Gość: kanuk IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.03, 11:26 w jezyku estonskim sa cztery czasy : trzy przeszle i jeden terazniejszy. Estonczycy nie wierza w czas przyszly. To jak oni chca wstapic do Unii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kanuk Re: zagadkowa Estonia IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.03, 11:27 chcem ale nie muszem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: zagadkowa Estonia IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 11:45 Gość portalu: kanuk napisał(a): > w jezyku estonskim sa cztery czasy : trzy przeszle i jeden terazniejszy. > Estonczycy nie wierza w czas przyszly. To jak oni chca wstapic do Unii? Byłem w zeszłym roku w Estonii ponad miesiąc. Języka nie znam. Podobnie brzmi do Fińskiego. Kraj ekonomicznie porównywalny z Polską. Bezrobocie mniejsze. Około 50% rosjan. Mają trzy paszporty. Estonski, rosyjski i szary bez obywatelstwa. Według mnie mają większe szanse w Unii niż Polska. Tylko 1,5 mln ludzi. Łatwiej tym pokierować w dobrym kierunku. Zresztą mentalność mają bardziej postepową. To protestanci. Bez tych obciążeń katolicko narodowych jak Polacy . Mają szerokie kontakty z Finlandią. Jako ciekawostkę dodam, że za przekroczenie dozwolonej pędkości o 20 km/h mandat 1200 Euro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: zagadkowa Estonia IP: *.plus.estpak.ee 04.01.03, 15:09 Gość portalu: wojciech j. napisał(a): > Gość portalu: kanuk napisał(a): > > > w jezyku estonskim sa cztery czasy : trzy przeszle i jeden terazniejszy. > > Estonczycy nie wierza w czas przyszly. To jak oni chca wstapic do Unii? > > Byłem w zeszłym roku w Estonii ponad miesiąc. Języka nie znam. Podobnie brzmi > do Fińskiego. > Kraj ekonomicznie porównywalny z Polską. Bezrobocie mniejsze. > Około 50% rosjan. Mają trzy paszporty. Estonski, rosyjski i szary bez > obywatelstwa. > Według mnie mają większe szanse w Unii niż Polska. Tylko 1,5 mln ludzi. > Łatwiej tym pokierować w dobrym kierunku. > Zresztą mentalność mają bardziej postepową. To protestanci. Bez tych obciążeń > katolicko narodowych jak Polacy . > Mają szerokie kontakty z Finlandią. > Jako ciekawostkę dodam, że za przekroczenie dozwolonej pędkości o 20 km/h > mandat 1200 Euro!!! Estonczycy zaliczajasie do grupy ugro-finskich narodow,jak i wegrzy. Moga miec tylko jeden paszport i obywatelstwo,a w uzyciu sa trzy paszporty. To chyba ciebie na drodze policjant nastraszyl,abys predzej zmiekl i dal w lape. Do 20 km/h-do 3000,-EEK(192€),powyzej 20km/h to chyba do 12000,-EEK(767€),za jazde pod wplywem alkoholu,do 18000,-EEK(1150€) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: zagadkowa Estonia IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 15:17 Nie wiem. Powtarzam to co mi Fin powiedział. Nowe stawki miały wejść od 1 pazdziernika zeszłego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk panowie! IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.03, 17:49 ja tu o fenomenie jezyka estonskiego na wesolo a wy o jakis mandatach za predkosc i co Fin powiedzial....a pieczywko smaczne bylo ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: zagadkowa Estonia IP: *.mus.estpak.ee 26.01.03, 04:06 W finlandii akurat wysokosc mandatu zalezy od zarobkow delikwenta (sprawdzaja to w urzedzie podatkowym). W estonii z kolei mandaty sa tak jak napisal kris,z tym ze policja nie za bardzo chce brac w lape,chociaz zdazaja sie wyjatki pozdrawiam Gość portalu: wojciech j. napisał(a): > Nie wiem. Powtarzam to co mi Fin powiedział. Nowe stawki miały wejść od 1 > pazdziernika zeszłego roku... Odpowiedz Link Zgłoś