Dodaj do ulubionych

Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó...

10.06.11, 15:18
Fatalny kolor. Tyle kasy wladowali w dworzec a w taki sposob chca zepsuc efekt koncowy. Czy ten dworzec musi wygladac dokladnie tak samo jak 200 lat temu? Czasy sie chyba zmienily?
Obserwuj wątek
    • olkapolka96 biały 10.06.11, 15:23
      Mnie osobiście o wiele bardziej podoba się dworzec w bieli. Taki nieskazitelny. Żółty to chyba najpopularniejszy kolor w tego typu budowach i jest to już trochę kiczowate.
      • Gość: Fabian Biały dworzec szybko by zżółkł. IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 15:52
        Najszybciej blisko gruntu i w miejscach ustronnych, ocienionych. To chyba przez brak nasłonecznienia, powodującego blaknięcie?
        • Gość: topix Re: Biały dworzec szybko by zżółkł-to mit. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.06.11, 07:23
          wszystko zależy od jakości tynku i farby i jej rodzaju.
    • pryszcze.duszy Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 15:25
      tak, musi jak 200 lat temu inaczej równie dobrze można by go zburzyć i postawić nowoczesny skoro czasy się zmieniają :)
      • Gość: gość Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.11, 15:30
        Kolor przypomina te, którymi kryte są bloki z wielkiej płyty. Masakra
      • Gość: jan Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.41.111.109.threembb.co.uk 10.06.11, 16:37
        Czy ty widzisz wsyztsko albo czarne albo biale?
      • Gość: omg. Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.internetia.net.pl 10.06.11, 17:35
        operujesz skrajnościami.
        rewitalizacje zachodnie pokazują, że można coś zmienić w sposób elegancki, spójny, ale i nowoczesny.
        nie trzeba być wielkim estetą, by stwierdzić, że ten kolor to bullshit.
        • Gość: a Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.tktelekom.pl 10.06.11, 17:54
          a ja uważam że ten kolor to strzał w 10, i z doświadczenia wiem że dobrze się 'trzyma' i prezentuje w naszym klimacie. Trzeba być kretynem żeby w taki sposób się wypowiadać:

> nie trzeba być wielkim estetą, by stwierdzić, że ten kolor to bullshit.
          • Gość: ezx Re: kolory okropne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.11, 18:04
            Kolory te które zostały wybrane są jakby to powiedzieć.... w kolorze kupy , takiej psiej rzadkiej kupy. Dla tej osoby która je wybrała powinna być przyznana nagroda daltonizmu!!!
            Proponuję zmienić te kolory na NCS S 0808-Y70R / NSC S 1505 - Y90R / NCS S 4005-Y80R.
            Dworzec zachowałby przynajmniej styl a tak będzie lepem na muchy i przypominał kolorem już jedną kupę we wrocławiu (Corte Verona)
    • Gość: gosciuu Żądam Białego IP: *.wroclaw.mm.pl 10.06.11, 15:40
      Biały jest elegancki i jeszcze powiększa optycznie dworzec. W tym żółtawym bedzie wyglądać jak więzienie.
      • Gość: fatality Re: Żądam Białego IP: *.awf.wroc.pl 10.06.11, 15:51
        kolor poniżej dna,syf!! wygląda jak g*no!
        • Gość: Guest Re: Żądam Białego IP: *.internetia.net.pl 10.06.11, 16:21
          Jeśli wygląda jak twoje g*** to powinieneś iść do lekarza.
        • Gość: Adolfek Re: Żądam Białego IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.11, 17:55
          jak mawiał "Anioł' gospodarz domu będzie wyglądac jak "gó... na trawie" :-)
          • Gość: fjureczek Re: Żądam Białego IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.11, 11:37
            a dokladniej "gowno w lesie"
      • Gość: Fabian Biały dworzec szybko by zżółkł. IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 15:53
        Najszybciej blisko gruntu i w miejscach ustronnych, ocienionych. To chyba przez brak nasłonecznienia, powodującego blaknięcie?
      • Gość: a Re: Żądam Białego IP: *.tktelekom.pl 10.06.11, 17:59
        ość portalu: gosciuu napisał(a):

> Biały jest elegancki i jeszcze powiększa optycznie dworzec. W tym żółtawym bedz
        > ie wyglądać jak więzienie.

a po cholere ma powiększać optycznie taki kolos ?? kolejny geniusz forumowy
    • topix Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 15:51
      SREBRNY JEST OKI, I BYŁ OKI, CHCECIE KOŚCIÓŁ Z TEGO ZROBIĆ?
    • vratislavian Klapa jak zawsze 10.06.11, 16:09
      Nie ważne jak wygląda estetycznie, ważne by było jak robili Niemcy. Może jeszcze ktoś zechce odtworzyć napisy po niemiecku, cesarskie orły i swastyki?
    • litrowy Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 16:13
      to tylko kolor, nie jest czarny, brazowy, rozowy ani seledynowy, dla mnie w porzadku, bialy szybko by sie wybrudzil, za jakis czas bedzie mozna go zawsze przemalowac, najwazniejsze zeby byl funkcjonalny i nierozowy, jesli tak bedzie to nie szukajcie sobie problemow na sile :)
      • Gość: Mick Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.europe.hp.net 10.06.11, 16:18
        Mi sie podoba ten kolor. jestem na tak
      • Gość: D.R. Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.11, 20:23
        litrowy napisał: >…najwazniejsze zeby byl funkcjonalny…<
        Jaki to jest KOLOR FUNKCJONALNY ?
    • Gość: Alina Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 16:23
      Popieram!
      To że kiedyś ktoś pomalował go na żółto nie oznacza że miał rację. Wg mnie bardzo ładnie dobrano kolor dla dworca dobrych parę lat temu przy remoncie : kremowy z bielą. Wygląda wtedy elegancko, dostojnie i przyciąga oko swoją ciekawą forma. W kolorze żółtym będzie wyglądał prowincjonalnie (nie obrażając prowincji), krzykliwie a kolor zdominuje ciekawą architekturę zamiast ją wyeksponować.
    • dompod Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 16:31
      Ten zolty jest okropny! Ten kto wymyslil ten kolor musi byc jakims wielkim slepokiem. ;/ Bialy/kremowy, czyli poprzedni kolor byl b. dobry. Dzieki niemu zwracalo sie uwage na budynek dworca, a teraz bedzie on 'zasloniety' przez ten makabryczny kolor... Zeby ten zolty byl jeszcze ladny, np. spokojniejszy i w pastelowym odcieniu to byloby OK.
    • smrodek71 Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 17:01
      zółty już jest to teraz dajmy jeszcze nieproporcjonalny spadzisty dach.... i postawmy passata w tdi i będziemy mieli typowy polski domek..........
    • mmbd Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 18:08
      ale przecież ta koncepcja z przywracaniem pierwotnego wyglądu to jest ściema i używa się jedynie w miejscach w których jest urzędnikom i inwestorowi wygodnie. Akurat w dobrym miejscu zrobili tę próbę - po usunięciu przybudówki odsłonięty został jedyny fragment oryginalnego boniowania - znacznie ważniejszego elementu, niż ten cholerny kolor. Tak kiedyś wyglądała cała elewacja - część cokołowa była boniowana - fakt niezaprzeczalny. dlaczego nie odtworzą boniowania zgodnie z jedynie słuszną doktryną, że przywracamy? bo nie ma ochoty, czasu i pieniędzy. nie i już. we wnętrzach pruje się wszystko - ściany z oryginalną dekoracją malarską, oryginalne stropy. wyrywa się wszystko co można, żeby tylko zdążyć. i co? i jakoś nie kłóci się z ogólną koncepcją. a tu nagle gó...any kolor (wyjątkowo gó...any - niezależnie od tego czy pierwotny czy nie) urasta do jakiegoś symbolu poświęcenia dla sprawy. nonsens. albo nie moja doktryna po prostu. całe PKP...
      • Gość: ewa Re: Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca G IP: 82.160.255.* 11.06.11, 08:44
        Masz całkowitą rację, byłam ostatnio w środku i się załamałam. Wszystkie oryginalne detale zostały zniszczone, w peronach chcą wyciąć zabytkowe elementy bo podobno zawadzają. Konserwator tylko widać na kolorach się zna ( chociaż patrząc na efekt zaczynam wątpić).
        Miało być odtworzenie pierwotnej konstrukcji, a zostaną niestety tylko mury zewnętrzne :(
        z tego co wiem sporo zabytkowych elementów poszło na cichych aukcjach i przepadły bezpowrotnie. Ot taki drobny sposób dorobienia do pensji ochroniarzy i robociarzy.
        Tam jest jedna wielka masakra - wystarczy porównać plany obecne ze zdjęciami przedwojennymi
    • januszz4 Z czasem na dworzec wrócą menele 10.06.11, 18:15
      obszczywający wokoło mury dworca. Ten kolor będzie świetnie maskował ich płyny ustrojowe.
    • big_etrusk To nie tak mialo być przecież 10.06.11, 18:16
      Na projektach warszawskiej firmy, zrobionych na zaawansowanych wersjach Auto Cad dominował kolor jasny, wręcz biały. Zresztą na ogrodzeniach wokół dworca widać na plakatach wirtualny nowy dworzec
    • kre-ba Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 10.06.11, 19:05
      a co z niepełnosprawnymi?
      Kto podpisał odbiór peronu 6?
      Przy zjeździe dla niepełnosprawnych stoi latarnia i człowiek na wózku musi nieźle się nakręcić, żeby móc zjechać w dół? Czy projektant usiadł na wózek i próbował to wykonać? POWODZENIA! Kto za to odpowiada?
    • subedit Nowy kolor nie pasuje! 10.06.11, 19:18
      Ten kolor, to jakaś pomyłka. Wygląda to obrzydliwie. To już Lepiej prezentował się na biało.
    • kaziuniek-is-one Bardzo ładny kolor. 10.06.11, 19:29
      Jestem zachwycony, już z daleka będzie widać dworzec. Ten kolor mu pasuje i wygląda żywiej od białego.
      • Gość: Krzysztof mi tez sie podoba IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 22:38
        juz widzialem w innych miastach zabytkowe dworce kolejowe w takim wlasnie kolorze i bardzo ladnie to wygladalo. bedzie ladnie wygladal przy zieleni. Np: en.wikipedia.org/wiki/File:Flinders_street_train_station_melbourne.jpg
    • Gość: z De gustibus non disputandum est -jak widać choćby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 20:34
      z wpisów na tym forum ;)
      • big_etrusk Re: De gustibus non disputandum est -jak widać ch 10.06.11, 20:56
        ma non vedi, che un colore di merda si vede sulla foto
        Dove ai imparato latino ?
    • sposzczo Sprawdzają na tynku nową kolorystykę Dworca Głó... 11.06.11, 06:12
      uwazam ze zdecydowanie lepszym kolorem byłby jakiś kolor piaskowy lub jakiś spokojny odcień żółci a nie taki ostry pomarańcz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka