Dodaj do ulubionych

Likier z kukułek -pomoc

27.02.06, 10:44
Witam, chciałam zrobić likier z kukułek ale niestety gdzieś popełniłam błąd.
W przepisach pisze, żeby sproszkować kukułki 60 sek / turbo. To co mi wyszło
trudno nazwać proszkiem. To była jakaś zbita masa. Próbowałam dwa razy,
za drugim razem skróciłam czas turbo do połowy. Wszystko nadawało się do
wyrzucenia, na dodatek nie szło tego nawet wyjąć z naczynia.
Jestem początkująca jeśli chodzi o termomix, ale wiele przepisów jest super i
dania wychodzą naprawdę smaczne. W sobotę zrobiłam 120 pierogów i wyszły
super. Może ktoś mi pomoże co z tymi kukułkami, bo miałam ochotę na ten
likier a musiałąm obejść się smakiem. Pozdrawiam gorącą termomixiarki
Obserwuj wątek
    • alicja_sok Re: Likier z kukułek -pomoc 27.02.06, 12:38
      Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że garnek nie był dośc suchy, ale moze
      ktoś zna inny powód, robiłam likier z kukułek kilka razy nigdy nie miałam z nim
      problemu. A poza tym zdaje mi się, ze i tak mozna było wykorzystać tę masę do
      likieru, bo jak dodasz żółtka, mleko... wymieszasz i będzie ok.
      a może kukułki były cos nie teges... pozdrawiam Alicja
      • 23angel Re: Likier z kukułek -pomoc 27.02.06, 14:19
        Pierwszy raz może i był garnek wilgotny i też myślałam, że jest to przyczyną,
        ale za drugim razem był całkowicie suchy, a i tak wyszła jedna masa.
        Miałam dwa rodzaje kukułek bez papierka kupione luzem, a później kupiłam
        kukułki w czerwonych papierkach (chyba Wedel). Nie wiem czy pokusić się jeszcze
        raz i próbować. Czy mogłabyś mi dokładnie napisać jak Ty robiłaś ten likier?
        Pozdrawiam
        • ida67 Re: Likier z kukułek -pomoc 27.02.06, 15:33
          Również kilka razy robiłam likier z kukułek zgodnie z przepisem zamieszczonym u
          nas. Nie miałam żadnych problemów. Kupuję kukułki "Wawel" w wiśniowych
          papierkach. Czy z proszkowaniem innych rzeczy nie masz problemu ? POzdrawiam smile
    • ewik73 Re: Likier z kukułek -pomoc 27.02.06, 18:50
      robiłam i pamiętam, że też miałam maź. Wg mnie to normalne przecież w środku
      kukułek jest jakiś alkohol. Do tej mazi dodałam składniki wg przepisu i wszystko
      ładnie się rozpuściło. Wszystko było jak dla mnie ok. Nie zwracaj na to uwagi
      dodaj składniki i rób tak jak jest w przepisie a na pewno wyjdzie Ci pycha.
        • graja7 Re: Likier z kukułek -pomoc 28.02.06, 12:26
          Ja miałam ten sam problem, co angel. Wyszło coś twardego jak kamień. Bałam się,
          że mi noże się połamią. Miałam kukułki Wawel w czerwonych papierkach, ale czymś
          nadziewane. Może Wawel ma również kukułki nienadziewane. Drugi raz nie będę
          tego robić, bo nhie chcę stracić mojej maszyny. Lepiej chyba dodać do adwokata
          kakao i wyjdzie to samo.
          • 23angel Re: Likier z kukułek -pomoc 09.03.06, 14:09
            Zaryzykowałam i zrobiłam jeszcze raz, no i sukces. Proszkowałam kukułki trochę
            inaczej. Zamiast 60 sek./turbo, zrobiłam to ręcznie - po prostu przekręcałam
            pokrętło obrotów na coraz wyższe i max. czas to 45-50 sekund. Wtedy wyszedł
            proszek, dalej jak w przepisie. Co do likieru to rzeczywiście wyszedł pyszny,
            oczywiście jak ktoś lubi kukułki. Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka