Dodaj do ulubionych

Syrop z sosny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.10, 11:46
ja odstawiłam w ciemne miejsce, bo robię z tego nalewkę. do syropu dodaje się
spirytusu i maceruje tyle ile macerowało się z cukrem najlepiej po roku. Syrop
z sosny jest pyszny więc na pewno podejdzie dzieciom. A i zdrowy :) polecam :]

P.S. Pędy najlepiej zbierać na początku kwietnia kiedy nie maja jeszcze igieł
Obserwuj wątek
    • Gość: Zauważyciel Syrop z sosny IP: 193.111.147.* 23.05.11, 13:58
      "Podczas wytapiania się syropu, obracać słoiki.(zależnie od natężenia promieni słonecznych i temperatury, może to trwać 1,5-3 miesiące"

Dlaczego tego nikt nie sprostuje???? Jakie 1,5-3 miesiące? To jakaś paranoja. Podczas obracania słoików i w miarę słonecznych dni (i takiej temperatury) cukier rozpuści się w ciągu 2-3 dni. A zdarza się, że i w jeden dzień. Jakie 1,5-3 miesiące. Litości...
    • Gość: kaha Syrop z sosny IP: *.189.181.93-static.easy-com.pl 23.05.11, 22:50
      witam. mam pytanie, zrobiłam jak należy, odstawiłam w baardzo nasłonecznione miejsce i cukier rozpuścił się po pięciu dniach. czy już odcedzić??
    • Gość: maniek Syrop z sosny IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.12.11, 10:48
      niestety obracanie słoików jest uzasadnione inaczej część cukru się nie rozpuści .sam tego doświadczyłem.
    • Gość: ela Syrop z sosny IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 17:08
      a mój syrop (słoik z pędami sosny w cukrze i jeden słoik w miodzie)stoi na oknie już ok. 2 tygodnie i mocno fermentuje, pachnie winem. Czy tak powinno być. Proszę o radę.
      • nowaczek1 Re: Syrop z sosny 09.06.13, 20:20
        Za mało cukru i wdała się fermentacja alkoholowa. Ja bym to zlał do słoików i przechowywał w lodówce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka