Dodaj do ulubionych

Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kolejowej

11.01.11, 08:03
"Wrocław Psie Polsce" - proszę Was.....
Obserwuj wątek
    • czechofil Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kolejowej 11.01.11, 08:05
      Nic się w tej materii nie zmieni, dopóki kierowcą zawodowym będzie mógł w tym kraju zostać byle kretyn. Podejrzewam, że gdyby porządnie przyuczyć szympansa, to by lepiej obsługiwał pojazd wielkogabarytowy...
      • pracownikxyz Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole 11.01.11, 09:25
        czechofil napisał:

> Nic się w tej materii nie zmieni, dopóki kierowcą zawodowym będzie mógł w tym k
        > raju zostać byle kretyn. Podejrzewam, że gdyby porządnie przyuczyć szympansa, t
        > o by lepiej obsługiwał pojazd wielkogabarytowy...

Rozszerzył bym myśl: "dopóki kierowcą będzie mógł w kraju zostać byle kretyn".
      • piontakolumna Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole 11.01.11, 10:03
        Stanowczo się zgadzam z tym twierdzeniem. Kierowcami takich pojazdów powinni być ludzie z kilkuletnim doświadczeniem i dziesiątkami tysięcy przejechanych km, a nie ludzie, którzy dopiero co zaczynają być odpowiedzialni za siebie. Prowadząc ciężarówkę człowiek odpowiada nie tylko za siebie, ale również za bezpieczeństwo innych użytkowników dróg.
        • Gość: lupo Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 11:31
          a osobowym to nie?
        • Gość: afe Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 15:46
          Kierowcami takich pojazdów powinni by
          > ć ludzie z kilkuletnim doświadczeniem i dziesiątkami tysięcy przejechanych km

W jaki sposób mieliby zdobywać to doświadczenie?
      • Gość: SWIAT Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.pool.mediaWays.net 11.01.11, 15:15
        Nic sie nie zmieni.To pewne. Skoro w kraju o najwiekszym zageszczeniu debili na metr kwadratowy w calej EU, przecietny debil moze zostac premierem, ministrem, lub innym politykantem, nie mozna wymagac, aby ciezarowkami jezdzili ludzie sprawni umyslowo.
        • Gość: PP Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 18:24
          I jeszcze takiego kretyna mogą w "nagrodę" pochować na Wawelu ha ha ha.
          • Gość: jas Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 21:27
            A byle kretyn pisać idiotyzmy na forum.
      • tomek854 Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole 12.01.11, 11:07
        Może lepiej od Ciebie...

Czechofilu, powiedz jak to jest, jesteś tak cięty na uogólnianie jeżeli chodzi o rowerzystów, a pozwalasz sobie na to samo wobec kierowców TIRów?

To, że jeden koleś zapomniał spuścić skrzyni (nigdy Ci się nie zdarzyło czegoś zapomnieć?) to od razu powód, żeby wsiadać na wózeczek "tirowcy to kretyni i mordercy"?

Kierowca wywrotki powinien ponieść i pewnie poniesie solidne konsekwencje swojej głupoty/nieuwagi. Ale to nie powód, żeby uogólniać.
        • pracownikxyz Zapomniał 12.01.11, 12:12
          Najpierw zapomniał opuścić skrzynię, potem zapomniał usłyszeć, że sieje rozwałkę, potem zapomniał się zatrzymać i rozwalił najwięcej zapewne gdy zapomniał nie uciekać z miejsca dewastacji. Raczej zapomniał myśleć i to właśnie nazywamy GŁUPOTĄ. Głupoty nie należy rozgrzeszać. Głupota powinno BOLEĆ autora.
          • tomek854 Re: Zapomniał 14.01.11, 23:42
            Oczywiście że tak. Popełnił głupi błąd i powinien ponieść konsekwencje. Ale ja nie o tym mówiłem a o uogólnianiu na wszystkich zawodowych kierowców.
        • czechofil Re: do Tomka854 15.01.11, 09:44
          Cięty na uogólnianie? Co to znaczy? Chodzi ci może o to, że pobłażam rowerzystom, a za ostro traktuję kierowców ciężarówek? Coś w tym jest, ale zauważ, że ten jeden koleś, który zapomniał spuścić skrzynię narobił więcej szkód niż narobili wszyscy rowerzyści w tym kraju w ciągu pięćdziesięciu lat. Poza tym nigdy nie twierdziłem, że kierowcy zawodowi to kretyni. Gdyby tak było, to codziennie mielibyśmy takich sytuacji kilka, a nie jedną na miesiąc. Uważam tylko, tak jak napisałem w pierwszym poście, że kierujący samochodem ciężarowym powinien być przed dopuszczeniem do tego zawodu poddany bardzo starannym badaniom psychofizycznym. Byle matoł nie może powozić kilkudziesięcioma tonami żelastwa, bo potem kończy się to tak, jak na tym przejeździe kolejowym. Jesli chodzi zaś o pobłażanie rowerzystom, to dziwi mnie tylko, że na forum jest pełno wątków o ich wykroczeniach, a o kierowcach ciężarówek pisze się tylko wtedy, gdy już doprowadzą do jakiegoś spektakularnego wypadku...
          • tomek854 Re: do Tomka854 15.01.11, 20:55
            Wiesz, ale jak rowerzysta - idiota zrobi stratę za pięć złotych to nikt nie uogólnia jego głupoty na innych rowerzystów. Nie widzę powodu żeby głupotę jednego przedstawiciela grupy uogólniać na innych tylko dlatego, że straty przez niego spowodowane były wysokie.

Kierowcy ciężarówek podleagają starannym badaniom psychofizycznym już od lat. Badania do prawa jazdy to dopiero wstęp do prawdziwych badań, które się odbywają później (nie wiem, jak się tam teraz to nazywa, bo nie jestem na bieżąco z polskim rynkiem). Dopiero po ich uzyskaniu kierowca może podjąć pracę, nawet, jeżeli prawko miał wcześniej.

Natomiast żadne badania nie wyłowią zwykłej zdolności do popełniania zwykłych ludzkich błędów zapomnienia, choćby i były 100 razy bardziej szczegółowe. A że koleś wykonywał pracę kierowcy TIRa to straty spowodowane jego zapominalstwem były duże. Gdyby był kurierem rowerowym i zapomniał przykręcić sobie koło, to by się straty ograniczyły do jego rozwalonego nosa. Za to jakby był pilotem promu kosmicznego to straty mogłyby pójść w miliartdy i tysiące ofiar w ludziach (gdyby np zapomniał czegoś podczas lądowania i rozwalił się na Manhatanie). To jest wszystko to samo zapominalstwo, tylko chwilowa pozycja człowieka za sterami takiego a nie innego pojazdu zmienia konsekwencje tego zapomnienia.

NIeco ogólniej: To prawda, że byle matoł może powozić kilkudziesiecioma tonami żelastwa, ale to po prostu dlatego, że samo powożenie od czysto technicznej strony nie jest wyczynem godnym Nobla. Natomiast nie jest możliwe sprawdzenie jak ten matoł będzie się zachowywał jako uczestnik ruchu dopóki faktycznie takim uczestnikiem się nie stanie (można, owszem, na etapie badań wykluczyć ludzi bez instynktu samozachowawczego, psychopatów itd. ale to są tylko skrajne przypadki). Dlatego powinno się monitorować kierowców i utracenie prawa jazdy powinno być o wiele łatwiejsze (ale nie przez fotoradary tylko!). Tak jest w UK. Naprawdę kierowcy ciężarówki nie potrzeba wiele, zeby utracić prawko. A że on z tego żyje, to na to uważa. I kierowcy tam (nawet ci sami, z Polski) jeżdżą zupełnie inaczej.

Ale to już temat na zupełnie inną dyskusję.
            • czechofil Re: do Tomka854 15.01.11, 21:27
              Nie wiem, dlaczego do tego wątku wrzucasz rowerzystów, podejrzewam, że ma to jakiś związek z moim zaangażowaniem na forum rowerowym, ale doprawdy jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Dobrze piszesz, że rowerzysta-idiota zrobi stratę niewielkiego rzędu, ale już ten sam rowerzysta, który wsiądzie do ciężarówki może spowodować wypadek podobny do omawianego. Czy ta retoryka już ci pasuje? Poza tym powtarzam - nie mam nic do kierowców ciężarówek, nie chciałbym nigdy być kierowcą zawodowym, uważam że jest to ciężki zawód i w jakimś sensie mam szacunek do tych ludzi. Ale niestety wielu z nich kompletnie się do tego nie nadaje. Nie ma tygodnia, żeby w prasie nie pisano o jakimś wyczynie kierowcy TIR-a. Jak nie wpieprzy się w jakiś wrocławski wiadukt, to namiesza coś na autostradzie po Kątami Wrocławskimi. Ja nie wiem, może to często wynika ze zmęczenia, ale istnieją przecież jakieś procedury i powinno się ich przestrzegać. Jak można wjechać ciężarówką w wiadukt, skoro zna się dokładnie jej wysokość? Jak można nie zamknąć skrzyni (to tak mniej więcej jakbym ja w moim aucie nie zamknął bagażnika) i do tego nie czuć jeszcze oporu zrywanej sieci trakcyjnej? I jeszcze jedna uwaga. Ponieważ mieszkam przy budowie wiaduktu w ciągu AOW (obiekt WA-17), więc codziennie widuję dziesiątki ciężarówek przywożących piach na budowę. No i przy wyjeżdżaniu z terenu budowy na ul. Żernicką panowie kierowcy bardzo często wymuszają pierwszeństwo. Ja rozumiem pośpiech, terminy itd., ale czy to wszystko tłumaczy łamanie przepisów? A może to jest tak, że siedzisz sobie wysoko w kabinie i masz tych wszystkich maluczkich po prostu w dupie? Nie chciałbym w to wierzyć, ale myślę, że odrobina prawdy w tym jest...
    • Gość: red Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: 172.28.252.* 11.01.11, 08:05
      Dzięki
    • dfgfdg Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kolejowej 11.01.11, 08:05
      Kolej ma nadzieję do godz. 13 uruchomić lokomotywę spalinową

Nie wiedziałem że lokomotywę uruchamia się tak długo...

Naprawa trakcji może potrwać trzy do pięciu dni

Ile???? Co to za filozofia postawić słupy i podpiąć trakcję? Przecież to jedna z ważniejszych linii kolejowych we Wrocławiu.

A co do kierowcy-idioty to czy zostanie on odpowiednio ukarany?
      • embriao Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole 11.01.11, 08:11
        Dostanie po OC.
      • Gość: Doombringer Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.132.dream.net.pl 11.01.11, 08:31
        Po pierwsze. Zwalone słupy są betonowe więc muszą wymienić je w całości a to wymaga rykomania starych, zakotwienia i zalania nowych. Do tego rozciągnięcie trakcji. Naprawa uszkodzonej rogatki. Co do kierowcy to zanim napiszecie zastanówcie się może czy aby kto inny nie był winny. Łatwo jest oskarżać kogoś bez kompletnej wiedzy.
        Ciężarówka zapewne wyjechała terenu osadników gdzie obecny wascicel działek po cukrowni( kilku chciwych polaków) pozwala zrzucać gruz i ziemię. Robią to do póżnych godzin nocnych i podejrzewam ze przez cała noc skoro nie raz widziałem jak kursują po 2 w nocy. Facet za marne grosze jeździ ciężarówką, każą mu tyrać w nocy a jak ze zmeczenia raz się zapomniał to teraz najlepiej go oskarzyć o masowe ludobójstwo. Jeździ tam 3 kierowców od ok 4 miesiecy. Skoro do tej pory nie zwalili tych słupów to znaczy że nie są takimi baranami w obsłudze wywrotek.
        Kara powinna być dla gościa, który trzepie na tym terenie kase. nie dość że sburzył zabytek przemysłowy, to jeszcze ludziom, którzy nie chcą sie wynieść zafundował najdroższy czynsz w mieście (nawet w rynku czynsz jest mniejszy) to jeszcze zwozi skądś jakiś gruz i inne badziewie na osadniki byłej cukrowni i to cała dobę. Niezły interes. A gość z cieżarówki straci robota przez koniecznosć utrzymania rodziny...
        A swoją drogą jestem pełen uznania dla PKP że przjazd był drożny dla aut niecałą godzinę po zdarzeniu. Przynajmniej nie musiałem zmieniać trasy do roboty przez niespodzianki.
        • Gość: z Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 08:56
          Jeśli kierowca był zmęczony, to powinien zrobić sobie przerwę. Po to są tachografy w samochodach ciężarowych, dostawczakach, autobusach, busach itp., żeby przestrzegać maksymalnych czasów pracy i niezbędnych przerw i unikać sytuacji, gdzie łatwo popełnia się takie fatalne w skutkach błędy. Natomiast praktyka jest taka, że tachografy są nagminnie oszukiwane (wyłączane dodatkowymi wyłącznikami, zmieniane tarczki etc.).
          Jeden baran zerwał dzisiaj trakcję, a inny parę dni temu "skasował" cały wiadukt pakując się pod niego z koparką na lawecie, z podniesioną łyżką. I jak tu nie mówić o bezmózgowiu?
        • Gość: driver Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: 193.105.192.* 11.01.11, 10:44
          Popieram taka jest rzeczywistość, prywaciarze wykorzystują (nie wszyscy),żeby tylko pare groszy wpadło do kieszenie,kosztem kierowcy i innych.Najważniesz,że nikomu nic się nie stało!!!
          • tbernard Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole 11.01.11, 11:40
            A kierowca to nie prywaciarz?
        • Gość: Amazi Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 15:50
          Takie małe sprostowanie:
          Cukrownię kupiła inna cukrownia. Niemiecki Sudzucker. A nie "kilku chciawych polaków"

I jeszcze dodam:
          Zwalone zostało 7 słupów stalowych trakcyjnych i bodajże 4 (tu nie jestem pewna) betonowe oświetleniowe.

Tak na marginesie: fajnie to musiało wyglądać ;-)
          • Gość: woit2 Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 20:12
            A SUDZUCKER to nie jest chciwy?
            • Gość: Amazi Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 01:12
              Może i jest, ale nie polski ;-)
          • Gość: Doombringer Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.132.dream.net.pl 12.01.11, 09:16
            Betonowe trakcyjne tez zostały zwalone. sam widziałem jak z rana jechałem.
            Co do cukrowni to rzeczywiście Sudzucker kupił ja jak jeszcze była cukrownią. Teraz teren nalezy do dwóch polaków. Przynajmniej część, na której były baraki mieszkalne. Wiem bo mąż znajomej ma z nimi przeprawe bo nie chce się wyprowadzić.
            Podejrzewam też że reszta moze też do nich należeć choćby ze względu na to, że cukrownie budowali Niemcy i jakoś nie widze ich w roli destruktorów tego co stworzyli.
            Z resztą nie ważne kto jest właścicielem. Ktoś jednak zmusza ludzi do jeżdżenia ciężarówkami w te i nazad i zasypywanie osadników.
            Co do wygladu to z relacji kilku znajomych osób wynika, ze był straszny huk i potężny błysk. tyle wiem. Dziwi mnie natomiast to, ze wstałem teoretycznie 15 minut po zdrzeniu a wyszedłem z domu 45 minut po nim. Nic nie słyszałem a mieszkam chyba najblizej przjazdu. Za to obecne roboty wyjatkowo dobrze słysze.
            • pracownikxyz Klasyczne wrogie przejęcie? 12.01.11, 09:20
              Pięknie
      • biker_luki Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole 11.01.11, 09:43
        Ten odcinek ma chyba jakąś klątwę. Jak nie towarowy wypadnie, a to podkłady nie wytrzymały, a to znów zwrotnica się zawiesi.
        Teraz ktoś w kręgle sobie pograł - tak słupy pościnało.
        Od 2 lat odkąd mieszkam w tym rejonie zawsze coś jest nie tak.
        • Gość: z ukosa Po prostu jest coraz wiecej idiotow z prawem jazdy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.01.11, 12:02
          Samo nic sie nie dzieje. Klatwa to argument ciemnogrodu.
          Glupota ludzka, beznadziejna glupota.
          Coraz wiecej jest przykladow na te glupote.
      • tomek854 Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole 14.01.11, 23:43
        dfgfdg napisał:

> Kolej ma nadzieję do godz. 13 uruchomić lokomotywę spalinową
        >
        > Nie wiedziałem że lokomotywę uruchamia się tak długo...

Może to nie spalinówka a parowóz? Co większe muszą stać pod parą przez kilkanaście godzin żeby w ogóle ruszyć z miejsca...
    • Gość: zocha Na Poprzecznej czy Czajkowskiego... IP: *.internetia.net.pl 11.01.11, 08:19
      ... to się stało? Wie ktoś?
      • Gość: zocha Re: Na Poprzecznej czy Czajkowskiego... IP: *.internetia.net.pl 11.01.11, 08:21
        Właśnie dopisali, że na Poprzecznej. Dziękuję :)
    • pracownikxyz Legendarna głupota!!! 11.01.11, 09:16
      Jak powiedział Einstein: "Dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota. Co do tego pierwszego mam wątpliwości".
      • Gość: r Re: Legendarna głupota!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 09:26
        przychylam sie do wypowiedzi! ;) jestem zdania, ze cala ciezka logistyka powinna pojsc znowu na tory kolejowe, byloby bezbieczniej i mnie mniej korków! A i kolej by zarobila!
        • pracownikxyz Re: Legendarna głupota!!! 11.01.11, 09:48
          Trochę czasu temu, też tak sądziłem, bo miałem poczucie, że kolejarze to odpowiedzialni ludzie, ale teraz widzę, że to niestety nieudolna klika, jak wszędzie.
        • jachay Re: Legendarna głupota!!! 11.01.11, 13:31
          Umarłbyś z głodu, wszystko co przewozi kolej trwa średnio 10 razy dłużej niż transportem kołowym. No i ta organizacja! ;-).
      • nazimno Tak, to prawda: 11.01.11, 11:26

www.goodreads.com/quotes/show/291420
    • kanapkazesrem Racjonalizator 11.01.11, 09:53
      Po prostu kierowca wziął sobie do serca hasło "Tiry na tory".
      Tyle tylko, że źle dobrał wysokość pantografu.
    • Gość: ciekawski Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.ip.netia.com.pl 11.01.11, 10:23
      Ciekawe, czy idiota, który kierował ciężarówką, poniesie jakiekolwiek konsekwencje swojego debilizmu? Powinni mu odebrać prawo jazdy, przecież ewidentnie nie nadaje się do prowadzenia czegokolwiek bardziej skomplikowanego niż furmanka!!!
    • Gość: mariusz naprawa IP: 78.9.97.* 11.01.11, 12:15
      portal wroclove2012.com/pl/artykul_o_wroclawiu/id_1300 podał że naprawa potrwa 5 dni masakra!
      • Gość: mika Re: naprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 15:22
        czy ktoś wie czy ten szynobus Trzebica - Wrocław kursuje normalnie czy z powodu tej awarii ma opóźnienie? a może te parę dni nie będzie go wcale????
        będę wdzięczna za info, dziękuję.
        • Gość: Zal Re: naprawa IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 11.01.11, 15:33
          Podobno jeden kursuje na trasie Wrocław Gł - Nadodrze a drugi Psie pole - Trzebnica. Pomiędzy Nadodrzem a Psim Polem jeździ autobus, ale nie daję sobie głowy uciąć za poprawność i aktualność tych danych
        • pracownikxyz Re: naprawa 11.01.11, 15:47
          Gość portalu: mika napisał(a):

> czy ktoś wie czy ten szynobus Trzebica - Wrocław kursuje normalnie czy z powod
          > u tej awarii ma opóźnienie? a może te parę dni nie będzie go wcale????
          > będę wdzięczna za info, dziękuję.

Ponoć oczyścili jeden tor i przeciągają wszystko spalinowymi lokomotywami między psim-polem i nadodrzem.
    • koloko2 Sołtysowice: Pociągi kursują jednym torem [WIDEO] 11.01.11, 18:36
      Tak to bywa jak przestarzała sieć trakcyjna jest naciągnięta do granic możliwości jak gumka w przymałych majtkach - stąd rozmiary awarii.
      • tomek854 Re: Sołtysowice: Pociągi kursują jednym torem [WI 14.01.11, 23:44
        koloko2 napisał:

> Tak to bywa jak przestarzała sieć trakcyjna jest naciągnięta do granic możliwoś
        > ci jak gumka w przymałych majtkach - stąd rozmiary awarii.

Oczywiście. Bo nowoczesna sieć w ogóle nie jest naciągnięta i kable luźno sobie zwisają jak sznurki do prania :P
        • koloko2 Re: Sołtysowice: Pociągi kursują jednym torem [WI 14.01.11, 23:59
          chciałeś się popisać wiedzą, ale Ci nie wyszło :)
          • tomek854 Re: Sołtysowice: Pociągi kursują jednym torem [WI 15.01.11, 00:43
            Oczywiście, co tylko powiesz.
    • Gość: janpoprzeczny Zamkną przejazd na Sołtysowicach IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 19:32
      Pociągi, pociągami, ale do jutrzejszego przedpołudnia mają być stale opuszczone szlabany na Poprzecznej. Ciekawe ilu kierowców wjedzie jutro rano w ślepą...

więcej info

--------------------------------------------
      www.wroclawm.pl
      • Gość: Amazi Re: Zamkną przejazd na Sołtysowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 01:17
        maziOstatnio bodajże na 2 tygodnie ten przejazd zamknęli, gdy go remontowali.
        Pierwsze dni były masakrą, bo ludzie jeździli na pamięć i informacja nie była dobra, ale potem jakoś nie było najgorzej...
        Fajnie by było jakby te wszystkie TIR-y nie skracały sobie drogie na obwodnicę przez Redycką, bo masakrycznie tu drogi już rozwaliły...
    • Gość: Romano z TIRa Re: Ciężarówka zwaliła siedem słupów trakcji kole IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.11, 21:36
      Szacun dla kolesia. Jeden numer i cała Polska o nim mówi. Że też wcześniej na to nie wpadłem...
      • Gość: Jonasz i bez niego PKP to upadla kobitka IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.11, 07:11
        czemu narzekacie na kierowce? Kolej i bez niego siega dna ! On pomogl tylko na swoj sposob !
      • pracownikxyz Kompleksy? 12.01.11, 09:22
        Parcie na szkło?
      • Gość: z ukosa Mam lepszy pomysl. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.01.11, 09:59
        Eat yor shit, do a movie and put the movie to youtube.

PS
        Bedziesz slawny na caly swiat, Romano.
        No i bedzie taniej dla podatnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka