Dodaj do ulubionych

Linux-Reinstalacja 2009

22.11.09, 17:41
linux-reinstalacja.pl/?p=40
Zbilża się kolejna edycja akcji promocji Linuksa na Politechnice Wrocławskiej. Tym razem uderzamy 5-ego grudnia, dołącz do nas!

Witam wszystkich i serdecznie zapraszam na mającą odbyć się niebawem kolejną edycję Linux-Reinstalacja. To już trzeci rok i wciąż chcemy pomagać przebyć ten pierwszy - dla niektórych dość ważny - krok. Dlatego bazując na doświadczeniach z poprzednich lat przygotowaliśmy się do jeszcze sprawniejszego pomagania ludziom spragnionym wiedzy i Linuksów ;). Wiem, że lubicie konkrety zatem nie odwlekając dłużej zaspokojenia głodu waszej wiedzy, przechodzę do rzeczy:
Akcja odbędzie się 05.12.2009 (sobota) od 10:00 do 18:00 w budynku C-13 (Zintegrowane Centrum Studenckie) Politechniki Wrocławskiej. Odprawę wszyscy odbędą pod drzwiami 2.29.

Do zobaczenia w krainie pingwina - już piątego grudnia na PWr!

Nasz wykop: www.wykop.pl/link/263218/linux-reinstalacja-grudzien-2009
Obserwuj wątek
    • map4 Re: Linux-Reinstalacja 2009 23.11.09, 12:57
      dreamwalker napisał:

> linux-reinstalacja.pl/?p=40

Ta strona nie działa. Czyżby padła pod naporem klientów ?

> Do zobaczenia w krainie pingwina - już piątego grudnia na PWr!

Instalacja nowego ubuntu przebiega prościej, niż instalacja windy. Jaja
      zaczynają się dopiero podczas konfiguracji sprzętu. Podziwiając Wasz zapał zadam
      tylko jedno pytanie: jak typowemu użytkownikowi windy ledwo odróżniającemu sieć
      przewodową od bezprzewodowej wyjaśnić, że do sterownika karty wifi pod ubuntu
      potrzebuje zamkniętego firmware'a ściąganego z nieoficjalnych repozytoriów
      utrzymywanych poza dystrybucją przez społeczność ze względu na sprzeciw
      producentów sprzętu ?
      • pingwiniarz Re: Linux-Reinstalacja 2009 28.11.09, 18:08
        Ubuntu akurat swoją ogromna lecz moim zdaniem niezasłużoną popularność
        zawdzięcza możnym sponsorom. Całe to rozsyłanie elegancko odrukowanych i
        opakowanych płyt za darmo, każdemu kto je tylko zamówi robi swoje. Po prostu
        promocja. Oprócz tego dużo się o ubuntu mówi i pisze. O innych, najczęściej
        lepszych dystrybucjach mniej. A płyt nikt nie rozsyła - są po prostu do pobrania
        za darmo z internetu.
        Jako że ubuntu jest dystrybucją opartą na debianie, złośliwcy mówią że ubuntu w
        języku plemion afrykańskich znaczy "nie potrafiłem sobie skonfigurować debiana" :)
        Ubuntu jest najczęściej pierwszą dystrybucją linuksa po którą sięgają ciekawi
        czegoś innego. I ubuntu ma zasługi w tym, że się zrażają.
        Bo gdyby poczytali, znaleźliby dystrybucje prostsze w instalacji i w obsłudze
        gdzie wszystko działa od ręki i nie trzeba nic konfigurować (najczęściej).
        Np. taką dystrybucję, mało popularną ale świetną
        pclinuxos.org.pl/
        Wspomniane przez Ciebie wifi na tej dystrybucji ruszy prawdopodbnie od ręki.
        Piszę prawdopodobnie bo nie sprawdzałem, sprawdzałem za to na wersji tego
        systemu tzw Minime - uproszczonej i pomniejszonej, bardzo "lekkiej" - i tu działa.
        Nie zawsze chodzi o to, żeby każdy kto chce coś zmienić i zacząć używac linuksa
        stał się specem od tego systemu, kompilował jądra, stawiał serwery, rozwiązywał
        zawiłe problemu czy pomagał developerom. Są dystrybucje, które można za darmo
        pobrać, łatwo zainstalować, używać - i będzie wszystko działać. To są takie
        dystrybucje jak np właśnie PcLinuxOS, Mandriva.
        Dla wytrwałych i "wessanych" z czasem może przyjdzie czas na debiana -
        uważanego, trochę niesłusznie, za najbardziej zaawansowaną i "trudną" dystrybucję.
        Ja sam korzystam z Linuksa od lat, używałem już wielu wielu dystrybucji. Nie
        wyobrażam sobie powrotu do używania windowsa na codzień.
        Linuks jest po prostu szybszy, stabilniejszy, bezpieczniejszy, lepiej się z
        niego korzysta i tyle.
        Polecam każdemu :)
        • Gość: aaaaaa Re: Linux-Reinstalacja 2009 IP: 67.159.5.* 28.11.09, 18:31
          map, nie wiem co ty za komputer kupiles, chyba musisz mniej oszczedzac i
          dorzucic kilka marek do sprzetu - u mnie ubuntu ma kazdy potrzebny sterownik.
          • map4 Re: Linux-Reinstalacja 2009 28.11.09, 20:51
            Gość portalu: aaaaaa napisał(a):

> map, nie wiem co ty za komputer kupiles, chyba musisz mniej oszczedzac i
            > dorzucic kilka marek do sprzetu - u mnie ubuntu ma kazdy potrzebny sterownik.

Włącznie z lvm ?
            Bez jaj. Próba instalacji 9.10 spaliła na panewce, ponieważ nie dało się używać
            partycji /home znajdującej się na lvm-ie. Co gorsza, nawet późniejsze
            doinstalowanie pakietów nic nie dało, bo brakuje wywołań w skryptach startowych
            systemu. Coool. Winda normalnie - wszystko, co wychyla się poza ustalony przez
            dystrybutorów kanon oznacza ręczne rzeźbienie w gó...e i jeszcze pilnowanie,
            żeby jakiś upgrade nie zniszczył poprawionych skryptów.

Wybaczcie, ale lvm jest standardem w linuksie już od co najmniej pięciu lat i
            takie macosze traktowanie go przez twórców ubuntu spowodowało, że dałem sobie
            spokój.

WLAN to inna historia i w pewnych konfiguracjach sprzętowych jego
            skonfigurowanie w network manager jest koszmarem (szczególnie, kiedy wyskakują
            błędy HAL'a a własnych logów NM jak wiadomo nie posiada).

Zamiast więc odpalać kolejne flame wars wypadało by użytkownikom uczciwie
            powiedzieć, na co się porywają instalując linuksa. Bo prowadząc ich za rękę przy
            instalacji zachowujecie się jak wilk wciągający do lasu biednego kopciuszka.
            • Gość: aaa Re: Linux-Reinstalacja 2009 IP: 67.159.5.* 29.11.09, 17:06
              lvm u mnie dziala znakomicie :) po prostu musisz sciagnac plyte z instalka dla
              zaawansowanych uzytkownikow. a kupujac sprzet sprawdz czy jest suportowany w
              linuksie, a nie uzywaj jakichs protez sterownikow z windowsa....

a w ogole to jesli masz kase i cierpliwosc do wirusow, uzywaj windowsa :) linux
              nieco staranniej dobiera przyjaciol.
      • tomek854 Re: Linux-Reinstalacja 2009 29.11.09, 05:35
        Wystarczy mu powiedzieć, żeby sobie zainstalował pakiet "non-ubuntu" czy jakoś
        tak, który to robi sam za niego ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka