Gość: omega IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 09:23 Gorąco! Już dawno się tak dobrze nie czułam po wyjściu z kina jak po obejrzeniu "Amelii" Jeunauda. Po prostu magia kina... Widzieliście? podzielcie się opiniami! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: atomski Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 11:54 Mi pojęcie "magia kina" od razu nasuwa "Ukryte pragnienia" Bertolucciego . Dlaczego ? Bo to obraz raczej niż film w typowym tego słowa znaczeniu... "Amelię" w takim razie też obejrzę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 14:01 eeee to jednak trochę inna bajka... Widziałeś może "Miasto zaginionych dzieci"? Klimatem trochę podobne (środki), ale historia... po prostu majstersztyk! Po obejrzeniu czytalam recenzje i szczeze mowiąc zawiodłam się na nich bo tak naprawdę żaden krytyk (nawet w recenzji zamieszczonej w Wysokich Obcasach) nie potrafił oddać w pełni klimatu i tego jak można się czuć po obejrzeniu tego filmu... A czułam się jak... spełniona kinomanka po uczcie duchowej.... czy jakoś tak...hihi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalafior Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.11.01, 14:57 Amelia to typowe kino dla kur. Jest tam magia i takie tam rzeczy ale z gruntu oglada go tylko czesc spoleczenstwa. Teraz ludzi rajcuje inny typ kina a czasy rycerzy w lsniacych zbrojach i dziewic z dlugimi wlosami to przezytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 15:06 Mnie zwykle rajcuje to co innych ludzi zwykle już nie.I odwrotnie. Chętnie obejrzę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 09:30 brawooooo!!! i tak trzymać atomski:))) Jak już obejrzysz to daj znać czy Ci się podobało... (może Tobie uda się to opisać?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 09:46 Gość portalu: Kalafior napisał(a): > Amelia to typowe kino dla kur. Jest tam magia i takie tam rzeczy ale z gruntu > oglada go tylko czesc spoleczenstwa. Teraz ludzi rajcuje inny typ kina a czasy > rycerzy w lsniacych zbrojach i dziewic z dlugimi wlosami to przezytek. no taaaaak, najlepiej jakiś film "Szklanką po łapkach" itp. gnioty kina amerykańskiego? Zapomniałam że wszystko teraz jest pod znakiem "fast"- food, money, movie, sex itd.... Nie jestem kurą (niestety Cię rozczaruję) a muszę powiedzieć że na szczęście są jeszcze ludzie na świecie do których adresowany jest ten film (też raczej nie mają nic wspólnego z kurami ani tym bardziej kogutami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczur Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.hacker.komp.pl 09.11.01, 19:01 ...co do drobiu to polecam "Uciekające Kurczaki" ;>..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 22:41 To nie bedzie omego za prędko (aż film trafi do wypożyczalni). Nie chodzę do kina.Instytucję oskutecznie obrzydziły mi popcorn,szeleszczące papierki,głupawe komentarze i tego typu historie (dlatego urządziłem sobie kino w domu) Wiem,że na taki film raczej ktoś taki się nie wybierze,ale teraz to już urosło do idei i dla jednego filmu w roku nie będę jej łamał . Na penwo jednak o nim nie zapomnę ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 22:43 To nie bedzie omego za prędko (aż film trafi do wypożyczalni). Nie chodzę do kina.Instytucję oskutecznie obrzydziły mi popcorn,szeleszczące papierki,głupawe komentarze i tego typu historie (dlatego urządziłem sobie kino w domu) Wiem,że na taki film raczej ktoś taki się nie wybierze,ale teraz to już urosło do idei i dla jednego filmu w roku nie będę jej łamał . Na pewno jednak o nim nie zapomnę ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalafior Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.01, 17:25 > > no taaaaak, najlepiej jakiś film "Szklanką po łapkach" itp. gnioty kina > amerykańskiego? Zapomniałam że wszystko teraz jest pod znakiem "fast"- food, > money, movie, sex itd.... Nie jestem kurą (niestety Cię rozczaruję) a muszę > powiedzieć że na szczęście są jeszcze ludzie na świecie do których adresowany > jest ten film (też raczej nie mają nic wspólnego z kurami ani tym bardziej > kogutami). Tak zwane kino dla kur jest gatunkiem filmowym i nie musi oznaczac ze ogladaja go tylko kury :+). Filmy amerykanskie - czyli gnioty ;-0 ogladaja miliony (ciekawe dlaczego) i niestety z tego powodu niewiele miejsca zostaje na Amelie i podobne wartosciowe lub nie produkcje. EEee no i to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Kinomanom polecam!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 09:02 Gość portalu: kalafior napisał(a): > Tak zwane kino dla kur jest gatunkiem filmowym i nie musi oznaczac ze ogladaja > go > tylko kury :+). Filmy amerykanskie - czyli gnioty ;-0 ogladaja miliony (ciekawe > > dlaczego) i niestety z tego powodu niewiele miejsca zostaje na Amelie i podobne > > wartosciowe lub nie produkcje. EEee no i to tyle. i właśnie dlatego Twoje opinie są godne pożałowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalafior Odpowiedz. Ale o co chodzi ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.01, 09:27 Niestety Twoja odpowiedz przerasta moje pojmowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Odpowiedz. Ale o co chodzi ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 07:58 Gość portalu: Kalafior napisał(a): > Niestety Twoja odpowiedz przerasta moje pojmowanie. Tak myślałam, właściwie się tego spodziewałam że pewne rzeczy mogą Cię przerastać... Może spytasz się jakiejś kury, ona Ci wytłumaczy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalafior Re: Odpowiedz. Ale o co chodzi ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.11.01, 10:38 Przykro mi ze sie nie rozumiemy ale nie widze powodu do ataku. Nie powiedzialem o Tobie ze jestes kura ani w zaden sposob nie staralem sie Ciebie obrazic. Skoro jednak nalegasz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phert Re: Odpowiedz. Ale o co chodzi ? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 19:54 wydawalo mi sie, ze mieliscie rozmawiac o Amelii. Omega walczy - i dobrze bo to jeden z lepszych filmow ostatnich lat. Narracja przypomina mi troche Bunuela (widmo wolnosci lub dyskretny urok...) no i jest dopiety w kazdym calu na tip-top. Zauwazcie jak jest na przyklad zmontowany glos lektora czytajacy spreparowany list od "ukochanego", znaleziony po wielu latach w Alpach. W kazdym razie warto obejrzec, nawet w kinie smierdzacym popcornem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Odpowiedz. Ale o co chodzi ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 09:41 Gość portalu: phert napisał(a): > wydawalo mi sie, ze mieliscie rozmawiac o Amelii. > Omega walczy - i dobrze bo to jeden z lepszych filmow ostatnich lat. > Narracja przypomina mi troche Bunuela (widmo wolnosci lub dyskretny urok...) > no i jest dopiety w kazdym calu na tip-top. > Zauwazcie jak jest na przyklad zmontowany glos lektora czytajacy spreparowany > list od "ukochanego", znaleziony po wielu latach w Alpach. > W kazdym razie warto obejrzec, nawet w kinie smierdzacym popcornem. HURRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAA!!!!! A już myślałam że jestem na tym forum jedyną kt. obejrzała te arcydziełko:))) Tak, głos lektora był fajnie zmontowany. Zresztą to jest film na wielokrotne oglądanie, bo zawsze znajdzie się w nim coś co zaskoczy. Jeśli widziałeś "Miasto zaginionych dzieci" to mnie się w obu filmach podobało takie "magiczne" spojrzenie na np. spadającą kroplę z bliska... No i wogóle operowanie kamerą. Ech... co ja tam mogę powiedzieć więcej? Oby jeszcze takich filmów, wtedy zniosę i zapach popcornu i nawet siedzenie na krześle-dostawce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phert Re: Odpowiedz. Ale o co chodzi ? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 12:35 wlasnie - krzesla urzadzenia sluzace do siedzenia a funkcjonujace w torunskich kinach to naprawde ciezka sprawa, trzeba miec mocne kosci a Kopernik to juz prawdziwa tragedia Odpowiedz Link Zgłoś