floress 14.01.06, 17:01 Czy zagroza Szerokiej? Jak powinna wygladac Szeroka? Centrum handlowe czy raczej biurowe w dzien (banki, domy maklerskie, biura, kancelarie, nieruchomosci itp.) i rozrywkowe w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuj-pom Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 14.01.06, 22:08 Zdecydowanie - NIE . O Szeroką byłbym spokojny - ta ulica będzie miała drogie sklepy , banki , biura i lokale rozrywkowe - to oś Starówki , połączenie obu rynków Odpowiedz Link Zgłoś
unizony_sluga_toldi Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 14.01.06, 22:18 Czynniki które zapoczątkują ucieczkę handlu ze starego miasta: 1. zakaz parkowania w obrębie starego miasta 2. rosnące czynsze za wynajem lokali 3. powstanie nowych centrów handlowych. Jestem za tym aby starówka zyskała inną formę, nie związaną z handlem. Starówka powinna być miejscem usług, rozrywki i handlu drogimi, ekskluzywnymi, wyjątkowymi rzeczami. Handel mydłem i powidłem powinien przenieść się do centrów. Jestem również za tym aby powoli ze starówki wynosili się mieszkańcy a na ich miejsce wchodziły różnego typu biura, galerie. Ubodzy ludzie którzy mieszkają na starym mieście nie mają środków aby płacić czynsze które pozwoliły by właścicielem nieruchomości regularnych remontów i ulepszeń dlatego każdy widzi jak wyglądają kamienice na bocznych ulicach.... Odpowiedz Link Zgłoś
skin.pl Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 14.01.06, 22:18 supermarkety to współczesne obozy koncentracyjne Odpowiedz Link Zgłoś
unizony_sluga_toldi Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 14.01.06, 22:20 Poza tym jest to temat woda mógłbym o nim napisać pracę magisterską. Uczyłem się na starówce – I LO a teraz tam pracuje. Więc od kilkunastu lat jestem na niej codziennie i wiem co w trawie piszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 15.01.06, 00:17 > Jestem za tym aby starówka zyskała inną > formę, nie związaną z handlem. Starówka powinna być miejscem usług, rozrywki i > handlu drogimi, ekskluzywnymi, wyjątkowymi rzeczami. troche sobie przeczysz ale powiedzmy ze wiem o co chodzi. dorzucilbym do tego wiecej hoteli Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 15.01.06, 16:06 Ja mysle, ze jeszcze jedno centrum moze spokojnie powstac, a na Starowce powinny pozostac tylko butiki, sklepy z ekskluzywna zywnoscia, winami, pamiatkami itp. Poza tym centrum biznesowe, no i raczej luksusowe apartamenty, zamiast tanich, acz ubogich mieszkan (niestety). Starowka powinna byc dzielnica atrakcyjna przede wszystkim, a nie targiem na ktorym mozna znalezc to przyslowiowe "mydlo i powidlo". A atrakcji na pewno nie dastarczaja brudne wystawy sklepowe i raczej nieciekawe towarzystwo, przesiadujace w bramach i na schodach wejsciowych do kamienic. Nie tylko na samej Szerokiej, ale i licznych uliczkach bocznych od Szerokiej. Pieknych, ale zaniedbanych. Chociaz duzo juz sie zmienia i z tego nalezy sie cieszyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 15.01.06, 17:40 Nie bojmy sie o nasze Stare Miasto. Z roku na rok bedzie wiecej turystow - to wymusi wiecej hoteli, knajp, restauracji czy tanich barow. To najlepsze miejsce tez na winiarnie i sklep z winami czy cygarami/papierosami w dawnym stylu, to miejsce na kancelarie adwokackie, biura podrozy i inne. I jestem za nowymi centrami zwlaszcza uporzadkowanie okolic Uniwersamu. Dlaczego nie znalezc inwestora co wlozy kase na galeria butikow w ktorych byloby miejsce dla dzisiejszych straganiarzy na Chelminskiej. Klient musi miec czysto i wygodnie a tam tak nie jest. Syf, kila i mogila moznaby rzec jak w raporcie napisal jeden lekarz. To jest docelowe miejsce dla tych staganiarzy z centrum. Poza galeria butikow centrum rekreacyjno-sportowe i moze jakis sklep spozywczy wielkosci Lidla. To jest przyszlosc dla tego miejsca. Sprawa stadionu Apatora. Problem moze byc rozwiazany idealnie wiec dlaczego nie? Jak znajda sie inwestorzy niech buduja - ale miasto niech wyciaga od nich jak najwiecej Odpowiedz Link Zgłoś
unizony_sluga_toldi Re: czy Toruniowi potrzebne sa kolejne centra han 15.01.06, 22:47 "ale miasto niech wyciaga od nich jak najwiecej" już Ty się o to nie bój ... :) Z francuzami umią dobrze gadać czego przykładem jest geant... Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Centra sa potrzebne, ulatwiaja życie 16.01.06, 08:54 Centra sa potrzebne, ulatwiaja życie, przed nowowczesnoscia nie da sie uciec. Czy TV jest Toruniowi potrzebna? Czy samochody sa potrzebne? - to tez dawne kiedys dylematy. Odpowiedz Link Zgłoś