japoni1 10.06.11, 15:18 Fatalny kolor. Tyle kasy wladowali w dworzec a w taki sposob chca zepsuc efekt koncowy. Czy ten dworzec musi wygladac dokladnie tak samo jak 200 lat temu? Czasy sie chyba zmienily? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olkapolka96 biały 10.06.11, 15:23 Mnie osobiście o wiele bardziej podoba się dworzec w bieli. Taki nieskazitelny. Żółty to chyba najpopularniejszy kolor w tego typu budowach i jest to już trochę kiczowate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Biały dworzec szybko by zżółkł. IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 15:52 Najszybciej blisko gruntu i w miejscach ustronnych, ocienionych. To chyba przez brak nasłonecznienia, powodującego blaknięcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topix Re: Biały dworzec szybko by zżółkł-to mit. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.06.11, 07:23 wszystko zależy od jakości tynku i farby i jej rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
pryszcze.duszy Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 15:25 tak, musi jak 200 lat temu inaczej równie dobrze można by go zburzyć i postawić nowoczesny skoro czasy się zmieniają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.11, 15:30 Kolor przypomina te, którymi kryte są bloki z wielkiej płyty. Masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.41.111.109.threembb.co.uk 10.06.11, 16:37 Czy ty widzisz wsyztsko albo czarne albo biale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omg. Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.internetia.net.pl 10.06.11, 17:35 operujesz skrajnościami. rewitalizacje zachodnie pokazują, że można coś zmienić w sposób elegancki, spójny, ale i nowoczesny. nie trzeba być wielkim estetą, by stwierdzić, że ten kolor to bullshit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.tktelekom.pl 10.06.11, 17:54 a ja uważam że ten kolor to strzał w 10, i z doświadczenia wiem że dobrze się 'trzyma' i prezentuje w naszym klimacie. Trzeba być kretynem żeby w taki sposób się wypowiadać: > nie trzeba być wielkim estetą, by stwierdzić, że ten kolor to bullshit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezx Re: kolory okropne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.11, 18:04 Kolory te które zostały wybrane są jakby to powiedzieć.... w kolorze kupy , takiej psiej rzadkiej kupy. Dla tej osoby która je wybrała powinna być przyznana nagroda daltonizmu!!! Proponuję zmienić te kolory na NCS S 0808-Y70R / NSC S 1505 - Y90R / NCS S 4005-Y80R. Dworzec zachowałby przynajmniej styl a tak będzie lepem na muchy i przypominał kolorem już jedną kupę we wrocławiu (Corte Verona) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciuu Żądam Białego IP: *.wroclaw.mm.pl 10.06.11, 15:40 Biały jest elegancki i jeszcze powiększa optycznie dworzec. W tym żółtawym bedzie wyglądać jak więzienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatality Re: Żądam Białego IP: *.awf.wroc.pl 10.06.11, 15:51 kolor poniżej dna,syf!! wygląda jak g*no! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Żądam Białego IP: *.internetia.net.pl 10.06.11, 16:21 Jeśli wygląda jak twoje g*** to powinieneś iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolfek Re: Żądam Białego IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.11, 17:55 jak mawiał "Anioł' gospodarz domu będzie wyglądac jak "gó... na trawie" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fjureczek Re: Żądam Białego IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.11, 11:37 a dokladniej "gowno w lesie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Biały dworzec szybko by zżółkł. IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 15:53 Najszybciej blisko gruntu i w miejscach ustronnych, ocienionych. To chyba przez brak nasłonecznienia, powodującego blaknięcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Żądam Białego IP: *.tktelekom.pl 10.06.11, 17:59 ość portalu: gosciuu napisał(a): > Biały jest elegancki i jeszcze powiększa optycznie dworzec. W tym żółtawym bedz > ie wyglądać jak więzienie. a po cholere ma powiększać optycznie taki kolos ?? kolejny geniusz forumowy Odpowiedz Link Zgłoś
topix Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 15:51 SREBRNY JEST OKI, I BYŁ OKI, CHCECIE KOŚCIÓŁ Z TEGO ZROBIĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Klapa jak zawsze 10.06.11, 16:09 Nie ważne jak wygląda estetycznie, ważne by było jak robili Niemcy. Może jeszcze ktoś zechce odtworzyć napisy po niemiecku, cesarskie orły i swastyki? Odpowiedz Link Zgłoś
litrowy Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 16:13 to tylko kolor, nie jest czarny, brazowy, rozowy ani seledynowy, dla mnie w porzadku, bialy szybko by sie wybrudzil, za jakis czas bedzie mozna go zawsze przemalowac, najwazniejsze zeby byl funkcjonalny i nierozowy, jesli tak bedzie to nie szukajcie sobie problemow na sile :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.europe.hp.net 10.06.11, 16:18 Mi sie podoba ten kolor. jestem na tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.11, 20:23 litrowy napisał: >…najwazniejsze zeby byl funkcjonalny…< Jaki to jest KOLOR FUNKCJONALNY ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 16:23 Popieram! To że kiedyś ktoś pomalował go na żółto nie oznacza że miał rację. Wg mnie bardzo ładnie dobrano kolor dla dworca dobrych parę lat temu przy remoncie : kremowy z bielą. Wygląda wtedy elegancko, dostojnie i przyciąga oko swoją ciekawą forma. W kolorze żółtym będzie wyglądał prowincjonalnie (nie obrażając prowincji), krzykliwie a kolor zdominuje ciekawą architekturę zamiast ją wyeksponować. Odpowiedz Link Zgłoś
dompod Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 16:31 Ten zolty jest okropny! Ten kto wymyslil ten kolor musi byc jakims wielkim slepokiem. ;/ Bialy/kremowy, czyli poprzedni kolor byl b. dobry. Dzieki niemu zwracalo sie uwage na budynek dworca, a teraz bedzie on 'zasloniety' przez ten makabryczny kolor... Zeby ten zolty byl jeszcze ladny, np. spokojniejszy i w pastelowym odcieniu to byloby OK. Odpowiedz Link Zgłoś
smrodek71 Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 17:01 zółty już jest to teraz dajmy jeszcze nieproporcjonalny spadzisty dach.... i postawmy passata w tdi i będziemy mieli typowy polski domek.......... Odpowiedz Link Zgłoś
mmbd Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 18:08 ale przecież ta koncepcja z przywracaniem pierwotnego wyglądu to jest ściema i używa się jedynie w miejscach w których jest urzędnikom i inwestorowi wygodnie. Akurat w dobrym miejscu zrobili tę próbę - po usunięciu przybudówki odsłonięty został jedyny fragment oryginalnego boniowania - znacznie ważniejszego elementu, niż ten cholerny kolor. Tak kiedyś wyglądała cała elewacja - część cokołowa była boniowana - fakt niezaprzeczalny. dlaczego nie odtworzą boniowania zgodnie z jedynie słuszną doktryną, że przywracamy? bo nie ma ochoty, czasu i pieniędzy. nie i już. we wnętrzach pruje się wszystko - ściany z oryginalną dekoracją malarską, oryginalne stropy. wyrywa się wszystko co można, żeby tylko zdążyć. i co? i jakoś nie kłóci się z ogólną koncepcją. a tu nagle gó...any kolor (wyjątkowo gó...any - niezależnie od tego czy pierwotny czy nie) urasta do jakiegoś symbolu poświęcenia dla sprawy. nonsens. albo nie moja doktryna po prostu. całe PKP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: 82.160.255.* 11.06.11, 08:44 Masz całkowitą rację, byłam ostatnio w środku i się załamałam. Wszystkie oryginalne detale zostały zniszczone, w peronach chcą wyciąć zabytkowe elementy bo podobno zawadzają. Konserwator tylko widać na kolorach się zna ( chociaż patrząc na efekt zaczynam wątpić). Miało być odtworzenie pierwotnej konstrukcji, a zostaną niestety tylko mury zewnętrzne :( z tego co wiem sporo zabytkowych elementów poszło na cichych aukcjach i przepadły bezpowrotnie. Ot taki drobny sposób dorobienia do pensji ochroniarzy i robociarzy. Tam jest jedna wielka masakra - wystarczy porównać plany obecne ze zdjęciami przedwojennymi Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Z czasem na dworzec wrócą menele 10.06.11, 18:15 obszczywający wokoło mury dworca. Ten kolor będzie świetnie maskował ich płyny ustrojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
big_etrusk To nie tak mialo być przecież 10.06.11, 18:16 Na projektach warszawskiej firmy, zrobionych na zaawansowanych wersjach Auto Cad dominował kolor jasny, wręcz biały. Zresztą na ogrodzeniach wokół dworca widać na plakatach wirtualny nowy dworzec Odpowiedz Link Zgłoś
kre-ba Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 19:05 a co z niepełnosprawnymi? Kto podpisał odbiór peronu 6? Przy zjeździe dla niepełnosprawnych stoi latarnia i człowiek na wózku musi nieźle się nakręcić, żeby móc zjechać w dół? Czy projektant usiadł na wózek i próbował to wykonać? POWODZENIA! Kto za to odpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
subedit Nowy kolor nie pasuje! 10.06.11, 19:18 Ten kolor, to jakaś pomyłka. Wygląda to obrzydliwie. To już Lepiej prezentował się na biało. Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuniek-is-one Bardzo ładny kolor. 10.06.11, 19:29 Jestem zachwycony, już z daleka będzie widać dworzec. Ten kolor mu pasuje i wygląda żywiej od białego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof mi tez sie podoba IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 22:38 juz widzialem w innych miastach zabytkowe dworce kolejowe w takim wlasnie kolorze i bardzo ladnie to wygladalo. bedzie ladnie wygladal przy zieleni. Np: en.wikipedia.org/wiki/File:Flinders_street_train_station_melbourne.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z De gustibus non disputandum est -jak widać choćby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 20:34 z wpisów na tym forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
big_etrusk Re: De gustibus non disputandum est -jak widać ch 10.06.11, 20:56 ma non vedi, che un colore di merda si vede sulla foto Dove ai imparato latino ? Odpowiedz Link Zgłoś
sposzczo Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 11.06.11, 06:12 uwazam ze zdecydowanie lepszym kolorem byłby jakiś kolor piaskowy lub jakiś spokojny odcień żółci a nie taki ostry pomarańcz Odpowiedz Link Zgłoś