muvon200 26.02.06, 21:11 Fajna przejażdżka była. Mam pytanie: Czy miasta przewidują zorganizowanie dojazdów do przystanków kolejki i to na ten sam bilet? Bo inaczej to dziekuję dylać tyle kilasów z osiedla do przystanku żeby dojechac do śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muvon200 ok 26.02.06, 21:11 Fajna przejażdżka była. Mam pytanie: Czy miasta przewidują zorganizowanie dojazdów do przystanków kolejki i to na ten sam bilet? Bo inaczej to dziekuję dylać tyle kilasów z osiedla do przystanku żeby dojechac do śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: ok 26.02.06, 21:16 jesteś złośliwy. Cos się działo z forum i nie widziałem że doszło. Nie wyświetlało się pod artykułem więc wysłałem jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Tłumy torunian w szynobusie 26.02.06, 21:14 > Czy miasta przewidują zorganizowanie dojazdów do przystanków > kolejki i to na ten sam bilet? Miasto jeszcze nic nie planuje ;) Z tym dojazdem jest pewien problem, bo wszystkie znane mi badania mówią o tym, że ludzie nie lubią się przesiadać. Jeśli ktoś ma do wyboru czekać na autobus, potem czekać na kolejkę i jechać nią lub raz wejść do autobusu i jechać (nawet dłużej), to najprawdopodobniej wybierze autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Tłumy torunian w szynobusie 26.02.06, 21:18 Właśnie o to mi chodzi. Dlatego upadła kolejka w Bydgoszczy która tuż po wybudowaniu pierwszych osiedli w Fordonie kursowała regularnie. Nie dojeżdżała do wszystkich osiedli dlatego ludzie woleli jechać autobusami. Obawiam się więc że w Bydgoszczy ta kolejka nie będzie wcale popularna, a w Toruniu będzie to zależało od zorganizowania dojazdów do przystanków. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Tłumy torunian w szynobusie 26.02.06, 21:22 > Obawiam się więc że w Bydgoszczy ta kolejka nie będzie wcale popularna, W Bydgoszczy ma to być tylko szybki pociąg do Torunia. To nie ma jeździć po mieście, bo w Bydgoszczy już wykonano analizy takiej możliwości i nawet przy dużej rozbudowie torów kolejowych, dalej nie miałoby to sensu. > a w Toruniu będzie to zależało od zorganizowania dojazdów do przystanków. Pozwolę sobie powtózyć moje wątpliwości - dojazd nic nie da, bo ludzie wolą się nie przesiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Tłumy torunian w szynobusie 26.02.06, 21:30 No ok ale wtedy dlaczego mamy się dokładac do tej inwestycji? Skoro u nas już wszystko jest a pociągów do Toruni a sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinka707 Re: Tłumy torunian w szynobusie 28.02.06, 15:53 Rozumiem, że teraz, aby dostać się na PKS czy PKP nie musisz wsiadać w autobus, żeby tam dojechać. Ja, żeby się dostać do centrum i tak muszę wsiąść w autobus i patrzeć, czy most nie jest zablokowany. Coraz więcej ludzi jeździ do Bydzi z Torunia do pracy i rano nie sposób się czasem dostać do autobusu. Pomysł SKM jest świetny, byle go nie zarzucili. Odpowiedz Link Zgłoś
staszekk1 Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem 27.02.06, 08:18 Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem omijającym most i korki. Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Re: Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem 27.02.06, 08:48 staszekk1 napisał: > Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem omijającym most i korki. Konieczne jest polaczenie ZlejWsi z T-niem i B-cza. SKM to rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
balumbyd Re: Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem 27.02.06, 11:36 tylko pytanie dlaczego bydgoszcz ma płacic a potem dopłacac do waszych tuneli, przystanków itd. skoro sama ma krzysta z linii z któej nikt korzystac nie będzie. Ciekawe że przypominacie sobie o dwumieście zawsze wtedy jak potrzebna jest pomoc bydgoszczy. Jakoś w sprawie CSW czy SSE nie pamiętaliście że tworzymy dwumiasto. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjab Re: Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem 27.02.06, 19:04 Co do strefy ekonomicznej to jeszcze niewiele wiadomo, a tzw. CSS jest ale na razie w planach!! Raczej ciezko byloby je wybudowac w dwoch miastach na raz bedzie SKM to sobie przyjedziecie poogladac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem 27.02.06, 11:52 mavellis napisał: > staszekk1 napisał: > > > Tłumy świadcza o zainteresowaniu transportem omijającym most i korki. > > Konieczne jest polaczenie ZlejWsi z T-niem i B-cza. > SKM to rozwiąże. Zławieś zniknęła z planów jak sen złoty :> Odpowiedz Link Zgłoś
marjan17 popelina a nie Bit City 27.02.06, 20:00 z tekstu wynika , że aby projekt wypalił musi być współpraca lini kolejowych Bydgoszczy i Torunia, wtedy jest szansa na 85% dotacji z uni.Pewnie pochłonie to zdecydowaną większość unijnych dotacji należnych naszemu regionowi.Bydgoszcz ma się przyłączyć bo niby wspólne dobro ,ale SKM będzoe jeździc po toruniu a nie Bydgoszczy.Mam nadzieje ,że nikt w Bydgoszczy nie będzie taki naiwny i nie zgodzi się poświęcić należnych Bydgoszczy środków unijnych na finansowanie SKM w Toruniu.Jestem zdecydowanie na NIE Odpowiedz Link Zgłoś
tomjab Re: popelina a nie Bit City 27.02.06, 20:42 O juz widze typowa polska mentalnosc nie o to chodzi zeby miec krowe a o to zeby sasiad jej nie mial. No coz prawdopodobnie trzeba sie pogodzic ze zostana po staremu smierdzace pociagi i zadymiony pks!!! A tramwaj na Fordonie bedzie na obrazku. Odpowiedz Link Zgłoś
balumbyd Re: popelina a nie Bit City 27.02.06, 20:50 niestety ten plan nie zakładał tramwaju w fordonie, na osową czy te rozbudowy podobnej trakcji w toruniu. Plan zakłada pociągniecie BIT odludziami w Bydgoszczy przez fordon i rozbudowę SKM w toruniu. Tak więc sam widzisz że naprawdę nie warto wchodzic w to mojemu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: popelina a nie Bit City 27.02.06, 21:47 Skoro UE i UM Torunia beda doplacac tak ogromna kase do SKM to moze podoplacaja tez troche do samochodow prywatnych :P Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 No jeżeli Fordon to odludzia Bydgoszczy :-) 28.02.06, 09:01 balumbyd napisała: > Plan zakłada pociągniecie BIT odludziami w Bydgoszczy przez fordon ... No jeżeli Fordon to odludzia Bydgoszczy :-) jednak balum = jatrzący leszek Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: No jeżeli Fordon to odludzia Bydgoszczy :-) 28.02.06, 09:07 Ależ ta kolejka nie jedzie przez Fordon koleżko! Jedzie przez lasek oddzielający osiedla od Jezdni. To są odludzia, wierz mi. Jak sobie jedziesz do Bydzi na zakupy to przypatrz się dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś