Dodaj do ulubionych

Raz jeszcze teatralnie

IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 12:44
Bylo o aktorach - to może teraz o reżyserach wrocławskich teatrów?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 13:03
      Czemu nie? Świetny pomysł.

Dla mnie absolutnym numerem jeden jest Piotr Cieplak, który we wrocławskim
      teatrze współczesnym wyreżyserował w 1993 r. GENIALNĄ "Historyję o chwalebnym
      Zmartwychwstaniu Pańskim" Mikołaja z Wilkowiecka, a w styczniu tego
      roku "Historię Jakuba" wg Wyspiańskiego. We wrocławskim ośrodku TVP powstała
      też telewizyjna adaptacja "Człowieka, który był Czwartkiem" wg Chestertona z
      plenerami w Zoo i okolicach. Jeśli do tego dodam oglądane przeze mnie
      inscenizacje toruńskie (zwłaszcza przezabawny "Żołnierz królowej Madagaskaru"
      Dobrzańskiego/Tuwima) i warszawskie (zwłaszcza "Historia o Miłosiernej"
      Suassuny i "Kubuś P." wg Milne'a), otrzymam całokształt teatru, jaki lubię
      oglądać - wizyjnego, ale prostego, oraz mającego wyraźne przesłanie.

Inni moi mistrzowie to Krystian Lupa, z którego wrocławskich przedstawień
      najbardziej cenię niedocenioną i już nie graną "Damę z jednorożcem" wg Brocha i
      Musila, oraz Jerzy Jarocki za arcydzieło w dwóch częściach, czyli "Płatonowa"
      i "Akt pominięty" Czechowa.

Z reżyserów młodszych bardzo lubię twórczość Pawła Miśkiewicza - i choć
      najbardziej podobało mi się przedstawienie niewrocławskie ("Pułapka" Różewicza
      połączona z "Przemianą" Kafki - dyplom w krakowskiej PWST w 1999 r.), to bardzo
      sobie cenię wszystkie dotychczasowe jego tutejsze spektakle, tj, "Sztukę"
      Rezy, "Kosmos" wg Gombrowicza i "Wiśniowy sad" Czechowa.

Nadzieję budzi również Paweł Szkotak, twórca alternatywnego Biura Podróży z
      Poznania. We Wrocławiu zadebiutował w zawodowym teatrze repertuarowym i był to
      wspaniały, acz też niedoceniony spektakl - "Pod drzwiami" Borcherta.
      • Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 13:10
        Popieram kolegę, też zachwycił mnie Cieplak - Historyją (...), którą widziałem
        w Warszawie - (szkoda dla Wrocławia, że Cieplak się tam przeniósł). Widziałeś
        może Wymazywanie Bernharda wg Lupy?
        • Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 13:24
          Jeszcze nie, ale się wybiorę. W czerwcu nie dam już
          rady (a w niedzielę 24 VI grają obie części w jeden
          dzień... buuuuu!!!), lecz co się odwlecze, to nie
          uciecze. Może tak przyjedzie "Wymazywanie" na
          październikowy Festiwal DIALOG do Wrocławia? Bo coś
          Lupy zapowiadano...
          • Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 13:43
            Dialog? Co to za festiwal
            • Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 13:58
              Nowy. Można nieoficjalnie powiedzieć, że będzie to mutacja toruńskiego
              Festiwalu KONTAKT. W październiku br. Krystyna Meissner, dyrektorka
              wrocławskiego T. Współczesnego, zaprosi na tydzień różne polskie i zagraniczne
              przedstawienia. Więcej informacji znajdziesz pod adresem:
              http://www.wroclaw.plan.pl/wroclaw/Kultura_i_sztuka/Teatry/wspolczesny.htm
              Niestety, repertuaru festiwalowego jeszcze nie opublikowano.
              • Gość: manka Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.01, 14:19
                Myślę, że nie ma sensu Rankingu reżyserów WROCLAWSKIch robić, bo przecież
                prawie wszyscy (oprócz Pawła Miskiewicza) są spoza Wrocławia. Możemy ewentualnie
                zastanowić się i ocenić najlepszy spektakl TYLKO i Wyłącznie pod kątem
                reżyserkim. I moim zdaniem będzie to "Pod drzwiami" (Teatr Współczesny) i
                niestety niegrany już "Zmierzch" (także Teatr Współczesny).
                Można także ocenić pod względem gry aktorskiej, ale to trzeba by inny wątek :)
                Mam nadzieję, że na DIALOGU będą przede wszystkim spektakle angielskie i
                rosyjskie...

pozdrawiam :)
                • Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 14:33
                  Zgodzę się z Tobą i nie zgodzę. Myślę, że taki ranking - jak każdy inny na tym
                  Forum - jest przede wszystkim zabawą. Jako taki może dobrze spełnić swoją rolę.

Gutek miał raczej na myśli nie tyle reżyserów wrocławskich, co we Wrocławiu
                  pracujących. Gdybyśmy mieli wybierać tylko spomiędzy rodowitych wrocławian, to
                  nasza lista byłaby niezmiernie krótka. Pawła Miśkiewicza np. trudno za
                  wrocławianina uznać, bo pochodzi z Kielc. Wymieniłem go, bo w naszym mieście
                  reżyserował, a chwilowo nawet dyrektoruje, choć tego kryterium pod uwagę akurat
                  nie brałem. Inni przeze mnie wymienieni twórcy również urodzili się i mieszkają
                  poza Wrocławiem, a jednak tu czasami coś wystawiają. Taka już natura zawodu
                  reżysera teatralnego, że za pracą jeździ się po świecie.

Pozdrawiam :-)
                • Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 15:23
                  Myślę, że ranking reżyserów pracujących we wrocławiu jest dalece ciekawszy od
                  rankingu aktorów. Zaczynając od Grotowskiego (najwięcej dla Teatru zrobił we
                  Wrocławiu, a nie w Opolu czy Pontederze)Jarockieg, etc.
                  Jeśli już piszę o aktorach to myślę przede wszystkim o jednym wybitnym, a
                  mianowicie Igorze Przegrockim. Brakuje mi w dzisiejszym pokoleniu aktorów (nie
                  tylko wrocławskich)przede wszystkim warsztatu i poczucia odpowiedzialności
                  zawodu aktora. Wielu z nich uwaza, że wystarczy skończyć szkołę, postawić głos
                  i mówić na masce.
                  • szpiro Re: Raz jeszcze teatralnie 15.06.01, 21:28
                    Rzadko bywam we Wroclawiu.Wiec spektakle teatralne ogladam sporadycznie.
                    Potwornie rozczarowal mnie Jerzy Jarzyna .Dobrze chyba napisalem nazwisko.'
                    Spektakl Fauztusa wg. prozy Manna byl skandalem.
                    Ztego co mnie ostatnio zachwicilo to Dama z jednorozcem w rez. Lupy.
                    Z tym , ze druga czesc tego spektaklu tzn. Kuszenie sw Weroniki byla
                    ewidentnie slaba.
                    Jestem pewny, ze nowy sezon Teatru Polskiego pod kier.art. Miskiewicza
                    bedzie wybitnie udany.
                    • Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 09:40
                      Jarzyna to taki wspolczesny Hanuszkiewicz o ktorym powiedzial znany rezyser w
                      rozmowie o indukcji T. alternatywnego na T, zawodowy, ze nie uwaza za bycie
                      alternatywnym poprzez wprowadzenie hondy do teatru.
                      Daj boze aby Miskiewiczowi sie udalo i wzial do galopu wroclawskich aktorow
                    • Gość: stary Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.01, 01:33
                      szpiro napisał(a):

> Rzadko bywam we Wroclawiu.Wiec spektakle teatralne ogladam sporadycznie.
                      > Potwornie rozczarowal mnie Jerzy

GRZEGORZ

Jarzyna .Dobrze chyba napisalem nazwisko.

NAZWISKO TAK
                      > Spektakl Fauztusa wg. prozy Manna byl skandalem.
                      > Ztego co mnie ostatnio zachwicilo to Dama z jednorozcem w rez. Lupy.
                      > Z tym , ze druga czesc tego spektaklu tzn. Kuszenie sw Weroniki byla
                      > ewidentnie slaba.
                      > Jestem pewny, ze nowy sezon Teatru Polskiego pod kier.art. Miskiewicza
                      > bedzie wybitnie udany.

• Gość: stary Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.01, 00:00
                        Gość portalu: stary napisał(a):

> szpiro napisał(a):
                        >
                        > > Rzadko bywam we Wroclawiu.Wiec spektakle teatralne ogladam sporadycznie.
                        > > Potwornie rozczarowal mnie Jerzy
                        >
                        > GRZEGORZ
                        >
                        > Jarzyna .Dobrze chyba napisalem nazwisko.
                        >
                        > NAZWISKO TAK
                        > >
                        Spektakl Fauztusa wg. prozy Manna

Faustusa

byl skandalem.
                        > > Ztego co mnie ostatnio zachwicilo to Dama z jednorozcem w rez. Lupy.
                        > > Z tym , ze druga czesc tego spektaklu tzn. Kuszenie sw Weroniki byla
                        > > ewidentnie slaba.
                        > > Jestem pewny, ze nowy sezon Teatru Polskiego pod kier.art. Miskiewicza
                        > > bedzie wybitnie udany.
                        >

• Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 07.07.01, 13:32
          I stało się! "Wymazywanie" - tak jak przypuszczałem - w październiku będzie we
          Wrocławiu na DIALOGU. Bardzo się cieszę! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka