Dodaj do ulubionych

polecam ksiazke

10.06.02, 19:29
... na urlop, czy weekend, czy tez weekendourlop :)
No, moze nie ksiazke a ksiazki. C.S.Lewis'a Opowiesci z Narnii. To jest,
oczywiscie, wspolny tytul kilku tomow z tej serii. Po nastu latach odswiezylam
sobie ich tresc i jestem ... usatysfakcjonowana:) O,tak! Nadal ich tresc daje
do myslenia lub przypomina rzeczy oczywiste ale zapomniane. Szczegolnie polecam
tym, ktorzy jeszcze jej nie czytali. Dodam, ze sa to ksiazki dla dzieci ale i
nie tylko!
A tak swoja droga to jestem ciekawa kto z forum czytal juz te ksiazki?:)
Obserwuj wątek
    • b3ut Re: polecam ksiazke 10.06.02, 21:13
      jak ktoś chce komplet tych książek dajcie znać. Mam wszystkie, właśnie
      skończyłem robić porządek w pokoju i stwierdzam, że nie ma dla nich miejsca. W
      dobrym stanie
      • pau+la Re: polecam ksiazke 10.06.02, 21:37
        Lepiej je zatrzymaj. Bedzie jak znalazl gdy splodzisz gromadke dzieci :)))
        • b3ut Re: polecam ksiazke 10.06.02, 21:44
          nie bałdzo. Nie mam miejsca na książki a co dopiero dzieci
          • b3ut Re: polecam ksiazke 10.06.02, 21:45
            zresztą w mojej ocenie były do bani. Jak już tak wyjdzie że będę miał dzieci to
            niech lepiej żyją realnym życiem a nie gdzieś w jakiś pijackich marach ;)
            • pau+la Re: polecam ksiazke 10.06.02, 21:51
              b3ut napisał(a):

> zresztą w mojej ocenie były do bani. Jak już tak wyjdzie że będę miał dzieci to
              >
              > niech lepiej żyją realnym życiem a nie gdzieś w jakiś pijackich marach ;)

Hm, tak to oceniasz? Ciekawe ...
          • pau+la Re: polecam ksiazke 10.06.02, 21:47
            no, ale dobra ksiazka nie jest zla... :)))
            • b3ut Re: polecam ksiazke 10.06.02, 21:53
              możemy w środe o niej podyskutować, a nawet zinterpretować
              • pau+la Re: polecam ksiazke 11.06.02, 10:28
                Nie wiem czy sie pojawie. Moj warunek, jak na razie, nie spelniony:)
                Moze krotko odniose sie do Twojego zdania gdzie piszesz, ze chcialbys by Twoje
                dzieci zyly w realnym swiecie a nie w pijackich marach (?). Ja polecilam te
                ksiazke swojemu dziecku gdyz wiem, ze w realnym swiecie bedzie mu potrzebne
                pewne rozeznanie dotyczace ludzi ( i nie tylko). Jest tam mowa o solidarnosci,
                dobroci, odwadze, mysleniu nie tylko o sobie, grze fair play, ludzkiej
                proznosci, zachowaniach ktore prowadza do dobrych rzeczy jak i zlych.
                Oczywiscie wszystko to kreci sie wokol ASLANA (chrzescijanstwa).
                Komu to nie odpowiada moze to odrzucic ale pozostale przeslanie jest BARDZO
                zyciowe i potrzebne w REALNYM swiecie. A tak poza tym to nie czytaj w takim
                razie ksiazek sf. tam to dopiero dzieja sie rzeczy! Rozumiem, ze Wladce
                pierscieni pominales - takie nierealne :))) nie mowiac juz o Harry Potter'ze
                • Gość: Wiech Re: polecam ksiazke IP: 217.97.134.* 11.06.02, 10:49
                  pau+la napisał(a):

> Nie wiem czy sie pojawie. Moj warunek, jak na razie, nie spelniony:)

tak sobie podglądam waszą dysputę i co widzę!

Paula, bez takich mi tutaj!
                  Na temat Narni spierać się możecie, ale w konia trojańskiego, rozwalającego
                  chytry plan od środka, bawić się nie pozwolę!

Ania, Katka, widzicie i milczycie?!
                  łapki opadają...
                  • pau+la Re: polecam ksiazke 12.06.02, 11:16
                    Gość portalu: Wiech napisał(a):

> > Nie wiem czy sie pojawie. Moj warunek, jak na razie, nie spelniony:)
                    >
                    > tak sobie podglądam waszą dysputę i co widzę!
                    >
                    > Paula, bez takich mi tutaj!
                    > Na temat Narni spierać się możecie, ale w konia trojańskiego, rozwalającego
                    > chytry plan od środka, bawić się nie pozwolę!
                    >
                    > Ania, Katka, widzicie i milczycie?!
                    > łapki opadają...

Ja i kon trojanski! no, wiesz. Kon by sie usmial (ten zwykly). Lubie pogadac w
                    towarzystwie, w miare rownomiernie wymieszanym,a takiego by nie bylo (bo coz ja
                    jedna bym znaczyla). Poza tym mam troche dzisiaj zajec i biorac pod uwage
                    dzisiejsza pore pobudki 4,15 (!) w porze dobranocki nadawalabym sie ino do
                    spania. Ogolnie, nie pasi... :)
            • Gość: polonus Re: polecam ksiazke IP: 198.138.227.* 11.06.02, 15:32
              pau+la napisał(a):

> no, ale dobra ksiazka nie jest zla... :)))
              nie znam tej ksiazki, i dawno nie wpadlo mi w rece nic co by mna wstrzasnelo
              (choc duzo czytam) az do zeszlego tygodnia, po prostu oderwac sie nie moge, zona
              do mnie mowi a ja nieodpowiadam, po prostu jestem zahipnotyzowany, lektura jest
              po prostu az tak wciagajaca...

• pau+la Re: polecam ksiazke 12.06.02, 11:18
                nie badz taki tajemniczy, napisz czyje to jest ,i o czym :))
                • b3ut Re: polecam ksiazke 12.06.02, 11:23
                  pewnie intrukcja obsługi aparatu fotograficznego :)
                  • pau+la Re: polecam ksiazke 12.06.02, 12:21
                    ja stawiam na fizyke, astronomie itp :)
                    • Gość: Wiech Re: polecam ksiazke IP: 217.97.134.* 12.06.02, 12:43
                      pau+la napisał(a):

> ja stawiam na fizyke, astronomie itp :)

instrukcja do lampowych słuchawek - na bank!
                      ;)

ps. Ja za to kładłem się przed drugą, nos mi przecieka, ale się nie wykręcam
                      sianem.

Reasumując: zdrada!
                      :(((

• Gość: Wiech Re: polecam ksiazke IP: 217.97.134.* 12.06.02, 12:44

> pau+la napisał(a):
                        >
                        > > ja stawiam na fizyke, astronomie itp :)
                        >
                        > instrukcja do lampowych słuchawek - na bank!
                        > ;)
                        >
                        > ps. Ja za to kładłem się przed drugą, nos mi przecieka, ale się nie wykręcam
                        > sianem.
                        >
                        > Reasumując: zdrada!
                        > :(((
                        >

to tak a propos koni trojańskich było!
                    • Gość: polonus Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: 198.138.227.* 12.06.02, 15:09
                      pau+la napisał(a):

> ja stawiam na fizyke, astronomie itp :)
                      wlasnie tego sie obawialem ze nie zostane zrozumiany, dlatego nie napisalem coz
                      to powalilo mnie na lopatki (swoja droga lubie czytac instrukcje apratow
                      fotograficznych (ale tylko pro modeli-amatorskie mnie nie interesza)

Otoz jest to ksiazka samego Roberta Harleya (postac ktorej w USA nie trzeba
                      nikomu przedstawiac jak np Grzegorz Sawicki w Polsce- chief redaktor w Absolute
                      Sound i Home Theater Guide)
                      i z imienna dedykacja dla mnie (mialem zaszyt go pozanc osobiscie jak sprzedawal
                      pierwsze egzemplaze w Hiltonie NY) jest to Complete Guide to High-END Audio i
                      drugi tom o Home Theater (wiecie ze istnieje co najmniej 10 typow Video monitorow
                      i nascie typow systemow surround - wszystke sa tam opisane i co najmniej 5
                      nastepcow VHS juz nie bede teraz jak murzyn patrzyl w dobrym adio sklepie i pytal
                      co to PVR, STB, VHS-D HD-RDTV itp i do czego sluzy? Tylko bede zadawal
                      inteligetne pytania, az mi sie geba cieszy w koncu inteligentne pytania, w Polsce
                      bylem na bierzaco ale tu jest technologia audio a szczegolnie video 10 lat do
                      przodu w stosunku do Europy niestety- wiec pierwszy rok bylem zdruzgotany moja
                      niewiedza techniczna i nie pocieszal mnei fakt ze 95% amerykanow kupuje
                      technologie ktorej nie rozumie i nie zna przeznaczenia...

Gwarantuje wam ze mimo ze wydaje sie wam to zabawane conajmniej 1/3 z was by to
                      wciagnelo gdyby juz zaczelo czytac...

Nie jest latwo splodzic cos takiego trzaba miec ogromna wiedzie i doswiadczenie a
                      do literatury piekne wystarczy polot literacji i troche znjomosci ludzkiej
                      duszy...

• b3ut Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya 12.06.02, 15:27
                        Dobry Grzegorz Sawicki nie jest zły
                        • Gość: Wiech Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: 217.97.134.* 12.06.02, 15:32
                          b3ut napisał(a):

> Dobry Grzegorz Sawicki nie jest zły

...żeby już o R2D2 nie wspomnieć...

jam tam jednak wolę prozę (i to nie tylko życia :))

• pau+la Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya 12.06.02, 17:58
                        Sorry, Polonus, ja tez wole proze:))) Na pewno juz sam tytul Twojej ksiazki
                        bylby dla mnie niezrozumiany co dopiero reszta... Dobrze jednak,ze mozna
                        korzystac z wiedzy tych madrzejszych i ulatwiac sobie zycie (czy
                        uprzyjemniac):)) Mysle,ze Ty, mieszkajac w Stanach masz wieksze tego
                        mozliwosci:(
                        • Gość: polonus Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: 198.138.227.* 12.06.02, 18:39
                          pau+la napisał(a):

> Sorry, Polonus, ja tez wole proze:)))
                          ales mi dowalila, ja tez nie lubie poezji, ta ksiazka napisana jest cysta proza...
                          zadnych rymow, prosty techniczny jezyk zadnych literackich dziwolagow, czyli sama
                          tresc i zadneych przerostow formy nad trescia ktore charakteryzuja typowa
                          literature, czyli to co lubie...

> korzystac z wiedzy tych madrzejszych i ulatwiac sobie zycie (czy
                          > uprzyjemniac):))
                          wlasnie wlasnie po jej przeczytaniu bede lokalnym specjalista od uprzyjemniania
                          sobie zycia :)
                          > Mysle,ze Ty, mieszkajac w Stanach masz wieksze tego
                          > mozliwosci:(
                          jesli chodzi o technike to napewno tak..

• Gość: Wiech Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: 217.97.134.* 13.06.02, 09:18
                            Gość portalu: polonus napisał(a):

> pau+la napisał(a):
                            >
                            > > Sorry, Polonus, ja tez wole proze:)))
                            > ales mi dowalila, ja tez nie lubie poezji, ta ksiazka napisana jest cysta proza
                            > ...
                            > zadnych rymow, prosty techniczny jezyk zadnych literackich dziwolagow, czyli sa
                            > ma
                            > tresc i zadneych przerostow formy nad trescia ktore charakteryzuja typowa
                            > literature, czyli to co lubie...

Poli, a są w tej twojej prozie takie elementy, które dało by się podciągnąc pod
                            fikcję literacką??! Bo o taką własnie prozę mi (i Pauli chyba też) biegało...
                            Można dokonac precyzyjnego i rzeczowego opisu głośnika, czy superhajendowego-
                            hajdefiniszyn-tiwiseta ;), ale gdzie tam dopatrywać się piękna i estetyki?!

oj, cosik mnie nie przekonujesz...
                            • pau+la Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya 13.06.02, 09:25
                              tez, tez o taka ... biegalo:)))
                            • Gość: polonus Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: 198.138.227.* 13.06.02, 14:57
                              >
                              > Poli, a są w tej twojej prozie takie elementy, które dało by się podciągnąc pod
                              > fikcję literacką??!
                              caly urok tej ksiazki polega na tym ze nie ma w niej zadnej fikcji rowniez
                              literackiej :)
                              Bo o taką własnie prozę mi (i Pauli chyba też) biegało...

> Można dokonac precyzyjnego i rzeczowego opisu głośnika, czy superhajendowego-
                              > hajdefiniszyn-tiwiseta ;), ale gdzie tam dopatrywać się piękna i estetyki?!
                              zalezy od twojego poczucia piekna dla niejpekniejszym ksztaltem jest cialo
                              kobiety a zaraz po tym high-endowe cacka, wiec to zalezy od czlowieka
                              >
                              > oj, cosik mnie nie przekonujesz...
                              nie da sie do highendu przkonac za pomoca mielenia jezorem czy stukania
                              klawiatura to trzeba uslyszec zeby pokochac tak jak kobiete trzeba dotknac :)

• Gość: katka Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 19:17

> Gwarantuje wam ze mimo ze wydaje sie wam to zabawane conajmniej 1/3 z was by to

> wciagnelo gdyby juz zaczelo czytac...

Dzięki za info. Jak zacznę cierpieć na bezsenność... ;o)
                        • Gość: polonus Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: 198.138.227.* 13.06.02, 19:21
                          Gość portalu: katka napisał(a):

> Gość portalu: polonus napisał(a):
                          >
                          >
                          > > Gwarantuje wam ze mimo ze wydaje sie wam to zabawane conajmniej 1/3 z was
                          > by to
                          >
                          > > wciagnelo gdyby juz zaczelo czytac...
                          >
                          > Dzięki za info. Jak zacznę cierpieć na bezsenność... ;o)
                          smiej sie smiej
                          • Gość: katka Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 19:39
                            > smiej sie smiej

He, he, he, właśnie się roześmiałam (na głos). Qrcze, po raz pierwszy od tygodnia!
                            pozdrrr

• Gość: polonus Re: Goraco polecam ksiazke R. Harleya IP: 198.138.227.* 13.06.02, 20:21
                              Gość portalu: katka napisał(a):

> Gość portalu: polonus napisał(a):
                              > > smiej sie smiej
                              >
                              > He, he, he, właśnie się roześmiałam (na głos). Qrcze, po raz pierwszy od tygodn
                              > ia!
                              > pozdrrr
                              >
                              >

smiech to zdrowie, byle podstawny byl i nie wynikal z podbudek cynicznych :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka