Dodaj do ulubionych

Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą

IP: *.pl 16.03.06, 14:17
Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże, wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Przykryj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.Chyba w CIEPŁE, hę?
Obserwuj wątek
    • Gość: sephora Re: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.nycmny.east.verizon.net 20.12.06, 22:57
      Jest pewien rodzaj ciasta drozdzowego ,ktory powinien wyrosnac w chlodnym
      miejscu .Czasami jest lepiej kiedy wyrasta w zimnym miejscu. W smaku przypomina
      odrobine ciasto francuskie i ciasto kruche .Ten rodzaj ciasta jest wspanialy
      do wszelkiego rodzaju rogalikow i pasztecikow.
      Sprobuj i przekonaj sie jak smakuje.
      HE HE HE
      • Gość: OLA Re: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.08, 18:54
        no dokładnie.. ciasto drożdzowe po wyrosnieciu w lodowce jest jak to
        wspomnial moj poprzednik - odrobine podobne do francuskiego czy
        kruchego ciasta.
    • Gość: ana Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: 89.128.199.* 08.12.08, 13:18
      wszystko bylo by ok. ,ale nie rozumie jak moga same drozdze wyrosnac z samym
      cukrem.prosze podac dokladny przepis.
      • ika0406 Re: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą 08.12.08, 17:12
        wiadomo ze drożdze miesza się z mlekiem,cukrem.
      • Gość: gusia Re: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 28.12.10, 17:21
        znam ten przepis ale nigdy nie czekalam zeby drozdze sie ruszyly. Ten przepis na ciasto znam tak wszystkie skladniki cista wlacznie z drozdzami mieszamy i wyrabiamy gladkie ciasto tak jak drozdzowe -zeby samo odchodzilo od reki. Robimy z ciasta kule zawijamy luzno w sciereczke (luzno bo ciasto urosnie) i wkladamy na minimum pol godziny do lodowki. Kiedy ciasto wyrosnie dalej postepujemy tak jak w opisie podsypujemy leko stolnice maka rozwalkowujemy ciasto wykrawamy koleczka kwadraty lub jak kto lubi trojkaty kladziemy na srodek farsz i sklejamy (ja robie robie trojkaty z farszem i zwijam bo pierogi zawsze mi sie rozklejaja i nie ciekawie to wtedy wyglada) Kladziemy na piergaminie do pieczenia smarujemy jajkiem i mozna posypac sezamem lub gruba sola, wkladamy do nagrzanego do 200C piekarnika na 15 min. W tym przepisie nie czakam na rosniecie ani drozdzy ani juz pierogow na blasze. Rosnie ciasto w lodowce i piekarniku. Sa doskonale w smaku.
    • Gość: marek Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.sejnet.pl 19.12.08, 20:08
      Nie bardzo rozumię: położyć na blasze sklejeniem do dołu. To nie
      bądą pierogi, to nie wiem co będzie, to jakieś kaczuszki czy coś
      takiego. Chyba, że źle rozumię pojęcie "sklejeniem do dołu"
    • Gość: Kamcia Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.09, 14:08
      A ile kcal może mieć taki jeden pierożek ?
    • Gość: gusia Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 28.12.10, 17:08
      bardzo fajne sa te pierogi i zawsze kiedy je robie blyskawicznie znikaja. Mam na nie kilka wyprobowanych przepisow bardziej i mniej pracochlonnych jednak wszystkich dotyczy jeden problem. Nie wiemjak to zrobic zeby w czasie pieczenia pierogi nie rozklejaly sie i nieotwieraly. Zawszetak mi sie robi ze zamiast pierogow wychodza placki z kupka farszu po srodku. Probowalam niedoklejac, sklejac jajkiem, sklejac i robic widelcem dziurki, a ostatnio zamiast ksztaltu pierogow zrobilam ruloniki z farszem zeby oprocz dobrego smaku jakos wygladaly na wigilijnym stole. A jak wyto robicie ze sie nie rozklejaja - tak jak na zdjeciu?
    • Gość: kamiska333 Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 11:56
      Jadłam takie pierogi w Pierogarni Stary Młyn w Poznaniu, ponoć jest jeszcze taka w Toruniu. Muszę przyznać, że pierogi były super, dziękuję za przepis, bo szczerze mówiąc szukałam takiego i z pewnością wypróbuję ;)
    • Gość: Ola Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą IP: *.aster.pl 03.04.11, 21:18
      Zrobiłam dokładnie wg przepisu, wyszły świetne!
      Dziękuję za przepis!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka