Dodaj do ulubionych

żółty ser, kakao

25.09.09, 12:21
1. Prawie wszystkie żółte sery konserwowane są chlorkiem, ale są też
i takie na których nie tej substancji w spisie zawartości. Czy to
oznacza że nie maja tego chlorku? Czy ktoś sie orientuje?
2. Czy ktoś może polecic kakao na naszym rynku którego ziarna sa
palone w tem 60 stopini C? Wszytskie pozostałe kakaa przygotowywabne
tzw metoda holenderską - palenie 100st C nie zawierają nic
dobrotliwego dla organizmu bo wszytskie minerały i witaminy giną.
3. wędliny - jak wybierac zdrowe? czy ktoś wie? Czy dostajecie w
sklepie eko informacje jak wędlina została ptzygotowana? czym ja
nasączono, etc?
dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • bezsensu70 Re: żółty ser, kakao 28.09.09, 08:26
      Ja kupuję sery ekologiczne (drogie jak cholera) lub sama robię:) od niedawna na
      rynku jest polski ser żółty firmy ekołukta. Jest stosunkowo niedrogi ale nie
      należy do serów twardych, więc nie każdemu może smakować:)Ma wyblakły kolor i
      nie ma w swoim składzie barwników ani chlorków:) rzeczywiście są sery, które nie
      mają napisane na składzie żadnych dodatków i sama jestem ciekawa czy
      rzeczywiście ich nie mają:)
      Jeśli chodzi o kakao to ja kupuję ekologiczne np symbio a na paleniu się nie znam:)
      Wędliny z Rolmięsa, ewentualnie od czasu do czasu od rolnika ze swojego wyrobu.
      Pozdrawiam.
    • smaczneko Re: żółty ser, kakao 13.03.10, 17:25
      wasil_ka napisała:

      > 2. Czy ktoś może polecic kakao na naszym rynku którego ziarna sa
      > palone w tem 60 stopini C? Wszytskie pozostałe kakaa przygotowywabne
      > tzw metoda holenderską - palenie 100st C nie zawierają nic
      > dobrotliwego dla organizmu bo wszytskie minerały i witaminy giną.

      niestety nie miałam pojęcia, ze palenie ma takie znaczenie. Nie zauważyłam, by na jakimkolwiek kakao jakie kupiłam, była informacja na ten temat, a szkoda, skoro to istotne.

      Ale znam alternatywę kakao, która jest zdrowsza. To KAROB smaczneko.home.pl/Karob_maczka_chleba_swietojanskiego_250g-144.html
      Nie zawiera kofeiny i jest naturalnie słodkawy. Nie znam całego procesu przetwarzania karobu do postaci proszku - ale na pewno zainteresuję się tym :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka