Dodaj do ulubionych

piernik i kindziuk

19.11.07, 00:17
dobry wieczór,

jaki odsetek obecnych mieszkańców może mieć zabużańskie korzenie? Czy zetknęliście się kiedyś z jakimiś danymi albo szacunkami? A może macie własną opinię? Anegdoty, komentarze, uwagi?

pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • kdesw Re: piernik i kindziuk 19.11.07, 12:48
      Kindziuk tez jest pomorski.

Jakie to ma znaczenie obecnie?,żadne.
      Ja mam kresowe pochodzenie w 1/2 po ojcu z Kołomyi,/ pod koniec XVIIIw. mój
      prapra...dziad opuścił płn. Rzeczpospolitą i przeniósł się do Kołomyi,ożenił się
      z Katcheriną de Raytarowską i tak powstała linia galicyjska Wróblewskich/ ,moja
      matka z Kujaw-dziadek był saperem odpalał lonty na moście w we Włocławku w
      1920r. aby bolszewicy nie przeszli przez Wisłę,żona wielowiekowa rodowita
      Pomorzanka,urodziłem się na Kaszubach,a do Torunia trafiłem dopiero w 70r.

Tak że, jestem zza Buga w 1/2,no nie zza Buga tylko z Dzikich Pól:))))),a to
      jeszcze gorzej.
      • franek-dolas Re: piernik i kindziuk 19.11.07, 16:04
        Coś ten dziadek słabo działał, że mu się nie udało. Lonty zamokły?
        • kdesw Re: piernik i kindziuk 19.11.07, 18:55
          Tak słyszałem,Dziadek słuzył w Baranowiczach, ,aż z tamtąd wycofywali się po
          wyprawie na Kijów,zaraz sprawdzę jak z tymi mostem było.
          Włocławek padł,ale bolszewicy mostów nie zdobyli.
          Dzielni saperzy,widać, okrutnie mostu bronili przed bolszewikiem w każdym bądzi
          razie dziadek Wincenty Błaszak był kapralem i na pewno był saperem i bronił
          mostu we Włocławku,widać mama coś przeinaczyła,albo ja coś przeinaczyłem.
          www.naszwloclawek.prv.pl/data/obroncy_wisly.html

• kdesw Re: piernik i kindziuk 19.11.07, 19:07
            przy okazji dowiedziałem się,że we Włocławku urodził sił Anton Denikin-jeden z
            carskich białych generałów.

pl.wikipedia.org/wiki/Anton_Denikin
      • gaelic04 kindziuk byl, jest i będzie wileński mniam,mniammm 21.11.07, 23:30
        a to co sprzedają jako kindziuk w delikatesach to chłam.czy wiesz jak robiło sie
        kindziuka? obecnie zasmakować prawdziwego< kindziukaaa> możną jeszcze chodząc po
        jarmarku zwanym KAZIUKI w Gdańsku lub przez przypadek u jakiejś zamożnego
        polskiego gospodarza na wilenszczyżnie lub grodzienszczyznie, a i tez na
        bialostocczyznie/zamożnej\go gdyż do jego przygotowania należy użyc najlepszych
        gatunkow miesa//schab,szynka przednia i tylnia,karkówka,polędwica,/a do do tego
        dobra domowa nalewka.koniecznie inaczej nie poczuje sie smaku kindziukaaa!
    • czternascie no więc jak? 21.11.07, 20:15
      nie rozpocząłem tego wątku po to, by tępić wschodnie barbarzyństwo albo wręcz
      przeciwnie, piętnować pomorską przyziemność.

Pytam tak, z ciekawości.

Oczywiście jest i podtekst osobisty, zresztą dwustronny. Tata mi opowiadał, że u
      niego w toruńskiej szkole "żydowskie parchy" zaczęły się dopiero w z chwilą, gdy
      zjechało Wilno. Z drugiej strony, żona opowiadała że jej rodzice nie chcieli
      nigdzie na Zachód, bo to "na cudze".

Żeby dopełnić anegdoty, moja babcia (z Wielkopolski) mówiła że są "zza Buga" na
      tych, którzy byli zza... Prosny.

to co. ktoś wie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka