Dodaj do ulubionych

Wójtowie boją się bezrobocia

IP: 158.75.28.* 28.11.04, 19:07
W związku z planem PiS-u w znacznym stopniu zmieni się charakter
administracyjny naszego regionu. Wójtowie bojąc się stracić pracę
sprzeciwiają się planom przyłączenia ościennych miejscowości do Torunia. Co
jest ważniejsze własny interes czy dobro wspólne?
Obserwuj wątek
    • torunianin1 Re: Wójtowie boją się bezrobocia 28.11.04, 19:13
      Najważniejsze jest zdecydowanie dobro wspólne!
      Wójtowie będą jedynymi przeciwnikami rozwoju Torunia, ale zwartymi. Oni maja
      ciepłe posadki, małe srodowiska, daja prace w szkołach, strazy pożarnej,
      świetlicach itp., wiec łątwiej im oddzialywac na 40-50 osob ze swojej gminy. I
      mogą zwartym glosem wyśmiewac Torun, wymyslac rzeczywiste i urojone wady
      większej aglomeracji.
      Wójtowie i ich "świta" to jedyne grupy, które uszczuplą swój stan posiadania,
      choć go nie stracą.
      PIS nigdzie nie przewiduje likwidacji Urzedu Gminy, lecz tylko zmniejszenie
      granic. Więc z tego punktu widzenia projekt jest łatwiejszy i sensowniejszy do
      przeprowadzenia w krótkim czasie.
    • Gość: max Jak przekonac gminy - mozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 19:17
      Jak przekonac gminy - mozna:

1) dogadac sie z wladzami gminy, oferujac cos w zamian (droge, konputery w
      szkole... itp.) W przypadku Zlejwsi ktora kiedys zostanie zdominowana przez T i
      B, mozna im po prostu obiecac mniejsze, ale pewne granice pozostawienia na
      zawsze.
      2) akcje uswiadamiania, lobbing itp. ukazujac korzysci (chocby wzrost cen
      nieruchomosci)
      3) referendum
    • siwy51 Najlatwie bedzie tam, gdzie nie ma siedziby gminy 28.11.04, 19:20
      Najlatwie bedzie tam, gdzie nie ma siedziby gminy - nikt nie straci stołaka:
      Grebocin, Zlotoria, Przysiek, Rozgarty. Moze czesc Malej Nieszawki.
      Najtrudniej bedzie w Lubiczu i Lysomicach.
      • Gość: grzegorz BZDURA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:05
        Mieszkam w gminie Zławieś Wielka w której rządzi wójt Tadeusz Smarz. Co więcej -
        mieszkam w Przysieku jakim betonem jest ten Pan, jakimi kieruje się zasadami
        i wiem, że pod jego panowaniem nie zostało w gminie zbyt wiele zrobione,
        praktycznie oprócz Marwitu nie ma liczących się firm. To człowiek z poprzedniek
        epoki, bliżej mu emerytury niż myślenia o inestycjach. JESTEM ZA PRZYŁĄCZENIEM
        PRZYSIEKA DO TORUNIA, również Rozgart. Zatem skłamał Wójt mówiąc że NIKT tego
        nie chce. Próbowałem kiedyś założyć firmę w Górsku - dzięki panu wójtowi
        założyłem ją w Toruniu i nie żałuję. Kruszyć ten beton przeciwny rozwojowi
        miasta! Panie wójcie nie za swoje budował pan jedyną drogę w Przysieku lecz za
        moje i ja chcę aby jeździli po niej ludzie z Torunia. Jak można mówić "my
        zbudowaliśmy tą drogę" - dla kogo ku..wa ją budowaliście dla siebie ? Przecież
        Toruń również buduje chodniki po której codziennie chodzę !
        • siwy51 więcej ludzi żyje z miasta - właczyć do Torunia! 28.11.04, 20:13
          powiem wiecej: gmina wiejska musi zajmowac sie problemami wiejskimi - doplatami
          rolniczymi, punktami skupu zywca, utrzymaniem instytucji rolniczych itp.

Tam gdzie przeważają mieszkancy żyjący z rolnictwa (Toporzysko, Pędzewo) -
          powinna zostać gmina Zławieś. Natomiast tam gdzie jest więcej ludzi żyjących z
          miasta i pracujących w mieście (Przysiek, Rozgarty, Czarne Błota, Górsk) -
          powinno się właczyć do Torunia!

To skandal, żeby na wszystkich w/w terenach nie było żadnej poczty, żadnej
          apteki, żadnej linii MZK, żadnej sali gimnastycznej! To prawdziwa "wieś".
          Wójt wyasfaltował jedną ulice na długości 100m przez 10 lat - też mi coś!
    • mavellis popieram cie - Właczyc i jeszcze raz wlaczyc. 28.11.04, 20:18
      Gość portalu: Hubi napisał(a):
      > Wójtowie bojąc się stracić pracę sprzeciwiają się planom przyłączenia
      > ościennych miejscowości do Torunia.
      > Co jest ważniejsze własny interes czy dobro wspólne?

popieram cie - Właczyc i jeszcze raz wlaczyc.
    • mavellis jaki obstawiacie wynik rozwoju granic Torunia? 28.11.04, 20:22
      jaki obstawiacie wynik rozwoju granic Torunia?

Według mnie właczone zostaną:
      - Mała Nieszawka i Cierpiszewo
      - Brzoza Torunska
      - Przysiek, Rozgarty, Czarne Błota
      - Grębocin
      - Złotoria
      - zachodnia częśc Lubicza

Nie właczone zostaną:
      - Wielka Nieszawka i Cierpice
      - Łysomice
      - Lubicz Górny
      dlatego, że wszedzie tam sa urzedy i one pozostana.
      • Gość: zbych Re: jaki obstawiacie wynik rozwoju granic Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:42
        wójt w Lubiczu jest najbardziej chamski najbardziej poewny siebie - tu bedzie
        najwiekszy problem
        • Gość: marchewa Az sie prosi M. Nieszawkę do ul. Leśnej włączyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 23:59
          Cała ta część Małej Nieszawki do ul. Leśnej aż sie prosi o przyłączenie do
          Torunia. Może wreszcie będzie MZK do Nieszawki no i toruńskie ujęcie wody
          będzie w granicach miasta. Tak po prawdzie to można by włączyc całą gminę
          Wielką Nieszawkę z Cierpicami, Cierpiszewem i Kąkolem bo prawie nikt tam nie
          żyje z rolnictwa. Lasy by mozna przyłaczyc do gminy Gniewkowo.
          • Gość: caca Re: Az sie prosi M. Nieszawkę do ul. Leśnej włącz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:11
            Urzednicy do dziela!
    • Gość: babette Michał Zaleski, prezydent Torunia: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 08:28
      Michał Zaleski, prezydent Torunia:
      - Zdajemy sobie sprawę z tego, że Toruń zamyka swoje możliwości rozwoju w
      obecnych granicach i każde rozwiązanie, które może pomóc w rozwoju miasta,
      należy przyjąć z uwagą i zainteresowaniem.

brawo panie Prezydencie!
      • Gość: Znawca Skandal IP: *.law.uni.torun.pl 29.11.04, 09:54
        Z tą próbą przyłączenia gmin to skandal!Zamach na suwerenność gmin.Wójtowie
        walczcie o swoje!!!
        • Gość: ad prywata czy dobro wspólne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:12
          czy wazniejszy jest interes zarzadu gminy czy rozwój 250.000 miasta?
          prywata czy dobro wspólne?
          rozwój czy trwanie zasklepionych układów?

przewietrzenie się przyda!

POPIERAM.
          • Gość: arek Re: prywata czy dobro wspólne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 11:15
            Ja myślę że nie można nikogo uszczęśliwiać na siłę. o tym powinny zadecydować
            referenda w poszczególnych gminach.
            • Gość: gasso Re: prywata czy dobro wspólne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 21:45
              i pewnie je zrobia!
    • torunianin1 predzej czy pozniej to sie na pewno stanie. 30.11.04, 19:16
      predzej czy pozniej to sie na pewno stanie.
      pytanie tylko ile mamy na to czekjac?
    • Gość: Jątrzący Leszek Re: Wójtowie boją się bezrobocia IP: 158.75.28.* 30.11.04, 20:13
      Tym razem gościnnie z Torunia. He he, Krzyżactwo pozazdrościło Bydzi i ma
      zamiar wchłonąć wiochy do "miasta". Gotyk na zatyk - reaktywacja???
      • Gość: Daniusia Re: Wójtowie boją się bezrobocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:59
        Idz sie wytrzep,frajerze......
    • Gość: romek Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:42
      Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow powinno byc ponad interes paru osób.
      • Gość: viki Re: Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:48
        kiedy i jak PIS to zrobi?
        • nautile Re: Dobro nadrzedne wszystkich mieszkancow! 03.12.04, 22:29
          im szybciej, tym lepiej.
          aby Torun sie rozwijał, trzeba zrobić trzy rzeczy:
          działać, działać, działać !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka