kadykianus 28.02.13, 20:34 Takie wiadomości lubię czytać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: H.D.S Re: Genialny matematyk Steinhaus w Galerii Sławny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 00:40 A może by tak się wybrać Panie G. i Ł. na cmentarz, odnaleźć Hugo Steinhausa i posprzątać nagrobek po długiej zimie? Hugo Steinhaus zmarł 25 lutego 1972 we Wrocławiu i spoczywa na wrocławskim cmentarzu św. Rodziny przy ulicy Smętnej. Jego grób znajduje się na polu nr 12 (rząd 64, grób nr 19) Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzy_quack Genialny matematyk Steinhaus w Galerii Sławnych... 01.03.13, 03:50 Opowiedziane przez mojego ojca, ktory jako fizyk stykal sie czesto z Hugo Steinhausem. Tenze byl czlonkiem jakiejs centralnej komisji naukowej, ktorej spotkania odbywaly sie w Warszawie. Na jednym z posiedzen przewodniczacy oznajmia: "Ci z czlonkow, ktorzy byli nieobecni na poprzednim posiedzeniu, sa proszeni o przedstawienie usprawiedliwienia nieobecnosci." Hugo Steinhaus: "Dlaczego mialbym usprawiedliwiac wlasna nieobecnosc, skoro polowa tu zebranych nie bylaby w stanie usprawiedliwic swojej obecnosci?" Odpowiedz Link Zgłoś
sympatiaplus Genialny matematyk Steinhaus w Galerii Sławnych... 01.03.13, 08:27 Serce rośnie od tego Steinhausa! Z takich ludzi, fantastycznych kresowych uczonych wzięła się siła i znaczenie Wrocławia. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Genialny matematyk Steinhaus w Galerii Sławny 01.03.13, 13:08 Pytanie:co tworzą genialni matematycy? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Franusiu drogi, wroc do szpadelka... 01.03.13, 13:30 Nawet, gydyby Ci ktos odpowiedzial na to "yntelygentne" pytanie, to i tak tego nigdy nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Franusiu drogi, wroc do szpadelka... 01.03.13, 13:42 Podobno Rzeszów,miasto ze wschodniej Polski B,przegonił już Wrocław pod względem średnich dochodów.Na tym polega geniusz wrocławskich,lwowskich matematyków? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Gdybys byl nieco bardziej "yntelygentny", to 01.03.13, 14:04 zrozumialbys, dlaczego Rzeszow goruje zarobkami nad Wroclawiem. Matematykow sie nie czepiaj, poniewaz sa oni JEDYNYMI, wsrod ktorych nie ma ANI JEDNEGO IDIOTY. Dlaczego tak jest, nie ma sensu tlumaczyc, a napewno nie Tobie. Natomiast, gdy chodzi o politykow zaangazowanych w tym miescie - wolalbym sie nie wypowiadac, poniewaz "kon, jaki jest - kazdy widzi". Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Gdybys byl nieco bardziej "yntelygentny", to 01.03.13, 14:19 Wśród wrocławskich polityków nie ma matematyków,absolwentów kierunków ścisłych? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ty wiesz lepiej, wiec wypunktuj. 01.03.13, 14:31 . PS Wsrod tych matematykow, ktorych znam ja - nie ma. Jesli komus kariera zacmila mozg, to jego prywatny problem. Jesli jest tak z wyrachowania, to ten problem jest jeszcze wiekszy. Jesli ktos matematyke traktuje powaznie - NIGDY nie pojdzie w polityke zarezerwowana dla............................. (wpisz sobie, co chcesz). Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Ty wiesz lepiej, wiec wypunktuj. 01.03.13, 14:36 To kto jest siłą napędową Rzeszowa?Panienki z dyskoteki? Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Zaklady lotnicze. 01.03.13, 14:48 Powiedzmy,m.in.O czym tym wątku mówiłem,że są wykształceni. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A co, matematycy, nie sa? 01.03.13, 15:04 Wnioski, to nie jest Twoja najmocniejsza strona. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: A co, matematycy, nie sa? 01.03.13, 15:08 Rzeszowianie tak,ale nie Wrocławianie.O czym dobitnie dałem do zrozumienia,ale Ty nadal tego nie pojąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Franiu, ciebie i tak nikt nie zrozumie. 06.03.13, 10:56 Raz cos kojarzysz, a raz nie ( nie wnikam juz, czy dobitnie, czy tez nie). Sadze, ze prac wiosennych jest dosc. Wez sie do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Franiu, ciebie i tak nikt nie zrozumie. 07.03.13, 09:02 Zajmij się sobą,pedałku. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Franiu, franiu,... 07.03.13, 11:11 Nie dosc, ze nic nie kojarzysz prawidlowo, to jeszcze wlasne fantazje seksualne zatruwaja Ci glowe do tego stopnia, ze widzisz wspomnianego osobnika we wszystkich oponentach jako Twoje wlasne osobiste alter ego. Mylisz sie juz po raz ktorys z rzedu, nawet mi sie nie chce liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Franiu, franiu,... 07.03.13, 11:34 Błaznujesz,pedałku.Tak wygląda potencjał intelektualny Wrocławian? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Jesli tak wyglada jak Ty, to wspolczuje miastu. 07.03.13, 12:01 (mam jednak nadzieje, ze jestes tylko zakompleksionym marginalnym wyjatkiem) I rada na przyszlosc: nie powoluj sie na "potencjal intelektualny" z prostego powodu, a mianowicie takiego, ze zupelnie nie wiesz, co te slowa oznaczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Jesli tak wyglada jak Ty, to wspolczuje miast 07.03.13, 22:26 Zagiąłeś mnie.Poddaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nie przejmuj sie, ja lubie potyczki. 08.03.13, 09:55 To tak jak fechtunek na planszy dla odprezenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hosimin Genialny matematyk Steinhaus w Galerii Sławnych... 06.03.13, 01:26 Jako przyszli maturzyści mieliśmy na przełomie 1956/57 roku organizowane cykle wykładów w auli Leopoldina. Miały pomóc wybrać przyszły kierunek studiów. Prowadzili je najsłynniejsi profesorowie Uniwersytetu i Politechniki. Matematykę zachwalał prof. Steinhaus. Czynił to porywająco. Pamiętam do dziś jego szczupłą, elegancką sylwetkę na katedrze. Mówił głównie o praktycznym zastosowaniu matematyki w grach liczbowych, logistyce, biologii, antropometrii. Słuchałem tego wykładu z zachwytem, podobnie jak większość słuchaczy z wszystkich wrocławskich liceów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stadion dołuje Ww Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać stadion IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.03.13, 07:23 i sprzedać klub piłkarski. Może wtedy urzędnikom trzymających pod bokiem popiersia sławnych wrocławian starczyło by pieniędzy na doprowadzenie do porządku zaniedbanej ulicy imienia Hugona Steinhausa. Na tym forum jest przytoczony artykuł ze zdjęciem jak wygląda chodnik a właściwie brak chodnika na ulicy imienia Hugona Steinhausa. Oto łącze do artykułu wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,13499174,Oto_ulica_nazwana_imieniem_Slawnego_Wroclawianina_.html Niech pan Dutkiewicz nie eksponuje się z popiersiem profesora Hugona Steinhausa, a pojedzie zobaczyć jaki jest widok ulicy imienia Hugona Steinhausa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namokro osobowości i ich mierni spadkobiercy IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.13, 00:17 Steinhaus nie był wielkim matematykiem. Z całą pewnością nie był genialnym matematykiem. Genialny był Ulam, wielki był Banach. O Steinhausie nikt na świecie specjalnie nie słyszał. Ale niezależnie od tego że nie był wielki, to był być może jakąś osobowością. W odróżnieniu od tych różnych nudnych bezpłciowych Dudów, którzy dziś chcą się jeszcze przez sekundę ogrzać przy palonej Steinhausowi świeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nynek Re: osobowości i ich mierni spadkobiercy IP: 156.17.64.* 05.10.15, 14:47 Kim jesteś, żeby oceniać, czy Steinhaus był wielkim matematykiem. Dla osób znających się choć trochę na matematyce, jego wielkość jest oczywista. Twierdzenie Banacha-Steinhausa zna KAŻDY matematyk na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś