ramm 21.05.10, 10:35 czy ktoś zna przybliżone prognozy realne, a nie jakies jaja tak jak większość ludzi pisze co chce zeby siac panikę. a tu ludzie nie wiedzą co maja robić bo jedni gadają tak inni tak... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
my-name-is-blond Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 10:43 N razie jest spokojnie. Widawa jest co prawda rozlana, ale trzyma się w miedzywalu (tam, gdzie są wały) Tam gdzie ich nie ma np. okolice Wilczyc, gdzie rozlała na ul.Dworskiej, jest nieco gorzej. Podjadę tam za ok. 2 godziny na skuterze i dam znać w swoim wątku Powódź 2010 - sytuacja (tylko informacje) Odpowiedz Link Zgłoś
ramm Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 10:54 dziękuję za info,proszę o informację również tutasj, niepokoje się bo jestem w pracy a dom został pusty. Czy są faktycznie zagrożenia w związku z Oławką ktoś się orientuje, coś mówią, że mają opróżniać tam kosztem "tych terenów" przy Widawie. Czy ta sytuacja z 97 r sie powtórzy czy jest łagodniej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olexis Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 21.05.10, 11:01 Widawa koło Sobieskiego rozlana, ale na razie nie w stopniu większym, niż przy corocznych poddtopienich, z tego co czytałam ma przekroczony stan aralmowy o 10 cm -na razie. Jeżeli nie wysadzą wałów - a na razie na szczęście nie ma takich informacji - to tragedii nie powinno być. Od widawy dzieli mnie tylko łąka, mieszkam na parterze,więc również staram się być na bieżąco z informacjami na temat widawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ramm Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 11:07 ja na Zgorzelisku w domku parterowym...:-( pytam dlatego że sieją plotki,że Oławkę jak opróżnią to zaleje nas gorzej jak w 97 r. jak coś wiecie to piszcie,ale sprawdzone informacje Odpowiedz Link Zgłoś
enya26 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 11:36 Ja jestem z Wilczyce, mieszkam koło Widawy. Na razie spokój,ale ewakuujemy się na wszelki wypadek. Prosze o info, jakbyście cos wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agat Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 12:42 Ja mieszkam również w okolicy Widawy i przeczytałam dziś takiego newsa: "Z prognozy, którą otrzymała GDDKiA, wynika, że poziom wody w Widawie będzie aż o dwa metry wyższy, niż był w 1997 roku." Całość w tekście: www.gazetawroclawska.pl/fakty24/258461,wroclaw-powodz- zagraza-waznym-inwestycjom,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
zebolo Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 13:30 Kto się buduje w takich miejscach ? było wiadome że tak sie skończy !!! Zaleje was i Wasze nowe szeregi będa warte 1/3 ceny za ile kupiliscie od tego cwaniaczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ramm Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 13:53 a kto mówi o szeregach od cwaniaczka?? jest tu taki ktoś?? a gdzie się ludzie mają budować koło Ratusza??? po co poruszasz taką kwestię nie związaną z tematem, nie masz wieści to pisz gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
komteq Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 13:58 satysfakcja z cudzego nieszczęscia/niepokoju stanowi treść twojego życia, polaczku Odpowiedz Link Zgłoś
enya26 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 14:38 Zebolo, piernicz sie. Skąd wiesz, gdzie mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZARnulka25404 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 12:12 bo ciebie nawet nie stac na szeregówke mieszkam prawie nad widawa inie widze tu domków szeregowych ale widze ze masz gola ze cie nigdy nie było stac na cos takiego...i nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 13:59 Nie chcę straszyć, ale wczoraj było spotkanie z władzami okolic Psary, Widawa, Szymanów i władze Wrocławia są przygotowane poświęcić powyższe tereny + Karłowice, chcąc ratować Centrum. Nie ma mowy o zabezpieczeniu wałów, które podobno są w tak fatalnym stanie, że większa woda i tak je zaleje. Jest też brana pod uwagę opcja wysadzenia wałów na Widawie. Ma dojść/doszło do ewakuacji mieszkańców. Worki z piaskiem są układane dopiero od Leclerca, Centrum się nie zabezpiecza, bo jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 14:25 czyli Sołtysowice też popłyną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 14:29 szpital na Koszarowej jest ewakuowany, bo jest ryzyko zalania Sołtysowic. Szkoda, że władze Wrocławia nie podają takich informacji do ogólnej wiadomości. Szkoda, że na skalę Polski występuje ogólne niedoinformowanie! A później tłumaczenia, że to nieprawda, że były komunikaty, że "trzeba być ślepy lub głuchym, żeby nie wiedzieć, co się dzieje"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koza Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: 77.79.192.* 21.05.10, 14:34 skad masz wiadomość o ewakuacji szpitala na Koszarowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: def Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 14:50 to jest tylko info prasowe: www.wiadomosci24.pl/artykul/panika_we_wroclawiu_poziom_wody_coraz_wyzszy_139440-3--1-a.html pracuję w urzędzie we Wrocławiu i szczególnie interesuje mnie sytuacja w szpitalu. Wszystko przygotowane jest do ewakuacji, jedno hasło i wszyscy zostaną przewiezienie w bezpieczne miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 21.05.10, 14:53 A szpital na Kamieńskiego? Czy te tereny również zaleją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramm Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 15:01 a ja siedze w pracy na drugim końcu miasta i już wysiedzieć nie mogę.Czy ktoś się orientuje gdzie można zasięgnąć prawdziwej rzetelnej informacji?? Czy wszędzie będą mówić,że nic nam nie grozi a potem zaleje dom po dach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieee Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.10, 15:30 bo np bo na traugutta i chyba na koszarowej sa wstrzymane przyjecia a tych ludzi odsylaja na kaminskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 21.05.10, 15:34 Dzięki. Skąd masz takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niee Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.10, 16:20 zona ma dyzur na kaminskiego, jak cos sie zmieni napisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 21.05.10, 16:24 Dzięki wielkie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada karłowice chca worków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 15:42 Karłowice chce worków , juz najwyzsza pora żeby się zacząć bronić. Wyspę z skrzyżem juz zatapia koło mostu Trzebnickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: 178.56.178.* 21.05.10, 15:08 Uciekaj z tej smiesznej pracy , ratuj się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 15:39 kto 'uciekaj'?! gdzie? zalewa coś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.aster.pl 21.05.10, 15:49 Nie dajcie się zalać. Raz już wystarczy. Jak Prezydent czy Burmistrz zaleje tamte tereny bez ostrzeżenia to sam osobiście strzelę mu w pysk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiat8 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.as.kn.pl 21.05.10, 17:55 www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/258886,wroclaw-ostrzezenie-dla-psiego-pola-tu-moze-byc-woda,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 21.05.10, 18:42 właśnie wróciłam z widawy na terenie zgorzelisko (stary most- bomba) w tych okolicach woda nie wystąpiła poza wały. najgorzej jest w strone psiego pola. praca wre jest troche ludzi do pomocy w ladowaniu workow. wiekszosc to oczywiscie mieszkancy zgorzeliska i tych najblizej polozonych domow, ktorzy staraja je ochronic.worki ukladnae sa na wałach nawet w 3 poziomach ( w najgorszych miejscach)i maja byc ukladane by ochronic ulice mazepy,rzeczna,franki, kordiana itd. po to by nie przedostala sie do głównej ulicy zgorzeliska szewczenki.doszly mnie rowniesz sluchy ze ludzie z okolicy widawy w wilchycach sie ewakuluja na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 21.05.10, 18:46 Mieszkam na parterze niedaleko szpital na Kamieńskiego. W sztabie powiedzieli, że jeśli w domu są osoby chore, starsze to najlepiej je gdzieś ewakuować, bo jesteśmy zagrożeni zalaniem Odpowiedz Link Zgłoś
tatoo Przecież już wiadomo, że nas zaleje 21.05.10, 19:26 prognozowany wylew Widawy, kiedy przerzuca do niej wodę z Odry:/ d.polskatimes.pl/k/r/3/d7/9d/4bf6af83c12b6_z.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HM_ Re: Przecież już wiadomo, że nas zaleje IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.10, 19:51 Wybaczcie ale się nie orientuję - którędy można przerzucić wodę z Odry do Widawy? Tak na szybko znalazłem takie miejsce ale nie wiem czy to jest to? mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=51.1053,17.136397&spn=0.012368,0.038581&t=h&z=15 Odpowiedz Link Zgłoś
tatoo Re: Przecież już wiadomo, że nas zaleje 21.05.10, 20:14 www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/258958,wroclaw-bedzie-otwarta-sluza-na-redzinie,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
tatoo Re: Przecież już wiadomo, że nas zaleje 21.05.10, 20:20 To ten link miał być www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/258886,wroclaw-ostrzezenie-dla-psiego-pola-tu-moze-byc-woda,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omg Re: Przecież już wiadomo, że nas zaleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 20:21 Właśnie tamtędy. Miejsce które zaznaczyłeś to poldery zalewowe służące jako kanał Odra-Widawa. Podnosząc oba jazy widoczne na Google maps kieruje się wodę do niżej polozonego kanału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HM_ Re: Przecież już wiadomo, że nas zaleje IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.10, 20:36 Dzięki za potwierdzenie. Na GM po powiększeniu widać, że można regulować ilość wody wpływającej z Odry do Widawy: mapy.google.pl/?ie=UTF8&t=h&ll=51.103529,17.133978&spn=0.001546,0.004823&z=18 BTW, jazy Bartoszowicki i Opatowicki załatwiają chyba też zalewanie polderów w okolicach Trestna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omg Re: Przecież już wiadomo, że nas zaleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 20:40 Dokładnie tak. Dzieki nim zalewany jest obecnie polder Oławka, który na GM widac na południowy-zachód od Trestna. A kanał Odra-Widawa otwiera sie za pomocą malej śluzy także widocznej na GM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Przecież już wiadomo, że nas zaleje IP: *.146.127.8.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.10, 21:02 kanał ulgi był 3 godziny temu w dużej części wypełniony wodą od strony wysoko płynącej widawy trochę za most swojczycki (czyli niejako w odwrotnym kierunku). Po otworzeniu jego wlotu od strony odry wypełni się pewnie dość szybko w całości, stąd prawdopodobne przelanie się widawy na odcinku zgorzeliska, bo tam jest tylko ok. metra do granicy wału. układane przez mieszkańców punktowo worki na wałach (na wysokości wlotów do "ich" ulic) nieiwiele raczej pomoże. pół godziny temu poziom widawy się nie zmieniał, więc nie wiem czy otworzyli ten kanał.... a tak w ogóle to ta cała woda z widawy i kanału ulgi wróci do odry jeszcze w granicach miastach (ale poniżej cenrum).. Odpowiedz Link Zgłoś
0xy-gen czk mówi, że nie zaleje 21.05.10, 21:14 Dzwoniłam przed chwilą do znajomej, której brat pracuje w CZK. Powiedziała, że zalanie Psiego Pola i okolic to plotka.Zalane mogą być Wilczyce - dlatego są teraz ewakuowane. Jest to związane z przeciekaniem wałów w Lipkach k. Oławy. Jak coś się zmieni w kwestii Psiego Pola(w co wątpi) - da znać, wtedy napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: czk mówi, że nie zaleje IP: *.146.122.95.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.10, 21:44 proszę o podawanie wiarygodnych informacji... wpływ przeciekania wału w lipkach(na odrze, kilkadziesiąt kilometrów (30?)od wilczyc) na zalanie wilczyc jest ....żaden. wilczyce bowiem mogą być zalane przez widawę lub ewentualny spust wody do kanału odra-widawa, rzut oka na mapę wystarczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxy-gen Re: czk mówi, że nie zaleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:07 Powtarzam tylko to, co mi powiedziano. Fachowcem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
tatoo oficjalne ostrzeżenie to plotka? 21.05.10, 21:50 zresztą podane też w faktach. Heh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobowic Re: czk mówi, że nie zaleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 21:57 Cholera, jak w CZK pracują tak poinformowani i wykwalifikowani pracownicy to leżymy :) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxy-gen Re: czk mówi, że nie zaleje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:06 Z oficjalnych komunikatów na stronie CZK nie wynika, żeby Psie Pole miało być zalane. Na stronie miasta również.A to, że w Faktach mówili... Bardziej ufam w tej kwestii znajomej. Odpowiedz Link Zgłoś
tatoo Re: czk mówi, że nie zaleje 21.05.10, 22:17 To zobacz tu: www.gazetawroclawska.pl/stronaglowna/258885,wroclaw-ostrzezenie-dla-psiego-pola-tu-moze-byc-woda-zobacz,id,t.html tak dla draki oficjalnie nas straszą straszą? Odpowiedz Link Zgłoś
my-name-is-blond Ktos tu nie wie co mówi :/ 21.05.10, 22:18 To podaj znajomej ten link: fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ca/bd/fzg4/r8TTYnzWv5aaM2A65X.jpg To oficjalna symulacja jej miejsca pracy, czyli CZK. Boże, chroń nas od 'fachowców', bo z powodzią sami sobie poradzimy. Jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czk Re: Ktos tu nie wie co mówi :/ IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 22:24 Bo tam sami "fachowcy" siedzą... Pan z infolinii ode mnie dowiedział się, że Wilczyce należą do gminy Długołęka... I powiedział, że Wilczyce na 50% zostaną zalane - czyli albo nas zaleje albo nie zaleje ;) Polecam infolinię czk 713406930 Odpowiedz Link Zgłoś
my-name-is-blond Re: Ktos tu nie wie co mówi :/ 21.05.10, 22:26 Gość portalu: czk napisał(a): > Bo tam sami "fachowcy" siedzą... Pan z infolinii ode mnie dowiedział się, że > Wilczyce należą do gminy Długołęka... 13 lat minęło - NIC się nie zmieniło. Wrocław=Porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oxy-gen Re: Ktos tu nie wie co mówi :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:28 wroclaw.cmsmirage.pl/odra__ponizej_stanu_alarmowego_powyzej_ostrzegawczego,.dhtml www.czkw.wroc.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=95 Bazuję na tym. Nie upieram się, że mam rację. Tylko boję się,żeby znowu nie było paniki, jak z wykupem wody. Koleżance ufam i nie widzę powodu, dla którego miała by mnie nie poinformować, że zaleje mi osiedle. Tak czy inaczej wolę jeszcze poczekać z psioczeniem i podgrzewaniem emocji. Nie wykluczam, że całe to zaufanie do CZK będę sobie mogła w buty wsadzić. Poczekamy, zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emku Wilczyce, Kiełczów IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 22:31 witajcie, pracuję w Kiełczowie (dom dziecka), niedaleko Wilczyc, jak wygląda sytuacja w Wilczycach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omg Re: Wilczyce, Kiełczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 22:45 Tutaj masz najnowsze informacje: forum.gazeta.pl/forum/w,72,111720312,111820052,21_30_Wilczyce_Kielczowek.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emku Re: Wilczyce, Kiełczów IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 22:52 dzięki, proszę o więcej, jeśli takowe macie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omg Re: Wilczyce, Kiełczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:03 Najwięcej informacji jest chyba w wątku, który podałem. Z najnowszych informacji, które powinny Cie uspokoić: forum.gazeta.pl/forum/w,72,111720312,111823132,22_40_Nie_bedzie_ewakuacji_calych_Willczyc.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
my-name-is-blond 23:45 Trwa ewakuacja Kątów Wilczyckich! 21.05.10, 23:57 W związku ze zrzutem wody z Odry do Widawy trwa ewakuacja mieszkańców przysiółka Kąty Wilczyckie (około 7 domów). Zagrożone podtopieniem i ostrzeżone o możliwości ewakuacji będą: Zgorzelisko, Krzyżanowice, Psary, Kowale, Sołtysowice, Kłokoczyce i Szymanów. Odpowiedz Link Zgłoś
my-name-is-blond Re: Ktos tu nie wie co mówi :/ 21.05.10, 22:41 Oxy, spoko. Tak naprawdę na 100% nikt nic nie wie. Dlatego tez założyłam watek na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/w,72,111720312,111720312,Powodz_2010_sytuacja_tylko_informacje_.html żebyśmy mieli informacje, a nie ich interpretacje, albo - co gorsza - bezczelne kłamstwa. Kiedy dzisiaj rano znajomy pisał, ze zostanie otworzony kanał Odra-Widawa został 'opyskowany' przez besserwisserów. Tak wiec - spoko, dzielmy sie informacjami, a nie 'przeczuciami', zwłaszcza przeczuciami urzędników :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.chello.pl 21.05.10, 23:28 widz - jesteś "lokalsem" urodzonym/urodzoną w latach 70 chyba tylko my wiemy co to "bomba", roczniki z lat 80 już nie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 22.05.10, 00:22 to musze ci powiedziec ze jestem kobieta i to wlasnie z lat 80 a dokladnie wiec to dalej dla mlodziezy bedzie bomba :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: 96.238.4.* 22.05.10, 04:39 widać żeś tutejsza skoro wiesz co to bomba :) mam nadzieję, ze te worki pomogą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 22.05.10, 11:30 ja tez mam taka nadzieje ze pomoga i ze ta ciezka praca tych ludzi nam wszstkim pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczyce Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 22:43 www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/259064,adamski-nie-bedzie-ewakuacji-wilczyc,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nightfollow Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 23:01 A cały czas w PRW mówili, że Wilczyce są ewakuowane. Q... już nic nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.xdsl.centertel.pl 21.05.10, 23:06 Znajomi ze Zgorzeliska zostali ewakuowani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.as.kn.pl 21.05.10, 23:14 Po Zgorzelisku jeżdzą aktualnie strażacy oferują pomoc w wynoszeniu rzeczy na wyższe kondygnacje, informują o możliwości ewakuacji. Jest podstawiony autobus, sugerują przeparkowanie aut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kat Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:15 Wilczyce są już ewakuowane. Ludzie uciekają z Wilczyc samochodami przez alejki. Jak byłam na moście to jeden za drugim. Jest już tam wojsko. Czy ktoś widział czy na ul. Ludowej są metalowe zapory bo tam są szyny do zakładania a z tego co słyszałam tylko worki tam poukładali z obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:24 Prosze, nie pisz bzdur! Te tabuny aut, ktore widziales to powodziowi turysci! Nikt stad nie ucieka. Na Ludowej z obu stron ukladane sa worki (od 18:00). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 23:16 Ul.Franki-Zgorzelisko: strażacy oferują pomoc w wynoszeniu rzeczy na wyższe kondygnacje, informują nas o możliwości ewakuacji-jest podstawiony autobus, każą wywozić auta. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia999 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 21.05.10, 23:37 Na której ulicy mieszkają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.xdsl.centertel.pl 21.05.10, 23:43 obok przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa karłowicee! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.10, 23:24 mieszkam przy ul Sportowej obok szpitala na koszaroowej..czy ktoś wie czy woda grozi zalaniem tym obszarom????mieszkam na parterze co mnie jescze bardziej przeraża!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.lanet.net.pl 22.05.10, 00:20 Czy ktoś może napisać coś bliżej - jest czy nie ma w końcu ewakuacji Wilczyc? www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/259100,wroclaw-w-wilczycach-beda-walczyc,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAGS77 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.05.10, 01:05 HALLO CZY KTOS WIE JAK SYTUACJA NA SWOJCU KOWALACH PSIM POLU?? NIE MAM ZADNEJ WIADOMISCI ...DZIEKUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ___ Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.05.10, 01:58 Na Psim Polu (centrum) raczej jeszcze błogi spokój -na godz.1:30 stan Widawy patrząc z ul.Krzywoustego po prawej stronie - płynie w swoim korycie. Na wiadukcie łączącym centrum Psiego Pola z Zakrzowem mnóstwo zaparkowanych samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
oliweczek Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 22.05.10, 11:45 Widawa przekracza wały na terenie Zgorzeliska, woda zaczyna się przelewać. Mieszkańcy apelują o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramm Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 12:18 Czy wiemy coś nowego?? Czy faktycznie widawa tak szybko przybiera czy to znów jakieś plotki??? S asiad wrócił z wałów i mówił że się przelewa powoli, a policja i straż mówi,że nigdzie nie jest tragicznie, ze sami nic nie wiedzą gdzie ludzi wysyłać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.tvkstella.pl 22.05.10, 12:48 prawda, przekracza juz stan z 97 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
my-name-is-blond Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 22.05.10, 13:14 Zgorzelisko: okolice ul. Mazepy i Siennej, po raz pierwszy dzisiaj widoczna była policja i straż. Bardzo dużo mieszkańców na walach, widać quady i terenówki dowożące piasek i worki. Pełna mobilizacja. Woda podeszła pod niskie w tym miejscu obwałowania, ale jeszcze sie nie przelewa. Wydaje się, ze kilka warstw worków powinno załatwić sprawę. Musze tu pochwalić mieszkańców: widać świetną organizację, wzajemną pomoc. Podobnie zresztą było w Łanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramm Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 14:20 czy ktoś wie co się dzieje, w Radiu Wrocław podają że na Zielnej Psie Pole przerwało wał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.opera-mini.net 22.05.10, 15:15 Wiemy, że woda nie przeleje się przez wały. Mamy stuprocentową pewność - uspokajał na antenie w TVN24 prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. I dodał: - Dziękuję za to, że w takiej chwili jesteśmy wszyscy razem. Odpowiedz Link Zgłoś
marciula23 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 22.05.10, 15:49 Wału raczej nie przerwało, tylko już przepływa woda ponad nim. Tereny zalewowe pływają. Pierwszy dom na Psim Polu już podchodzi wodą, ale godzinę temu od wody do Zielnej było ze 200 metrów. Policja i straż zabezpieczały oczyszczalnie ścieków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masajka Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 22.05.10, 17:30 Własnie na Zielnej mieszkam,jesteśmy zabezpieczeni workami, Widawa powoli, ale chyba coraz wolniej się zbliża, wał przerwało, ale gdzieś na Zgorzelisku - w sumie nie tak daleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.md4.pl 22.05.10, 22:02 jestem padnieta. 10 godz bylam nad widawa i ciezko pracowalam. ale to pewnie nie koniec. ogromnie jestesmy wspierani przez ludzi i tu na pewno ie zawiedziemy. bardzo ale to bardzo liczna grupa pracuje dalej i pewnie szybko nie padna. jestem dmna z siebie i innych ludzi. p.s. do spacerowiczów i innych zainteresowanych - przeszkadzacie i to nie jest odpowiednia chwila na rodzinne spacery i patrzenie sie, podwijac rekawy i do roboty. pracuje tam tyle starszych ludzi jak i mlodziezy nie glupio wam sie tak patrzyc jak ktos wam pomaga a wy nic ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanta Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.korbank.pl 22.05.10, 22:10 A jak tam u Was? dokąd woda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Jak na Zielnej obecnie? IP: *.finemedia.pl 22.05.10, 22:16 Coś się zmieniło od 18:00? Może trzeba znów pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda5 Re: Jak na Zielnej obecnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 23:14 Około 20-tej woda na wysokości zjazdu z ul. Sobieskiego na Psie Pole wyraźnie cofała się od brzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suseł Re: Jak na Zielnej obecnie? IP: *.centertel.pl 22.05.10, 23:21 poziom wody w Widawie cały czas rośnie (tak podaje pogodynka) trzymajcie się jestem za daleko żeby pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.10, 23:22 w prw był telefon że potrzebna jest pomoc (ręce do pracy) w Zgorzelisku, wiem że przy Siennej woda jest pompowana ale co dalej nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jus Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.chello.pl 22.05.10, 23:30 potrzebna jest pomoc na ulicy siennej! worki, piasek są, ale ludzi mało! Odpowiedz Link Zgłoś
agusia_h Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 22.05.10, 23:47 Błagam, ratujcie Sienną :( Ci ludzie tam walczą jak lwy, aż łzy w oczach stają :( Wszyscy ich spisali na straty :( Jeżeli ktoś ma siły - niech pomoże! Odpowiedz Link Zgłoś
marciula23 Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole 22.05.10, 23:51 Przy moście na Krzywoustego widać wyraźnie, że woda się cofa z terenów zalewowych, ale przy oczyszczalni ścieków z innej strony psiaka woda ciągle przesuwa się w stronę domów. Czy ktoś wie coś na temat ile ma trwać taki stan na Widawie i czy będzie gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.10, 23:54 podobno mają jeszcze dolewać do Widawy wodę z odry tak jak wczoraj to zrobili... zrobią to tyle razy ile będą chcieli bo wolą ratować Wrocław i nie myślą o tym że tutaj też są ludzie którzy stracą wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Widawa od str.Zgorzeliska/Psie Pole IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.05.10, 01:34 woda cały czas podnosi się przy moście na krzywoustego. Byłam tam ok. północy. Mam swój punkt orientacyjny i gołym okiem widać, że pomiary z krzyżanowic www.pogodynka.pl/podest/hydro.php?s=3 pokrywają się z tym co ja widziałam. Odra opada, w Widawie przybywa, nikt nie zastanawia się jaki jest przepływ widawy, a jaki odry. Kilka cm wiecej dla Odry wyrządzi mniej szkód niz na Widawie. A ponoć(?) mają jeszzce dowalić Widawie?. Brakuje ok 40 cm aby Widawa przelała się przy wiadukcie kolejowym (obok c.h. korona) i popłynęła ul. krzywoustego w kierunku bruknera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redycka Redycka IP: *.magma-net.pl 23.05.10, 01:29 PRW podało, ze potrzeni szybko ludzie na ul. Redycka, Widawa wylała i płynie przez działki, jak je przeleje, to zaleje Sołtysowice i dalsze dzielnice, póki co sa worki, jest piasek, potrzeba ludzi i szybkiej akcji ul.Redycka - wał przy jednostce Odpowiedz Link Zgłoś