Dodaj do ulubionych

Świeże ryby

21.04.12, 20:41
Moja ciężarna sąsiadka prosila żeby kupic jej żwieże ryby, na które ma stale apetyt. łaziłam , łaziłam i niestety świeżych nie znalazłam! Może wiecie gdzie można je kupić we Wrocku?
Obserwuj wątek
    • Gość: lady Re: Świeże ryby IP: *.wroclaw.mm.pl 21.04.12, 20:53
      podobno w Epi dwa razy w tygodniu są i parę razy w Auchanie też widziałam dostawę świeza
    • piotr_ze_wsi Re: Świeże ryby 21.04.12, 21:18
      A kto uczynił tę sąsiadkę brzemienną?
      Ryby świeżej we Wrocławiu nie uświadczysz w żadnym sklepie.
      Jedynie przed świętami można dostać świeżego karpia z kadzi, a w niedzele na targowisku przy Dworcu Świebodzkim (ze stawów milickich, też z kadzi).
    • Gość: Anasz Re: Świeże ryby IP: *.aster.pl 22.04.12, 15:13
      Dzięki za te adresiki, bo adresami tego nazwać się nie da.
      Jestem przyjezdna i zawsze myślałam, że Wrocław to duże i bogate miasto?!
      A tu nawet sklepu rybnego nie uświadczysz, szkoda.
      Ale za to banki i apteki są i to musi wystarczyć.
      • odra78 Re: Świeże ryby 22.04.12, 15:43
        Świeżego dorsza można kupić w kilku miejscach- na pewno Selgross, Astra, Makro i z samochodu z rybami przy Magnolii
    • alicez Re: Świeże ryby 22.04.12, 18:13
      Odradzam selgross, przynajmniej ten przy Krakowskiej, 2 razy kupiłam ryby, które musiałam wyrzucić. Polecam na pewno Auchan, zwłaszcza w czwartek. Kupuję też czasem na hali kupieckiej Perła. EPI to też dobre miejsce, tylko trzeba się liczyć z grubszym wydatkiem.
      A sąsiadka wie, że nie wszystkie ryby są w ciąży wskazane?
      • Gość: anasz Re: Świeże ryby IP: *.aster.pl 22.04.12, 21:18
        ??????? Pewno nie wie? Prawdę mówiąc ja też, no pangi nie ruszę to pewne na 100%, ale reszta? No właśnie co z resztą, jakich nie radzisz?
        • alicez Re: Świeże ryby 22.04.12, 21:32
          "Mimo iż ryby uchodzą za zdrowe, rtęć jest obecna w filetach wszystkich gatunków ryb. Dla większości osób niewielkie ilości rtęci nie stanowią żadnego zagrożenia, ale niektóre gatunki ryb zawierają wystarczające ilości tego pierwiastka, by uszkodzić płód lub zaszkodzić karmionemu piersią noworodkowi. Nie tylko kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać ryb o dużej zawartości rtęci, jest to niewskazane również w przypadku małych dzieci. Specjaliści od żywienia zalecają, by ciężarne i dzieci poniżej 6. roku życia spożywały maksymalnie dwie porcje ryb tygodniowo, przy czym powinny to być gatunki ryb zawierające mało rtęci."
          "(...) Mniej rtęci znajduje się w okoniu, karpiu, dorszu, halibucie, rybie mahi mahi oraz tuńczyku w puszce. Umiarkowana zawartość rtęci sprawia, że te ryby można spożywać nawet 6 razy w miesiącu, jednak w przypadku ciężarnych i małych dzieci są one niewskazane. Najmniej rtęci znajduje się w anchois, zębaczu, krabach (skorupiaki), flądrze, śledziu, makreli, ostrygach, łososiu, sardynkach, krewetkach oraz pstrągu. Wyżej wymienione gatunki mogą być spożywane nawet 2-3 razy w tygodniu, ale kobiety w ciąży i małe dzieci powinny ograniczyć się do dwóch porcji."
          Można tez poczytać tu: www.mowimyjak.pl/zdrowie/ciaza/jakie-ryby-moze-jesc-kobieta-w-ciazy-a-ktore-moga-zaszkodzic-jej-i-dziecku,95_34474.html
          • Gość: Gospodyni domowa Świeża Panga i Błękitek na Lwowskiej IP: *.internetia.net.pl 22.04.12, 21:40
            j/w
            • Gość: rycząca30 Re: Świeża Panga i Błękitek na Lwowskiej IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 14:35

sklep rybny jest na ulicy Nowowiejskiej w Śródmieściu.
              Nieopodal skrzyżowania z Reja.
              Na pewno dostępne są tam świeże dorsze. Jak z innymi - nie wiem...
              • Gość: miko Re: Świeża Panga i Błękitek na Lwowskiej IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.12, 14:56
                Sklep rybny na jedności kolo biedronki - dostawa co tydzien wtorek albo środa.
    • Gość: z ukosa "Świeże ryby" i rzeczywistosc: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.04.12, 14:59

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,11596675,Na_rynek_trafily_przeterminowane_o_kilka_lat_mrozone.html
    • Gość: anasz Re: Świeże ryby IP: *.aster.pl 23.04.12, 17:46
      Serdecznie dziękując wszystkim za wpisy, muszę dodać ostrzeżenie. Moja kuzynka pracuje w sanepidzie, gdzie poddano analizie głęboko mrożona pangę i mintaja. Badania wykazały , ze w próbce pangi tylko 4% to ryba, a reszta chemia, mintaj wypadł lepiej 7% próbki to ryba.
      Przypominam , że pangę hoduje się w jednaj z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata i najbrudniejszej rzece Chin!
      Jeszcze raz dzięki za wiadomości :))
      • Gość: delta Re: Świeże ryby IP: *.internetia.net.pl 24.04.12, 09:04
        nie w Chinach tylko w delcie Mekongu w Wietnamie i Kambodzy
        • Gość: delta Re: Świeże ryby IP: *.internetia.net.pl 24.04.12, 09:10
          Hodowana na skalę przemysłową w wodach dorzecza Mekongu, głównie w Wietnamie i Tajlandii. Wielkość produkcji osiągnęła w 2005 r. około 527 548 ton. Według planów wietnamskiego rządu w kolejnych latach wielkość produkcji zbliży się do 1 mln ton
          pl.wikipedia.org/wiki/Pangasius_hypophthalmus
          • nazimno Mekong... 24.04.12, 17:16
            "Agent orange" do dzisiaj jest w wodzie ...
          • nazimno przeczytaj sobie 24.04.12, 17:20

www.scotcat.com/articles/article112.htm
          • Gość: Anasz Re: Świeże ryby IP: *.aster.pl 24.04.12, 18:41
            Bardzo możliwe, nie będę się spierać, może te wietnamskie są zdrowsze? Ta badana w laboratorium była na pewno z Jangcy, kartki na dostarczonej paczce były w 5 językach i na 3 "czytelnych" była nazwa Jangcy.
          • Gość: anasz Re: Świeże ryby IP: *.aster.pl 24.04.12, 18:50
            i jeszcze to: www.wiadomosci24.pl/artykul/malo_ryby_w_rybie_z_chin_87550.html
            pa, pa ;))
    • Gość: Michał Re: Świeże ryby IP: *.w86-201.abo.wanadoo.fr 24.04.12, 17:56
      tnij.com/lNsT1
      tnij.com/lNsT1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka