Gość: Gutek IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 12:44 Bylo o aktorach - to może teraz o reżyserach wrocławskich teatrów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 13:03 Czemu nie? Świetny pomysł. Dla mnie absolutnym numerem jeden jest Piotr Cieplak, który we wrocławskim teatrze współczesnym wyreżyserował w 1993 r. GENIALNĄ "Historyję o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim" Mikołaja z Wilkowiecka, a w styczniu tego roku "Historię Jakuba" wg Wyspiańskiego. We wrocławskim ośrodku TVP powstała też telewizyjna adaptacja "Człowieka, który był Czwartkiem" wg Chestertona z plenerami w Zoo i okolicach. Jeśli do tego dodam oglądane przeze mnie inscenizacje toruńskie (zwłaszcza przezabawny "Żołnierz królowej Madagaskaru" Dobrzańskiego/Tuwima) i warszawskie (zwłaszcza "Historia o Miłosiernej" Suassuny i "Kubuś P." wg Milne'a), otrzymam całokształt teatru, jaki lubię oglądać - wizyjnego, ale prostego, oraz mającego wyraźne przesłanie. Inni moi mistrzowie to Krystian Lupa, z którego wrocławskich przedstawień najbardziej cenię niedocenioną i już nie graną "Damę z jednorożcem" wg Brocha i Musila, oraz Jerzy Jarocki za arcydzieło w dwóch częściach, czyli "Płatonowa" i "Akt pominięty" Czechowa. Z reżyserów młodszych bardzo lubię twórczość Pawła Miśkiewicza - i choć najbardziej podobało mi się przedstawienie niewrocławskie ("Pułapka" Różewicza połączona z "Przemianą" Kafki - dyplom w krakowskiej PWST w 1999 r.), to bardzo sobie cenię wszystkie dotychczasowe jego tutejsze spektakle, tj, "Sztukę" Rezy, "Kosmos" wg Gombrowicza i "Wiśniowy sad" Czechowa. Nadzieję budzi również Paweł Szkotak, twórca alternatywnego Biura Podróży z Poznania. We Wrocławiu zadebiutował w zawodowym teatrze repertuarowym i był to wspaniały, acz też niedoceniony spektakl - "Pod drzwiami" Borcherta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 13:10 Popieram kolegę, też zachwycił mnie Cieplak - Historyją (...), którą widziałem w Warszawie - (szkoda dla Wrocławia, że Cieplak się tam przeniósł). Widziałeś może Wymazywanie Bernharda wg Lupy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 13:24 Jeszcze nie, ale się wybiorę. W czerwcu nie dam już rady (a w niedzielę 24 VI grają obie części w jeden dzień... buuuuu!!!), lecz co się odwlecze, to nie uciecze. Może tak przyjedzie "Wymazywanie" na październikowy Festiwal DIALOG do Wrocławia? Bo coś Lupy zapowiadano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 13:43 Dialog? Co to za festiwal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 13:58 Nowy. Można nieoficjalnie powiedzieć, że będzie to mutacja toruńskiego Festiwalu KONTAKT. W październiku br. Krystyna Meissner, dyrektorka wrocławskiego T. Współczesnego, zaprosi na tydzień różne polskie i zagraniczne przedstawienia. Więcej informacji znajdziesz pod adresem: http://www.wroclaw.plan.pl/wroclaw/Kultura_i_sztuka/Teatry/wspolczesny.htm Niestety, repertuaru festiwalowego jeszcze nie opublikowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manka Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.01, 14:19 Myślę, że nie ma sensu Rankingu reżyserów WROCLAWSKIch robić, bo przecież prawie wszyscy (oprócz Pawła Miskiewicza) są spoza Wrocławia. Możemy ewentualnie zastanowić się i ocenić najlepszy spektakl TYLKO i Wyłącznie pod kątem reżyserkim. I moim zdaniem będzie to "Pod drzwiami" (Teatr Współczesny) i niestety niegrany już "Zmierzch" (także Teatr Współczesny). Można także ocenić pod względem gry aktorskiej, ale to trzeba by inny wątek :) Mam nadzieję, że na DIALOGU będą przede wszystkim spektakle angielskie i rosyjskie... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 15.06.01, 14:33 Zgodzę się z Tobą i nie zgodzę. Myślę, że taki ranking - jak każdy inny na tym Forum - jest przede wszystkim zabawą. Jako taki może dobrze spełnić swoją rolę. Gutek miał raczej na myśli nie tyle reżyserów wrocławskich, co we Wrocławiu pracujących. Gdybyśmy mieli wybierać tylko spomiędzy rodowitych wrocławian, to nasza lista byłaby niezmiernie krótka. Pawła Miśkiewicza np. trudno za wrocławianina uznać, bo pochodzi z Kielc. Wymieniłem go, bo w naszym mieście reżyserował, a chwilowo nawet dyrektoruje, choć tego kryterium pod uwagę akurat nie brałem. Inni przeze mnie wymienieni twórcy również urodzili się i mieszkają poza Wrocławiem, a jednak tu czasami coś wystawiają. Taka już natura zawodu reżysera teatralnego, że za pracą jeździ się po świecie. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 15:23 Myślę, że ranking reżyserów pracujących we wrocławiu jest dalece ciekawszy od rankingu aktorów. Zaczynając od Grotowskiego (najwięcej dla Teatru zrobił we Wrocławiu, a nie w Opolu czy Pontederze)Jarockieg, etc. Jeśli już piszę o aktorach to myślę przede wszystkim o jednym wybitnym, a mianowicie Igorze Przegrockim. Brakuje mi w dzisiejszym pokoleniu aktorów (nie tylko wrocławskich)przede wszystkim warsztatu i poczucia odpowiedzialności zawodu aktora. Wielu z nich uwaza, że wystarczy skończyć szkołę, postawić głos i mówić na masce. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiro Re: Raz jeszcze teatralnie 15.06.01, 21:28 Rzadko bywam we Wroclawiu.Wiec spektakle teatralne ogladam sporadycznie. Potwornie rozczarowal mnie Jerzy Jarzyna .Dobrze chyba napisalem nazwisko.' Spektakl Fauztusa wg. prozy Manna byl skandalem. Ztego co mnie ostatnio zachwicilo to Dama z jednorozcem w rez. Lupy. Z tym , ze druga czesc tego spektaklu tzn. Kuszenie sw Weroniki byla ewidentnie slaba. Jestem pewny, ze nowy sezon Teatru Polskiego pod kier.art. Miskiewicza bedzie wybitnie udany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 09:40 Jarzyna to taki wspolczesny Hanuszkiewicz o ktorym powiedzial znany rezyser w rozmowie o indukcji T. alternatywnego na T, zawodowy, ze nie uwaza za bycie alternatywnym poprzez wprowadzenie hondy do teatru. Daj boze aby Miskiewiczowi sie udalo i wzial do galopu wroclawskich aktorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.01, 01:33 szpiro napisał(a): > Rzadko bywam we Wroclawiu.Wiec spektakle teatralne ogladam sporadycznie. > Potwornie rozczarowal mnie Jerzy GRZEGORZ Jarzyna .Dobrze chyba napisalem nazwisko. NAZWISKO TAK > Spektakl Fauztusa wg. prozy Manna byl skandalem. > Ztego co mnie ostatnio zachwicilo to Dama z jednorozcem w rez. Lupy. > Z tym , ze druga czesc tego spektaklu tzn. Kuszenie sw Weroniki byla > ewidentnie slaba. > Jestem pewny, ze nowy sezon Teatru Polskiego pod kier.art. Miskiewicza > bedzie wybitnie udany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Raz jeszcze teatralnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.01, 00:00 Gość portalu: stary napisał(a): > szpiro napisał(a): > > > Rzadko bywam we Wroclawiu.Wiec spektakle teatralne ogladam sporadycznie. > > Potwornie rozczarowal mnie Jerzy > > GRZEGORZ > > Jarzyna .Dobrze chyba napisalem nazwisko. > > NAZWISKO TAK > > Spektakl Fauztusa wg. prozy Manna Faustusa byl skandalem. > > Ztego co mnie ostatnio zachwicilo to Dama z jednorozcem w rez. Lupy. > > Z tym , ze druga czesc tego spektaklu tzn. Kuszenie sw Weroniki byla > > ewidentnie slaba. > > Jestem pewny, ze nowy sezon Teatru Polskiego pod kier.art. Miskiewicza > > bedzie wybitnie udany. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: Raz jeszcze teatralnie IP: 195.116.104.* 07.07.01, 13:32 I stało się! "Wymazywanie" - tak jak przypuszczałem - w październiku będzie we Wrocławiu na DIALOGU. Bardzo się cieszę! :-))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś