądze z abonamentu wpływają później na konto telewizji publicznej i radia. Z nich powstaną programy i audycje. W ub. r. było to 550 mln zł." A nic innego nie powstaje? Piękne gaże tzw. celebryci otrzymują z powietrza?.

A ponadto programy i audycje - to to samo...

• danny_boy Fiskus ściga za abonament RTV: w Toruniu już 30... 29.09.13, 01:43
      Koleżanka mi powiedziała, że jeśli płacę za kablówkę to nie muszę płacić poczcie za odbiornik
      ==================================================
      No to prosta sprawa, teraz kobitka niech powie koleżance, że ma za nią zapłacić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka