Dodaj do ulubionych

Pierwszy swing odebrany!

03.10.14, 08:19
MZK Toruń uroczyście odebrało wczoraj pierwszy z zakontraktowanych dwunastu tramwajów z bydgoskiej Pesy. Swing w specjalnej wersji dla kujawsko-pomorskiego miasta przewiózł już pierwszych pasażerów. Toruńscy oficjele pojechali nową trasą na akademickie osiedle UMK.
www.rynek-kolejowy.pl/54195/torun_pierwszy_swing_odebrany.html
Obserwuj wątek
    • jacek-jacenty Re: Pierwszy swing odebrany! 03.10.14, 13:00
      Chyba już dwa tramwaje przyjechały do Torunia z Pesy.
      Pierwszy o numerze bocznym 300 i drugi o numerze 301, który pojechał na UMK 1-go października.
      • jacek-jacenty Re: Pierwszy swing odebrany! 10.10.14, 15:16
        Pojawił się kolejny tramwaj. Ten ma numer bocznym 302. Piszą, że to jest drugi Swing:
        torun.gazeta.pl/torun/1,35576,16774008,Drugi_Swing_jest_juz_w_naszym_miescie__NOWE_ZDJECIA_.html#TRLokToruTxt
        Był z numerem 300, potem z 301 a ten z 302 i drugi?
        • antyarek Re: Pierwszy swing odebrany! 20.10.14, 00:04
          rewelacja. Po niesamowitych emocjach i nieopisanych przeżyciach dziennikarzy opisujących zakup dwóch przegubowych autobusów dla Torunia teraz taka wiadomość. Toż to już prawdziwa metropolia.
    • mirek_x2 Re: Pierwszy swing odebrany! 21.09.15, 20:06
      Chwalicie się nowoczesnymi tramwajami. A czy ktoś miał okazję oglądać dyspozytornię zajezdni tramwajowej? Widziałem kilka dyspozytorni w innych miastach i jakoś ta toruńska ni jak do nich nie pasuje. Dyspozytor siedzi w magazynie butelek z wodą mineralną, robi za portiera wydającego klucze, w tym samym czasie (wszystko to podczas mojego kupowania biletu) odbiera bez przerwy telefony klepiąc na klawiaturze jednego z kilku komputerów jakieś informacje chyba dyktowane przez telefon, kilka z tych telefonów łaczy gdzieś dalej (czyli robi za telefonistę), patrzy na podgłąd z monitoringu wideo (czyli robi za ochroniarza), w międzyczasie biegiem wydaje wodę mineralną jakiemuś pracownikowi który jak przeciąg przelatuje przez korytarz (czyli robi za magazyniera), notuje jakieś cyferki w trakcie wjazdu tramwaju do zajezdni (no to chyba akurat wyjątkowo jest rolą dyspozytora :-). Miałem wrażenie, że wszedłem do "domu wariatów". Do tego patrząc na zajezdnię z ulicy to mam propozycję żeby otworzyć tam muzeum epoki PRL-u. Może z biletów wstępu będzie kasa na zajęcie się zajezdnią. Jak na razie to te ładne tramwaje trzymane są w "szopie na narzędzia". A tak nawiasem mówiąc to zdarzyło mi się już kończyć przejazd tym pięknym tramwajem pieszo - bo niestety nawalił a następny jakoś nie mógł go wyprzedzić :-)
      • jacek-jacenty Re: Pierwszy swing odebrany! 21.09.15, 21:08
        Oczywiście, że się chwalimy, bo to są nowoczesne tramwaje produkowane do tego w naszym województwie. Poczekaj, poczekaj, może i dyspozytornia dobije do współczesności :)
        Oby szybko! :)
        Współczuję Twoich doświadczeń, ale sam mam nadzieję, że nigdy takich widoków nie będę musiał już oglądać.

Nie wiem czy Twoje "Chwalicie się.." nie jest czasem głosem z sąsiedniej Bydgoszczy?

Byłem z pół roku temu w Bydgoszczy przejazdem. Jeżeli chodzi o tramwaje, to u nich jest masakra-jakieś stare, zardzewiałe, hałasujące pojazdy z ubiegłego wieku jeżdżą. Wiocha jak 150.
        • mirek_x2 Re: Pierwszy swing odebrany! 22.09.15, 19:42
          Dla ścisłości - nie jestem z Bydgoszczy a byłem tam ostatnio jakieś 10 lat temu. Na szczęście tramwajem nie musiałem jechać ale za to stałem w korku na ulicy Toruńskiej. Ten korek to chyba był zorganizowany ze względu na nazwę ulicy :-) Co do Swingów to oczywiście, że są ładne i wygodne. Tylko, że te ładne tramwaje wymagają serwisowania na poziomie technicznym co najmniej takim w jakim są wykonane a nasza zajezdnia raczej podlega pod konserwatora zabytków. Nie ma się czym pochwalić (chyba, że zabytkowymi budynkami). Osobom pracującym w dyspozytorni z tego co widziałem w ciągu tych kilku minut należy tylko współczuć. Czy oni mają czas na kierowanie ruchem tramwajów? Na sprzedanie biletu raczej czasu nie mieli :-)
          Pomyślcie o zapleczu na pewno zaprocentuje to w przyszłości.
          Pozdrawiam
        • ortpol Re: Pierwszy swing odebrany! 26.09.15, 17:21
          jacek-jacenty napisał:

>
          > Nie wiem czy Twoje "Chwalicie się.." nie jest czasem głosem z sąsiedniej Bydgos
          > zczy?
          >
          > Byłem z pół roku temu w Bydgoszczy przejazdem. Jeżeli chodzi o tramwaje, to u n
          > ich jest masakra-jakieś stare, zardzewiałe, hałasujące pojazdy z ubiegłego wiek
          > u jeżdżą. Wiocha jak 150.
          >

Ale Wy macie wojenke u siebie z ta Bydgoszczą. Dajcie na luz, a nie gryziecie sie jak małe dzieci. Jesteście na siebie skazani...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka