dr.zola Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasistow... 19.03.10, 08:13 Sposób uzasadniania tego, że hasła nie maja wydźwięku rasistowskiego to po prostu kpina, bezczelne założenie, że ludzie, których ma to przekonać są po prostu idiotami. To tak jakby uznać, że np. hasło "śmierć Żydom!" nie jest w żaden sposób rasistowskie, bo jest to tylko stwierdzenie faktu śmiertelności tej nacji; każdy Żyd umrze kiedyś, bo jest człowiekiem, a ludzie umierają. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist 19.03.10, 09:30 dr.zola napisała: > Sposób uzasadniania tego, że hasła nie maja wydźwięku rasistowskiego to > po prostu kpina, bezczelne założenie, że ludzie, których ma to > przekonać są po prostu idiotami. To tak jakby uznać, że np. hasło > "śmierć Żydom!" nie jest w żaden sposób rasistowskie, bo jest to tylko > stwierdzenie faktu śmiertelności tej nacji; każdy Żyd umrze kiedyś, bo > jest człowiekiem, a ludzie umierają. > Przesadziłeś bardo. Twoje porównanie jest nawoływaniem do biologicznego unicestwienia Żydów . A więc nawoływanie do mordu, nie jest to hasło rasistowskie ale znacznie coś gorszego. Adekwatnym hasłem do hasła „ Polska dla Polsków” jest hasło „ Izrael dla Izraelczyków ” . Nie rozumiesz tu kompletnie istoty sprawy, przerasta to Twoje możliwości zrozumienia. Adekwatnym hasłem do hasła „ Polska dla Polsków” jest hasło „ Izrael dla Izraelczyków ” . Nie rozumiesz tu kompletnie istoty sprawy, przerasta to Twoje możliwości zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.10, 08:37 Niedostrzeganie problemów wiążących się z migracjami transkulturowymi na wielką skalę nie jest przejawem humanitaryzmu, wrażliwości sumienia czy poprawności politycznej, ale dowodem braku odpowiedzialności, wiedzy i rozumu. Łatwo jest operować pięknymi hasłami, wzruszać się ciężką dolą, piętnować i napawać się własną szlachetnością. Trudniej natomiast jest stawić czoła problemom ekonomicznym, przestępczości, nieprzystosowaniu, roszczeniom, bezrobociu, brakowi komunikacji, gettom etnicznym, konfliktom religijnym, antagonizmom społecznym, wykluczeniom itp. Oczywiście takich problemów nie rozwiązuje się na ulicy i przy pomocy kontrowersyjnych haseł, ale niestety - jak dotąd - to jedyny sposób ich sygnalizowania, jedyna forma debaty publicznej, bo reszta społeczeństwa po prostu chowa głowy w piasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddyzma5 Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist IP: *.ws.highway.telekom.at 20.03.10, 09:30 Zgadza się. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.zola Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist 23.03.10, 20:21 To ty nie zrozumiałeś, nie chodziło mi o to, że wymyślone przeze mnie hasło jest tej samej rangi. Nie o treść mi chodziło, a o metodę oceny wydźwięku tych haseł. Specjalnie użyłam skrajnego przykładu, żeby dobitniej pokazać jak łatwo poprzez wybiórcze dobieranie ewentualnych, znaczeń sforułowania, w poktętny sposób "zrobić z szamba perfumerię". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddyzma5 Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist IP: *.ws.highway.telekom.at 23.03.10, 21:20 dr.zola napisała: > To ty nie zrozumiałeś, nie chodziło mi o to, że wymyślone przeze mnie > hasło jest tej samej rangi. Nie o treść mi chodziło, a o metodę oceny > wydźwięku tych haseł. Specjalnie użyłam skrajnego przykładu, żeby > dobitniej pokazać jak łatwo poprzez wybiórcze dobieranie ewentualnych, > znaczeń sforułowania, w poktętny sposób "zrobić z szamba perfumerię". > Hasło „ Polska dla Polaków” nie jest hasłem rasistowskim ale narodowym . Lewacy dopatrują się wszędzie rasizmu. Realia wyglądają tak, iż w środowisku lewackim jest większy potencjał gotowości do przemocy. Nie znam żadnych polskich badań naukowych w tej tematyce. W Niemczech realnie w ostatnim czasie zanotowano o 53%-owy wzrost przemocy w środowisku lewackim. Przemocy szczególnie brutalnej. Oni uważają że im wolno demonstrować, natomiast narodowcom nie wolno, dlatego ich napadają. A więc z kim tu rozmawiać ? I o czym ? Z wariatami się nie rozmawia, i pomimo to rzucają się oni z nożami i kijami bejsbolowymi na demonstrujących ludzi mających inne zdanie od nich. Analogiczne zachowania są tu na forum u niektórych userów, którzy tylko własne zdanie są w stanie zaakceptować. Żadna odmienność nie może nawet przez nich być dopuszczona do świadomości. To jest dopiero choroba. A więc zastosuję Twoje nazewnictwo i powiem, że to lewacy z wartości narodowych robi szmbo. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.zola Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist 24.03.10, 19:22 Bardzo interesujące są wyniki badań poziomu przestępczości w Niemczech, ale niestety niewiele wnoszą do dyskusji na temat tego, które hasła są rasistowskie, a które nie. Nie rozumiem skąd przeskok na temat, że "lewacy też są be" - inne zagadnienie, odrębna dyskusja. Nie wiem też w jaki sposób wyżej wymienieni robią z wartości narodowych "szambo", ani jakie konkretne wartości narodowe masz na myśli. Zwykły wandalizm i agresja, o których, jak mi się wydaje mówisz, to jeszcze nie atak na wartości narodowe, czymkolwiek miałyby one być.Jednocześnie uważam, że tego typu zachowania, zwłaszcza jeżeli stanowią zagrożenie dla innych, po winny być karane -bez względu na to,czy sprawcy wywodzą się z lewej czy prawej strony. Nie rozumiem też jaką "wartośc narodową" reprezentuje hasło "Polska dla Polaków".Nie uważam też, że samo w sobie jest rasistowskie - jest nijakie, zanczenia nabiera dopiero w kontekście. Chodziło mi raczej o inne hasła, jakie pojawiły się na demonstracji i symboli, o których była mowa, a które poproszony o opinię prawnik uznał za nie mające rasistowskiego wydźwięku i za nieszkodliwe, uzywając argumentacji, która po prostu obraża słuchaczy poziomem logiki. Skandaliczne jest to, że "rzeczoznawca", który niał się wypowiedzieć obiektywnie, wypowiada się, jakby był obrońcą ewentualnych oskarżonych. "Afryka dla hiv",czy podany przeze mnie przykład "śmierć Żydom" - nie znajduję szczególnie istotnej różnicy, która pozwoliłaby jedno hasło uznać za nic nie znaczące a drugie jednoznacznie nawołujące do mordu. "Polska cała tylko biała" - co to ma właściwie znaczyć? Jeżeli użyte zostało słowo "tylko", to co innego tu wybrzmiewa niż nawoływanie do pozbycia się tych, ktorzy biali nie są? Bądźmy poważni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helmut ddyzma od Mussoliniego IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.10, 20:48 ddyzma, przecas ty narodowiec z przekonaniami Mussoliniego. wyjwechales i nabrales rasitoich manier co nie miara. Pewnies ty od Nerona w prostej lini! Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Cos dla Poprawnych Politycznie 24.03.10, 19:32 News dla poprawnych politycznie i miłosników tzw. religi pokoju czyli islamu a raczej islamo-faszyzmu www.fakt.pl/Katolika-spalili-a-jego-zone-zgwalcili,artykuly,67577,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Cos dla Poprawnych Politycznie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.10, 17:42 Problemów stwarzanych przez żywiołowe, w przeważającej części nielegalne, migracje nie rozwiązuje się na ulicy. Sprawa wymaga badań i analiz, a potem bardzo ostrożnych działań politycznych. Europa jest mała i nie pomieści Azji i Afryki. Bariery antyimigracyjne to wyższa konieczność, której nie unieważni się poprawnością polityczną, niestety. Problem w tym, ze jak dotąd nikt skutecznych barier nie wymyślił. Pokrzykiwania narodowców i poprwnościowców tylko robią niepotrzebne zamieszanie wokół sprawy i niczego nie rozwiazują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assur Re: Cos dla Poprawnych Politycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 18:33 Zamknąc granice Europy dla emigrantow zarobkowych.Kolorowi psują stosunki pracy w krajach cywilizowanych sprzyjajac naduzyciom pracodawcow. Niech każdy narod zadba o swoj byt we wlasnych granicach , a nie oczekuje poprawy losu od cudzoziemcow. To takze dotyczy sytuacji Polski. Po pierwsze przepedzić nieudolne, skorumpowane rządy sprzedawczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assur Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 17:59 Polska wyzbyła się wlasnej gospodarki z woli sprzedawczykow. Poki co ;Polska jest dla żydow.Wasze ulice , a nasze kamienice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Czy hasło "Polska dla Polaków" jest nierasist IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.10, 07:36 Siurku, skarbie ty mój, żyjesz czy ktoś się podszywa? Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: pytanie do Dyzmy 07.04.10, 20:34 Jak podobało by Ci się hasło "Austria dla Austriaków, a nie dla Dyzmy z Wrocławia"? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: pytanie do Dyzmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.10, 09:13 kretowiska tylko dla kretów! Odpowiedz Link Zgłoś