Dodaj do ulubionych

Musaka Poradnika Domowego

IP: *.bj.uj.edu.pl 22.11.05, 12:58
Strasznie dużo roboty, ale wychodzi genialne jedzenie. Polecam na niedzielny,
jesienny obiad. Cudowne zapachy z piecyka zwabią nawet najgorsze niejadki!
Obserwuj wątek
    • Gość: zmijka Musaka Poradnika Domowego IP: 194.42.117.* 29.08.06, 12:35
      Cudowne..... Wyszło mi za pierwszym razem i od kilku tygodni za mną chodzi ;)
      Zwykłe mięso mielone (kostka) jest OK. Polecam!
    • Gość: Jola Musaka Poradnika Domowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 16:01
      Znajomi mi to polecili mówili że to potrawa jest pycha;))))
      Traszkę dużo z tym roboty
      ale spróbuje;)))
    • Gość: ania Musaka Poradnika Domowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.02.07, 17:58
      duzo roboty? robi sie szybciutko! I jedzenie bardzo proste..
      • Gość: Alcom Re: Musaka Poradnika Domowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 14:21
        Wspaniała potrawa ale trzeba przyznać iż jest syta,...POLECAM
    • Gość: kaszanka Musaka Poradnika Domowego IP: 132.216.217.* 30.08.07, 20:39
      w restauracjach greckich w Montrealu, moussake przyrzadza sie z dodatkiem
      smazonych plastrow ziemniakow, brokulow, cukinii i smazonego miesa mielonego,
      bez pomidorow.
      Podobno jest to autentyczny, grecki przepis.
      Coz, zdaje sie ze moussaka moussace nierowna..
      • Gość: kaszanka Re: Musaka Poradnika Domowego IP: 132.216.217.* 30.08.07, 20:40
        przejezyczylam sie: oczywiscie nie z dodatkiem "brokolow" tylko baklazanow
        • osika4 Re: Musaka Poradnika Domowego 06.12.07, 13:28
          Kaszanko, przecież w przepisie są bakłażany - aż 1,5 kg. Są różne
          smaki, ja np. nie lubię musaki z ziemniakami.
    • Gość: ewela Musaka Poradnika Domowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 16:52
      bardzo pyszniutki przepis, jeszcze lepiej smakuje odgrzany na 2 dzien
    • Gość: evela Musaka Poradnika Domowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 11:35
      Wyszła przepyszna:) robiłam ja kilka tygodni temu i znowu tu jestem
      aby ugotować ponownie. Mam tylko taką uwagę dla początkujacych
      (takich jak ja:)) trzeba dość luźno układać warstwy aby sosik mógł
      swobodnie przepłynać przez potrawę, bo mój niestety zgestniał cały
      na górze, ale i tak było pyszne.Pozdrawiam
    • eeela Re: Musaka Poradnika Domowego 02.05.09, 15:17
      Po jaką cholerę obierać pomidory, i jeszcze do tego usuwac z nich miąższ?

Doprawdy, niektórzy to chcieliby chyba połowę składników jadalnych wywalać dla
      jakiejś dziwnej idee fixe, żeby wszystko było na ząb niemowlaka.
    • Gość: smakoszka-ka Musaka (Grecja) IP: *.chello.pl 23.09.09, 22:44
      Palce lizać! Polecam :)
    • Gość: Gosia Musaka (Grecja) IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.10.10, 19:00
      Wyszło bardzo fajnie i bardzo podobnie do musaki, którą jedliśmy w grecji. Trzeba tylko uważać na dwie rzeczy: bakłażan "zjada" dowolną ilość tłuszczu podczas smażenia, więc łatwo przesadzić. I warto wcześniej przesmażyć pomidory, żeby odparować trochę wody (inaczej cała potrawa podchodzi wodą i nie trzyma się kupy :) ). Do mięsa dodałam nieco kuminu (nie mylić z kminkiem) - doaje odpowiedniego klimatu grecko-tureckiego. Podobno żeby beszamel był lżejszy można odać ubitej piany z pozostałych białek (nie próbowałam, ale wyobrażam sobie że dzieki temu w grecji jadłam musakę zwieńczoną puszytym beszemelem).
      • nikodem123 Re: Musaka (Grecja) 05.05.12, 18:27
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Do mięsa dodałam nieco kuminu (nie mylić z kminkiem) - doaje odpowiedni
        > ego klimatu grecko-tureckiego.

Ortodoksyjnie powinno się dodać nie kumin lecz właśnie kminek. Ortodoksyjnie powinien być cynamon, a on z kuminem nie za bardzo się lubią.
    • Gość: estrella Musaka (Grecja) IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 23.01.11, 11:28
      A gdzie ziemniaki? Odkąd to w musace nie ma ziemniaków?????????
    • Gość: Yummy Musaka (Grecja) IP: *.rev.stofanet.dk 07.05.11, 16:25
      Fantastyczny przepis. Wyszło lepiej niż musaka jedzona w Grecji. Ba to chyba najlepsza rzecz jaką jadłem kiedykolwiek - wyborne!!!
      Tylko coś mi się nie widzi to pół szklanki oliwy na smażenie bakłażanów. Już pierwsza partia spija tyle jak się nie uważa...
    • Gość: J.Rotten Musaka (Grecja) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 15:47
      Ja dodaję startą gałkę muszkatołową do beszamelu. Polecam!
    • Gość: beti Musaka (Grecja) IP: *.net146.okay.pl 11.08.11, 16:05
      hmm... a mi sie srednio udała... co zrobiłam nie tak?
      W ogóle jak usmazyc 1,5 kg bakłazanow na polowie szklanki oliwy??? one strasznie pija ta oliwe!
      po drugie, mimo ze usunelam pestki i wode z pomidorow, po zapieczeniu niezbyt trzymało sie to wszystko razem :( no i kroic ta musaka sie w ogóle nie dała
    • Gość: cebe Musaka (Grecja) IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.12, 14:51
      Pyszna - bardzo przypomina tą która jadłam na Krecie

• Gość: Didi Musaka (Grecja) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.12, 01:16
      świetny przepis, dzieki.

Odkąd zjadłam w restauracji "dom smaków" musakę (robią znakomitą), szukałam dobrego przepisu :)
      • Gość: danek Re: Musaka (Grecja) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:57
        "Dom smaków" w Warszawie? Prosze, nie sądziłem że ktoś jeszcze kojarzy. Świetne miejsce. A musaka cóż - doskonałe danie, polecam próbowqać z tym przepisem , ja sie zakochałem w kuchni południa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka