Dodaj do ulubionych

Budowa galerii przy stadionie. Solorz przeciąga...

18.03.11, 08:12
Hhahaha kolejny sukces dynamicznego sternika? Solorz glupi nie jest i nie bedzie wywalal kasy na cos co jest niepotrzebne. To ze jakis pseudourzedas wymyslil ze galeria sfinansuje klub sportowy nie musi oznaczac ze tak rzeczywiscie bedzie.
Obserwuj wątek
    • krzysztofczyz Budowa galerii przy stadionie. Solorz przeciąga... 18.03.11, 08:17
      O takiej sytuacji pisaliśmy przy przepychankach w koło stadionu rok temu. Bardziej zastanawiająca jest podana kwota na utrzymanie Śląska. Czy mając takie pieniądze do dyspozycji bez konieczności walczenia o nie, warto bedzie się męczyć o jakieś mistrzostwo. Bardzo niepokojący jest też wszechobecny udział symboli klubu na manifestacjach nazistowskich. Jako Wrocławianin jestem mocno przeciwny, aby ktoś mnie postrzegał przez obraz kiboli i nazistów.
      • Gość: zzz Nie znasz budżetów IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.11, 12:31
        Problem manifestacji "narodowców" zrzeszonych wokół niejakiego Pana Romka, autora książki "Jak pokochałem Adolfa Hitlera" niewątpliwie istnieje i nie można go lekceważyć. Te łysole nikogo nie zachęcą do przyjścia na trybuny. Ogólnie, z frekwencją będzie problem, bo stadion jest tak o co najmniej 10 tysięcy miejsc za duży...
        Budżety w lidze ciągle rosną, budżet Lecha Poznań dobija już chyba do 60 milionów, pewnie nie wiele mniej, jak nie więcej ma warszawska Legia... Te dwa razy po 5 milionów nie szokuje, oczywiście, są też i pieniądze z innych źródeł, ale Śląsk nie jest jakimś krezusem. Pomoc miasta nie będzie potrzebna po otwarciu stadionu - zwiększy się atrakcyjność Śląska dla reklamodawców.
      • Gość: Paździoch Kolejna dziura w ziemi, karwasz twasz IP: *.217.146.194.generacja.pl 18.03.11, 13:25
        to już pomału staje się specjalnością Wrocławia. Ja to zgłoszę jutro do administracji
    • com.bi-nerki Budowa galerii przy stadionie. Solorz przeciąga... 18.03.11, 08:45
      Jak zaczną budować po Euro to wszystkie drogi, chodniki, zatoczki, ścieżki, trawniczki etc, które powstają przy okazji budowy stadionu zostaną zdewastowane przez ciężki sprzęt budowlany.
      • Gość: albis Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.111.241.195.static.crowley.pl 18.03.11, 08:52
        I o to chodzi. Czy wiesz, ile zarobią firmy różnych znajomych królika na późniejszych niezbędnych naprawach tej całej zniszczonej infrastruktury?
      • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 09:25
        > Jak zaczną budować po Euro to wszystkie drogi, chodniki, zatoczki, ścieżki, tra
        > wniczki etc, które powstają przy okazji budowy stadionu zostaną zdewastowane pr
        > zez ciężki sprzęt budowlany.

Co tam trawniczki koło stadionu,
        Lepiej się zastanów jak będzie wyglądało centrum gdy watahy kiboli niezadowolone z wyniku meczu będą rozbijać witryny wystawowe i niszczyć auta.
    • pawel_zet Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 18.03.11, 08:54
      Wrocławskie lemingi powinny zacząć się oswajać z myślą, że żadnego wielkiego Śląska nie będzie. Będzie marniutka drużyna wspierana przez zagorzałych kiboli-szalikowców. Stadion będzie świecił pustkami. Trzeba będzie likwidować ostatnie pozostałe przy życiu żłobki i przedszkola, żeby zapewnić kibolom miejsce swoistej rozrywki (utrzymanie stadionu tej klasy, który powstaje obecnie na Maślicach, będzie dla miasta bardzo poważnym obciążeniem, nie wspominając nawet odsetek od kredytu). No chyba że zapadnie decyzja o przeniesieniu na stadion targowiska z Dworca Świebodzkiego, co na moją logikę byłoby całkiem rozsądnym w obecnej sytuacji pomysłem.
      • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 09:55
        > Wrocławskie lemingi powinny zacząć się oswajać z myślą, że żadnego wielkiego Śl
        > ąska nie będzie. Będzie marniutka drużyna wspierana przez zagorzałych kiboli-sz
        > alikowców. Stadion będzie świecił pustkami. Trzeba będzie likwidować ostatnie p
        > ozostałe przy życiu żłobki i przedszkola, żeby zapewnić kibolom miejsce swoiste
        > j rozrywki (utrzymanie stadionu tej klasy, który powstaje obecnie na Maślicach,
        > będzie dla miasta bardzo poważnym obciążeniem,

Przecież zawsze można stadion rozebrać wzorem Portugalii czy Austrii.
        Można tez przenieść na stadion wszystkie wrocławskie targowiska i zrobić stadion X-lecia (rządów Dutkiewicza) .Pewnie wielu kupców z najwierniejszego bazaru Europy czyli z warszawskiego stadiony X-lecia przyjedzie ze swoimi szczekami do Wrocławia.
        Najedzie tu dużo Wietnamczyków i powinno to pobudzić drobną przedsiębiorczość .
        A jak z targowiskiem nie wyjdzie zawsze można zamiast burzyć stadion i wywozić gruz zrobić na nim wysypisko śmieci . Wszak sąsiednie wysypisko na Malicach jest już zamknięte i śmieci trzeba wozić do Lubina. Dałoby to podwójne korzyści.Oszczędność na rozbiórce i na transporcie oraz za składowanie śmieci. Można by się pochwalić na świecie, że mamy najnowocześniejsze wysypisko i ściągnęło by to obcy kapitał do Wrocławia.
        Można by też na widowni ustawić lustra skupiające promienie słoneczne i zbudować nowoczesną elektrownię słoneczną.

> nie wspominając nawet odsetek o
        > d kredytu).
        Podniesie się opłaty za wodę i ścieki oraz podatek od nieruchomości i zawsze na odsetki starczy.
        W końcu niemiecki bank musi zarobić bo dał kredyt aby zarobiła niemiecka firma.

> No chyba że zapadnie decyzja o przeniesieniu na stadion targowiska
        > z Dworca Świebodzkiego,
        Pisałem o tym wyżej. To jedyny rozsądny sposób na zapełnienie stadionu.Łatwo będzie na targowisko tramwajem dojechać a dostawcy przywiozą towar po AOW.
        Tramwaje plus mają drzwi ę obu stron to nawet większe zakupy jak wersalka będzie można tramwajem przewieźć .Wreszcie będzie coś dla ludzi.
        No i szynobus między W-w Świebodzki a W-w Stadion dla przyjezdnych niezorientowanych że targowisko przeniesiono.

> co na moją logikę byłoby całkiem rozsądnym w obecnej sy
        > tuacji pomysłem.
        Nie ma lepszego.
        Rozwijana murawa i można wynajmować stadion Śląskowi dwa razy w roku.
        A na esplanadzie giełda elektroniczna i narciarska.
        Na parkingu dla autobusów dzięki krzywdzie Krzywdów zrobić parking dla Tirów które nie zdążyły wjechać do miasta.
        Tam też można je przeładowywać na tramwaj towarowy
        Niech sobie kierowcy popijają w barze zbudowanym na widowni dla VIP-ów, a tramwajarze dostarczą towar do hipermarketów i fabryk.

• Gość: sss Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.internetia.net.pl 18.03.11, 10:20
          "Przecież zawsze można stadion rozebrać wzorem Portugalii czy Austrii. "
          W Austrii akurat pomysleli o tym wczesniej i konstrukcja stadionow uwzgledniala czesciowa rozbiorke trybun.Np. ich polowa z Klagenfurtu poplynela na Olimpiade do Pekinu.
          Co do galerii to od poczatku wiadomo bylo, ze to nierealny pomysl. Nie wierze zeby Solorz chcial zyski z jakiegokolwiek biznesu ladowac w pilke.
          Prawdopodobnie obiecal cos Sloncu Karkonoszy w zamian za inna obietnice, ale sie nie bilansuje, wiec olal sprawe.
          • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 10:28
            >"Przecież zawsze można stadion rozebrać wzorem Portugalii czy Austrii. "
            > W Austrii akurat pomysleli o tym wczesniej i konstrukcja stadionow uwzgledniala
            > czesciowa rozbiorke trybun.Np. ich polowa z Klagenfurtu poplynela na Olimpiad
            > e do Pekinu.
            > Co do galerii to od poczatku wiadomo bylo, ze to nierealny pomysl. Nie wierze z
            > eby Solorz chcial zyski z jakiegokolwiek biznesu ladowac w pilke.
            > Prawdopodobnie obiecal cos Sloncu Karkonoszy w zamian za inna obietnice, ale si
            > e nie bilansuje, wiec olal sprawe.

Solorz miał finansować Śląsk a tu się okazało że będzie musiał jeszcze utrzymywać stadion więc to troszkę za dużo zysków z galerii by poszło.
            Galerię i tak tam zbuduje ale na swoich warunkach.
            Pewnie też i szumią działacze Śląska bo państwowymi pieniędzmi można było robić przekręty, ale jak Solorz miałby finansować Śląsk to przecież śledziłby przepływ każdej złotówki.
            U prywaciarza dużo się nie nakradnie.
            • pawel_zet Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 18.03.11, 11:13
              Byłem przeciwny ME 2012 we Wrocławiu, bo uważałem, że to zły pomysł, który będzie kosztował dużo pieniędzy podatników, a nic dobrego dla Wrocławia z tego nie wyniknie.
              Pisałem jednak już wtedy, by przynajmniej nie wyrzucać pieniędzy w błoto, budując z rozmachem stadion dla marnej drużyny Śląska, gdy brakuje pieniędzy na przedszkola i żłobki. Pisałem o stadionach rozbieranych, sugerowałem modernizację Stadionu Olimpijskiego w zakresie pozwalającym spełnić minimalne wymagania UEFA. Włodarze i wrocławianie nie słuchali głosów rozsądku. Teraz trzeba będzie wypić to piwo.
              • map4 Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 18.03.11, 11:18
                pawel_zet napisał:

> Włodarze i wrocławianie nie słuchali głosów rozsądku. Teraz trzeba będzie wypić to piwo.

Pawle, jesteś mniejszością. Spośród głosujących w ostatnich wyborach samorządowych większość zadecydowała, że stadion ma być budowany. A reszty, czyli 60% uprawnionych do głosowania to w ogóle nie obchodzi.

Takie są niestety reguły demokracji, najgorszego z systemów politycznych - z wyjątkiem wszystkich innych, wypróbowanych wcześniej. (copyright by Winston Churchill)
                • sverir Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 19.03.11, 01:37
                  > Pawle, jesteś mniejszością. Spośród głosujących w ostatnich wyborach samorządowych
                  > większość zadecydowała, że stadion ma być budowany.

Jeżeli chodzi o przełożenie na stanowisko kandydatów, to raczej wszyscy głosujący byli za budową stadionu. Żaden kandydat nie zapowiadał wycofania się z przedsięwzięcia.
                • tbernard Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 19.03.11, 04:02
                  > Pawle, jesteś mniejszością. Spośród głosujących w ostatnich wyborach samorządow
                  > ych większość zadecydowała, że stadion ma być budowany. A reszty, czyli 60% upr
                  > awnionych do głosowania to w ogóle nie obchodzi.

Tylko, że coś mi się w pamięci kołacze, że ten Paweł Zet sam napisał, że na wybory nie chodzi, bo woli sobie w galeriach handlowych czas spędzać z rodziną. No to po co te lamenty?
                  • pawel_zet Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 19.03.11, 09:23
                    W świetle np. tego, co powyżej napisał sverir, to na kogo niby miałem głosować? Na "mniejsze zło"? Sorry, trzeba zachować pewną uczciwość choćby względem samego siebie. Mam zdecydowane poglądy w różnych kwestiach, nie będę więc popierał ludzi, którzy głoszą akurat coś całkiem przeciwnego do tego, co ja, tylko dlatego, że ktoś twierdzi, że ludzie, którzy nie chodzą na wybory, są bierni i wszystko im jedno, a to, że jest źle, to ich wina, bo to guzik prawda.
                    Nie jestem bierny. Niebiernie czasem piszę coś w internecie. Niebiernie prowadzę korespondencję z urzędem miejskim czy urzędami państwowymi na temat rzeczy, które mi się nie podobają. Czy narzekacze, którzy głosują na Dutkiewicza, bo ponoć nie ma lepszego kandydata, zadali sobie trud, by o niewłaściwych działaniach nadzorowanych przez Dutkiewicza władz napisać do NIK czy do jednego lub drugiego ministerstwa? Ja sobie taki trud zadałem, mimo że nie głosowałem na żadnego z PT kandydatów, bo wolałem pójść w niedzielę do galerii handlowej.
    • map4 Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 18.03.11, 09:05
      dfgfdg napisał:

> Hhahaha kolejny sukces dynamicznego sternika?

Wystarczy przecież ostatecznie zlikwidować popołudniowy szczyt komunikacyjny aby zaoszczędzić dzięki temu pięć milionów złotych rocznie. Pieniądze te można przesunąć na finansowanie Śląska Wrocław. Udziały Solorza w spółce można wykupić, sprzedając na przykład budynek urzędu miasta na placu Targowym. W ten sposób:
      1) biurokracja miejska się zmniejszy,
      2) Śląsk Wrocław stanie się 100% własnością gminy,
      3) Sławomir Wojtas wejdzie do panteonu mecenasów sportu na miarę Abramowicza, Hoppe'go czy Berlusconiego,
      4) zamiast galerii handlowej będzie można wybudować koło stadionu następny aquapark, albo inną fontannę. W ostateczności na siedmiu hektarach można byłoby urządzić mały park z centralnie umieszczoną rzeźbą martwego papieża. Taką zajebistą, do nieba. Wzór zagospodarowania tego miejsca centralnie w zieleni zatopioną rzeźbą Wielkiego Człowieka można znaleźć w Phenianie.

No, magistraccy, do dzieła. Problemy są przeważnie zamaskowanymi szansami.
      • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 10:07
        Odj*b się od papieża
        • Gość: jpII hahaha... IP: 193.109.212.* 18.03.11, 12:09
          prwadziwy głos chrześcijański ;)))
          • Gość: maxim Re: hahaha... IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 16:56
            > prwadziwy głos chrześcijański ;)))
            Kiedyś mieczem walczono z przeciwnikami religii.Religia chrześcijańska połączyła narody europejskie i dziś to kolebka kultury światowej a mówiąc patetycznie cywilizacji.
            Nie mówię ze jest lepsza od innych ośrodków cywilizacji ale ma wiele zalet i w oparciu o nią buduje się demokrację.
            Gdyby nie ta Bośnia czułbym się dumny że jestem europejczykiem i chrześcijaninem.

• map4 Re: hahaha... 18.03.11, 18:01
              Gość portalu: maxim napisał(a):

> Kiedyś mieczem walczono z przeciwnikami religii.Religia chrześcijańska połączył
              > a narody europejskie i dziś to kolebka kultury światowej a mówiąc patetycznie c
              > ywilizacji.

Chińczycy z dynastii Ming byli chrześcijanami ? A może fenicjanie ? Czyżby starożytni Grecy też wierzyli w tego, który urodził się dopiero pięćset lat później ?
              Czyżby budowniczy piramid też wierzyli w boga uciskanych przez siebie żydów, który wtedy jeszcze nie miał syna ? A może arabowie, jeszcze zanim dobry allah zesłał im proroka, też już byli chrześcijanami ?

Zastanów się lepiej, co piszesz. Jaka kolebka, jakiej cywilizacji ?

> Nie mówię ze jest lepsza od innych ośrodków cywilizacji ale ma wiele zalet i w
              > oparciu o nią buduje się demokrację.

Demokracja powstała w starożytnej Grecji pięćset lat przed narodzinami Chrystusa. Ponadto przez tysiąc osiemset lat po jego narodzinach nie istniało demokratyczne państwo jako takie.

> Gdyby nie ta Bośnia czułbym się dumny że jestem europejczykiem i
              > chrześcijaninem.

A dumny jesteś ze zniszczenia jeziora Wiktorii hodowlą jednego rodzaju ryby, która wymieniana jest potem na broń ? Projekt wspiera zresztą finansowo unia europejska.
              Poradzieckie powojskowe samoloty transportowe wożą w jedną stronę zamrożone filety a w drugą amunicję, granaty, kałachy i broń przeciwpancerną. A może dumny jesteś z finansowego wspierania jednych producentów bananów kosztem niedopuszczania do europejskiego rynku innych producentów bananów ?
              (podpowiedź: "cacy" są ci, którzy chodzą na pasku Francji. "be" to z kolei te państwa, które nie miały zaszczytu być w przeszłości kolonią francuską)

A może powodem do dumy jest zasypanie rynków Afryki dotowanymi unijnymi nadwyżkami żywnościowymi, co powoduje, że rolnictwo w Afryce leży i kwiczy a bieda i bezrobocie są tam powszechne ?

Czyżby powodem do dumy był fakt, że Unia zabiera się za urawniłowkę w podatkach państw członkowskich, decyduje które żarówki są legalne a jednocześnie nie potrafi ustandardyzować gniazdek elektrycznych w państwach członkowskich ?

Bez jaj ...
          • Gość: adam Nie rechotaj jak jakiś prosty ch.... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.03.11, 22:55
            .
      • na100procent a nie mówiłem, map? 18.03.11, 13:51
        mówiłem, że solpolu 3 nie bedzie.
        • map4 Re: a nie mówiłem, map? 18.03.11, 14:39
          na100procent napisała:

> mówiłem, że solpolu 3 nie bedzie.

Mówiłeś, mówiłeś. Z magistratu płynęły jednak tak uspokajające tony, że kredycik jest już tuż-tuż, że już wszystko obgadano, że nowa oferta jest tańsza od pierwotnej, i tak dalej, i tym podobnie, że nie chciałem Ci wierzyć.

Mea culpa, o ja głupi, znowu uwierzyłem magistrackim ...
      • tbernard Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 19.03.11, 04:13
        Nie wiem dlaczego akwapark w tym ciągu ironicznym wymieniłeś (następny jakby nie wiadomo ile ich było, jak galerii handlowych), bo jak dla mnie to własnie byłby strzał w dziesiątkę. Brakuje bardzo we Wrocławiu i okolicy tego typu ośrodków i na pewno frekwencja była by cały czas wysoka. Ten co wybudowano, to o wiele za mało jak na zapotrzebowania.
        • Gość: lps strzał w dwie dziesiątki nawet IP: 149.156.14.* 19.03.11, 13:47
          a co z rachunkiem za akwapark niemiec na 200mln plus odsetki? sprawa coś ucichła.
    • borsuk07 ale przez chwilę dla niektorych byl - zbawicielem 18.03.11, 09:14
      albo PRZYKRYWKĄ ! !
    • xfish Budowa galerii przy stadionie. Solorz przeciąga... 18.03.11, 09:55
      Dlaczego Slask jest utrzymywany z publicznych pieniedzy?

Pozdrowienia z Lubina ;)
      • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 10:17
        > Dlaczego Slask jest utrzymywany z publicznych pieniedzy?
        >
        > Pozdrowienia z Lubina ;)

Bo Wrocław jest skorumpowanym miastem.
        Tu nie biznesmeni przychodzą do prezydenta a prezydent jedzie do biznesmenów.
        Ciekaw jestem na co Solorz liczy, ale chyba nie dowiemy się bo będzie tajna umowa tak jak z ceną budowy Stadiony przez Mb gdzie nie powiedziano nam ze w każdej chwili MB moze zażadąc dodatkowych kikudziesieciu milionów aby nadrobić opóźnienia.
        Za opóźnienia wyrzucono Mostostal , a MB dostanie dodatkową kasę.
        te 5 milionów to jakaś ściema bo budżet Sląską w poprzednich latach był 28 mln z czego niby miasto miało płacić 14 bo miało 49% udziałów ale była umowa, że przez dwa lata miasto będzie pokrywać budżet Ślaska za Solorza aby ten miał pieniądze na galerię.Ciekaw jestem czy miasto płaciło te 28 mln czy tylko 14 i na co ta kasa poszła.
        Po kontroli NIK było zalecenie, że gmina ma się wyzbyć udziałów w Śląsku.
        Może Solorz się obraził, że nie dostał tych 2x14 mln ?
        Może gmina się wystraszyła i nie wpłaciła tej kasy ?
        • Gość: kacper_33 Maxim nie pisz bzur. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 10:34
          Maxim jak nie wiesz z ilu składowych składa się budżet Śląska i jak i każdego klubu to przestań pierdzielić farmazony. Napisałeś trzy czy cztery posty i w każdym piszesz kłamstwa. Zajmij się robotą a nie siedzisz od rana na necie. A może jesteś właśnie małym frustratem przekonanym o swej nieomylności który powiększył jakiś czas temu szeregi bezrobotnych i teraz opluwa wszystko i wszystkich i pisze aby pisać nie mając o tym co pisze zielonego pojęcia. Nie mam czasu przytaczać ci całego sprawozdania finansowego Śląska, ale jak wystarczy poszperać po necie aby wiedzieć jak wielkie bzdury piszesz.
          • Gość: Maxim Jesteś kibolem czy co ? IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 17:10
            > Maxim jak nie wiesz z ilu składowych składa się budżet Śląska i jak i każdego k
            > lubu to przestań pierdzielić farmazony. Napisałeś trzy czy cztery posty i w każ
            > dym piszesz kłamstwa. Zajmij się robotą a nie siedzisz od rana na necie.
            Zarobiłem tyle że starczy mi i moim dzieciom do końca życia.
            A w necie muszę siedzieć bo trudno grac na giełdzie bez bieżących informacji.

>A może
            > jesteś właśnie małym frustratem przekonanym o swej nieomylności który powiększ
            > ył jakiś czas temu szeregi bezrobotnych
            Ależ oczywiście ze był czas że byłem bezrobotnym.
            Bez tego nie założyłbym swojej pierwszej firmy.

>i teraz opluwa wszystko i wszystkich i
            Jebie ci się chłopi.Opluwam tylko złodziei , cwaniaków i osoby które przyznały się do współpracy z SB.
            Kiboli też opluwam to pomiot :)
            Ostanie wydarzenia to potwierdzają.
            Gdy ich będzie więcej dzięki stadionowi, to będą terroryzować miasto.

> pisze aby pisać nie mając o tym co pisze zielonego pojęcia.
            przyznaje że nie mam pełniej wiedzy o machlojkach w piłce nożnej.
            Ale tej wiedzy w pełni też nie maja prokuratorzy którzy zapełnili wrocławski areszt na Świebodzkiej Sędziami i działaczami w aferze Fryzjera.

>Nie mam czasu przy
            > taczać ci całego sprawozdania finansowego Śląska, ale jak wystarczy poszperać p
            > o necie aby wiedzieć jak wielkie bzdury piszesz.
            Tutaj NIK wykazał 5 mln straty w WSK Śląsk link
      • Gość: Wrocek Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.11, 10:26
        Bo to jest zwykła inwestycja - wkładaja kasę w Śląsk, który ma się wypromować i grać w pucharach, a w zamian za to na mecze zaczne chodzić więcej kibiców, więcej kasy będa wydawać na wszystko dookoła-więcej kasy z podatków, większa kasa dla klubu (i jej właścicieli - Solorza i Wrocławia) z praw do transmisji itd itp.... duuuuuużo źródeł zysku... zwykły biznes... Już rozumiesz??? WKS!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 10:30
          > Bo to jest zwykła inwestycja - wkładaja kasę w Śląsk, który ma się wypromować i
          > grać w pucharach, a w zamian za to na mecze zaczne chodzić więcej kibiców, wię
          > cej kasy będa wydawać na wszystko dookoła-więcej kasy z podatków, większa kasa
          > dla klubu (i jej właścicieli - Solorza i Wrocławia) z praw do transmisji itd it
          > p.... duuuuuużo źródeł zysku... zwykły biznes... Już rozumiesz??? WKS!!!!!!!!!!
          > !!!!!

Tylko ze proporcje kosztów i zysków się nie zgadzają.
          Ryzyko jest tak wielkie, że w prezencie Solorz dostał miliard od miasta, a pewnie chce więcej.

• map4 Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 18.03.11, 10:34
          Gość portalu: Wrocek napisał(a):

> Bo to jest zwykła inwestycja - wkładaja kasę w Śląsk, który ma się wypromować i
          > grać w pucharach, a w zamian za to na mecze zaczne chodzić więcej kibiców, wię
          > cej kasy będa wydawać na wszystko dookoła-więcej kasy z podatków, większa kasa
          > dla klubu (i jej właścicieli - Solorza i Wrocławia) z praw do transmisji itd it
          > p.... duuuuuużo źródeł zysku... zwykły biznes... Już rozumiesz??? WKS!!!!!!!!!!
          > !!!!!

Skoro to jest taki świetny interes, to właduj w niego swoje oszczędności. Przejdź się do banku, weź kredyt i wpakuj kapustę w drużynę piłkarską. Wyemitujcie z kolegami obligacje i sprzedajcie je lemingom. Załóżcie firmę, rozdzielcie udziały i wykupcie gminne udziały w spółce.

Ale od pieniędzy gminy przemocą zabranych jej mieszkańcom Ci o Tobie podobnym wara.
          Gmina zbiera podatki po to, aby wydawać je na komunikację zbiorową, wodociągi, kanalizację i przedszkola. Gmina nie jest od robienia interesów i mnożenia kapitału !

Był sobie już taki system, w którym władza publiczna zajmowała się kręceniem interesów. System ten zbankrutował.
        • dfgfdg Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 18.03.11, 12:34
          Gość portalu: Wrocek napisał(a):

> !!!!!

Podaj jeden (tylko JEDEN) przykład gdzieś ze świata gdzie coś takiego udało się wdrożyć i to działa.
        • Gość: mlx Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.11, 17:50
          Tylko, widzisz, jest jeden "drobny" problem. Skoro to jest zwykła inwestycja, to miasto nie ma prawa mieć udziałów (i finansować działalność) prywatnego klubu piłkarskiego. To się nazywa niedozwolona pomoc publiczna.
      • Gość: Gizberniasty A może Zagłębie nie jest? IP: 195.20.110.* 18.03.11, 10:58
        Myślisz pewnie, że utrzymuje się ze sponsorów?
        Tylko pewnie zapomniałeś, że KGHM jest spółką skarbu państwa.
      • Gość: Raf Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.static.korbank.pl 18.03.11, 11:21
        Różnica polega na tym, że Zagłębie jest utrzymywane z pieniędzy wszystkich Polaków (KGHM to własnosć narodu), a Śląsk jedynie z podatków płaconych przez wrocławian.
        • Gość: anty Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.Red-83-52-233.dynamicIP.rima-tde.net 18.03.11, 12:05
          To wszyscy maja akcje kghm? Wlasnosc narodu? Buehhe
          Ogarnij sie...
          • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 17:15
            > To wszyscy maja akcje kghm? Wlasnosc narodu? Buehhe
            > Ogarnij sie...

Tak skarb państwa ma udziały w KGHM
            Pobiera dywidendy od zysku, wyprzedaje cześć akcji.
            15%akcji państwo przekazało pracownikom, po to aby dobrze pracowali i pomnażali majątek który naród zainwestował w przedsiębiorstwo.
            Złoża miedzi to bogactwo narodowe a nie własność spółki.
            • Gość: mk Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.11, 10:21
              KGHM ma zostać do końca sprywatyzowana, bedziesz wtedy miał bogactwo narodowe, ale w kieszeniach niemieckich, francuskich lub tureckich, hehe
      • Gość: WKS Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.11, 11:45
        A Zagłębie to niby z jakich jest utrzymywane.Z prywatnych...troche obiektywizmu
      • Gość: zenek Bo opłacany z naszych pieniędzy bufon tak chciał. IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.11, 13:57
        A otumaniona fontanna gawiedź wybrała go "na stanowisko"
    • Gość: Cezary Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: 192.100.112.* 18.03.11, 09:58
      Co ty pieprzysz!!!
      Podpisał umowę z miastem, to powinien z niej się wywiązać.
      Nawiasem mówiąc, Solorz zawsze mi się kojarzył z szemranymi interesami (takimi jak Polsat, który nadaje reklamy przerywane filmami; Solpol, który idzie ma iść do rozbiórki itp) i nigdy nie wierzyłem, że spółka z nim może się udać.
      • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 10:22
        > Co ty pieprzysz!!!
        > Podpisał umowę z miastem, to powinien z niej się wywiązać.
        > Nawiasem mówiąc, Solorz zawsze mi się kojarzył z szemranymi interesami (takimi
        > jak Polsat, który nadaje reklamy przerywane filmami; Solpol, który idzie ma iść
        > do rozbiórki itp) i nigdy nie wierzyłem, że spółka z nim może się udać.

Przed Solorzem ostrzegało ABW prezydenta Wałęsę.
        Za bardzo współpracował z tajnymi służbami i za szybko jego imperium się rozrosło.
        Pamiętacie te kilka tysięcy Daci Oldcit (?) które Solorz upchnął we Wrocławiu na wszystkich placach ?
        To te co często miały zamiast klocków hamulcowych płytki z pilśni.
        Teraz inwestuje w net LTE to dawne służby będą miały pełną wiedzę o obywatelach.

• dfgfdg Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią 18.03.11, 12:35
        Gość portalu: Cezary napisał(a):

> Podpisał umowę z miastem, to powinien z niej się wywiązać.

A czy Solorz jakąkolwiek umowę podpisał? Z tego co mi wiadomo to nie.
    • rafal.duk Stadion potrzeby jak psu na prąciu dzwonek 18.03.11, 10:10
      • Gość: maxim Re: Stadion potrzeby jak psu na prąciu dzwonek IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 10:31
        Gdzieś prezydent musi pracować po 4-tej kadencji.
    • wojtas71 Budowa galerii przy stadionie. Solorz przeciąga... 18.03.11, 10:14
      hahaha i bardzo dobrze ze banki odmawiaja finansowania, jakas odpowiedzialnosc musi byc, w koncu trzezwo ktos ocenil miałkość planow i pomyslow Dutkiewicza.

Galeria, serwerownie, wszystko na pewno sie uda i stadion bedzie sie sam utrzymywal.

Haha nie wiem czy w ogole ktos chociaz grosz zarobi na tym betonowym posągu. Doczekamy sie za 1 MLD zł wielkiego bazaru i nic wiecej.
      • Gość: maxim Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 10:37
        > hahaha i bardzo dobrze ze banki odmawiaja finansowania, jakas odpowiedzialnosc
        > musi byc, w koncu trzezwo ktos ocenil miałkość planow i pomyslow Dutkiewicza.
        >
        Ależ przecież niemiecki bank dał pieniądze. Jest jeden warunek, że galerię mają budować niemieckie firmy.
        Niedługo sternik sprzeda nas Niemcom.

> Haha nie wiem czy w ogole ktos chociaz grosz zarobi na tym betonowym posągu. Do
        > czekamy sie za 1 MLD zł wielkiego bazaru i nic więcej.
        Stadion nie musi przynosić dochodu.
        To nośnik kultury i rozrywki.
        To wspaniałe miejsce do zarabiania na reklamach w Polsacie który odpowiednio będzie pokazywał bilbordy stadionowe. Solorz nie wpuści innych telewizji

> Haha nie wiem czy w ogole ktos chociaz grosz zarobi na tym betonowym posągu. Do
        > czekamy sie za 1 MLD zł wielkiego bazaru i nic więcej
        Bazar jest 100 razy potrzebny niż stadion wiec to może osłodzić ból wyższych podatków.

> Galeria, serwerownie, wszystko na pewno sie uda i stadion bedzie sie sam utrzym
        > ywal.
        >
        > czekamy sie za 1 MLD zł wielkiego bazaru i nic wiecej.
    • halflitra Mam Solorza gdzieś, ale jeszcze głębiej 18.03.11, 10:15
      Śląsk i jego futbol. Zbudujcie we Wrocławiu narodowe centrum tenisowe. To będzie coś. Piłka to niemęki sport.
      • map4 Re: Mam Solorza gdzieś, ale jeszcze głębiej 18.03.11, 10:38
        halflitra napisała:

> Zbudujcie we Wrocławiu narodowe centrum tenisowe.

"Międzygalaktyczne Centrum Gry W Bierki Elektryczne" to jeszcze lepszy pomysł na promocję miasta. Zważ na to, że takie centrum rozsławiłoby Wrocław w całej galaktyce, a nie tylko na jednej, małej, niebieskiej planecie.
    • Gość: REALista A może Solorz już nie chce inwestować w WKS Śląsk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 10:54
      Czyżby przejrzał na oczy?
      • Gość: WKS Re: A może Solorz już nie chce inwestować w WKS Ś IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.11, 12:06
        Jak się Solorzowi nie podoba inwestycja w Śląsk to trzeba wrócić do pomysłu z panem Drzymałą. To jest fascynat piłki i żyje nią.Nie ma oporów z wydawaniem pieniędzy, ma ich mniej ale jest bardziej szczodry. Był Kuchar ale niestety zainwestował w Lechie. ciekaw jestem dlaczego nie udało mu się to we Wrocławiu. Może ktoś mu pomógł...
        Jak Solorz nie ma serca do piłki to niech sobie da spokój, jego zaangażowanie w Śląsk widać przy próbie budowy centrum handlowego przy stadionie, to wielka kompromitacja. Jest dobrym biznesmenem ale z takim podejściem to nasz Śląsk daleko nie zajedzie.
        • Gość: mlx Re: A może Solorz już nie chce inwestować w WKS Ś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.11, 17:57
          No raczej wątpię czy Drzymała chciałby wrócić do rozmów, skoro będąc już prawie dogadanym z Dutkiewiczem został przez szanowne Miasto Wrocław wydymany, a z rękawa został wyjęty Solorz. Kultura biznesu, nie ma co :)
    • Gość: ^ Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.dip.t-dialin.net 18.03.11, 12:14
      > ZAMASKOWAĆ DZIURE W ZIEMI<

Wydrukować i powiesić nad biurkiem !
    • Gość: dfg Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.connecta.pl 18.03.11, 12:52
      ciekawe czy gazeta napisze o tym, jak to były asystent dynamicznego sternika związany z wyciekiem danych UrbanCard dzięki niewątpliwym kompetencjom znalazł ponownie zatrudnienie w spółce miasta
    • wielki_czarownik Hłehłehłe 18.03.11, 12:55
      Oj lemingi, lemingi... Coś mi się widzi, że znowu was ktoś dynamicznie wydymał.
      • Gość: ... Nobel z ekonomii dla Sternika IP: *.play-internet.pl 18.03.11, 13:27
        Kolejne mistrzowskie posuniecie.Rafal do spolki z Zyga i Birka wymyslili samonapedzajacy sie wehikul zyskow.Budujemy galerie ktora utrzyma 40 tys, pusty stadion i druzyne walczaca o MP.
        To takie proste,az dziw ze nikt na swiecie na to nie wpadl,zwlaszcza w krajach bardziej rozwinietych. Piekny sen...Az nagle okazuje sie ze to bzdura, rozni smutni panowie w bankach przeliczyli to i owo i jakos nie kwapia sie zeby dac kredycik na ten cud geszeft.Ale to zli ludzie sa,nie chca wejsc w pewny interes.Moze Rafik zwroci sie do swoich wyrobionych intelektualnie wyborcow i poprosi o mala zrzute na wybudowanie galerii.
        Geniusz,prawdziwy geniusz.
        A bylo zbudowac nowy stadion na 25k miejsc i zupelnie by wystarczylo.I nie wchodzic w interesy z Solorzem ktory jak wiadomo nigdy na biznesach nie traci.
        JAk mawiaja w kultowym juz polskim filmie:
        "Chcielice wydymac Freda to Fred wydymal was"
        • radeberger Re: Nobel z ekonomii dla Sternika 18.03.11, 13:29
          Gość portalu: ... napisał(a):

> A bylo zbudowac nowy stadion na 25k miejsc i zupelnie by wystarczylo.

Lepiej: było zadaszyć stadion olimpijski i by wystarczyło...
        • map4 Re: Nobel z ekonomii dla Sternika 18.03.11, 14:43
          Gość portalu: ... napisał(a):

> JAk mawiaja w kultowym juz polskim filmie:
          > "Chcielice wydymac Freda to Fred wydymal was"

Bo dymać to trzeba umieć. A ci co umieją, nie siedzą na posadach państwowych, tylko prywatnych, gdzie za tą umiejętność są godnie wynagradzani.
        • Gość: maxim Re: Nobel z ekonomii dla Sternika IP: *.e-wro.net.pl 18.03.11, 17:19
          > Kolejne mistrzowskie posuniecie.Rafal do spolki z Zyga i Birka wymyslili samona
          > pedzajacy sie wehikul zyskow.Budujemy galerie ktora utrzyma 40 tys, pusty stadi
          > on i druzyne walczaca o MP.
          > To takie proste,az dziw ze nikt na swiecie na to nie wpadl,zwlaszcza w krajach
          > bardziej rozwinietych. Piekny sen...Az nagle okazuje sie ze to bzdura, rozni sm
          > utni panowie w bankach przeliczyli to i owo i jakos nie kwapią sie zeby dać kre
          > dycik na ten cud geszeft.Ale to źli ludzie są,nie chcą wejść w pewny interes.Mo
          > ze Rafik zwroci sie do swoich wyrobionych intelektualnie wyborców i poprosi o m
          > ala zrzute na wybudowanie galerii.

Zatem należy to burzyć zanim skończą budowę.
          Zaoszczędzi się 25 mln dla MB za przyśpieszenie budowy
        • Gość: bosf Re: Nobel z ekonomii dla Sternika IP: *.play-internet.pl 18.03.11, 18:26
          A to, że stadion na Euro musi mieć minimum 30 tyś to już nie wiesz. Ale nie przeszkadza Ci to mędrkować.
          • Gość: mk Re: Nobel z ekonomii dla Sternika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.11, 10:27
            dlatego wrocławski ma 40 000. A ile tych meczy Euro tam będzie swoją drogą? Dwa? Trzeba było olać o oddać imprezę Krakowowi albo Chorzowowi, wzyscy byliby zadowoleni:
            Kibole Śląska, bo mieliby stadion na miarę swoich potrzeb - na 25 000
            -miasto, bo mniej by wydało na budowę i utrzymanie
            i oczywiście Krakusy czy Ślązacy, bo mieliby dwa mecze Euro.
      • Gość: andzelika juz dawno o tym wiedziałam, IP: *.static.korbank.pl 18.03.11, 13:56
        ze to tylko marzenia i że z tego nic realnego nie wyniknie! hahahahahahahaha . Trzeba było byc imbecylem, by w cos takiego uwierzyc!!!!!!
    • Gość: balajanek Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: 82.132.248.* 18.03.11, 13:27
      Że tak będzie pzrewidział niejeden forumowicz.Dudi obudził się z ręką w nocniku.
      • Gość: Bistor Re: Budowa galerii przy stadionie. Solorz przecią IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 14:01
        A gdzież to p. Żarski, miłośnik fraszek Dynamicznego, ma tę robotę?
    • Gość: zenek a wezeł przesiadkowy Wrocław Południe to pies??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.11, 13:59
      Co prawda tak wielki i żałosny jak wielki Sternik, ale zawsze...
    • zgrozazgroza ryzyko interesów z Wrockiem za duże 18.03.11, 16:12
      Na gó...prawdzie i wątpliwych interesach nic wartościowego nie powstanie: chyba dotarło do Solorza, że tylko pierwszy milion można ukraść a dalej trzeba uczciwie.
      • Gość: Obserwator Re: ryzyko interesów z Wrockiem za duże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 16:48
        Dlaczego aż 150 milionów Euro? Galerie nie są takie drogie. W końcu buduje się je za prywatne pieniądze, a te się liczy.

Gdybym miał 150ME nie władowałbym tych pieniędzy w Śląsk Wrocław. Są w Europie lepsze drużyny. A poza tym można dobrze zainwestować także poza sportem.

Zdziwię się, jeśli pan Solorz przestraszy się wizyty pana Prezydenta i natychmiast zleci budowę galerii.
        • zgrozazgroza Re: ryzyko interesów z Wrockiem za duże 18.03.11, 18:42
          Jasne. Nie po to jest się udziałowcem aby wydawać, ale po to aby zarabiać.
          Dutkiewicz się spotka i uzgodnią, że OK : weźmie się kredyt na miasto, strzeli się galerię (mało casu, kurna- ale coś się wymyśli) a potem to już z górki: sprzeda się korzystnie dalsze udziały Solorzowi i w końcu sprywatyzuje- przecież o to chodziło. To się nazywa minimalizacja ryzyka inwestorskiego.
    • Gość: bosf Należy zrezygnować z Solorza IP: *.play-internet.pl 18.03.11, 18:03
      a projekt zrobić na podstawie kredytu zabezpieczonego przez miasto. Potem galerię będzie można sprzedać innwemu inwestorowi. Po co nam ten Solorz, skoro na nic chłopak nie ma pieniędzy i czasu, a klub, którego jest współwłaścicelem muszą opłacać Wrocławianie?
      • na100procent Re: Należy zrezygnować z Solorza 18.03.11, 18:10
        kredytu sternik na szczęście więcej brać nie może, więc twój POmysł odpada :)

trzeba pojechać się płaszczyć i ssać solkowi, taka karma :)
        • map4 Re: Należy zrezygnować z Solorza 18.03.11, 18:14
          na100procent napisała:

> kredytu sternik na szczęście więcej brać nie może, więc twój POmysł odpada :)

... ale można wziąć kredyt na miejską spółeczkę. Taką całkiem nową spółeczkę, nieobciążoną innymi kredytami. Chętnych do bycia w zarządzie i radzie nadzorczej wśród fumfli Zadłużacza Wielkiego też nie brakuje. Spółeczkę wywianować można byłoby miejskim gruntem, czyli na przykład byłymi polami irygacyjnymi, żeby było zabezpieczenie pod kredyt.
          • na100procent Re: Należy zrezygnować z Solorza 18.03.11, 18:24
            podobno fstrętny rostossski szykuje jakieś kolejne szykany dla tych przekretów ze spółeczkami, pomijając fakt, że co by tu jeszcze wartościowego można było zastawić na taką spółeczkę? expo na żernikach? czy osuszone gó.wno na osobowicach będzie warte 250mln (esksolpol3+odsetki)?

a być może plany rostosskiego są powodem, dla których sprawa supermarketu piłkarskiego przyśpieszyły i ta spółczeka już jest, tylko o tym jeszcze nie wiemy?

ogólnie, sprawa nie jest klawa, słońce ma z tym paradygmatem piłkarskim sporo roboty, bo 2+2 na razie wychodzi -2
      • zgrozazgroza Re: Należy zrezygnować z Solorza 18.03.11, 18:45
        Po co rezygnować? Zrobi się dokładnie tak jak piszesz, a galerię się sprzeda w "promocji" właśnie Solorzowi - przecież właśnie o to chodziło od początku.
    • zwyklyglupol A kto da kase na nierentowne przedsięwzięcie? 18.03.11, 19:10
      To,że grupa urzedasów uznała sobie,że "da się zarobić" nie oznacza,że prywatni inwestorzy podzielą to zdanie. Gdyby to przedsięwzięcie miało jakikolwiek sens to już dawno trwałyby tam prace a nie dywagacje nad tym, czy ktoś udzieli kredytu. Jeżeli jeden z trzech najbogatszych ludzi w Polsce nie może dostać kredytu to ocena tego biznesplanu musi być miażdżąca. Ale zapewne przygotowywał go jakiś kolejny "garnek" z otoczenia Władcy Wrocławia.
      • Gość: kasie od Panstwa polscy byznesmeni stali sie miljarderami dzieki IP: *.bredband.comhem.se 19.03.11, 10:00
        Solorz, i reszta tej bandy, umie tylko pasozytowac na pieniadzach publicznych, zamówienia publiczne...to jest to co oni lubia najbadziej,
        ustawione przetargi...
        ale nie zeby z wlasnej kasy inwestowac w wielce ryzykowny projekt, galerii handlowej gdzies na wsi za Wrockiem dla kiboli....
        nie ma szlaków komunikacyjnych, przepustowosci, no i nie jest to dla zwyklych ludzi,
        • Gość: hy Re: polscy byznesmeni stali sie miljarderami dzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.11, 10:52
          galeria handlowa na przedmieściach to nowośc na rynku polskim, już widzę kolejki najemców
    • wybitniemadry za jaja dutkiewicza to duren 19.03.11, 10:27
      co ten glupek "podpisal" a jesli tak to odpowiada glowa, do rzezni z bydlem!
    • poborowy102 Olać Solorza i klub piłkarski 19.03.11, 12:01
      Solorz chyba chce, zeby miasto wybudowało galerie i i mu ją gratis odpaliło, albo policzył i wie, ze to się nie kalkuluje. Klub nigdy silny nie będzie, na to trzeba lat i milionów.
      Stadion oddać operatorowi, być może za dopłatą, niech tam organizuje koncerty i inne imprezy, ew. mecze reprezentacji
    • makapob Ustawa Prawo Prasowe, Ustawa o Inf. Publicznej 19.03.11, 12:26
      [i]Gdy poprosiliśmy prezydenta o wypowiedź w tej sprawie, stwierdził, że porozmawia, pod warunkiem że ujawnimy, skąd wiemy o planowanej rozmowie./i]

Dziennikarz albo niedouczony, albo po prostu chciał dać się zbyć. W świetle obowiązujących przepisów przedstawiciel władzy samorządowej nie ma prawa tak stawiać sprawy. Ma obowiązek odpowiedzieć w sposób wyczerpujący, ujawniając wszystkie szczegóły w terminie przewidzianym przepisami. Albo na piśmie odmówić udzielenia odpowiedzi, uzasadniając odmowę. Z taką odmową dziennikarz (lub każdy pytający o informację publiczną) może następnie iść do Naczelnego Sądu Administracyjnego, by ten rozpoznał, czy odmowa była uzasadniona.
      To wygląda na kontrolowany przeciek ze strony "miejskich". Nie pierwszy zresztą. Bo mimo wszystko trudno mi uwierzyć, żeby Maciorowski nie umiał się powołać na przepisy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka