Gość: PISMEN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 00:27 No to mamy wyjątkowo silne wojewodztwo pod wzgledem rolniczym:-) Mojzesowicz,Ardanowski i Łyczak :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
historykii Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa 05.11.05, 06:59 To odpowiedni człowiek na właściwym stanowisku. P.S. Panie Krzysztofie, wieś polska czeka na rozwiązania. Od paliw należy zacząć. Dlaczego? Proszę przeczytać moje wszystkie posty, komu zależało na tym by w Polsce nie obowiązywała regulacja w tej drażliwej sprawie? TYLKO MAFII PALIWOWEJ I JEJ TWÓRCOM- OJCOM CHRZESTNYM. Już niedługo dowiemy sie ze źródeł, jak choćby z okoliczności tworzenia Rozporządzeń Ministra Finansów, dlaczego takie ropzwiązania przyjmowano i komu miały służyć(...). Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa 05.11.05, 07:35 Dlaczego ktos ma placic za paliwa mniej niz inny ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa - brawo IP: *.wlan.pl 05.11.05, 08:45 Pan Ardanowski będzie jeździł i kontrolował, a urzędasy w ministerstwie będą siedzieć - jak siedzą dotychczas - za biurkami w ministerstwie. Myślę, że powinno być odwrotnie. Ale - znając pana Ardanowskiego da sobie radę. To pracowity, porządny i znający się na rzeczy człowiek. Pan Marcinkiewicz dokonał dobrego wyboru. Życzę mu powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa 05.11.05, 08:48 jakub_lauder napisał: > Dlaczego ktos ma placic za paliwa mniej niz inny ktos? Szanowny Panie( Pani), żeby wprowadzić w ten drażniący temat nalezy poznać od podstaw jego funkcję i rolę w każdym kraju europejskim. Na początek proponuję Wam przeczytajcie mój post z maja b.r. Dodam, że regulacja rynku paliwowego, jaka powinna byc wprowadzona od co najmniej 12 lat, jest " polem przetargów" polityków rządzących. Pytanie w czyim interesie oni-politycy uchwalający prawo od 1994 r nie wprowadzili PALIWA ROLNICZEGO? Już niedługo dowiemy sie genezy takiej anormalnej sytuacji(...). Pierwsze " strzały " już padły(...). Proszę porównać haniebną naszą rzeczywistość w porównaniu do Unii Europejskiej, gdzie we wszystkich 15 tu krajach( plus Czechy, Węgry i Słowaxcja) jest w reglamentacji " paliwo rolnicze" w cenie od 40-650% wartości rynkowego (SIC!). Proszę zadać pytania rządzącym: Dlaczego u nas nie wprowadzono takich rozwiązań? Podpowiem państwu( już niedługo poznacie szczegóły): gdyby wprowadzono paliwo rolnicze to " mafia paliwowa" nie miałaby racji powstania( 1994 r). O prosperowaniu na tak "wysokich obrotach", nie byłoby mowy!!! wiadomosci.onet.pl/1,15,11,12174188,34249120,1603457,forum.html P.S./ Zapraszam do polemiki. Mogę państwu cytować rozwiązania: duńskie( na kórych oparłem mój projekt z 2002 r- nota bene wysłałem do Min. Finansów...), hiszpańskie, belgijskie etc,etc. Nie są one identyczne. Jedne wprowadzają koniecznosc barwienia i są droższe, inne bez możliwości barwienia. Jedynym państwem gdzie rozwiązanie dotacji do " paliwa rolniczego " można skompensowac z podatkiem rolnym są Niemcy. W pozostałych obowiązuje reglamentacja podmiotowa na wielkoś powierzchni ziemi uprawnej w L paliwa. Ilość litrów wypada od 80 do 110 L? ha ziemi. Posiadają JEDEN WSPÓLNY CEL- MIANOWNIK, SĄ TAŃSZE OD 40-60 % OD NORMALNEGO. I to by było na tyle, drogi forumowiczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa IP: *.torun.mm.pl 05.11.05, 13:06 no tak nie płacą podatku dochodowego, na ZUS ułamek tego co reszta i jeszcze paliwo za pół ceny... Nie mówiąc już o dopłatach. Państwo równych i równiejszych Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa 05.11.05, 18:05 Gościu, że czytasz to widzę, ale że z dedukcją u Ciebie kiepściutko to o czyms swiadczy. Przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post a potem zrób jak poniżej: 1/ jeszzce raz przeanalizuj i..., rozumiesz już? 2/ Jeżeli sam nie jesteś w stanie uporządkować ocen na podstawie porównania doli, a raczej niedoli(...)naszych rolników do rolników w państwach 15 -tki to zadzwoń do np. Ministerstwa Finansów i zapytaj: czy to prawda co pisze Historykii, że we wszystkich krajach Unii( starej- krajach 15-ki)rolnicy mają prawo do zakupu paliwa w cenie równowartości 40-60 % ceny rynkowej? Jak już uzyskasz odpowiedź, która będzie identyczna z moim I postem to spróbuj jeszcze przeprowadzić JEDNĄ OPERACJĘ MATEMATYCZNĄ-DZIELENIE Z MNOŻENIEM: o ile większe mają tamci rolnicy( w krajach 15-ki) dotacje od naszych? Także Ci podpowiem; np w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, W. Brytanii ponad czterokrotnie. A teraz albo zapłaczesz nad dolą ( raczej niedolą ) polskiego rolnika i poweźmiesz pokutę za szerzenie nieprawdy( kłamstwa)i jątrzenie społeczeństwa, albo..., weź miskę z wodą i mocz nogi. Bo na głowę już za późno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 19:07 Oczywiście że rolnicy płacą podatek od dochodów, w dodatku na gorszych warunkach niż reszta społeczeństwa bo niezależnie od tego czy ten dochód faktycznie osiągają czy nie, przy czym możliwości skorzystania z ulg są praktycznie żadne a kwota wolna od podatku nie istnieje. Ma on wprawdzie inną nazwę - podatek rolny i zależy od ilości i jakości użytkowanych gruntów ale sens i cel jest podobny. Natomiast co do tzw. paliwa rolniczego to raczej obecna sytuacja jest nienormalna. Jak nietrudno sprawdzić, znaczna część ceny paliwa to akcyza i tzw. opłata paliwowa. Sens takiego opodatkowania jest jasny, utrzymanie istniejących i budowa nowych dróg kosztuje. Wobec tego najsprawiedliwiej jest obciążyć tymi kosztami użytkowników dróg, w końcu to oni korzystają najwięcej z sieci drogowej. Natomiast zupełnym nieporozumieniem jest obarczanie akcyzą i opłatą paliwową oleju napędowego przeznaczonego do uprawy ziemi. Przecież ciągniki pracujące w polu (a na to rolnicy przeznaczają 90-95 % paliwa) nie korzystają z dróg, a tym samym nie mogą powodować ich zużycia. Nie uważasz że jest coś nienormalnego w tym, że rolnik orzący swoje pole w zapyziałej wiosce na Mazurach, z daleka od jakichkolwiek przyzwoitych dróg finansuje budowę dróg ekspresowych i autostrad w dużo większym stopniu niż przeciętny, zmotoryzowany mieszkaniec wielkiego miasta. Skoro na tym Twoim zdaniem polega równość to niech i rybacy płacą za paliwo do kutrów akcyzę i opłatę paliwową, w końcu ich łodzie w podobnym stopniu obciążają drogi co ciągniki naszych rolników (czyli żadnym). Przypominam, że wbrew temu co głoszą media, propozycja wprowadzenia paliwa rolniczego dotyczy wyłącznie oleju napędowego, a nie całości paliw kupowanych przez rolników i tylko ściśle określonej ilości uzależnionej od wielkości uprawianego areału. Na przyszłość proponuję samodzielne przemyślenie problemu przed zabraniem głosu a nie powtarzanie głupot za niezbyt rozgarniętymi dziennikarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa 07.11.05, 07:02 Drogi( ga) tomasco, wreszcie rozsądny, do " spodu" uzasadniającya opinia na forach. Dotychczas, przez kilka miesięcy jakie wklickuję moje posty o porównaniu naszej niedoli rolników polskich spotykały się z zażartą,niejednokrotnie chamską polemiką. Ci którzy wysyłają takie opinie albo sa tak ciemni, albo są " dyżurnymi tych którzy trzymają władzę", nad obecnie "promafijnym instrumentarium prawnym"(SIC!). Moja wiedza jest poparta analizą stosowania dystrybucji takiego- rolniczego paliwa, a więc tańszego ( o ok 40-60 %) w innych krajach Unii. Przestudiowałem zasady w trzech krajach: Daniii, Hiszpanii i Belgii. Wszystkie one maja JEDEN CEL- SPRZEDAŻ PALIWA ROLNICZEGO, różnią się tylko zasadami, jak wspomniałem w poprzednim poście. Znając tamte sposoby , a także co najważniejsze genezę " zalewu wsi polskich tańszymi ropopochodnymi;( chrzczonymi, oranżadkami etc,etc.) wiem, że taka sytuacjia jest korztystna dla tysięcy " SŁUPÓW I REZYDENTÓW MAFII PALIWOWEJ". Wiem, co udowodniłem Min. Finansów w 2002 r, żę jest to " RZEKA CZERWONEJ ORANŻADY", która pozbawia Budżet państwa z jednej strony kwotY 2,5 MILIARDA ZŁ -ROK W ROK, a także wprowadziła -usankcjonowany już w potocznym działaniu( i nie tylko, urzędnicy i Policja odpuścili zupełnie) SYNDROM BEZPRAWIA W DZIEDZINIE SPRZEDAŻY PALIW!!! To co się działo po 2001 r to ....! W konkluzji zacytuję Wam moją opinie jaką zawarłem w II-gim Projekcie rozwiązania " węzła wiejskiego"- czytaj dystrybucji i sprzedaży paliwa rolniczego z jesieni 2002 r: ..."Pan Profesor(...) Minister Finansów Po raz kolejny( to był drugi projekt- szczególowo opisujący drogę emisji dokumentów na paliwo rolnicze do ..., skarbówek kontrolujących)nawiążę do odsobistej propozycji rozwiązania " węzła wiejskiego" jakim sa niewątpliwie od dwóch sezonow bony paliwowe. Wprowadzenie na obecnie obowiązujących zasadach do obrotu prawnego tej pseudo-sprzedaży dało sie we znaki wszystkim, a już najbardziej rolnikom. Znam ich tułaczkę i poniżenie, na kóre jako (....) nie miałem wpływu.... ..." Poznałem do szpiku kuriozalną stronę tego systemu( pisałem o utrudnieniach w sprzedaży za bony paliwowe). Mając wiedzę realna o wsi i ze wsi oraz dążenie do opracowania życiowego systemu, kóry godziłby ogień z wodą przedkładam Panu rozwiązanie, które po pewnych prawnych poprawkach konstytucjonalistów i ekonomistów rozwiąże " węzeł paliwa dotowanego dla rolników". Ażeby Pana przekonać do tego rozwiązania -Z JEDNA NIEWIADOMĄ(...) posłużę się metodą z dlgebry, a którą zaszczepiła mi nasza Pani od matematyki w latach 70- tych". Następnie krok po kroku od emisji( w Starostwach) do wydania paliwa i kontroli w skarbówkach przedstawiłem DROGĘ INNEJ DOTACJI I SPRZEDAŻY NORMALNEJ, nie takiej jaka panowała po wprowadzeniu bonów w 2001 r. Opracowałem go na wzorze duńskim -bez barwienia paliwa( w Hiszpanii także nie barwią) z ILOŚCIĄ REGLAMENTOWANĄ( czytaj tanszą) 96 L/ HA ROLI UPRAWNEJ( bez nieużytków, lasów etc,etc.) KONKLUZJA Tak jak w pozostałych krajach unijnych ROLNIKOWI POLSKIEMU NALEZY SIĘ JAK "PSU BUDA" PALIWO ROLNICZE TAŃSZE OD NORMALNEGO. Dodam, że obecny Pan Minister ma podobne(...) zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Niech pilnuje oddzialu ARIMR B-cz ma zakusy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 11:22 Niech pilnuje oddzialu ARIMR w T-niu, B-cz ma zakusy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 14:10 sposób w jaki Ardanowski prowadzil kampanię pokazuje jaki bedzie z niego minister- arogancki, bezczelny i chamski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 19:35 Przemyslu juz nie mamy to niech liberalowie rozwala jeszcze rolnictwo to i ziemniaki bedziemy musieli sprowadzac z niemiec!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamski Re: Ardanowski wiceministrem rolnictwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 17:35 wreszcie odpowiedni czlowiek na odpowiednim miejscu!!! naprawde zna sie na problemach rolnictwa i co najwazniejsze ma wiele planów i pomyslów! wielkie gratulacje panie Ardanowski!!! liczymy ze uzdrowi pan polskie rolnictwo i pomoze wsi wyjsc z biedy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FAN BEDZIE BRONIŁ INTERESU GMIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 17:40 TO DOBRZE BEDZIE BRONIŁ INTERESU GMIN PRZED ZAKUSAMI TORUNIA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark .....KOSZTEM ROZWOJU TORUNIA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:11 BEDZIE BRONIŁ INTERESU GMIN.... .....KOSZTEM ROZWOJU TORUNIA. Co jest wazniesze: aglomeracja torunska, dajaca prace wyksztalcenie i rozrywke wszsytkim okolicznym gminom, ktore bez Torunia wygladalyby jak Pigża, czy interes jakiegoś wójta i gromadki jego poplecznikow? Wszyscy zyja z Torunia, korzystaja z jego teatrow, przedszkoli, liceów, uczelni, rozrywek -ale chca byc niezalezni? Niech beda niezalezni i w finnasoaniu wlasnych w/w instytucji! A niesteyty nie sa w stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Bronic Lubicza !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:39 spadaj na drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Kto chce Lubicza i jego afer z ELWIKIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:43 Cos mi mowilo, ze to wlasnie Lubicz pisze i wojt Marek O. Ale nie chcialem tego jednoznacznie wyrazić bez pewnosci. Teraz juz wiem. Kto chce Lubicza i jego afer z ELWIKIEM? Kto chce zero inwestycji poza Lubiczem? Kto chce dziurawych wiejskich ulic, braku chodnikow i lamp? Normalny NIE, chyba, że ma interes z tej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaga. ARDANOWSKI MOZE BLOKOWAC POSZERZENIE GRANIC MIASTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 09:46 ARDANOWSKI MOZE BLOKOWAC POSZERZENIE GRANIC MIASTA: A zobaczcie ile i co pisano juz o tym: Ekspansyjne plany Torunia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18050286&v=2&s=0 Drogi PIS! Co dalej zrobisz z rozwojem Torunia? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18237372&v=2&s=0 Toruń - miasto przyszłości forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=17237258&v=2&s=0 w ciągu tego roku Torun powiekszy sie o 150 ha forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=24555490 Czas na ekspansję terytorialną Torunia!!!!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=26523314&v=2&s=0 KIEDY OSTATNIO POSZERZANO GRANICE TORUNIA? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=30294316&v=2&s=0 W Toruniu brakuje terenów pod budownictwo miesz... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=30125353&v=2&s=0 Jak sie to robi w Rzeszowie: www.erzeszow.pl/2710/2710/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rządzą Lubicz,Nieszawka i Zławies rządzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:24 Lubicz,Nieszawka i Zławies rządzą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Lubicz,Nieszawka i Zławies rządzą 10.11.05, 22:54 Gdyby nie 'zajebista' ze tak sie wyraze akcyza oraz 22% vat to paliwo mogloby byc tansze nawet o 40% dla wszystkich, a nie tylko dla rolnikow. A tak to ja musze doplacac 40%, zeby rolnik mial taniej o 40%. Fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Lubicz,Nieszawka i Zławies rządzą 11.11.05, 20:11 jakub_lauder napisał: > Gdyby nie 'zajebista' ze tak sie wyraze akcyza oraz 22% vat to paliwo mogloby > byc tansze nawet o 40% dla wszystkich, a nie tylko dla rolnikow. A tak to ja > musze doplacac 40%, zeby rolnik mial taniej o 40%. Fajne. Jakubie, Jakubie, nie czytałeś poprzedniego mojego postu, a wypowiadasz nieuzasadnione opinie jak w TVN24? Nic nie wiesz o „rynku paliwowym”( świadomie w cudzysłowie, bo to nie jest RYNEK, to....) a wracasz do tematu jak Pan Lis, tym razem w POLSACIE? UWAGA, -CZYTAJCIE I UCZCIE SIĘ: Po wprowadzeniu "paliwa rolniczego" -pod ścisłą kontrolą skarbówek, do Budżetu Panśtwa wpłynie dodatkowa suma; = ZWIĘKSZONYMCH PRZYCHÓDOW W ROKU O OK. 2,5 MILIARDA ZŁ!(**)>zadanie domowe! Zapytasz skąd nagle tak duzy wzrost wpływu do budżetu? Odpowiem, to jest to tabu, które od 1996 r rządzący „ obchodzili dwa razy z lewa, raz z prawa”( sld Z psl-EM W 1993-97, A POTEM 2001-2005 I AWS z Unią w 1997-2001)! Zapytasz, dlaczego nie zrobili tego wcześniej, skoro to takie proste? Genialny jesteś. Ja także zastanawiałem się w 2001 roku. Lecz w przeciwieństwie do Ciebie pamietam jak w 1996-97 PSL domagało się –jako koalicjant wprowadzenia PALIWA ROLNICZEGO, a drugi koalicjant SLD z opozycyjną- proeuropejską Unią Wolności przegłosowywał w Komisjach sejmowych na NIE! To jest trop dla szukających genezy „ mafii paliwowej”! Następne lata( po 2001) spędziłem na permanentnym przypominaniu rządzącym, że zaniedbują obowiązki strażników praworządności(...). I jak myślisz, co osiągnąłem? Po pięciu latach wnikliwych analiz, obserwacji rynku i informacji z prasy (Rzeczpospolita, G.W.) Wiem, że rządzącym nie zależało na unormalnieniu rynku paliw.Zapytacie, dlaczegonie zależało im? -po pierwsze musieli mieć w tym cel (...). Są już, co najmniej dwa tropy. Jeden to zapisy Rozp. Min. Fin. „o paliwach dla kutrów” na dysku komputera mafii-firmy J. Bobrka, drugi także się wyłąnia z mgły(...). -po drugie, bądź cierpliwy, poczekaj 2-4 miesiące na odpowiedź ! Wrocmy do różnicy, jaka wpłynie do Budżetu, a nie do " kabzy mafii paliwowej"(I); Z tej zwiększonej KWOTY wpływu do B.P. o 2,5 MILIARDA ZŁ Rząd może przeznaczyć jako dotację dla rolników( tak jak we wszystkich krajach Unii Europejskiej) powiedzmy 1,2 MILIARDA ZŁ. Zapytasz , a dlaczego taka a nie inna kwota? Za taka kwotę, będzie można zastosować dopłatę do każdego 1LITRA ON po 0,85 zł.na ok. 15-16,5 miliona hektarów u zytków rolnych ( bez pastwisk, bez VI klas bonitacji). Wówczas łączna kwota wydatkowana z Budżetu Państwa na PALIWO ROLNICZE w ilości 90 L/ ha ( jak wyżej) po cenie obniżonej o 0,85 zł/ L wyniesie 1,260 miliarda zł!!!, co należało udowodnić. Jaki wynika z tych zależności wniosek? Pozostawiam odpowiedź waszej znajomości algebry, matematyki i dedukcji. Porównaj kwotę ze zwiększonym wpływem do B.P i MAMY; –I-sze PERPETUM MOBILE W DZIEJACH ŚWIATA. A mówią , że Polacy to lenie i nietwórczy naród(...). Teraz widzisz, w jaki sposób przez 8 lat DOJONO BUDŻET PAŃSTWA. Pytanie kto „ wydoił i kto z „Patronów”( właściwiej będzie postawić w liczbie mnogiej- ILU) tak skutecznie( na pewno nie dla interesu państwa) pilnowało SEZAMU PALIWOWEGO, żeby zachować „ zmajstrowane „ w 1994 mechanizmy(...)w układzie: CIECH-VON,A MUZYCY; " zapraszaju was w Polszu"(...) To jest AKSJOMAT, -drogi wątpiący! Uwierz mi. Min. Finansów także o tym wie, tylko TVN24, Lis i cała plejada dziennikarzy w kółko powtarza jak mantrę, że to miasta będą musiały dopłacać do paliwa rolniczego. To kolejna manipulacja, a nie rzetelne dziennikarstwo. P.S. (**) sami musicie odrobić to proste zadanie(...). Odpowiedz Link Zgłoś