Dodaj do ulubionych

Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 21:00
szkoda ze tak ladne miasto powoli zaczyna byc spostrzegane jako imperium
rydzyka i nazywane 'moherowym miastem'. na waszym miejscu wyslalbym ojca rydza
w kosmos.
Obserwuj wątek
    • Gość: tonqi Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 11.01.06, 21:13
      Ludzie trzeba coś zrobic z tym ojcem dyrektorem bo nam cały wizerunek miasta
      pieprzy. REYDZYK won z Torunia co wy na to?
    • Gość: XXL Re: Toruń nie po raz pierwszy przynosi wstyd Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:00
      przewrotny ten Zaleski .Najpierw członek PZPR ,Ordynackiej ,chciał do UD ale
      jego nie chcieli a teraz co ? Czego się nie robi dla zachowania korytka.
      • Gość: kazik Re: Toruń nie po raz pierwszy przynosi wstyd Pols IP: *.tvk.torun.pl 11.01.06, 22:27
        szanowna xxl widac nie zrozumialas o co w calym liscie chodzi albo ja nie
        zrozumialem twej zawilej wypowiedzi

zaleski nie chce aby torun=moherowo=grod rydzyka
        a tobie o co chodzi
        • Gość: XXL Re: Toruń nie po raz pierwszy przynosi wstyd Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:43
          bywa tu, bywa tam tzn u O. Rydzyka .Oddaje bezpłatnie tereny a póżniej się
          odcina ?
          • sdb Re: Toruń nie po raz pierwszy przynosi wstyd Pols 12.01.06, 00:11
            a ja sie z Zalesiem zgadzam bo mi sie tez sformulowanie Rokity nie podobalo.
            • Gość: arek > a ja sie z Zalesiem zgadzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:36
              sdb napisał:

> a ja sie z Zalesiem zgadzam bo mi sie tez sformulowanie Rokity nie podobalo.

Ja tez popieram prezydenta. mamy wiele roznych kultur w Toruniu - i mamy prawo.
              Badzmy dumni, tylko 2 miasta poza warszawa maja siedzibe ogolnopolskiego radia -
              i jest wsrod nich Torun
              • tytt Re: > a ja sie z Zalesiem zgadzam 12.01.06, 08:42
                Gość portalu: arek napisał(a):

> sdb napisał:
                >
                > > a ja sie z Zalesiem zgadzam bo mi sie tez sformulowanie Rokity nie podoba
                > lo.
                >
                >
                > Ja tez popieram prezydenta. mamy wiele roznych kultur w Toruniu - i mamy
                prawo.
                >
                > Badzmy dumni, tylko 2 miasta poza warszawa maja siedzibe ogolnopolskiego
                radia
                > -
                > i jest wsrod nich Torun

hehhehhhhehehhhhehhehhhheheeehehheehhehehheehehehhe buhahhahha no rewelacja!! :D
              • Gość: Daniel Re: > a ja sie z Zalesiem zgadzam IP: *.torun.mm.pl 12.01.06, 18:27
                A tak na marginesie: co z RMF FM? Przecież to ogólnopolskie radio z Krakowa :-)
          • tytt Re: Toruń nie po raz pierwszy przynosi wstyd Pols 12.01.06, 08:41
            a to zalewski czy poprzednia ekipa oddala grunty rydzykowi?
            • Gość: a. Zadna ekipa nie dala gruntow RM - kupili je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:48
              Zadna ekipa nie dala gruntow RM - kupili je za grube pieniadze.
              • tytt Re: Zadna ekipa nie dala gruntow RM - kupili je 12.01.06, 08:50
                Gość portalu: a. napisał(a):

> Zadna ekipa nie dala gruntow RM - kupili je za grube pieniadze.

no nieprawda,rzecz miala miejsce dawno temu-moze po prostu nie pamietasz albo
                wyparles?
                • Gość: a. Re: Zadna ekipa nie dala gruntow RM - kupili je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:52
                  Chcieli dostac grunt na JARZE, rada miasta sie nie zgodzila i w koncu kupili na
                  Starotorunskiej za ciezkie pieniadze
          • Gość: a. Zadna ekipa nie dala gruntow RM - kupili je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:49
            Zadna ekipa nie dala gruntow RM - kupili je za grube pieniadze.
    • zawacki.and.zawacki Re:Toruń ortodoksyjne zadupie katolicyzmu. 11.01.06, 23:54
      Zaleski?,co On pieprzy?,tolerancja w Toruniu?
      Przypomnę!!,haniebną deportację sporej grupy rumuńskich Cyganów w Toruniu parę
      lat temu,chyba I w Polsce.
      Toruń jest szerokim kołem omijany przez różnokolorowe nacje,jak peruwiańskich
      indian,kiedyś pogrywali na ulicach,murzynów,latynosów,arabów.
      Ponoć mieszka w Toruniu kilku zasymilowanych polskich Żydów,ale i oni szmerają
      o wyjezdzie.
      Kiedyś mieszkała spora grupa polskich Cyganów,wynieśli się zaraz po kapturowych
      cichych deportacjach współziomków rumuńskich,wolą Ciechocinek,Aleksandrów Kuj.
    • zawacki.and.zawacki W Toruniu mieszka conajmniej kilku czł. "Opus Dei 12.01.06, 00:00
      ultrakatolickiej półtajnej org.
      • Gość: Oliwia Re: W Toruniu mieszka conajmniej kilku czł. "Opu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 00:08
        Do tego należy doliczyć paru szpiegów i masonów.
        • zawacki.and.zawacki Re:???,to kto rządzi tym miastem? 12.01.06, 08:49
          Ordynacka
          toruńscy członkowie Opus Dei
          Masoni z loży "Pod Ulem"
          Żydzi i cyliści
          Ojciec Rydzyk i Koło czł. Radia Maryja?

no kto??,a może podzielli sie władzą i są wszyscy w zmowie.
    • zawacki.and.zawacki Re: Jedno osiedle jeden kosciół. 12.01.06, 00:19
      Od czasu pieriestrojki trwa intensywna rozbudowa świątyń w Toruniu.
      Wrzosy,Koniuchy,Grębocin,,Szubińska,Rubinkowo II i wiele innych,nie mówiąc o
      rydzykowym imperium.
      To fenomen na skalę Polski.
      Nie ma w Polsce miast,gdzie powstało by tyle nowych światyń,czy miasto dotuje
      te inwestycje?,ani w Gdyni,ani w sąsiedniej robotniczej Bydgoszczy nie powstało
      tyle światyń co w Toruniu,można ten fakt wytłumaczyć dużym jak na warunki
      Polski przyrostem nat.,ale czy zamoznością społeczeństwa?
      • tytt Re: Jedno osiedle jeden kosciół. 12.01.06, 08:44
        zawacki.and.zawacki napisała:

> Od czasu pieriestrojki trwa intensywna rozbudowa świątyń w Toruniu.
        > Wrzosy,Koniuchy,Grębocin,,Szubińska,Rubinkowo II i wiele innych,nie mówiąc o
        > rydzykowym imperium.
        > To fenomen na skalę Polski.
        > Nie ma w Polsce miast,gdzie powstało by tyle nowych światyń,czy miasto dotuje
        > te inwestycje?,ani w Gdyni,ani w sąsiedniej robotniczej Bydgoszczy nie
        powstało
        >
        > tyle światyń co w Toruniu,można ten fakt wytłumaczyć dużym jak na warunki
        > Polski przyrostem nat.,ale czy zamoznością społeczeństwa?

ja bym wytlumaczyl ciemnogrodem,niestety nie omija on rowniez bydgoszczy-tu
        rowniez potrafilbym wymienic co najmniej 5 kosciolow wybudowanych w ostatnich
        15 latach (a omijam te zacne miejsca szerokim łukiem) :)
    • Gość: macgry Polskie Obozy Koncentracyjne........ IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 12.01.06, 06:58
      Polskie Obozy Koncentracyjne........to jest takie sam o przełożenie jak Toruński
      Katolicyzm panie Rokita!!!! Jako mieszkaniec Torunia domagam się sprostowania i
      przeprosin od p. Rokity. Panie prezydencie Zalewski niech pan nie popuści.
      • sugarless Rokita to farbowany lis.politruk pierwszej wody 14.01.06, 17:57
    • Gość: Azja Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita IP: 158.75.8.* 12.01.06, 08:30
      Niech to szlak trafi.....kochani Toruń to nie Moherowo a tym bardziej nie jest
      ciemnogrodem....wypraszam sobie. Trzeba bedzie wytoczyć proces osobie lub grupie
      osób aby zaptrzestali nas obrażać,dosyć tego.Przypomne że 14 lat temu gdy radio
      było w budowie to okoliczni mieszkańcy napisali protest iż nie chca obok siebie
      żadnego radia ze wzgledu na szkodliwość fal i jak mnie pamieć nie myli na
      spowodowane radiowym nadajnikiem zakłocenia.
      Nie wszyscy w tym miescie popieraja działalność ojca i jego sekty, to margines
      naszego społeczeństwa.Generalnie niczym szczegółnym sie nie wyróżniamy od
      mieszkanca np. Krakowa czy innego miasta.Miasta które podobnie jak Toruń posiada
      uniwersytet,piekna zabytki,kluby sportowe i inne ciekawe atrakcje.
      Koniec z nazywaniem nas w ten obrażliwy sposób, jesli ktoś chce dopiec pewnej
      grupie ludzi niech używa innego nazewnictwa nie majacego nic wspolnego z Toruniem.
      • Gość: arek Zaleski ma racje, Torun jak kazde duze miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:34
        Gość portalu: Azja napisał(a):

> Niech to szlak trafi.....kochani Toruń to nie Moherowo a tym bardziej nie jest
        > ciemnogrodem....wypraszam sobie. Trzeba bedzie wytoczyć proces osobie lub
        > grupie osób aby zaptrzestali nas obrażać,dosyć tego.

Poieram! Zaleski ma racje, Torun jak kazde duze miasto ma wiele odcieni,
        roznych opcji itp. I ma prawo do wlasnego zdania nawet Radio Maryja, o le nie
        jest to jedyna nadawana opcja radiowa.
      • tytt Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita 12.01.06, 08:47
        Gość portalu: Azja napisał(a):

> Niech to szlak trafi.....kochani Toruń to nie Moherowo a tym bardziej nie jest
        > ciemnogrodem....wypraszam sobie. Trzeba bedzie wytoczyć proces osobie lub
        grupi
        > e
        > osób aby zaptrzestali nas obrażać,dosyć tego.Przypomne że 14 lat temu gdy
        radio
        > było w budowie to okoliczni mieszkańcy napisali protest iż nie chca obok
        siebie
        > żadnego radia ze wzgledu na szkodliwość fal i jak mnie pamieć nie myli na
        > spowodowane radiowym nadajnikiem zakłocenia.

LOL zaiste argument na korzysc mieszkancow torunia :)

> Nie wszyscy w tym miescie popieraja działalność ojca i jego sekty, to margines
        > naszego społeczeństwa.Generalnie niczym szczegółnym sie nie wyróżniamy od
        > mieszkanca np. Krakowa czy innego miasta.Miasta które podobnie jak Toruń
        posiad
        > a
        > uniwersytet,piekna zabytki,kluby sportowe i inne ciekawe atrakcje.
        > Koniec z nazywaniem nas w ten obrażliwy sposób, jesli ktoś chce dopiec pewnej
        > grupie ludzi niech używa innego nazewnictwa nie majacego nic wspolnego z
        Toruni
        > em.

wg naszego dziennika w toruniu RM wlaczone jest w tylu domach co w
        krakowie,wiec jednak coś to stweirdzenie ma na rzeczy :> poza tym to jednak
        figura retoryczna, skrot myslowy i tyle..
    • Gość: arek Niektorych cieszylby brak mediow w T-niu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:38
      Dbajmy o potencjal naszego miasta, nie dawajmy sobie wmawiac, ze to zle, ze cos
      sie dzieje. Sa takie miasta, ktore uciesza sie z pustki w Toruniu i braku
      opiniotworczych mediow.
      • tytt Re: Niektorych cieszylby brak mediow w T-niu 12.01.06, 08:49
        Gość portalu: arek napisał(a):

> Dbajmy o potencjal naszego miasta, nie dawajmy sobie wmawiac, ze to zle, ze
        cos
        >
        > sie dzieje. Sa takie miasta, ktore uciesza sie z pustki w Toruniu i braku
        > opiniotworczych mediow.

z bydgoszcza na czele-bardzo my bydgoszczanie chcieli bysmy by w toruniu
        zaprzestaly działać te jedyne w polsce wolne media hehhe..
    • tytt Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita 12.01.06, 08:40
      Gość portalu: szkoda napisał(a):

> szkoda ze tak ladne miasto powoli zaczyna byc spostrzegane jako imperium
      > rydzyka i nazywane 'moherowym miastem'. na waszym miejscu wyslalbym ojca rydza
      > w kosmos.

no wiadomo i rokita i zalewski mają racje i zachowali sie normalnie-tez uzyl
      skrotu mysloweggo,ten na niego zareagowal bo jest prezydentem miasta-nic
      szczegolnego.
    • zawacki.and.zawacki Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita 12.01.06, 08:40
      Gość portalu: szkoda napisał(a):

> szkoda ze tak ladne miasto powoli zaczyna byc spostrzegane jako imperium
      > rydzyka i nazywane 'moherowym miastem'. na waszym miejscu wyslalbym ojca rydza
      > w kosmos.
      a masz rakietę?
      • Gość: Azja Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita IP: 158.75.8.* 12.01.06, 13:35
        Przypomne że już kiedyś udało sie postawić ojca dyrektora przed sądem.I jaki był
        finał sprawy??? wiemy ...kicha...lipa....siara itd. Prosze sobie również
        przypomnieć co działo sie przed sądem gdy na sali był dyrektor.Modlitwa,okrzyki
        które miały mało wspolnego z chrześcinajnstem pod adresem sędziego prowadzącego
        sprawe. I co zrobili Ci którzy maja prawo do tego aby do takich scen nie
        dochodziło?? Nic.....i mineło kupe lat i dziś widac pewien postęp aby ukrucić
        ten mało chrześcijanski styl prowadzenia radia i telewizji.Rydzyk to problem
        zakonu i zwierzchników kościoła w Polsce,Episkopatu. Tylko oni mogą
        posrkomić,jezyk niewyparzony dyrekcji.Uważam skandalem nazwanie Wałesy agentem
        bezpieki,nie trzeba go lubić,kochac, nikt nie karze, nie zmusza ale w takim
        stylu kogoś opluć???wstyd....szkoda dalej ciądnac ten temat.
        Uważam że my torunianie nie zasługujemy na takie określanie jak to ma miejsce.
        Moherowo....ciemnogód......To nie my.
        Ile jest w naszym kraju moheru i ciemnogrodu widać po ilości ludzi na piegrzymce
        na Jasną Góre rodziny radio maryja i po ilości ludzi którzy sa na obchodach
        rocznicy powstania radia(w tym roku 14 tyś).Toruń liczy ponad 200tyś i jak
        wcześniej napisałem tylko ulamek z tej liczby to ciemnogórd. I założe sie o
        każde pieniadze że takich można znaleści w Bydzi i w każdym innym miescie,
        miasteczku, w naszym kraju.Czy w tym momencie nie należy sobie zadać pytania,
        czy tylko toruń to ciemnogór czy może w takim układzie nasz kraj to
        średniowieczna jaskinia???
        Co my możemy zrobić aby stał sie koniec pewnej epoki??? Myśle że należy pomóc
        Episkopatowi.Powoli i systematycznie wykonują ruchy które nasuwaj mi
        jedno.....odsuniecie Rydzykka z zajmowanych stanowisk.
        Jak skomentował ojciec dyrektor gdy Episkopat powiedziął że jego działanośc
        dzieli kościół w Polsce a nie jednoczy..........ano zero komentarza.Dostał
        policzek publiczny, policzek który na pewno zabolał.Nie kumam rządu PIS-u który
        wali co tydzien do Torunia i opowiada na antenie Tv albo Radia jako to dobrze im
        idzie.Kościół stara sie ukrucić rządy ojca a Ci odwrotnie,chętnie
        wystepuja,często ............ja pitole odwalaja krecią robote. Tylko po co???
        dlaczego???
        • doktor.1 Do Azji ! 14.01.06, 00:16
          Jak dorośniesz ( intelektualnie ), to nie dość że sam udzielisz
          sobie odpowiedzi na postawione pytanie, ale także nie będziesz
          pisał kłamstw i bzdur.
          A dorośniesz intelektualnie wówczas, gdy swój światopogląd
          będziesz wypracowywał w oparciu o materiał pochodzący
          z tzw. pierwszego źródła, a nie w oparciu o tzw. fakty prasowe ( medialne ).

Pisz co uważasz, ale uważaj co piszesz,
          albowiem każda wolność ma swoją odpowiedzialność.
    • badacz.teorii.spisku Re: ręce precz od Torunia,kanalie. 12.01.06, 08:54
    • aferal.z.partii.demokratycznej tradyc.nietolerancji wToruniu są dłuższe od ist RM 12.01.06, 16:04
      www.polska.pl/aktualnosci/kalendarz/kalendarium/article.htm?id=51122
    • Gość: nic nie pomoże Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:41
      kogo Zaleskiego ?
      • sdb Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita 12.01.06, 22:17
        no wlasnie- katolicyzm torunski to dokladnie to samo naduzycie co polskie obozy
        koncentracyjne. strzal w 10
        • Gość: b3ut Re: Prezydent Zaleski kontra poseł Rokita IP: *.torun.mm.pl 12.01.06, 23:30
          > no wlasnie- katolicyzm torunski to dokladnie to samo naduzycie co polskie obozy

albo "premier z Krakowa"
    • doktor.1 Do szkoda ! Sam się wystrzel w kosmos, 13.01.06, 23:48
      ...to będzie o jednego libertyna mniej.
      • historykii Re: Do szkoda ! Sam się wystrzel w kosmos, 14.01.06, 09:03
        doktor.1 napisał:

> ...to będzie o jednego libertyna mniej.
        dawno nie gościł Pan na forum. Czy znane są przyczyny?
        Proszę wejść na ONET, pod nickiem Edelweiss jesen z manipulatorów( o IQ > 140)
        daje upust " obiektywizmu" i antypolskości w jednym. Co Pan na to?
        P.S.
        Moja opinia, jest także, przynajmniej do wczoraj-22,30 była.
        • historykii Re: Do szkoda ! Sam się wystrzel w kosmos, 14.01.06, 09:51
          c.d.
          Moja opinia-re, na manipulatorko-przeintelektualizowny paszkwil niejakiego
          Edelweissa:
          >>>Prezydencie Torunia przeczytaj to !!!!!!!!

Autor tekstu w sposób "zonglerski" nadużywa zbrodni, a raczej prowokacji
          toruńskiej z 1724 r.
          Autorze, a raczej manipulatorze; historycy piszą, ze stał za nią ten, któren(
          wg autora) wyznaczył do komisji " półslepca", król August II Mocny.
          Jakie miał plany August II, od pierwszych dni królowania w Rzeczypospolitej,
          wystarczy zapoznać sie z tzw " POSTANOWIENIAMI WILEŃSKIMI" z 1700 r.
          August II- najwiekszy nihilista ówczesnej Europy, poza gestami-pustymi jak ten
          z " różańcem", na który nawrócił sie przed koronacją( nigdy bez takiego gestu
          nie zostałby królem SIC!), którego na DRUGI DZIEŃ ZAWIESIŁ NA SZYI SWOJEGO OGARA
          ( czyż " prezio" nie wzorował się na " mistrzu-nihiliscie"), po ten z "
          toruńska prowokacją", przyspożył nam niebywałej" sławy " na całą Europę(...).
          Nie tylko w potocznym sloganie, którego dwuwiersz powtarzany jest w polsce od
          ponad 250 lat;
          " Za króla Sasa, jedz, pij i popuszczaj..."
          To od tamtych wydarzeń, po dzień dzisiejszy Europa " przekuła" słynne, wzorowe
          hasło o " przedmurzu chrześcijaństwa", na inne, o znaczeniu antypolskim:
          " fanatyków religijnych".
          Takie teksty jak Twoje- manipulatorze, a także " retoryka Jasia Rokity"
          wpisują się w scenariusz " odśrodkowych, samobójczych"-antypolskich działań.
          Wiem i wyczuwam, że bakcyl jaki zasiał " prezio" pod Jedwabnem, na kolejnej
          prowokacji, która nie odniosła skutku w Europie( zamierzonego), kiełkuje w
          kolejnej wrogiej duszy antypolskiej.
          Polacy, nie dajmy się prowokatorom, którzy co jakiś czas " plują nam" w twarze
          ohydnymi prowokacjami.
          Zniesmy spokojnie kolejny harmider intelektualny, który od kilku stuleci w
          sposób cykliczny podnoszą wrogie nam głowy, kolejnych NIHILISTÓW!

~Historyk II, 11.01.2006 22:29
          • doktor.1 Do historyka II 14.01.06, 09:57
            Czy może Pan podać link na stronkę Onet-u, na której wpomniany przez Pana
            antypolak "się produkuje"?
          • doktor.1 Do historyka II 14.01.06, 10:07
            Moja nieobecność na forum, a właściwie sporadyczna obecność
            spowodowana jest przede wszystkim brakiem czasu.
            Nie oznacza to, że nie czytam GW i komentarzy pod artykułami.
            Po prostu uważam, że jeśli już zabieram głos na forum,
            to nie może być to "pyskówka" z jakimś sfrustrowanym pomiotem
            libertyńskiego "użytecznego durnia", a jeden ( max. dwa )
            mocne komentarze.
            Chociaż muszę przyznać, że czasem puszczają mi nerwy i jednym zdaniem
            skwituję czyjąś wypowiedź.

Pozdrawiam.
            • historykii Re: Do historyka II 14.01.06, 12:17
              Szanowny doktorze1,
              tuż po wyborach przysiadłszy po raz ostatni(...), tak mi się zdawało,
              przyrzekłem, ze kończę z pedagogiką na forum.
              Prawdą jest,że moje I sze spotkania na forum zaczęły się dopiero od
              słynnej "Listy" w styczniu ub roku, ale także jest faktem, ze " manipulacja"
              wklickujących poraża, stąd taka niebywała pokusa..., a jeszcze raz.
              Teraz jak nigdy przedtem(...) rozumiem znaczenie przesłania Św. Łukasza-
              " Synowie ciemności sa roztropniejsi od synów światła",
              dlatego jak na historyka -prawego, na dobrych wzorcach edukowanego przystało,
              nie omieszkam pozostawiać takiej " masy krytycznej " wklickiwanej przez
              manipulatorów różnych(SIC!), bez mojej opinii-historycznie poprawnej i
              PRAWDZIWEJ!
              Przenoszę całego posta, czytajcie torunianie i Polacy!!!!
              >>>>Prezydencie Torunia przeczytaj to !!!!!!!!

Fanatyzm religijny Polaków w okresie kontrreformacji, przysporzył nam wstydu,
              pogardy oraz hańby w Europie. Na wskroś barbarzyńskie "wartości moralne"
              rzymskiego wyznania przejawiały się m.in. prześladowaniami innowierców
              oraz "bezbożników".
              7 grudnia 1724 roku w Toruniu dokonano publicznej egzekucji, morderstwa,
              którego inspiratorem był Kościół. Spośród skazanych na śmierć, dwie osoby
              ułaskawiono za cenę przejścia na katolicyzm. Ta potworna zbrodnia wywołała
              oburzenie w całej Europie, a panujący różnych państw, przesłali polskiemu
              królowi ostre pisma protestacyjne...
              Otóż w mieście Kopernika katoliccy duchowni sprowokowali bójkę między uczniami
              kolegium jezuickiego a wychowankami szkół protestanckich. Następnie jezuici
              kłamliwie oskarżyli protestantów o zbezczeszczenie hostii oraz zniszczenie
              obrazów. Oczywiście, profanacja spowodowała interwencję papieskich niebios,
              przejawiającą się różnymi cudami a także płaczącymi krwią obrazami. Iście
              katolicka demonologia!
              Król, August II Mocny (1670-1733) powołał specjalną komisję złożoną z
              fanatycznych katolików pod przewodnictwem podkomorzego koronnego,
              Lubomirskiego, chorego na oczy, starca. Podstępni jezuici obiecali mu cudowne
              wyzdrowienie w zamian za wynik śledztwa zgodny z ich oczekiwaniami. (Kolejny
              przykład "mądrości" panujących elit tamtych czasów: wiara w zabobony i naiwne
              opowiastki, będące wynikiem wychowania katolickiego.)
              Sąd królewski wydał wyrok, na mocy którego burmistrz Torunia, Rosner i jego
              zastępca, Zernecke, oraz kilkunastu mieszczan zostało skazanych na ścięcie.
              Czterem ze skazanych przed śmiercią odrąbano prawą rękę, a po egzekucji spalono
              ich ciała. Ponadto protestantom odebrano zbór, gimnazjum oraz drukarnię i
              przekazano katolikom...
              On, spadkobierca...
              Oto Jego Dostojna Fosforescencja, naświetlona łaską pańską. Polak w służbie
              rzymskiego Namiestnika. Plenipotent Maryi. Imperator Torunia, noszący się z
              zamiarem przeprowadzenia rydzonacjonalizacji miasta. Redemptorysta, inplant z
              rodziny jezuitów. Filibustier katolicyzmu, Tadeusz Rydzyk, zdobiony czupryną
              przypominającą rajer damskiego kapelusza. Niestrudzony zdobywca dóbr
              materialnych, Pieniacz, pragnący zaaplikować całemu społeczeństwu maryjoterapię
              za pomocą Rydzykfonii. Mizolog filozoficzny, który wszystko wie, ale niczego
              nie potrafi wyjaśnić. Gada od rzeczy, bez sensu i składu, przy których dziejowy
              nieład w trakcie budowie wieży Babel, zatraca pierwszeństwo. Często na falach
              niebiańsko-maryjnej częstotliwości popada w odrętwienie i smutek, aby za chwilę
              objawić się w radośnie twórczym szale ideologicznym. Widoczne są u niego cechy
              hipomaniakalne z wyraźną przewagą stanów wesołego podniecenia. Jego
              roztargnienie zmysłów jest bardzo daleko posunięte, bowiem jest to "filozof
              domniemany", którego słowo jest tylko gościem na ziemi, a jego myśl goni za
              absolutną "prawdą" w krainie ducha i zaświatach. Żywy przedstawiciel DNA
              katolicyzmu!
              Niejednokrotnie słuchałem oracji Rydzyka i twierdzę, że jego umysłowość
              obciążona błędami arystokracji urodzenia, nie wznosi się na wyżyny intelektu.
              Na wiedzy naukowej jemu nie zbywa, ale w celu szerzenia swojej misji, jest mu
              ona całkowicie zbędna. Nadmiar wiedzy jest przeszkodą w krzewieniu katolicyzmu.
              Dlatego dziś, epoka eunuchów myśli, postępu i nauki, święci swój triumf nad
              Wisłą. Biada temu, kto słucha jego wypowiedzi oraz dowodzeń i chce je
              analizować. Ktoś taki, mając (nawet) napompowane olejem opony mózgowe, musi
              nabawić się hemoroidów mózgu, gdyż niepodobna zrozumieć sens i logikę jego
              wywodów.
              Mówi dużo o swojej promotorce, dlatego TRWAM w zatwardziałej, acz błogiej
              nadziei, że wreszcie rydzkwizja przekaże bezpośrednią transmisję z Lourdes lub
              Jasnej Góry, gdzie w ramach cudu domniemanego, inwalidzie odrośnie amputowana
              kończyna. Jak coś takiego zobaczę, dopiero uwierzę Rydzykowi!
              Panie Rydzyk! Gdyby chciał pan być człowiekiem przyzwoitym w
              rozumieniu "świeckim", należałoby wpierw wyrzec się wszystkich cnót
              chrześcijańskich. Do potępienia ludzi inaczej myślących, jak to pan często
              czyni, trzeba dużo żółci, prostackiego rozumu i katolickiej mentalności.
              Natomiast dla tolerancji, potrzeba szlachetnego serca, wiedzy oraz
              wyrozumiałości, a tego wam, katolikom, niestety brak, jakkolwiek jest u was
              kilka chlubnych wyjątków.
              Jeżeli katolicyzm nie zniósł wobec innowierców anatem, którymi ich obrzucał
              przez wieki, to tylko dlatego, że rzucający nimi, nie mieli potomków. Rydzyk ze
              swoją nachalną, acz prymitywną "filozofią" nie pozwoli wiernym słuchaczom
              maryjnej radioli, odróżnić księdza od boga. Teologiczny serwitut pasożytujący
              na polskiej oświacie i edukacji, powinien być skasowany czym prędzej, aby nie
              powtórzyła się sytuacja wieku XVII i pierwszej połowy XVIII

~Edelweiss, 11.01.2006 19:27
              P.S./
              Pozdrawiam Cię historyku i proszę, wspieraj nas swoim " piórem".
              Powodzenia.
              • doktor.1 Do historyka II 14.01.06, 12:48
                Dzięki wielkie za umieszczenie tego tekstu.
                Nie muszę więc szperać na Onecie, którego - powiem wprost -
                jakoś do dziś nie mogę trawić z uwagi na określony jego charakter.
                A charakter ma taki, jaki narzucają jemu ( Onetowi ) jego sponsorzy,
                wśród których jest również koncern medialny ITI ( ten sam,
                który zawiaduje TVN-em ). Nic dodać, nic ująć.
                A co do zacytowanego tekstu autorstwa owego antypolaka,
                to ... ręce mi opadły po jego przeczytaniu. Ileż zajadłości i nienawiści
                w tym człowieku ! Ileż najzwyczajnieszego chamstwa i braku poszanowania
                bliźniego ! Że też tacy w imię źle pojętej "wolności słowa" mogą publicznie
                obrzucać błotem bez ponoszenia odpowiedzialności ! Jak długo jeszcze ???
                Myślę, że czas tych "użytecznych durniów" się kończy. Oby jak najszybciej.

P.S.

Proszę nie rezygnować z pisania na forum.
                Jest to jedna z form "prostowania kręgosłupa"
                zarówno tym wątpiącym, jak i tym którzy swój światopogląd
                wypracowują tylko w oparciu o GW, TVN i Polsat.
              • nawrot63 Re: Do historyka II 14.01.06, 17:15
                Dawno nie czytałam czegoś równie pięknego i oddającego pełny obraz naszej
                zakłamanej rzeczywistości.Razem z Tobą czekam na cuda, których niedługo możemy
                się spodziewać, dla uzyskania "wiarygodności" co niektórych.Jestem katoliczką,
                i pozostanę nią do końca życia.Sekty, itp. są mi obce.
                Pozdrawiam
    • sugarless Rydzyk jest pozytywnym bochaterem Torunia 14.01.06, 17:56
      a szkoda co ty dla ludzi zrobiłeś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka