debett 17.10.01, 08:37 Co sądzicie o papieżu, z jakimi Jego poglądami się nie zgadzacie, czego według Was dokonał, za co kochają Go ludzie? Porozmawiajmy o papieżu Polaku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Igła Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.chello.pl 17.10.01, 09:00 debett napisał(a): > Co sądzicie o papieżu, z jakimi Jego poglądami się nie zgadzacie, czego według > Was dokonał, za co kochają Go ludzie? Porozmawiajmy o papieżu Polaku. Debett ! Czy to Twoja kolejna prowokacja mająca na celu "wyłapanie" bezbożników na tym forum ? Przecież wiesz, że Dottore został zabanowany przez Admina za "nieprawomyślność". Wiesz na pewno ile lat ciurmy można dostać i za którego paragrafu kk - za obrazę majestatu ? Ja na wszelki wypadek nie zabieram głosu; mnie tu nie było; ja nikogo nie znam; z nikim się nie kontaktuję; ja nic nie wiem !!!!!!!!!!! Uaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! Boli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
debett Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II 17.10.01, 09:29 Za obrazę puszkowali za czasów komuny, nie teraz. Niestety nie zrozumiałeś moich pytań Igła, a jeżeli tylko udajesz, że nie wiesz o co pytam lub sam jesteś bezbożnikiem, to po prostu nie zabieraj głosu i daj się innym wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 11:08 debett napisał(a): > Za obrazę puszkowali za czasów komuny, nie teraz. Niestety nie zrozumiałeś > moich pytań Igła, a jeżeli tylko udajesz, że nie wiesz o co pytam lub sam > jesteś bezbożnikiem, to po prostu nie zabieraj głosu i daj się innym > wypowiedzieć. jesli dobrze zrozumialem to pytanie skierowales tylko do boznikow, bezboznicy nie maja prawa glosu krytyka tak, ale tylko pozytywna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debett Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 11:45 Faktycznie wyraziłem się mało precyzyjnie. Głos może zabrać każdy, pod warunkiem, że ma coś do powiedzenia w tym konkretnym temacie. Igła niestety na temat się nie wypowiadał, nie po raz pierwszy zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 12:03 za ewangelizacje - plus, ale maly, bo efekty beda zauwazalne tylko w krajach biednych i zacofanych za cala reszte niestety - pala to jest najgorszy papiez jaki mogl sie zdarzyc na ten czas, caly swiat idzie do przodu a kosciol pod jego kierownictwem cofnal sie do XIX wieku zdobyl kilka nowych duszyczek, ale wszystkie spoza swiata tzw. cywilizowanego ludzi "zachodu" zniecheca jego radykalizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: 198.138.227.* 17.10.01, 15:37 Gość portalu: Ted® napisał(a): > za ewangelizacje - plus, ale maly, bo efekty beda zauwazalne tylko w krajach > biednych i zacofanych > za cala reszte niestety - pala > to jest najgorszy papiez jaki mogl sie zdarzyc na ten czas, caly swiat idzie do Kim jestes ze osmielasz sie wydawac takie oceny, co ty maly czlowieku zrobiles dla swiata ze wydajesz o tym Wielkim czlowieku takie opinie > przodu a kosciol pod jego kierownictwem cofnal sie do XIX wieku > zdobyl kilka nowych duszyczek, ale wszystkie spoza swiata tzw. cywilizowanego > ludzi "zachodu" zniecheca jego radykalizm Wstrzasnela mnie twoja wypowiedz doglebnie. liberalny zachod (mieszklem w 3 roznych krajacha odwiedzilem nascie) XXI wieku to 6-7 letnie dzieci nie potrafiace czytac ale za to z pamieci recytujace telefony na ktore maja zadzwonic gdy rodzice nie zrobia tego czego sie od nich oczekuje, bo zasada sredniowieczna "szacunek do rodzicow" zostala zmieniona dziecko ma zawsze racje i musi dostac zawsze czego chce i to natychmiast. W USA posunieto "postep" dalej 7-8 latki nie umieja czytac ale zato w liberalnym szkolnictwie sa uczeni co to jest i dlaczego kobieta powinna miec skrobanke jak wazny jest pierwszy stosunek seksualny i dlaczego powinny urzywac srodkow antykoncepcyjnych. Efekt w szkolach publicznych juz od lat nikt sie nie uczy 12- 13 latki sie kurwia na potege i na punkty (jest to juz taki problem ze pojawil si ena wokandzie Ministerstwa Edukacji), chlopcy to bandyci dodaj narkotyki. Philadelphia od zeszlego roku wszyscy uczoniowie szkol srednich aby wejsc do szkoly musza przejsc przez wykrywacz metali, gdyz w najlepszej bylo 19 strzelanin w 2-giej od gory 17 srzelanin rok predzej. Ty sie dziwisz ze nie lubia papieza, przeceiz to co on mowi jest odwrotnoscia cool swiata w ktorym zyja. Oj nielubi sie tu papieza z jego chrzescijanskimi wartosciami, nie do przyjecia dla wielu dzis bo wymagaja zbyt duzo wyslilku w spoleczenstwach wychowanych bezstresowo. A slowo chrzescijanskie wartosci zachodnia propaganda zastapila srednowieczne i wszyscy sie czuja lepiej. Przerazajace sa efekty tego "nowoczesnego" stylu. Podziwiam papieza ze tak wiele lat potrafil byc radykalny w swiecie zgnilego liberalizmu. I nie ustepuje szerzacemu sie zlu ani na krok. Niestety trzeba pomieszkac pare lat na zachodzi zeby zauwazyc ze to z postepem nie ma nic wspolnego. I ostatnia rzecza jaka sobie zycze to zeby ktos mnie kiedykolwiek utozsamial z wartosciami zachodu, bo tu po prostu zadnych wartosci poza pieniadzem nie ma, i jest to raczej smutne niz godne nasladowania. Znam wielu ludzi ktorzy dopiero po latach mieszkania na zachodzie i stosowania "nowoczesnych metod wychowawczych" przejrzeli na oczy, niestety czesto jest juz zapozno bo ich dzieci to bezduszne nieczule potwory. Dla Polakow niestety wszystko co zwiazane z zachodem jest super i przyjmujemy caly ten crap bezkrytycznie niby w imie postepu, tylko pytam gdzie tu postep, chyba ze Sodoma i Gomora byly szczytem cywilizacji dla niektorych. Jeszcze uwaga do wszytkich kretynow nie jestem nie bylem i nie bede pracownikiem Radia Maria (nawet nie wiem na jakim pasmie FM nadaja). Jesli nie masz nic do powiedzenia i nie rozumiesz mojej wypowiedzi daruj sobie glupawe komentarze. Bo ich jedynym efektem jest to ze odstraszasz z forum tych co maja cos do powiedzenia. greetings dla wszystkich zdrowo myslacych Torunczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igła Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.chello.pl 17.10.01, 19:02 Debett napisał, cytuję : " Igła niestety na temat się nie wypowiadał, nie po raz pierwszy zresztą. " Próbuję zgłębić meandry sposobu myślenia debetta, ale to jest ponad mój skromny umysł. Debett - może chłopcze byś się przeszedł, zjadł kolację, umył szyję albo nogi. Może Ci to by pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: 198.138.227.* 17.10.01, 19:22 naprawde gleboka wypowiedz, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igła Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.chello.pl 17.10.01, 19:48 Gość portalu: polonus napisał(a): > naprawde gleboka wypowiedz, gratulacje! Polonus nie denerwuj się ! To nie Twój skromny i ubogi umysł "Zagraniczny Korespondecie Radia Maryja " . Spadaj ! PS I nie rób sobie jaj z Ojca Świętego, bo przy Nim jesteś nikim ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 22:20 Gość portalu: polonus napisał(a): > Gość portalu: Ted® napisał(a): > > > za ewangelizacje - plus, ale maly, bo efekty beda zauwazalne tylko w kraja > ch > > biednych i zacofanych > > za cala reszte niestety - pala > > to jest najgorszy papiez jaki mogl sie zdarzyc na ten czas, caly swiat idz > ie do > Kim jestes ze osmielasz sie wydawac takie oceny, co ty maly czlowieku zrobiles > dla swiata ze wydajesz o tym Wielkim czlowieku takie opinie jestem tylko malym czlowieczkiem ale nikt nie musi mnie osmielac, slyszales cos o wolnosci slowa papiez jest wielkim czlowiekiem i faktycznie do piet mu nie dorastam, i jesli jak sugerujesz jestes myslacym Czlowiekiem nie wyczytales chyba tego z mojego postu i tu tkwi sedno: jest wielkim czlowiekiem ale nie papiezem > tu byla twoja wypowiedz o zgnilym zachodzie i jaki z tego wniosek, zauwazyles po 20 latach pontyfikatu poprawe, czy te kurwiace sie dziewczynki i cpajacy chlopcy zmienili sie pod wplywem nauk kosciola a co ty zrozumiales z nauk papieza, niewiele > > Jeszcze uwaga do wszytkich kretynow nie jestem nie bylem i nie bede pracownikie > m > Radia Maria (nawet nie wiem na jakim pasmie FM nadaja). > Jesli nie masz nic do powiedzenia i nie rozumiesz mojej wypowiedzi daruj sobie > glupawe komentarze. Bo ich jedynym efektem jest to ze odstraszasz z forum tych > co > maja cos do powiedzenia. twoja wypowiedz zrozumialem az nazbyt dobrze, i mimo ze jestem ateista w duchu chrzescijanskiej milosci blizniego nie sugeruje nikomu ze jest glupi bo ma inne zdanie niz ja, a ty? > > greetings dla wszystkich zdrowo myslacych Torunczykow. > rowniez pozdrawiam wszystkich myslacych torunian, tych ktorzy sie ze mna nie zgadzaja pozdrawiam rownie serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aalborg Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 22:35 Hej Ted, pozdrawiam ze Srodmiescia (Bydgoszczy). Do Torunia lepiej nie wchodzic z glebszymi tematami, bo tutaj kroluje garstka oszolomow, ktorym sie wydaje np., ze bronia przed czyms papieza, tymczasem jego osadzaja juz inne rzeczy (o czym wiemy dobrze m.in. z forum bydgoskiego). moze lepiej im w Toruniu odpuscic??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 23:10 nie dopuszczalem to i nie bede odpuszczal;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aalborg Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 23:16 ale pamietaj, że "cokolwiek odpuścicie, to będzie i wam odpuszczone"... Ale powodzenia w walce z ciemnotą. Odpowiedz Link Zgłoś
debett Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II 18.10.01, 09:24 Przecież Ted wcale z tobą nie walczy, Aalborg. Faktycznie papież nie mówi o rzeczach łatwych i nie mówi tego, co chciałby usłyszeć Zachód, dlatego masz pełne prawo nie rozumieć Jego słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aalborg Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 11:50 Rzeczywiście... Tylko kto tu kogo nie rozumie...? A tego bełkotu papieskiego po prostu ciężko się słucha, choć zapewniam, że rozumiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: 198.138.227.* 19.10.01, 18:50 Gość portalu: Aalborg napisał(a): > Hej Ted, pozdrawiam ze Srodmiescia (Bydgoszczy). Do Torunia lepiej nie wchodzic rozumiem ze jako ze Bydgoszcz jest wieksza od Torunia tzn ze i poglady "nowoczesniejsze". No to miejscki czlowieku pragne cie poinformowac ze mieszkam w miescie 5 razy wiekszym niz Bydgoszcz. Ktore ma 10 razy tyle bankomatow 2 rzedy wiecej autostrad czyli urzywajac twoich argumentow powinienem miec racje. Bo niby bardziej miejski jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: 198.138.227.* 18.10.01, 15:52 Gość portalu: Ted® napisał(a): > Gość portalu: polonus napisał(a): > > > Gość portalu: Ted® napisał(a): > > > > > za ewangelizacje - plus, ale maly, bo efekty beda zauwazalne tylko w > kraja > > ch > > > biednych i zacofanych > > > za cala reszte niestety - pala > > > to jest najgorszy papiez jaki mogl sie zdarzyc na ten czas, caly swia > t idz > > ie do > > Kim jestes ze osmielasz sie wydawac takie oceny, co ty maly czlowieku zrob > iles > > dla swiata ze wydajesz o tym Wielkim czlowieku takie opinie > > jestem tylko malym czlowieczkiem ale nikt nie musi mnie osmielac, slyszales cos > o > wolnosci slowa tak slyszalem, dzieki tej wolnosci kazdy czy ma cos do powiedzenia czy nie moze pisac co mu slina na jezyk przyniesie i obrazac i osadzec kazdego z kim sie nie zgadza, albo kogo nie rozumie, dla dobra ludzkosci pewni ludzi szerzacy nienawisc i nieetyczne wartosci powinni byc cenzurowani > papiez jest wielkim czlowiekiem i faktycznie do piet mu nie dorastam, i jesli j > ak > sugerujesz jestes myslacym Czlowiekiem nie wyczytales chyba tego z mojego postu > i tu tkwi sedno: jest wielkim czlowiekiem ale nie papiezem inteligentne sformulowanie nie jest papiezem, chyba nie dziwisz sie ze do mnie to nie dotarlo, rozumiem pewnie jest tajnym zuzlowcem Poloni a moze Apatora a moze to wcielenie Tony Halika i sobie podrozuje w przebraniu papieza.... No comments. > > tu byla twoja wypowiedz o zgnilym zachodzie > > i jaki z tego wniosek, zauwazyles po 20 latach pontyfikatu poprawe, czy te > kurwiace sie dziewczynki i cpajacy chlopcy zmienili sie pod wplywem nauk koscio > la wiec co kosiol powinien zmienic nauki zeby sie dostosowac do kurew i cpunow, to proponujesz, wejsc wg ciebie w XXI wiek, bo teraz podobno jest w XIX. Smutek, smutek mnie ogarnia ze ktos tak moze myslec. Kurwia sie bo im wygodnie nie, bo swiat idzie w tym kierunku nie z powodu nieskutecznego papieza, ale gdyz go nie sluchaja i robia co moga zeby odejsc dalej od jego nauk (i marzy sie im liberalny papiez ktory powie, mlodosc ma swoje prawa itp. jestem nowoczesny rubta co chceta, alez to bylby straszny papiez, chaos zapanowal by na swiecie, pewnie ze chcieli by papieza ktory nie bedzie wyglaszal tych niemodnych starych prawd, idac dalej taki ktory nie bedzie im wytykal niczego i pozwoli zyc jak zacpana kurwa i czuc sie przy tym swieta, swiety) dlatego tak go tu na zachodzie nie lubia i oprotestowuja bo ich zycie jest dokladnie w sprzecznosci z jego nauka i tu tkwi szkopul i argument ze papiez nie ma racji bo nie ma zrozumienia na zachodzi swiadczy o kompletnym nie zrozumieniu problemu, o madrosci jego nauk wlasnie swiadczy brak ich akceptacji przez zachod. Nie wiem czy mieszkales na zachodzie ale jest to warunek konieczny do zrozumienia ze nasz radykalny papiez jest jedyna szansa zeby jeszcze ktos potrafil odroznic dobro od zla, w w USA jest to pomieszane kompletnie. Lubisz statystyke, jak papiez byl w Krakowie (800tys mieszkancow) przyszlo 1.6mln obywateli, paiepz przed laty kolo NY (z okolicami 20mln) przyszlo 1 mln (tak jest coraz mniej ludzi na zacodzie co wyznaja XIX wieczne wg ciebie wartosci), a reszta protestowala w domach, jak on smie krytykowac ich swiat wartosci. Tu si enie krytykuje tylko kupuje i konsumuje. Tu nikt papieza nie slucha to co glosi jest tak dalekie od ich swiata wartosci, rok temu slyszalem rozmowe dwoch Amerykanow (zydow, bardzo poboznych, gleboko etycznych wg ich mniemania o sobie) dlaczego nie beda glosowac na Busha bo to czlowiek bardzo nie moralny bo nie popiera aborcji i szerzacego sie jak zaraza i promowanego w mediach z calych sil pedalstwa. Wg nich to przedstawiciel sredniowiecza, brzmi znajomo? To sa spoleczenstwa zachodu i my za nimi spoznieni jeszcze o 50 lat, ale czytajac forum widze ze szybko nadgonimy straty i juz niedlugo oposcimy XIX wiek. Wiec stwierdzenie ze to najgorszy papiez jaki sie nam mogl trafic jest nie tylko krzywdzace ale zupelnie nie prawdziwe. Bo kazdy mniej zasadniczy papiez w dzisiejszych czasach bylby poprostu katastrofa. Ostatnia rzecza jaka nam potrzeba to papieza (ktory ma byc ostoja) uginajacego sie przed zadaniami kurew pedalow czy oglupialych kompletnie liberalow. A to robia wymuszaja, krzycza ze jest starodawny bo przeciez nie umiejaca czytac kurwa jest obrazem nowoczesnosci XXI wieku dlaczego bo jest kurwa i jest nowoczesna bo przeciez nowoczesnosc polega nie na tym ze romunie teorie kwantowa tylko ze nie wyznaje tych XIX wiecznych wartosci. W NY mowi sie ze najnowoczesniejsci sa pedzie, oni sa nowym idealem, tylko pedniu jest inteligentny wrazliwy po prostu czlowiek XXI wieku. a ludzie to kupuja. > a co ty zrozumiales z nauk papieza, niewiele a to juz inna historia > > > > > Jeszcze uwaga do wszytkich kretynow nie jestem nie bylem i nie bede pracow > nikie > > m > > Radia Maria (nawet nie wiem na jakim pasmie FM nadaja). > > Jesli nie masz nic do powiedzenia i nie rozumiesz mojej wypowiedzi daruj s > obie > > glupawe komentarze. Bo ich jedynym efektem jest to ze odstraszasz z forum > tych > > co > > maja cos do powiedzenia. > > > twoja wypowiedz zrozumialem az nazbyt dobrze, no jakos nie jestem przekonany... > i mimo ze jestem ateista w duchu > chrzescijanskiej milosci blizniego nie sugeruje nikomu ze jest glupi bo ma inne > zdanie niz ja, a ty? tak , rowniez ale wtedy gdy potrafi to inne zdanie rozsadnie uargumentowac, a nie tylka dlatego zeby miec inne bardziej wg niego na czasie > > > > > greetings dla wszystkich zdrowo myslacych Torunczykow. > > > rowniez pozdrawiam wszystkich myslacych torunian, tych ktorzy sie ze mna nie > zgadzaja pozdrawiam rownie serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.10.01, 20:34 Gość portalu: polonus napisał(a): > Gość portalu: Ted® napisał(a): > > > Gość portalu: polonus napisał(a): > > o > > wolnosci slowa > tak slyszalem, dzieki tej wolnosci kazdy czy ma cos do powiedzenia czy nie moze > > pisac co mu slina na jezyk przyniesie i obrazac i osadzec kazdego z kim sie nie > > zgadza, albo kogo nie rozumie, dla dobra ludzkosci pewni ludzi szerzacy nienawi > sc > i nieetyczne wartosci powinni byc cenzurowani i w imie wolnosci slowa nikt cie nie skasowal > > i tu tkwi sedno: jest wielkim czlowiekiem ale nie papiezem > inteligentne sformulowanie nie jest papiezem, chyba nie dziwisz sie ze do mnie > to > nie dotarlo, rozumiem pewnie jest tajnym zuzlowcem Poloni a moze Apatora a moze > > to wcielenie Tony Halika i sobie podrozuje w przebraniu papieza.... No comment > s. haha, coz za przeniliwosc no to jeszcze raz, tym razem bardzo jasno > > i tu tkwi sedno: jest wielkim czlowiekiem ale nie WIELKIM papiezem a teraz? dotarlo > argument ze papiez > nie ma racji bo nie ma zrozumienia na zachodzi swiadczy o kompletnym nie > zrozumieniu problemu, o madrosci jego nauk wlasnie swiadczy brak ich akceptacji > przez zachod. no comments, cycki opadaja > > i mimo ze jestem ateista w duchu > > chrzescijanskiej milosci blizniego nie sugeruje nikomu ze jest glupi bo ma > inne > > zdanie niz ja, a ty? > tak , rowniez ale wtedy gdy potrafi to inne zdanie rozsadnie uargumentowac, a n > ie > tylka dlatego zeby miec inne bardziej wg niego na czasie > > no jakos nie jestem przekonany... zapewniam cie, ze mimo maglowego stylu zrozumialem twoj punkt widzenia i choc sie z nim nie zgadzam nie bede z toba polemizowal, jakos mi twoj "chrzescijanski" poziom dyskusji nie odpowiada, bo w nastepnym etapie pewnie uslysze, ze jestem pedalem albo cpajaca kurwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: 198.138.227.* 18.10.01, 21:54 Gość portalu: Ted® napisał(a): > Gość portalu: polonus napisał(a): > > > Gość portalu: Ted® napisał(a): > > > > > Gość portalu: polonus napisał(a): > > > o > > > wolnosci slowa > > > i tu tkwi sedno: jest wielkim czlowiekiem ale nie papiezem > > > inteligentne sformulowanie nie jest papiezem, chyba nie dziwisz sie ze do > mnie > > to > > nie dotarlo, rozumiem pewnie jest tajnym zuzlowcem Poloni a moze Apatora a > moze > > > > to wcielenie Tony Halika i sobie podrozuje w przebraniu papieza.... No co > mment > > s. > > haha, coz za przeniliwosc > no to jeszcze raz, tym razem bardzo jasno > > > i tu tkwi sedno: jest wielkim czlowiekiem ale nie WIELKIM papiezem > a teraz? dotarlo wiec ja tez powtorze moja mysl raz jeszcze na podstawie czego twierdzisz ze nie jest wielkim papiezem (chyba nie na podstawie braku poparcia na zachodzie - to juz jak zauwazyles maglowalem) niestety bez komentarza z twojej strony, wiec wnioskuje ze wiele czasu na zachodzie nie spedziles i nie masz nic do dodania... Zachod pewnie ci sie kojarzy z postepem technicznym i duzymi wyplatami, zwroc uwage ze papiez nie walczy ani z jednym ani z drugim wrecz przeciwnie wpiera duchowo naukowcow, ale pedziow nie bo raz jeszcze to nie jest postep techniczny oni niczego nowego nie wynalezli :) Grzmocili sie juz starozytni Grecy i kurw mlodocianych tez wtedy nie brakowalo. Dotarlo? jesli nie to jest powodem dla ktorego uwazasz ze papiez nas cofa w XIX wiek to oswiec mnie. Umieram z ciekawosci. Mam na codzien doczynienia z cutting edge technology i "chrzescijanski" swiatopoglad. > > > > > argument ze papiez > > nie ma racji bo nie ma zrozumienia na zachodzi swiadczy o kompletnym nie > > zrozumieniu problemu, o madrosci jego nauk wlasnie swiadczy brak ich akcep > tacji > > przez zachod. > > no comments, cycki opadaja pocwicz na silownie troche przestana ci opadac :) albo pomieszkaj wsrod amerykanow troche to nawet Schwartznegerowi by opadly :) wtedy moj powyzszy komentarz przestanie cie tak bawic... > > > > > > i mimo ze jestem ateista w duchu wspolczuje, szczerze :) > > > chrzescijanskiej milosci blizniego nie sugeruje nikomu ze jest glupi > bo ma inne zdanie niz ja, a ty? nie, ale zasugerowac ze nie ma racji moze, i przedstawic kontrargumenty moze tez !? > > > tak , rowniez ale wtedy gdy potrafi to inne zdanie rozsadnie uargumentowac > , a n > > ie > > tylka dlatego zeby miec inne bardziej wg niego na czasie > > > > > no jakos nie jestem przekonany... > > zapewniam cie, ze mimo maglowego stylu zrozumialem twoj punkt widzenia > i choc sie z nim nie zgadzam nie bede z toba polemizowal, jakos mi > twoj "chrzescijanski" poziom dyskusji nie odpowiada, bo w nastepnym etapie pewn > ie bo nie mozesz obalic przytoczonych argumentow a ci "nie leza", wiec wolisz sie wycofac urzuc kolejnego obrazliwego twoim zdaniem epitetu "chrzescijanski" co pewnie dla ciebie znaczy "sredniowieczny" i poczuc sie lepiej. Co ciekawe ja jak nie moge wygrac z kims dyskusji to obrazam go mowiac nie odpowiada mi twoj "ateistyczny" swiatopoglad. Co dla mnie jest bardzo obrazliwym slowem... Coz mamy inny swiat wartosci, co nie nieumozliwia dyskusji merytorycznej opartej na faktach. > uslysze, ze jestem pedalem albo cpajaca kurwa nie sadze z powodu ze powyzsi dumni, nowoczesni XXI wieczni przedstawiciele spoleczenstw zachodu dawno juz by mnie zbluzgali nie wdajac sie w zadne merytoryczne dyskusje, bo mimo ich nowoczesnosci w sensie ateistycznym sa bardzo prymitywni ale zalozylbym sie ze masz silne czerwone korzenie i z duma oddales glos na SLD. Bo ktory innym polak zdobyl by sie na tak bezsensowna bezpodstawna krytyka Jana Pawla II-go. Bo w glebi duch anawet polskie kurwy go szanuja ale ateisci nie... No comments... > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 00:31 bracie moj polonusie tak mnie zaskoczyles swoja doglebna argumentacja, ze az mi cycki opadly, jest lepiej niz myslalem-teraz juz jestem gorszy od kurwy nigdy nie bylem komuchem (nawet do zhp nie nalezalem:)), jestem polakiem (i tu proponuje nie polemizowac) ale nie widze zwiazku miedzy moja narodowoscia a krytyka papieza zdazaja mi sie ostre dyskusje i nieprawomyslne poglady, ale nigdy nie uzywam w stosunku do adwersarza slow uznanych za wulgarne lub obrazliwe zauwazyles chyba ze twoj "chrzescijanski" styl dyskusji umiescilem w " ", bo mimo, ze mienisz sie chrzescijaninem obce ci sa podstawowe zasady wiary jak bede sobie chcial porzucac "kurwami" to pojde pod budke z piwem, wiec dziekuje ci bracie za dyskusje-brak mi argumentow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igła Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.chello.pl 19.10.01, 08:30 Gość portalu: Ted® napisał(a): > bracie moj polonusie tak mnie zaskoczyles swoja doglebna argumentacja, ze az mi > > cycki opadly, jest lepiej niz myslalem-teraz juz jestem gorszy od kurwy > > nigdy nie bylem komuchem (nawet do zhp nie nalezalem:)), jestem polakiem (i tu > proponuje nie polemizowac) ale nie widze zwiazku miedzy moja narodowoscia a > krytyka papieza > zdazaja mi sie ostre dyskusje i nieprawomyslne poglady, ale nigdy nie uzywam w > stosunku do adwersarza slow uznanych za wulgarne lub obrazliwe > zauwazyles chyba ze twoj "chrzescijanski" styl dyskusji umiescilem w " ", bo > mimo, ze mienisz sie chrzescijaninem obce ci sa podstawowe zasady wiary > > jak bede sobie chcial porzucac "kurwami" to pojde pod budke z piwem, wiec > dziekuje ci bracie za dyskusje-brak mi argumentow A może chrześcjanin i katolik "po polsku" to są dwa różne wyznania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bryndzo Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 10:55 Wypowiedzi ,a raczej epopeje Polonusa są tak szurnięte w stronę -jak to kiedyś okreslił Igła- Radiomaryjców ,że powodują totalny bunt i polemikę. Zjawisko to wystąpiło nawet u zjawiska środka- Bryndzuni ! Bryndzunia jest poruszona tak dogłębnymi jak na to forum postami(czytaj jednak: nudnymi,nic nie wnoszącymi) ,ale za płytkimi by kogoś przekonać,kto nie jest przekonany ! Takich opowiastek to ja mogę posłuchać od ludzików roznoszących "Strażnicę" Forum jest zbyt "szybkim",pobieżnym medium by agitacja kościelna (prokatolicka) mogła odnieść jakikolwiek pozytywny skutek ! Ani to miejsce ,ani ten czas !Tutaj takie posty wywołują u Bryndzuni jedynie skojarzenia z akwizytorami próbującymi wcisnąć niepotrzebującym komplet latarek ! Rada dla Polonusa: Bryndzunia z całego serca życzy dobrze Polonusowi i temu forum i nawet pacjentowi Bryndzuni-hampelkowi więc: 1.Bryndzunia prosi Polonusa o niezanudzanie forum pseudomądrymi ,przydługimi wynurzeniami. (tak apropos:na forum bydgoskim jest nawet kolo,który cytuje Biblię,podając przy tym parametry cytatu ! ) 2.Bryndzunia prosi ,w przypadku wielkiej chęci autora do nawracania innych, o podanie co najwyżej linków na strony "nawracające".Chętni łatwo tam trafią,a niechętni nie będą skazani na czyjąś agitację na forum. Za pozytywne rozpatrzenie próśb Bryndzuni,Bryndzunia z góry dziękuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polunus Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: 198.138.227.* 19.10.01, 15:19 Polonus prosi o merytoryczne podejscie do tego co pisze wtedynie nie bedzie musial przynudzac i walkowac wkolko tego samego. Sam juz jestem tym zmeczony. Bo czepianie sie do slowek i udawane proby obrazania sie tylko przekonywuja ze oponent tak na prawde nie jet w stanie obronic swoich racji i probuje odwrocic uwage... Chyba ze cel wyglaszania tych pogladow jest taki sam jak postow potepiajacych inwazje Amerykanow czy proby solidaryzacji sie z Osama bin Ladenem czyli zwrocenie na siebie uwagi. Wywolanie dreszczyku taniej emocji. Wiec informuje cel osiagniety, teraz sprobuj w koncu wytlumaczyc w jaki to sposob papiez cytuje: "a kosciol pod jego kierownictwem cofnal sie do XIX wieku" wprowadzil nas do XIX wieku. Po prostu umieram z ciekawosci, prosze oswiec mnie. Bo ja przedstawilem ci juz wiele kontrargumentow i to byl moj blad bo tak naprawde nigdy nie dostalem jednego argumentu popierajacego ta jakze szokujaca teze. Wiec podziel sie ze mna swa madroscia moze mnie porazi. Odpowiedz Link Zgłoś
bryndzo Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II 19.10.01, 15:30 Duuuużo lepiej ! Niestety to (ach ,cóz to za piękne i uwielbiane przez polityków słowo:"merytorycznie"tu padło)pytanie nie jest skierowane do Bryndzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Pawła II IP: 198.138.227.* 19.10.01, 18:55 bryndzo napisał(a): > Duuuużo lepiej ! > Niestety to (ach ,cóz to za piękne i uwielbiane przez polityków > słowo:"merytorycznie"tu padło)pytanie nie jest skierowane do Bryndzy. nie , jest skierowane do autora wypowiedzi roku: "a kosciol pod jego kierownictwem cofnal sie do XIX wieku" czyli oswieconego Ted'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® prolog IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:40 Jezus w Kazaniu na Górze: "Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest wasza nagroda w niebie." i zaraz potem dodaje, aby rozwiać wszelkie wątpliwości: "Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom". U nas Jana Pawła II jeno się chwali, czy nie widzicie, że to dla niego zgubne w dłuższej (niebieskiej) perspektywie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® pierwsze primo IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:43 Nie protestuje przeciwko rozniecaniu wokół jego osoby bałwochwalczego kultu (O. Stanisław Musiał, jezuita, zapytany o polską pomnikomanię papieską, odparł: „To mnie też przeraża”), nazywaniem go Ojcem Świętym, Świątobliwością itp. podczas gdy Jezus, który ma być jakoby założycielem chrześcijańskiego Kościoła, tego surowo zabraniał: "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9). Każdy normalny zwrot w mediach odnośnie osoby Jana Pawła II, typu: Karol Wojtyła, przywódca Kościoła katolickiego (co na zachodzie jest zwyczajem), u nas traktowany jest jako afront wobec papieża, narodu, Boga i w ogóle wszystkich świętych. Każda próba analizy tego pontyfikatu bez zbędnego bałwochwalstwa, poddawana jest krytyce i anatemom. Tytułem przykładu można podać przypadek szefa Wiadomości TVP, Piotra Sławińskiego, który w wewnętrznym (nie publicznym!) piśmie odważył się nazwać Karola Wojtyłę - "Karolem Wojtyłą" oraz "liderem Państwa Watykańskiego". Z tej wewnętrznej wzmianki w ciągu kilku dni wynikła wielka afera. Prymas Glemp i reszta hierarchów strasznie się rozsierdzili na profanatora świętości, nie pomogło ukaranie go grzywną oraz jego skrucha - domagano się dymisji Sławińskiego, jako człowieka "niekompetentnego". Nawet w Gazecie Wyborczej ukazały się głosy oburzenia. Oto pani Agnieszka Kublik pisze: "Nazwanie papieża Jana Pawła II p. Karolem Wojtyła to po prostu grubiaństwo". Podobny jazgot i nagonkę rozpętano po projekcji filmu produkcji amerykańskiej o pontyfikacie naszego rodaka. W filmie przedstawiono go jako wielkiego człowieka i wielkiego papieża. Niestety, film nie był kręcony na kolanach... Znów domagano się głów. Księżyna, odpowiedzialny za dopuszczenie tego obrazu, wyraził publiczną skruchę i się pokajał. Po jakimś czasie wszystkim przeszło. Inny przykład - publikacja książkowa. Marco Politi i Carl Bernstein napisali wiarygodny i powszechnie na zachodzie uznany za prawdę dokument pt. Jego Świątobliwość. Książkę przetłumaczono na wiele języków, ktoś podjął decyzję o przetłumaczeniu na polski. Ci co za komuny walczyli o wolność wypowiedzi nie potrafili jednak być konsekwentni. Książka ukazała się w wersji ocenzurowanej. Sprawa znalazła się w sądzie, cenzorzy przegrali. Niektórym jednak nawet akutalny poziom bałwochwalstwa wydaje się za mało pobożny. Na jednej z pielgrzymek wierni z Polski trzymali olbrzymi transparent: "Tatusiu Św. - kochamy Cię". To nie jest grzech, o tatusiach Jezus nie wspominał. Sugeruję więc, w celu większego szacunku dla swego Pisma Św. oficjalny tytuł (bezmyślnie powtarzany przez wszystkich polskich dziennikarzy) Ojciec Święty zastąpić formułą mniej grzeszną - Tatuś Święty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® drugie primo IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:47 Doprowadził do granic absurdu kult bogini Maryi. Mynarek nazywa go maryjnym papieżem. Kult ten nie tylko nie ma oparcia w Biblii, ale jawnie jej przeczy (Jezus uważał Maryję za grzesznicę). 24 marca 1984 r. Jan Paweł II klęczał przed figurką Maryi. W obliczu milionów zawierzył ...całą planetę Niepokalanemu Sercu Maryi, podkreślał jednocześnie, że jej władza jest podobna do władzy papieża w tym, że rozciąga się do wszystkich krańców wszechświata, jak podsumowuje to H. Mynarek: "Jedynie papież mógł zrobić coś równie komicznego - albo tak zdumiewająco bezsensownego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 3' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:50 Wyświęcił takich ludzi jak: Pius IX - który " jest dla większości historyków symbolem czarnego wstecznictwa. Jako ostatni władca państwa kościelnego zapisał się okrucieństwem; jako następca św. Piotra odgrodził Kościół od zmieniającego się świata; jako katolik sprzyjał przymusowemu nawracaniu Żydów" (Wprost), kiedy odbił swoje ziemie po buncie ludowym i proklamowaniu republiki, srogo się zemścił na "buntownikach": "Ścinano i rozstrzeliwano pojmanych patriotów. Prośby o ułaskawienie odrzucał, powtarzając osławione «nie możemy i nie chcemy»", wydał encyklikę w której potępiał postęp, liberalizm i nowoczesną cywilizację, to on ogłosił, że papież jest nieomylny (kiedy odprawiano mszę na której proklamował tę bzdurę zdarzyło się coś zastanawiającego: w Bazylikę Św. Piotra uderzył piorun!). "Beatyfikację Piusa IX ostro skrytykowali włoscy liberałowie i republikanie. W miejscach straceń patriotów odbyły się manifestacje. Pomniki Garibaldiego i Mazziniego udekorowano czarnymi wstążkami. Na murach, pod którymi rozstrzeliwano patriotów, wywieszono też transparenty z napisami: «Dzieło błogosławionego Piusa». Nawet żarliwi katolicy twierdzili, że beatyfikacja Piusa IX jest dla nich niezrozumiała: «Sądziłem, że wygłaszając 'mea culpa' za grzechy Kościoła, Jan Paweł II przepraszał głównie za grzechy Piusa IX» - powiedział watykanolog Vittorio Messori" (Wprost) Okazuje się jednak, że za Piusa nie przepraszał, utrzymuje bowiem, wbrew powszechnej opinii, że był wielce świątobliwym mężem. Josemaria Escriva - założyciel integrystycznej organizacji Opus Dei, nie miał predyspozycji charakterologicznych do świętości Alojzije Stepinac - chorwacki kardynał, hitlerowski kolaborant. Arcybiskup Stepinac przez cztery lata masakr współpracował z ustaszami Po wojnie został skazany na 16 lat więzienia za popieranie ustaszowskiego ludobójstwa i udział w spisku antypaństwowym. Wyszedł na wolność po 5 latach. Został następnie mianowany przez papieża kardynałem. Jan Paweł II, papież-antykomunista, w dwudziestolecie swego pontyfikatu wyświęcił kardynała-faszystę, uczynił zeń chorwackiego patriotę i męczennika komunistycznego dyktatu. Kościół zatroszczył się o ty, by wybielić wizerunek Stepinaca. W Encyklopedii PWN możemy dziś przeczytać, że "protestował jednak przeciwko prowadzonej przez ustaszy polityce eksterminacji Serbów, Żydów i Cyganów oraz organizował pomoc dla prześladowanych". Na długoletnie więzienie został więc skazany ot tak, za nic, aby mógł zostać męczennikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 4' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:52 Masowo produkuje nowych świętych. Liczby mówią same za siebie: w latach 1000- 1980 kanonizowano ok. 420 osób, Jan Paweł II w czasie 20 lat swojego pontyfikatu kanonizował ok. 480 osób! Naświęcił więcej niż wszyscy pozostali papieże razem wzięci, w dwie dekady dokonał tego czego nie dokonali inni w tysiąc lat... Zaiste wielki! Aby było łatwiej (świętym lub ich promotorom) uprościł procedurę kanonizacyjną: obniżył m.in. wymagania dla błogosławionych, którym odtąd wystarczy jeden cud, zamiast dotychczasowych dwóch. Ponadto skrócił wymagany dotąd 5-cio letni minimalny okres między śmiercią kandydata, a rozpoczęciem procesu beatyfikacyjnego (na czym skorzystała np. Matka Teresa, która zmarła w 1997, a jej beatyfikację rozpoczęto 15.08.2001.). W tej sytuacji słowa popularnej piosenki Taki mały taki duży może świętym być... nabierają nowego groteskowego wymiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 5' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:53 Utrzymuje fikcję celibatu duchowieństwa. Problem z celibatem w Kościele powoduje, że w rozwiniętych krajach coraz trudniej o księży (nie zauważa się podobnej tendencji u nas). Jan Paweł II nie dość, że nie złagodził wymogów celibatowych to dodatkowo je zaostrzył. Jego poprzednik Paweł VI "niemal z reguły załatwiał pozytywnie prośby księży o zwolnienie ich ze ślubowania czystości i wyrażenie zgody na zawarcie związku małżeńskiego ... Jan Paweł II z reguły ... prośby takie odrzuca" (Z. Morawski). Z jednej strony powoduje to fikcję czystości księży, z drugiej zaś rodzi wiele kłopotów i zniechęca normalnych ludzi do posługi kapłańskiej. Istnieje de facto ok. 10.000 żonatych księży katolickich, którzy nie są pozbawiani uprawnień kapłańskich, ze względu na brak zastępców dla ich parafii (dane z 1986 r.). Na tle sporów o celibat groziła Kościołowi schizma Kościoła holenderskiego, którego episkopat w 1972 opowiedział się niemal jednogłośnie za zniesieniem celibatu duchownych (poza tym postulował subsydiarność i demokratyzację struktur). Zapalna sytuacja w stosunkach Amsterdamu i Rzymu przetrwała do pontyfikatu Jana Pawła II, który rozwiązał ten problem w ten sposób, że mianował powolnych sobie biskupów i innych księży. Czy on ten problem rozwiązał, czy też odłożył? W Niemczech jest podobnie, jak pisała o tym Gazeta Wyborcza (14.03.01.): „Liberalny nurt w Kościele niemieckim - zarówno wśród kleru, jak i świeckich - od lat domaga się zniesienia celibatu i udzielenia święceń żonatym”. Podobne tendencje wśród katolickiego kleru występują we wszystkich wysokorozwiniętych krajach zachodnich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 6' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:55 Zakazuje aborcji. Jak mówi ojciec Theo Koster, holenderski dominikanin, "Aborcja to wielki problem. Też jestem przeciwko aborcji. Bóg chciał, żeby człowiek żył. Ale kiedy widzę ludzi przychodzących do mnie ze swoimi olbrzymimi problemami, to wiem, że sprzeciwiając się aborcji byłbym przeciwko tym ludziom. Niestety, dla papieża mówienie o takich niuansach jest niemożliwe. U nas w Holandii, mimo że aborcja jest legalna, mamy jeden z najniższych na świecie wskaźnik zabiegów. Więcej jest w katolickiej Polsce i Hiszpanii. Nasz rząd próbował rozmawiać o tym z Rzymem, ale to nie działa, bo papież mówi ‘nie’ i koniec" (Fronda, marzec 1998). Biskupów, którzy mają inne zdanie, potępia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 7' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:57 Zakazuje antykoncepcji, odżegnując się tym samym od kierunku zmian zamierzonych przez Jana Pawła I. Jak podaje tygodnik The Economist z 27 stycznia b.r.: „Przeprowadzony w 1999 roku przez Gallupa sondaż wśród katolików amerykańskich wykazał, że 80 procent świeckich i około 50 procent duchownych akceptuje sztuczną antykoncepcję (...) Podobne dane można uzyskać w całym rozwiniętym świecie. W dziedzinie polityki zagranicznej sprawy kontroli urodzeń niezmiennie zapewniają Kościołowi miano siły nieodpowiedzialnej i obstrukcyjnej w każdej dyskusji nad przeludnieniem, ubóstwem, a przede wszystkim walką z AIDS”. Mówił o tym m.in. Peter Piot, dyrektor ONZ-owskiego programu walki z AIDS (UNAIDS) w wywiadzie dla niemieckiego dziennika "Frankfurter Rundschau": zakaz Kościoła stosowania prezerwatyw jest "poważnym błędem, który kosztuje ludzkie życie (...) Nie domagamy się od Kościoła, aby popierał prezerwatywy, lecz by jedynie zrezygnował z zakazu ich używania" [PAP, 30 VI 2001]. Pewien młody ksiądz po wysłuchaniu papieskiego wezwania do wszystkich aptekarzy świata w 1991 r. o nie sprzedawanie środków antykoncepcyjnych skwitował to krótko: "Papież żyje na księżycu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 8' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 20:58 Jan Paweł II nie tylko nie zdobył się na decentralizację władzy kościelnej, lecz robił wszystko aby umacniać centralizm i absolutyzm. Ogłosił na przykład, że przepisy kanoniczne są rozkazami Boga. Częstokroć wzmacniał tradycję zrównywania papieskich decyzji z mocą samej Biblii. Tak uczynił 12 listopada 1988, kiedy w czasie kongresu dotyczącego teologii etycznej Opus Dei, ogłosił, że poglądy etyczne zawarte w encyklice Humanae vitae staną się od tej chwili częścią doktryny katolickiej. Etyka encykliki została zrównana z takimi naukami Biblii jak zmartwychwstanie czy odkupieńcza śmierć Jezusa. Papież uczynił to prawdopodobnie w odpowiedzi na słaby stopień akceptacji względem niektórych rozwiązań przyjętych w encyklice Aby uzmysłowić sobie jak blado wypada w tej kwestii Jan Paweł II wystarczy przypomnieć sobie jego poprzednika, Jana XXIII, który zawsze był przeciwny najwyższej mocy papieskich rozporządzeń, który mówił, że nigdy nie będzie przemawiać ex cathedra chcąc w ten sposób osłabić dogmat o nieomylności papieskiej. W przeciwieństwie do tego rzeczywiście wielkiego papieża, Jan Paweł II wprowadził wewnętrzną cenzurę w Kościele (w Instrukcjach dotyczących pewnych aspektów wykorzystywania społecznych środków przekazu, z 30 marca 1992 r.). Odtąd wszyscy kapłani i zakonnicy obowiązani są przedstawiać do wcześniejszego sprawdzenia specjalnej "komisji do spraw wiary" przy episkopatach krajowych książki i publikacje, które zamierzają wydać. Taka pozycja jest badana i jeśli uzyska zgodę na publikację zawiera specjalną adnotację "za zgodą Kościoła". "Pisarze i wydawcy katoliccy, którzy naruszą te instrukcje, narażą się oprócz upomnienia, na surowe sankcje" (Rik Deville ) Ostatnio podjął pewne kroki w celu demokratyzacji podejmowania decyzji w Kościele, jednak należy to uznać za gesty znad trumny, gesty człowieka, który sam nie chciał wyrzec się władzy przez cały okres swego pontyfikatu, zaś obecnie podejmuje decyzje dla swego następcy, aby zatrzeć lub rozmazać niekorzystną linię swej dotychczasowej polityki. Jak powiadają krytycy poczynań obecnego papieża, ostatnia nadzieja na demokratyzację władzy kościelnej w europejskich Kościołach katolickich zniknęła po zakończeniu 23. konferencji episkopatów Europy po Ural, 14 grudnia 1991 r., kiedy to z inicjatywy papieża zniesiono m.in. Radę Europejskich Konferencji Episkopatów, która zastąpiona została nową "radą" w której wszelka władza należała do papieża. Działania centralistyczne umocniło wydanie nowego Katechizmu powszechnego, "niepotrzebnego nikomu" Kiedy na początku lat 90. w diecezji Chur-Zurych w Szwajcarii papież mianował niechcianego przez ok. 80% wiernych oraz cały episkopat szwajcarski biskupa pochodzącego z Opus Dei, Wolfganga Haasa, wezwał wszystkich do posłuszeństwa, zlekceważył opinię ludzi, którzy mieli inne koncepcje niż opusdeista na sprawy wyznawania wiary i sposób jej wyrażania. Swoją przemowę do nieposłusznych szwajcarów papież zakończył słowami: „Ten, kto wypiera się biskupa, wypiera się Boga” Ten przykład unaocznia nam istotną potrzebę demokratyzacji struktur Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 9' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 21:00 Ekumenizm nie jest do końca szczery, o czym świadczy wydany niedawno akt Dominus Jesus, którego wymiernym skutkiem jest np. gwałtowne pogorszenie stosunków z hinduizmem (do tej pory stosunki te były pozytywne). Spotkał się on z gwałtownym protestem przedstawicieli większości Kościołów, czemu nie można się dziwić, gdyż nie można mówić o ekumenizmie, kiedy wydaje się jednocześnie akty utrzymujące, że Kościół katolicki stoi ponad wszystkimi innymi. Jak stwierdził abp Abel, ordynariusz prawosławnej diecezji leubelsko- chełmskiej: "Takie sformułowania eklezjologiczne przekreślają dorobek dialogu międzykonfesyjnego, a uwypuklenie roli prymatu papieża zakwestionowało znaczenie soborowości w życiu Kościoła. Dlatego też z niecierpliwością czekam na oficjalne stanowisko co do rzymskokatolickiego rozumienia pojęcia ekumenizmu. Wyznam, że bardzo obawiam się odpowiedzi, iż tak naprawdę idzie o to, aby (zgodnie z prezentowaną w Deklaracji eklezjologią) wszystkie Kościoły chrześcijańskie doprowadzić do jedności z Biskupem Rzymu... Niedobrze się stało, że Deklarację wydano w dobie, gdy dialog ekumeniczny przeżywa kryzys..." (Polityka, 2 VI 2001). Dobre stosunki z anglikanami zaprzepaściła reakcja papieża na wprowadzenie kapłaństwa kobiet w tamtejszym Kościele. Z tym odłamem chrześcijaństwa, który najmniej ma różnic dogmatycznych stosunki układają się najgorzej. Kościół prawosławny oskarża katolików o gwałtowny prozelityzm wśród wyznawców prawosławia. Pomimo, że u nas uważa się, że jest to zarzut z gruntu fałszywy, inaczej oceniają to media zagraniczne: „Wschodnie Kościoły chrześcijańskie poczuły się dotknięte, i nie bez powodu, ze względu na podejmowane przez Rzym próby prozelityzmu w Rosji, czyli wyjątkową krucjatę tego polskiego papieża” (The Economist). Niekorzystnie na stosunki watykańsko- żydowskie wpłynęła niedawna beatyfikacja Piusa IX, który był "aktywnym antysemitą" (np. słynny casus porwania dziecka żydowskiego, które wychował na katolickiego księdza), który Żydów nazwał "psami". Przeprosiny z ubiegłego roku za antysemityzm zostały odebrane przez środowiska żydowskie na ogół jako nieszczere i dwuznaczne. Nawet z protestantami, z którymi relacje są względnie dobre nie obywa się bez zgrzytów. Jan Paweł II wyraża swoje potępienie kapłaństwa kobiet oraz liberalnej teologii, kilka miesięcy temu skrytykował ponadto praktykę ekumenicznej "interkomunii", czyli udziału katolików w protestanckiej „wspólnocie stołu” i przyjmowanie przez protestantów katolickiej komunii (GW 14.03.01.). Z drugiej jednak strony, w Internecie najwyraźniej widać spór katolicko-protestancki. To witryny protestanckie zieją największą nienawiścią do Kościoła katolickiego, który nazywają bestią Apokalipsy lub wielką ladacznicą, zaś papieża mianują Antychrystem lub satanistą. Jak podsumowuje The Economist: „...ekumenizm ucierpiał w wyniku położenia nacisku na autorytet papieża. Wysiłki zmierzające do zajęcia przyjaznej postawy wobec innych Kościołów i religii stały się w ten sposób odległym marzeniem.” Jako ciekawostkę można podać pokazowy "ekumenizm" nadwiślański w czasie pielgrzymki w czerwcu 1999. Otóż zamyślono w jednej z miejscowości (Drohiczynie) urządzić ekumeniczną mszę, w której wzięli udział m.in. prawosławny arcybiskup Sawa i ewangelicki biskup Jan Szarek. Usadzono ich na krzesłach, papież siedział na olbrzymim (dwumetrowym) tronie, z którego to nawoływał do jedności chrześcijan. Wiadomo, ekumenizm ekumenizmem, ale każdy musi znać swoje miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 10' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 21:02 Uświęcił huczne obchody "500-lecia ewangelizacji Ameryki Łacińskiej", kiedy postępowe środowiska katolickie domagały się aby papiestwo wykorzystało tę rocznicę do przeproszenia za zbrodnie wobec Indian (zob. np. akt końcowy Trzeciej Europejskiej Konferencji na Rzecz Praw Człowieka w Kościele pkt 7 z 12 stycznia 1992, Chur). Czy nie jest dowodem cynizmu papieża jego wypowiedź podczas otwarcia Latarni Kolumba na Santo Domingo (w kształcie olbrzymiego krzyża) w 500-lecie ewangelizacji Ameryki Łacińskiej: "Zgromadziliśmy się przed latarnią Kolumba, która swą formą krzyża ma symbolizować krzyż Chrystusa wbity w tę ziemię w 1492 roku. W ten sposób chciano zarazem uczcić wielkiego admirała, który dał pisemny wyraz swojej woli: «Ustawiajcie krzyże na wszystkich drogach i traktach, żeby im Bóg pobłogosławił (...świętym mieczem najeźdźców-eksterminatorów - przyp.)» (...) Tak rozpoczęła się siejba cennego daru wiary" A jak się zakończyła - wszyscy wiemy. W odpowiedzi na te kościelne obchody pewna Indianka powiedziała, że od czasów Kolumba zaczął się "proces eksterminacji, który nigdy nie ustał", a rok 1492 nie jest żadnym powodem do świętowania, gdyż "Holocaustu popełnionego na Żydach też się przecież nie celebruje, tylko oddaje cześć pamięci ofiar ludobójstwa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® 11' IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 21:05 Zwalcza teologię wyzwolenia w Ameryce Łacińskiej, czyli tzw. Kościół ubogich, który odżegnuje się od bogatych, a działa w imieniu i na rzecz ubogich. To wskutek interwencji Rzymu zostało wstrzymane działanie programu "Słowo i Życie" Stowarzyszenia Zakonników Ameryki Łacińskiej, którego celem była "alfabetyzacja biblijna" prowadzona z perspektywy ludzi ubogich. Cóż, Kościół nie raz wzbraniał dostępu wiernym do "Pisma Świętego", czy Jan Paweł II zamierza wpisać się w tę tradycję? Karol Wojtyła, jako gorący antykomunista, nie potrafił trzeźwo oceniać faktów - duchowni, którzy stawali w obronie biedoty, byli dla niego marksistami, czyli zwolennikami komunizmu, czyli wrogami. Posądzanie tego ruchu, "w którym wiara i sprawiedliwość społeczna łączą się w jednej gorącej pasji" (Valli, La Republica), o ciągoty marksistowskie, jest jednak niesprawiedliwe. Jak pisze Matthias Mettner: "Jest to zarzut z gruntu fałszywy nie tylko w swej ogólnej formie. Zarzuty o marksizm to oszczerstwo dla Kościoła wyzwolenia, jeśli zważyć najistotniejszą dla niego sprawę - «pierwszoplanowy wybór na rzecz ubogich», jego wiarę, że Bóg jest przede wszystkim po stronie uciemiężonych i objawia się w obliczach ludzi ubogich, podkreślenie «ewangelizacyjnego potencjału», jaki stanowią ubodzy dla Kościoła, profetyczną analizę i obwinienie kapitalistycznego systemu gospodarczego o miliony przypadków śmierci głodowej, o masową nędzę i krzyczącą niesprawiedliwość (...) W okresie posoborowym te siły w Kościele, które się angażowały po stronie sprawiedliwości społecznej i praw człowieka, mogły się powoływać na najwyższy autorytet kościelny. «Uległo to zmianie - ku nieskrywanej radości wojskowych - z chwilą objęcia urzędu przez Jana Pawła II i powołania kardynała Ratzingera na prefekta Kongregacji Nauki Wiary. Teraz wrogowie społecznie zaangażowanych sił w Kościele sami się powołują na najwyższy urząd nauczycielski Kościoła»" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igła. Re: 11' IP: *.chello.pl 19.10.01, 21:39 O kurde ! (powiedziałam to jak rasowy polityk). Nic dodać, nic ująć. Jestem pod wrażeniem. Ale "polonus" to chyba już przy 7' zemdlał z wrażenia ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus podsumowanie 1-11 IP: 198.138.227.* 19.10.01, 22:07 gratuluje cierpliwosci w kopiowaniu, (chyba nie powiesz mi ze wszystko sam napisales). Niektore jak kanonizacja nieszczesnego Piusa brzmia faktycznie porazajaco. Ale zeby sie jednoznacznie wypowiedziec musial bym poznac druga strone, czyli co kosciol mowi na ten temat. Mimo wszystko uwazam ze papiez to "cholernie" wyksztalcony i madry czlowiek i fakt ze niektore jego posuniecie wydaja sie "zaskakujace" nie oznacza ze nie maja w sobie pewnych racji, ktore moze nie jest latwo zauwazyc w pierwszej chwili i nie zawsze sa oczywiste. Reszta nie jest az tak jednoznaczna i bardzo jednostronna. Ale chyle czolo przed wiedza kolegi, zaimponowales mi (nie jest latwo). Musialbym sie bardziej dokszatlcic zeby obalic twoje argumenty. Na chwile dzisiejsza nie jestem w stanie podjac merytorycznej dyskusji. Czy zasialee ziarnko nie pokoju, niekoniecznie, mozna dobrze napisac artykul uzasadniajacy dlaczego Osama bin Laben mial prawo zrobic to co zrobil. Mozna znalezc takie arykuly, nie polecam. Powinienes te postulaty wyslac do Watykanu i poprosic o odpowiedz. Reasumujac ciekawe czasy mamy "ateisci" dokladniej studiuja nauki i posuniecia papieza niz "katolicy". I to robi najwieksze wrazenie. Polecam aby bardziej doksztalceni "katolicy" wzieli udzial w dyskusji. Jak to powiedzial inny wielki Polak "ludzie pomozcie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LilSnake Re: podsumowanie 1-11 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 22:13 Gość portalu: polonus napisał(a): > gratuluje cierpliwosci w kopiowaniu, (chyba nie powiesz mi ze wszystko sam > napisales). Niektore jak kanonizacja nieszczesnego Piusa brzmia faktycznie > porazajaco. Ale zeby sie jednoznacznie wypowiedziec musial bym poznac druga > strone, czyli co kosciol mowi na ten temat. Mimo wszystko uwazam ze papiez > to "cholernie" wyksztalcony i madry czlowiek i fakt ze niektore jego posuniecie > > wydaja sie "zaskakujace" nie oznacza ze nie maja w sobie pewnych racji, ktore > moze nie jest latwo zauwazyc w pierwszej chwili i nie zawsze sa oczywiste. > > Reszta nie jest az tak jednoznaczna i bardzo jednostronna. > > Ale chyle czolo przed wiedza kolegi, zaimponowales mi (nie jest latwo). > Musialbym sie bardziej dokszatlcic zeby obalic twoje argumenty. > Na chwile dzisiejsza nie jestem w stanie podjac merytorycznej dyskusji. > Czy zasialee ziarnko nie pokoju, niekoniecznie, mozna dobrze napisac artykul > uzasadniajacy dlaczego Osama bin Laben mial prawo zrobic to co zrobil. > Mozna znalezc takie arykuly, nie polecam. > > Powinienes te postulaty wyslac do Watykanu i poprosic o odpowiedz. > > Reasumujac ciekawe czasy mamy "ateisci" dokladniej studiuja nauki i posuniecia > > papieza niz "katolicy". > I to robi najwieksze wrazenie. > Polecam aby bardziej doksztalceni "katolicy" wzieli udzial w dyskusji. > Jak to powiedzial inny wielki Polak "ludzie pomozcie"... No to do roboty katolicy! Macie co nadrabiać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: podsumowanie 1-11 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 22:13 Gość portalu: polonus napisał(a): > Mimo wszystko uwazam ze papiez > to "cholernie" wyksztalcony i madry czlowiek tez tak mysle, ale tylko bog jest nieomylny (tylko nie mow, ze papiez rowniez;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® epilog IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 22:18 niektore drastyczne fakty pominalem, w imie milosci blizniego of korbs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: epilog IP: *.proxy.aol.com 20.10.01, 06:48 papiez,madry czlowiek,rowniez glowy innych wyznan.ap.Pawel tez byl bardzo wyksztalconym czlowiekiem w prawie mojzeszowym.co jednak powiedzial kiedy prawda Mu otworzyla oczy[rzymian 10:2,3].a dlaczego tak jest,i to juz,prawie od zarania dziejow ludzkosci,rowniez dzisiaj?[2 list do koryntian 4:3,4].niezaleznie od wyksztalcenia czy pozycji spolecznej,tak jak ap.Pawel trzeba opuscic organizcje oparte nie na tym co wiedziec potrzeba,to jest powazna rzecz i dotyczy kazda istote ludzka na ziemi,czy sie z tym zgadza czy tez nie[objawienie Jana 18:4].zycze,nie wysmiewania wiar czy religii,ale wykupywania czasu na poznanie sedna prawdy,ktora w morzu swiata jest tylko jedna Odpowiedz Link Zgłoś
bryndzo Re: epilog 22.10.01, 11:51 "czy tez nie[objawienie Jana 18:4].zycze,nie wysmiewania wiar czy religii,ale wykupywania czasu na poznanie sedna prawdy,ktora w morzu swiata jest tylko jedna . Chyba za dużo czasu sobie wykupiłeś. Teraz trzeba będzie zacząć leczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hampel Re: epilog bryndzy IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 00:36 bryndzo napisał(a): > "czy tez nie[objawienie Jana 18:4].zycze,nie wysmiewania wiar czy religii,ale > wykupywania czasu na poznanie sedna prawdy,ktora w morzu swiata jest > tylko jedna . > Chyba za dużo czasu sobie wykupiłeś. > Teraz trzeba będzie zacząć leczenie... ----------------------------------------------- A kto będzie leczył ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Prosba o wiecej informacji IP: 198.138.227.* 22.10.01, 14:57 Rozumiem ze jest to prawdziwe wydazenie historyczne "(kiedy odprawiano mszę na której proklamował tę bzdurę zdarzyło się coś zastanawiającego: w Bazylikę Św. Piotra uderzył piorun!). " w zwiazku z tym czy moglbys mi podac jakies zrodlo w ktorym moge znalezc cos wiecej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: Prosba o wiecej informacji IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 22.10.01, 22:14 dlaczego akurat ten fragment zrodel bylo kilkadziesiat, nie moge podac zadnego z cala pewnoscia ale najprawdopodobniej chodzi o niemieckiego teologa deschnera (chyba tak sie to pisze)-"polityka papieska w XX wieku" glowy nie dam, ale nawet jesli sie myle to pozycja warta przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
pulsar Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II 23.10.01, 00:15 Dla mnie Jan Paweł II jest największym Polakiem XX wieku. Zwródźcie uwagę, że jego pontyfikat przypadł na bardzo trudny okres. Do tej pory żaden papież nie musiał ustosunkowywać się do propozycji legalizacji związków homoseksualnych, narkotyków, itp. To prawda, że słowa papieża są bardzo trudno zrozumiałe, a jego postawa zapełnie niemodna, szczególnie dla mieszkańców Zachodu. Tam sprawy ducha odeszły już dawno na dalszy plan, a świat wartości przestał istnieć. Żyje się tam szybko, myśli się głównie o pieniądzu, więc nic dziwnego że Ojciec Święty na Zachodzie jest właśnie tak postrzegany. A głoszone przez niego poglądy nie są przecież żadną konkurencją dla nikogo i niczego, a stanowią tylko próbę zrównoważenia szalonego życia na Zachodzie. Nie oczekujcie, że Ojciec Święty będzie popierał prostytucję, aborcję, zabijanie w imię religii, tylko dlatego, że świat obecnie się właśnie w takie rzeczy "bawi". On nie może tego popierać, bo przykazania są niezmienne, bez względu na okres w jakim przyszło nam żyć. Religia też się nie zmienia, zmieniamy się my - ludzie. Poza tym pamiętajcie, że jest to osoba w podeszłym wieku. Kiedy był młodszy i zdrowie pozwalało mu na więcej, organizował wypady z młodzieżą, teraz na prywatnych audiencjach przyjmuje ludzi nie związanych z religią - aktorów, sportowców, polityków. Ja też nie ze wszystkimi papieskimi poglądami się zgadzam, ale nie wyobrażam sobie lepszego papieża. Który człowiek darzyłby tak wielką miłością ludzkość całego świata, bez względu na przekonania religijne? Który człowiek podjąłby się próby poprawy stosunków między 3 religiami? Kto z nas wybaczyłby człowiekowi próbującemu dokonać zamachu na nasze życie? Papież pielgrzymuje tam gdzie go lubią i tam, gdzie nie jest mile widziany, jest tam gdzie ludziom żyje się dobrze i tam gdzie jest bieda. Wchodzi między chorych, niewierzących, zagubionych. Może kiedyś, kiedy Jana Pawła II i nas już nie będzie, nasi potomkowie bardziej docenią jego osobę, niż rodacy żyjący w tych samych co on czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.proxy.aol.com 23.10.01, 05:01 pulsar,w jakim okresie dziejow ludzkosci,zgodnie z historia biblijna,zyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
pulsar Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II 23.10.01, 15:49 Przepraszam, czy nie zrozumiałeś o czym pisałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.proxy.aol.com 23.10.01, 16:16 zrozumialem bardzo dobrze,dlatego zadalem to pytanie.serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pulsar Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II 23.10.01, 18:43 Spójrz na datę, którą masz obok mojego nicka, a przekonasz się, że żyję w tym samym czasie co Ty. Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.proxy.aol.com 24.10.01, 07:51 pulsar,bardzo fajna wymiana spojrzen,ale nie udawaj Greka,albo jestes ciemny jak tabaka w nosie.mimo wszystko serdecznie cie pozdrawiam,bo jestes moim bliznim,a to jedno z najwiekszych przykazan,o ktorym uczy nas Jezus!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.ic.net.pl 24.10.01, 09:36 I Polonus i Ted mają rację . Nie rozumiem tylko dlaczego nie można porozmawiać spokojnie . Dlaczego my Polacy skaczemy sobie zaraz do gardła . To przypomina sytuację z ulicy , jak jeden drugiemu zajeżdża drogę i gotowi są się nawzajem pozabijać . I mała uwaga . Papież sam nie naprawi świata , nie skieruje tych qrwiących się nastolatków na zachodzie na lepszą drogę . Papież może głosić , nauczać , wskazywać , a resztę musi zrobić społeczeństwo , rodzice . Dlatego zarzuty Teda pod kierunkiem Papieża , że nastolatki się nie zmieniły wydają mi się absurdalne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 10:21 Gość portalu: adek napisał(a): > I mała uwaga . Papież sam nie naprawi świata , nie skieruje tych qrwiących się > nastolatków na zachodzie na lepszą drogę . Papież może głosić , nauczać , > wskazywać , a resztę musi zrobić społeczeństwo , rodzice . Dlatego zarzuty Teda > > pod kierunkiem Papieża , że nastolatki się nie zmieniły wydają mi się > absurdalne . chyba adku troche wyrwales z kontekstu to nie sam papiez ma naprawiac swiat ale kosciol pod jego kierownictwem, ktory ma wpisane w swoj program nauczanie i krzewienie wiary i jesli po 20 latach pontyfikatu ta wiara maleje w to jest argument potwierdzajacy mala skutecznosc papieza dla porownania (bez obrazy prosze) jesli firma pod kierownictwem prezesa kwiatkowskiego z roku na rok ma coraz gorsze wyniki- to jest to dobry prezes czy zly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus bledne rozumowanie ! IP: 198.138.227.* 24.10.01, 15:19 Gość portalu: Ted® napisał(a): > Gość portalu: adek napisał(a): > > I mała uwaga . Papież sam nie naprawi świata , nie skieruje tych qrwiących > się > > nastolatków na zachodzie na lepszą drogę . Papież może głosić , nauczać , > > wskazywać , a resztę musi zrobić społeczeństwo , rodzice . Dlatego zarzuty > Teda > > > > pod kierunkiem Papieża , że nastolatki się nie zmieniły wydają mi się > > absurdalne . > > chyba adku troche wyrwales z kontekstu > to nie sam papiez ma naprawiac swiat ale kosciol pod jego kierownictwem, ktory > ma > wpisane w swoj program nauczanie i krzewienie wiary > i jesli po 20 latach pontyfikatu ta wiara maleje w to jest argument > potwierdzajacy mala skutecznosc papieza > dla porownania (bez obrazy prosze) jesli firma pod kierownictwem prezesa > kwiatkowskiego z roku na rok ma coraz gorsze wyniki- to jest to dobry prezes cz > y > zly nie zgadzam sie z tym porownaniem, uwazam ze siwat pod przewodnictwem innego papieza bylby o wiele gorszy. A ze nie jest lepszy wynika tylko z tego ze ludzi e sa coraz, coraz gorsi. I tu bylby potrzebny po prostu cud zeby bylo inaczej. Jako przyklad ze problem nie w papiezu lezy a w ludziach wezmy przestepczosc w USA (fascynujacy dla mnie temat) Policja w USA jest cholernie szybka w dzialaniu, skuteczna i jest jej naprawde duzo, a czy powoduje spadek przestepczosci nie zawsze. Nawet nie porownuj polskiej z amerykanska ( zupelnie nie jestem pro amerykanski) ale policje mamy do dupy w Polsce, okradziono mnie kiedys to 3 razy wzywalem policje zaczym przyjechal podporucznik (po 6-ciu h - to nie zart) i powiedzial ze nie przyjezdzal szybciej bo takich wlaman maja mase i sie nimi nie zajmuja. W USA beda po 3 minutach. Prawo karne mamy w Polsce wybitnie zachecajace do przestepczosci. Np w Polsce za gwalt jest 2 lata, mialo byc 5, ale kwas zbojkotowal, moze chce miec furtke. W USA zlapano gwalciciela (udowodniono mu 3 stosuneczki) dostal 3x35lat=105lat. Tak tu sie wyroki dodaje. W Polsce czy okradniesz 1 czy 100 mieszkan bez roznicy, najczesciej w zawieszeniu podobna niska szkodliwosc. I mimo dupiastej policji, kretynskiego wymiaru sprawiedliwosci, polityki panstwa skierowanej na zapewnienie bezpieczenstwa przestepcom, zterroryzowaniu obywateli (jak mozna odebrac fakt ze jak mnie Kowalski zatakuje nozem to nie moge bronic sie szabla, zamiast skupic sie na obronie musze myslec zeby Kowalskiego nie skrzywdzic) Polska ma ponad 100 razy mniej morderstw (w USA 20.000 rocznie) o wiele mniej gwaltow. Rozumujac jak Ted powiedzialbym bo mamy lepsza policje, srozsze prawo karne i rzad dba o bezpieczenstwo obywateli. Smiech na sali. Smiech na sali. Smiech na sali. Smiech na sali. Smiech na sali. Nie bo spoleczenstwo amerykanskie jest potwornie zdziczale i nawet drakonskie kary, chamska i brutalna policja (nasze zomo to byly aniolki, uwierzcie mi, widzialem ich w akcji gdy gowniaza odbilo w czasie obchodow tlustego wtorku w Phili-lali gnojkow gdzie popadlo -piekny widok, niezapomniane przezycie patrzylem na to z nieklamana radoscia- i na nastepny dzien nie bylo protesow glupich ludzi- jak w Slupsku po zabiciu skina "skurwysyna"). problem jest nie tu, problem jest ze ludzie sa coraz gorsi, zbieramy efekty bezstresowego wychowania dzieci, nie uczymy dzieci bezwarunkowego szacunku do rodzicow, potem nie maja go do nikogo, rosna bandyci i kurwy. I co ma paiez zrobic (robi i tak wiecej niz w ludzkiej mocy) pieje do tepych rodzicow ze maja uczuc szacunu do rodzicow a nie dogadzac dziecku. Rodzice sluchaja przemowy papierskiej krzycza Ojcze swiety zostan z nami i w domu kontynuuja swoje bezstresowe metody. Bracie zupelnie nie masz racji. Tak jak kazdy nie ma racji kto powie ze w Polsce jest mniejsza przestepczosc bo mamy dobra policje. Przemysl to... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: bledne rozumowanie ! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 17:04 przemyslalem, cos w tym jest tylko obawiam sie, ze to prawda polowiczna jak wiesz mamy kryzys gospodarczy, no prawie kryzys, w kazdym razie bessa firma A produkujaca czekoladki miala w ostatnim roku 20% przyrost sprzedazy, a firma B (czekoladki-rownie smaczne) jest bliska upadlosci prezes firmy A mowi, ze gdyby nie kryzys to wzrost sprzedazy mialby na poziome 30%, a prezes firmy B mowi, ze firma splajtuje bo jest kryzys czyzby kryzys mial rozne oblicza a wracajac do tematu, postepujaca laicyzacja jest faktycznie w duzej mierze wynikiem przemian na swicie, ale czy na pewno kosciol nic tu nie zawinil porownaj sobie pontyfikat Jana XXIII i JPII jesli nie zaslepi cie patriotyzm lokalny to z pewnoscia uznasz, ze byl to zdecydowanie lepszy papiez, i w tym kontekscie musze podtrzymac swoja opinie, ze duzo zalezy od tego KTO stoi na czele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.ic.net.pl 25.10.01, 11:41 Gość portalu: Ted® napisał(a): > chyba adku troche wyrwales z kontekstu > to nie sam papiez ma naprawiac swiat ale kosciol pod jego kierownictwem, ktory > ma > wpisane w swoj program nauczanie i krzewienie wiary > i jesli po 20 latach pontyfikatu ta wiara maleje w to jest argument > potwierdzajacy mala skutecznosc papieza I tak i nie . Przecież Kościół nie sięga swoimi "mackami" wszędzie gdzie jest żle . Nie jest policjantem świata . Ale może masz rację z tą skutecznością papieża?!. Kościół chyba dziś nie nadąża za zmianami politycznymi , gospodarczymi i socjologicznymi na świecie . > dla porownania (bez obrazy prosze) jesli firma pod kierownictwem prezesa > kwiatkowskiego z roku na rok ma coraz gorsze wyniki- to jest to dobry prezes cz > y > zly Prezes ? Zły. Ale czy myślisz że Kościól ma z roku na rok gorsze wyniki?! Chyba nie jest tak żle. Jakoś liczebność stadka owieczek chyba się nie zmienia. i jaki z tego wniosek, zauwazyles po 20 latach pontyfikatu poprawe, czy te kurwiace sie dziewczynki i cpajacy chlopcy zmienili sie pod wplywem nauk kosciola a co ty zrozumiales z nauk papieza, niewiele To cytat z twojego postu do Polonusa . Wywnioskowałem , że chodzi o nauki i Kościoła i samego Papieża . Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 13:08 Gość portalu: adek napisał(a): > Ale może masz rację z tą skutecznością > papieża?!. Kościół chyba dziś nie nadąża za zmianami politycznymi , gospodarczy > mi > i socjologicznymi na świecie . w slangu politycznym tj. zblizenie stanowisk:)) > Prezes ? Zły. Ale czy myślisz że Kościól ma z roku na rok gorsze wyniki?! > Chyba nie jest tak żle. Jakoś liczebność stadka owieczek chyba się nie zmienia. a tak jest, badania statystyczne gallupa staralem sie nie podawac niesprawdzonych danych, przynajmniej w tak drazliwej kwestii jak ten watek (a ze nie zawsze mi sie udaje?, ale sie staram;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bryndzo Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 11:24 Ave adek ! Pokój wszystkim na Ziemi ! (no może oprócz Ojca Redaktora Światełka Eteru-temu solidna pokuta jest potrzebna,z batogami,odosobnieniem i biblią). Co do obecnych nastolatków,to chyba nagle stanęliśmy po drugiej stronie muru. Jak my byliśmy nastolatkami były punki,metale,zadymy,ślepy bunt przeciw wszystkiemu.Wtedy też słyszałem:Boże co z was wyrośnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.proxy.aol.com 25.10.01, 04:31 coz,zesmy sie dowiedzieli czy nauczyli od obecnego,czy tez poprzednich papiezy na temat "Krolestwa Bozego",o ktore to prosimy w modlitwie "Ojcze Nasz",miedzy innymi prosbami?prosimy do Kogos w niebie,by ono przyszlo na Ziemie.Jezus duzo na ten temat mowil,dal nawet mase przykladow,czym Ono bedzie.ponoc sa Oni znawcami Bibli,ktora od pierwszego proroctwa 3:15[1mojz.]na Nie wskazuje.Biblia mowi o potegach swiatowych,ktore w nieskonczonosc istniec nie beda[Daniela 2:44 chcielibysmy napewno znac prawde w okresie ktorej my teraz zyjemy,czym ten okres bedzie sie charakteryzowal.Jezus wspomnial bysmy zwrocili uwage na dni Noego,dlaczego?dlaczego tylko 8 osob przezylo,czy cala reszta ludzkosci tamtego okresu byla kompletnie zdegenerowana,a moze bedac dobrymi na sposob ludzki,nie czynili woli Stworcy,nie brali wzoru z Noego? te i inne przyklady powinnismy miec wyjasnione,by umiec kroczyc Droga waska w wielkiej radosci i pokorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: 23-lecie pontyfikatu Jana Paweła II IP: *.ic.net.pl 25.10.01, 11:55 Gość portalu: Bryndzo napisał(a): > Ave adek ! > Pokój wszystkim na Ziemi ! > (no może oprócz Ojca Redaktora Światełka Eteru-temu solidna pokuta jest > potrzebna,z batogami,odosobnieniem i biblią). > > Co do obecnych nastolatków,to chyba nagle stanęliśmy po drugiej stronie muru. > Jak my byliśmy nastolatkami były punki,metale,zadymy,ślepy bunt przeciw > wszystkiemu.Wtedy też słyszałem:Boże co z was wyrośnie ! > > > Nie Bryndzo. Nie o to chodzi. Pisałem o nastolatkach w nawiązaniu do postów Teda i Polonusa. Temat dotyczy oczywiście nie tylko nastolatków. Odpowiedz Link Zgłoś