chocolate_cookies_071 30.04.10, 15:02 nie takie łosie zdawały... ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wroc Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: 94.254.214.* 30.04.10, 15:20 Im przeszkadza Matma, a mi Polski (wiem, że pisemnego nie zdam). Może by wprowadzić na maturze wszystkie przedmioty z wyboru? Wtedy każdy będzie zadowolony. Również nauczyciele, bo nie będą musieli martwić się czy ich uczniowie zdadzą, bo każdy będzie zdawał to, co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sfajros Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: *.triad.res.rr.com 30.04.10, 16:27 > Im przeszkadza Matma, a mi Polski (wiem, że pisemnego nie zdam). Może by > wprowadzić na maturze wszystkie przedmioty z wyboru? > Wtedy każdy będzie zadowolony. Również nauczyciele, bo nie będą musieli martwić > się czy ich uczniowie zdadzą, bo każdy będzie zdawał to, co chce. To po co zdajesz maturę? Nie jest obowiązkowa. Odpuść sobie a oszczędzisz sobie i innym nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
nevalainen Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk 01.05.10, 16:54 Żeby nie zdać polskiego, trzeba być idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 21:44 Myślę że większym idiotą trzeba być żeby nie zdać matmy, mając 20 stronicową kartę wzorów ;D To jest nieporozumienie, a nie matura... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Poziom matury z matematyki IP: 82.160.91.* 01.05.10, 23:30 A to już inna sprawa. Próbną maturę która była jesienią, znajomy absolwent gimnazjum (fakt że dosyć rozgarnięty) napisał z marszu na ok. 90@%. Z drugiej strony lepsza taka niż żadna. Można z roku na rok podkręcać poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Poziom matury z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 17:44 No więc właśnie, z tej próbnej u mnie w klasie średnia była ponad 94% ;P. Chociaż to chyba nie jest rewelacyjny wynik patrząc na poziom tej matury i to, że moja klasa, to klasa matematyczna jednego z lepszych LO w Polsce ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 13:15 A może przyjemiesz do wiadomości że maturanie jest obowiązkowa i jak nie umiesz opanować podstawowych przedmiotów to nie powinieneś jej zdawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vtv Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: *.am.wroc.pl 30.04.10, 15:45 Najglupsze co moze byc to kucie przed matura. Juz bym wolal odstresowac sie przez ten weekend i na spokojnie podejsc do tego smiesznego egzaminku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 16:25 matura w porównaniu z sesją i zaliczeniami na studiach to bajka jeszcze zobaczycie co to prawdziwe egzaminy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 17:32 Jak będę po maturze to też tak będę mówić...na wszystko przychodzi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 13:17 Na 100% będziesz tak mówił. Też myślałem że matura była ciężka aż nie poszedłem na studia. Potem już tylko wspominałem maturę jako lekki egzaminek na rozruch przed tym co mnie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Trybunał Stanu IP: 82.160.91.* 30.04.10, 18:18 Tych którzy zlikwidowali maturę z matematyki należałoby postawić przed TS. To było świadome działanie mające na celu ogłupienie narodu. Przypomnę, że zrobiło to tow. Jaruzelski. wiadomosci.onet.pl/1605622,2677,2,operacja_matura_z_matematyki,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglista Re: Trybunał Stanu IP: *.wroclaw.mm.pl 30.04.10, 21:30 Zdawałam maturę z matematyki wiele lat temu i do dziś nie wiem, do czego sluży badanie przebiegu zmienności funkcji, którego tak dzielnie się wówczas wyuczyłam. Może ktoś oświeci mnie, do czego w życiu przydaje się matma humanistom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. a kto to jest humanista? IP: 82.160.91.* 30.04.10, 23:04 Po pierwsze i najważniejsze matematyka uczy myślenia. A po drugie co to za "humaniści" którzy wręcz wstydzą się umieć matematykę. Da Vinci w grobie się przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Trybunał Stanu IP: *.tami.pl 01.05.10, 11:15 Humanista to tuman , któremu niechce się uczyć przedmiotów ścisłych potem studiuje na uniwesytecie i poszerza grono bezrobotnych na koszt podatników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trevor Re: Trybunał Stanu IP: *.magma-net.pl 01.05.10, 16:02 Bolo, nie zapominaj, że wszyscy - i ściślaki, i humaniści - wyszli z jednego źrodła, czyli od Arystotelesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scislowiec Re: Trybunał Stanu IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.05.10, 12:59 a o analitycznym myśleniu kiedyś słyszałeś? Albo o tak prostej rzeczy, jak kredyt w obcej walucie? Jeśli myślisz, że coś jest w życiu niepotrzebne, to zazwyczaj sam na tym tracisz. Matematyka jest, była i będzie jednym z najważniejszych przedmiotów. Nawet w dobie komputerów, gdzie wystarczy mieć odpowiedni program i wprowadzić żądane pytanie by dostać żądaną odpowiedź, trzeba wiedzieć, dlaczego np. taki program się pomylił. Do PIT-ów też trzeba matematyki. Nie neguję istnienia humanistów, ale teraz to jest typowa potwarz tego 'zawodu' - humanista powinien być wykształcony dokładnie we wszystkich kierunkach, nie tylko językowych. Tak było za renesansu. I tego wszystkiego da się nauczyć. Powinno być tak, że humanista zna nauki ścisłe, a do tego jest świetny np. w wyrażaniu swoich myśli, czy przelewaniu swoich uczuć na papier. Ze mnie jest takie drewno, że pisanie o miłości czy o zawodzie miłosnym to dla mnie 'smutek w kopalni cynku'. Nie potrafię tworzyć sensownych hiperbol czy odnośni, nie rozumiem idei komplementów na całą stronę, które w sumie są jednym komplementem (czyt. opisują oczy). Niekiedy tak po prostu jest, że nie jesteś w stanie napisać czegoś sensownego, poruszającego. Nie masz tej 'opcji' w pakiecie. I żeby nie było - czytałem bardzo dużo książek i miałem bardzo dobrą polonistkę. Natomiast absolutnie wszyscy są w stanie nauczyć się matematyki. Wykręcanie się sianem, że to jest zbyt trudne, albo nie przydaje się w życiu to raczej kłamstwo wynikające z braków na wcześniejszym etapie nauczania. Matematyka jest logiczna, a wszystko w życiu jest logiczne (za wyjątkiem uczuć właśnie). Dlatego zadawanie pytań o całki, różniczki, macierze (po co to komu?) uważam za przejaw skrajnej hipokryzji. Są potrzebne, tylko się o tym nie wie. No i najważniejsza rzecz - poziom wiedzy z matematyki na maturze będzie pewnie stanowczo zbyt niski, tylko po to, aby większość ludzi ją zdała. Nie powinno być tak, że każdy ma maturę. Może przez to będzie w Polsce więcej siły roboczej bez papierków wyższych uczelni. Studia to przywilej a nie konieczność, więc i matura powinna być na takim poziomie, by ludzie, którzy idą na studia wiedzieli, że tu się przychodzi uczyć, a nie 'rozwijać umiejętności językowe' na imprezach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Trybunał Stanu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.05.10, 18:51 Jestem z klasy humanistycznej, maturę zdaję z typowo humanistycznych przedmiotów - rozszerzony polski, angielski, wos, historia, historia sztuki. I jeszcze matma. Próbną zdałam na 90%, co było niemałym zaskoczeniem, ponieważ ani trochę się do niej nie uczyłam. Ale mimo wszystko jestem zestresowana tą maturą i uważam, że powinna wyglądać inaczej. O ile pewne dziedziny matematyki są przydatne (np. procent składany, geometria), o tyle inne, a w zasadzie większość, są zupełnie nieprzydatne - funkcje, wielomiany, logarytmy. Może po prostu nie znam zastosowania tego w codziennym życiu, ale na pierwszy rzut oka wydaje się to bezużyteczne. A egzamin z matematyki (i zapewne nie tylko z matematyki) poszedłby wszystkim lepiej, gdyby licea były 4-letnie. Ale do takiej reformy jakoś się politycy nie śpieszą ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frey Re: Trybunał Stanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 18:38 Słynny fizyk Rutherford powiedział kiedyś "Nauka się dzieli na fizykę i zbieranie znaczków" Więc po prostu jesteś filatelistą. A taka osoba z trudem zrozumie do czego jest potrzebna matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
szulgan Maturzyści: długą majówkę spędzimy nad książkami 02.05.10, 13:58 A później 1000zl netto albo Londyn... Odpowiedz Link Zgłoś