Dodaj do ulubionych

Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kierowców

22.10.10, 16:47
Brawo pani Magdo, brawo! xD

Dzięki Pani interwencji ul. Świdnicka stanie się świetną obwodnicą zakorkowanego Podwala i ul. Piłsudskiego, a przecież ten rejon (ścisłe centrum!) powinniśmy maksymalnie uspokajać, m.in. przez wprowadzanie delikatnych utrudnień zniechęcających do jeżdżenia tą trasą.

PS. Wstyd się podpisać imieniem i nazwiskiem?
PS2. Blokada możliwości dodawania anonimowych komentarzy jakaś taka odgórna, czy boi się Pani popartej argumentami krytyki?

Z pozdrowieniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: lolek Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.e-wro.net.pl 22.10.10, 16:59
      "delikatnych utrudnien" wez zmien dilera facet.
    • siasiakowski Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kierowców 22.10.10, 17:00
      Na ten temat wszystko jest tutaj:
      tumw.pl/?p=748
      Dzięki Pani Magdzie Nogaj, dalej będziemy stali w korku i przeciskali się w centrum między samochodami.
      • Gość: Bela Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: 89.228.174.* 22.10.10, 17:25
        Brawo! wreszcie jakaś sensowna decyzja. A jednak można myślec w tym mieście. Pani Magdo, wpisami oszołomionych rowerzystów, w istocie trolli internetowych, prosze sie nie przejmowac. Torowiska, nieczynnne, mozna sobie wydzielać jak już powstaną logiczne rozwiązania komunikacyjne, czyli domknięte obwodnice i system parkingów przy pętlach komunikacyjnych.
        Wydzielanie tych torowisk teraz to mordowanie komunikacyjne miasta i nareszcie ktoś to zrozumiał.
        • Gość: Bela Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: 89.228.174.* 22.10.10, 17:28
          A to mnie w tym linku rozbawiło do łez:)))) Czytajcie: "Natomiast sytuacja, w której pasażerowie, pragnący wrócić jak najszybciej do domu, są zmuszeni do dodatkowego kilkuminutowego stania przy Operze, jest niedopuszczalna."
          :)))) Ktoś sie niezle upalił, pisząc to:))

• Gość: taka prawda Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 17:45
          A skąd wiesz debilu, że to rowerzyści się przed tobą wpisali? Jesteś jasnowidzem, czy tylko opętanym cyklofobią schizolem?
          • Gość: taka prawda Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 00:34
            A co boli cię trollu że większość roweroterrorystów w tym mieście to debile?? I nie piszę tu o normalnych osobach co na rowerze jeżdżą dla rekreacji i przyjemności tylko takich jak ty i np Czechofil, co już zamiast mózgu mają dwa pedały.
            • Gość: socjolog Re: Jaka prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 06:30
              Może tobie się wydaje, że jesteś normalny, ale ja osobiście śmiem w to wątpić. Obrażanie kogokolwiek oraz pisanie kompletnie nie na temat jest (jak widać) na tym forum możliwe, ale większość czytających takie wypowiedzi jak Twoje i Beli jest tym wyraźnie zniesmaczona. Co wspólnego mają rowerzyści z tą historią, możesz mi na to pytanie odpowiedzieć? Wydaje mi się, że obaj z Belą macie jakąś poważną awersję do cyklistów, co nie zwalnia Was jednak z obowiązku pisania na temat. Rzygać mi się już chce jak czytam kolejne wpisy o jakichś tajemniczych roweroterrorystach, wytłumacz mi może, co to za grupa ludzi i czym się zajmuje? Bo ja o takiej subkulturze nigdy nie słyszałem, a sądzę, że za racji mojego wykształcenia i zawodu trochę się na tym znam.
        • Gość: PJ2 Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 21:05
          >Brawo! wreszcie jakaś sensowna decyzja. A jednak można myślec w tym mieście.

Co do zasady się zgadzam ale warto pamiętać, kto wprowadza takie kretyńskie utrudnienia...

A do cyklistów - ograniczenia owszem ale najpierw obwodnice. Tak, jestem zmotoryzowany ale nie należę do tych, którzy chcieliby zaparkować pod samymi drzwiami sklepu/domu. Pod marketem zostawiam auto w ostatnim rzędzie, bo boję się o lakier :)
          • Gość: taka prawda Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 00:35
            To tak samo jak ja. Ale za to samochodzik mam niepoobijany i nieporysowany.
    • Gość: MonX Lecz się, debilu IP: *.wroclaw.mm.pl 22.10.10, 17:52
      Fajnie patrzeć, jak tłum wściekłych kierowców stoi w korku, co? Lubisz wąchać spaliny? Im więcej korków, tym więcej spalin. A bułeczki lubisz mieć w sklepiku świeże, co nie? Wyobraź sobie, że ktoś te bułeczki musi przywieźć, i zrobi tego rowerem. A śmieci spod domu też chciałbyś mieć wywiezione? Też musi ktoś po nie przyjechać.
      Jak ci się samochody nie podobają, kup sobie dom w Karkonoszach, albo naciskaj na ZDiK żeby zamiast stosować na mieście kretyńskie utrudnienia ruchu zaczał w końcu budować mosty, obwodnice i wiadukty. Zaręczam ci, że gdy one powstaną, kierowcy natychmiast wyniosą się z centrum.
      • Gość: dardos Re: Lecz się, debilu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 17:56
        żyjesz złudzeniami.....
        • Gość: malina Re: Lecz się, debilu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.10.10, 18:17
          Ta, jak ch..j, że w czwartek
      • Gość: biker Re: Poco te nerwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 18:16
        Widok kierowców stojących wcale mnie nie bawi, odczuwam wtedy raczej coś w rodzaju politowania. Po bułeczki nie jeżdżę do Rynku, tylko kupuję w sklepiku osiedlowym, śmieci zaś wywoża u mnie ok. 6.00 kiedy korków jeszcze nie ma. Poza tym samochód bardzo mi się podoba, ale korzystam z niego tylko wtedy, kiedy nie mam już innego wyjścia. Co do domku w Karkonoszach zaś to bardzo chętnie bym go tam kupił, ale obecnie mnie na to nie stać. Może kiedyś w przyszłości? A teraz doradzałbym więcej luzu i żebyś spróbował jednak czasami z auta wysiąść. Smród spalin oraz stanie w korkach powoduje u ciebie agresję, a to nie jest korzystne zjawisko. Mostów, obwodnic i wiaduktów raczej w najbliższym czasie też nie oczekuj, bo na razie to będziemy przez parę lat spłacać stadion... Pozdrawiam.
        • Gość: Bela Re: Poco te nerwy? IP: 89.228.174.* 22.10.10, 18:46
          Biker... w jednym sie mylisz... kierowcy nie jezdzą dlatego przez centrum., bo lubią.. Owszem, pewnie jakis procent mógłby nie jezdzic ale to nie zmienia skali problemu. Samochody są w kazdym miescie swiata, we Wrocławiu proporcjonalnie nie ma ich ani wiecej ani mniej. Problem w tym co pisał kolega wyzej: w przebudowie układu komunikacyjnego. Akurat dzieki temu ze powstanie stadion, buduje sie bardzo wiele (Kosmonautow, nowe petle tramwajowe, nowe przystanki autobusowe, nowe ulice, obwodnica, cały uklad na zachodzie miasta jest przebudowywany albo budowany od zera).
          Kolejnosc dzialan sie liczy: najpierw parkingi, sprawna komunikacja, i to nie tramwajowa, kolego. Jeden tramwaje stanie i cala linia stoi, prawda? potem obwodnice, a dopiero potem ograniczanie ruchu aut w centrum.
          Wroclaw robi odwrotnie: w tym kłopot własnie. Potęguje korki, zamiast je zmniejszać.
          • Gość: xwro Re: Poco te nerwy? IP: 90.156.116.* 22.10.10, 20:28
            Akurat dzieki temu ze powstanie stadion, buduje si
            > e bardzo wiele (Kosmonautow, nowe petle tramwajowe,
            Jakie to nowe petle tramwajowe się buduje ? Piszesz o tej trasie przez Kozanów, gdzie pętli nie będzie, a każda zepsuta Skoda to koniec ruchu ? we
            > nowe ulice, obwodnica, cały uklad na zachodzie miasta jest przebudowywany
            Cały układ komunikacji indywidualnej chciałaś napisać ?
            > Kolejnosc dzialan sie liczy: najpierw parkingi, sprawna komunikacja, i to nie t
            > ramwajowa, kolego.
            zgadza się koleżanko. Należy skupić się na autobusach !
      • Gość: w Re: Lecz się, debilu IP: *.as.kn.pl 22.10.10, 20:16
        musze cie zmartwic, latwo wyzywac innych od debili, ale to tylko tobie sie tak wydaje ze wystarczy nabudowac wiaduktow, nowych drog, zabetonowac wszystko, i nie bedzie korkow. od dawna wiadomo ze im wiecej drog w miescie tym wiecej samochodow i wiecej korkow. tego sie nie uniknie, nie ma szans. nalezy promowac komunikacje miejska to jedyne rozwiazanie. ale we wroclawiu 90% wydatkow idzie na drogi a 10% na utrzymanie, bo nie mozna nazwac tego inwestycjami, w MPK.
        • Gość: MonX Re: Lecz się, debilu IP: *.wroclaw.mm.pl 23.10.10, 11:12
          "od dawna wiadomo ze im wiecej drog w miescie tym wiecej samochodow i wiecej korkow"
          Jasne, dlatego najlepsze są miasta, gdzie nie ma żadnych dróg, i nikt nam nie wmówi że białe jest białe.
          Naprawdę, za mało mamy klinik psychiatrycznych.
    • Gość: dim Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.chello.pl 22.10.10, 20:02
      Brawo, pani Magdo! A teraz niech się pani weźmie za kolejne absurdalne utrudnienia dla kierowców! Na przykład zakaz wjazdu do Rynku, przecież to bardzo dobry skrót, a nikomu nie będzie przeszkadzało, jak raz na jakiś długi czas przejedzie tamtędy samochód!
    • Gość: w Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.as.kn.pl 22.10.10, 20:13
      moze dziennikarze zbadaja dlaczego dzien w dzien na skrzyzowaniu Klecinska/Grabiszynska/Hallera stoi korek - na Hallera od Carefura i z drugiej strony polowa Klecinskiej w strone Grabiszynskiej?

Zbudowali droge po 2 pasy, skrzyzowanie ogromne a korki jeszcze wieksze ???
      • Gość: Antoni Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 23:26
        I to jest to, gdyby zbudowali 3 pasy, to korek byłby jeszcze dłuższy. Sprawdzone w niejednym mieście.
    • ender2000 w pełni zasłużone gratulacje 22.10.10, 22:58
      Trzeba pisać o głupich decyzjach, pozorujących tylko sensowne działania.
      Byłem w szoku jak zobaczyłem znowu dwa pasy w tym miejscu,
      że jednak się da wycofać z bezsensownych rozwiązań !!!

A komunikacja oparta na tramwajach, które w przypadku najmniejszej awarii
      blokują przejazd kilkunastu innym tramwajom i setkom ludzi
      jest co najmniej warta przemyślenia
      jeśli nie wycofania się z nietrafionej koncepcji
      może jednak trolejbusy bardzie by się sprawdziły ???
      • Gość: Antoni Re: w pełni zasłużone gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 23:27
        Rozsądnie zaprojektowana sieć tramwajowa nie "zatka się" od pojedynczej awarii.
    • litrowy Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kierowców 23.10.10, 00:37
      w koncu jakies sensowne dzialanie!!! smiac mi sie chce gdy po raz setny czytam, ze budowanie szerszych ulic jest bezsensowne bo ludzie kupia wtedy wiecej samochodow i te ulice sie zapchaja, zamiast powtarzac te dyrdymaly proponuje ruszyc mozgownica, przeciez to nonsens i nawet dziecko by to zauwazylo, we wroclawiu mieszkancow nie przybywa, liczba samochodow jeszcze rosnie ale nie bedzie rosla w nieskonczonosc, samochodow przybywa i tak bo ludzie sa relatywnie bogatsi, samochod to wygoda; im szersze ulice tym wieksza ich przepustowosc i ruch plynniejszy ( pod warunkiem, ze organizacja ruchu nie jest idiotyczna ) tak myslac to po co nam takie drogi jak mamy, trzeba je zwezic i wtedy czesc kierowcow na pewno przesiadzie sie do tramwajow i wcale gorzej nie bedzie sie jezdzilo; calkowicie odkorkowac miasta sie nie da ale szersze drogi moga tylko w tym pomoc, przez straszne, szerokie drogi nie bedzie gorzej!!!
      • Gość: Antoni Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 01:15
        Ciekawa teoria. Wrocław to jakiś ewenement na skalę światową? Taka wyspa, gdzie nie obowiązują zasady z innych miast?
        Już pierwsze założenie jest fałszywe - "skoro we Wrocławiu nie rośnie liczba mieszkańców, to...". Wcale nie musi przybywać mieszkańców Wrocławia, wystarczy, że przybywa ludzi, którzy pracują we Wrocławiu, a mieszkają w promieniu 20-30 km od Wrocławia.
        Drugie - spora część firm mieści się w ścisłym centrum. Rozumiem, że proponujesz wyburzyć w centrum domy, wszystko zalać betonem, a na Rynku zrobić parking wielopoziomowy? Nawet jak wybudujesz autostradę do centrum po 12 pasów w każdą stronę, to nie ma siły, musi się zatkać na zjeździe. Bo jak zmieścisz w przykładowym kwadracie 8x8 km 200'000 aut?
        A sposób na korki jest - opłaty za wjazd do centrum plus parkingi poza centrum. Wtedy okaże się, kogo stać i kto musi poruszać się samochodem.
        • litrowy Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero 23.10.10, 10:02
          dokladnie to mieszkancow wroclawia UBYWA a pod wroclawiem przybywa i ogolnie liczba poruszajacych sie po miescie generalnie ani sie nie zwiwksza ani nie zmniejsza i wg prognoz demograficznych ma tak byc nadal, tzn mniej ludzi we wroclawiu wiecej pod; podziemne parkingi w centrum to cos czego nadal brakuje, wroclaw jest tak nieszczesliwie zbudowany, ze mamy jedno centrum do ktorego prowadzi wiele drog i nagle wpadaja na za waskie okalajace rynek ulice, przydaloby sie budowac wiecej takich "poziomych" polaczen miedzy ulicami, czym takim bedzie obwodnica srodmiejska ale daleko od rynku i ona tez bedzie za waska( 2 pasy np na klecinskiej) no trudno nie da sie calkiem odkorkowac samego centrum ale to nie powod zeby jeszcze zwezac te ulice, to tylko pogorszy sytuacje; rowery alternatywa? hehe dla garstki ludzi moze i tak ale niewiele osob bedzie jezdzic w sposob nierekreacyjny, pogoda nie ta(pazdziernik-kwiecien)a poza tym trzeba brac prysznic po dojechaniu do celu od razu, a to nie zawsze jest mozliwe, nie trzeba zakladac, ze bedzie albo super albo totalne korki, budowac SZESZE ulice i nowe drogi gdzie to mozliwe i tyle; a ludzie poruszajacy sie komunikacja miejska, ktora jest beznadziejna chyba sa wsciekli ze nie maja samochodu i zadaja represji dla kierowcow, zaraz sie pewnie znajdzie ktos kto powie, ze nie, ze on to ma samochod ale woli tramwaje bo korki takie itd., dajciez spokoj
    • wysokiej-klasy-specjalista Re: Zlikwidowali absurdalne utrudnienie dla kiero 23.10.10, 09:23
      androny wypisujesz chłopaku. wyprowadzanie ruchu kołowego z centrum wrocławia, to mrzonki i utopia. Aby ,, uspokajać,, ruch w śródmieściu musi być stworzona jakaś ALTERNATYWA. I są nią rowery.
      mruranski napisał:

> Brawo pani Magdo, brawo! xD
      >
      > Dzięki Pani interwencji ul. Świdnicka stanie się świetną obwodnicą zakorkowaneg
      > o Podwala i ul. Piłsudskiego, a przecież ten rejon (ścisłe centrum!) powinniśmy
      > maksymalnie uspokajać, m.in. przez wprowadzanie delikatnych utrudnień zniechęc
      > ających do jeżdżenia tą trasą.
      >
      > PS. Wstyd się podpisać imieniem i nazwiskiem?
      > PS2. Blokada możliwości dodawania anonimowych komentarzy jakaś taka odgórna, c
      > zy boi się Pani popartej argumentami krytyki?
      >
      > Z pozdrowieniami.
    • wysokiej-klasy-specjalista odpowiedzialność 23.10.10, 09:26
      ciekawe czy jakiś urzędas zapłaci z własnej kieszeni za irracjonalną decyzję? malowanie, drapanie i znowu malowanie - to kosztuje parę groszy.
    • trombozuh Ciekawy jestem, czy kiedyś się doczekam 23.10.10, 11:17
      aż ktoś poda do sądu cały wrocławski ZDiuM i każe im zapłacić odszkodowanie za beznadziejne gospodarowanie publicznymi pieniędzmi. Zamiast 1. budować wiadukty na najbardziej zatłoczonych skrzyżowaniach, 2. kładki dla pieszych i/lub przejścia podziemne, 3. budować nowe ulice odciążające obecne (np. przedłużenie Racławickiej). 4. Poprawiać fatalną infrastrukturę ścieżek rowerowych - zamiast tego kretyni ze ZDiUMu wolą ten ruch blokować i utrudniać na wszelkie możliwe sposoby.
      • Gość: x Re: Ciekawy jestem, czy kiedyś się doczekam IP: *.static.tvk.wroc.pl 23.10.10, 13:38
        Zaraz znajdą się pewnie osoby, które Ci odpiszą, że miasto to nie miejsce na wiadukty (nieestetyczne, nic nie dające itp. itd.) oraz na kładki/przejścia podziemne dla pieszych (bo ludzie to takie stworzenia, które mogą chodzić tylko po płaskim a widząc schody wpadają w panikę)
        • Gość: Antoni Re: Ciekawy jestem, czy kiedyś się doczekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 18:48
          A z moich obserwacji wynika, że jednak większość korków powodują samochody, a nie piesi.
          • Gość: Bela Re: Ciekawy jestem, czy kiedyś się doczekam IP: 89.228.174.* 23.10.10, 19:05
            Genialnie to zauwazyles, Antoni. To dlatego, ze aby gdziekolwiek dojechac, muszą pchac sie przez centrum, brak tez parkingow, brak alternatyw dla dojazdu, a miasto zamyka coraz wiecej ulic, zwęza inne. Korki, Antoni, będą narastać.
            • Gość: Antoni Re: Ciekawy jestem, czy kiedyś się doczekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 21:40
              Nie ma parkingów? Przy Szewskiej stoi. W Renomie. W GD. Takie duży. I często puste. No, ale za parkowanie trzeba płacić... A jakie było aj-waj, gdy zapadła decyzja o podniesienu opłat za parkowanie, do astronomicznej kwoty 3 złotych za pierwszą godzinę w strefie A.
              Jakoś jak tylko spada pierwszy śnieg, liczba aut drastycznie zmiejsza się. Okazuje się, że jednak nie każdy *musi* zawsze jechać autem. Cud...?
              Jak krytycznie oceniam Prezydenta Dudkiewicza, to akurat zrozumiał, że za 10-15 lat miasto zostanie tak zakorkowane, że naprawdę nie da się przejechać. I podejmuje różne działania, czasem mądre, czasem głupie, żeby jednak temu przeciwdziałać.
    • tolek_cacek Ludzie - rozwiązanie komuniikacji jest proste 24.10.10, 03:25
      Likwidujemy WSZYSTKIE samochody służbowe urzędactwa zaczynając od "specjalistów" od komunikacji. Wydajemy ZAKAZ przyjeżdżania do pracy prywatnymi samochodami urzędactwu i egzekwujemy go (jak to inna sprawa). Likwidujemy WSZYSTKIE miejsca parkingowe dla urzędactwa - nie będą im już potrzebne.
      Mądrale od organizacji ruchu drogowego wraz z resztą wiecznie z siebie zadowolonych pracowników magistratu pokazują przez dwa lata nam szaraczkom nie rozumiejącym genialnych rozwiązań jak się jeździ po Wrocławiu bez samochodu. Oczywiście ich szef mr D. śmiga do roboty w dresie na rowerku w listopadzie lub przyjeżdża lekko nieświeży po upojnym rajdzie tramwajem wprost na spotkanie z zagraniczną delegacją (dlaczego tylko niby on w mieście ma nie śmierdzieć w pracy po skorzystaniu z MPK).
      Po tym czasie my szaraczki zobowiązujemy się sprzedać swoje samochody i przesiąść się do już sprawnej komunikacji miejskiej - punktualnej, czystej i pachnącej i z takim zasięgiem aby nie trzeba było śmigać z siatami parę kilometrów jak w PRL-u. O zlikwidowaniu potrzeby wspinaczki po schodach na większości przystanków nie wspominam. I co ? Proste?

TC

P.S.
      I wiecie co usłyszałem od miłośników mr D. na taką propozycję. Przecież prezydent więcej załatwi dla miasta jak będzie jeździł samochodem a nie tłukł się tramwajem. To mnie k...wa poniosło. A ja nie załatwię więcej jak będę jeździł samochodem?
      Bezczelność i arogancja! I nigdy więcej głosów na tych bezczelniaków którzy traktują kierowców jak bydło nie mając przy tym pojęcia o organizacji ruchu. Żeby ograniczać ruch samochodów trzeba dać coś w zamian. To chyba proste.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka