Dodaj do ulubionych

Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 70....

23.08.10, 20:27
Nareszcie! :)

trzymam kciuki za reżysera i cały skład... Alleluja i do przodu jak mawiał
pewien ksiądz ;)

czekam z niecierpliwością...
Obserwuj wątek
    • Gość: General Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 70.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.08.10, 08:50
      Jestem Wrocławianinem od 37 lat, kocham to miasto i też otarłem sie
      ciut o punk,ale bez przesady,sam Wrocław nie był aż taką stajnią
      kapel,przynajmniej tych znaczących...chyba,że doliczymy do
      tego "teren" (choćby Wałbrzych czy Jawor)
    • ttu Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 70.... 24.08.10, 11:24
      Z wymienionych zespołów punkrockowe, to były Sedes i Zwłoki, ale o
      ile pamiętam, to one nie działały równolegle. Reszta wymienionych
      mieściła się w pojęciu "nowa fala". Nazywanie tego "Sceną punkową z
      lat 70 i 80" to nadużycie!

Do miejsc gdzie grano muzykę dodałbym "Klub Greka" na placu Wolności
      - tam byłem wiosną (kwiecień lub maj) 1981 na koncercie Klausa
      Mitfocha (jeszcze z Kazimierzem Syczem na bębnach)i któregoś (nie
      pamiętam) z dwójki zespołów Sedes/Zwłoki.
      Co do klubu Index, to o ile pamiętam, to Miki Mausoleum i Mitfoch
      mieli próby w nowym Indeksie na ul. Szewskiej. Ze Starego Indeksu (w
      budynku głównym Uniwersytetu) pamiętam grupę CDN z Leszkiem
      Cichońskim na gitarze i Pawłem Kukizem na wokalu grającą covery
      AC/DC, gdzie zamiast "back in black" Kukiz śpiewał "jesteś zgred" -
      ale to oczywiście nie ma nic wspólnego z punk rockiem.

• Gość: ms Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: 217.153.189.* 24.08.10, 12:54
        Cześć
        Zwłoki i Sedes działały w miarę równolegle 1981-1982. zwłoki były
        pierwsze i działały 1980-1982 , choć w róznych składach. Sedes
        ruszył ostro do przodu po przejściu Adasia Zalewskiego ze Zwłok.
        oprócz tego było dużo innych zespołów. Nowa Fala na Odrze obyła sie
        w czerwcu 1981 - ponieważ pierwotny termin (koniec maja) został
        przesunięty o tydzien w zwiazku z żałobą po smierci kard.
        Wyszyńskiego. Oprócz Klausa grały tam z Wrocławia Zwłoki i Prymityw
        Rock. Zarówno Klausi jak i Miki grały próby i koncerty w starym
        Indexie, a po jego przeniesieniu z pl. Uniwersyteckiego w Nowym. CDN
        też pamiętam. PZDR
        • ttu Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 24.08.10, 15:49
          KOncert w Klubie Greka pamiętam, pamiętam nawet starych greków
          grających w jakąś grę przy stoliku w korytarzu prowadzącym do sali. Ale
          że to był festiwal pt. "Nowa fala na Odrze" to się dzisiaj
          dowiedziałem. Tamta sala nie była jakaś wielka, ale z tego co pamiętam,
          to było raczej pustawo - kilkadziesiąt osób, no góra 100.
          • Gość: ms Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.22.54.194.sta.emit.pl 24.08.10, 21:37
            Zorganizowali go Andrzej Rogalski i Marek Puchała - później
            perkusista Klausów. Korytarz owszem na drugie piętro (nad ksiegarnią
            PWN) Ludzi był tylu ilu to intersowało. Może pamiętasz sytuację z
            rzuceniem kamieniami w szyby (w czasie koncertów) discowców z klubu
            Olimpijczyk ?
            • ttu Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 25.08.10, 11:22
              To jesteś świetnie zorientowany - ja nie pamiętam, nawet od kogo
              dowiedziałem się o tym koncercie, pewnie od kolegów, a oni raczej
              pocztą pantoflową od swoich kolegów.
              Wtedy o koncertach człowiek się dowiadywał głównie z wywieszonych
              plakatów lub od znajomych - gdyby wtedy organizatorzy mogli użyć
              dzisiejszych kanałów informacyjnych, to Klub Greka byłby kilka razy
              za mały. Ale gdyby tak było, to władza mogła nie wyrazić zgody na
              taką imprezę. Jak się teraz nad tym zastanowić, to ten koncert był
              chyba organizowany poza oficjalnym obiegiem, tzn. bez potrzebnych
              zgód "odpowiednich władz", zezwoleń i cenzury.

Rzucania kamieniami nie pamiętam, ale idee pacyfizmu były wówczas
              obce punkowcom ;-).
              • Gość: ms Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.22.54.194.sta.emit.pl 26.08.10, 08:15
                Festiwal był był jak najbardziej oficjalny głównym organizatorem był
                ACK Pałacyk i tam też miał sie odbyć, ale w ostatniej chwili po
                zmianie terminu przeniesiono go do klubu Greka, gdzie zresztą dość
                często odwywały się różne imprezy. Plakat pamietam jeden pod
                przejsciem podziemnym i duży baner z programem festiwalu i portretem
                B. Marleya - który zmarł 11 maja i ostatni dzień festiwalu to były
                tzw marleyki- wisiał na Pałacyku a jego autorem był Kaman. Jestem
                zorientowany bo też robię ten film. PZDR
            • Gość: mimi Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.wroclaw.mm.pl 31.08.10, 18:18
              Andrzej Rogowski a nie Rogalski. Na koncertach było dość dużo ludzi. Na scenie
              był przez chwilę napis "Głupi jak muzyk rockowy" ale któryś z zespołów zażądał
              zdjęcia napisu.
              • Gość: ms Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: 217.153.189.* 01.09.10, 11:51
                Sorry, oczywiście, ze Rogowski pseudo "Rogal" miał i ma kontakty w
                całej Polsce i okolicach. Pamiętam jeszcze wystep grupy STEN z
                Poznania bo grali na dwie perkusje. pZDR
            • Gość: jacek Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.home.aster.pl 08.02.12, 00:58
              sytuacja z kamieniami w szyby pamietam hiii jak mase innych smiech
    • Gość: zibi kto pamięta koncert w akadamiku T15 ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.08.10, 14:39
      Czy ktoś pamięta koncert Klausa Mitfoha, Miki Mausoleum i jakiejś
      punkowej młodej kapeli który odbył się w T 15 około roku 81 , 82 ?
      • Gość: ms Re: kto pamięta koncert w akadamiku T15 ? IP: 217.153.189.* 26.08.10, 11:58
        Niestety nie byłem na tym koncercie, ale jeśli możesz podzielić się
        wrażeniami to ŚMIELEJ ;-)
        • Gość: zibi Re: kto pamięta koncert w akadamiku T15 ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.08.10, 13:35
          problem w tym że niewiele pamiętam jeżeli chodzi o szczegóły ,
          daty , dlatego zadałem powyższe pytanie, organizowałem po części ten
          koncert , jak równeż byłem jednym z pilnujacych porządku. Atmosfera
          była świetna, surowe, undergraundowe brzmienie z walizkowego
          sprzętu, no i oczywiście pogo , które widziałem wtedy po raz
          pierwszy :). Po tym jak wystąpiła taka garażowa, mało znana kapelka
          ( niestety nie pamiętam nazwy )Janerka miał wątpliwości czy Klaus
          Mitfoh powinien tu rzeczywiście zagrać , zwarzywszy na pogo i
          publicznośc . Ale zagrał , i przeżył :). Nie obyło sie bez zlamanego
          stołu .
          • Gość: kriss Re: kto pamięta koncert w akadamiku T15 ? IP: *.159.16.199.static.crowley.pl 31.08.10, 09:27
            zibi napisał :Po tym jak wystąpiła taka garażowa, mało znana kapelka
            ( niestety nie pamiętam nazwy ).
            Czy tą kapelą nie był "Generator" o którym tu nikt nie pisze ? a o
            którym warto też wspomnieć.
            • Gość: zibi Re: kto pamięta koncert w akadamiku T15 ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.10, 14:53
              niestety nie pamiętam , sporo czasu minęlo :)
    • Gość: dominikvsmad Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 70.... IP: 109.243.110.* 03.09.10, 12:28
      Z zespołów punkrockowych pamętam oj-punkowy "Auschwitz"[oficjalna nazwa przepuszczona przez
      cenzurę: "Amnestia"] to Ci od szlagieru "polecimy w kosmos,polecimy w kosmos polecial gagarin
      polecimy my...", występujący na przeglądzie w Parku Południowym zdaje się w 82 lub 83 roku[ten na
      którym "Sedes" dostał 3 nagrodę] "Breslau SS"[jak wyżej: "Eksces"] i twórców lokalnego przeboju o
      kleju: "Co to jest, co to jest dmucham już cały dzień..." grupa Boss. Należało by też wspomnieć o
      pamiętnym przeglądzie zespołów muzycznych w leśnickim "Zamku", zakończonego małymi
      zamieszkami, na których wystąpiła min. grupa "Teatrzyk martwych dzieci", która wyewoluowała ze
      wspomnianej wcześniej "Amnestii".
      • manonik Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 30.10.10, 19:52
        w "Zamku" grało też Stalinstrasse (wcześniej "mielone krasnoludki") bodajże w 84 albo 85 roku.
        • Gość: ms Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: 217.153.189.* 05.11.10, 11:10
          thx za info, wyglada na to, krasnoludki to rzeczywistośc wrocławska tamtych lat, nawt mielone , zeby ten bajkowy motyw pociagnąc dalej to muzycy ze Stalinstrasse grali później w Teatrzyku Martwych Dzieci.
          • Gość: Ax Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 16:46
            A od `87 jeden z nich został frontmenem Los Loveros
    • zenonx4 co za brednie 12.11.10, 13:37
      onanizujecie sie jakimis niesitotnymi bełkotliwymi informacjami o watpliwej jakosci historycznej jakbyscie ulegli zbiorowej hebefrenii
    • Gość: napływ z Grójca Wszyscy pokutujemy Dezertera IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 21:26
      Towarzystwo, które śpiewa "Wszyscy pokutujemy...", myśląc, że to utwór Dezertera, to musiały być jakieś rasowe przygłupy. Jak można sądzić, że taki prymitywny tekst mógł być autorstwa Krzysztofa Grabowskiego?
      • Gość: Punkopolowiec Będą bawić się w wojnę, a nas wyślą do świętych IP: *.ists.pl 06.02.11, 21:41
        Ty się Grójcu nie wymądrzaj. Tobie się wydaje, że punk to jakiś inteligencki twór buntu. Spójrz prawdzie w oczy. Jesienny wiatr, sp... majstra z dachu - to jest punk. Albo: "Goryczy czas już widać dno, goryczy czas i zbite szkło". Albo: nie byłem nigdy w Arizonieee, nie byłem wierny swojej żonieee... Sam sobie dośpiewaj.
        Sedes, Defekt, KSU - to były w przekonaniu punkowców kultowe kapele. Tobie się wydaje, że takie dolnośląskie twory (zwłaszcza wałbrzyskie) to był punkowy margines. Nie, to jest właśnie mainstream gatunku.
        • Gość: napływ z Grójca Re: Będą bawić się w wojnę, a nas wyślą do święty IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 21:42
          ku..., wiem, że jesteś trollem z Krakowa. Spadaj na Bracką do Turnaua.
        • Gość: Punkopolowiec Byłem pijany i prawdziwy IP: *.ists.pl 06.02.11, 21:43
          Celowo dodałem jeden twór podkarpacki, bo kilometry kilometrami, ale wiadomo.
    • Gość: jacek Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 70.... IP: *.home.aster.pl 14.12.11, 23:08
      bylem w klubie greka i byla zadyma cyganie rozpie...li szyby kamieniami w ataku ,swietny sten z poznania - spiewal- bedzie wojna bedzie glod bedzie wojna bedzie smrod lub dyrektor sex maniak , byl kanal z kelnerem kelner udaje ze nie pamieta tego bo ten jego deuter to fys,, radek biegajacy dookola sdali, z prymityw rock janas, pietrucha, blondyn , piekny weszlo dwadziescia osob jako techniczni zespolu rechot i lecialy szyby, a my pod stoly, zwloki z magilla daly czadu, magilla macvhal ogromnym lancvuchem na scenie hiiii, dzialalem w prymityw rock potem detonator
      nastepnie powstal auschwitz czad typu discharge i wpie...od zomo dostawalismy na przejsciu, potem byl tetarzyk martwych dzieci oraz czolg wasyla ..smiech ze wspomnien//...powsatal ksiazka o pink wrpc;law pod tytulem - nie bede wisial ukrzyzowany- kontakt zwe mna 100britcafe@aster.pl- acha stan wojemnny byl super punk sex pistols i zadymy, klaus w klubie greka spiewal hii po angielsku no i grali ch...owo
      • Gość: Alex Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 07:03
        Jacku, coś chyba Ciebie poniosło, bo w Klubie Greka w tym samym czasie co "Zwłoki", "Czołg Wasyla" i "Teatrzyk Martwych Dzieci" nie mogły mogły zagrać. A jest ku temu kilka dosyć istotnych przyczyn.
        • Gość: jacek Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.home.aster.pl 17.12.11, 05:16
          oczywiscie , ze nie graly w tym samym czas,ie pisalem o pewnej kolejnosci pozniejszej bejbe- co to za choroba ktorej sie boimy- co to za choroba ktorej sioe wstydzximy- to kila kila kila jest- hyy prymityw rockp a plakat z nowa fala na odrze kilka lat wisial u mnie na drzwiach- ta impreza to byly poczatki punka jeszcze a w tym samym czasie na przejsciu siedzielismy my git punk w skorach i marynarach z wlosami na mydlo plus klej oj
          • Gość: Alex Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 09:03
            No to w tym sensie lipy nie ma. Wcześniej zdziwiłem się tylko że Dziki pomykał na Czołgu po TMD. A to jakby inna epoka.
            • Gość: jacek Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.home.aster.pl 21.12.11, 03:44

synu wtedy bylem juz w uk wiecej detali na www.britcafe.pl napisz do mnie - ksiazke kuby czytales-? nie bede wisial ukrzyzowany? ale smiech klub greka to bylo git- szallone przez dwa l hyyyyy- ale mialem pol roczny epizod w london gdzie spiewalem w kapeli zl;ozonej z kombinacji armia i izrael w osobie alik dziki oraz piotr morawiec kult - ich glowny kompozytor- z dzikim w london zrobilismy ich bin haha hiii- a jak nam wpie...zomo spuscilo w przejsciu na swidnixckiej? zebralo sie ze sto piedziesiat osob bo godzina glowna i dwich zomowcow z kalasznikowami i sru nas na sciane- bylem ja, dziki i pedzel - ludzie krzycza tak - bandyci!ukrzyzowac ic\h ! zabic szczeniakow! - dziki wlosy full kolor red a ja wlosy la sid oraz marynara odznaki i lancuch gruby od krowy hii i buty wojskowe hii..potem nas wstawili do bramy gdzie byla siedziba ligi obrony kraju lok i sb wpadlo i zaczeli nas napie...c z dwie godziny z okrzykami- wy ch...e zadnej juz szkoly nie ukonczycie , pozegnajcie sie- no ale jak mnie zwineli kiedys pod katedra to pistoletami prali po twarzy- nie kumam w tv tych pianinek pod stan wojenny = wroclaw to bylo sex postols, wino na barykadach, walki z zomo, rewolucja i punk a nie dramat, zylismy ostro
              • Gość: jacek nowa fala na odrze film IP: *.home.aster.pl 22.12.11, 22:22
                tak bylo

www.youtube.com/watch?v=0keYCx3ld4o
                • Gość: jacek nowa fala na odrze film - prymityw rock z janasem IP: *.home.aster.pl 22.12.11, 22:48
                  tak bylo w klubie greka i tak gral prymityw rock
                  odczep sie od czterech scian
                  odczep sie od reszty doktryn
                  od tych co licza idealy

www.youtube.com/watch?v=EdPRd3ThsnA&feature=related
                • Gość: jacek index 1983 Auschwitz IP: *.home.aster.pl 22.12.11, 22:56
                  tak gral Auschwitz - najkszybsza kapela we wroc - w 1983 roku w indexie wieczorem -ja na basie dwie struny marki cosmos, adam plyta gitara. maly bebny i dziki wokal -potem w parku poludniowym jako amnestia dla alkoholikow i degeneratow wymyslil radek bo nazwa nie odpowiadala organizatorom potem beno pie...al tego na scenie od monitorowania dzwieku bo facet nie zgadzal sie na ich wustep i nazwe i polecial centralnie na glowe i beton ze sceny wraz ze sprzetem,live from index w tlumie widac wsciekla, radka, dlugiego , bena i bonanze hyyyyy, swinia tez skacze pogo oraz jojko sie drze

www.youtube.com/watch?v=Jf_-uG8DaAs
              • Gość: Alex Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 13:41
                Jacku, fajna knajpka, szkoda, że nie mieliśmy wcześniej kontaktu, bo w przed laty w Natolinie prowadziłem jakąś budowę. Ale to prawdopodobnie było zanim Dziki oddał za garść funtów czarnego basa z żółtymi paskami. Przy okazji rzuć okiem na to: www.lastfm.pl/music/Stalinstrasse/+wiki?ver=3
                Pozdrawiam
                • Gość: jacek punks not dead IP: *.home.aster.pl 27.12.11, 02:04
                  alex wyslij mi swojego maila
                  tymczasem to

www.youtube.com/watch?v=0keYCx3ld4o&feature=related
    • Gość: jacek sedes klecina - kleksik 1983 IP: *.home.aster.pl 22.12.11, 23:03
      tak gral sedes na klecinie podczas gdy diabel siedzial pod klubem na jakims facecie i walil go po ryju, a my sie polewalismy szampanem - jojko przyniosl, kajtek walil na bebnach , bylo pogo pogo pogo

www.youtube.com/watch?v=oYVDqL_8HbY&feature=related
      • Gość: jacek nowa fala na odrze -prymityw rock IP: *.home.aster.pl 25.12.11, 22:58
        tak bylo wtedy i lamalismy meble. lamalismy stoly- bylo git
    • Gość: jacek Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 70.... IP: *.home.aster.pl 06.01.12, 23:01
      chuj z tym filmem wszyscy mnie zna szczegolnie radek i nikt nie poinformowal wiec zatykam nos zanurzajac sie w gownie
    • Gość: qra Re: Wrocław: Kręcą film o scenie punkowej z lat 7 IP: *.Korbank.Pl 15.09.13, 01:50
      co z tym filmem??? a późniejszą ekipę z PBB,Gruszy czy Różanki ktoś wspomni...brama Oławska kapele Siła,Ameryka,WSK,Długo leciałem nad schodami,Stan Oskarżenie,Działon punk...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka