Gość: ewelina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 13:10 nareszcie znalazłam przepis na domowy budyń!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jakek Ketnarczyk Domowy budyń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 20:47 Świeże mleko 2 Szklanki 1L mleka do tego 2 kawałki świeżych patyków porzeczki czerwonej i dalej robić tak jak zwykły budyń Życzę Smacznego :)))))) ps. Ja sobie właśnie Taki jem Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Domowy budyń 02.08.07, 13:38 Gość portalu: ewelina napisał(a): > nareszcie znalazłam przepis na domowy budyń!! To nie jest BUDYŃ, tylko kisiel mleczny. Tak się ta potrawa nazywa w kuchnii polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Domowy budyń 02.08.07, 13:53 budyń :encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3881653 jako zagęstnik - mąka pszenna Kisiel pl.wikipedia.org/wiki/Kisiel zagęstnik mąka ziemniaczana Kisiel mleczny to zagęstnik mąka ziemniaczana, płyn mleko... Komentowany artykul zaleca użycie mąki pszennej lub ziemnaczanej. W zależności co użyjesz otrzymasz budyń lub kisiel mleczny.... Aha, budynie w proszku mają dodatek skrobii ziemniaczanej... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Domowy budyń 02.08.07, 13:59 Budyn to jest kisiel zrobiony nie na wodzi, a na mleku. Sa jeszcze budynie np. z warzyw robione w piekarniku, ale to juz inny rozdzial kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Domowy budyń 02.08.07, 13:59 Sa tez budynie na slodko z piekarnika oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Domowy budyń 02.08.07, 14:05 W piekarniku? No te wytrawne to owszem są, ale raczej gotowane. Tyle tylko, ze w takiej specjalnej formie... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Domowy budyń 04.08.07, 07:32 Z piekarnika nie tylko wytrawne: slodkie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Domowy budyń 02.08.07, 16:24 linn_linn napisała: > Budyn to jest kisiel zrobiony nie na wodzi, a na mleku. Sa jeszcze budynie np. > z warzyw robione w piekarniku, ale to juz inny rozdzial kuchni. No własnie budyń to potrawa gotowana w formie, w kąpieli wodnej. Niekoniecznie musi zawierać mleko czy makę pszenną. Sa warzywne i owocowe, na słodko i na słono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: Domowy budyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 03:19 a ja bardzo lubię określenie 'legumina', bo i kisiel, i budyń, i nawet kaszkę mannę ugotowaną na gęsto na mleku może nim objąć ;> przy okazji pytanie: czy wśród polskich deserów jest jakiś odpowiednik anglosaskich puddingów? czy to taki specjał nie do podrobienia? czy pudding to jednak, z grubsza rzecz biorąc, taki nasz polski budyń? ;> Odpowiedz Link Zgłoś