bardmd 03.03.08, 20:58 brawo profesorze, tym razem protestuje Pan już po ogłoszeniu projektu a nie po jego zbudowaniu! postęp, oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
man35 Bo "to jest Osioł na miarę naszych możliwości" 03.03.08, 21:04 I powinniśmy być z niego dumni! I wózek też! W mieście, gdzie Shrek jest prezydentem, brakuje już tylko Fiony. I będzie jak w baśni.. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Bo "to jest Osioł na miarę naszych możliwości 03.03.08, 21:37 Nie zgadzam sie z profesorem. Usytuowanie osla moze nie jest najszczesliwsze, ale sam osiolek jest bardzo sympatyczny i jest dodatkowa atrakcja turystyczna. Nalezy pamietac, ze nie mial byc dzielem sztuki a pewnym odtworzeniem realiow sprzed kilkuset lat. Motywowanie, ze nie powinno sie go odtwarzac bo to byl pregierz i Torun z jakimis tam karami cielesnymi, czy oslami bedzie sie kojarzyc jest niepowazne. Kolejny przyklad naukowca, ktory chce "kastrowac" dzieje miasta? Inna troche sprawa z "Prawem i piescia". Film doskonaly, ze swietnym scenariuszem. Doskonala rola Holubka, a miasto pokazane wcale nie tak prowincjonalnie, co prawda piekna trudno tam dopatrywac. Pomnik? Jestem za! Kazda powazniejsza produkcja filmowa jakos powinna byc upamietniona - czy aranzacja artystyczna, czy chocby tabliczka na scianie domu. Wozek niestety nie kojarzy mi sie z Prawem i Piescia. Wolalbym np. odlew postaci Holubka kryjacy sie we wnece ulicy Ciasnej, albo odbudowe fontanny z filmu i siedzacego na jej brzegu aktora z pistoletem w dloni. Odpowiedz Link Zgłoś
realista333 Re: Bo "to jest Osioł na miarę naszych możliwości 04.03.08, 10:35 jakub_lauder napisał: > Nie zgadzam sie z profesorem. Usytuowanie osla moze nie jest > najszczesliwsze, ale sam osiolek jest bardzo sympatyczny i jest > dodatkowa atrakcja turystyczna. To sobie postaw replikę w mieszkaniu. Z czym się kojarzy osioł? Z oślim uporem czy z oślą głupotą? To zwierzę budzi zdecydowanie negatywne skojarzenia. > Nalezy pamietac, ze nie mial byc > dzielem sztuki a pewnym odtworzeniem realiow sprzed kilkuset lat. To jego miejsce jest w skansenie, a nie wśród zabytków klasy zerowej. > Jestem za! Kazda powazniejsza produkcja filmowa jakos powinna byc > upamietniona Oczywiście. Np. film "Głupi i głupszy". Osioł pasuje jak ulał. Wyślijmy go do Hollywood. > Wolalbym np. odlew postaci Holubka kryjacy sie we wnece ulicy > Ciasnej, albo odbudowe fontanny z filmu i siedzacego na jej brzegu > aktora z pistoletem w dloni. A ja bym wolał, żeby nie paćkano miasta pomnikami czy bibelotami. Zrobi się nam rupieciarnia i odpust. Upamiętnianie produkcji filmowych nie ma nic wspólnego z promocją miasta, podobnie jak wystawianie osłów czy pręgierzy. Chmielewski ma rację - to są pomysły chybione artystycznie (bo jakież z nich dzieła sztuki), a promocyjnie w ogóle - bo kogo i do czego mają zachęcić? Odpowiedz Link Zgłoś
fado_lisboa Re: Bo "to jest Osioł na miarę naszych możliwości 04.03.08, 23:52 jakub_lauder napisał: > Wolalbym np. odlew postaci Holubka kryjacy sie we wnece ulicy > Ciasnej, albo odbudowe fontanny z filmu i siedzacego na jej brzegu > aktora z pistoletem w dloni. Ale odlew z Holoubka ma być zrobiony teraz? No bo o odlew z przeszłości raczej trudno. Proponuję zrobić odlew z Holoubka ( aktor ten ma 85 lat ) wchodzącego z pistoletem w dłoni do lumpexu albo do Benettona. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_opticum Osioł jest ok 03.03.08, 21:59 Poza tym, w każdym porządnym mieście był swego czasu kat. To do mniejszych ośrodków oprawca przyjeżdżał "w delegację". Osioł pełni też funkcję wychowawczą, bo z tego co zaobserwowałem rodzice chętnie sadzają na nim dzieci i robią im zdjęcia. --- www.eatmyshit.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
salemski Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 03.03.08, 22:15 Panie Profesorze! Krytyka? Owszem? Merytoryczna? Wspaniale! Ale może, posiada Pan inne talenty oprócz krytyki? Wielu Torunian i szanownych forumowiczów, chętnie zapoznałaby się z Pana propozycjami. Ewentualnymi propozycjami? Istnieją takie? Mamy nadzieję, że ktoś z takimi tytułami może coś swojemu miastu zaproponować... Odpowiedz Link Zgłoś
yoda13 Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 03.03.08, 22:40 Ja niestety musze sie z profesorem zgodzic apropo malomiasteczkowosci. Prosze zerknac na doswiadczenie zyciowe naszych rzadzacych w miescie i ich pochodzenie !!! A wszystko bedzie jasne dlaczego tak chca widziec Torun i lepszych wzorcow nie znaja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gupek1970 Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 03.03.08, 22:58 Salemski, przez wiele lat profesor zaproponował miastu ciakawe projekty. I proponuje je do dziś. Cóż, trzeba śledzić to. Projektów fajnych, odrzucanych permanentnie przez władze - przykładowo "Środek Świata" pod pomnikiem Kopernika :) Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 brakuje jeszcze jelenia na rykowisku na magistraci 03.03.08, 23:14 Wózek co to mają ustawić geniusze od promocji Torunia to ciekawa próba przypomnienia ale chyba turystom z Niemiec ich gehenny, która zwą wypędzeniem , zapominając , że to było samowypędzenie/zresztą ciężko zapracowali na nie z typowo niemiecką solidnością i dyscypliną od roku 1933 popierając totalnie politykę Adolfa!!/.Spece od promocji ze Szmakiem na czele po prostu wychodzą przed szereg i już instalują na ulicach naszego miasta jeden z eksponatów, podręczny wózeczek kojarzący się jako żywo bardziej z uciekinierami niemieckimi przed zbliżającym sie frontem niż z filmem kręconym przed laty w Toruniu.Myślę ,że Erike Steinbach sowicie wynagrodzi prezydenta za tę wózeczkową instalację!!!Ja , ja , Richtig! Co do gustu obecnej prezydentury to p. prof. ma rację!Totalne bezguście, chłam !czyli brakuje jeszcze "jeleni na rykowisku" odmalowanych na frontonie siedziby prezydenta.Ale znając poziom pana Szmaka i zdolności konserwatorów miejskich niebawem może to nastąpić. Chłam totalny i bezguście zaśmiecające unikalne zabytki naszego pięknego miasta oto wyróżnik rzekomej strategii otwierania sie miasta na turystów. A osiołek i filutek to tylko nieszczęśliwe ofiary prezydenta Zaleskiego i dyr. Szmaka. Ale one nie są niczemu winne! p.s. prezydent z prowincji to zadupione, prowincjonalne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
realista333 Re: brakuje jeszcze jelenia na rykowisku na magis 04.03.08, 10:38 gaelic04 napisał: > Wózek co to mają ustawić geniusze od promocji Torunia to ciekawa próba Ja proponuję wystawić pod magistratem taczkę. Przynajmniej wesoło i z podtekstem będzie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jot-44 Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 03.03.08, 23:53 A ja Wam moi drodzy powiem,że ten wózek to mi przypomina o tym,że moja rodzina bydlęcym wagonem ,II transportem uniwersyteckim z Wilna po długiej wędrówce przyjechała do Torunia.Miałem wtedy niecałe półtora roku.I proszę mi tu nie wspominac wyłącznie o Niemcach wypędzonych. Jeśli miarą jest cierpienie - los nas wszystkich tak połączył bez wypominania zbrodni i kary.Tak po ludzku -tym wózkiem- symbolem na pokrętnych drogach... Do Pana Profesora Chmielewskiego.Uczelnia,a szczególnie na Sztuki Piękne spojrzawszy tętniła sobą na zewnątrz.Że wspomnę chociażby teatralne scenografie-pamięta Pan czyjego autorstwa? Czuło się,że Uniwersytet jest w mieście.To profesura przeniosła swoje tradycje z Wilna i ze Lwowa. Ja dzisiaj tego nie widzę.Co Sztuki Piękne robią dla Torunia? Czy miasto jest dla profesury? - tylko dla tych stwierdzeń o prowincjonalności?Jesli tak jest,to ta prowincja jest dzięki Wam - niestety.To Wy ją kreujecie.O to mam do Uniwersytetu głębokie pretensje.Nawet budowac nie potraficie,gdy czytam artykuł w lokalnej GW o "kupowaniu kota w worku" przez UMK przy Col.Humanisticum.ŻADNEGO ODZEWU.Zadnej polemiki.Pies mydło zjadł.WSTYD! Odpowiedz Link Zgłoś
gupek1970 Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 00:09 Co Sztuki Piękne robią dla Torunia? Jocie-44. Jest nieco odwrotnie. To raczej miasto nie chce współpracować i wykorzystywać potencjału zarówno profesorów jak i studentów Sztuk Pięknych. Urzędnicy wiedzą lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 00:57 jot-44 napisał: > A ja Wam moi drodzy powiem,że ten wózek to mi przypomina o tym,że > moja rodzina bydlęcym wagonem ,II transportem uniwersyteckim z Wilna > po długiej wędrówce przyjechała do Torunia.Miałem wtedy niecałe > półtora roku.I proszę mi tu nie wspominać wyłącznie o Niemcach > wypędzonych. Jeśli miarą jest cierpienie - los nas wszystkich tak > połączył bez wypominania zbrodni i kary.Tak po ludzku -tym wózkiem- > symbolem na pokrętnych drogach... Film zapisał się na stałe w polskiej kinematografii,trochę zapomniany ostatnimi laty,warto upamiętnić fakt,że kręcono go w Toruniu. Mnie jeszcze nie było na świecie,kiedy w lutym 1945r. bydlęcymi wagonami wędrował z Kołomyi ojciec w rodzicami,długa to była podróż,bo aż do rogatek płonącego, bronionego przez fanatyczną załogę niemiecką Poznania,tam stanął eszelon nie wpuszczony do gorejącego miasta,nie był to koniec wędrówki,po roku w okolicach Poznania trafili w karkonoską spokojną,cichą dolinę,wydawało się,ze to kres wędrówki,ale znów pognało tym razem mego ojca i poznaną w Szklarskiej Porębie matkę,pognało ich na Kujawy do rodzinnych pieleszy mamy,potem było Wybrzeże,gdzie ujrzałem świat i następna wędrówka już w okolice Torunia i Bydgoszczy,tu aż cztery razy pakowali walizki,Jaksice,Warzyn-przedwojenny pałacyk komendanta toruńskiego poligonu,potem Bydgoszcz ,aż przyszedł kres i uspokojenie w 1970r. w Toruniu . Dla wielu torunian jest to czytelny symbol,tych co przybyli i tych co opuścili Toruń,"wózek" łączy wędrowców i tułaczy a nie dzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-44 Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 09:41 Szanowny "kdesw" - dziękuję za braterstwo odczuć tułaczych. [nomen omen - mój dziadek urodził się w Kołomyji] Odpowiedz Link Zgłoś
gupek1970 Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 10:03 No ja podziwiam rozmach tej powojennej tułaczki KDESW, od morza do Tatr prawie. Niezły zapał, błąkać się po Polsce 25 lat. Ja bym odpuścił i został w Poznaniu albo w Szklarskiej. Czytając Wasze opowieści czuję, ze rozmowa o uatrakcyjnieniu Torunia poruszyłą tematy nieco odległe, jakimi był eksodus powojenny, przesiedlenia. Na to wszystko naprawdę można znaleźć o wiele ciekawsze formy upamiętnienia tego. Już choćby dla gimnazjalistów możliwość podróży w nieznane wagonami towarowymi, podpiętymi do parowozu. Gdzieś po drodze by sobie postał na bocznicy taki skład z godzinkę. To zadziała na wyobraźnię w tej kwestii, a nie jakiś wózek na rynku. Młodzież musi mieć konkretne bodźce. Dlatego chleją na umór, walą dragi, grają na kompie do 4 nad ranem itp. Natomiast ożywienie Nowego Rynku jest zupełnie odrębną sprawą. Pomimo, że zawsze pustawy, to ostatnio został przez władze dodatkowo WYLUDNIONY i skutki są jakie są. A to można było przewidzieć. Przypomnę niektóre przyczyny: 1. Likwidacja miejsc parkingowych na Starówce i utrudnianie dojazdu (jest to generalna przyczyna wyludniania Starówki) 2. Likwidacja miejsc handlu. 3. Likwidacja postoju TAXI. 4. Brak wsparcia dla ośrodków kutury w pobliżu (Enerde, Kombinat Artystyczny Stary Browar). Tu żaden pomnik nie pomoże. Zarzucam miastu brak strategii. Brak przewidywalności. Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 Wilniuku dziś "kaziuki" , skosztuj kindziuka! 04.03.08, 10:13 Tułaczka to los kresowiaków i nie tylko ale ten wózeczek jako żywo to skojarzenie Niemców opuszczających, uciekających przed armią czerwoną! Co do podróży to i tak los potraktował Cię lepiej !gdyż pociągiem, wagonem bydlęcym co prawda był to klasyczny wagon towarowy więc nie tylko bydlątka nimi podróżowały!/ ale to szczegół/jechałeś na zachód i to wielkie szczęście!A ilu jechało/ i nigdy nie powróciło/ z wileńszczyzny w drugą stronę! I wagony choć podobne to nie te same! Chyba nie zaprzeczysz! Część mojej rodziny tego doświadczyła! Więc dla polskich doświadczeń, losów naszych dziadków i ojców to wagon przesiedleńczy, tory kolejowe ale nie "wózek, wózeczek" jest symbolem owoczesnej traumy. p.s.uwielbiam gościnność kresowiaków. Oj, pan nic nie zakąsujesz! I nie nie zapijasz!Zakąsuj Pan! Odpowiedz Link Zgłoś
karminowa Re: Wilniuku dziś "kaziuki" , skosztuj kindziuka! 04.03.08, 11:06 Tandeta jest wszędzie. Nie mam nic do wózka ani do osła. W rezultacie wycieczek wszelakich możemy zauważyć w inych miastach małych i dużych rożne dziwolągi udające pomniki i nie tylko i jestem przekonana,że zawsze zastanawiamy się co one przedstawiają i dlaczego są właśnie takie. Panie Chmielewski po co palma w centrum Warszawy? Niech sobie stoi i ta plama i ten wózek. Krytykować jest przeciez tak łatwo. Udało się jednak Panu coś ciekawego napisać a mianowicie wspomniał Pan o ławce z Herbertem..Nie wiem czy Pan sam to wymyślił czy któryś z Pana studentów ale pomysł pomnika i ulokowania go jest niezły. Mamy rok Herbertwoski i fajnie byłoby latem usiąść sobie koło Herberta. Natomiast brak jakichkolwiek ruchów na naszym drugiem Rynku uważam za przegięcie urzędnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 karminowa Herbert to potęga smaku! A Szmak i s-ka? 04.03.08, 15:55 Czy tacy paputczycy rodem z prl powinni zabierać sie do pamięci po wielkim Zbigniewie Herbercie? Byli komsomolcy mają go uwieczniać? Oni ani tego nie czują ani nie pasują!Czy nie lepiej usiąść sobie z tomikiem Z. Herberta w domu, kawiarni, sali wykładowej niż na ławeczce skleconej przez tych, którym przesłanie Pana Cogito było zawsze obce? Herbert unikający przez swoje skromne życie tych wszystkich peerelowskich domów pracy twórczej miałby teraz siedzieć na ławeczce np z byłymi aktywistami młodzieżowo-partyjnymi od których aż roi sie w magistracie. Czy tacy "stolarze" zasłużyli sobie na taki obstalunek? Czy nie sfuszerują? Odpowiedz Link Zgłoś
karminowa Re: karminowa Herbert to potęga smaku! A Szmak i 04.03.08, 22:36 Wiesz, nie musisz mnie przekonywać do odkrwania smaków Herberta. Patrząc na życia zmarłych=ważnych to większość z nich miała skromny żywot....(Sasnalowi sie udaje inaczej jest jakims takim wyjatkiem acz skromny....) Ale myslę sobie,że warto jego=Herberta obecnośc w Toruniu zaznaczyc a ławeczka na chybcika wymyślona (?) przez Chmielewskiego mogłaby być - kurcze czemu nie? Odwiedzajac różne miejsca zadziwia mnie czasamai fakt jak inne miasta potrafia zrobic z małej rzeczy wielkie boom. A fuszerka? jest możliwa tak długo jak sa urzędy, chociaz we Wrocławiu jakoś im idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
fado_lisboa Re: karminowa Herbert to potęga smaku! A Szmak i 04.03.08, 22:57 karminowa napisała: >> Ale myslę sobie,że warto jego=Herberta obecnośc w Toruniu zaznaczyc > a ławeczka na chybcika wymyślona (?) przez Chmielewskiego mogłaby > być - kurcze czemu nie? Karminowa, proponuję ze zrozumieniem przeczytać artykuł. Przecież Chmielewski wyraźnie naśmiewa się z "ławeczki z Herbertem",a Ty uparcie powtarzasz, że jego pomysł jest fajny... Cytat z wypowiedzi prof: "Całe szczęście, że jeszcze dotąd nie powstała w Toruniu osławiona "ławka z brązu" z siedzącym na niej jakimś zasłużonym obywatelem. Chyba, że - nie daj Boże - posadzą na niej Zbigniewa Herberta piszącego wiersze i ustawią w bardzo mało godnym miejscu, gdzieś pod płotem Parku Etnograficznego." Odpowiedz Link Zgłoś
gupek1970 Re: karminowa Herbert to potęga smaku! A Szmak i 05.03.08, 00:28 Fado, nie wymagaj od półinteligentki czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
karminowa Re: karminowa Herbert to potęga smaku! A Szmak i 05.03.08, 10:17 Fado Ty chyba nie wyczuwasz mojej ironii...pewnie,że Chmielewski się wyśmiewa - no bo oprócz krytyki wszystkich wkoło co on jeszcze potrafi?Profesor? Jest tylu profesorów.... Jego kolejna kpina tym razem z ławeczki mnie się spodobała i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
majeran.polny Re: Wilniuku dziś "kaziuki" , skosztuj kindziuka! 05.03.08, 00:40 karminowa napisała: > Panie Chmielewski po co palma w centrum Warszawy? Niech sobie stoi i > ta plama i ten wózek Daleko mi co prawda do profesora Chmielewskiego, ale postaram sie odpowiedzieć... Palma Rajkowskiej stoi wobec Alej Jerozolimskich i miała przypominać o zniszczonej przez warszawskich kupców osadzie żydowskiej z końca wieku XVIII - o Nowej Jerozolimie (nazwa). Projekt był swego rodzaju eksperymentem - w jaki sposób Polacy przyjmą element tak obcy kulturowo. Wkrótce osławiona palma stała się przyczynkiem konfliktu (antysemityzm nie zgasł w narodzie), jednakże dzięki niej nazwa Aleje Jerozolimskie nabrała nowego wymiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
kadazan Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 13:08 Toruń nie powinien być europejskim centrum kultury 2016 (czy jak to się nazywa) nie tylko ze względu na ten żeliwny koszmarek (zgadzam się z profesorem). Przede wszystkim szkodzi mu mentalność i zamknięcie umysłów. Przykłady? Proszę bardzo: 1. Horzyca zamknięty dla amatorów. Tylko i wyłącznie zawodowi "aktorzy" i "reżyserzy" mogą cokolwiek tam wystawić. A jak już wystawią, to byłoby lepiej, żeby jednak nie wystawiali. 2. Towarzystwo Naukowe - kompletnie zapomniane. Wykorzystuje się je czasem na konferencje, a miejsce ma ogromny potencjał dla wyższych celów! Trzeba je wypromować! 3. Tumult, Blue Velvet, czy jak to się tam teraz nazywa. Ciekawy budynek stojący na środku dużego placu, który oglądają codziennie setki gości. I co? I nic. Od roku stoi pusty, zimny, zapomniany. Jeśli nawet jest w prywatnych rękach, to może warto te prywatne ręce uścisnąć, aby zaczęły wspierać sztukę? Jednym słowem - znaj chłopie swoje miejsce, stolicą kultury Toruń zostać nie powinien. Bo nie ma z czym. Odpowiedz Link Zgłoś
slusarstwo_art Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 14:05 najlepiej postawic pomnik herberta z kopernikiem jedzących pierniki w łódce z rejsu obsikiwanej przez psa filutka a na środku szerokiej pomnik krzyżaka mówiącego (głośniczek) "jawohl", "guten morgen" oraz "atacke!" Odpowiedz Link Zgłoś
hmurka Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 16:05 No i jeszcze pamiętajmy o Napolenie, Tony Haliku (który przecież "AŻ" urodził sie w Toruniu, więc był Wielkim Toruńczykiem, wszystkich możnych którzy przez Toruń przejeżdżali tudzież go dewastowali. A co tam - w końcu mamy być stolicą kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 20:49 Naprawdę niezłe, ale mówiąc tak szczerze to za pomnikiem Rejsu jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk99 Osiołek jest OK 04.03.08, 14:12 rozumie ze dla profesora jest kiczowaty, bo wygląda jak osiołek. Gdyby wyglądał nie jak osiolek, to bylby nowowczesny bo zastanwawiały do znalezienia sobie odpowiedzi na bardzo trudne, egzystencjalne pytanie: "co to gów..o przedstawia". Juz niedlugo bedzie muzeum sztuki nowoczesnej - tam bedzie sztuka z najwyzszej polki dla ludzi żadnych "umysłowych" wrażeń. A tam gdzie ulica, gdzie ludzie prości (jak ja), gdzie są dzieci, niech kicz wchodzi z lewej i prawej. Odpowiedz Link Zgłoś
maldini75 Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 14:38 Moim zdaniem bardziej tandetne są tzw. witacze na rogatkach Torunia. Z jednej strony bilbordy Toruń - gotyk na dotyk a z drugiej wielki plastikowy "witacz" z logiem POLSKI CUKIER, okropnie to wygląda!! Odpowiedz Link Zgłoś
upandup Pomnik na każdej ulicy 04.03.08, 17:28 Takie hasło przyświeca Wydziałowi Promocji. Niestety tylko na tyle stać urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
mega_faflun Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 18:40 moim zdaniem to caly torun dryfuje w kierunku tandety i malomiasteczkowosci pod rzadami obecnych wladz Odpowiedz Link Zgłoś
yoda13 Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 21:31 :) taki ciechocinek na wieksza skale sie robi :). Zachecam nasze wladze do odwiedzenia lizbony czy porto moze podpatrza jak mozna adoptowac i wykorzystac pewne dziedzictwo gromadzone w czasie, a nie bazowanie na bractwie ktorego czas skonczyl sie w 1410 !!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
karminowa Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 04.03.08, 22:23 Niestety jest mnóstwo przysłowiowej tandety, za każdym rogiem ale nie tylko w Toruniu. Gusta też są różne - jestem przekonana,ze w dużej wiekszości poszczególnych miast ludziom kompletnie nie przeszkadza czy na Rynkach stoją osły czy taczki czy palmy. Trzeba by zacząć od zmiany mentalności masy społeczeństwa - to robota dla wariata... Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 tzw masy społeczenstwa nie ustawiają wóżeczków 04.03.08, 22:53 te instalacje stawiają tandeciarze z łańcuchami magistrackimi na wypasionych karkach.Mentalność zbiorowości nie ma tutaj nic do tego Odpowiedz Link Zgłoś
fado_lisboa kontynuując pomysł na odlew z Holoubka... 05.03.08, 00:15 Zapomniano chyba o postaci, która najbardziej rozsławiła ostatnio Toruń w mediach. Proponuję zrobić odlew z Cygana ( już po odrzuceniu ciężkich dykt oczywiście, żeby był łatwo rozpoznawalny)i ustawić go na Chełmińskiej, tam gdzie udzielał sławnego wywiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek1970 Re: kontynuując pomysł na odlew z Holoubka... 05.03.08, 00:27 Pomnik Cygana to super pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek1970 Uahahhaahaaaaaaaaa 05.03.08, 17:57 Hej forumowe ludziki, poświęcono naszemu tu gadaniu całą stronę w drukowanej GW dzisiaj! Forum ma moc! Możemy się poczuc redaktorami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 Szmak wali po szczękach prof.Ch. i nie tylko 06.03.08, 10:10 Ile buty, zarozumialstwa i najzwyklejszego samouwielbienia w wypowiedzi Szmaka!Kim on jest? Właścicielem starówki? noblistą w dziedzinie instalacji-potworków? Szmak rzecze patrzajta pokraczne profesory i inne krytykanty wymieniliśmy brudne pisuary w ratuszu.I co to mało? A osiołek? Wózeczek wam sie nie podoba! Dobra a co miałem postawić strzelającego zza węgła aktora Gustawa H./zmarł dzisiaj nad ranem!, cześć jego pamięci był wybitnym aktorem!!/.Szmak zapomina ,że Toruń to nie muzeum Mosfilmu!!I eksponaty filmowe, jakies tam wózeczki są ostatnimi co mogą uatrakcyjnić stary Toruń.Pan Szmak zapomina o jednym najważniejszym ,że to nie jego miasto i że jest tylko chwilowym!!/ wyłacznie i tylko chwilowym!!!/ urzędnikiem magistratu przez nas opłacanym!! To piękne miasto i każdy z nas ma prawo go krytykować, jeśli uzna ,że przeróżne wózeczki, posążki Hermanów czy inne potworki je oszpecają. Każdy z nas ma prawo do estetycznych opinii a pan Szmak ma ich cierpliwie słuchać bo takie jest jego miejsce w ...szyku. Ponieważ dyr. Szmak jak przypuszczam był w przeszłości peerelowskiej w różnych marksistowsko-leninowskich zetemesach, pezetpeerach i ordynackich to zaordynuje mu taki króciótki zwrot. Szmak !Ruki po szwam! Jest pan także od cierpliwego wysłuchiwania opinii mieszkańców! p.s. Szmak onegdaj dotkliwie obity przez wynajętych łotrzyków powinien unikać walenia po szczękach bo to niemiłe! Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk No i mamy 02.09.08, 08:37 Upór Szmaka który dopiął swego. Aha - teraz spostrzegł, że potrzeba nowoczesnych obiektów. Och jaki feeling, co za odjechany pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk Re: No i mamy 02.09.08, 08:43 Tym razem będziemy mieli palmę z małpami, które trzymają pierniki w zębach. Andrzej Szmak chyba zakochał się ze wzajemnością w Prawdziwej Artystce: miasta.gazeta.pl/torun/1,48723,4985802.html Wybierzmy może na forum kolejne Jej dzieła i zaproponujmy gdzie staną w naszym mieście! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-jacenty Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 02.09.08, 19:05 Wiem, że pan profesor posiada wiedzę do czego ów osioł służył i wydaje mi się, że wyrażenie „do dręczenia mieszkańców” było jakimś tam skrótem myślowym. Wszak za wykroczenia się nie dręczy, a karze. A tak btw. panie tryg.sk – widziałem, że link do marcowego artykułu z gazety wkleiłeś w kilku wątkach (w jednym ze 2 razy, myląc chyba linki, bo wkleiłeś link z wypowiedzi pana profesora, a nie ten o którym pisałeś). Promujesz pana profesora? Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk Re: Prof. Chmielewski: tandeta promuje Toruń 02.09.08, 20:11 To już nie tylko tandeta ale zardzewiała tandeta. Rdzy nie ma w projekcie. Pan Szmak obawiał się w swoim bloogu, ze zardzewieje Profesor, a tu jak na ironię zardzewiał wózek :) Odpowiedz Link Zgłoś
chmielotryg Tryg promuje promuje prof. Chmielewskiego 02.09.08, 21:22 Słusznie zauważyłeś jacek-jacenty. Oczywiscie że go promuje, bo jest jego synem. Tryg.sk jest synem profesora Witka Chmielewskiego. takie to trochę żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek-jacenty Re: Tryg nie-promuje prof. Chmielewskiego 03.09.08, 09:30 chmielotryg napisała: > Słusznie zauważyłeś jacek-jacenty. Oczywiscie że go promuje, bo jest jego synem > . > Tryg.sk jest synem profesora Witka Chmielewskiego. takie to trochę żenujące. Jeżeli to jest prawda, to rozumiem intencje tych wszystkich wpisów tryga i namiętne wklejanie tych samych linków. Tylko, że tym nie promuje pana profesora, a żałośnie podpiera się autorytetem ojca. Chłopie czas dorosnąć, wszak nie chodzisz już w krótkich spodenkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chmielotryg Tryg synem prof. Chmielewskiego 03.09.08, 10:10 podpierać się to można rzeczywiście czyimś autorytetem. Ale jaki autorytet ma pan Chmielewski Witold znany z tego, że zawalił wszystkie inicjatywy jakie zaczął? Ogólnie słaba gra obu panów Chmielewskich - jeden pisze tekst do Wyborczej, drugi sztucznie napędza posty w dyskusji. Normalnie śmieszne. Ciekawe czy ustalają to wcześnie czy to spontan? Odpowiedz Link Zgłoś
kizhook Re: Tryg synem prof. Chmielewskiego 03.09.08, 13:11 heheheh... to się nazywa umiejętne PR heheheheh. No, chyba że całkiem inaczej to się nazywa ;] Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk Re: Tryg synem prof. Chmielewskiego 07.01.09, 03:11 Chmielotryg dawno się nie odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś