Dodaj do ulubionych

CIEKAWE , OJ CIEKAWE

28.02.11, 18:38
img695.imageshack.us/i/strnr1.jpg/
img27.imageshack.us/i/strnr2.jpg/
Obserwuj wątek
    • oren12 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 18:56
      Hmm, faktycznie ciekawie, aż dech zaparło, ciekawe kto to wstawił, bo chyba nie p. Krysia ?
      • niemczxyz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 19:48
        Brawo,wspaniały program. Później przeanalizuję poszczególne punkty . Ale myślę , że z punktu trzeciego będą zadowolone panie ze sklepów NIEMCZYK i ABC , nie wspominając o pobliskich mieszkańcach Al.Mickiewicza. Będą wreszcie mieli trochę rozrywki zbierając latające śmieci po kartonach z gaciami czy bananami. Acha....dziękujemy w imieniu MZK za wiatę przy Polomarkecie....... :-)
        • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 20:40
          Ale DYSORTOGRAFIA zatacza coraz szersze kręgi w naszej wiosce...hihihi
          • lutekwiejski Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 21:15
            Egzekwowanie....
            Wdrożenie.....
            Ustalenie.........
            reaktywowanie...........

Program napisany językiem z dawnych czasów gminnej egzekutywy PZPR

To na pewno nie pisała p.Krysia.
            Bardziej pachnie to panem Romkiem ( tym ,,doświadczonym" samorządowcem )
            • pali-kotek Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 22:50
              Tak myślisz lutekwiejski ,a mnie się wydaje,że ani jedno,ani drugie-ktoś trochę mądrzejszy to pisał,a ona z błędami przepisała,to nie tylko otograficzne-inne też!!!!!-ciekawe kto zamieścił,jej nie podejrzewam,program pocztowy zna ale to wszystko.....
              • lutekwiejski Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 23:14
                Pani Sołtys , proponuję do realizowania punktu nr 7 oddelegować Pani męża. Jak pójdzie do redakcji jakiejkolwiek gazety i na wstępie zaśpiewa ,,jestem wesoły Romek , wszyscy pytają , skąd się wziąłem..." to żaden redaktor się nie oprze temu urokowi i każdy artykuł się ukaże. A w panoramie Osielska to nawet w formie specjalnej wkładki :-)
    • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 23:14
      Rewelacja. Szczególnie podobają mi się dwa punkty, ten o współpracy z radnymi /dwa w jednym - już o tym pisałem/ i witacze. Tylko to "sprzytkowanie" trochę psuje wrażenie.
      • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 23:23
        O witaczach pisał p.radny Kuziak-żadna to jej zasługa.
        "SpoRZytkowanie-to DYSORTOGRAFIA-tak ostatnio modna w Niemczu....
        • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 00:02
          Dla pełnego zrozumienia dodam, że moja wypowiedź miała charakter ironiczny. Na najlepsze, okazało się, nie zwróciłem uwagi, otóż pani sołtys będzie nas informowała o swojej działalności jako pani radna/ współpraca.../. Mógłbym więcej w tym duchu, ale uważam, że ta "publikacja" wyborcza przewyższa wszystko co mógłbym napisać. To powinno trafić do gminnej izby pamięci.
      • osielsko26 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 23:36
        Wiecie co Niemczanie...? Zaczynam was podziwiać za swoiste poczucie humoru... Wspaniały pomysł z tą publikacją.Ale samą treść to musiał układać jakiś pisior....dużo wodolejstwa i żadnych konkretów. Ale zaintrygował mnie jeden punkt ,,wdrożenie pełnej informacji o pracy UG , GOPS i placówek ochrony zdrowia i przekazywanie wniosków i spostrzeżeń do urzędu Gminy lub Rady Gminy"...Rozumiem że będziecie w Niemczu informowani przez uliczne głośniki o zarządzeniach i nakazach z UG , o akcjach ,,ciepła zupka" z GOPS oraz o dyżurach szpitali w Bydgoszczy? No i ta gorsza część punktu...będzie UG na bieżąco informowany o Wszystkim co u Was i z Wami sie dzieje. brrrrrrrrrr
        • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 28.02.11, 23:44
          wiesz osielsko26-jest jeszcze lepszy "rodzynek"-współpraca z organizacjami pozarządowymi
          "I" PARAFIĄ.....a parafia to co?PRZECIEŻ TO DO CHOLERY ORGANIZACJA POZARZĄDOWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • gosiazniemcza Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 09:23
            jesteście wstrętni!!!!!!!!!!!!!!! Też czytałam tę kartkę , ale jeszcze przed wyborami i dlatego zagłosowalam na p.Krysię. Samą prawde tam napisała.Czy te 402 głosy w wyborach się nie liczą? Zawsze będzie miała poparcie ludzi mądrych . A teraz wreszcie zrobi porządek z tym , czego nie widziała poprzednia sołtys. Skończą się wyskoki rozwydrzonych wyrostków na orliku. jak p.Roman lachowski chciał wzywać policję , to się sołysowa Rutka oburzała że młodzież musi gdzieś się wybawić. A ja uważam że ma rację p.lachowska aby wziąć wszystko w dyscyplinę i powiadamiać za każdym razem policję i straż gminną. W szkole też powinna zrobić porządek. P.Lachowski obiecał ze pomoże w tym swojej żonie i trzymam za to kciuki. Pani krysia zawsze wszystko robi dla dobra Niemcza. Tylko że jest w tym sama. A gdzie pozostali radni i rada sołecka ? same bufony. Tak pięknie tu radny powiatowy Leszek Kuziak wypisuje dyrdymały że taki jest bardzo chętny do pomocy i pracy. A ja się pytam , co zrobił takiego dla naszej wsi? Był i jest na dodatek w radzie sołeckiej. To samo z drugim radnym , tym do rady gminy . Myślałam że któryś zareaguje stanowczo na uwagi że w naszej szkole w Niemczu się źle dzieje . A jeden ( Podgórski ) nie zareagował wcale , a Kuziak wypisuje tu jakieś bzdury bałwochwalcze o tej szkole. Żadnego obiektywizmu.Wstyd!!!!!! Mam nadzieję że się opamiętają i zaczną pomagać NOWEMU SOŁTYSOWI wprowadzać porządek w naszej zaniedbanej wsi.
            • rsisioux Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 10:36
              Poziom konwersacji i wymiany spostrzeżeń osiąga dno...zarówno pod względem merytorycznym ( o czym świadczą załączone pliki przez użytkownika krysiapocztowa ) jak i ortograficznym ( gosiazniemcza bije rekordy...). Skończcie te prywatne wojenki, walkę podjazdową. Mamy nowego sołtysa, który został wybrany w demokratycznych bądź co bądź wyborach, zacznijmy rozliczać z pracy choćby po pół roku pracy...i następnym razem gdy będą wybory podejdźmy jako społeczność do tego poważnie a wtedy to nawet domniemana wódka nie pomoże...
              • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 14:55
                To nie są żadne wojenki, ani walki podjazdowe, tylko niestety smutna konstatacja naszej niemczańskiej rzeczywistości.
            • pali-kotek Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 17:52
              No to się nam sołtys z mężem odezwali....!!!!chwała im za to.
              A teraz może konkretnie-czego była sołtys nie widziała?To,że p.Lachowscy zamierzają naszą młodzież zamykać przy pomocy straży gminnej i policji?Widziała i napisała.
              Rada sołecka to same" bufony"-znam 3 osoby z nich i żaden bufonem się nie wydaje,raczej to ludzie mądrzy,kulturalni i inteligentni-może obecna sołtys nie dorasta?
              A komu mają radni pomagać?
              Pamiętajcie mieszkańcy Niemcza-jak Wasze dziecko pójdzie grać w piłkę na Orlika-to niewątpliwie zostanie natychmiast potraktowane strażą gminną lub policją!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              Nie sądzę jednak,żeby ktoś z tych "bufonów" z rady sołeckiej przyłożył do tego rękę,w ramach pomocy sołtys.
              A państwu Lachowskim radzę trzymać się z dala od szkoły i naszych dzieci.Szkoła sobie bez nich doskonale poradzi-metody bolszewickie wróciły do Polski na krótko z nastaniem PiS-u,a czym to się skończyło to wiadomo.
              "Samą" prawdę napisała-tzn,jaką?Bo oprócz steku komunałów,ogólników-rodem z PRL-u,nic tam nie ma.
              Zaniedbana wieś?za 4 lata to już nie będzie czego zbierać z tej wsi,bo ani dróg,ani drugiego Orlika,ani świetlicy-nic.
              Wrócimy do lat 50-tych ubiegłego stulecia.
              Zakupy robię ja-tak z żoną podzieliliśmy obowiązki.Znajduję wystarczająco warzyw w sklepach w Niemczu(względnie kupuję na rynku w Bydgoszczy) i nie życzę sobie waŻyw od p.Lachowskiej-ciąg dalszy DYSORTOGRAFII-to już epidemia.

• pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 03.03.11, 15:34
                > Pamiętajcie mieszkańcy Niemcza-jak Wasze dziecko pójdzie grać w piłkę na Orlika
                > -to niewątpliwie zostanie natychmiast potraktowane strażą gminną lub policją!!!

Jak będzie rozwalało płot/wyłamywało bramkę/wspinało się na siatki (o czym wielokrotnie słyszałam a kilka razy miałam okazję w trakcie spaceru zobaczyć na własne oczy), to na 100% taki i to popieram...

Gdyby jeszcze "opiekun" boiska był taki z prawdziwego zdarzenia, a nie, że siedział w świetlicy i zapominał otworzyć/zamknąć boisko.
            • soltysniemcza Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 02.03.11, 15:48
              do gosiazniemcza-czyli małżeństwa Lachowskich
              Po pierwsze "sołtysowa" to żona sołtysa,a ja nigdy żoną sołtysa nie byłam.
              Po drugie-sytuacja z młodzieżą miała miejsce podczas rady sołeckiej.Wpadł wzburzony p.Lachowski z wrzaskiem,aby wezwać straż gminną i policję.W cztery osoby(w tym ja) poszliśmy na Orlika i zastaliśmy młodych ludzi,sportowo ubranych z piłką i napojami(zaznaczam-NIEALKOHOLOWYMI)Byli kulturalni i uprzejmi,(nie używali słów wulgarnych)oświadczyli nam,że przyszli pograć w piłkę.I na tym sprawa się zakończyła-nikt z radnych nie widział ŻADNEGO POWODU,aby wzywać jakiekolwiek służby porządkowe.Tu przypominam,że p.Lachowski był jedyną osobą uczestniczącą w tej szopce,jasne jest więc,że gosiazniemcza-jak i wiele innych nicków to ich robota(filolog "styl" wyczuje),bo któż inny wiedział o tej sytuacji.
              Nie potrzebuję anonimowych nicków,aby siać jad w tym sołectwie,zawsze podpisywałam,to o czym pisałam.
              Czy fakt,że nie będę startowała w wyborach na sołtysa(ani żadnych innych),czy to ,że przestałam pisać na tym forum nie wystarczy,abyście zrozumieli,że na sołectwie będziecie dożywotnio zarabiali????-Więc ODCZEPCIE SIĘ ODE MNIE!
              Chcecie współpracy?Jakiej współpracy?z kim?ze szkołą,na którą piszecie ohydne paszkwile?,
              z radnymi sołeckimi?tymi rzekomo "bufonami"?z radnymi gminnymi?z którymi p.Lachowska nigdy nie współpracowała,podobnie jak ze mną.
              A może z panem radnym Kuziakiem?który od lat aktywnie działał,jako radny sołectwa,a obecnie jest najlepszym radnym powiatowym,jakiego kiedykolwiek mieliśmy,a którego wyjątkowo obrzucacie błotem?A co takiego złego dzieje się w szkole,na co mają reagować radni?
              To,że egzaminy kompetencyjne od lat wypadają tak dobrze?To chyba najważniejsze!!!!!!!!!!
              Działajcie tak dalej,to już nikt nie będzie z Wami współpracował,bo wszystkich obrazicie.
              A zamiast się się święcie obrażać i pisać ogólniki typu"p.Krysia zawsze wszystko robi dla dobra Niemcza"-może lepiej napisać ,co KONKRETNEGO zrobiła,gdyż tego oczekują mieszkańcy,a nie wpisów science-fiction.
              Pozdrawiam wszystkich Mieszkańców
              Małgorzata Rutka

• pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 03.03.11, 15:37
                soltysniemcza napisała:

> Byli kulturalni i uprzejmi,(nie używali
                > słów wulgarnych)oświadczyli nam,że przyszli pograć w piłkę.

...a bramka na boisko na ich sam uprzejmy widok się otworzyła na oścież - tak sama z siebie. :)
                • nniemczanin Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 03.03.11, 20:25
                  Jak mozna bylo zarobic na "naplywowych" poprzez przeksztalcenie roli na dzialki to bylo wszystko cacy. Jak mieszka 2500+ i chca np. swietlicy to juz zle. Schiza ...
                  • pali-kotek Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 03.03.11, 21:09
                    Wtedy im to nie przeszkadzało...a teraz jesteśmy "nowobogackimi"....widać małżeństwo Lachowskich nie miało wystarczająco ziemi-i stąd ta frustracja.
                    • oren12 Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 04.03.11, 12:34
                      A dlaczego było tak mało kandydatów na sołtysa, tylko dwie panie które nie przypadły wszystkim do gustu, tylko po połowie? Dlaczego żaden mądry pan, co umie huknąć pięścią w stół nie wystartował? pewnie dlatego, że łatwiej krytykować innych, a najwygodniej na forum.Poza tym przypuszczam, że to niełatwy kawałek chleba, a raczej pracy, bo na chleb to z tego nie wystarczy zapewne.Chwała paniom za to że wystartowały, że miały odwagę, której żaden "nowobogacki" ani "starobogacki" facet nie miał. Mi akurat żadna pani, specjalnie nie odpowiada, ale cóż jest jak jest i nie pomogą żadne czcze dyskusje, ani obrzucanie błotem. Podejrzewam, że większość tych co nieładnie psioczą, chodzi w niedzielę do kościoła z pięknie złożonymi dłońmi i uznają się za dobrych ludzi i katolików. A może by tak dobrym słowem i pomocą posłużyć? Pozdrawiam.
                      • nniemczanin Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 04.03.11, 22:38
                        > Podejrzewam, że większość tych co nieładnie psioczą, chodzi w niedzielę do kościoła z
                        > pięknie złożonymi dłońmi i uznają się za dobrych ludzi i katolików

Ja sie poddaje, sorry, nie mam doktoratu z antropologii spolecznej, ale sprawa swietlicy (albo jej braku) .... jak to powiazac z niedziela i kosciolem ? Przepraszam za probe postow na tym forum ale to nie dla mnie. Napisalem 'Schiza..." wyglada na to ze to u mnie. Kopernik byl kobieta.
                        • oren12 Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 05.03.11, 09:23
                          Mam na myśli nie budowę świetlicy, a raczej nagonkę na wybraną jednak przez cześć mieszkańców panią sołtys, która jednak stanęła do wyborów. Innych było brak,oprócz p. Rutki a teraz niemiłosiernie psioczą. Kościół był tylko przykładem dwulicowości, ciekawe czy ktoś z tych madrych obywateli rzuca prosto w twarz (a nie na forum) zarzuty, obelgi i pretensje. Zapewne idąc na pocztę z miłych uśmiechem mówi "dzień dobry p. Krysiu" A zresztą, szkoda gadac, pewnie trzeba skończyć te dyskusję, bo już nudno, a i tak nic się nie zmieni :( Chociaż niektóre wpisy prowokują do wypowiedzi ...i tak to się kręci :))
                      • pokazhontaz Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 08.03.11, 07:28
                        oren12 napisał:

> A dlaczego było tak mało kandydatów na sołtysa,

na tle całej gminy to i tak nieźle, więcej kandydatów było tylko w Żołędowie (troje) - w pozostałych sołectwach mieli tylko jednego (zeszłorocznego ) kandydata :)
                  • pokazhontaz Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 08.03.11, 07:29
                    nniemczanin napisał:

> Jak mozna bylo zarobic na "naplywowych" poprzez przeksztalcenie roli na dzialki
                    > to bylo wszystko cacy. Jak mieszka 2500+ i chca np. swietlicy to juz zle. Schi
                    > za ...

Nie to drzewo obszczekujesz... :)
                    • nniemczanin Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 11.03.11, 19:11
                      > Nie to drzewo obszczekujesz... :)
                      O! to nie dla mnie... ale dzieki za analize mojego postu ... obszczekiwanie drzewa ... rewelacja...
                      • pokazhontaz Re: Po co ziemie sprzedawaliscie ???????????? 16.03.11, 12:16
                        nniemczanin napisał:

> > Nie to drzewo obszczekujesz... :)
                        > O! to nie dla mnie... ale dzieki za analize mojego postu ... obszczekiwanie dr
                        > zewa ... rewelacja...

Bo to nie była prywatna ziemia tylko działka gminna
    • wojtek2000 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 14:23
      Wszystko można przełknąć ............. ale te stragany na parkingu :)
      • gosiazniemcza Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 16:38
        A ja myśle że targowisko u nas się przyjmie. mam dość jeżdżenia do osielska po ważywa i owoce. a w naszych sklepach to ceny dla nowobogackich. I na dodatek niezbyt swieże. I powinien do nas przyjeżdżać taki duży samochód z rybami , taki jak w osielsku
        • niemczxyz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 18:28
          W tym programie nie było najważniejszego dla p.sołtys punktu. Nie umieściła go z wrodzonej skromności. A ten punkt to mianowicie : NIE DOPUŚCIĆ ZA ŻADNĄ CENĘ DO WYBUDOWANIA ŚWIETLICY W PROPONOWANEJ LOKALIZACJI . Jest jeden , ale ważny powód takiego podejścia...byłoby to bardzo blisko domu p.sołtys.
          • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 18:33
            do niemczxyz -to prawda,była sołtys o tym pisała.....
            • rsisioux Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 01.03.11, 19:59
              Z tą lokalizacją przyszłej świetlicy jest coś na rzeczy...pewnie Pani Sołtys w tym miejscu wolałaby stragany z lokalnymi warzywkami...drugie boisko Orlika też zapewne jest złem koniecznym...
              Pani GosiuzNiemcza proponuję jednak znaleźć inne miejsce zakupu ryb...z całym szacunkiem ale oferta z samochodu nie może być w pełni higieniczną propozycją...
              • zamiejscowy1 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 02.03.11, 10:59
                Takie to dzisiaj mamy czasy, zblazowane wpisy na forum węszące wszędzie sensacje typu "bo się kaczka u Pitochowej ze....."
                Jednemu przeszkadza ort, drugiemu charakter pisma, jeszcze innemu epoka komunizmu.
                Czy to są argumenty?? A czy zastanowił/a się pan/pani, że dojrzała osoba nie pisze tak ładnie jak młoda. Moja Babcia była prostą osobą , robiła błędy bo urodziła się w Niemczech, pisała jak pierwszoklasista bo ręce miała spracowane ale to była Wielka kobieta. Napisać odręcznie pismo to również odwaga. Rekruterzy coraz częściej oczekują od kandydatów ręcznie pisanych CV i listów motywacyjnych. Z tego śmiać się potrafi tylko cynik o znikomym poczuciu własnej wartości. Wyśmiewanie się z programu, bo jest pisany językiem innym niż dzisiaj (ale czy gorszym?) to jest dojrzałe. Każdy ma prawo tak pisać jak został nauczony. Jeśli razi cię błąd w pisowni bardziej niż treść przekazu to albo jesteś nauczycielem j. polskiego albo - jak wcześniej napisałem - jesteś cynikiem.
                Uważam, że były jak i obecny sołtys chcą dobrze dla wsi i można się z nimi spokojnie dogadać. Od tego są zebrania na które chodzi ... no właśnie kto?
                Zacznijcie od siebie a potem wieszajcie psy na społecznikach, którym jeszcze się chce.
                I jeszcze jedno. Chciałbym bardzo by świetlica NOWA była zbudowana w Niemczu.To świetny pomysł i projekt, świetna perspektywa na zbliżenie stanowisk we wsi. Bo wszystko można załatwić jeśli się wspólpracuje z Radą Gminy a nie wojuje szabelką. To logiczne, że sami radni z Niemcza nic nie przegłosują jak nie zdobędą przychylności innych członków rady.
                A tak tracimy czas, ginne fundusze i tylko frustracja rośnie.
                Pozdrawiam
                • zamiejscowy1 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 02.03.11, 11:03
                  Dla pedantów ...* gminne.
                • pali-kotek Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 02.03.11, 12:37
                  do zamiejscowy1-Może rzeczywiście nie mieszkasz w Niemczu,skoro nie wiesz,co tu się dzieje.
                  A ponadto zwracam uwagę,że nikt na tym forum nie zarzuca jej,że pisze ręcznie(błędy,to co innego).Ludzie zwracają uwagę na tą masę bzdur,które wypisuje-na błędy merytoryczne,których nie powinna robić ,będąc tyle lat radną-ale widać niczego się nie nauczyła.
                  Współpracować z radnymi??????którymi????z tymi z Niemcza od lat nie współpracuje!!!!!!!!!!!
                  A z pozostałymi-jej przyjaciółmi,Leszczyńskim,Cichańskim,Widłową,Kraszkiewiczem,Zielińską-JASNE,ŻE WSPÓŁPRACUJE!!!!i popiera!!!!!,chociażby to ,żeby Niemcz płacił,przyznanymi nam(na rozpoczęcie budowy świetlicy) pieniędzmi za melioracje w CAŁEJ gminie.TAK WŁAŚNIE "WSPÓŁPRACUJE" p.Lachowska na rzecz Niemcza.
                  Chcesz świetlicy,większość chce ale nie sołtys i radna!!!!!!!!!!!!!!!,bo lokalizacja jest za jej płotem.
                  Chcesz nagonki na własne dzieci?pani radna i sołtys w jednym zorganizuje Ci to do współpracy z "doświadczonym"samorządowcem mężem!!!!!!
                  Chcesz nagonki na szkołę?Pan Romek już ją zaczął!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Czas wreszcie uświadomić sobie,że kolejne lata będą kompletnie przegrane dla Niemcza,że ta gminna sitwa będzie robiła ,co chciała z pełnym błogosławieństwem p.Lachowskiej.
                  • pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 05:33
                    pali-kotek napisał:

> ,Zielińską-JASNE,ŻE WSPÓŁPRACUJE!!!!i popiera!!!!!,chociażby to ,żeby Niemcz pł
                    > acił,przyznanymi nam(na rozpoczęcie budowy świetlicy) pieniędzmi za melioracje
                    > w CAŁEJ gminie.TAK WŁAŚNIE "WSPÓŁPRACUJE" p.Lachowska na rzecz Niemcza.

Hmmm... I ona jedna była za a reszta przeciw? Masz na to jakąś podkładkę Pussy-Burner?

> Chcesz świetlicy,większość chce ale nie sołtys i radna!!!!!!!!!!!!!!!,bo lokali
                    > zacja jest za jej płotem.

Tu czegoś nie rozumiem, przecież ta świetlica ma być obok boisk a nie obok pani sołtys...
                    • lutekwiejski Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 09:41
                      Jedno drugiego nie wyklucza. Orliki i miejsce na świetlice są w bliskim sąsiedztwie p.sołtys. Zapewne jednak będzie zawsze głosowała za budową świetlicy , ponieważ i tak ma pewność że jej kolesiostwo z Rady Gminy nie skrzywdzi jej i nie pozwoli na pobudowanie tego obiektu. A zawsze może powiedzieć....,,ja głosowałam za budowa". Przecież planowanie tego , co ma być utrącone z inwestycji w Niemczu nie decyduje się w radzie gminy tylko u przewodniczącego rady gminy w gabinecie.
                      • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 10:20
                        Moim zdaniem wszystkie decyzje dotyczące spraw naszej gminy zapadają raczej w gabinecie pana wójta w, przeważnie, tyrzyosobowym skladzie. A radni jak to nasi radni mają wolną wolę w głosowaniu i kierują się tylko dobrem gminy, a przecież pan wójt sprawujący władzę już, bodajże 16 rok, najlepiej wie co dla gminy najlepsze to dlaczego mieliby się mu sprzeciwiać. To, że czynila tak dwójka radnych z Niemcza wcale nie znaczy, że to oni mieli rację. W "demokracji" rację ma zawsze większość.
                        • gosiazniemcza Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 10:56
                          Pani Krysia napisała w punkcie czwartym że będzie egzekwować od powiatu bezpieczeństwa na drogach powiatowych. A ja się pytam , co w tej sprawie robią radni powiatowi. Drogi dziurawe , studzienki kanalizacyjne na Bydgoskiej chałasują strasznie , nie odsnieżane zimą drogi...pani Araszkiewicz chociaż siedzi cicho i nie mąci w głowach ale ten Kuziak to tak pięknie obiecywał że będzie to robił. nawet tak w gazecie powiedział. I jedno wielkie g....no z tego jest. Zapytajmy na najbliższym zebraniu wiejskim co takiego zrobił jako radny dla nas, czy tylko dietki bierze za nic? Pani Krysiu, niech pani weźmie do galopu tych darmozjadów
                          • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 12:24
                            Hahahahahahahahaha...ale się uśmiałem,p.Krysia do spółki z mężem mają specyficzne poczucie humoru!!!!!!! "pani Araszkiewicz chociaż siedzi cicho i nie mąci w głowach"!!!!!!!!!
                            I wszystko jasne-albo mamy siedzieć cicho i wychwalać pod niebiosa p.Krysię,albo najlepiej wyprowadzić się z Niemcza(niektórym to sugerowała).Tak działa "mały" człowiek!!!!!! z tendecjami do dyktatury i ewidentną zawiścią("dietki bierze za nic").
                            Pamiętacie-już tak od dawna w Polsce mamy-Kaczyński wie i dobrze chce-tylko głupi naród nie rozumie,więc naród do wymiany.
                            Teraz mamy "powtórkę z rozrywki" w Niemczu-p.Krysia wie i dobrze chce tylko mieszkańcy głupi,nie rozumieją(dobrze,jak chociaż cicho siedzą!!!), do wymiany.ŻAŁOSNE!!!!!!!!!!-i sam poziom wypowiedzi i jak zwykle ortografia.
                            A może, w ramach poprawy bezpieczeństwa będzie na rowerze jeżdzić z radarem za naszymi samochodami?
                            Pani sołtys,zamiast głupstwa pisać,niech się Pani cieszy ze swoich dietek,weżmie do pracy i wreszcie przestanie sączyć jad,który tylko negatywnie świadczy o Pani poziomie-szkoda tylko,że i tak nie zrozumie.
                            • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 13:55
                              a przed Kaczyńskimi było już takich dwóch, co się na Naród pogniewali, że ciemny i nic nie wiedzący - jeden miał być Prezydentem z Trójmiasta, a drugi premierem z Krakowa, lecz Naród zadecydował inaczej.... tak jak czytam to "jaśnie oświecone towarzystwo spod sztandaru PO" nie może pogodzić się, że lud niemczański wybrał kolejny raz inaczej. "Psy szczekają, karawana idzie dalej.......",
                              • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 14:30
                                Tylko,że w 2010 roku"jaśnie oświecone towarzystwo"już ten błąd naprawiło w 82% poparło obecnego prezydenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 06.03.11, 23:34
                                  źle odrobiłeś pracę domową - nie 82% a 76,12% ;-) w dobie internetu łatwo jest sprawdzić informację przed podaniem....
                            • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 14:01
                              należy zastanowić się i wyciągnąć wnioski, dlaczego przegrało się kolejne wybory (taka "powtórka z rozrywki"), a nie bezsensownie "kopać po kostkach" przeciwnika.... No, ale z drugiej strony my Polacy wolimy kontestować klęski, porażki, przegrane.....
                              • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 15:06
                                Sądząc po nicku to pewnie ciekawsze byłoby dla ciebie przeanalizowanie działań waszego sołtysa i rady soleckiej. Na przyklad opinii w sprawie budowy ponad 500 apartamentów przez firmę Nordic Development w rejonie ulicy Słonecznej w Osielsku, albo bałagan pod polo. To tylko tak z czystej sympatii, wszak bliższa koszula ciału.
                                • niemczxyz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 05.03.11, 19:38
                                  do gosiazniemcza . Zauważyłem że personalnie często atakujesz radnego powiatowego. Czy możesz podać konkretne zarzuty dotyczące jego działalności, czy to tylko taka zwykła , sąsiedzka zawiść?
                                  • lutekwiejski Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 06.03.11, 14:03
                                    Przeczytałem w gazecie ,,Powiat" że nasi radni do Rady Gminy , jako jedyni wśród gmin Powiatu Bydgoskiego podnieśli Swoje diety. Dodatkowo przegłosowali zakup dla każdego radnego laptopa. I nasuwają mi się dwa wnioski z tego:

- już wiem gdzie przeznaczane są fundusze przeznaczone na pierwszy etap świetlicy
                                    ( nie mydlcie oczu tym , że budżet jest skromny i trzeba liczyć każdą złotówkę )

- rozumiem że teraz nasi radni oraz radni będący jednocześnie sołtysami podadzą nam Swoje adresy mailowe do kontaktów poprzez pocztę elektroniczną.

Jestem ciekawy ilu radnych z Niemcza głosowało za podniesieniem diet oraz zakupem laptopów?
                                    • osielsko26 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 06.03.11, 14:18
                                      • osielsko26 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 06.03.11, 14:21
                                        bip.osielsko.pl/?app=uchwaly&nid=2486
                                        jestem ciekawy czy nasz Sołtys p. Cichański poda adres mailowy? :-)

Wasz Sołtys w Niemczu to chociaż z racji wykonywanego zawodu zna się na komputerze
                                    • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 00:24
                                      pytasz się lutekwiejski-to Ci odpowiadam.Sprawdziłem w BIP-ie gminy Osielsko-z naszych radnych-Podgórski był nieobecny,p.Balbuza-Walkowska głosowała przeciwko podniesieniu(podobnie jak p.Baumgart i p.Krygier),natomiast za podniesieniem głosowała oczywiście p.Krysia,nasz obecna sołtys....,jak i cała reszta niechętna Niemczowi ale chętna na gminną kasę.....
                                • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 06.03.11, 23:45
                                  tak z czystej sympatii - proszę czytać ze zrozumieniem;-)
                                • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 06.03.11, 23:48
                                  tak z czystej sympatii - prosze czytać ze zrozumieniem;-)
                                  • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 00:39
                                    A może tak z czystej sympatii podasz nam /osielsko21/ ile osób było obecnych i głosowało na waszym ostatnim zebraniu wiejskim, które wybrało kolejny raz tego samego sołtysa. Oczywiście gminnych oficjeli i gminnych urzędników oraz kandydata z rodziną odlicz. To naprawdę ciekawa wiadomość i na jej podstawie można wiele się dowiedzieć o demokracji w Osielsku. Zadaję proste pytanie sądzę, że je zrozumiesz i odpowiesz.
                                    • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 18:51
                                      cały czas to co piszesz nie ma nic wspólnego, z tym o czym ja pisałem;-) nie na temat....
                                      • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 23:08
                                        Wiesz co osielsko 21 z tego co przeczytałem w twoich odpowiedziach to doszedłem do wniosku, że dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu. Najpierw zarzucasz mieszkańcom Niemcza małą aktywność, brak zainteresowania sprawami sołectwa, a jak ja tobie piszę, że w Osielsku / proporcjonalnie do liczby mieszkańców/ na zebrania przychodzi 10 /dziesięć/ razy mniej osób niż w Niemczu to obracasz, przysłowiowego, kota ogonem. Rób tak dalej, pewnie to twoja specjalność, ale ja z tobą dyskusje na tym forum zakończyłem. A jako motto dla twoich dalszych tekstów proponuję zawsze brać pod uwagę to co napisał C.K. Norwid - "Dobry przykład daje najwięcej praw".
                                    • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 19:09
                                      ale szczerze powiedziawszy to nie wiem , ile osób było - bo zupełnie mnie to nie interesuje (jak będę osobiście zainteresowany, to zacznę chodzić na zebrania;-), ale póki co, jestem zadowolony z obecnego sołtysa..... )..... Z czystej sympatii - po to są telefony, że można się dowiedzieć o frekwencji na zebraniu - mnie zainteresowały dane z wyborów prezydenckich i bez trudu sprawdziłem to w internecie.....
                                      A demokracja właśnie m.in. na tym polega, że należy zbudować większość, przekonać nie zdecydowanych, a nie mieć pretensję do całego świata, że się przegrało i "kopać po kostkach" przeciwników....
                                      • fazer5 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 21:52
                                        Zastrzegam, że nie znam sołtysa Osielska, więc nie mam zdania, ale z czystej ciekawości chciałbym zapytać, czym Ciebie ujął, że jesteś zadowolony ze sposobu, w jaki sprawuje swoją funkcję? Słyszę (widzę zresztą też), że również w Osielsku jest sporo do zrobienia, czy zatem sołtys ten wykazuje jakąś szczególną inicjatywę, jednoczy mieszkańców wokół inicjatyw, często kontaktuje się z mieszkańcami, przekonuje niezdecydowanych?
                                        Mam sporo znajomych w Osielsku, ale jak pytlem o nazwisko sołtysa nikt nie potrafili podać (niektórzy wręcz dziwili się, że jest taka funkcja w Osielsku), oczywiście to o niczym nie świadczy, pewnie mam niezbyt aktywnych znajomych.
                                        • osielsko26 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 22:16
                                          Zauważam że zainteresowanie problemami okolicy , w której się mieszka w przytłaczającej mierze dotyczy na tym forum Niemcza. My , mieszkańcy pozostałych wiosek mamy to gdzieś, co u nas się dzieje..... Dlatego nie wiemy jak nasi przedstawiciele się nazywają i co robią. Gdyby nie basen, to chyba nie byłoby żadnej dyskusji na tym forum dotyczącej Osielska. Zauważcie że w Niemczu ciągle pojawiają się nowe wątki . A to świetlica, a to szkoła czy wybory sołtysa lub problemy z drogami. A to oznacza że są bardziej aktywni niż pozostała reszta naszej gminy bo zyją tymi problemami. U nas w centrum Osielska centrum wygląda jak za wczesnego Gierka i nadal kwitnie radosna twórczość, nie mam miejsca , gdzie mogliby się spotkać mieszkańcy ( kawiarenka , pub itp ) nie ma kompletnie żadnego sensownego planu zagospodarowania . Wszystko jest kwestią kasy i układów w UG. A to dlatego że nie ma u nas takich zapaleńców jak w Niemczu , gdzie wykłócali by się o to jaki ma mieć kształt miejsce , gdzie żyją. Zobaczcie , jak ładnie zagospodarowane są centrum innych , o wiele mniej zasobnych gminnych miejscowości , gdzie rozsądek wziął górę nad układami i radosną bezmyślnością.
                                          • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 23:51
                                            Nasz sołtys to taki Pan w bardziej dojrzałym wieku, z którym zawsze można miło porozmawiać.
                                            Co do sprawowania funkcji, to za wiele nie mogę powiedzieć, bo tak jak już wcześniej napisałem - szczerze mnie to nie interesuje;-)
                                            • abcniemcz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 07.03.11, 23:59
                                              A to ciekawe?-wiesz,że facet w starszym wieku,z którym podobno miło się rozmawia ale chyba jednak nie rozmawiasz,skoro Cię to nie interesuje?
                                              Po jaką więc cholerę nie tylko nie wypowiadasz się na temat kwestii związanych z Osielskiem ale jeszcze "wpieprzasz się" w sprawy Niemcza?
                                              • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 08.03.11, 00:10
                                                "wpieprzam się" się tylko i wyłącznie w kwestie związane z traktowaniem biźniego przez bliźniego.....bo reszta tematów związanych z Niemczem, ani mnie nie grzeje, ani mnie nie ziębi....
                                              • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 08.03.11, 00:12
                                                rozmawiałem kilka razy z Panem sołtysem, więc stąd wiem, że jest miłym człowiekiem. Nie były to jednak rozmowy o bałaganie w centrum Osielska, czy braku planów zagospodarowania przestrzennego..... ;-)
                                          • osielsko21 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 08.03.11, 00:04
                                            o przepraszam, za wczesnego Gierka nie było sieci Polo;-), tylko szary, przytłaczający, "pie....." komunizm, choć jak na tamta epokę zdarzały się "perełki" architektoniczne;
                                            to niby władza ma Ci kawiarenkę albo pub otworzyć???? Nie bądź śmieszny....
                                            Ale tak mi przychodzi do głowy, że nowy, z prawdziwego zdarzenia ośrodek kultury by się przydał, bo to co stoi przy światłach to juz dawno nie spełnia swojej funkcji.....
                                            • pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 08.03.11, 07:30
                                              osielsko21 napisała:

> Ale tak mi przychodzi do głowy, że nowy, z prawdziwego zdarzenia ośrodek kultur
                                              > y by się przydał, bo to co stoi przy światłach to juz dawno nie spełnia swojej
                                              > funkcji.....

Proponuję następującą lokalizację: Świetlica w Niemczu :)
                                              • pali-kotek Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 09.03.11, 00:10
                                                Calkowicie popieram lokalizację!!!!!!!!!!!!!!!!!,a nowa pani sołtys też popiera?????????
                                                • pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 10.03.11, 21:34

> Calkowicie popieram lokalizację!!!!!!!!!!!!!!!!!,a nowa pani sołtys też popiera
                                                  > ?????????

Zadzwoń i zapytaj.
                                                  • pali-kotek Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 10.03.11, 23:36
                                                    Mam gdzieś, dzwonienie i pytanie.....od zakłamanej osoby i tak odpowiedzi nie otrzymasz
                                                  • pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 11.03.11, 16:14
                                                    pali-kotek napisał:

> od zakłamanej osoby i tak odpowiedzi nie otrzymasz

Wnioskuję, że dobrze ją znasz? :)
                                                  • pali-kotek Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 11.03.11, 23:48
                                                    Znam...niestety,aż za dobrze...z poczty,a tak "miło" było kiedy nam przesyłki dowoziła....kiedyś...już nie,kiedyś powiedziałem nieopatrznie,co nt.poczty myślę,może wreszcie ten urząd,razem z tą matroną zlikwidują...
                                                  • pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 16.03.11, 12:18
                                                    pali-kotek napisał:

> Znam...niestety,aż za dobrze...z poczty,a tak "miło" było kiedy nam przesyłki d
                                                    > owoziła....kiedyś...już nie,kiedyś powiedziałem nieopatrznie,co nt.poczty myślę
                                                    > ,może wreszcie ten urząd,razem z tą matroną zlikwidują...

Raczej nie zlikwidują - poczta polska dołożyła etatu i wydłużyła godziny pracy - teraz jest od 8-18 z tego co na drzwiach wisi.
                                                  • pali-kotek Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 16.03.11, 23:36
                                                    Co na drzwiach wisi...nie widziałem ale mam nadzieję,że to dołożenie etatu,to nie matrona z poczty,nie bardzo sobie wyobrażam,jak połączy funkcję sołtysa i "dołożenia etatu"-czyli co?Niemcz ma pozostać w marażmie?...
                                                  • sx3 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 17.03.11, 20:49
                                                    Że też chce wam się tyle pisać. Zawracanie Wisły kijem.To plotkarstwo czystej wody-wiejskiej wody.
                                                  • niemcz44 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 18.03.11, 00:03
                                                    sx3 napisał: że też wam chce się tyle pisać to..... Że tez tobie chce się tyle czytać / inaczej skąd byś wiedział co piszemy/, a to już zwyczajna ciekawość, a ta wiadomo dokąd prowadzi.
                                                  • pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 18.03.11, 07:35
                                                    pali-kotek napisał:

> Co na drzwiach wisi...nie widziałem ale mam nadzieję,że to dołożenie etatu,to n
                                                    > ie matrona z poczty,nie bardzo sobie wyobrażam,jak połączy funkcję sołtysa i "d
                                                    > ołożenia etatu"-czyli co?Niemcz ma pozostać w marażmie?...

Nie. Dostali jakąś nową osobę "odgórnie".
    • dziwny22 Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 16.03.11, 01:46
      Sery w dół, Krysia pocztowa w górę, a psie kupy wszędzie.
      • pokazhontaz Re: CIEKAWE , OJ CIEKAWE 18.03.11, 07:36
        dziwny22 napisał:

> Sery w dół, Krysia pocztowa w górę, a psie kupy wszędzie.

a świetlica nigdzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka