Dodaj do ulubionych

Kącik kulinarny

17.12.08, 23:16
A że idą święta zawsze można czymś nadzwyczajnym pochwalić się, sam chętnie
skorzystam, może jakiś przepisik na przepyszną rybkę?smile
Obserwuj wątek
      • sauber1 Re: Kącik kulinarny 18.12.08, 09:07
        Tak dokładnie, marzenia kształtują naszą wyobraźnięsmile
        Ale też zawsze jest wyjście, jak nie wyjdzie, można wyskoczyć na miasto, dać się
        zaprosić na wyśmienite żarcie, byle by nie do mlecznego baru wink
      • sauber1 Re: Kącik kulinarny 18.12.08, 19:46
        stanislaw00074 napisał:

        > nie święci... zupę gotują!

        Eeeeetam Stanisław, zupa ślizga takawink Kiedyś jadłem karpia z rodzyneczkami w
        piwie, do dziś mam palec zniekształcony, tak się ugryzłem, niechcąco smile
    • constelacja Re: Kącik kulinarny 18.12.08, 21:23
      tak bardzo chciałam trafić na jakiś wątek, w którym będę mogła dać upust swojej
      elokwencji , wiedzy, fantazji... a tu znowu nic z tego... do gotowania mam nie
      dwie a cztery lewe ręce...sad i aż mi wstyd )
        • stanislaw00074 Re: Kącik kulinarny 18.12.08, 22:31
          constelacjo, najlepszymi kucharzami bywają mężczyźni(chwalą nas), ale i kobieta,
          która ma wstręt do gotowania powinna się trochę na tym znać, żeby jej w drogich
          restauracjach nie podali boczku zamiast polędwicy.
          Lepiej być damą obeznaną. Masz gości,podaj flaki wg mojego przepisu i sukces
          murowany:
          Kilo flaków na początku
          Dobrze oczyść, wrzuć do wrzątku,
          Przepłucz, odcedź. Na to nalej
          Rosół z kości. Gotuj dalej,
          Gotuj dobre trzy godziny,
          Do rosołu wrzuć jarzyny,
          Pokraj flaki w cienkie paski,
          Weź pięć deka masła z faski,
          Zrumień masło z bułką tartą -
          Ser do tego utrzeć warto.
          Żeby flaki były lepsze,
          dosyć szczodrze posyp pieprzem,
          Majerankiem i pietruszką,
          Jak dyktuje ci serduszko.
          Dodaj imbir, dosyp soli
          I na talerz kładź do woli.
          By się goście czuli zdrowo,
          Podaj czystą wyborową.
    • niedowiary77 Re: Kącik kulinarny 19.12.08, 08:57
      "Barszcz Wigilijny"
      1 kg buraków ćwikłowych
      1 duża porcja włoszczyzny (bez kapusty)
      10 dag suszonych grzybów
      2 cebule (najlepiej czerwone) 2 ząbki czosnku
      1 łyżka masła, 1-2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziarenek
      pieprzu, sok z 1 cytryny, sól, cukier,
      ewentualnie kilka łyżek wytrawnego czerwonego wina
      Grzyby dokładnie umyć, zalać dwoma szklankami przegotowanej wody i odstawić
      przynajmniej na godzinę (najlepiej na całą noc). Przełożyć do garnka (razem z
      wodą), dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przekrojony na pół
      ząbek czosnku i 2 szklanki wody. Gotować do miękkości.
      Buraki koniecznie obrać, pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać. Buraki i
      cebule zalać dwoma szklankami zimnej wody i gotować do miękkości na małym
      1/2 kg kiszonej kapusty
      1 kg pieczarek
      1/2 szklanki białego wina
      sok z 1/2 cytryny
      2-3 duże cebule
      1-2 listki laurowe
      kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
      i jałowca sól, cukier 1/2 szklanki oliwy lub dobrego
      oleju łyżeczka przyprawy warzywnej typu vegeta
      Pieczarki oczyścić, osuszyć i drobno po-szatkować. Zalać białym winem i gotować
      na ogniu. Gdy wywar grzybowy i wywar buraczany przestygną, przecedzić i
      połączyć. Podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem
      oraz solą i pieprzem. Do gorącego barszczu dodać masło i grzybki pokrojone w
      paseczki. Można także dodać kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina dobrej
      jakości. Jarzynki użyte do przygotowania zupy można wykorzystać jako bazę do
      sałatki jarzynowej - wystarczy dodać jajka ugotowane na twardo i kiszone ogórki,
      albo wyrzucić, a jak nie wyjdzie zrobić po swojemu wink
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka