Dodaj do ulubionych

Pyszne Rafaello z Krakersami

11.01.11, 20:40
Składniki:

* 2,5 szklanka mleka
* 3 żółtka
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 czubate łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego bez cukru
* 1 szklanka cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 kostka masła lub margaryny
* 250g wiórek kokosowych
* kieliszek adwokatu lub spirytusu
* 2 duże paczki krakersów Lajkonik

Sposób przygotowania:

1. Wlać do garnka 2 szklanki mleka, cukier oraz cukier waniliowy.
2. Do mniejszego garnka, kubka lub miseczki wlać 0,5 szklanki mleka. Dodać żółtka i rozbełtać. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną lub budyń i całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
3. Garnek z 2 szklankami mleka i cukrami zagotować, dopiero wtedy można dodać wyrobioną masę z mleka, żółtek, mąki oraz pozostałych składników. Chwilę mieszać, aż zgęstnieje i odstawić do ostudzenia.
4. W misce utrzeć margarynę lub masło, by powstała jednolita masa, bez grudek. Po czym dodawać do niej po 1 łyżce ostudzonej masy. Dokładnie wymieszać, wsypać 200g wiórek kokosowych, wymieszać i dodawać po trochu ( by masa nie zrobiła się zbyt rzadka ) adwokatu lub spirytusu. Masę podzielić na 3 części.
5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym ( zamiast może być również sreberko ) ułożyć 1 warstwę krakersów Lajkonik, a na to 1 część masy. Następnie na to dać kolejną warstwę krakersów i masy, ponownie przykryć ją krakersami, nanieść ostatnią część masy. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.
6. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki.

Zapraszam na swojego bloga gdzie znajdziesz wiecej roznych przepisow kulinarnych sprawdzonych przeze mnie. Prawie coddziennie staram sie dokladac cos nowego.
ciekawe-przepisy.blogspot.com/
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ww_lodz Re: Pyszne Rafaello z Krakersami 12.01.11, 17:33
      Kiedyś w liceum koleżanka przyniosła to do szkoły, spróbowałem, MUSIAŁEM wziąć przepis, zrobiłem sam, było tak samo pyszne!!!
    • maki-chan Re: Pyszne Rafaello z Krakersami 13.01.11, 22:52
      dzięki za przepis! akurat mam ochotę na coś kokosowego...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka