Dodaj do ulubionych

Gorąca herbata inaczej

IP: 178.73.48.* 16.10.11, 23:39
Dla mnie napój zawierający alkohol z definicji nie może być smaczny. Ale pozostałe bardzo ciekawe, dostałam ślinotoku.
Obserwuj wątek
    • Gość: balajanek Re: Gorąca herbata inaczej IP: 82.132.248.* 17.10.11, 02:13
      Wszystko fajnie tylko nie lubię mocnych herbat.Dodatki zdominowałyby smak.Wolęherbaty ziołowe.
    • hd_vision Re: Gorąca herbata inaczej - prawdziwa Masala Chai 17.10.11, 11:10
      Napoj bogow made in India. Dla mnie najlepsza herbata na świecie.
      woda - 2 kubki
      mleko - 4 kubki
      cukier - 1/4 kubka
      laska cynamonu polamana na kawalki
      gozdziki - 6 ziaren
      zielony kardamon - 6 rozgniecionych ziaren
      6 ziaren czarnego pieprzu
      imbir tarty - lyzeczka startego lub w proszku - pol lyzeczki
      herbata ekspresowa - 3 torebki
      galka muszkatolowa w proszku – szczypta

Rozgniec wszystko w mozdzerzu lub rozbij tluczkiem na przykrte folia na desce. Wloz wszystkie skladniki do garnka i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez pol godziny. Wyjmij torebki z herbata. Przed podaniem przelej przez drobne sitko. Podawaj gorace.

Czesto gotuje tylko z woda jesli nie moge stac i pilnowac, mleko dodaje na koncu (kipi) i podgrzewam. MUSI - w odroznieniu od innych herbat być słodka i z mlekiem. Przepis w artykuje jest marnowaniem kardamonu.
      • mitko32 Re: Gorąca herbata inaczej - prawdziwa Masala Cha 17.10.11, 19:51
        Za dużo cukru i tłuszczu, bomba kaloryczna.
      • Gość: M. Re: Gorąca herbata inaczej - prawdziwa Masala Cha IP: *.link4.pl 18.10.11, 13:16
        Całkowicie się zgadzam. Masala musi być z mlekiem i dobrze jak jest z cukrem, wtedy to naprawdę boski napój a nie takie cienkie niewiadomo co jak w artykule.
      • Gość: gość Re: Gorąca herbata inaczej - prawdziwa Masala Cha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.12, 23:12
        nie ma to jak herbata z masłem
    • matczysko Re: Gorąca herbata inaczej 31.08.12, 10:49
      ja kupuję darjeling albo senche na wagę i dla dzieciaków dodaję mandarynki, maliny, suszone kwiaty lipy, płatki jaśminu czy chaber. Do tego imbir, miód dla słodyczy (najlepiej nawłociowy), cukier trzcinowy albo (to pomysł mojej córki) watę cukrową bez barwników oczywiście - daje posmak karmelu :)
    • keepsmiling3 Re: Gorąca herbata inaczej 11.10.12, 11:34
      wujekkrzysiek napisał(a):

> herbata z rumem i cytryna wymiata, polecam zwłaszcza na chłodne wieczory

a jak to jest w końcu z herbatą i cytryną - można łączyć, bo słyszałam, że wtedy tworzą się jakieś niezdrowe dla nas związki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka