Dodaj do ulubionych

Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ...

• garym Most Autostradowy 15.07.11, 10:03
      Rędziński owszem fajny, ale po pierwsze ciężki do wymówienia dla obcokrajowców, a po drugie, dla osób spoza Wrocławia nie kojarzący się z niczym. A mos będzie przez wszystkich używany.
      Nazwa Most Autostradowy jest prosta, jednoznaczna (tylko jeden taki most) i jasna dla wszystkich.
      • Gość: inspektor_gadget Re: Most Autostradowy IP: *.opera-mini.net 15.07.11, 10:10
        most PŁATNY !!!
      • Gość: edi Re: Most Autostradowy IP: *.e-wro.net.pl 15.07.11, 10:26
        > Rędziński owszem fajny, ale po pierwsze ciężki do wymówienia dla obcokrajowców,
        > a po drugie, dla osób spoza Wrocławia nie kojarzący się z niczym. A mos będzie
        > przez wszystkich używany.
        > Nazwa Most Autostradowy jest prosta, jednoznaczna (tylko jeden taki most) i jas
        > na dla wszystkich.

Prezydencki może być, pogodzi wszystkich a i obcokrajowcy łatwo wymówią
      • krasnaladamu Re: Most Autostradowy 15.07.11, 10:46
        Może uznasz mnie za dziwnego, ale przejeżdżając przez jakiś most, nawet długi i wysoki, nigdy się nie zastanawiam, jak on się nazywa. Służy do jeżdżenia, a nie zwiedzania. Jeśli nawet ta nazwa będzie jakiemuś obcokrajowcowi potrzebna, żeby spytać o drogę, to jakoś sobie poradzi. A jeśli nawet ktoś zechce dowiedzieć się o nim więcej, jak turysta, to niech nie narzeka na nazwę, tylko się jej nauczy. Teotihuacan też nie ma łatwej nazwy, ale turyści jakoś tam trafiają.
        • garym Re: Most Autostradowy 15.07.11, 18:07
          wcale mnie to nie dziwi, a wręcz popieram twoją opinię. Jadąc po autostradzie nie będę przejmował się nazwą, a jakby ktoś do mnie w tej chwili zadzwonił i spytał gdzie jestem, to bym odpowiedział, że na moście na autostradzie lub moście autostradowym. Bo nazwa powinna być intuicyjna.
          Most Rędziński nie jest też dobry, bo nazwa mostu często określa też miejsce do którego można nim dojechać - np. Mosty Trzebnicki, Obornicki, Warszawskie. A mostem na AOW do Rędzina nie dojedziemy.
      • madera123 Re: Most Autostradowy 15.07.11, 16:13
        Nazwa Autostradowy też jest trudna do wymówienia i długa. Jestem za krótką nazwą.
    • r.a.s Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 10:16
      Popieram większość jak mi się wydaje...czyli oddaję głos na Rędziński. Zdecydowanie nie chcę nazwy politycznej, bo za chwilę będziemy ja zmianiać. Historia lubi rolzliczać i historia nazwisk jest u nas usiana zmianami. A to komuch, a to zdrajca a to inny obywatel.
      • Gość: edi Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.e-wro.net.pl 15.07.11, 10:40
        > Popieram większość jak mi się wydaje...czyli oddaję głos na Rędziński. Zdecydow
        > anie nie chcę nazwy politycznej,
        No więc właśnie o to chodzi aby teraz nie nazywać go Rędzińskim ze względów politycznych, a za kilka lat przemianowywać na Kaczyńskich jak PO odejdzie do lamusa.

> bo za chwilę będziemy ja zmianiać.
        j.w.
        PO to tylko epizod

>Historia lu
        > bi rolzliczać i historia nazwisk jest u nas usiana zmianami. A to komuch, a to
        > zdrajca a to inny obywatel.
        Nie wszyscy byli komuchami i nie wszyscy zdrajcami.
        Dlatego bohaterom dedykuje się ulice.
    • kropka9991 Redakcja niepotrzebnie wywołała ten temat 15.07.11, 10:22
      Po co szukać nazwy skoro ten most już ma nazwę, z polskim "ę" i z wrocławskim Rędzinem - czego trzeba więcej?
      No ale z drugiej strony sezon ogórkowy, nic się nie dzieje, trzeba o czymś pisać...
      Jestem za Mostem Rędzińskim.
      • krasnaladamu Re: Redakcja niepotrzebnie wywołała ten temat 15.07.11, 10:37
        Obecna nazwa (Rędziński) jest robocza. Np. Milenijny roboczo nazywał się Tysiąclecia. Ale rzeczywiście redakcja niepotrzebnie pieprznęła tego Kaczyńskiego w nagłówku - tylko wywołała ponownie tę samą dyskusję.
        • Gość: edi Re: Redakcja niepotrzebnie wywołała ten temat IP: *.e-wro.net.pl 15.07.11, 10:43
          > Obecna nazwa (Rędziński) jest robocza. Np. Milenijny roboczo nazywał się Tysiąc
          > lecia. Ale rzeczywiście redakcja niepotrzebnie pieprznęła tego Kaczyńskiego w n
          > agłówku - tylko wywołała ponownie tę samą dyskusję.

Przecież wiadomo, że będzie Kaczyńskiego.
          Pytanie tylko kiedy.
          Najlepiej byłoby trochę POczekać zostawić Rędzinski jako nazwę tymczasową.

• kropka9991 Re: Redakcja niepotrzebnie wywołała ten temat 15.07.11, 11:05
          Co to za argument że " Most Rędziński" to tylko nazwa robocza? Skoro nazwa robocza okazała się trafna i ma sensowne uzasadnienie, niech pozostanie.
          A że dla obcokrajowców trudna do wymówienia? Niech się oswajają że Polacy nie gęsi i swój język mają!
      • Gość: melek Re: Redakcja niepotrzebnie wywołała ten temat IP: *.e-wro.net.pl 15.07.11, 10:41
        > Po co szukać nazwy skoro ten most już ma nazwę, z polskim "ę" i z wrocławskim R
        > ędzinem - czego trzeba więcej?
        > No ale z drugiej strony sezon ogórkowy, nic się nie dzieje, trzeba o czymś pisa
        > ć...
        > Jestem za Mostem Rędzińskim.

A ja przed.
    • luczyk Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 10:23
      Ile znacie nazw mostów we Wrocławiu? Sprawdźcie, ile z tych, których nie znacie, jest bezimiennych. To, że Rędzinski jest największy, już powoduje niewyszukane żarty. Dlatego niech zostanie Rędziński. Tym zaś, którzy twierdzą, że nazwa za trudna dla obcokrajowców, przypomnę chociażby Wachowscy brothers czy wiele innych polskich nazwisk i nazw, które powoli się przyjmują, podobnie jak azjatyckie, mimo trudności z wymową (skąd Amerykanie wiedzą, jak po polsku wymawiać np. "ch"?). Wszystko zależy od dobrego PR-u. Wroclove mimo wielu przeciwników ma szanse na ciepłe przyjęcie.
    • Gość: pl Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: 195.187.14.* 15.07.11, 10:32
      "regularnie je omijał", czyli znał jakaś tajna obwodnicę Wrocławia?
      Bo ja parę razy próbowałem Ww ominąć i bezskutecznie :)
    • Gość: budowniczy Most Kaczyński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 10:32
      A może hybryda jwt?

;)
    • Gość: marcin_wro Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.microdis.net 15.07.11, 10:49
      Dokładnie ! My też jesteśmy zakamuflowaną opcją niemiecką ! Nie zasługujemy na tak nazwany most !!!
    • tilow3 Marty poczetej z Kaczyńskich albo Dubienieckiego. 15.07.11, 10:51
      te imie i nazwisko lepiej mi sie kojarza z despotyzmem Tuska, tego nieludzkiego czlowieka!
    • trombozuh A może most im. Pedofili W Sutannach? 15.07.11, 11:13
      B-16 byłby pewnie zadowolony...
    • map4 Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl 15.07.11, 11:18
      radeberger napisał:

> Skończmy z paranoją nazywania wszystkiego JPII i im. L. Kaczyńskiego!

Próbujesz na emocje odpowiadać argumentami, co oznacza, że jesteś skazany na porażkę.

Co do Kaczyńskiego - pełna zgoda. Ani Wrocławia nie lubiał, ani w nim nie bywał. Niech jego pamięć czczą ci, którzy coś mu zawdzięczają. Wrocław do tego kręgu nie należy.

Mam kilka propozycji dotyczących nazwy:
      "most opóźnień" - uczcijmy wreszcie coś, co jest powszechną cechą polskiej infrastruktury,
      "most ośmiuset milionów" - bo taka była jego cena,
      "most Sławka Piechoty" - temu panu zawdzięczamy, że AOW nie powstała w 1997 roku za 700 mln złotych, a dopiero w 2011 roku za 4 miliardy. Brawo pan Piechota, oby nadal tak efektywnie Polską rządził,
      "nasz miś" - chociaż ten tytuł powinien przysługiwać bardziej stadionowi obok, ale od biedy i do mostu pasuje,
      "naj-most" - to chyba oczywiste. Ten most można opisać kilkoma zwrotami, z których większość będzie się zaczynać od "naj...". Drożej, dłużej i w gorszej lokalizacji po prostu nie dało rady go wybudować.
      "widelec" - ze względu na dziwny kształt pylonu,
      "kamerton" - jak wyżej. Pylon mostu przypomina kształtem kamerton. Ciekawe, czy będzie pod wpływem wiatru będzie wibrował wydając z siebie jakieś dźwięki ? A może będzie nadawał w niesłyszalnym dla człowieka paśmie poniżej 10 Hz, powodując ataki paniki u przejeżdżających kierowców ?
      • Gość: rozsądek Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 12:56
        A ja proponuję trzy warianty do wyboru:

1. Most im. Małpy w Czerwonym.
        2. Most im. Borubara.
        3. Most im. Irasiad.

P.S. Wersja bonusowa to Most im. Spieprzającego Dziada.
    • trefar Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 11:21
      "MOST ZACHODNI", bo taka nazwa pomaga w ogólnej orientacji w mieście, szczególnie kierowcom z poza miasta.
      • Gość: edi Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.e-wro.net.pl 16.07.11, 15:52
        "MOST ZACHODNI", bo taka nazwa pomaga w ogólnej orientacji w mieście, szczególn
        > ie kierowcom z poza miasta.

Most Śmierdzący, bez mapy każdy będzie wiedział, że na nim jest

• Gość: XXXX Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.wroclaw.hypnet.pl 22.07.11, 07:31
          Edi! To śmierdzący czy Kaczyńskiego? Bo wychodzi na jedno:)
          • Gość: edi Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.e-wro.net.pl 22.07.11, 08:48
            > Edi! To śmierdzący czy Kaczyńskiego? Bo wychodzi na jedno:)

Użyłem podstępu bo znam myślenie POlitruków i zadziałało.
            Więc jak, może być Kaczyńskiego ?
            • lumikss Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl 25.07.11, 09:52
              Nie, nie może być. Brakuje powodów, by czcić ta ofiarę losu.
    • sondasz Rędziński 15.07.11, 11:23
      Most już sam się nazwał i może niech tak zostanie...
    • Gość: fatality Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: 156.17.61.* 15.07.11, 11:30
      NIE ZGADZAM SIĘ! niby z jakiej racji? co On zrobił-znaczył dla wrocławian? nic! zero! mam w głębokim poważaniu kaczyńskich i ich całą rodzinę.
      • Gość: edi Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.e-wro.net.pl 16.07.11, 16:09
        > NIE ZGADZAM SIĘ! niby z jakiej racji? co On zrobił-znaczył dla wrocławian? nic!
        > zero! mam w głębokim poważaniu kaczyńskich i ich całą rodzinę.

Takich zer jak ty na pewno ktoś się będzie pytał
    • 13monique_n Rędziński. 15.07.11, 12:23
      Dlaczego Most Rędziński ma się nazywać inaczej??? Rędziński
    • Gość: tomo Piastowski też byłoby fajnie. IP: *.tktelekom.pl 15.07.11, 13:16
    • jarbres im. Kaczyńskiego? 15.07.11, 13:19
      fajnie, nikt nie będzie nim jeździł
      • Gość: surabai Re: im. Kaczyńskiego? IP: *.e-wro.net.pl 15.07.11, 13:37
        Dokładnie, wszyscy będą jeździć Rędzińskim :)
    • garro1989 Most Rozwadowskiego? 15.07.11, 13:26
      A może most. gen. Rozwadowskiego, zwycięzcy spod Warszawy 1920?
    • kaczyzmowi_stop Pisobolszewicy wpychają się, gdzie ich nie chcą 15.07.11, 13:28
      Dla większości Wrocławian Lech i Jarosław Kaczyńscy byli "persona non grata" - podobnie jak dla Krakowian. Bezczelność pisoblszewików jest porażająca. Na siłę chcą wciskać pamięć o najgorszym prezydencie RP. Prezydencie, który nie był w stanie podjąć żadnej decyzji bez zgody własnego brata bliźniaka. Nie zgadzam się na nazywanie czegokolwiek imieniem Lecha Kaczyńskiego we Wrocławiu!
      • Gość: edi Re: Pisobolszewicy wpychają się, gdzie ich nie ch IP: *.e-wro.net.pl 16.07.11, 16:11
        > Dla większości Wrocławian Lech i Jarosław Kaczyńscy byli "persona non grata" -
        > podobnie jak dla Krakowian. Bezczelność pisoblszewików jest porażająca. Na siłę
        > chcą wciskać pamięć o najgorszym prezydencie RP. Prezydencie, który nie był w
        > stanie podjąć żadnej decyzji bez zgody własnego brata bliźniaka. Nie zgadzam
        > się na nazywanie czegokolwiek imieniem Lecha Kaczyńskiego we Wrocławiu!

A dlaczego tak się boisz rządów PiS ?
        Masz coś na sumieniu czy twój tatko ?
    • sverir Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 13:51
      Nazwy ulic, placów i mostów w ogóle nie powinny pochodzić od polityków, od innych osób raczej w wyjątkowych przypadkach. Za dużo jest wtedy sporów czy komuś się należy, czy nie i zamiast upamiętnienia to prowokuje się tylko plucie na czyjeś nazwisko. Rędziński, Dolnośląski, Śląski, Piastowski - to są dobre nazwy.
      • madera123 Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl 15.07.11, 16:24
        POPIERAM.
      • Gość: ivan Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 08:09
        Bardzo dobra nazwa RĘDZIŃSKI tylko nie nie Kaczyński czy Kaczaszwili
    • i_k Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 14:07
      byleby nie im kaczyńskiego bo jak słowo daję nie pojadę nim wtedy za chiny
      • mitchharris Forresta Lenczyka Breslauer Bruecke 15.07.11, 14:52
        Będziemy wpadac w tandetny narodowy patos to nigdy nie ustalimy odpowiedniego patrona więc lepiej sie zabawić na luzie...

1) im. F-Orresta Lenczyka
        2) im. Diody z Krainy Elfów
        3) im. Admirała Kaczyńskiego
        4) im. Donalda the Reformatora
        5) im. Kiełbasy Myśliwskiej
        • Gość: feldgibel Re: Forresta Lenczyka Breslauer Bruecke IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.11, 14:58
          im. Kaczogrodu
          im. IV RP
          im. Jasnie Wielmoznego Ojca Dyrektora.
          im. obrońców niepokalanego poczecie
          • Gość: edi Re: Forresta Lenczyka Breslauer Bruecke IP: *.e-wro.net.pl 22.07.11, 08:54
            > im. Kaczogrodu
            > im. IV RP
            > im. Jasnie Wielmoznego Ojca Dyrektora.
            > im. obrońców niepokalanego poczecie

Co wy tam w Rosji nie macie polskich czcionek ?
            Rydzyka nie lubiłem ale to jedyna ochrona przed oszołomstwem lewackim i POpleczników.
      • Gość: edi Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.e-wro.net.pl 22.07.11, 08:51
        > byleby nie im kaczyńskiego bo jak słowo daję nie pojadę nim wtedy za chiny

kaczyńskiego z pewnoscią nie będzie.
        Jeśli już to Kaczyńskiego
    • Gość: karol Most generała Nila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 15:24
      proponuję
    • Gość: w Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 15:41

A na wrocławskiej piszą ze to ich wielka akcja hehehe wrocnolove.wordpress.com
    • bogdan-w Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 15:49
      Nazwa dla nowej przeprawy przez Odrę: Most Promienny. Nawiązuje ona do wyglądu mostu i kojarzy się z promiennym uśmiechem wrocławian, witających swoich gości. Taką funkcję będzie pełnił ten most dla tysięcy przyjezdnych. Będzie ich witał i żegnał promiennym uśmiechem.
      • madera123 Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl 15.07.11, 16:26
        A jak będzie na nim korek?
      • Gość: Łukasz Most Promienny :) IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 16:45
        Może być ... może kiedyś obok się postawi jeszcze jakąś elektrownię atomową to będzie jak znalazł :)
      • Gość: melek Re: Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dl IP: *.e-wro.net.pl 16.07.11, 16:02
        > Nazwa dla nowej przeprawy przez Odrę: Most Promienny. Nawiązuje ona do wyglądu
        > mostu i kojarzy się z promiennym uśmiechem wrocławian, witających swoich gości.
        > Taką funkcję będzie pełnił ten most dla tysięcy przyjezdnych. Będzie ich witał
        > i żegnał promiennym uśmiechem.

Ładnie będzie wyglądał przez okna TIRÓw które będą jechać przez miasto omijając bramki płatnicze.
    • korcia2000 Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 16:22
      Przestańmy wreszcie przyznawać patronaty nad obiektami politykom. Za parę lat trzeba będzie zmieniać. I komu to potrzebne?
    • madera123 Rędziński czy im. Kaczyńskiego? Jaka nazwa dla ... 15.07.11, 16:42
      Nie wiem ile jest mostów we Wrocku ,ale może policzcie i nadajcie nazwę liczbową.Nikt się nie przeczepi i będzie apolitycznie.Śmieszą mnie nazwy ulic z nazwiskami,bo dla jednych to bohater a dla innych szubrawiec.Jak w Łodzi : zmienili część ul Strykowskiej ( no bo do Strykowa) na ul.Grzegorza Palki byłego prezydenta miasta ,który zginął w wypadku samochodowym przez siebie spowodowanym i zabił jeszcze dwóch pasażerów :swojego syna i jego kolegę ,a siostrę tego kolegi dożywotnio okaleczył ,jest sparaliżowana i wymaga stałej opieki. Ale ,że był z ZCHN- u,to ma ulicę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka